Dodaj do ulubionych

Laptopy podrożały??

13.11.20, 10:06
Muszę kupić synowi laptop do nauki. Przejrzałam strony w różnych sklepach i jestem zszokowana cenami. Kupowałyście ostatnio laptop? Podrożały, czy mi się wydaje? Ja swój kupowałam półtora roku temu, ceny były o kilkadziesiąt procent niższe.
Obserwuj wątek
    • cku Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 10:08
      Większy popyt to i drożeją.
      • kosmos_pierzasty Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 10:19
        Dodatkowo święta idą, może to też ma znaczenie.
      • profes79 Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 10:19
        Plus zaczął się okres przedświąteczny już. Teraz tak naprawdę zakup elektroniki będzie się opłacał dopiero w styczniu.

No i zdziwienie, że półtora roku temu coś było tańsze nieco mnie dziwi tongue_out
        • niemaznaczenia Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 11:32
          Nie półtora, 10 miesięcy i to samo.
    • dyzurny_troll_forum Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 10:23
      czekoladazkremem napisała:

> Muszę kupić synowi laptop do nauki. Przejrzałam strony w różnych sklepach i jes
      > tem zszokowana cenami. Kupowałyście ostatnio laptop? Podrożały, czy mi się wyda
      > je? Ja swój kupowałam półtora roku temu, ceny były o kilkadziesiąt procent niżs
      > ze.

PLN się wali na ryj to i drożej...
      • memphis90 Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 18:48
        A nie pisali ostatnio, że idzie w górę...? Gdzieś tak przeczytałam i się nawet zdziwiłam.
    • tilijka123 Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 10:25
      To skutek pracy zdalnej i zdalnej nauki. Firmy kupują sprzęt dla pracowników, szkoły, gminy, rodzice kupują laptopy dla uczniów.

Sprzedaję laptopy i ceny poszły do góry masakrycznie. Zarówno sprzętu nowego i poleasingowego. Dodatkowo w hurtowniach są duże braki, na konkretne zamówione dla klientów modele czekamy od sierpnia i właśnie przesunięto dostawę na koniec listopada. Podobno cała dostawa utknęła gdzieś na cle.
      Sprzęt poleasingowy jest w ogóle ciężko zdobyć a ceny doszły już do poziomy nowego sprzętu z tanich linii konsumenckich.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 16:03
        Kupowaliśmy w wakacje kompa stacjonarnego, znaczy się obudowę i flaki bo ogarniamy zlożenie i ustawienia - cenowo normalnie.
        Laptop u nas odpada bo ja i syn ostro giercujemy i musimy mieć wypas.
        • mysiulek08 Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 17:59
          laptopa w wypasie tez kupisz, no moze niekoniecznie w PL ale BHfoto czy Adorama wysylaja bez problemu
    • karol_379 Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 11:05
      W ciągu 2 miesięcy podrożały o około 600-700 zł
      • niemaznaczenia Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 11:31
        Podrożały. latem kupowaliśmy nowego laptopa do domu, bo dotychczasowy mimo, że wciąż używany i sprawny to już swoje lata ma. Ceny w porównaniu z początkiem roku wzrosły o 700-800 zł a tych samych modelach.

Parę dni temu syn sprzedawał swojego starego laptopa. Za 10letniego Samsunga dostał ponad 300 zł, a miał ze 20 zapytań w ciągu godziny od publikacji ogłoszenia. Mówi, że rok temu miałby duże szczęście jakby sprzedał za 200 zł.
    • grruuuu Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 11:37
      Planuję zakup, liczyłam na zamknięcie się w 3000, będzie z 3500
    • laura.palmer Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 11:45
      Faktycznie podrożały. Swój kupiłam 25 marca za cenę dokładnie 2.799zł, ale był przeceniony o jakieś 500zł, bo była promocja. Sprawdziłam i teraz identyczny model kosztuje 4.299zł (!!!). Co prawda w innym sklepie, bo tam gdzie kupowałam jest już niedostępny, ale różnica w cenie ogromna.
      • magata.d Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 15:05
        Ja kupowałam swój w marcu. Teraz ten sam kosztuje prawie tysiąc złotych więcej.
        • magata.d Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 15:06
          Dodam, że dokładnie w tym samym sklepie.
          • hugo43 Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 18:42
            Na dzień dziecka MacBook Pro niecałe 6000pln,teraz planuje drugi kupic,mam nadzieje,ze drozej nie będzie.
            • stavros2002 Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 19:16
              Taki tani sprzęt???
    • georgia.guidestones Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 15:47
      poleasingowe nawet bardzo.
      • ginger.ale Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 15:58
        Poleasingowy kosztował nas w listopadzie ponad 4k. Podrożało.
    • welcome_back Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 18:43
      1. Podrożały.
      2. Sprawdź czas dostawy. Też skoczyły w kosmos, w sieciówkach popularniejsze modele mają kolejki na kilka tygodni.
      3. Nie rozwiązuje sytuacji sklep z kompami używanymi - też są kolejki.

Błogosławię pomysł kupienia laptopów dla dzieci w kwietniu. Wyszły po 1500 każdy, znajomi kazali się popukać w głowy, po co dzieciom w I-III laptopy, przecież zaraz się wszystko skończy. Aktualnie bardzo dużo dzieci ogarnia lekcje na smartfonach (na tabletach soft ze szkoły nie bangla za bardzo).
    • kanna Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 19:23
      Bardzo.
      Zawsze XI/XII były wzrosty (święta, zamykanie budżetów firm), ale teraz praca/edukacja zdolna dorzuciła.

Mąż widzi różnice z miesiąca na miesiąc, często też brakuje konkretnych modeli.
    • marinette.wue Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 21:25
      A to nie jest zwiazane z kursem $$$
      • stavros2002 Re: Laptopy podrożały?? 13.11.20, 21:56
        Albo rubla?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka