Dodaj do ulubionych

Suszone grzyby mun.

21.11.20, 20:21
Właśnie znalazłam w zapasach apokaliptycznych. Z jakim zamiarem to kupiłam, nie pamiętam, ale stworzyłabym może jakiś obiad jutro, z udziałem grzybków. Trzeba to dziś namoczyć?
Co mogę z tego zrobić? Wiem, mogę wygooglować, ale bardzo lubię e- matkową inwencję kulinarną.
Mam też marchew, cebulę, makarony, ryże, kasze, pak-choi, cukinię, paprykę czerwoną, pomidory świeże i przetworzone, soczewicę, ciecierzycę, mięso z piersi kurzej i skrzydełka.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Suszone grzyby mun. 21.11.20, 20:42
      Nie, można zalać wrzątkiem przed samym użyciem.
      Stir fry. Kura w paski, zamarynować w sosie sojowym, namoczyć grzyby, cebule i marchew pokroić. Na wok wrzucasz kurę do ścięcia, grzyby mun, a po jakiś 3 minutach dopiero warzywa (w julienn/słupki) zalewasz sosem sojowym, doprawiasz na ulubioną ostrość i można posypać skrobią, żeby sos okleił wszystko równo.
      • lellapolella Re: Suszone grzyby mun. 21.11.20, 20:45
        Używam podobnie jak berdebul, czasem dodaję też do zupy ramen. Przestałam kupować, zbieram ucho bzowe, to dokładnie to samo, a możliwość wyprawy na grzyby zimą nieocenionasmile
        • nickbezznaczenia Re: Suszone grzyby mun. 21.11.20, 20:48
          Lubię forum, bo zawsze się czegoś można dowiedzieć. smile

Spojrzałam sobie na opis i zdjęcia i mam pytanie. Czy tego nie można pomylić z czymś trującym?
          • lellapolella Re: Suszone grzyby mun. 21.11.20, 21:01
            Nie ma szans. Po pierwsze- pora roku, po drugie- czarny bez.
            • nickbezznaczenia Re: Suszone grzyby mun. 21.11.20, 21:03
              OK. To się wybiorę na poszukiwaniasmile
            • anika772 Re: Suszone grzyby mun. 21.11.20, 21:08
              Jesteś pewna że to jadalne?
              Swoją drogą, marzę o takim kursie: że uczą co można zjeść, z lasu, pól, łąk, co zaparzyć na jaką dolegliwość. Taki preppers kurs żywnościowo- leczniczy.
              • lellapolella Re: Suszone grzyby mun. 21.11.20, 21:19
                Jestem, nawet dzieciakom wysyłam i wszyscy żyjemysmile Kurs byłby fajny, ale powoli można się uczyć samemu, są atlasy, grupy na fb. W tym roku przetestowałam jeszcze żółciaka siarkowego, doskonały, też nie do pomylenia, tyle, że łatwiejszy do znalezienia w miejskich parkach niż w lesie. Tej zimy szykuję się na zimówkę aksamitnotrzonową, jeśli znajdę, ofkors.
                • anika772 Re: Suszone grzyby mun. 21.11.20, 21:20
                  Samej mi się nie chcesad
                  Wyjazdowy bym chciała, w terenie, z ludźmi, żadne online <odruch wymiotny>
                  • lellapolella Re: Suszone grzyby mun. 21.11.20, 21:34
                    Rozumiem. Ja jestem cały czas w terenie, więc daję radęwink Online tylko sprawdzam ewentualnie.
                    • nickbezznaczenia Re: Suszone grzyby mun. 21.11.20, 21:47
                      A żagiew łuskowata? Próbowałaś?
                      • lellapolella Re: Suszone grzyby mun. 21.11.20, 21:52
                        Nie jeszcze. Z dziwnych jadłam jeszcze muchomora czerwonawego i mile go wspominam, coś jak kania ale z orzechowym posmakiem. Problem w tym, że któregoś roku ich nie było, a potem straciłam pewność i odpuściłam. Zresztą, one są w porze, gdy jest wiele innych grzybów, więc zawsze można sobie powiedzieć, że niekonieczniewink
        • magia Re: Suszone grzyby mun. 21.11.20, 21:04
          dzięki, nie przyszło mi do glowy ze to jadalne jest!
        • anika772 Re: Suszone grzyby mun. 21.11.20, 21:06
          Jakie ucho bzowe, opowiadaj!
        • berdebul Re: Suszone grzyby mun. 21.11.20, 21:40
          Oj, ramen koniecznie musi być z grzybkiem.
          Napisz coś więcej o tym uchu bzowym.
    • mia_mia Re: Suszone grzyby mun. 21.11.20, 20:47
      Podsmażasz pierś z marchewką w zapałki lub startą na grubych oczkach, dodajesz namoczone i gotowane grzybki, dodajesz makaron ryżowy (taki cieniutki) namoczony w wodzie, doprawiasz sosem sojowym i czosnkiem. Dobre na ciepło i na zimno (najpierw znałam wersję na zimno, ale na ciepło jest lepsza)
      • anika772 Re: Suszone grzyby mun. 21.11.20, 21:12
        Super, zrobię to co berbedul napisała, z makaronem ryżowym (tez jest w zapasach, a jakże).
        Dziękismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka