panna_lila 17.06.20, 15:51 ksylitol, erytrol, stewia czy zwykły cukier - co używacie np do ciasta, zakładając, że jesteście zdrowe i nie musicie się ograniczać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna05 Re: słodzidło? 17.06.20, 15:56 Tylko erytrol. Ew. cukier, oczywiście. Ksylitolu nie mam i nie chcę w domu mieć (trujący dla psów), stewia gorzka paskuuuudnie, fu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: słodzidło? 17.06.20, 16:11 Cukier 😀 W ciastach nie uznaję zamienników. Mogę dać mniej cukru, mogę zjeść mniej ciasta, ale daję cukier Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: słodzidło? 17.06.20, 16:18 Oczywiście, że cukier. W kuchni jestem konserwą, nie uznaję za jedzenie tego, czego nie uznałaby także moja babcia. Ciasto musi być z cukrem, masłem i mąką z glutenem, nie musi być jednak codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: słodzidło? 17.06.20, 16:53 Cukier. Nie uznaję żadnych słodzików, bo to gorsza trucizna niż cukier. Kiedyś na jakiejś diecie eliminacyjnej używaliśmy ksylitol ale to nie to, to już wolałam przestać słodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatemonster Re: słodzidło? 17.06.20, 16:56 Cukier. Jak juz pieke ciasto to ma byc cukier, maslo , jaja, smietana itd. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: słodzidło? 17.06.20, 17:36 Cukier. Ale napoje - bez...nikt na szczęście nie używa, cukierniczki u nas to przeżytek - jedynie ozdoba Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: słodzidło? 17.06.20, 18:29 cukier, tam gdzie sie da to trzcinowy, bo lubie ten smak, bialego nie kupuje, cukier puder tak, bo jak inaczej zrobic bezy 😀 i ciasta sa praktycznie jedynym miejscem zuzycia cukru w domu Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: słodzidło? 17.06.20, 18:39 Cukier (trzcinowy, buraczany) ksylitol, suszone mielone daktyle, syrop klonowy, miód - zależy do czego konkretnie Odpowiedz Link Zgłoś
barefoot_duck Re: słodzidło? 17.06.20, 22:09 Do ciasta jednak cukier, ale już np. do bitej śmietany do ciasta czy kremu - stewia w płynie. Kawa wyłącznie gorzka. Herbata sporadycznie z miodem, stewia nie przejdzie, w herbacie jest bleee. Zimne napoje typu lemoniada - ze stewią. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: słodzidło? 17.06.20, 22:15 Zwykły cukier, ale najwyżej połowę tego, co w przepisie (czasem nawet mniej niż pół)-większość ciast (w przepisach lub gotowych) jest przesłodzona i to mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: słodzidło? 17.06.20, 23:21 Cukier biały, czasem trzcinowy, tyle że ja nie jem ciast piekę dla rodziny. Dodaję sporo mniej niż w przepisie. Gdybym była słodkolubna to nie wiem jak by to wyglądało. W niedzielę robiłam gofry i tylko kęsa zjadłam, a tak apetycznie wyglądały. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_s Re: słodzidło? 18.06.20, 05:45 Piec nie piekę, do kawy erytrol, podobnie do ubijania śmietany kremówki do deserów. Mam też gęsty syrop karmelowy zero kcal z jednego ze znanych sportowo-okołotreningowych sklepów i sobie chwalę- nadaje się do jogurtu, na wafle, komponuje się z omletem na słodko. Ma posmak sztuczności, ale nie jakoś rażący. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: słodzidło? 18.06.20, 11:18 roznie - cukier, ksylitol, erytrol, kiedys stewie ale ja czuje dziwny posmak, o dziwo moja rodzina nie czuje. Odpowiedz Link Zgłoś