ms.piggy 26.11.20, 18:36 pisałaś kiedyś o serwowanych daniach i były tam roladki z indyka w sosie serowym, jak go robisz? proszę o przepis Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beneficia Re: sos serowy od Danieli :) 26.11.20, 19:56 Ja to bym też poprosiła o cały przepis na te roladki, z jakiego kawałka indyka i co jest w środku... Odpowiedz Link Zgłoś
ms.piggy Re: sos serowy od Danieli :) 26.11.20, 19:57 mięso nam się zepsuje, a danieli z przepisem nie ma..... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: sos serowy od Danieli :) 26.11.20, 20:04 Ha, jestem😃 zaczęłam wyciągać ozdoby świąteczne i serwety i mi zeszło Zaraz Wam podam przepis Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: sos serowy od Danieli :) 26.11.20, 20:11 Roladki z indyka: Indyk (w oryginalnym przepisie są sznycle z piersi, ale ja wolę się męczyć z plastrami z udzca) 2 garści świeżego szpinaku baby 2 łyżeczki tartego parmezanu 50 g sera gorgonzola 8-10 pomidorów suszonych z zalewy 4 plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej/serrano czosnek, sól morska, świeżo mielony pieprz Sos serowy: 150 g sera gorgonzola 1 łyżka tartego parmezanu 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% Odrobiba czosnku świeżo mielony pieprz Plastry indyka rozbijam, ukladam na nich liście szpinaku, pomidory suszone, gorgonzolę i oafnezan, zawijam rolady owijam szynką i układam w blasze(odrobiba oliwy na spód). Luźno przykrywam folią aluminiową i piekę w 180 st z termoobiegiem ok. 20min do pół godziny Do rondelka wlewamy śmietankę. Rozkruszamy do niej gorgonzolę. Dodajemy parmezan. Podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Gdy sery się rozpuszczą przyprawiamy sos gałką, granulowanym czosnkiem i pieprzem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: sos serowy od Danieli :) 26.11.20, 20:16 Aaa, u mnie to nie jest granulowany czosnek (nie lubię!) tylko normalny Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: sos serowy od Danieli :) 26.11.20, 20:27 > Aaa, u mnie to nie jest granulowany czosnek (nie lubię!) tylko normalny Ale tylko odrobiba? Fajny przepis, też skorzystam, gdy już będzie można zapraszać gości. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: sos serowy od Danieli :) 26.11.20, 20:32 No taka drobna biba Przepraszam za literówki, ale trochę padam na twarz, zrobiłam "przy okazji" tego wyjmowania ozdob i serwet porządki i teraz leżę martwym bykiem Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: sos serowy od Danieli :) 26.11.20, 20:29 Ha, dokładnie taki przepis na sos obstawiałam, tylko bez gałki, bo tej nie lubię. Mam podobny przepis na makaron z kurczakiem, też szpinak, pomidory suszone, sery Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: sos serowy od Danieli :) 26.11.20, 20:35 Też robię takiego kurczaka do makaronu (sery, szpinak, pomidory suszone). To jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: sos serowy od Danieli :) 26.11.20, 20:37 mia_mia napisał(a): > Ha, dokładnie taki przepis na sos obstawiałam, tylko bez gałki, bo tej nie lubi > ę. Wydaje mi się, że galka nie jest obowiązkowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: sos serowy od Danieli :) 26.11.20, 20:39 Totalnie widzę do tego risotto z samym parmezanem. Tylko muszę wymyślić wino do tego jakieś. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: sos serowy od Danieli :) 26.11.20, 20:43 Ja zwykle gnocchi podaję, bo goście lubis moje domowe gnocchi ale to risotto to dobra myśl. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: sos serowy od Danieli :) 26.11.20, 20:45 Nioki dyniowe też do tego widzę. 😍🍷 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: sos serowy od Danieli :) 26.11.20, 21:03 A jak je robisz, mi nigdy nie wychodzą, ani zwykłe ani buraczane czy szpinakowe, z dynią nie robiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: sos serowy od Danieli :) 27.11.20, 07:00 Jak kopytka, tylko daję trochę mniej mąki, a część ziemniaków zasyępuję pulpą z pieczonej dyni. Im więęcej dyni a mniej mąki tym są smaczniejsze, im mniej dyni i więcej mąki tym lepiej się lepią. Też mi nie zawsze wyjdą Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: sos serowy od Danieli :) 27.11.20, 07:09 Haczyk jest w tym, że nigdy nie robiłam kopytek😁 Jak byłam mała robiła babcia, jak byłam duża nie jadłam i mama nie robiła, teraz dostajemy od teściowej albo kupujemy, bo dziecko lubi. Ja lubię gnocchi bardziej niż kopytka więc eksperymentuję, ale bez sukcesów, na kopytkach też może bym poległa. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: sos serowy od Danieli :) 27.11.20, 07:29 Ziemniaki gotuje w mundurkach, jeszcze ciepłe rozgniatam praską, dodaję żółtka/jajka, sól, odrobinę mąki i ewentualnie szpinak/zioła/parmezan. Jeśli potrzebuję podsypać mąką (ciasto się klei) to daję ziemniaczaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama