Dodaj do ulubionych

Znalazłam raka, jak się nim zająć?

09.03.20, 20:22
Znalazłam w piwnicy raka, to chyba błotny bo taki dość ciemny prawie czarny. Żyje, ale jest taki jakiś śnięty. Jak się nim zająć do jutra? Jutro zamierzam go zanieść do pobliskiej rzeczki, w której jest pełno takich raków. Mam go trzymać w wodzie? Czy tak pół na pół, dać jakiś kamień i trochę wody żeby mogł na niego wejść? A woda jaka? Kranówa? Przegotowana? Help...
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 09.03.20, 20:32
      idź nad pobliską rzeczkę, zaczerpnij wody (żeby raczysko nie doznało szoku przy jutrzejszym wypuszczaniu na wolność), do miski wrzuć jakieś badyle żeby miał ew. schronienie
    • barwa_smutku Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 09.03.20, 20:32
      Kranówka jest chlorowana, ale nie wiem, jaki jest stopień wrażliwości takiego raka. Dla krewetek to wyrok śmierci. Więc albo przegotuj albo daj odstaną. I ja bym dała z kamieniem, żeby mógł wyjść, jeśli zechce. Woda bogata w tlen, masz jakiś napowietrzacz do akwarium?
      To ten?
      pl.wikipedia.org/wiki/Rak_szlachetny
      • buldog2 Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 09.03.20, 23:30
        Rak, mówiono mi, w kwestii czystości wody jest skrajnie wymagający.
        • maly_fiolek Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 10.03.20, 12:50
          Tylko raki rodzime - szlachetny i błotny są wymagające. W pobliżu większych osiedli ludzkich występuje szkodliwy gatunek inwazyjny, rak pręgowany sad.
    • berdebul Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 09.03.20, 20:49
      Akwarium, zrób pochyłe dno z piasku/kamyczków + napowietrzanie wody. Woda odstana, możesz tez zagotować żeby pozbyć się chloru. Najlepiej miękka.
    • rinoa_woman Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 09.03.20, 20:58
      Nie mam niestety takich akwariowych zabawek, dlatego poszłam go wypuścić do rzeczki. Było ciemno jak w d..ie, ale dałam rade. Rak odpłynął.
      • jowita771 Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 09.03.20, 21:43
        Śliczny, pewnie był wystraszony. Skąd się tam wziął? Nigdy nie widziałam raka na żywo.
        • rinoa_woman Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 09.03.20, 21:58
          Nie mam pojęcia jak się znalazł w piwnicy, ale ostatnio dużo padało, może jakoś się przedostał z rzeczki na nasze podwórko skoro było mokro, a my mamy do piwnicy 2 wejścia z zewnątrz, takie okienka/zsypy dawniej do wrzucania ziemniaków albo węgla, mógł wejść tędy właśnie. Bardzo często miewamy też żaby i ropuchy w piwnicy. Do wspomnianej rzeczki mam jakieś 50-80metrów, więc sporo jej mieszkańców krąży po okolicy.
          • jowita771 Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 09.03.20, 22:20
            Biedny, dobrze, że go odprowadziłaś do domu.
          • aankaa rak 09.03.20, 22:35
            Do wspomnianej rzeczki mam jakieś 50-80metrów

i zastanawiałaś się jak przenocować raka-nieboraka zamiast od razu go odnieść w domowe pielesze ? big_grin big_grin
            • rinoa_woman Re: rak 09.03.20, 23:22
              Bardziej nie chciałam iść z powodu kompletnych ciemności jakie tam panują, akurat w tamtym miejscu latarnie drogowe słabo oświetlają, ale wzięłam latarkę i jakoś poszło.
              • aankaa Re: rak 10.03.20, 00:10
                brawo TY ! smile
      • berdebul Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 09.03.20, 22:29
        Super! Biedny się pewnie zapodział w czasie opadów. smile
      • tojamarusia Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 09.03.20, 22:37
        Zuch dziewczyna! 😘😘
      • maadzik3 Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 09.03.20, 23:37
        śliczny. jak dobrze że mu pomogłaś
    • thea19 Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 09.03.20, 22:40
      czytam tytuł i se myślę: kolejna forumka ma nowotwór
      • rinoa_woman Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 09.03.20, 23:26
        Trochę się bałam, że ktoś może tak pomyśleć.
        • thea19 Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 10.03.20, 00:49
          od kilku lat każdej wiosny jestem na pogrzebie młodej osoby, depresyjne to jest, jeszcze te polityczne zawirowania wokół onkologii... ech.
    • fil.lo Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 09.03.20, 22:49
      Jesteś dzielna! Chyba umarłabym ze strachu big_grin
      • rinoa_woman Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 09.03.20, 23:30
        Serio? Przed zwierzątkiem, które mieści się w dłoni, w dodatku bardzo przestraszone. Nie ma się czego bać. Ja tylko czuję wstręt do pająków, ale żaby, węże, jaszczurki, szczury, myszy, a teraz już i raki, wcale mnie nie ruszają.
        • fil.lo Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 10.03.20, 01:27
          Na Twoim zdjęciu wygląda jak jakiś wodny potwór z Muminków😬
    • maly_fiolek Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 10.03.20, 10:27
      Do niemądrych miłośniczek zwierzątek wszelakich i do Autorki.
      Jeśli jest to rak pręgowaty NIE WOLNO go wypuszczać! Jest to gatunek mocno inwazyjny, nosiciel raczej dżumy.
      tak wygląda:
      pl.wikipedia.org/wiki/Rak_pręgowaty
      • mava Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 10.03.20, 10:44
        ale widziałaś, że to inny rak? i że "Autorka" mieszka 50 m od rzeki? w ktorej "jest pełno takich raków"?
        myslenie jednak boli...
      • alpepe Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 10.03.20, 11:01
        Na zdjęciu jest czarny.
      • rinoa_woman Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 10.03.20, 11:50
        Nie ma w pobliskiej rzeczce innych raków jak ten, który mnie odwiedził, więc nawet jeśli to pręgowany to trafił do innych pręgowanych. Nie znam się na takich zwierzętach, ale uznałam, że najlepszą formą nie pozbawiania go życia, jest oddanie go do naturalnego środowiska. Jeśli uważasz, że nie powinnam go wypuszczać to co w takim razie miałam zrobić? Pytałam w 1 poście co zrobić, mogłaś dać instrukcje, skoro uważasz, że ja i inne forumki nie umiemy zadbać o zwierze.
        • maly_fiolek Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 10.03.20, 12:42
          Jeśli to rak pręgowany to rób co chcesz ale go nie wypuszczaj, a jeśli już to zrobiłaś to się nie chwal. Wypuszczanie tego gatunku grozi grzywną z ustawy o ochronie przyrody.
          Na zdjęciu nie widać dokładnie co to za gatunek, na odwłoku jednak widzę brązowe podłużne plamy co sugeruje że to jednak pręgowany. Tzeba by go przetrzeć i obejżeć.
          • rinoa_woman Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 10.03.20, 13:34
            Przedstaw mi tę ustawę.
            • maly_fiolek Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 10.03.20, 13:50
              prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20040920880/U/D20040880Lj.pdf

Art 120:
              Zabrania się wprowadzania do środowiska przyrodniczego oraz przemieszczania w tym środowisku roślin, zwierząt lub grzybów gatunków obcych.
              ...
              2f. Minister właściwy do spraw środowiska w porozumieniu z ministrem
              właściwym do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, listę roślin, zwierząt
              i grzybów gatunków obcych, które w przypadku uwolnienia do środowiska
              przyrodniczego mogą zagrozić gatunkom rodzimym lub siedliskom przyrodniczym,

Art 131:
              kto:
              ...
              9) wprowadza do środowiska przyrodniczego lub przemieszcza w tym środowisku
              rośliny, zwierzęta lub grzyby gatunków obcych,
              ...
              – podlega karze aresztu albo grzywny.

Rak pręgowany jest na liście gatunków obcych stanowiących zagrożenie dla rodzimych.
              lista gatunków inwazyjnych jest tu:
              www.gdos.gov.pl/files/aktualnosci/2464/20120127_mr_5.pdf
              • rinoa_woman Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 10.03.20, 13:57
                A co jeśli środowisku nie występują inne gatunki tylko ten jeden właśnie? Zagrażają sobie nawzajem? Bo ja tutaj innych raków nigdy nie widziałam, zawsze i od zawsze były tutaj tylko takie jak ten którego znalazłam. Nie ma tutaj ryb, są tylko owady i czasami żaby, pełno ślimaków i te raki.
                • maly_fiolek Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 10.03.20, 14:03
                  Mnie nie pytaj, jeden rak w środowisku gdzie jest ich pełno to nie problem.
        • maly_fiolek Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 10.03.20, 12:48
          Dbanie o gatunki inwazyjne stanowiące zagrożenie dla rodzimych gatunków jest jednocześnie nielegalne i nieetyczne. Pewnie dla Ciebie nieetyczne jest też zabicie tego zwierzęcia.
          Ja dbam i chronię naszą przyrodę, dlatego po sprawdzeniu że to pręgowany zabilabym go. Jestem przekonana na 80% że jest to pręgowany, na zdjęciu widać podłóżne brązowe plamy na odwłoku.
          • kk345 Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 10.03.20, 13:13
            >Ja dbam i chronię naszą przyrodę
            Ortografię już mniej...
            • maly_fiolek Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 10.03.20, 13:51
              Oczywiście smile
    • rb_111222333 Re: Znalazłam raka, jak się nim zająć? 10.03.20, 12:08
      Kurcze, ostatni raz kiedy widziałam raka w naturze byłam dzieckiem. Fajnie, że mu pomogłaś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka