Dodaj do ulubionych

A stare seriale?

• kotejka Re: A stare seriale? 05.11.20, 06:49
      I nie wiem, czy to odpowiednio stare - sześć stop pod ziemią
      To jest serial arcydzieło - że swoją mądrością, uniwersalnoscia i przekazem.
      Akcja, która trzyma w napięciu,
      Jeden z seriali zycia
      Scena finałowa - zwala z nog
      Drugiej takiej w serialu nie widziałam
      • ajaksiowa Re: A stare seriale? 05.11.20, 07:02
        ,,Kapitan Sowa na tropie,,i jeszcze taki o kierowcy ciężarówki,chyba ,,Życie w drodze ,,i jeszcze ,,Dyrektorzy ,,to są baardzo stare ale jak kto$ lubi to uczta dla duszy,odlądałam ostatnio,,Baza ludzi umarłych,,klimat trzyma mnie do dziś☺
        • iwles Re: A stare seriale? 05.11.20, 07:40
          jeszcze taki o kierowcy ciężarówki,chyba ,,Życie w drodze ,,

"Droga" z Wiesławem Gołasem.
    • jowita771 Re: A stare seriale? 05.11.20, 07:11
      Uwielbiałam seriale. Kiedyś nie było tylu kanałów do wyboru, więc jak leciał jakiś fajny serial, to wszyscy oglądali.
      W zeszłym roku albo dwa lata temu puścili w tv serial "dziewczyna i chłopak", zaczęłam oglądać, zawołałam dzieci, najpierw było marudzenie, że mama taki stary film wymyśla, a potem się wciągnęły i nie mogły się doczekać następnego odcinka. Jakiś czas później młodsza poszła z tatą do fryzjera, wróciła obcięta na krótko, starsza orzekła, że wygląda jak Tosia, więc młodsza zachwycona, bo to super wyglądać jak Tosia.
      • simply_z Re: A stare seriale? 05.11.20, 12:41
        no chyba zartujesz...te fryzurki na chlopaka, to byl koszmar lat 70-tych.
        • jowita771 Re: A stare seriale? 05.11.20, 14:14
          Wiem, sama miałam, ale córka była zachwycona. Zresztą ta Tosia miała takie ciut odrośnięte, nie były najgorsze w porównaniu z tym, co pamiętam z dzieciństwa.
          • ajaksiowa Re: A stare seriale? 05.11.20, 14:17
            Kurcze, zapomniałam o Homolkach😃😃
        • aqua48 Re: A stare seriale? 05.11.20, 19:03
          simply_z napisała:

> te fryzurki na chlopaka, to byl koszmar lat 70-tych.

Nosiłam wówczas taką cierpiąc wewnętrznie.
    • skat_0 Re: A stare seriale? 05.11.20, 07:36
      BH 90210 "oglądam" od x lat codziennie w dunskiej tv - puszczają 4 odcinki dziennie i tak w kolko od początku od lat ... pożyteczne to było bardzo w nauce języka nie powiem,
      Poza tym z niewymienionych jeszcze to Ptaki ciernistych krzewów były takie roooomaaaantyczneee 😏
      Zbuntowany anioł i Luz Maria, moda na sukces, pierwsze odcinki klanu - oglądałam w czasach gdy mieszkala z nami babcia - tu mam sie sentymentnie nie do seriali, tylko takie i ciepłe i śmieszne wspomnienia/sytuacje rodzinne.
    • anika772 Re: A stare seriale? 05.11.20, 07:49
      "Boża Podszewka", doskonały.
    • janja11 Re: A stare seriale? 05.11.20, 07:50
      "Pełna chata"
      "Cudowne lata"

I dodam jeszcze nowy, ale nawiązujący do klasyka z lat 80tych "Kobra Kai"

Bill Corsby show też był świetny, ale tego już nigdzie nie można znaleźć
    • kochamruskieileniwe Re: A stare seriale? 05.11.20, 07:50
      Wiele już wymieniono.
      Z polskich młodzieżowych:
      Do przerwy O:1
      Wakacje z duchami
      Pan Samochodzik i templariusze

Z dorosłych (*/-)

Wszystkie stworzenia duże i małe.
      Z biegiem lat, z biegiem dni.

Obejrzałabym sobie jeszcze raz Sagę Rodu Palliserów - bo oglądałam ją wiele lat temu (jak była w TV emitowana) - dopiero wtedy bym powiedziała, czy się mocno zestarzała, czy nie.
    • mama_i_zona Re: A stare seriale? 05.11.20, 08:12
      Uwielbiam "Dom", a ostatnio odświeżyłam sobie "07 zgłoś się".
    • mamolka1 Re: A stare seriale? 05.11.20, 08:47
      A kto się przyzna do oglądania tak ambitnych produkcji jak
      Herkules, Ksena wojownicza księżniczka, Drużyna A, kultowy McGywer itd?
      Ile ja się naśmiałam przy tych dziełach to się nie da opisać 😜😜
      • lot_w_kosmos Re: A stare seriale? 05.11.20, 09:20
        Do tego zawsze przyzna się mój małżonek big_grin
      • aqua48 Re: A stare seriale? 05.11.20, 09:59
        mamolka1 napisała:

> A kto się przyzna do oglądania tak ambitnych produkcji jak
        > Herkules, Ksena wojownicza księżniczka, Drużyna A, kultowy McGywer itd?
        > Ile ja się naśmiałam przy tych dziełach to się nie da opisać 😜😜

Ja, ja, Herkulesa, Ksenę i Mc Gywera oglądałam z wypiekami. Od żelazka g bo to dla mnie świetne seriale "do prasowania".

• ginger.ale Re: A stare seriale? 05.11.20, 10:42
        Ja oglądałam McGyvera smile
        • simply_z Re: A stare seriale? 05.11.20, 12:42
          ja tez ale w zasadzie zawsze mnie nudzily. Najbardziej podobal mi sie odcinek kiedy Xena uwiklala sie w romans z Herculesem<3. druzyna A byla fajna i jeszcze zar tropikow eh.
        • zlajedza Re: A stare seriale? 17.11.20, 23:26
          ginger.ale napisała:

> Ja oglądałam McGyvera smile
          >
          Ja też i drużynę A oraz nie wiem jak się to pisze ale demcy i coś tam na tropie.
      • bialeem Re: A stare seriale? 05.11.20, 13:06
        No ba! McGywer i drużynę A z ojcem żeśmy liczyli ile samochodów wybuchnie.
        Xena była obowiązkowa. Herk raczej meeeh.

Zrobiłam sobie kiedyś maraton odcinków różnych seriali z motywem zapętlonego dnia i ten w Xenie był jednym z moich ulubionych.
      • lumeria Re: A stare seriale? 05.11.20, 13:11
        >Herkules, Ksena wojownicza księżniczka, Drużyna A, kultowy McGywer itd?

Oglądałam z wypiekami w ubiegłym stuleciu. smile Teraz nie przetrawiłam - nudne. Podobnie mam z Kojakiem, Colombo i starym Szerlockiem z Jeromy'm Brettem (uwielbialam!)

Nawet Star Trek New Generation, który obsesyjnie oglądałam juz nie jest "tym" do czego chciałabym wracać.
      • martishia7 Re: A stare seriale? 05.11.20, 13:13
        Oglądało się, oglądało, ale chociaż leciały u nas mniej więcej w podobnym czasie, to to są seriale z różnych epok. McGyver i Drużyna A to lata 80' pełną gębą, Xena i Hercules to już fala połowy lat 90'.
        Jeszcze Nikita, Michael z Nikity uzupełnia moje Top 3 największych nastoletnich miłości z TV big_grin
        Jeszcze mi brakuje Ostrego dyżuru, jakoś nikt nie wspomina.
        • lumeria Re: A stare seriale? 05.11.20, 13:17
          A oglądałyście "Highlander"? (u-wiel-bia-lam!) "Buffy the Vampire Slayer"?

• martishia7 Re: A stare seriale? 05.11.20, 13:26
            > A oglądałyście "Highlander"?

O tak. jeszcze z podobnego nurtu i czasu - Robin z Sherwood (Michael Praed, *sigh*) oraz Młody Indiana Jones (Sean Patrick Flannery, *sigh again*).

> "Buffy the Vampire Slayer"
            No proszę Cię, wyżej napisałam, że David Boreanaz jako Angel to na wieki wieków amen moja pierwsza miłość z TV. Z Buffy nigdy nie dotarłam dalej jak 4 sezon, ale chyba się w końcu zbiorę w sobie i obejrzę, tylko muszę ogarnąć sobie DVD, bo na żadnym streamingu w Pl nie dają.. W ramach wielkiego renesansu zamówiłam sobie właśnie na gwiazdkę Angela na DVD kompletne wydanie 5 sezonów, bo nigdy nie obejrzałam do końca big_grin
            • lumeria Re: A stare seriale? 05.11.20, 13:31
              >David Boreanaz

Rozumiem, szacun. Później oglądałam "Bones" z dokładnie tego samego powodu. smile
              • martishia7 Re: A stare seriale? 05.11.20, 13:35
                > Później oglądałam "Bones" z dokładnie tego samego powodu.

No to piąteczka, siostro big_grin Na początku to był jedyny powód, potem w sumie dobry serial z tego wyszedł, w swojej klasie. Do SEALSów na razie podchodzę nieufnie big_grin
                • lumeria Re: A stare seriale? 05.11.20, 14:10
                  A, dzięki za namiar, SEALS nie oglądałam, zerknę.
            • madi138 Re: A stare seriale? 05.11.20, 17:02
              Nie dawno znalazłam wszystkie sezony na cda.pl i w końcu obejrzałam zakończenie.
              • martishia7 Re: A stare seriale? 05.11.20, 17:46
                Ta, z lektorem. No nie róbmy sobie takich rzeczy - szanujmy siebie i szanujmy przeciwnika wink
        • simply_z Re: A stare seriale? 05.11.20, 13:18
          a ally mcbeal?winkaa I bardzo lubilam policjantow z Miami. ostatnio gdzies lecieli, jeju ale sie wciagnelam. serio, fabula moze naiwna ale te stroje..klimacik lat 80-tych. cudo
          • martishia7 Re: A stare seriale? 05.11.20, 13:39
            Ostatnio moja przyjaciółka z mężem robiła sobie renesans Miami Vice (ścieżka dźwiękowa!) - jest na CDA, legalnie.
          • jowita771 Re: A stare seriale? 05.11.20, 14:51
            Ja uwielbiałam jeszcze Dempsey i Makepeace, ależ mi się ta dziewczyna podobała.
      • 21mada Re: A stare seriale? 14.11.20, 19:10
        Ja akurat ich nie oglądałam, ale oglądałam za to coś jeszcze gorszego. big_grin Ciekawe czy ktoś pamięta brazylijskie telenowele Antonella i Stellina?
        https://i.ytimg.com/vi/Z1E2QD6x4cs/sddefault.jpg
        https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcRgOEXKc7OhZKJ-U-_bPk4rjf_IfEXEvUW4cA&usqp=CAU
    • bei Re: A stare seriale? 05.11.20, 08:49
      Teatr telewizji- Kobra
      O7
      Columbią
      Kojak
      Święty
      Najważniejszy dzień źycia
      Polskie drogi
      Karino

• bei Re: A stare seriale? 05.11.20, 08:49
        Columbo ( porucznik)
    • lot_w_kosmos Re: A stare seriale? 05.11.20, 09:06
      Ja zawsze obejrzę: Nad Niemnem, Noce i dnie, Dom, Lalkę
      Ile by razy nie powtarzali, zawsze przysiądę, nawet do przypadkowego odcinka.

Wciąga mnie tez nieodmiennie wszystko, co dotyczy barwnych lat 70-tych.
      Wszystkie młodzieżówkikultowe od Tolka Banana poczynając.
    • sillke Re: A stare seriale? 05.11.20, 09:13
      "Va bank".
    • chlodne_dlonie Re: A stare seriale? 05.11.20, 11:10
      ..pierwszy z brzegu, do którego chętnie wróciłabym - 'JAG Wojskowe Biuro Śledcze' smile
      • bialeem Re: A stare seriale? 05.11.20, 13:03
        Oglądałam ostatnio. Trochę się zestarzał, ale Harm ciągle pięknywink
        • jowita771 Re: A stare seriale? 05.11.20, 14:55
          O tak, ten facet jest nieprzyzwoicie piękny. Ja pamiętam jeszcze, że oglądałam Remingtona Steele'a i zachwycałam się młodym Brosnanem, też piękny.
          • chlodne_dlonie Re: A stare seriale? 05.11.20, 19:47
            😊 zgadza się, 'chłopaki' dają radę 👌👌
    • jolie Re: A stare seriale? 05.11.20, 11:17
      Niektóre z wymienionych tutaj seriali jak najbardziej moim zdaniem się postarzały. Ja na okrągło mogę oglądać "Chłopów", "Noce i dnie", "Dom" (pierwsza seria) Z tych, które się zestarzały, ale je lubię to "Zielona miłość" z młodą Pacułą i "Polskie drogi" (tu wnerwiają tylko historyczne zakłamania).
    • monique_alt Re: A stare seriale? 05.11.20, 12:09
      Kochane kłopoty.
      Uwielbiałam jako dziecko a ostatnio obejrzałam ciurkiem wszystkie sezony na Netflix.
    • iasonmink Re: A stare seriale? 05.11.20, 12:30
      Tajemnica Sagali. Mojej nastolatce też się podobał.
    • elenazavaloru Re: A stare seriale? 05.11.20, 12:59
      Mój ulubiony stary serial to "Dom"
      • tmk123 Re: A stare seriale? 12.11.20, 22:53
        A gdzie można obejrzeć?
    • lumeria Re: A stare seriale? 05.11.20, 13:05
      Pod jednym dachem - czeski, jest na jutubie

Ania z Zielonego Wzgorza z lat 80
      Duma i uprzedzenie z lat 80
      Jane Eyre z lat 80 z Timothy'm Daltonem
      Domek na Prerii
      Dr. Quinn
      Are you being served

Ze starych filmów - Marty

• nenia1 Re: A stare seriale? 05.11.20, 13:27
      Z polskich to Stawka większa niż życie i 07 zgłoś się, lubię też Noce i dnie,
      z zagranicznych Crime Story, Skrzydła, Miasteczko Twin Peaks.
    • lumeria Re: A stare seriale? 05.11.20, 13:33
      A Montalbano? Super wloski serial. Potem jeszcze "Mlody Montalbano"
      • bobby_marley Re: A stare seriale? 05.11.20, 13:37
        Z Wloskich jeszcze Osmiornica.
        Lubilam rowniez te historyczne, Krolowa Bona, Przylbice I kaptury.
    • stories_of_old Re: A stare seriale? 05.11.20, 13:57
      Colombo, no po prostu uwielbiam gościasmile
      Przyjaciół oglądam zawsze, jak mi gorzej w życiu.

Ze staroci, ale w sumie mało pamiętam fabułę, więc nie wiem, czy warto wracać "W labiryncie"
      • stories_of_old Re: A stare seriale? 05.11.20, 13:58
        *Columbo
      • viridiana73 Re: A stare seriale? 05.11.20, 14:46
        Warto.
        Ostatnio "W labiryncie" leciało na TVP Seriale, byłam zaskoczona jak przez zaledwie 30 lat zmieniliśmy się my, obyczaje, mentalność, relacje międzypokoleniowe. Choćby dlatego warto.
        • azjazameryki Re: A stare seriale? 05.11.20, 16:47
          viridiana73 napisał(a):

> Warto.
          > Ostatnio "W labiryncie" leciało na TVP Seriale, byłam zaskoczona jak przez zale
          > dwie 30 lat zmieniliśmy się my, obyczaje, mentalność, relacje międzypokoleniowe
          > . Choćby dlatego warto.
          Uwielbiał ten serial jako podrośnięta nastolatka . Chętnie bym obejrzała jeszcze raz.
          • madi138 Re: A stare seriale? 05.11.20, 17:05
            Jest na stronie vod tvp. Jakiś czas temu go sobie przypomniałam i też bylam w lekkim szoku.
    • asia_i_p Re: A stare seriale? 05.11.20, 14:40
      Mój mąż lubi "Daleko od szosy" właśnie za to, co piszesz, ja kocham "Dom" i w zasadzie wszystie polskie kostiumówki. "Ziemię obiecaną" uważam za przykład adaptacji lepszej od oryginału, uważam, że postaci Trawińskiego, Trawińskiej i Borowieckiego są dużo konsekwentniej poprowadzone i psychologicznie, i, że tak powiem, dramaturgicznie (SPOILER - cudowne ocalenie Trawińskiego i moralna przemiana Borowieckiego zawsze mi trąciły wishful thinking).
      • jolie Re: A stare seriale? 05.11.20, 17:08

>cudowne ocalenie Trawińskiego i moralna przemiana Borowieckiego zawsze mi trąciły wishful thinking).

Wishful thinking to raz, nachalny i grubo ciosany dydaktyzm to dwa. A naiwna wiara w karmę to trzy.
    • miodowa2 Re: A stare seriale? 05.11.20, 15:54
      "Jak zdobywano dziki zachód" - czy ktoś pamięta? Można było oglądać w latach 1986-87
      • asia_i_p Re: A stare seriale? 05.11.20, 16:01
        Pamiętam! Pamiętam, jak ją pszczoły pogryzły.
        • miodowa2 Re: A stare seriale? 05.11.20, 16:22
          Niewiele pamiętam - dziewczęciem byłam. O pszczołach wątku nie kojarzę. Jedna z młodych bohaterek została zgwałcona, strasznie to przeżyłam...
          • arwena_11 Re: A stare seriale? 05.11.20, 20:27
            Z polskich klasyków
            -Noce i dnie
            -Kariera Nikodema Dyzmy
            -Alternatywy
            -Zmiennicy
            -Janosik
            -Czterej Pancerni ( moje dzieciaki polubiły też jak były małe )
            -Nad Niemnem
            -Ziemia Obiecana
            -Stawka Większa niż życie
            -Czarne Chmury

Z zagranicznych
            -Allo allo
            -Co ludzie powiedzą?
            -Alf ( oglądaliśmy rodzinnie z dzieciakami i też zakochały się w Alfie )
            -Detektyw w sutannie
            -Na wariackich papierach
            -Remington Steel ( tu pierwszy raz widziałam Pierca Brosnana )
            -Ptaki ciernistych krzewów
            -Północ Południe
            -Doktor Quinn
            -Autostrada do nieba
            -Dotyk Anioła

polskie młodzieżowe jakoś do mnie nie przemawiały, ale
            -Siedem życzeń, dało się oglądać
            -chłopak i dziewczyna

z zagranicznych
            -Arabella
            -Domek na prerii - chociaż czasami wkurzał
            -Siódme niebo
            -Buffy postrach wampirów ( z Sarah Michelle Gellar i Davidem Boreanazem jako Angelem )
            -Anioł Ciemności
            -Dynastia
            -BH90210

pewnie były i inne ale te zapadły najbardziej w pamięć. Jakby kto wiedział gdzie można obejrzeć Buffy i Anioła Ciemności - to proszę się wiedzą podzielić. David Boreanaz jako wampie z duszą hmmmm, rozmarzyłam się tongue_out
            • martishia7 Re: A stare seriale? 06.11.20, 10:43
              Napisała wyżej koleżanka - cała BtVS i AtS jest na cda, ale z polskim lektorem - dla mnie to jest nie do przeskoczenia temat. Są też na dailymotion, ale czasami czegoś brakuje i jakość jest meh. Niestety oba seriale są tylko na Hulu, które jest niedostępne w Polsce, ale można założyć konto jak się ma VPN. Myślałam o tym, ale chyba po prostu pójdę w DVD.
              Aż mnie wzięło na wspominki, obejrzałam sobie wczoraj "Are you or have you ever been" - jeden z najlepszych odcinków AtS, jak Angel mieszkał w latach 50' w hotelu do którego potem się wprowadzili z agencją. Jest świetny.
            • martishia7 Re: A stare seriale? 12.11.20, 16:12
              Ok, wszystkie siedem sezonów Buffy jest na polskim Amazonie Prime. Angela nie ma, ale dopiero niedawno pojawił się na amerykańskim i brytyjskim Amazonie, więc pewnie niedługo można się spodziewać (co powoduje u mnie Fangirl Yay! Będzie oglądane!).
              • arwena_11 Re: A stare seriale? 18.11.20, 11:03
                o super, idę patrzeć jak to ogarnąć
                • martishia7 Re: A stare seriale? 19.11.20, 12:50
                  Jeśli dawno nie oglądałaś, to lojalnie uprzedzam, że David B. jest aktorsko tak fatalny w pierwszym sezonie, że nie wiem czy bardziej mam ochotę sobie wydrapać oczy czy przebić bębenki uszne. Ale do patrzenia nieodmiennie sama przyjemność wink
                  • arwena_11 Re: A stare seriale? 19.11.20, 16:31
                    ja nie będę oglądać tego dla jego aktorstwa big_grin, big_grin, big_grin
                    • martishia7 Re: A stare seriale? 20.11.20, 13:11
                      big_grin big_grin big_grin Ja wiem, zdaję sobie tego sprawę, ale gdyby mu się nie poprawiło z czasem, to dla mnie byłby jednak chyba zbyt męczący. Najlepsze kawałki, w jego wydaniu to kiedy Angel jest złolem, i tam się naprawdę popisał.
      • nickbezznaczenia Re: A stare seriale? 05.11.20, 21:37
        Ten serial się w Polsce nie skończył.
    • eilian Re: A stare seriale? 05.11.20, 19:22
      Uwielbiałam "Skrzydła", "Przystanek Alaska", "MASH".
    • nickbezznaczenia Re: A stare seriale? 05.11.20, 21:40
      "Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy"
      i" Z biegiem lat, z biegiem dni"
    • abecadlowa1 Re: A stare seriale? 05.11.20, 22:50
      Miasteczko Twin Peaks

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka