bywalec.hoteli 09.09.20, 20:17 Słyszeliście o tym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
just_shelly Re: Oscary 2021 będą czarne 09.09.20, 20:25 Wiecie co mój mąż powiedział? Ze zjadłby moje krokiety z grzybami.. i sos tatarski. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Oscary 2021 będą czarne 09.09.20, 20:29 Shelly, a jak robisz?- farsz.. ( Sorrki bywalec, naprawdę jestem ciekawa) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Oscary 2021 będą czarne 09.09.20, 20:30 Ona nie umie gotować, tylko by się stroiła i malowała Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Oscary 2021 będą czarne 09.09.20, 20:40 Chyba ja odblokuje żeby się pośmiać Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: Oscary 2021 będą czarne 11.09.20, 01:57 bywalec.hoteli napisał: > Chyba ja odblokuje żeby się pośmiać > Ależ wszyscy wiedzą, że nie masz jej zablokowanej. Nie masz zablokowanego nikogo stąd. Czytasz każdą literkę do siebie napisaną, plują ci w twarz, a ty się oblizujesz i tylko tym żyjesz. Odpowiedz Link Zgłoś
just_shelly Re: Oscary 2021 będą czarne 09.09.20, 20:31 Grzyby i kapusta, dużo pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy. Masło. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Oscary 2021 będą czarne 09.09.20, 20:36 A próbowałaś z kurkami? Kurki na maśle, jak masz mało to tez dokładasz warzyw, można z włoską kapustą, bo szybko miękka i smaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
just_shelly Re: Oscary 2021 będą czarne 09.09.20, 20:37 Na święta to suszone podgrzybki i prawdziwki Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Oscary 2021 będą czarne 11.09.20, 08:16 Kurki to są kuchary co chamsko się wchrzaniaja w wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Oscary 2021 będą czarne 09.09.20, 20:38 A na wierzch, jak nie mam czasu na panierowanie daję sos pomidorowy albo ajwar Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Oscary 2021 będą czarne 09.09.20, 23:54 bei napisała: > Shelly, a jak robisz?- farsz.. ( Sorrki bywalec, naprawdę jestem ciekawa) To jest chamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 11:22 Chamstwo? To jak w takim razie ciebie nazwać i twoje szczekanie na forum? Burek? Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: Oscary 2021 będą czarne 11.09.20, 01:55 rosapulchra-0 napisała: > Chamstwo? To jak w takim razie ciebie nazwać i twoje szczekanie na forum? Burek > ? > Proponuję: "przegryw". Cham może być inteligentny, wykształcony, interesujący. Przyznasz, że bywalec nie może, nawet gyby od tego zależało życie jego wyimaginowanej rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Oscary 2021 będą czarne 09.09.20, 23:45 A znacie latwy (taki naprawde easy dla kiepskich kucharek!) przepis na krokiety z kapusty? Gdyby ktos obiecal, ze to "recipe for dummies" to bym moze nawet zaryzykowala i sprowala zrobic - tyle fajnej kapusty na Farmers Market ... Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 05:38 Po pierwsze kapusta jest tania, najwyżej zepsujesz. Po drugie, znając Twoje upodobanie do gotowania: umów się z kimś na wspólne gotowanie. I przepis będzie wypróbowany i technika zwijania i szlag Cię nie trafi w połowie główki. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 19:02 bi_scotti napisała: > A znacie latwy (taki naprawde easy dla kiepskich kucharek!) przepis na krokiety z kapusty? smażysz pancakes vel naleśniki. Farsz: posiekać cebulę w kosteczkę, posiekać kapustę (no matters jaka: biała, włoska, pekińska, kiszona or not), razem z cebulą, solą i pieprzem wrzucić na olej/oliwę i dusić ok. 20 minut. Można dorzucić pokrojone w paseczki dowolne grzyby: prawdziwki, champigions de Paris, shitake oraz przyprawy takie jak kminek, koper włoski czy kmin rzymski. Na każdy pancake kłaść łychę farszu, złożyć w krokieta, opanierować w rozbełtanym jajku z mlekiem a następnie w bułce tartej i obsmażyć na złoto and enjoy your meal, ciasteczkowa! Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Oscary 2021 będą czarne 11.09.20, 01:05 No, no, nie paszteciki z kapusta. Krokiety z kapusty! Dzieki za wysilek ale definitely nie o to mi chodzilo Sorry. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Oscary 2021 będą czarne 11.09.20, 08:07 I polej to wszystko syropem klonowym. Albo na kaszel. Cheers, mate! Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Oscary 2021 będą czarne 09.09.20, 20:41 Zwłaszcza że przepisy wejdą w życie od 2024 A poza tym nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Oscary 2021 będą czarne 09.09.20, 21:52 chodziło o kolor statuetki - biały mężczyzna był dyskryminacyjny wobec BAME Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 05:39 Jak ostatni raz widziałam Oscara, to był złoty. I bez rysów twarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 12:43 No jak patrzę na flagi to złoty to żółty. Czyli Oscar jest Azjatą wschodnim, prawdopodobnie chrześcijaninem, stąd i chrześcijańskie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: Oscary 2021 będą czarne 09.09.20, 22:10 bywalec.hoteli napisał: > Słyszeliście o tym? > > Jesteś absolutnym wyjątkiem w przyjmowanej przeze mnie zasadzie, że nie kopie się słabszego. Mimo Twojej wyraźnej niższości intelektualnej, moralnej i w kwestii tzw. zaplecza kulturowego - nie tylko z przyjemnością sprzedam Ci kopniaczka, ale również popatrzę, jak robią to inni. Włącznie z administracją. Słodki Jezu, mam nadzieje, ze ta żona i dzieci to naprawdę urojenia, nikt na Ciebie nie zasługuje. Tym samym przestałam się dziwić, że są tu tacy, co Ci odpisują. Kopniaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Oscary 2021 będą czarne 09.09.20, 22:21 doubledoublejoyandtrouble, popieram nie w 100%. ale w 1000%. Stanowczo za mało tych koniaków dostaje. Gorzej, on żadnego nie rozumie, taki słabo inteligenty typ. Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: Oscary 2021 będą czarne 09.09.20, 22:24 rosapulchra-0 napisała: > doubledoublejoyandtrouble, popieram nie w 100%. ale w 1000%. > Stanowczo za mało tych koniaków dostaje. Gorzej, on żadnego nie rozumie, taki s > łabo inteligenty typ. > Wiesz co, przyjrzałam się zjawisku i to przez dłuższy czas, bo mnie fascynowało, nawet chciałam się awanturować, że jak wy możecie Z TYM rozmawiać, ale się szczęśliwie zamknęłam. Ja myślę, że rozumie, nie w sensie wyciągania wniosków i korygowania postawy, ale że czuje kopniaka i wie, ze to nie przyjazne klepnięcie w tyłek. I nie umie nie wracać po więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Oscary 2021 będą czarne 09.09.20, 23:38 On chyba lubi jak go biją i upokarzaja, no cóż, masochism nie jest jakimś niezwykłym fetyszem. Gorzej gdyby się np za bobasa z pampersem przebieral bo i takie perwersje ludzie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 13:22 Dzięki wielkie. Tego co prawda nie da się odzobaczyć, ale tak - to jest obraz tego mitomana. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Oscary 2021 będą czarne 09.09.20, 23:48 rosapulchra-0 napisała: > Stanowczo za mało tych koniaków dostaje. Rosa, koniakow? Koniakow??? Freaudian slip? Cheers (no pun intended!). Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 12:11 To straszne, najpierw geje na Netflixie, a teraz czarne Oscary. Jeszcze trochę i do oglądania zostanie ci "Smoleńsk" i "Korona królów". Jak żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 12:23 Tak, nawet wątek założyłyśmy forum.gazeta.pl/forum/w,567,170470904,170470904,Nowe_kino.html możemy nawet odnieść się grafiką Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 12:25 Zarąbiste Sama stworzyłaś tę grafikę? Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 12:43 z tt wzięłam, nie pamiętam od kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 13:05 Żałuję że nie mam nowego psa(samca) bo z premedytacją nazwałabym go Murzyn Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 18:44 jezu świat się kończy ale zgadzam się (chyba) z bywalcem tj też uważam to za absurd. przykładem filmu całkowicie zniszczonego przez poprawność to najnowsze 3 gwiezdne wojny i kapitan marvel. gwiezdne wojny to było dno, no ale strong woman rządzi. i są przedstawiciele innych ras i nawet lesbijski pocałunek. zdobywca oskarów czarna pantera to najsłąbszy film marvela s serii avenegres. a krytycy się nad nim rozpływali. a najciekawsze, że jedyny ciekawy bohater (a raczej villain) był biały. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 19:00 Sama potwierdziłas, ze ze stajni Marvela wyszedl jeden, jedyny film z czarnymi bohaterami. I szczerze? Byl naprawde ok, podobal mi sie o wiele bardziej niz reszta. Nowe gwiezdne wojny sa slabe nie przez roznorodnosc etniczna, tylko dlatego ze zajmuje sie nimi Disney. A temat rasizmu w kinie jest znany od dawna, juz wielokrotnie tu pisalam ze wystarczy popatrzec na to jaki kolor skory maja aktorzy w starszych filmach (nawet takich z lat 80-90) i czy np. sa pokazane zwiazki miedzyrasowe. Kino jest historycznie potwornie biale, np. Azjaci pojawiaja sie w nim dopiero od niedawna (wyjątkiem bylo kino sf). Pierwszy z brzegu przyklad: Seks w wielkim miescie. Wszyscy glowni bohaterowie sa biali, byl jeden odcinek w ktorym Samantha miala romans z czarnym gosciem a finalnie go zakonczyla, bo siostra pana byla rasistka i nie chciala zeby jej brat zadawal sie z biala kobieta (!!). Zaczyna sie to powoli zmieniac, widac to zwlaszcza w serialach, ale nie ma co ukrywac - kino przez prawie 100 lat faworyzowalo bialych, heteroseksualnych mezczyzn. Kobiety latami byly swiergoczacym i/lub uwodzicielskim dodatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 20:44 kwestia gustu oczywiście. ani mnie, ani moim dzieciom czarna pantera się nie podobała. wg naszych wewnętrznych kryteriów powinien mieć maks 2/10. i ten film był wychwalany pod niebiosa, że taki postępowy. a gwiezdne wojny oczywiście są shitowate z wielu względów. niemniej jednak wielokrotnie disney podkreślał rolę silnej kobiety. kathleen kenedy uważała, że to pierwszy film przywracający kobietom pierwsze miejsce jako bohaterom (oczywista bzdura). nie pamiętam dokładnie, ale założenia do przebudzenia mocy były: kobieta, latynos i murzyn (dosłownie) i dopiero do tego dorabiano fabułę. cały last jedi to pean do silnych kobiet - gniot jakich mało. i o to chodzi, jeżeli film opiera się tylko na politycznej poprawności to wychodzi słabo. polityczna poprawność musi po prostu wynikać z fabuły. fabuła pierwsza, dopiero za nią powinna iść reszta. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 20:57 Cale założenie tego filmu bylo proste: kasa, kasa i jeszcze raz kasa. Juz Lucas zrobil z tego uniwersum maszynkę do zarabiania, ale Disney przebil go o głowę. Gdyby zagrali w nim tylko biali faceci, nie zmieniloby to absolutnie niczego, bo to scenariusz był do bani, a nie kolor skory czy płeć. Po prostu przyznaj, ze jestes rasistką, bedzie wszystkim łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 22:17 ja się nie czepiam finna, z którego zrobili z resztą mega kretyna od drugiej części, a wcześniej był mega obiecującą postacią. ale "mary sue" rey to jakiś koszmar. i jeżeli krytykowanie gniota oznacza oskarżenie o rasizm to zaczynam się nie dziwić ludziom, którzy plują na "lewaków". film jest albo dobry albo zły. bez znaczenia kto gra główną rolę. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 22:28 Sama sobie przeczysz - najpierw piszesz, że film jest zły przez polityczną poprawność (czyli zasadniczo to, że nie wszystkie główne postacie byly białymi, heteroseksualnymi mężczyznami) albo to, że jest "peanem do silnych kobiet". A potem, że nie ma znaczenia, kto gra główną rolę. Musisz się na coś zdecydować. Albo film jest zły, bo scenariusz był kiepsko napisany (bo dostęp do niego miało 347189247238 producentów wykonawczych, a nie jeden-dwóch scenarzystow, jak to drzewiej bywało), albo jest zły przez to, że gra w nim baba i czarny koles (czyli teza zawarta w poście startowym i w kolejnych). Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 22:34 przecież to jest to samo. film jest zły bo nikt się nie skupił nad fabułą ale nad polityczną poprawnością. jakby miał dobry scenariusz nie miałoby znaczenia czy bohaterem jest facet, żyd, cyklista, kobieta, ślimak, murzyn czy robot. ale celem nie było zrobienie dobrego filmu ale peanu do silnych kobiet. i pean może wyszedł, ale film jest tragicznie słaby. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 22:37 apropos oglądałam niedawno serial firefly. i ten w porównaniu ze star wars to niebo a ziemia. i w filmie były silne a nawet bardzo silne kobiety, był też murzyn i był też lesbijski seks. tylko ten film miał scenariusz na 10 gwiazdek. a mój ulubiony serial to buffy, więc mi nie pisz, że nie lubię filmów o silnych kobietach. tylko znowu, to był po prostu dobry film. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 22:46 Oczywiście, że Firefly to niebo a ziemia w porownaniu do nowych SW, ale zupełnie nie przez to, że w SW gra laska i czarny gość Myślę, że istotą tej dyskusji jest to, że masz problemy z klarownym przekazywaniem swoich myśli, brak interpunkcji tylko się do tego dokłada. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 22:40 (pean KU komuś, nie DO kogoś, chyba że mówisz o szczypcach) I powtórze, film nie został zniszczony przez to, że główną rolę gra kobieta, tylko przez to, że został potraktowany jak maszynka do produkowania pieniędzy. Gdyby te same role zostały odegrane przez trzech białych facetów, film byłby dokładnie tak samo zły. Byłby to wtedy pean ku czci silnych mężczyzn (co już nikomu nie przeszkadza). Nie wiem, może niejasno się wysłowiłaś, ale serio Twoja wypowiedz brzmi zupełnie inaczej, niż przekaz który miałaś chęć wyrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 19:14 bib24 napisała: > jezu świat się kończy ale zgadzam się (chyba) z bywalcem Wydaje mi się, że Ty w sposób wyważony i przemyślany przedstawiasz argumenty dlaczego taka zasada jest bez sensu. I z tymi argumentami można się zgadzać lub nie. Bywalec do wachlarza swych wad i obrzydliwych cech (które sprawiają, że żonę, dzieci, dom, pracę i zwierzęta domowe ma wyłącznie w wyobraźni) dokłada najzwyklejszy, obrzydliwy rasizm. Ta różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 20:26 Ale to nie jest tak, jak wyobrażają się prawaki nakarmione fakenewsami. Nowe zasady dobrze wyjaśnia ten artykuł: oko.press/oscary-po-nowemu/ Zacytuję: "By móc ubiegać się o statuetkę (przypomnijmy, że cała sprawa dotyczy jedynie nagrody za najlepszy film, we wszystkich pozostałych kategoriach zasady pozostają niezmienione!), należy spełnić tylko dwa z czterech standardów, a to znaczy, że hipotetyczny film o białej, heteroseksualnej drużynie futbolowej nakręcony przez białą, męską ekipę będzie mógł ubiegać się o Oscara za najlepszy film, jeśli tylko zatrudni na staż kilku Latynosów i będzie dystrybuowany przez firmę produkcyjną prowadzoną przez kobiety". Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 20:38 I jeszcze - ostatnią nagrodę BAFTA, mającą już bardzo podobne standardy do tych przyjętych przez akademię amerykańską, otrzymał film „1917″. Traktujący o białych żołnierzach, nakręcony przez białego reżysera. Bo spełnił kryteria. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 20:46 To żaden wstyd zgadzać się z bywalcem. Wbrew pozorom to bardzo łebski gość. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 20:32 Jesli beda jakiekolwiek. Czarno to jednak widze. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 20:35 malgosiagosia napisała: > Jesli beda jakiekolwiek. Czarno to jednak widze. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 23:37 oczywiście żartowałem, ale zmiana koloru statuetki dobrze by się wpasowywała w aktualne tendencje Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: Oscary 2021 będą czarne 10.09.20, 23:46 bywalec.hoteli napisał: > oczywiście żartowałem, ale zmiana koloru statuetki dobrze by się wpasowywała w > aktualne tendencje Nie, nie żartowałeś. Jesteś rasistą. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Oscary 2021 będą czarne 11.09.20, 08:15 Slyszalam. Co za bzdura ! Absurdalny jest w szczegolnosci ten stadard A. Mozna sobie wyobrazic fure tematow, w ktorych nijak nie da sie zatrudnic aktora z mniejszosci etnicznych albo poruszyc zagadnienia mniejszosci, a przeciez taki film moze byc rewelacyjny. Zreszta gdzie ma byc tam mniejszosc ? W USA ? A co z filmami nieanglojezycznymi ? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Oscary 2021 będą czarne 11.09.20, 08:47 Gdybyś przeczytała zalinkowany przeze mnie artykuł, dowiedziałabyś się, że filmów produkowanych poza USA te zasady nie dotyczą. Dowiedziałabyś się też, że "standard A" nie jest obowiązkowy, wystarczy, że spełnione będą dwa z trzech pozostałych standardów (np. - uwaga - dwie kobiety będą miały główne stanowiska kreatywne: reżyseria, casting, zdjęcia, muzyka, montaż, fryzury, charakteryzacja, kostiumy, produkcja, scenografia, dźwięk, efekty specjalne, scenariusz, w tym jedna będzie np. Wietnamką z pochodzenia). Kryteria C i D są jeszcze łatwiejsze do spełnienia. Co więcej, czytając ten artykuł, dowiedziałabyś się, że bardzo podobne kryteria nagrody BAFTA spełnił w poprzednim roku film traktujący o brytyjskich żołnierzach podczas I wojny światowej, w którym nie było ani aktorów czarnoskórych, ani aktorek, ani wątku gejowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Oscary 2021 będą czarne 11.09.20, 08:29 no i co w tym dziwnego, przecież wszystkie konkursy o światowym zasięgu a pewnie i skromniejsze są upolitycznione od dziesięcioleci, teraz kolej na afro, ciebie to dziwi? szokuje? zniesmacza? jak była nasza kolej nikt nad Wisłą nie sarkał Odpowiedz Link Zgłoś