fyshka_hop 05.05.20, 13:06 Padł mi odkurzacz i muszę kupić nowy. Kompaktowy, do schowania do szafy, bezworkowy, dobrze ssący z długim kablem. Tak do 500-600 zł. Jakiś model jest godny plecenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fyshka_hop Re: odkurzacz 05.05.20, 13:15 Bo nie muszę kupować worków i potem ich wywalać. Taniej i bardziej ekologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: odkurzacz 05.05.20, 13:21 fyshka_hop napisała: > Bo nie muszę kupować worków i potem ich wywalać. Taniej i bardziej ekologicznie Za to musisz myć kasetę i wszystko to co zabrudzisz opróżniając ją, więc zużywasz niepotrzebnie wodę. Taka to ekologia... Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: odkurzacz 05.05.20, 14:00 A co się brudzi opróżniając odkurzacz? Bo ja wyjmuję pojemnik z odkurzacza i jego zawartość wsypuję do kosza na śmieci pod zlewem w kuchni. Nic się przy tym nie brudzi, a worek z odkurzacza też bym wrzuciła do kosza pod zlewem. Ja mam akurat odkurzacz bezworkowy, bo mi wygodniej. Nie dorabiam teorii do żadnej z opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: odkurzacz 05.05.20, 14:33 Pierwsze słyszę... w moim odkurzaczu jest pojemnik na śmieci wygladajacy jak dzbanek od ekspresu. Wyciagasz pojemnik, wysypujesz do śmietnika na dworze i tyle. Jeszcze nie zdarzyło mi sie myć odkurzacza po wurzucaniu śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ana119 Re: odkurzacz 05.05.20, 17:50 Ale filtr już trzeba pod wodę bo inaczej słabo ciągnie. Ale wolę to niż te kobyłę w postaci worka, śmierdziało i az ręce swedzialy żeby już zmienić worek Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: odkurzacz 05.05.20, 13:22 A co za problem kupić worek? Ja robię to raz na 2-3 lata. Co jest nie eko w papierowym worku? przecież i tak te śmieci musisz do czegoś wsypać jak opróżniasz odkurzacz. Odpowiedz Link Zgłoś
ana119 Re: odkurzacz 05.05.20, 13:56 Papierowe worki do mojego odkurzacza kosztowały 40 PLN za kilka sztuk. Dziękuję wolę bezworkowe Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: odkurzacz 05.05.20, 13:59 A moje 15 zł za 10 sztuk. Rzeczywiście można popłynąć Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: odkurzacz 05.05.20, 14:02 I te 10 worków starcza ci na 2-3 lata? Zupełnie niezłośliwie pytam, też przymierzam się do zmiany odkurzacza. Do tej pory miałam bezworkowy i była to wygodna opcja, ale zmiany na taki z workami definitywnie nie wykluczam. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: odkurzacz 05.05.20, 14:16 Mam miele (workowy) mam go już 5 lat prawie i worki kupiłam raz (ale nie kupowałam oryginalnych, jakies podróby , grosze kosztowało za jakieś 40 worków + filtry, jeszcze mam ich dużo, kosztowały z 15 funtów) Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: odkurzacz 05.05.20, 14:17 No i miele polecam z czystym sumieniem malutki (mam z tych mniejszych)a ciągnie, ze aż wykładziny podnosi, można stawiać "na dupie" (przydaje sie przy schodach). Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: odkurzacz 05.05.20, 14:41 Mam miele cat and dog. Straszny jest. Zupełnie nie rozumiem po co moc która podnosi wykładziny, skoro nie da się go przesunąć normalnie po wykładzinie/dywanie/dywanikach tak się przysysa. Okropnie ciężko się nim odkurza mimo że robię to na minimalnym ustawieniu. Dla mnie to jakiś marketingowy shit. W dodatku już raz się zepsuł. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: odkurzacz 05.05.20, 14:47 brenya78 napisała: > Mam miele cat and dog. Straszny jest. Zupełnie nie rozumiem po co moc która pod > nosi wykładziny, skoro nie da się go przesunąć normalnie po wykładzinie/dywanie > /dywanikach tak się przysysa. Okropnie ciężko się nim odkurza No właśnie miałam okazję wypróbować Miele i mam podobne wrażenia. Kompletnie mi on nie odpowiada. Poza tym nie mam ani jednego dywanu w domu, bo mam alergię na kurz. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: odkurzacz 05.05.20, 14:56 Na mniejszym działa super, tylko chłop daje rade na wyższym ustawieniu... I poniewaz mieszkam w małym angielskim domu to zakamarków jest od cholery i tym maleństwem moge wszedzie dosięgnąć i jest leciutki... To wszystko zalezy gdzie sie mieszka i co komu pasuje.. Na duzych przestrzeniach (bez schodów) mi odpowiadał Henry ale w mniejszych i zagraconych zdecydowanie miele (no i ja mam te nieszczęsne wykładziny dywanowe). Bezprzewodowy jest praktyczny na duzych przestrzeniach (ale mało zabrudzonych) u mnie w domu by nie dał rady... O jakichkolwiek samobieżnych to w ogóle mogę zapomnieć a mojej przyjaciółce w małym mieszkaniu w Londynie świetnie daje rade. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: odkurzacz 05.05.20, 14:19 ja kupuję w Auchan na sztuki po 2 zł/ szt. obstawiam, ze wymieniam raz na 2-3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
ana119 Re: odkurzacz 05.05.20, 14:23 Do mojego Samsunga były tylko w Media Markt Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: odkurzacz 05.05.20, 14:55 Na allegro kupisz worki do jakiego sprzętu chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ana119 Re: odkurzacz 05.05.20, 17:46 Już nie muszę, próbowałam z zastępczymi i cholera mnie trafiała bo w każdym otwór na dziurę był gdzie indziej a niby powinien pasować. I rwały się teraz na potęgę. Może do popularnych typów łatwiej dobrać Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: odkurzacz 05.05.20, 15:30 Eliszko, ja również wolę bezworkowe odkurzacze, mogę wysypać z pojemnika smieci po każdym odkurzaniu, fitr kupuję drugi na zmianę i co jakiś czas piorę - z odkurzacza nigdy nie ma nieprzyjemnego zapachu przy odkurzaniu. Nawet gdy używałam workowych odkurzaczy- to tych z workiem, który można bylo używać wielokrotnie, wysypywałam z niego smieci i raz na jakiś czas prałam (ręcznie), tez miałam drugi na zmianę. Worki papierowe- trzeba pamiętać by były w zapasie, czasem jest trudno kupić określony model, ale rozumiem, ze niektorzy wolą opcję z workami papierowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: odkurzacz 05.05.20, 14:35 Zmieniasz worek raz na 2,3 lata? Przez tyle czasu trzymasz śmieci w domu??? GRUBO.... Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: odkurzacz 05.05.20, 14:45 Ja zrozumiałam, że worki kupuje raz na 2-3 lata, czyli w tym czasie zużywa ich 10. To jest średnio 1 worek na trzy miesiące. I tak się zastanawiam, jak wielki musiałby być to worek, żebym przez 3 miesiące mogła odkurzać bez jego wymieniania. Moim odkurzaczem mogę odkurzyć cały dom 2, no może 3 razy, zanim pojemnik się zapełni. Albo autorka wypowiedzi ma małe mieszkanie albo odkurzacz przemysłowy z wielkim worem. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: odkurzacz 05.05.20, 15:01 ja sie dopisałam tez o worku raz na 2-3 miesiace. mam dom 130 metrów, odkurzam srenio raz na 2 dni, i nie, nie jest to jakis wielki wór do dużego odkurzacza (mam nieduzego zelmera). Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Re: odkurzacz 05.05.20, 14:10 Nie BEKO. Rysuje podloge, strasznie sie syfi, dobrze wciaga kurz, ale mniejsze paprochy juz gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś