Dodaj do ulubionych

dziwna przesyłka

03.08.20, 09:32
Dziś rano kurier wręczył mojej mamie paczkę, nie zdziwiło jej to bo jest wyprz to sporo zamawiam....ale zaadresowane na nią, a w środku toster SMEG, tzn. na razie nie rozpakowała reszty, bo nastraszyłam, że może to bomba smile
nikt z nas tego nie zamawiał, paczka jest wysłana ze szczecina, a mama mieszka w katowicach

Obserwuj wątek
    • alpepe Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 09:37
      Nie kupowała ostatnio czegoś od kogoś ze Szczecina?
      • ms.piggy Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 09:44
        absolutnie nie, zamawiania online to wyłącznie moja działka smile a to jest paczka opłacona

właśnie patrze: nadawca Horst..(niemieckie nazwisko) podany adres, sprawdziłam to poczta
        zna razie gapimy się w ten karton smile zdarłyśmy tylko papier i jest karton ze ślicznym, błękitnym tosterem (zdjecie na kartoenie) haha, bo ja dalej boje sie rozpakowac
        • alpepe Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 10:02
          Może przed laty twoja mama wpadła w oko jakiemuś Horstowi i właśnie się chłopak przypomina? Rozpakuj!
    • kosmos_pierzasty Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 09:39
      Skoro jest nadawca, to chyba najprościej się kontaktować i to wyjaśnić.
    • m_incubo Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 09:40
      Szkoda, że nie do mnie, bo też mieszkam w Katowicach i bardzo podoba mi się ten toster 😀
      • ms.piggy Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 09:45
        haha, ja to bedzie toster to od sprzedam smile serio mówie i na pewno taniej niz w sklepie...ale ciagle nie otworzyłyśmy
        • m_incubo Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 09:56
          A nadawca (firma) też wam nieznany?
          Ja miałam jednak list przewozowy od właściwego nadawcy do właściwego odbiorcy (mnie), tyle że na całkiem niewłaściwym produkcie.
    • m_incubo Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 09:44
      Najprawdopodobniej przewoźnik pomylił naklejki na paczkach, miałam kiedyś podobny przypadek, dostałam olbrzymią paczkę, ponad 20 kg, na moje dane, zamiast butelki fajnego wina. Zadzwoniłam, ale to była droga przez mękę. Kasę za wino ostatecznie dostałam, ta paczka została u mnie, bo nikt jej nie odebrał. Reklamację zgłasza sklep, nie ty osobiście.
      • mona-taran Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 09:45
        A co było w tej paczce? suspicious
        • m_incubo Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 09:53
          Wielka, chyba półtorametrowa bela brązowego materiału, nie zdziwilabym się, gdyby do dziś leżała u mojej mamy za szafą.
          • mona-taran Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 10:06
            Trochę jak z Chmielewskiej :p
            • raczek47 Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 10:18
              mona-taran napisała:

> Trochę jak z Chmielewskiej :p

Faktycznie 🙂
          • lily_evans11 Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 10:11
            To słaba zamiana faktycznie big_grin.
            • m_incubo Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 10:24
              Wyszło że mam to gratis 😀
    • barattolina Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 10:17
      Ja jestem ze Szczecina i chciałam napisać, że to nie ja.
      • raczek47 Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 10:19
        może to Krzysztof Jarzyna ze Szczecina, szef wszystkich szefów?😋
    • ms.piggy Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 10:21
      rozpakowane - błękitny toster, nowy
      ta naklejka na paczce wypisana ręcznie, adres mamy, nawet telefon stacjonarny podany, a nadawca Horst G... nikomu nie znany, jego adres to adres poczty w Szcz
      haha..,mogłby być jakiś adorator, ale to nie tostery, a brylanty by wysyłał

nie wiem co zrobic, odstawimy to na kwarantanne na 14 dni...a potem potraktujemy jako prezent smile
      • woman_in_love Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 10:53
        a potem przyjdzie wezwanie do zapłaty na 10 000 monet
      • kk345 Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 14:03
        Podłącz i sprawdź, czy zamiast tostow po podgrzaniu nie wyskoczą paczuszki z białym/brązowym proszkiem big_grin Na wszelki wypadek zmniejsz temperaturę do minimumbig_grin
        • ms.piggy Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 14:19
          to też tutaj będę dilować smile

cała syt. jest przedziwna i absurdalna, nigdy niczego nie kupilam od osoby prywatnej z dostawą kurierem, nigdzie nie podawałam tez nr stacjonarnego mojej mamy, mamy imie+nazwisko oraz adres wpisane poprawnie, nawet kod pocztowy i telefon stacjonarny, wszystko wypisane ręcznie, ładnym, wprawym, wyrobionym pismem, paczka owinieta szarym papierem i dodatkowo wpisany adres mamy (oprócz tej żółtej naklejki z poczty polskiej) i kurier też z PP

w całej dzielnicy nie ma drugiej osoby o takim samym im i nazw, nie jest to też adres w blokowisku, tylko dzielnica domów jednorodzinnych, wiec pomyłka nie wchodzi w grę

• martas83 Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 23:48
            Może ktoś z rodziny zamówił prezent dla Twojej mamy?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 10:34
      Niech sprawdzi adres i do kogo mój thermomix poszedł do Katowic a mieszkam w małej dziurze kolo Wrocławia różnica w nazwie to tylko "laseczka" przy literce.
      • beata985 Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 13:55
        Żory i Żary?
        🤪
        • kryzys_wieku_sredniego Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 16:05
          Katowice - Kotowice
          • alpepe Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 17:09
            Kotowice są też koło Myszkowa wink
          • b.bujak Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 23:13
            kryzys_wieku_sredniego - pomacham do Ciebie z drugiej strony Odry jak mnie szef znów tam wyśle smile
    • conena Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 11:22
      ej, to nie jest sprawiedliwe, ja tez chcę darmowego smega!
      za ile sprzedasz, btw?
      • ms.piggy Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 11:51
        to ten, na 4 tosty
        przez 2 tyg. będzie czekać na...? a potem nie wiem, 4-5 stówek? widzę różne ceny ...
        • beata985 Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 13:56
          Daj namiary na tego horsta...my też chcemy paczki niespodzianki 🤦‍♀️
          • ms.piggy Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 14:01
            Horst nie zostawił namiarów sad zaraz poprosiłabym o torebkę
    • adriana.la.cerva Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 13:45
      Moj sąsiad, też Polak, zamówił dla żony pas poporodowy z PL. Jakiez było zdziwienie jak kurier mu dostarczył 5 litrów bimbru 😂
      • ga-ti Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 14:04
        big_grin
      • seniorita_24 Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 11:55
        Złożył reklamację wink?
        • adriana.la.cerva Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 11:59
          Zartowalismy, że na chrzciny będzie. Ale chciałabym zobaczyć mine tego co zamówił bimber A dostał pas ciążowy.
    • alexis1121 Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 13:49
      Zaadresowane na mamę, a na jakie imię i nazwisko? Próbowałabym się skontaktować/znaleźć nadawcę i wyjaśnić sprawę.
      • ms.piggy Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 13:57
        wpisany adresat to moja mama jej imię, nazwisko, adres i nawet nr tel stacjonarnego!
        nadawca jest Horst ..., a jego adres to urząd pocztowy w SZCZ

..więc z kim mam się kontaktować?

ba....nawet szukałam na FB tego Pana
        • beata985 Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 14:08
          Czyli musiał znać Twoją mamę skoro są wszystkie dane prawidłowe A sam chce pozostać anonimowy skoro wpisał adres poczty...swoją drogą ciekawe czy tak można? Może nad tą pocztą są jakieś mieszkania...
          Bardzo ciekawa historia...ciekawe czy będzie miała finał
          • ms.piggy Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 14:30
            jest to "temat dnia" ...chyba już wszyscy moi i rodzicow znajomi o tym wiedzą smile) wszyscy probują zidentyfikować Horsta smile))

nawet gdyby był to jakiś dawny znajomy, to kto wysyła toster jako prezent "na przypomnienie"

chyba, że to jakiś przekaz smile coś jak głowa konia?
            albo przekaz jest I'll roast you i dlatego toster?
            • lily_evans11 Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 15:17
              A Twoja mama nie wygrała czegoś w jakimś quizie, krzyżówce?
              • ms.piggy Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 15:26
                a w życiu, w nic nie gra, nic nie wysyła smile nie ten typ
          • kk345 Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 15:50
            beata985 napisała:
            .swoją drogą ciekawe czy tak można? M
            > oże nad tą pocztą są jakieś mieszkania...
            >
            Przecież adres wpisujesz dowolny, nikt tego nie sprawdza przy przyjmowaniu paczki
            • beata985 Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 17:19
              kk345 napisała:

> beata985 napisała:
              > .swoją drogą ciekawe czy tak można? M
              > > oże nad tą pocztą są jakieś mieszkania...
              > >
              > Przecież adres wpisujesz dowolny, nikt tego nie sprawdza przy przyjmowaniu pacz
              > ki

Nie wiem, nie sprawdzałam, może zrobię eksperyment, bardzo jestem ciekawa reakcji pani w okienku...chociaż zazwyczaj sprawdzają adres doręczenia

Każdy dzień z pisem jeszcze głupszy od poprzedniego /by anetapzn/
              • kk345 Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 07:46
                Jak pani na poczcie miałaby sprawdzać adres? I tak weryfikować wszystkie na świecie?
                • beata985 Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 14:09
                  no u mnie na poczcie np weryfikuje, adres musi byc kompletny, ostatnio nie chciała mi przyjąć paczki, bo nie wpisałam nr domu-paczka by doszłą bo to wieś i wszyscy się znają ale system jej po prostu nie puscił, musiałam dzwonic i dopytac o nr domu, kiedys za czasów przedkomputerowych wystarczyła sama ulica, teraz nie przejdzie. oczywiscie o adres odbiorcy chodzi. jezeli o nadawcy to chyba wie pod jakim znajduje się poczta.
    • fitfood1664 Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 13:51
      pewnie do homonima, a kurierowi się nie chciało szukać
      • alpepe Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 14:05
        chyba masz problemy z rozumieniem przeczytanego tekstu. Jest prawidłowy adres i numer telefonu!!! to jaki homonim?
        • kk345 Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 15:51
          Chciała się pochwalić obcym słowem 😄
          • alpepe Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 17:11
            No, ale akurat są wśród nas filolożki wink, o wujku G. nie wspominając.
          • fitfood1664 Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 17:11
            może dla ciebie obcym, ciołku
        • fitfood1664 Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 17:15
          nie podniecaj się tak, schowaj te wykrzykniki bo je sobie jeszcze gdzies powbijasz
          może być homonim jak najbardziej, a kurier niewinny, może nadawca zna imię nazwisko a nie zna adresu
          zdarzyło nam się dostawać powiadomienia o ślubach i chrztach nie dla nas przeznaczone, wystarczyło że nadawca skorzystał z książki telefonicznej
          • alpepe Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 18:23
            OJP, cofnij się ciotka do podstawówki, bo nie ogarniasz czytania ze zrozumieniem najwyraźniej.
            • fitfood1664 [...] 04.08.20, 18:30
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • wapaha Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 15:48
      Jakaś historia miłosna , mówię ci
      W Szczecinie byli bracia Horst - założyli oni dom towarowy-jeden z największych i najelegantszych w XIX Niemczech. Bracia- Wilhelm i Albert -uznawani są za pionierów SPRZEDAŻY WYSYŁKOWEJ
      big_grin
      Dokładnie naprzeciwko jest siedziba Dyrekcji Okręgu Poczty
      Palindrom "SMEG" TO "GEMS" - kamienie szlachetne

Ale fajny motyw na książkę wink Może wykorzystam suspicious
      • ms.piggy Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 16:31
        pięknie to napisałaś smile))
        hmm... oni pionierami sprzedaży wysyłkowej - ja mistrzyni zakupów online

mama założyła niedzielną kiecke, z kotem zarzuconym przez ramię chodzi jakaś zadowolona, tato milcxący i podejżliwy, telefony się urywają, każdy dopytuje o przesyłkę

ech...czemu tam nie były te klejnoty tylko toster, to czytałybyście tę historie w superexpressie a nie na ematce
        • wapaha Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 16:37
          Klejnoty- to by było zbyt proste suspicious
        • mona-taran Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 17:57
          Toster to wskazówka, a wy musicie rozwiązać zagadkę i znajdziecie klejnoty :p
    • majenkir Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 16:02
      Uwielbiam takie historie! smile Koniecznie napisz, jesli kiedys sie dowiecie o co chodzilo.

A u nas ludzie dostaja jakies tajemnicze nasiona z Chin uncertain
      • kosmos_pierzasty_x Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 17:20
        O tych nasionach jest w necie. Pod żadnym pozorem nie wolno ich wysiewać, bo mogą stanowić zagrożenie dla rodzimych gatunków.
        • beata985 Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 17:23
          A wiadomo już co to za nasiona?
          W necie się śmieją że to maryska Ale w sumie do końca nie wiem.
          • kosmos_pierzasty_x Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 17:35
            Ponoć dali do badania i czekają na wynik.
          • mio-nuskropka Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 17:53
            beata985 napisała:

> A wiadomo już co to za nasiona?
            > W necie się śmieją że to maryska Ale w sumie do końca nie wiem.
            >
            Nie maryśka. W sieci było trochę zdjęć poza tym część już jest zidentyfikowana, jakieś trawy i warzywa.
            • beata985 Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 19:23
              mio-nuskropka napisał(a):

> beata985 napisała:
              >
              > > A wiadomo już co to za nasiona?
              > > W necie się śmieją że to maryska Ale w sumie do końca nie wiem.
              > >
              > Nie maryśka. W sieci było trochę zdjęć poza tym część już jest zidentyfikowana,
              > jakieś trawy i warzywa.

A kto to i po co wysyła? Skąd adresy mają? W ciemno wpisują?
              • mio-nuskropka Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 20:59
                Wygooglaj sobie „brushing scam”. Z tym, że nie wiadomo na razie, czy te nasiona to ten sam rodzaj scamu czy nie. Tzn już na samym wstępie wiadomo że nie do końca, bo na brushing scam nie ma paragrafu a na płody rolne z innego kontynentu jest, ale to może być to samo albo nie.
                • beata985 Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 07:47
                  Za dużo tego nie ma A to co opisali to jednak dotyczy ludzi którzy coś tam zamawiali i dostali nasiona zamiast np kolczyków albo dodatek do zamówienia.
                  W przypadku autorki sytuacja jest inna...mama nie zamawia nic
                  • mio-nuskropka Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 14:05
                    No właśnie te brushing Scam tez są niezamawiane.
      • mio-nuskropka Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 17:24
        Właśnie już nie tylko nasiona. O ludziach dostających niezamawiane fanty typu sprzęt domowy nie wiadomo od kogo już słyszałam w tamtym tygodniu.
        • glanaber Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 23:47
          Ale jaki jest tego cel? I co należy w takim przypadku robić?
          • taki-sobie-nick Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 23:52
            Zaraz się okaże, że mamusia toster wygrała... tylko musi jeszcze dopłacić 1950 złotych albo coś koło tego. tongue_out
            • glanaber Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 00:19
              Ja bym się tego właśnie obawiała
              • beata985 Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 07:45
                No ok, ale jak to wyegzekwować? Bo rozumiem że jak by musiała przy odbiorze zapłacić Ale tu nic takiego nie ma...jak chcą to niech sobie po toster przyjdą osobiście
                • mikams75 Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 11:52
                  Kiedys pracowalam w nieduzej firmie, rozne wydawnictwa branzowe przysylaly ksiazki wraz z rachunkiem do oplacenia. Ksiegowa mowila, ze to znany trick, ktos tam paczke otwieral, ksiazke odkladal do biblioteczki szefa, rachunek szedl do ksiegowosci... Wielokrotnie wszyscy byli przepytywani o ew. zamowienia i uczulani na ten proceder. Ksiegowa mielismy awanturna, wiec dzwonila i ochrzaniala nadawcow, kazala im przyjezdzac osobiscie po niezamowione ksiazki. Oczywiscie nikt nie odbieral, biblioteczka rosla, czasem przychodzilo wezwanie do zaplaty z postrachem sadem, ale nigdy nic z tego nie wyniklo.
                • glanaber Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 13:27
                  beata985 napisała:

> No ok, ale jak to wyegzekwować? Bo rozumiem że jak by musiała przy odbiorze zap
                  > łacić Ale tu nic takiego nie ma...jak chcą to niech sobie po toster przyjdą oso
                  > biście
                  >
                  Masz rację, „obawiała” to złe słowo. Raczej podejrzewałabym coś takiego, ale wtedy info o oczekiwanej zapłacie byłoby w paczce. Więc to chyba nie ten przypadek
    • marusia_ogoniok_102 Re: dziwna przesyłka 03.08.20, 21:30
      A dzwoniliście na tę tajemniczą pocztę? Może, a nuż, pamiętają jakiegoś Niemca z dużym pudłem?
      • ms.piggy Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 10:32
        w 400 tys. miescie, gdzie co trzecie osoba jest z DE nadanie kartonu troche wiekszego od pudełka butów jest warte do zapamiętania?
        • wapaha Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 11:17
          gdzie co trzecie osoba jest z DE

??
          • alpepe Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 11:59
            No, a jak sądzisz? Oczywiście.
            • wapaha Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 12:18
              Twierdzicie, że w Szczecinie mieszka/przebywa ponad 150 tys Niemców ?
              • alpepe Re: dziwna przesyłka 04.08.20, 18:24
                Twierdzę, że na każdym rogu spotkasz Niemców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka