Dodaj do ulubionych

To jak? Chodzicie do pracy?

12.03.20, 14:56
To jak? Chodzicie do pracy? I drugie pytanie, czy w tym momencie powinni wszyscy pozostać w domu poza służbą zdrowia, policją i tym podobnymi.
Obserwuj wątek
    • kasiaabing Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 14:59
      Dziś wzięłam urlop. Jutro idę do pracy a od poniedziałku będę pracować zdalnie
      • pasquda77 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:01
        Jestem w domu, od wczoraj mam stan podgorączkowy, kaszel i czuję się jak bym miała 95 lat.Ciekawe swoją drogą czy to "TEN" wirus, czy też zwykły krajowy gil?🥴
    • angazetka Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 14:59
      Jestem freelanserką. Na szczęście. Jeden problem mniej.
      • mona-taran Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:31
        Frilanserką * wink
        • angazetka Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:35
          I zarabiam na ser big_grin
          • mona-taran Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:38
            😅
    • triismegistos Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:01
      Chodzę. Spotykam dziesiątki ludzi, którzy próbują brać mnie pod rękę, wetknąć do ręki telefon i zdecydowanie nie zachowują bezpiecznej odległości.
      90% z nich nie przychodzi w pilnej potrzebie.
      • chicarica Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:06
        Osobiście uważam, że w procesie ewolucji poza błoną między palcami i zamykanymi nozdrzami, zdecydowanie zaniedbaliśmy kwestię parzydełek.
        • angazetka Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:34
          Lubię to big_grin
        • triismegistos Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 17:33
          Mam to samo zdanie od ponad 10 lat... Pracuję z ludźmi i nawet nie wiesz jak bardzo lubią się pchać z łapami.
        • memphis90 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 18:01
          Osobiście wolałabym koci ogon. Jakbym była wkurzona, to bym nic a nic nie mówiła, ale bym tym ogonem niby od niechcenia smagała z lewa na prawo...
          • chatgris01 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 13.03.20, 00:31
            A taki ogon z parzydełkami to byłby idealny!
            • tairo Re: To jak? Chodzicie do pracy? 13.03.20, 19:56
              Jak marzyć, to z rozmachem.
              Nie parzydełka, tylko porządny kolec jadowy.

https://dlg7f0e93aole.cloudfront.net/wp-content/uploads/scorpion.jpg
        • mid.week Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 22:45
          😁😁😁
    • zazou1980 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:05
      Chcialm dzis isc do roboty, bo mialam zaplanowane i oplcone szkolenie, ale przedszkole nie przyjelo mi dziecka. Bylo doslownie zamkniete na klucz, po dluzszym dzwonieniu dzwonkiem otworzyla pani i z grobowym glosem orzekla, ze nie ma zadnego dziecka i ona nie moze przyjac mojego, bo byc moze zaraz pani dyrektor karze im isc do domu 😂 W jej interesie bylo nie przyjmowanie dzieci. Wrocilam do domu i napisalam, ze mnie nie bedzie. Niestety firma moze mnie teraz obciazyc kosztami szkolenia...
    • lispokis1 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:05
      jeszcze jutro pójdę uzgodnić szczegóły z szefem i spakować sprzęt do pracy domowej
      choć powiem szczerze tak fajnie dziś jest w opustoszałym mieście, że chętnie bym do pracy nadal chodziła.
      • marta.graca Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:13
        A gdzie jest to opustoszałe miasto?
        • asia-loi Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 18:32
          marta.graca napisała:

> A gdzie jest to opustoszałe miasto?

Moje. Wracałam dzisiaj z pracy i na zwykle ruchliwej ulicy, było bardzo mało ludzi. Weszłam do małego marketu i też było mało ludzi. Normalnie w tym markecie jest sporo ludzi. Szłam do tego marketu z nastawienie, że jak będzie dużo ludzi, to nie wchodzę, ale było mało to kupiłam parę rzeczy. Jak jechałam tramwajem do domu, to tez było luźniej, ponieważ nie było młodzieży szkolnej. Było tylko dwoje dzieci z matkami i kilku nastolatków. Za to sporo staruszków.
    • lauren6 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:05
      Nie.
      • kropkacom Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:14
        A mąż?
        • vodyanoi Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:26
          Ja nie pracuję. Mąż właśnie daje home office pracownikom. Tzn. dzisiaj poszedł jeszcze sam, żeby ogarnąć kilka spraw i od jutra siedzi z nami w domu. Pracownicy od jutra już nie przychodzą (dzisiaj tylko po laptopy przyjechali). Mój brat dał home office. Moja ciotka zamknęła sklep z ciuchami.
          Na mieście (Warszawa) totalnie cicho. W mordorze podobno pustki totalne na ulicach.
          • feniks_z_popiolu Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:32
            Pracuję. Moi pracownicy też, nie da się pracować zdalnie. Firma mała i nie mamy przychodzących do nas klientów. Kurier jedynie. Biurowce z okolic Placu Europejskiego i Ronda Daszyńskiego (Warszawa) opustoszały Mieszkam niedaleko, chodzę spacerem do domu. Ulice puste. Turyści zniknęli. Wycieczki młodzieży z Izraela, które o tej porze roku były stałym elementem krajobrazu w ogóle się nie pojawiły. Nawet korki na ulicach się nie robią. Cisza...

• default Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 19:44
              Nie robią się korki ??? Normalnie zapchane jak zawsze, a nawet gorzej, wczoraj z Ochoty w żadną stronę nie dało się wyjechać, dzisiaj całe Prymasa stało, S8 tez.
              • koko8 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 22:49
                Potwierdzam, że mimo zarazy w Warszawie były dziś pokaźne korki. Jechałam do pracy ok. 17:00 i niemal sie spoźniłam. Tyle aut na ulicach miasta dawno nie widziałam, podejrzewam, żę naród wyemigrował ze zbiorkomów.
    • joanna05 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:05
      Nie chodzimy. Tak, powinni.
    • sumire Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:07
      W ubiegłym tygodniu zasugerowano nam pracę z domu, wczoraj powiedziano już bardziej zdecydowanie, że wszyscy, którzy mają możliwość, mają w domu zostać do końca miesiąca, a jak ktoś bezwzględnie musi przyjść, to ma najpierw poprosić szefa o zgodę.
    • ivanova Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:08
      Dzis i jutro jestem w domu. W pon planowalam isc ale mam cichą nadzieję ze wprowadzą mi pracę zdalną. Jesli nie to najwyzej pojadę rowerem zamiast komunikacją.
    • ritual2019 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:09
      Tak, w pracy, a pracuje w szkole.
    • nuzini Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:11
      Chodzę bo w pracowni jestem sama i mam do niej 6 min piechotą. Możliwe że w przyszłym tygodniu przestane
    • ninjasan Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:11
      Chodze i caly kraj tez. W kraju gdzie mieszkam malo osob dostaje wynagrodzenie za chorobe. Ja dostalabym glodowy zasilek chorobowy a nie super chorobowe wynagrodzenie jak w Polsce Niestety.
      • konsta-is-me Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 18:20
        Zeby dostac zasilek, najpierw trzeba byc chorym..
        Rzecz jasna uwazasz, ze w Polsce wszyscy od reki dostaja chorobowe na zyczenie ?
    • jowita771 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:12
      Chodzę, niestety. W dodatku mam kontakt z ludźmi, płynu do odkażania nie mamy. Jestem jedyną dzieciatą osobą w pracy aktualnie, ale dzieci mam za stare. Jak podwyższą wiek, to chyba się zwinę i zostawię koleżanki na placu boju.
    • kropkacom Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:12
      Swoją drogą, czeski premier stwierdził, że nie zamkną przedszkoli aby KOBIETY (zwłaszcza pielęgniarki) poszły jednak do pracy smile
      • z_lasu Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:11
        Powiedz, że to żart.
        • kropkacom Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:13
          Nie.
        • profes79 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 17:56
          ECDC wskazało nawet w swoim raporcie sytuacyjnym, że zamknięcie placówek oświatowych może przynieść więcej szkód niż korzyści bo przełoży się na absencje pracowników ochrony zdrowia którzy będą musieli zaopiekować się dziećmi. Nie mówią, żeby tego nie robić (bo w niektórych sytuacjach jest to wręcz wskazane) - ale aby dobrze rozliczyć bilans zysków i strat.
          • memphis90 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 18:05
            Ja się w ogóle dziwię, że nam nie kazali cały czas siedzieć w maskach na mordzie, choćby pro forma. Wejdzie jeden taki z koroną do przychodni i cała przychodnia karnie idzie na 14 dni kwarantanny, a ludzie zostają bez opieki medycznej.
    • edelstein Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:12
      Oczywiscie,praca zdalna w mojej branzy nie istnieje.
    • joanna_poz Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:17
      tak, ja pracuję w biurze gdzie siedzi 6 osób, bez klientów, co najwyżej przyjeżdzają kurierzy.
      mąż - tez tak, jego wlasna firma, pracowac zdalnie nie moze (to sklep - zamknąc tez nie).
    • kura17 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:18
      ja na razie chodze do pracy - nie mamy jeszcze zdiagnozowanego chorego, a pracuje w zasadzie sama w jednoosobowym biurze.
      natomias w przyszlym tygodniu rozwazam zostanie w domu - zeby innych nie zarazac ... u nas koncza sie ferie i od poniedzialku moje dzieci ida do szkoly, spotkac kolegow wracajacych z wyjazdow na narty ... przypuszczam, ze przywloka wirusa, wiec bede sie pewnie izolowac, zeby innym nie sprzedac uncertain
      moge bez problemu pracowac zdalnie
    • gazdzina Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:18
      Od dziś pracuję zdalnie we wszystkie dni tygodnia. Odwołano wszystkie szkolenia, zebrania, wyjazdy służbowe (chyba że koniecznie niezbędne). Czekam w domu z kotami na koniec świata. Na szczęście koty wykazują zupełny brak zainteresowania sytuacją i wpadają w histerię jedynie wtedy, gdy micha pusta...
    • fil.lo Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:23
      Nie. Pracuję w domu do odwołania.
    • kropkacom Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:24
      W sumie aż korci mnie zapytać, czy dałyście swoim pracownikom mozliwość nie stawienia się w pracy?
      • joanna05 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:29
        kropkacom napisała:

> W sumie aż korci mnie zapytać, czy dałyście swoim pracownikom mozliwość nie sta
        > wienia się w pracy?
        >
        Tak, zamknęłam firmę i wszyscy poszli do domu, do odwołania. No a jak inaczej? Maja ryzykować?
        • kropkacom Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:31
          Nie, no pewnie, że nie smile
      • conena Re: To jak? Chodzicie do pracy? 13.03.20, 11:51
        kropkacom napisała:

> W sumie aż korci mnie zapytać, czy dałyście swoim pracownikom mozliwość nie sta
        > wienia się w pracy?
        >

oczywiście.
    • anika772 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:26
      Jeszcze jutro, zapewnić opiekę ewentualnym uczniom. Od poniedziałku mam być w gotowości.
      • kornelia_sowa Re: To jak? Chodzicie do pracy? 13.03.20, 07:33
        W gotowości do czego?
    • ichi51e Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:33
      u mnie na fb (mam polajkowane rozne regionalne grupy) duzo wpisow typu "obnizyli mi czas pracy z 40 na 16godzin, nie bede miec z czego zaplacic rachunkow, nie mamy co jesc. gdzie mozna sie zwrocic o wsparcie finansowe"
      straszne
      • angazetka Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:37
        Ludzie pracujący nie na etatach będą mieli dziko przerąbane z finansami.
        Ja tylko mam nadzieję, że książki będą teraz bardziej potrzebne i będę miała zarobek.
        • alicia033 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:44
          angazetka napisała:

> Ludzie pracujący nie na etatach będą mieli dziko przerąbane z finansami.

pracujący na etatach też.
          Przedsiębiorcom pieniądze nie spadają z nieba, dostają je za wykonaną pracę. Nie ma pracy = nie mają pieniędzy. Więc pracownicy też ich nie dostaną.
          • angazetka Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:52
            A czy przypadkiem pracownicy na etatach nie mają umów o pracę? I pracodawca zapłacić im musi? Oczywiście, może nie, ale wtedy zostaje sąd.
            A ci ze śmieciówek - po prostu nie mają zleceń i finito.
            • triss_merigold6 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:58
              Dokładnie tak jest.
            • alicia033 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 18:12
              angazetka napisała:

> A czy przypadkiem pracownicy na etatach nie mają umów o pracę? I pracodawca zapłacić im musi?

z jakiej choinki się urwałaś?
              "Musi" to na papierze. A w rzeczywistości jak pracodawca NIE MA pieniędzy, to tym "musi zapłacić" można sobie tyłek podetrzeć.
              Czego ci serdecznie życzę, skoro, jak widać, za tępaś, żeby to pojąć inaczej, niż odczuwając na własnej skórze.
              Koleżaneczce triss_merigold6 również.
        • vodyanoi Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:47
          Przerąbane będą mieli ci bez etatów. I ci z biur podróży. I ci z hotelówki. I ci z kredytem frankowym.
          I wszyscy.
          Ale ci bez etatów, ci na śmieciówkach - sami to sobie wybrali! Kamil Bortniczuk tak twierdzi. Jest rynek pracownika!
          Prawo i Sprawiedliwość ma dla wszystkich radę - można iść do MOPSU
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,25777318,poranna-rozmowa-gazeta-pl-gosciem-posel-porozumienia-kamil.html
          • agniesia331 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:48
            Nie zdalna do swiat
            • agniesia331 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 16:50
              Jeżdżę autem (garaż auto garaż) w poniedziałek podjadę po notatki których zapomniałam do zrobienia pracy. U nas 70 procent przynajmniej ms vmbyc zdalna
          • lauren6 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 19:24
            Ale częściowo ma rację. Nie raz i nie dwa słyszałam, że jestem frajerką, bo zamiast własnej DG robię za mniejsze pieniądze na etacie. Na nic się zdało tłumaczenie, że ten relikt PRL zwany etatem czasami się przydaje.

No sorry, nie jest mi teraz żal tych wszystkich fanów Kurwina, którzy wtedy byli tacy cwani.
            • eliksir_czarodziejski Re: To jak? Chodzicie do pracy? 13.03.20, 12:14
              "Kurwin" - kocham to!😂
        • ira_08 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 13.03.20, 17:41
          Ja tez mam taką nadzieję, ale nie jestem optymistką. Ludzie będą oszczędzać, a nowa książka nie jest artykułem pierwszej potrzeby. W dodatku sporą sprzedaż generują księgarnie stacjonarne, zwłaszcza Empiki. No chyba, że redagujesz Remigiusza Mroza, to raczej pracy i kasy nie braknie. Jak coś bardziej niszowego to może być różnie...
    • rb_111222333 Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:35
      Ja jeszcze miesiąc będę na zwolnieniu lekarskim, więc ogarniam dziecko. Mąż pracuje zdalnie. Nie da się wszystkich zamknąć w domach, owszem sprzątaczki, taksówkarze mogą nie przychodzić, ale śmieciarze, opiekunowie zwierząt w zoo czy schroniskach, pracownicy dpsów i pewnie wiele innych pracowników prozaicznych ale potrzebnych zawodników nie może wziąć zdalnej lub wolnego.
    • mona-taran Re: To jak? Chodzicie do pracy? 12.03.20, 15:37
      Ja nie chodzę, ale to akurat nic u mnie nadzwyczajnego :p za to odwołali mi wyjazd do Rumunii, co mnie akurat bardzo cieszy, bo wcale nie miałam ochoty jechać.
      Chłop za to chodzi do pracy, bo niestety w jego zawodzie home office jest niemożliwe. A łazi tam takich dwóch cherlających, mam nadzieję że to tylko przeziębienie i czegoś nie przywlecze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka