Dodaj do ulubionych

Wasze ekologiczne pomysły

28.05.20, 08:18
Drogie ematki pewnie nie trzeba Wam tłumaczyć jak ważna jest ekologia, i że od niej zależy przyszłość naszych dzieci. Uważam, że los przyszłych pokoleń jest w rękach nas wszystkich. Czy może chętnie podzieliłybyście się swoimi sposobami na zmniejszenie "wypuszczanych" zanieczyszczeń ze swoich codziennych czynności? Jeśli tak, to do tego służy ten wątek i proszę o Wasze wpisy.
Moje sposoby to:
- zminimalizowanie korzystania z samochodu nas rzecz roweru i pieszych spacerów,
- nie kupowanie napojów w plastikowych butelkach, na spacer z dziećmi biorę bidon z wodą a w domu piję kranówkę,
- wodę do prania pobieram z miski po myciu butelką po płynne do prania,
- do czyszczenia zabrudzeń korzystam z roztworu wody z kwaskiem cytrynowym z wodą w butelce że sprejem,
- szyby myję octem,
- wodę do mycia podłóg pobieram z miski po myciu
- zamiast chemicznych odplamiaczy mydełko galasowe
- dzieciom często przypominam , żeby nie laky dużo wody, co starają się robić
- idąc na łono natury biorę ze sobą torbę na śmieci i zbieram po innych.
Jeśli coś mi się jeszcze przypomni, to dopiszę w następnym poście.
Dziękuję z góry za Wasze wpisy.

Obserwuj wątek
    • mona-taran Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 08:24
      Nie rozumiem podpunktów z miskami :p woda po myciu czego jest w takiej misce??
      • glanaber Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 08:28
        Chyba nie chcesz tego wiedzieć 😁
        • mona-taran Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 08:29
          Może i masz rację suspicious
          • mona-taran Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 08:31
            Ten wątek już na starcie ma zadatki na wątek roku :p
            • a23a23 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 08:32
              E tam, nowa stażystka szuka temat na artykuł.
            • glanaber Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 08:36
              Zgadzam się. Miła odmiana po wątkach okolowirusowych też
        • ajaksiowa Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 08:32
          Pod prysznicem stoję w misce i wodą zalewam kibelek,w kuchni myję w misce i też zalewam kibelek,😊
          • ajaksiowa Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 08:32
            To nie ta sama miskawink
          • mona-taran Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 08:35
            Zalanie kibelka to nie to samo co mycie podłogi :p
            • niemaznaczenia Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 08:40
              A może tak: "oszczędzamy wodę, po myciu się wodę zlewamy do wiadra i wykorzystujemy do mycia naczyń, to co zostaje w wiadrze przeznaczmy do cotygodniowego mopowania podłóg, a tym co zostaje po wyżęciu mopa spłukujemy tygodniowy urobek w sedesie" wink
              • anika772 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:16
                7 żyć wody w misce, jak 7 żyć kurczakabig_grin
      • laura.palmer Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 08:41
        To akurat łatwa łamigłówka - ona się myje w misce, po czym pustą butelką po płynie do prania zbiera wodę po myciu i wlewa do pralki. Trudniejsze jest wyobrażenie sobie, jak to może funkcjonować w realu. wink
        • mona-taran Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 08:50
          🤮
      • kotejka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 09:32
        mona-taran napisała:

> Nie rozumiem podpunktów z miskami :p woda po myciu czego jest w takiej misce??

No właśnie ☺ też chce wiedzieć
        Ja nie cierpię fanów chodzić pod zimny prysznic, podstawiem więc pod prysznic wiaderko
        Zanim zimna z rury zleci zbiera mi się prawie całe wiaderko, którym podlewam kwiaty
        Dobry patent?
        • mid.week Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 09:35
          swietny smile
        • kura17 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 09:53
          > Ja nie cierpię fanów chodzić pod zimny prysznic, podstawiem więc pod prysznic wiaderko
          > Zanim zimna z rury zleci zbiera mi się prawie całe wiaderko, którym podlewam kwiaty
          > Dobry patent?

Kotejka, swietne!
          zaczne tez tak robic!
          • sarah_black38 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 11:10
            kura17 napisała:

>
            > Kotejka, swietne!
            > zaczne tez tak robic!
            >

Ja wodą p o umyciu ziemniaków/sałaty/ owoców lub innych warzyw podlewam doniczki na tarasie, kwiatki w domu. Zimą krzaki w ogrodzie ( zwłaszcza w tym roku, bo nie było śniegu ).
            • volta2 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 11:28
              też tak kiedyś planowała zrobić, ale zaczęlam od wody po ryżu - bo do płukania mi sporo schodziło i łatwo odlać. no i już po pierwszym razie, liście zrobily się białe od mączki ryżowej. ziemniaki rzeczywiście lepsze
            • hanusinamama Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 11:38
              Tez tak robie od miesiaca...naprawde duzo wody na to idzie. Codziennie podlane kwiaty w doniczkach w domu czy na tarasie. Tyle ze ja warzywa i owoce nie myje w płynie do naczyć ani nie zalewam spirytusem smile
    • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 08:38
      Fajny watek smile Nie jem miesa, nie korzystam z foliowek do pakowania pieczywa, czy owocow- zamiast tego mam torebki z materialu uszyte przez kolezanke. Staram sie nie kupowac jedzenia opakowanego w plastik, nie kupuje niczego, co ma w skladzie olej palmowy. Ciuchy, poza bielizna z lumpeksow. Podroze najczesciej pociagami, auta uzywamy sporadycznie, pare razy do roku, np jak trzeba psy do weta zawiezc. Recykling wody- czyli ta z prania kibel splukuje wink Lapiemy deszczowke do beczek, mamy pszczoly murarki, wode dla ptakow i jezy wystawiam w ogrodzie w miseczkach. Podpaski i tampony z tych "eko" ale wiem, ze jeszcze lepszy bylby kubeczek menstruacyjny. Patyczki do uszu nie plastikowe, tylko kartonowe. Jak cos jeszcze sobie przypomne to dopisze wink
      • ajaksiowa Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 08:57
        Też mam woreczki wielorazowe do warzyw ale ich TERAZ nie używam bo mam wątpliwości czy można(?)
        • mona-taran Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 09:00
          U mnie można tylko wielorazowe, swoje z domu. Foliówki całkiem zniknęły że sklepów.
        • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 09:02
          Mozna, mozna wink
        • hungaria Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 09:04
          Oczywiscie, ze mozna.
          • pyza-wedrowniczka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 10:32
            Można, ja cały czas używam swoich woreczków. Albo nadal wrzucam niektóre warzywa i owoce luzem do koszyka, jak je umyję porządnie w domu.
      • gryzelda71 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 09:18
        auta uzywamy sporadycznie, pare razy do roku, np jak trzeba psy do weta zawiezc

Masz auto i go nie uzywasz?
        • pyza-wedrowniczka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 10:35
          No na kilka razy do roku, to chyba się nie opłaca. Bo nawet jak 2x w miesiącu byś uzywała, to za taksówki zapłacisz dużo mniej.
          Ja od wiosny do jesieni używam też mało auta, bo staram się rowerem lub pieszo, ale jednak jak leje deszcz, jak mam wracać po nocy to używam. Potrafiło stać 3 tygodnie nie używane, ale jednak wychodzi mi częściej niż sporadycznie. No i zimą jednak jeżdżę, bo mieszkam na osiedlu, gdzie jest beznadziejna komunikacja miejska niestety, więc jak nie rower, to musi samochód.
          • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 11:17
            Mieszkam w lesie, tutaj nie ma opcji taxi wink Dosc daleko do cywilizacji, szpitala. Bez auta byloby zwyczajnie niebezpiecznie wg mnie, no i czasem jedziemy do rodziny z psami i rzeczami, bez auta bylibysmy uwiazani.
            • gryzelda71 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:50
              Pytam, bo zabrzmiało to jakbyś miała auto używane KILKA razy w rokuwink
              • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 14:40
                No to roznie. Bywalo uzyte 10 razy w ciagu roku, bywalo 3, bywalo 4...
      • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 11:42
        A jak sie przemieszczasz z lasu do pociagu? Poza tym, to nieekologiczne ciagnac prad, gaz, wode i co tam jeszcze masz, (kopac rowy na rury miedzy drzewami) do jednego domku gdzies w lesie🤔
        • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 11:47
          Piechota- 10 km dla mnie to pikus. Stacje kolejowa mamy w sasiedniej wsi, ale juz najblizszy szpital to 25 km od nas.
          • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 11:50
            Czyli mieszkasz w jakiejs wsi z normalną infrastrukturą a nie w lesie?
            • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 11:52
              I to i to wink Na koncu wsi, otoczona lasem. Ale nie, nie w lesie w takim sensie jak zrozumialas.
              • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 11:59
                I sarny mi pod okna podchodza z jednej strony domu. I dziki mi ryja w ogrodzie, tez w tej czesci do ktorej psy nie maja dostepu smile
                • bulzemba Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 11:40
                  Dziki to żadna atrakcją. Już 10 lat temu widywałam je między 10 piętrowymi blokami. Sarny u nas też biegały poboczem expresówki więc nie masz się czym chwalić.
                  Może jeszcze masz muchy i komary?
                  • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:10
                    Chwalic? Jak zalosnym trzeba byc czlowiekiem, zeby widziec chwalenie sie w zwyklym stwierdzeniu, ze tuz za moim domem jest sciana lasu i mi hasaja lesne zwierzeta po ogrodzie? No po Kolobrzegu po miescie tez biegaja i co z tego? Co za zlot frustratek.
                    • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:11
                      Tak muchy i konary tez mam, nie zsikaj sie w majty z ekscytacji tongue_out
                      • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:22
                        Konary ci weszly w majtki? Co to znowu za swinstwa, panie... 🙄
                        • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:23
                          Nie zmierzaj w strone moich majtek kolego tongue_out
                          • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:27
                            W sumie szkoda, ze nie jestem facetem, baby sa takie porypane...
                            • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:31
                              Juz sie nie kryguj. Przeciez juz dawno cie dziewczyny zdemaskowaly, jak wypisywales jakies androny na temat ciazy, jakie mogl plesc tylko ktos nie majacy pojecia o kobiecej fizjologii. Sorry, sprawa sie rypla. Badz jak gazeciarz i miej jaja powiedziec "klamie bo lubie"- po prostu wink
                              • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:35
                                Ja prawie nigdy nie klamię, bo nie muszę.
                                • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:39
                                  Jes ofkors wink Jak tam sobie chcesz, ja cie nawet lubie, bos pocieszny, nie to co wiekszosc forumowych poyebow. Jakbym miala zrobic na emamie eksterminacje trolli, to akurat ciebie bym zostawila kiss
                                  • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:42
                                    Ja ciebie nie lubie ale wymienic pare uprzejmosci zawsze mozna.
                                    • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:44
                                      Zraniles mnie sad
                                      • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:50
                                        Przykro mi, musialam to napisać.
                                        • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:52
                                          Czemu musialas? Zebym sie nie spoufalala za bardzo? Boisz sie, ze cie bede rwac? No nie kotek, ja tylko z lewakami. Nie czuj sie zagrozony big_grin
                                          • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:53
                                            * musialEs wink poprawka
                                          • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 13:06
                                            No widze te usmieszki, te zaczepki, a ja hetero.
              • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 12:04
                "Ale nie, nie w lesie w takim sensie jak zrozumialas.“

Aha, aha, to przepraszam, ze nie umiem czytac... zwlaszcza w myslach.
                • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 12:05
                  A ty w kazdym jednym watku podpierdalanki? Ze tez ci sie to nie nudzi tongue_out
                  • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 12:23
                    Po prostu juz ktorys z kolei raz konfabulujesz o tym lesie...
                    • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 12:49
                      Konfabuluje? big_grin ojp ty jestes nienormalny big_grin Dawaj dalej, bawisz mnie
                      • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 12:56
                        Pierwszy krok do lozka to rozbawic kobiete, niestety nie jestem lesbijką😔
                        • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:02
                          Nie jestes lesbijka, bo jestes facetem wink To nie bedzie nic o lewactwie i neomarksistach? Bu sad
                          • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:07
                            Polecam ci odnalezc moje watki sprzed 8 lat np. na Cip-ie albo karmoeniu piersia. 😁
                            • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:10
                              Tak dlugo trollujesz? Jak gazeciarz, brawo misiu
                              • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:12
                                Wiem, ze posiadanie jednego nicka, to cos niewyobrazalnego dla forumowych swirow.
      • pulcino3 Re: Wasze ekologiczne pomysły 31.05.20, 18:02
        A propos pszczół, to będąc w Niemczech, w pensjonacie, fajny mieli hotel dla owadów w ogródku, coś, takiego:
        • fornita111 Re: Wasze ekologiczne pomysły 31.05.20, 18:49
          Super! A to moj wink
          • pulcino3 Re: Wasze ekologiczne pomysły 31.05.20, 20:42
            Piękny, daszkiem 😍
          • beata985 Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 10:25
            Kurka....tak mi zawrócilyscie w głowie tymi murarkami....Ale mieszkam na 4 piętrze A sąsiedzi chyba by mnie śmiechem zaebali 😳
    • gryzelda71 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 09:17

Nie moje, ale było o mrożeniu, zbieraniu obierek z warzyw, aby na nich zupę gotować wywary do zup możesz wdrożyć.
      A i zamiast trzymania wody po myciu i zużywania jej do innych czynności(jeszcze spłukiwać w sedesie możeszwink), może deszczówkę zbieraj?
      jeden czort ocet, odplamiacz to wszystko chemia.
      • mona-taran Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 09:21
        I 7 żyć kurczaka 😂
        • hanusinamama Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 11:36
          A to ja gotowałam zupe z obierek smile w ramach eksperymentu.
      • volta2 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 11:30
        co do obierek to mam wątpliwości czy takie eko - o wiele więcej wody musiałabym zużyć do szorowania skórek, to już wolę wodę zaoszczędzić
        • hanusinamama Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 11:56
          To ja pisałam o obierkach smile Woda z mycia warzyw i owoców u mnie laduje w kwiatkach? Zrobiłam tak raz bo miałam dość czyste warzywa. Ale ja często szoruje włoszczyzne i gotuje ze skórką
      • klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 11:49
        Chemia chemia chodziło mi o szkodliwe chemikalia a ocet nie niszczy przyrody.
        • memphis90 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 12:19
          To podlej nim rośliny, jak taki zdrowy.
        • gryzelda71 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:51
          Taaaa nie niszczy.
    • chococaffe Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 09:34
      O rany, to znowu ty...
    • ophelia78 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 09:34
      Nie jestem w stanie pojac jak w 21 w z wlasnej i nieprzymuszonej woli mozna myc sie w misce... (pomijam sytuacje gdy kto musi bo warunki ma takie a nie inne)

A teraz pytanie wez mnie oswiec: myjesz sie w misce. Miskę z wodą drugiej świeżości, w ktorej to umylas nogi i inne atrakcyjne czesci ciala, trzymasz w łazience... Widok musi byc przedni. I potem tą odstaną brudną woda myjesz podlogi... oraz robisz w niej pranie...? Reczne jak rozumiem bo pralka wodę sama pobiera, nic sie do nie wlewa

A potem szczatke od kibelka pyk do zmywarki....

A w tej wodzie to myjesz sie tylmo Ty czy jeszcze maz, dzieci i pies?
      • klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 11:50
        A dziś we troje w się umyliśmy w wannie
        W misce czasami sama się myje w takiej, że spokojnie wygodnie się rozłożę.
        • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 12:06
          "A dziś we troje w się umyliśmy w wannie“

I to potem ustami przez rurkę zaciagasz do wiadra? Czy odrazu wezyk za okno do ogrodka?
        • milka_milka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 12:30
          To jaka to miska? Ile Ty masz wzrostu?
          • ajaksiowa Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 12:49
            😂😂😂
          • hanusinamama Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:25
            Ona zapomniała jak to sie nazywa...chodziło jej o wannę. Bo skoro myje sie w misce to po co przelewać butelką...mozna lutnąć prosto z miski. smile
            • berdebul Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 17:42
              big_grin big_grin big_grin No weeeeeeź.
    • stasi1 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 09:48
      Jak jest ciepło to myje się wodą podgrzaną przez słońce. I nie jest to solar
      • kura17 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 09:56
        > Jak jest ciepło to myje się wodą podgrzaną przez słońce. I nie jest to solar

jak bylam na cyprze, to zauwazylam, ze tam na prawie kazdym domu, na dachu a cysterny na wode - ktora jest podgrzewana przez slonce i doprowadzana do mieszkan do kranow i prysznicow.
        na "zime dni" sa tez bojlery w mieszkaniach.
        • mikams75 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 11:19
          w goracym klimacie woda nagrzewa sie w rurach prowadzonych wierzchem, nawet cysterna niepotrzebna.
          • eliszka25 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 14:59
            Tak, miałam okazję tego doświadczyć podczas wakacji na Sycylii. Nie było opcji puszczenia zimnej wody z kranu, bo leciała tylko ciepła, nawet z kurka na zimną. Za to pod prysznicem nie trzeba było czekać aż zacznie lecieć ciepła woda.
          • stasi1 Re: Wasze ekologiczne pomysły 29.05.20, 08:06
            Ale wierzchem to chyba nawet w gorącym klimacie nie prowadzi się rur
            • mikams75 Re: Wasze ekologiczne pomysły 31.05.20, 20:40
              prowadzi, nawet w Europie.
        • beata985 Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 10:21
          Mój tatacmial taki prysznic jak zaczął dom budować...
          Później w lecie i tak często z tego korzystało się tylko że było to trochę upierdliwe bo wodę trzeba było że studni popmpowac ręcznie
    • bei Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 10:25
      Staramy się oszczędzać wodę I energię, minimalizujemy śmieci plastikowe (zakupy pakujemy do toreb i woreczków wielorazowych), opakowaniom po lodach , blaszanym puszkom staram się nadawać drugie życie. Słoiki wykorzystuję do własnych przetworów, gdy mam ich za dużo to rozdaję je potrzebującym. Ubrania, które nie sprawdziły się w naszej garderobie oddaję. Doniczki plastikowe po nowych roślinach do ogrodu oddaję zaprzyjaźnionej szkółce. Przygotowując obiad często wykorzystuję system sit do gotowania na parze-ustawiam je piętrowo. Np nad gotującą się zupą jarzynową ustawiam sito z mięsem, nad nim kolejne z ziemniakami czy brokułem. Nie używam dużo chemii, przy sprzątaniu wykorzystuję myjkę parową. Przeczytane czasopisma oddaję znajomym, podobnie jest z książkami (książki nie wszystkie wydaję). Mąż i synowie wolą wersje elektroniczne. Jemy dużo mniej mięsa (raz, czasem dwa razy w tygodniu). Nie używam randoupu i podobnych herbicydów w ogrodzie. Nie używam sztucznych nawozów tylko kompost, gnojówki, obornik od gospodarza.
      • memphis90 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 12:18
        Z ciekawości
        1.jak wielki musi byc gar, żeby zmieściła się zupa i dwa sita ponad nią?
        2.czy jak sita leżą wartswowo, to górne sito naprawdę "działa"?
        • mikams75 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:17
          tak, gorne sito dziala, mam takie garnki-sitka nakladane jedno na drugie i to dziala. Ale faktycznie pojemne to nie jest, choc moze sa wieksze wersje niz moja.
        • milka_milka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:18
          Działa. Jak w parowarze. Choć nie odgrzewałam nic nigdy zupą.
        • gryzelda71 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:53
          Są takie garnki, które można tak poustawiać. Np Philipiak
          • berdebul Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 14:17
            Broń Boże. Słaba jakościowo stal, pokrywki albo z drewnianymi rączkami, albo z termometrem które trzeba rozkręcać przed myciem w zmywarce.
            Została, uszczęśliwiona kompletem na nowe mieszkanie. Myślałam, ze się zapłaczę. Tyle kasy w ...
            • gryzelda71 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 17:47
              Mam już lata i nie zamienię na inne. Ale nie myję w zmywarce. A najfajniejsza patelnia grilowa, steki ponoć smaczne(nie wiem nie jadam).
    • bigzaganiacz Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 10:46
      Poza smieceniem to robie wszystko odwrotnie
      Wlasnie sxukam jakiegos duzo palacego samochodu z duzo konikow i bede nim bez sensu jezdzil i lal duzo byny
      Jem wolowine
      Leje wody ile trzeba
    • mikams75 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 11:21
      o co chodzi z tymi miskami? Ja nie mam ani jednej... a widze, ze cos trace.
      • klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 12:10
        No więc kupiłam miskę docelowo dzieciom, żeby im wystawiać latem na balkonie, taką największą jaka była w sklepie. PlNastepnie stwierdzilam, że ja mogę w takiej się myć , wstawiając do wanny , żeby wodę do prania łatwo pobierać. Wiem, że wielu to śmieszy, sama się z tego śmieje i robię tak już od dwóch lat. Dzięki temu oszczędzam prąd i wodę. Na rachunkach widać różnicę.
        • memphis90 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 12:15
          Pierzesz na tarze? Bo jakoś nie wiem jak przekonać pralke, żeby wodę do prania pobierała z miski z mydlinami po myciu pach.
          • mona-taran Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:02
            Już pomijając obrzydliwość prania w mydlinach po myciu podwozia 🤮🤮
          • klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:02
            Na tarze nie piorę, Podszkol się z SI i dodatkowo z automatyki, żebyś mógł w końcu ta pralkę przekonać.
            • niemaznaczenia Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:13
              A tą wodę z pralki po praniu i płukaniu można wykorzystać do mycia się?
              • joanna_poz Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:31
                i to jest słuszny pomysł ekologiczny!
                i tak w kolko...
          • beata985 Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 10:31
            Ale jakież to musi być czasochłonne i upierdliwe....już z tego powodu ten pomysł jest u mnie nie do przyjęcia.
            Ile trwa na pełnienie pralki do tego butelką jeszcze? Bez sensu
        • joanna_poz Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:02
          klaramara33 napisała:

> No więc kupiłam miskę docelowo dzieciom, żeby im wystawiać latem na balkonie, t
          > aką największą jaka była w sklepie. PlNastepnie stwierdzilam, że ja mogę w taki
          > ej się myć , wstawiając do wanny , żeby wodę do prania łatwo pobierać.

miska, w ktorej sie myjesz, stoi w wannie, żeby było latwo pobrac wode do prania..
          hmm

a jakie sa przeciwskazania, zeby, jak czlowiek wykapac się w wannie, zamiast w misce stojącej w wannie?
          • niemaznaczenia Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:12
            Ekologia wink
            • joanna_poz Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:14
              znaczy sie 10 litrów wody w misce (plastikowej nieekologicznej) jest bardziej ekologiczne niz to samo 10 litrów w wannie?wink
              • niemaznaczenia Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:21
                Bardzo możliwe, ale dla mnie to wyższy poziom egzystencji, o niuanse musisz podpytać ekologów wink
              • cauliflowerpl Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:39
                W takim układzie zużyta woda jest w misce. Miskę można przenieść w inne miejsce, przechylić, wylać z niej wodę gdzie się chce.
                W przeciwieństwie do wanny.

Mnie w tym przeraża jedynie wizja poślizgnięcia się. Podwójne niebezpieczeństwo.
                • mona-taran Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:44
                  Tyle, że użyta do mycia człowieka woda jest.. zużyta :p jakoś nie wyobrażam sobie myć podłogi czy- co gorsza- prać w takiej wodzie...
                  • cauliflowerpl Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:57
                    No jest zużyta, jest. Ale kibel by nią można od czasu do czasu spłukać. Oglądałam kiedyś serial dokumentalny o.... defekacji (profesjonalna produkcja, 4 odcinki, polecam) i tam były propozycje takich rozwiązań dla krajów z problemem nadmiernej koncentracji ludności i problemach z wydajnością oczyszczalni.

programtv.onet.pl/tv/w-kupie-sila-niebywala-historia-wydalania-200848
                    • mona-taran Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:59
                      Kabel to spoko, ale autorka nie wspomina o kiblu akurat :p
                      • mona-taran Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 14:00
                        Kibel* ( autokorekta mi zmienia albo na kabel albo kubek...)
                    • niemaznaczenia Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 14:05
                      Jeśli autorka ma problem u siebie z koncentracją ludności, to można ją zrozumieć wink

• cauliflowerpl Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 14:09
                        Ja bym ten system i bez koncentracji ludności chętnie wdrożyła. Masa względnie czystej wody leci w kanał, a mogłaby do spłuczki. Podejrzewam, że globalnie to są wielkie oszczędności. Coś jak z dwustronnym drukowaniem w korpo, niby indywidualnie niewielka oszczędność, ale jak przemnoży się przez tysiące pracowników to wychodzą miliony.
        • mikams75 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:13
          jakos nie wyobrazam sobie prania w wodzie z plynem pod prysznic, szamponem, odzywka. A i czasem miewam okres...
          • niemaznaczenia Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:15
            Kal okres, to mycie bez szamponu i mydła. Wodę z okresem można wykorzystać do podlewania kwiatów.
            • anika772 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:20
              O Boże przestańcie, to jest obrzydliwe.
              • niemaznaczenia Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:23
                Autorka wątku tak nie uważa wink

"wodę do mycia podłóg pobieram z miski po myciu"
                • klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 17:38
                  No nie bo po załatwieniu się dokładnie się oczyszczam nawilżanymi chusteczkami. Z okresu dokładnie się opłukuje przed wejściem do miski.
                  • gryzelda71 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 17:54
                    No chusteczki nijak ekologiczne nie są. bez sensu to twoje działanie. I co to za misa w której mieści się dorosła kobieta??
                  • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 18:27
                    "Z okresu dokładnie się opłukuje przed wejściem do miski."

A na czas kąpieli przestaje ci lecieć.
                  • mysiulek08 Re: Wasze ekologiczne pomysły 29.05.20, 01:33
                    nawilzane chusteczki to gwalt na ekologi, na rowni z plastikowymi rurkami i reszta
                  • ga-ti Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 13:03
                    O i tu padł mit ekologicznej forumki sad
                  • m_incubo Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 10:09
                    Gdzie się opłukujesz? W drugiej misce?
                    W pierwszą miskę jeszcze nawet uwierzyłam, bo znam ludzi, którzy wyglądają i pachną jakby myli tylko niektóre części ciała i to właśnie w misce.
                  • sundace46 Re: Wasze ekologiczne pomysły 03.06.20, 14:16
                    klaramara33 napisała:

> No nie bo po załatwieniu się dokładnie się oczyszczam nawilżanymi chusteczkami.

I to ma być ta ekologia wg. ciebie? Chusteczki nawilżane? big_grin big_grin OJP
    • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 11:27
      Mam oczyszczalnie przydomową.
    • memphis90 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 12:14
      Sikam pod prysznicem.
      • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 12:25
        A gdyby mlynek w odplywie zainstalowac, to i grubsze by poszlo...
        • morgen_stern Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:09
          Robisz zdrewniałe kupy?
          • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:14
            A ty masz ciagle rozwolnienie, ze o takie rzeczy pytasz? A wogole mlynek ci die z drewnem kojarzy? Widzialas kiedys amerykanski zlew?
          • bigzaganiacz Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 14:15
            A ty ladujesz rzadzioche ?
          • jak_matrioszka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 15:36
            Morgen, do lekarza idź, skoro twoje kupy sa płynne i przez oczka odpływu w prysznicu przelatuja. To nie jest normalne u dorosłych.
    • bergamotka77 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 12:24
      >zmniejszenie "wypuszczanych" zanieczyszczeń ze swoich codziennych czynności?<

Jesteś pewna, że miałaś lekcje polskiego w szkole? wink Ale ad rem:

- gasimy światło gdzie się da i gdzie nie przebywamy aktualnie
      - myjemy zęby pod prysznicem (mąz), ograniczamy kąpiele w wannie na rzecz pryszniców
      - wodą niedopitą z butelek i już nieświeżą podlewamy kwiaty
      - nosimy torby wielorazowe na zakupy i woreczki wielorazowe do owoców
      - jeździmy na rowerze gdzie się da
      - segregujemy śmieci
      - wybieramy torby papierowe i eko opakowania
      - rezygnujemy z plastiku gdzie się da - zero słomek, kubków z plastiku i innych szitów
      - sprzedajemy (ja) ubrania lub inaczej puszczamy w drugi obieg
      • klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:04
        A jesteś pewna, że wystarczy mieć lekcje? No faktycznie błąd teraz widzę.
      • hellen Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 15:36
        Berga (nie będę uzywać Twojego prawdziwego imienia, bo mnie znowu wytną) sorry, ale Twoje eko pomysły to są takie oczywistości, że nawet nie chciałoby mi się o tym pisać.
        Powinnaś jeszcze dodać: codziennie jeżdżę 60 km samochodem (do pracy i z pracy) bo komunikacja śmierdzi smile
        P.S. spokojnie da się szybko dojechać komunikacją z twoich "przedmieść" do W-wy, trzeba tylko chcieć. Albo chociaż dojechać samochodem do najbliższej kmki w Ząbkach, 8 min i jesteś przy metrze.
        P.S.2. Czym ogrzewacz swoją podmiejską rezydencję?
      • stasi1 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 08:49
        A co da mycie zębów pod prysznicem?
      • alba27 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 14:35
        A co ma mycie zębów pod prysznicem związanego z ekologia? Może brak mi wyobraźni, ale serio pytam. Sikanie pod prysznicem to rozumiem, bo zużywamy mniej wody o jedno spłukanie toalety, ale do mycia zębów zużywam wody tyle samo bez względu na to gdzie to robię.
        • stasi1 Re: Wasze ekologiczne pomysły 31.05.20, 09:54
          Myślałem że dałaś odpowiedź na to moje wcześniejsze pytanie. To nadal nie wiemy co to daje. Mój syn myje zęby w wannie ale to nie jest ekologiczne bo do kubka wlewa czystą wodę, nie z wanny
        • mikams75 Re: Wasze ekologiczne pomysły 31.05.20, 21:55
          nic, podejrzewam, ze nawet wiecej wody sie zuzywa, bo pewnie sie polewa woda spod prysznica w czasie mycia zebow a w umywalce to kazdy normalny czlowiek zakreca na czas mycia zebow.
    • agnieszka_kak Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:23
      Jak mozna pobierac skadkolwiek wode do prania? Przeciez pralka sama pobiera i podgrzewa wode bezposrednio z rury.
      • hanusinamama Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:27
        Moze ma taką pralkę na korbkę (gdzieś u tesciowej na strychu siedzi), ta dopiero jest eco - prądu nie żre.
      • anika772 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:27
        A może autorka ma Franię?
        katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,23278954,sto-na-sto-frania-oszczedza-zdrowie-i-czas.html
      • mona-taran Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:28
        Nie znasz się na automatyce! Ponoć można przekonać pralk3, żeby pobierała z miski po myciu cipki :p
        • aerra Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:53
          Generalnie tak - jak wąż zamiast podpinać do instalacji wodnej wsadzisz do wiadra z wodą, to pobierze z wiadra, w pralce jest pompa, więc to zadziała.
          Dla mnie to zdecydowanie przesada, tym bardziej, ze jakoś potem musi i tak podpiąc do instalacji, bo co, do płukania też używa już takiej zużytej wody z żelem do mycia/odżywką/szamponem? Przecież to przeczy w ogóle idei prania...
          Osobiście zupełnie odwrotnie w tej kwestii postępuję - robię podwójne płukanie, czyli marnuję więcej wody, bo jesteśmy alergikami i moje i dzieciowe zdrowie i samopoczucie (czyli brak wysypki chociażby) jest dla mnie cenniejsze.
          • mona-taran Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 14:02
            Dla mnie to jest pomysł tak kuriozalny, że nie chce mi się wierzyć że to na serio..
            • niemaznaczenia Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 14:08
              Warto natomiast zainwestować w beczkę na deszczówkę podpiętą do rynny. Trawnika nie obleci, ale do podlewań konewkowych jest jak znalazł.

I to wg mnie jest rozsądna ekologia, a nie zahaczając o śmieszność ortodoksja miskowa.
          • anika772 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 17:42
            Ja też włączam dodatkowe płukanie, i nigdy przenigdy nie używam płynów do płukania.
            Córka ma objawy atopowej skóry, stąd powyższe.
            • aerra Re: Wasze ekologiczne pomysły 29.05.20, 01:15
              Płynu do płukania to ja nawet nie mam wink
      • joanna_poz Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 13:29
        moze to pralka Frania??
        tam nic nie pobiera tylko faktycznie z miski moznaby wlac..
        • klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 17:40
          Wlewam przez szufladkę do automatycznej
          Korzystanie z Frani byłoby bardzo nie eko.
          • klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 17:42
            Dodam, że moja pralka sprawdza przed pobraniem wody czy jest taka potrzeba, gdyż została zaprogramowania z możliwością namaczania.
            • gryzelda71 Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 17:50
              A wodę po płukaniu z pralki łapiesz do wanny i już kąpiel gotowawink, a ile podłóg wymyjesz.....
            • milka_milka Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 11:23
              Ja nadal proszę o informację, jaka to miska, w której rozłoży się wygodnie dorosła kobieta, nawet jeśli ma 150 cm wzrostu.
              • klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:18
                Widzisz wyvigam nogi w przód , opieram się i to jest dla mnie super rozłożenie. Niewiele mi do szczęścia trzeba a wzrostu mam 162.
                • klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:19
                  Wyciągam mialo być.
                  • milka_milka Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:29
                    I tak brak mi wyobraźni. Masz wannę?
                    • chatgris01 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 13:02
                      Z opisu wygląda, że wkłada tę miskę do wanny i wyciąga się w wannie z tyłkiem w misce big_grin
                      • milka_milka Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 13:21
                        Czemu nie w wannę? Nie rozumiem tego pomysłu, chyba że ktoś się lubi umartwiać. Mając wannę myć się w misce?????
                        • milka_milka Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 13:22
                          *w wannie
                          • chatgris01 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 13:38
                            Pewnie dlatego, że miskę można podnieść i wlać wodę do pralki, z wanną byłoby trudniej (ale dla mnie to też pomysł kuriozalny, choć do spłukiwania WC mógłby być).
                            • klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 14:41
                              Z powodu możliwości szybkiego nabrania wody do 4 litrowej butelki , której to zawartość ze 4 razy wlewam do pralki przez szufladkę.
                              Mam wannę😁z prysznicem j więc ja zazwyczaj stoję w tej misce i biorę prysznic.
                              • mikams75 Re: Wasze ekologiczne pomysły 31.05.20, 21:59
                                uff bo juz sie zastanawialam po co nalewac wode do miski, zeby sobie tylek pomoczyc. Albo biore prysznic, albo sie wyleguje w wannie po uszy. Cos pomiedzy sensu nie ma.
                              • m_incubo Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 10:14
                                Stoisz w misce? Przed chwilą w niej wygodnie leżałaś.
    • prostaboszka Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 18:46
      Ogólnie: mało korzystam z zasobów planety. Właściwie poza kuchenką gazową z piekarnikiem, mikrofalową, zmywarką, lodówką i pralką oraz sprzętu rtv i komputera nie korzystam z innych udogodnień nowoczesności. Samochodu (starego) używam najwyżej 10-12 razy w miesiącu. Samolotem lecę 2 razy do roku (w tę i z powrotem na jakieś małe wakacje ai). Sortuję czasem śmieci (u nas w bloku nie ma konieczności) - wystawiam szkło osobno. Myślę, że jestem dość ekologiczna na tle całego społeczeństwa i bardzo sobie to cenię.
      • ga-ti Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 14:29
        wink
    • jolie Re: Wasze ekologiczne pomysły 28.05.20, 18:54
      - ograniczamy używanie samochodu - mąż dojeżdża do pracy rowerem, ja komunikacją zbiorową (tylko z powodów ekologicznych, mieszkam w Krakowie)
      - oszczędzam wodę i tłukę to do głowy moim dzieciom
      - ograniczam spożywanie mięsa
      - segreguję odpady
      - staram się w ogóle nie używać foliówek (choć zdarzy mi się i wtedy wykorzystuję je kilkakrotnie)
      - oszczędzam papier
      • klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:14
        A jak jest z tym mięsem czy rzeczywiście do tego produkcji wykorzystujemy znacznie więcej energii niż np. do serów, upraw zbóż i warzyw?
        • czerwonylucjan Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 13:00
          To chyba oczywiste, najpierw to zboze trzeba wyprodukowac aby nakarkic nim zwierzeta
          • klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 13:14
            No to dlaczego podaje się, że jedzenia mięsa jest nieeko a np. o strach się nie wspomina ?
            • czerwonylucjan Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 13:52
              Bo krowa je pasze ale daje dziennie 10L mleka? A niemleczna tylko je dla wzrostu i tuczu? Wyroby odzwierzece tez nie sa eko.
              • klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 14:07
                Zboża też nie przez pestycydy , to samo warzywa i owoce od "dużego" rolnika mocno obsypane.
    • czerwonylucjan Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 12:35
      - nie prasuje 90 % ubran
      - nie uzywam plynu do plukania
      - piore w 30C - jedna forumka mi tu udowadniala, ze to nie mozliwe aby ubrania nie smierdzialy potem po praniu w takiej temperaturze. Rzekomo bywa u innych ludzi gdy susza ubrania i jej smierdza hahahaha O_o
      - woda z dzbanka filtrujacego z nie butelek

• klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 13:10
        Ja też korzystam z dzbanka filtrującego i wiekszisc ubrań wygładzam na mokro, żeby nie prasować..Kupuję ubrania w lumpkach albo po innych dzieciach z Allegro, buty i bielizna to zawsze nowe, często spodnie bo trudno na dobre używane trafić .
      • piataziuta Re: Wasze ekologiczne pomysły 01.06.20, 12:17
        "piore w 30C - jedna forumka mi tu udowadniala, ze to nie mozliwe aby ubrania nie smierdzialy potem po praniu w takiej temperaturze"

Niektórzy noszą ubrania tygodniami, zanim je upiorą - to te same osoby, co nie wyobrażają sobie prania w 30 stopniach. wink
        • mikams75 Re: Wasze ekologiczne pomysły 01.06.20, 12:23
          nie trzeba tygodniami... koszulki po nastolatkach po polowie dnia wymagaja intensywnego prania wink
          Na 30 stopni to ja sobie swoje lekko nieswieze ciuchy moge prac, ale np. sportowe sa niedoprane tzn. po samym praniu sa ok, ale krotko po zalozeniu szybko robia sie nieswieze.
    • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 13:23
      Oprócz rzeczy oczywistych to u mnie jeszcze odpływ z umywalki zasila spłuczkę.
      No i kubeczek menstruacyjny i szampon w kostce.
      • klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 14:12
        A to świetny pomysł polaczenie odpływu umywalki ze spłuczką. Czy jest tam zamontowany bezpiecznik przed przelaniem?
        • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 14:22
          Nie wiem czy można to nazwać, że jest zamontowany.
          W spłuczce jest normalny mechanizm jaki tam był wcześniej.
          Jak wody jest za dużo to przelewa się tam gdzieś i spływa po prostu do muszli.
          • klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 14:27
            Nie potrzebuje bezpiecznika 😁 . Postaram się u mnie to zamontować. Czy rura doprowadzająca jest widoczna?
            • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 14:42
              Jest, ale u mnie to 4cm, bo taki mam odstęp między szafką pod umywalką a pojemnikiem spłuczki.
              • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 14:42
                niestety poziomo wyszło.
                • klaramara33 Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 14:46
                  Super. Bardzo dziękuję za podzielenie się pomysłem ze zdjęciem 😁.
      • czerwonylucjan Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 14:42
        Nie masz problemu z osadami z spluczce? Z umywalki plyna rozne rzeczy, wlosy itd.
        • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 30.05.20, 14:50
          Woda nie może stać zbyt długo bo robi się osad na ściankach spłuczki.
          Co kilka tygodni wężyk doprowadzający i pojemnik spłuczki czyszczę taką szczotką do mycia butelek.
          Szczotka oczywiście służy tylko do tegosmile
          Nauczyłam się już że umywalka nie służy do brudnych rzeczy i takie robię w misce.
          • stasi1 Re: Wasze ekologiczne pomysły 31.05.20, 10:35
            Ale spłuczka nie wie ile wody ma w sobie więc spuszcza wodę do swojego normalnego poziomu. Teoretycznie wychodzi tylko tyle że więcej wody spłuczka spuszcza bo ma dodatkową z umywalki. Ale ogólnie wody i tak tyle samo zużywacie co bez tego mechanizmu. Chyba że jest jakiś inny myk
            • czerwonylucjan Re: Wasze ekologiczne pomysły 31.05.20, 12:01
              Spluczka pobiera tyle wody ile potrzbuje, jak ma odpowiedni poziom to odcina pobor wody. Tu nie trzeba zadnego myku..
              • stasi1 Re: Wasze ekologiczne pomysły 01.06.20, 08:56
                Aga jednak wyjaśniła że jest myk. Ty jak tłumaczysz to nie będzie żadnych oszczędności. Skoro włączasz spłuczkę wody nie w zbiorniku , zbiornik napełnia się z sieci. Ty myjesz ręce w umywalce woda leci do kanalizy bo przecież zbiornik w spłuczce już jest napełniony
            • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 31.05.20, 22:51
              Myk jest taki że zawór doprowadzający wodę z sieci jest po prostu zakręcony.
              Na co dzień używana jest tylko woda z umywalki.
              Z sieci włączam tylko jak mam gości bo wtedy potrzeby są większe.
              • stasi1 Re: Wasze ekologiczne pomysły 01.06.20, 09:20
                A odpływ z umywalki ma normalne kolanko i normalny wpływ do kanalizy czy wszystka woda z umywalki przechodzi przez spłuczkę? I stacza tej wody z umywalki do spłukiwania sedesu? w końcu ile wody potrzeba na umycie rąk?
                • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 01.06.20, 18:40
                  Odpływu do kanalizacji nie ma wcale, jest tylko do spłuczki.
                  Trochę to jest minus bo zakładałam pierwotnie, że będę mogła decydować i jakimś zaworkiem pod umywalką regulować gdzie dana woda spływa. Pan od remontu zrozumiał inaczej a ja nie dopilnowałam.
                  Wody jest trochę mało, czasem trzeba naprawdę porządnie umyć ręcesmile
                  Na siki wystarcza, na dwójeczkę trzeba trochę dolać albo umyć coś co nie idzie do zmywarki.
                  Ja tak robię bo w kuchni długo muszę czekać na ciepłą wodę z piecyka gazowego.
                  • stasi1 Re: Wasze ekologiczne pomysły 01.06.20, 21:11
                    Ale ten dodatkowy zaworek(w zasadzie zawór bo z umywalki musi iść dość gruba rura) to dodatkowe koszta i jeszcze wejście do kanalizy. Tym bardziej jak sama piszesz jednak tej wody trochę brakuje. Są spłuczki z takim klawiszem, tam można ręcznie zamknąć spust wody ze spłuczki, zanim zadziała automatyczne zamknięcie.
                    • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 01.06.20, 21:32
                      Niby są, też taką miałam.
                      Ludzie tego nie używają tak samo jak podziału na małą i większą ilość spłukiwanej wody.
                      Poza tym to zawsze jest czysta woda.
                      • stasi1 Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 08:07
                        Przycisk na małą i dużą wodę są ale czasami sam automat spłukujący jest tylko na jedną wielkość
                        • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 10:10
                          Aaaa to teraz mnie oświeciłeś dlaczego jak jestem u kogoś i naciskam mały to leci jak z wodospadu.
                          Jednak człowiek naiwny jak dziecko.
                          • stasi1 Re: Wasze ekologiczne pomysły 04.06.20, 08:51
                            Też tak miałem u znajomych. Chcieli abym coś poprawił a sam automat na jedną wodę. Inna sprawa że wcześniej był podobno u nich zawodowy hydraulik i kazał im (już nie pamiętam) chyba całą spłuczkę kupić. Bo coś ciekło. Wystarczyło poprawić uszczelki
          • agnieszka_kak Re: Wasze ekologiczne pomysły 31.05.20, 10:42
            W zyciu nie chcialoby sie czyscic jakiegos wezyka do spluczki. Istnieja profesjonalne instalacje tzw szarej wody, gdzie woda z pralki zasila toalete. I dziala to lepiej, bo u ciebie tylko dolewa te wode bez sensu, az sie przeleje, wcale nie oszczedza (bo i tak pobierze dodatkowo z rury).
            • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 31.05.20, 22:55
              A mi się chce.
              Nic nie dolewa bez sensu. Na co dzień używana jest tylko woda z umywalki bo zawór z sieci jest zakręcony.
              Woda z pralki też byłaby spoko tylko już wymagałaby magazynowania. Z umywalki jest bardziej na bieżąco.
              • agnieszka_kak Re: Wasze ekologiczne pomysły 01.06.20, 11:08
                W zyciu nie wystarczyloby samej wody z umywalki na splukanie sedesu.
                • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 01.06.20, 18:48
                  Wolę coś umyć przy okazji niż lać czystą, pitną wodę na swoje siuśki.
                  Nawet jak ktoś używa podzielonej spłuczki i spłukuje 3 litrami to i tak jest za dużo czystej wody wylanej bez sensu.
                  Uprzedzając stwierdzenia czy pytania: nie, nie śmierdzi mi w łazience moczem, a wnętrze muszli i tak myje szczotką co parę dni więc jakieś osady mnie nie wzruszają.
                  • cauliflowerpl Re: Wasze ekologiczne pomysły 01.06.20, 22:09
                    "Wolę coś umyć przy okazji niż lać czystą, pitną wodę na swoje siuśki."
                    Otóż to. Popieram z calego serca takie rozwiazanie jak to wprowadzone u Ciebie. Tylko wolalabym wlasnie wode z prysznica czy pralki, i zeby sie gdzies magazynowala.
                    • mid.week Re: Wasze ekologiczne pomysły 01.06.20, 22:14
                      sa takie kibelki z umywalka nad spłuczką. Myjac rece zapełniasz zbiornik.
                      • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 01.06.20, 22:24
                        Ale to jest tak malutkie, że nie mogłoby być jako główna umywalka tylko jako umywalka w osobnej toalecie.
                        Zresztą muszla by musiała być jakoś na środku, no bo jak myć ręce - okrakiem?
    • djhenne Re: Wasze ekologiczne pomysły 31.05.20, 14:20
      Zamiast się bawić w zbieranie wody w misce, przejdź na weganizm.
    • anorektycznazdzira Re: Wasze ekologiczne pomysły 01.06.20, 10:25
      -Poddaję recyclingowi wszystkie opakowania, skutkiem czego nie kupuję nie tylko jednorazowych woreczków, ale nawet wielorazowych pudełek i budonów, bo jako takie używam opakowań, w których coś zakupiłam wcześniej
      - segreguję śmieci
      - minimalizuję jazdę autem na rzecz chodzenia i roweru
      - gaszę światło i stand-by'e, wypinam ładowarki
      - nie marnuję jedzenia
      - uczę dziecko powyższych
      • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 01.06.20, 18:54
        Jak poddajesz recyklingowi? Samodzielnie?
        W Polsce niestety recykling plastiku leży i kwiczy.
        Dlatego należy go jak najmniej używać, a jeśli już to coś trwałego a nie jedno czy kilkurazowego.
        Samą segregacją sprawy nie załatwisz. Trzeba patrzeć głębiej.
        Dlatego zasadne jest używanie bidonów i pudełek oraz kupowanie bez opakowań (co jest oczywiście trudne).
        • anorektycznazdzira Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 08:15
          No piszę: używam ich. Recycling to nie jest słowo nierozerwalnie związane z przetopieniem na inny przedmiot. Jeśli kupiłaś dany przedmiot w jednym celu a używasz go do 5 następnych to to jest recycling. Dlatego ZAMIAST kupować bidony i pudełka (kolejny plastik, choć stajlowy i śliczniutkitongue_out) używam opakowań, których zakupienia nie mogłam uniknąć, bo stanowiły opakowanie czegoś, czego potrzebowałam.
          • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 09:43
            Podaj może przykłady bo jakoś wyobraźnia mnie zawodzi a może warte naśladowania.

• anorektycznazdzira Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 09:51
              Moje lunchboxy to słoiki po piklach i dżemach smile
              jeśli zakupię napój "w terenie" to butelka staje się bidonem aż dokąd się całkiem nie zniszczy, jeśli w danym momencie taką posiadam i używam- to ląduje w szafce i czeka, bo poprzednia kiedyś padnie a ja mogę do tego czasu nie potrzebować kupna drugiego napoju poza domem
              mrożę (a mrożę sporo) w pudełkach po lodach
              wszystkie woreczki po chlebie to u nas woreczki śniadaniowe
              itd smile
              • anorektycznazdzira Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 09:55
                PS. a, mam manię odzyskiwania gumek-recepturek z rzodkiewek, włoszczyzny, koperku itp. Zwyczajnie je opłukuję i chowam. Genialnie zastępują wszelkie (plastikowe) klipsy i zatrzaski do kasz, mąki, worków z pieczywem czy z kanapką, które musiałabym kupić jako nową serię plastiku.
                • mikams75 Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 09:59
                  metoda stara jak swiat, a teraz to sie nazywa eko wink
                • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 10:09
                  To logiczne.
              • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 10:08
                Liczyłam na coś bardziej odkrywczego. Pudełka po lodach i słoiki to oczywiste. Choć unikam kupowania takich lodów.
                Pamiętaj, że butelek pet nie wolno używać wielokrotnie.
                Jeśli chodzi o szklane to też używam ale w niektórych przypadkach jest to niemożliwe bo niebezpieczne - dziecko w szkole, czy za ciężkie - góry, wycieczka wielogodzinna.
                Dlatego mam butelkę z filtrem. Dlatego śniadaniówka jest dobra, bo pakujesz tam kanapki luzem lub w papierze śniadaniowym (takim normalnym beż warstwy folii). Choć wiele osób pakuje jeszcze w woreczek co już jest totalnie głupie.

• tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 10:13
                  Wycięło mi trochę treści o tych woreczka, które używasz potem na kanapki.
                  To tylko usprawiedliwienie. Te foliówki są najgorsze. W ogóle nie powinno się ich używać.
                  Chleb, nawet krojony proszę o pakowanie do papieru, produkty na wagę czy luzem kupuję do swoich siateczek firankowych lub pojemników.
                  • anorektycznazdzira Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 16:56
                    Pakowanie do papieru- powinnaś sprawdzić jak obciążające dla środowiska są papiernie...
                    Niestety ale dostępne w różnych miejscach analizy punktujące jak bardzo "nieekologiczne" są różne opakowania stawiają papier bardzo nisko. Wprawdzie rozkłada się znacznie szybciej, ale wyprodukowanie go to masakra ekologiczna.
                    To jak wielbienie samochodów hybrydowych na bateriach, do których wyprodukowania trzeba wyemitować więcej CO2 niż samochód tradycyjny wydymi przez 15 lat.
                    • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 18:01
                      No niestety ogólnie życie jest nieekologiczne.
                      Nie tylko z papierem tak jest. Na proces produkcji wpływu nie mam.
                      Mam wpływ na ilość produkowanych przez siebie śmieci i zanieczyszczenia jakie generuję i na razie na tym się koncentruję.
                    • czerwonylucjan Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 21:21
                      Papier mozna latwo recyklingowac.
                      • tzn.aga Re: Wasze ekologiczne pomysły 03.06.20, 13:59
                        A jak brudny to się rozłoży.
                        Ja właśnie też wychodzę z założenia, że wszystko jest lepsze od plastiku.
            • 1matka-polka Re: Wasze ekologiczne pomysły 02.06.20, 09:51
              tzn.aga napisała:

> Podaj może przykłady bo jakoś wyobraźnia mnie zawodzi a może warte naśladowania
              > .
              >
              > Normalnie, z torebek foliowych robi sobie czapeczki, a z kartonow po chusteczkach kapcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka