cytrynowacytryna 29.10.20, 07:51 Jak robicie sok z pigwy? A konkretnie z pigwowca, małe owoce. Robiłam różnie, szukam przepisu idealnego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: Sok z pigwy 29.10.20, 08:16 Wyciskarka wolnoobrotowa, ale pigwowiec jest dramatycznie kwaśny. Odpowiedz Link Zgłoś
hasty Re: Sok z pigwy 29.10.20, 08:39 Myję, wycinam gniazda nasienne, ścieram na tarce, wkładam do słoja przesypując cukrem. Jeśli umyte owoce przemrozimy przez dzień lub dwa, staną się miękkie. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynowacytryna Re: Sok z pigwy 29.10.20, 10:09 Właśnie tak zawsze robiłam, ale że dwa razy pojawiła się pleśń na wierzchu, no i cały słój do wywalenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hasty Re: Sok z pigwy 29.10.20, 11:15 Nie mam takich doświadczeń, może za długo trzymasz w tym słoju, wystarczy 2-3 dni a później zlać i pasteryzowane. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Sok z pigwy 29.10.20, 11:29 Robię dokładnie tak samo, nie usuwam gniazd nasienntch tylko trę na odpowiednią głębokość. Przed zamrożeniem parze wrzątkiem. W słoju trzymam tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś