purchawkapuknieta 11.11.20, 13:02 Czy uważacie się za feministki? Za "feministki", czy "współczesne feministki"? Czy pamiętacie pierwotne postulaty feministek? Jaki macie do nich stosunek? www.youtube.com/watch?v=ZIdKIKbeLrQ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Feministki 11.11.20, 13:14 Jasne, że jestem feministką. Rzecz naturalna jak oddychanie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Feministki 11.11.20, 13:16 Dlatego sufrazystki nie nazywaja sie feministki. Bo sufrazystki to byla najprawdopodobniej inicjatywa oddolna, typowo kobieca a feminizm to inicjatywa lewackich filozofow. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Feministki 11.11.20, 15:36 ach, cóż to były za czasy, kiedy filozofowie byli tacy wpływowi i zawładnęli marzeniami tłumów! Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Feministki 11.11.20, 15:46 Dobrze zmanipulowali te tlumy sugerujac im spelnienie marzen a w rzeczywistisci uzywajac jako miesa armatniego do walki z kultura chrzescijanska. Wczesniej tak samo filozofowie chrzescijanscy zawladneli tlumami, wciskajac im jedno a robiac drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Feministki 11.11.20, 15:49 A roznica miedzy chezescijanstwem a marksizmem jest taka, ze chrzescijanie zbudowali cywilizacje a marksisci chca wszystko rozpirzyc, proponujac wzamian wspolnite pierwotna, ktora sie juz raz jakby nie sprawdzila... Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Feministki 11.11.20, 16:09 Cywilizacja była długo długo przed chrześcijaństwem. Natomiast chrześcijaństwo rozwaliło cywilizację: rzymską. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Feministki 11.11.20, 16:11 Jak juz wczesniej pisalam, to cywilizacja chrzescijanska a nie rzymska, czy chinska, doprowadzila do powszechnego stosowania milosierdzia. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Feministki 11.11.20, 16:39 doprowadzila do powszechnego stosowania milosierdzia. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Feministki 11.11.20, 16:56 Ojp, jaka arogancja połączona z fundamentalnymi brakami w wiedzy historycznej Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Feministki 11.11.20, 17:11 lauren6 napisała: > Ojp, jaka arogancja połączona z fundamentalnymi brakami w wiedzy historycznej : > sciana: Musisz rozroznic na teorie i praktyke. Marksisci tez to maja, pisza o tolerancji a w realu nienawidza wszystkich, ktorzy mysla inaczej. Tak to juz jest z tymi ideologiamii a w ostatecznym rozrachunku licza sie dlugofalowe skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Feministki 11.11.20, 20:29 Nie, no ja rozumiem, że matekpolek prowokujesz, ale żeby taki poziom? Przecież tu się nawet nie chce w pyskówki wchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Feministki 11.11.20, 16:57 1matka-polka napisała: > Jak juz wczesniej pisalam, to cywilizacja chrzescijanska a nie rzymska, czy chi > nska, doprowadzila do powszechnego stosowania milosierdzia. > umarłam jak to przeczytałam.... Tak jasne w cholere tego miłosierdzia było... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Feministki 11.11.20, 17:01 Zwłaszcza wobec kobiet i dzieci 😁 Wiedziałam, że to kretyn, ale pobił chyba własny rekord tą refleksją. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Feministki 11.11.20, 17:09 Wygsilas mnie podobno. Jedyne co potrafia lewaki, to klamac i pluc🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Feministki 11.11.20, 17:18 Odgaszam od czasu do czasu, żeby sprawdzić, czy nadal nieudolnie udajesz kobietę 😂 Sofię z Ku Klux Klanu też od czasu do czasu czytam. A poza tym, poteflonie, cytaty z wygaszonych nadal się widzi. A teraz wracaj przed telewizor, masturbować się przy widoku rac rzucanych przez miłosiernych patriotów w stolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Feministki 11.11.20, 17:28 sumire napisała: > poza tym, poteflonie, cytaty z wygaszonych nadal się widzi. ? Of topic, please. Poteflon? Czy to diss/przytyk/obelga? Pierwszy raz sie spotykam ... Regionalna proweniencja czy raczej wytwor ostatnich lat? Prosze o oswiaty kaganek rozjasniajacy ciemnosci kryjace Ziemie - prosze o okazanie milosierdzia, of course Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Feministki 11.11.20, 17:42 bi_scotti napisała: > sumire napisała: > > > poza tym, poteflonie, cytaty z wygaszonych nadal się widzi. > > ? Of topic, please. Poteflon? Czy to diss/przytyk/obelga? Pierwszy raz s > ie spotykam ... Regionalna proweniencja czy raczej wytwor ostatnich lat? Prosze > o oswiaty kaganek rozjasniajacy ciemnosci kryjace Ziemie - prosze o okazanie m > ilosierdzia, of course Cheers. > Naści, Bi: www.miejski.pl/slowo-Poteflon Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Feministki 11.11.20, 18:45 Dzieki - smieje sie glosno Poteflon - love it! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Feministki 11.11.20, 17:44 Jak zwykle, jedyne co potrafisz, to wypuscic sciek chamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Feministki 11.11.20, 18:26 sumire napisała: > Odgaszam od czasu do czasu, żeby sprawdzić, czy nadal nieudolnie udajesz kobiet > ę 😂 Tak jest. Ja też od czasu do czasu sam siebie pytam, czemu ten facet udaje tak nieudolnie kobietę? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Feministki 11.11.20, 18:30 bistian napisał: > sumire napisała: > > > Odgaszam od czasu do czasu, żeby sprawdzić, czy nadal nieudolnie udajesz > kobiet > > ę 😂 > > Tak jest. Ja też od czasu do czasu sam siebie pytam, czemu ten facet udaje tak > nieudolnie kobietę? 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Feministki 12.11.20, 00:46 bistian napisał: > sumire napisała: > > > Odgaszam od czasu do czasu, żeby sprawdzić, czy nadal nieudolnie udajesz > kobiet > > ę 😂 > > Tak jest. Ja też od czasu do czasu sam siebie pytam, czemu ten facet udaje tak > nieudolnie kobietę? Ach, więc matekpolek wciąż nieudolnie udaje kobietę? 😁😁😁 Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Feministki 12.11.20, 08:45 "Ach, więc matekpolek wciąż nieudolnie udaje kobietę?" Odgas mnie, bo widze, ze az nogami przebierasz z podniecenia, kiedy wyczujesz, ze jestem w poblizu. (tak, to wpis w meskim stylu, brawo dla wszystkich niebywale lotnych w czytaniu🙄) Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Feministki 11.11.20, 17:19 Twoja wypowiedź jest w cytacie powyżej, więc widzą ją też ci, którzy cię wygasili, geniuszu. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Feministki 11.11.20, 17:45 morgen_stern napisała: > Twoja wypowiedź jest w cytacie powyżej, > Acha, to po to sie wygasza nicki, zeby potem z nimi gadac poprzez cudze cytaty, to nie wiedzialam... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Feministki 11.11.20, 17:08 No bardzo smieszne, ze akurat tak wyszlo, ze w krajach pierwszego swiata, ktore wyrosly na prawie rzymskim i kulturze chrzescijanskiej, szanuje sie wszystkich bez wzgledu na wyznanie i pochodzenie. I stosuje wobec wszystkich takie samo prawo. A chrzescijanie traktuja wszystkich jak ludzi i nie maja okreslen typu goj, niewierny, gadzio, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Feministki 11.11.20, 17:17 NIE!!!!!!!!!!!! to produkt renesansu. Chrześcijanie preferują "zabijcie wszystkich bóg pozna swoich" Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Feministki 11.11.20, 17:14 Zwłaszcza na stosach, konkwiście i wyprawach krzyżowych? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Feministki 11.11.20, 17:48 Nie, to chodzi o te nauki Chrystusa, zeby sie milowac i blizniego, jak siebie samego. Chodzi rowniez o dazenie do prawdy, samodoskonalenie, potepianie lenistwa, klamstwa, i tego typu zasady... Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Feministki 11.11.20, 18:52 Co za bzdury, jak rany. Do prawdy to dążyli filozofowie w Grecji i prech. Rzymie. Oraz pewnie niezliczeni inni szamani i bogowie. Potępianie kłamstwa i lenistwa? O ile wiem, kłamstwo nagradzano wyłącznie w Sparcie, o ile nie zostało się na nim przyłapanym, poza tym było uważane za czyn szpetny. No nie rożsmieszaj, matek, nie rozśmieszaj. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Feministki 11.11.20, 19:08 Wiem, ze wyssalas marksizm z mlekiem matki, ja wyssalam chrzescijanstwo i szybko sie odlaczylam. Ty zostalas apostołką marksizmu🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Feministki 11.11.20, 19:45 Czy słowo "konfucjanizm" wywołuje jakieś skojarzenia w twojej głowie? Albo z drugiego bieguna - "krucjaty"? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Feministki 11.11.20, 20:15 Jesli chodzi o konfucjonizm, to jednak potomkowie chrzescijan maja prawa czlowieka, nie torturuja zwuerzat, zeby byly smaczniejsze i nie przejezdzaja ludzi, zeby im nie placic za leczenie. A jesli chodzi o krucjaty, to jasne, ze jest to jeden z efektow tej religii ale inny efekt to te wszystkie sprawy, ktore chrześcijaństwo przez wieki kształtowało, wyobraźnię, postawy moralne, architekture i filozofie. Marksizm tez akurat wsrod chrzescijan sie pojawil. A nie u muzulmanow, czy zydow... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Feministki 11.11.20, 20:55 No i indywidualizm, ktory wynika z tego, ze czlowiek jest stworzony na podobienstwo boga, ma wolna wole i jest jednostka a nie bezwolnym czlonkiem grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Feministki 12.11.20, 11:51 1matka-polka napisała: > Jak juz wczesniej pisalam, to cywilizacja chrzescijanska a nie rzymska, czy chi > nska, doprowadzila do powszechnego stosowania milosierdzia. > Zwłaszcza krucjaty. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Feministki 12.11.20, 12:01 Zwlaszcza indywudualizm, ktory nie wystapil w zadnej wielkiej religii, ani konfucjanizmie i ostatecznie doprowadzil do samozaorania. 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Feministki 12.11.20, 12:02 > 1matka-polka napisała: > > > Jak juz wczesniej pisalam, to cywilizacja chrzescijanska a nie rzymska, c > zy chi > > nska, doprowadzila do powszechnego stosowania milosierdzia. "zabijajcie wszystkich, Bog rozpozna swoich", magdalenki, afery pedofilskie, aprobata dla kar cielesnych i wiele innych - no, az ocieka milosierdziem. Od zarania po wspolczesnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Feministki 12.11.20, 12:04 Jednak ematka nie rozumie co to ta filozofia. 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Feministki 12.11.20, 12:09 Piszesz "cywilizacja chrzescijanska (...) doprowadzila do powszechnego stosowania milosierdzia". Nie rozumiesz znaczenia slow, ktorych uzywasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Feministki 12.11.20, 12:32 Oczywiście, że nie rozumie. Już mu to prawactwo zabełtało do końca. Olać. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Feministki 12.11.20, 12:13 trampki-w-kwiatki napisała: > 1matka-polka napisała: > > > Jak juz wczesniej pisalam, to cywilizacja chrzescijanska a nie rzymska, c > zy chi > > nska, doprowadzila do powszechnego stosowania milosierdzia. > > Zwłaszcza krucjaty. Oba tak na poważnie? Błahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Feministki 12.11.20, 14:15 "Jak juz wczesniej pisalam, to cywilizacja chrzescijanska a nie rzymska, czy chinska, doprowadzila do powszechnego stosowania milosierdzia." Matekpolek, nie "doprowadziła do powszechnego stosowania miłosierdzia" tylko ustawiła je wysoko w hierarchii uczynków pożądanych. W praktyce bywało różnie, najczęściej nie lepiej niż w kulturach o innych podwalinach, ale faktycznie, w razie czego jest się do czego odwołać jeśli w Księdze jest sporo o tym miłosierdziu. Nie, nie chciałabym żyć w starożytnym Rzymie Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Feministki 11.11.20, 13:17 A co tam u burmistrz Barcelony, purchawko? Uraczysz nas jakąś kolejną zmyśloną historyjką? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Feministki 11.11.20, 15:35 Feminista, feministka to ktoś, kto podziela pogląd, do dziś dla niektórych nie do przełknięcia, że kobieta to też człowiek. A ludzie są różni więc już różnie tę myśl rozwijają. No jaki mogę mieć pogląd na tę kwestię jako człowiek i kobieta? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Feministki 11.11.20, 15:44 W link nie wchodziłam ale zdecydowanie feministka jestem Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Feministki 11.11.20, 16:10 O, to tak - jak ja. Tylko jako dziecko nie znałam słowa "feministka". P.S. synów- od ich wczesnego dzieciństwa - "hoduję" na feministów Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Feministki 11.11.20, 16:00 Nie, jestem po prostu prokobieca. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Feministki 11.11.20, 16:17 Się uważamy. Mamy w du.. jakieś podziały, nalepki i etykietki. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Feministki 11.11.20, 20:30 Dokładnie. Zwłaszcza nalepiane przez półgłówków. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Feministki 12.11.20, 12:33 Zwłaszcza, ale nie tylko. Istotne dla mnie jest, za kogo ja się uważam, a nie jaki tytuł przypisze mi ktokolwiek inny. Natomiast oczywiście podobne próby dzielenie i skubania sa godne pogardy i wzruszenia ramion, niczego więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Feministki 11.11.20, 16:41 Forever & ever Feministka, lewak, pikajace serduszko etc. etc. etc. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Feministki 11.11.20, 17:21 Postulaty są takie są casy, dzisiaj mamy inne bo o inne prawa musimy walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Feministki 11.11.20, 17:25 Czy jeśli nie chce, by o mojej cipie decydował ksiądz molestujacy dziecko lub bzykajacy innego księdza to jestem feministką? Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Feministki 11.11.20, 18:15 gaskama napisała: > Czy jeśli nie chce, by o mojej cipie decydował ksiądz molestujacy dziecko lub b > zykajacy innego księdza to jestem feministką? > Tak Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Feministki 12.11.20, 00:31 Feminazistką, cytując drugą stronę barykady. Wszak wiadomo, że ksiądz molestujący dzieci dobro czyni albowiem sprawia on, że od maleńkości niosą swój krzyż. A ty chcesz im to wydrzeć i zabrać. Pozbawić niewiniątka krzyża! Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Feministki 11.11.20, 17:45 Jestem feministką i tak wychowuję córkę. Jednak zauważam, że mój mąż, chociaż naprawdę wspiera postulaty kobiece i sam wykonuje żeńskie czynności🙈ma gdzieś zakorzeniony jakiś chory podział ról. Przykład: rozmowa z mężem”On: Bo nasza córka jak dorośnie, to będzie mi pomagać gotować” Ja: „Dlaczego ma mi pomagać gotować a nie pomagać tobie w składaniu mebli”? On: No bo dziewczynka.... Ja: A czy w takim razie naszego syna angażujesz w typowo męskie zajęcia?” No kurwa nie angażuje. Mój syn ma leżeć i kwitnąć, bo tatuś wyręcza we wszystkim a ja mam córkę uczyć gotować! Litości! Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Feministki 11.11.20, 17:48 A Ty nie widzisz jak piszesz, ze mąż wykonuje „żeńskie czynności”? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Feministki 11.11.20, 18:51 panna.nasturcja napisał(a): > A Ty nie widzisz jak piszesz, ze mąż wykonuje „żeńskie czynności”? Point! Jak mawia ultra-femistyczna girlfriend mojego Sredniego kobiece czynnosci jest wkladanie tamponu w czasie okresu, rodzenie dzieci & breastfeeding - wszystko inne jest negotiable A przy okazji owa "wojujaca" ma licencje pilota, zna sie na elektryce i uwielbia everything pink i w kwiatuszki - taka jest ...kobieca Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Feministki 11.11.20, 22:15 panna.nasturcja napisał(a): > A Ty nie widzisz jak piszesz, ze mąż wykonuje „żeńskie czynności”? Musiałam to napisać, żeby sytuację naświetlić, jak trafnie zauważyłaś, wzięłam to w cudzysłów”. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Feministki 11.11.20, 22:17 saszanasza napisała: > panna.nasturcja napisał(a): > > > A Ty nie widzisz jak piszesz, ze mąż wykonuje „żeńskie czynności”? > > Musiałam to napisać, żeby sytuację naświetlić, jak trafnie zauważyłaś, wzięłam > to w cudzysłów”. > > o znalazłam lepsze wytłumaczenie „kobiecych czynności”, to był sarkazm. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Feministki 12.11.20, 00:14 saszanasza napisała: > panna.nasturcja napisał(a): > > > A Ty nie widzisz jak piszesz, ze mąż wykonuje „żeńskie czynności”? > > Musiałam to napisać, żeby sytuację naświetlić, jak trafnie zauważyłaś, wzięłam > to w cudzysłów”. Nie, to ja wzięłam to w cudzysłów, Ty nie. Ty napisałaś to normalnie i nie był to sarkazm, co wynika jasno z kontekstu. Po prostu dla Ciebie istnieją kobiecie i męskie czynności tylko nie podoba Ci się, że mąż uczy córkę kobiecych a syna leżenia na kanapie. Ale podział na czynności widzisz. A jego nie ma. A właściwie jest,w strefach opisanych wyżej przez Bi-scotti. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Feministki 12.11.20, 08:25 panna.nasturcja napisał(a): > saszanasza napisała: > > > panna.nasturcja napisał(a): > > > > > A Ty nie widzisz jak piszesz, ze mąż wykonuje „żeńskie czynności”? > > > > Musiałam to napisać, żeby sytuację naświetlić, jak trafnie zauważyłaś, wz > ięłam > > to w cudzysłów”. > > Nie, to ja wzięłam to w cudzysłów, Ty nie. Ty napisałaś to normalnie i nie był > to sarkazm, co wynika jasno z kontekstu. > Po prostu dla Ciebie istnieją kobiecie i męskie czynności tylko nie podoba Ci s > ię, że mąż uczy córkę kobiecych a syna leżenia na kanapie. No cóż, skoro uczepiłaś sie słowa a nie całego kontekstu mojej wypowiedzi, to nie będę ci udowadniać, że jest inaczej, bo już mi sie nie chce. Tkwij sobie w swojej jedynej słusznej opinii, tak jak ja tkwię w „kobiecych czynnościach”🙈🤣 Ale podział na czynn > ości widzisz. A jego nie ma. A właściwie jest,w strefach opisanych wyżej przez > Bi-scotti. > Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Feministki 12.11.20, 08:33 saszanasza napisała: > panna.nasturcja napisał(a): > > > Ale podział na czynn > > ości widzisz. A jego nie ma. A właściwie jest,w strefach opisanych wyżej > przez > > Bi-scotti. > > > > Czy ty naprawdę zauważyłaś, że czepiasz się słów „damski-męski” jakby tylko te słowa zaważyły, że tkwię w jakimś podziale, bo tak napisałam? Inaczej....mogę napisać, że nie ma podziału na damskie i męskie czynności w rodzinie i mogę napisać, że nie ma podziału na czynności w rodzinie, nijak nie zmienia to sensu, no ale przyczepić sie zawsze można. Powodzenia! > > Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Feministki 11.11.20, 17:49 eminizm [łac. femina ‘kobieta’], nazwa bardzo szerokiego ruchu o charakterze politycznym, społecznym, kulturowym i intelektualnym, którego różne orientacje, szkoły, teorie i badania łączy wspólne przekonanie, że kobiety były i są przedmiotem dyskryminacji. pwn Tak. Jestem Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Feministki 12.11.20, 12:37 Juz nie. Nie podoba mi sie obrany kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Feministki 12.11.20, 17:36 Nie wyobrażam sobie, że mogłabym nie być. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama