frequenter.light Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:42 Chodzę, ale rozważam przejście na pracę zdalną z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:57 Chodzę. Nie mam możliwości pracy zdalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:06 Niedawno zmieniłam pracę, na taką home office Mąż jest kierowcą zbiorkomu, ni huhu nie da się tej pracy wykonywać zdalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rannala Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:11 Chodzę do pracy, jutro też muszę i idę, przedszkole pracuje na szczęście dziś i jutro. Od poniedziałku nie mam przedszkola, więc siła rzeczy nie mogę pojechać do pracy. Czego mój przełożony nie chce przyjąć do wiadomości. Męża ś,wg również, jakby się zamówili i obaj dziś spazmowali o efektywności pracy itd. Nie wiem co zrobić??? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:32 Jezu, jacy debile. Teraz się efektywnością martwią? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:41 wobraź sobie, że poza budżetówką, na którą wszyscy muszą się obligatoryjnie zrzucać, reszcie nie płacą za nicnierobienie. Więc tak, ludzie nie zamykają swoich firm i martwią się o efektywność, bo im pieniądze z nieba nie spadają. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:13 Pracuję głównie zdalnie przez cały czas, niezależnie od epidemii, więc teraz po prostu pracuję wyłącznie zdalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:27 Trzeci tydzien pracuje zdalnie (z przerwa na przeziebienie, ale i tak bym sie raczej nie pojawiala w biurze). Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:36 Pracuję w urzędzie gminy, byłam dzisiaj, mąż musial jechać w teren - geodeta, i syn poszedł do szkoły. W szkole tylko 4 dzieci więc na jutro wzięłam urlop. Skoro nie wprowadzili zmian w ustawie dotyczących wieku dziecka pod opieką to w pn idę do pracy, syn wożony do babci będzie i tu mam stracha, bo mama też pracuje tylko na popołudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:43 Dodam jeszcze, że uważam, że szkoły będą zamknięte przez 6 tygodni, Myślę, że za 2 tygodnie wyślą część wydziałów do domów do pracy zdalnej - ciekawe jak to będzie wyglądać ;P. Dział usc niestety musi wydawać dokumenty, choćby akty zgonów. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:44 Dziś jeszcze byłam, ale od jutra już niestety nie. Wyjątkowo mi się to źle zgrało z przejęciem nowych, dużych obowiązków. Cały pion firmy jest zdalnie od jutra, a ja muszę się bardzo szybko nauczyć pracować na odległość i koordynować tak nowe rzeczy. Nie lubię, ale przynajmniej mam przymusową wprawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:44 Tak. Ale jeżdżę do pracy autem (garaż - garaż). Budynek niemal pusty, nas na dużej przestrzeni od poniedziałku będą 4 osoby. Osoby z małymi dziećmi mogą pracować z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:49 Tak. Nasze miasto zdecydowało, że wszyscy nauczyciele mają przychodzić do pracy, mimo zamknięcia szkół i przedszkoli. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:55 Ja zwykle pracuję zdalnie. Dzisiaj akurat planowałam wybrać się do biura, ale przyszło zawiadomienie, że wdrażamy fazę 2, czyli praca zdalna jest zalecana, choć ciągle nieobowiązkowa. Przewidują jednocześnie, że mogą być kłopoty z telekonferencjami, bo wiele firm i szkół robi to samo i serwisy typu Webex albo Zoom mogą być przeciążone. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:55 Tak, wyobraź sobie, że poza policją i służba zdrowia są inne obszary, których funkcjonowanie jest krytyczne dla zadan państwa i bezpieczeństwa. Część osób przejdzie na pracę zdalną, kluczowi wskazani pracownicy będą na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 18:40 Ja sobie zdaje sprawę, bo sama nie mogę sobie pozwolić na nie chodzenie do pracy. Chyba, że nałożą kwarantannę. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 17:23 Chodzę. Pracuję w szeroko pojętej oświacie, ale moja miejsce pracy nie zostało ujęte w rozporządzeniu ani jako podlegające zamknięciu, ani jako nie podlegające zamknięciu. Hmm. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 17:33 Normalnie chodzimy do pracy choć od jutra sądy będą zamknięte dla interesantów. Może wreszcie zaczniemy wygrzebywać się z koszmarnych zaległości? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 17:59 Raczej będziecie sobie robili nowe - bo kiedyś znowu wróci nowy tryb pracy i spłyną te wszystkie nierozpatrzone sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 18:26 W mojej okolicy odwołane niemal wszystkie rozprawy na 2 tygodnie. Dopiero będą zaległości. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 19:10 Gorzej zaległości - teraz sobie wyobraź, że czekasz rok na sprawę z zakresu sądu opiekuńczego a ta "spada" na diabli wiedzą kiedy... Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 19:11 Dokładnie, albo na termin w sprawie o zapłatę 500 tys. zł. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 17:59 Nie chodzimy. Generalnie tak, z wyjątkami. Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 18:16 Dziś jako pierwsza w firmie 40 os powiedziałam ze przechodzę na home office. Ostatnio dużo chorowałam i mam już przygotowany do tego laptop w domu tzn podpięty pod wszystkie systemy. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 18:22 Chodzimy. W mojej robocie nie da rady inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 18:23 Pracuje w wielkim molochu, gdzie jednoczesnie przebywa kilka tysiecy ludzi. Ale naprawde jestem chora, nie na koronawirusa co prawda, tylko kregoslup a pracuje fizycznie,wiec na razie mam zwolnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 18:31 Ja nie chodzę, siedzimy w domu z synem w sumie juz od poniedziałku, bo pokaslywal, na szczęście bez ani odrobiny gorączki czy kataru (normalnie by chodzil do przedszkola, oni i tak szaleją na dworze przez większość dnia) . Mąż pracuje, ale dojezdza sluzbowym autem no i nie ma kontaktu z ludźmi, firma robi zlecenia, które ma, bo może być trudno jak będzie kryzys ekonomiczny i z pewnością wtedy tapnie w jego branży Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 19:05 Wszystkie ematki pracują zdalnie wypełniając tabelki i produkując prezentacje w domu dzięki czemu gospodarka się trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 19:12 Serio - poza "wonskimy specjalistkamy" z e-mamy większość ludzi pracuje. A jak nie... Znajoma ma w sądzie sprawę o zabezpieczenie jakiejś części majątku męża (który się wypuścił z koleżanką szkolną córki). Sprawa miała być na dniach. Odłożona do nie wiadomo kiedy. Znajoma już wie, że zapewne nie będzie co zabezpieczać na poczet... Fajnie? Czekasz na ważne pismo z ZUS-u o rencie, z Prokuratury, z uczelni... Hehehe, czekaj se - listonosze nie pracują! (Znaczy na razie pracują, ale gdyby to co postulujesz wprowadzono to by nie pracowali. I miliony innych... Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 19:37 Mam bardzo wielu znajomych niezbyt wąskich, ale pracujących przy kompie, którzy bez większych problemów mogą swoją pracę wykonywać zdalnie. Takich ludzi przy kształcie obecnej gospodarki wcale nie jest mało. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 20:38 Nie jest mało. Ale wątkodawczyni postuluje, żeby "wolne" od pracy wzięli WSZYSCY poza policją itp służbami. No to jej gratuluję pomysłu... Zwłaszcza, jeśli czeka na jakąś sprawę. Albo jest po prostu bezmyślną egoistką. Bo np komisje ZUS orzekające o niepełnosprawności - to nie kwestia "służb niezbędnych", prawda? No to jak by się autorka poczuła, gdyby np jej niepełnosprawne dziecko taką komisję miało mieć, a tu kicha, odwołano! W związku z odwołaniem - ani ona nie dostanie "opiekuńczego" (wszak nie ma decyzji ZUSowskiej!) ani jej dziecko świadczenia. A jeśli pójdzie do jakiejś pracy, żeby przeżyć - to jej, (przecinek) ZUS urąbie świadczenie definitywnie. Fajnie! Analogicznych sytuacji można by opisać bez problemu tysiące... I Tak, o ile jest sporo zawodów swobodnie dających się wykonać "zdalnie" - o tyle jest co najmniej drugie tyle takich, których się zdalnie wykonać nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 22:34 Znowu egoistka i to zupełnie inaczej. Ja nie sugeruję. Uważam wręcz, że niektórzy nie chcą zrozumieć do jakiego paraliżu może dojść. Odpowiedz Link Zgłoś
mail-na-gazecie Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 19:34 Telepracuję dziś jutro i zamierzam tak robić 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 19:36 Nie. W ubiegłym tygodniu poprosiłam pracowników, żeby zabierali codziennie laptopy do domu, w tym już żeby nie przychodzili. Wszyscy pracujemy z domu, całkiem normalnie wszystko działa, ale akurat taka branża, że i tak nie mamy na co dzień kontaktu na żywo z ludźmi spoza biura. Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 19:37 mój mąz siedzi w chałupie. Jego firma wprowadzila prace rotacyjną. W razie, jak jedną załogę szlag trafi (np. odeślą wszystkich na kwarantannę, z powodu jednego "powracającego" z Włoch), to ta druga, zdrowa i mobilna, ją zastapi. A jak nie trafi to będą tak sobie pracować w systemie "trójpolówki", do odwolania. Pracodawca zagraniczny. Praca zdalna nierealna w tym zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 19:43 Tak, nie popadajmy w histerię. Opiekę w związku z zamknięciem przedszkoli wziął mąż. Odpowiedz Link Zgłoś
12gram Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 22:29 Podziwiam osoby pracujące w handlu spożywczym czy transporcie miejskim. To teraz zawód wysokiego ryzyka.. Odpowiedz Link Zgłoś