Dodaj do ulubionych

Pierogi z kapustą i grzybami

18.12.20, 13:55
W moim domu pierogi / uszka zawsze były od Babci. W tym roku Babci zabrakło. Chce sama zrobić, niestety nie mam kogo spytać. Zrobie wiec jakoś, może skorzystam z przepisu ba TM. Prosze, odpowiedzcie mi na głupie pytania:
* ile czasu mam moczyć grzyby które dodam do farszu?
* czy jak w przepisie jest 100 gram grzybów to to jest 100 suchych, czy namoczonych?
* czy mige takie pierogi zrobić jutro, zagotować, a potem zamrozić i wyjąć w Wigilie?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Pierogi z kapustą i grzybami 18.12.20, 14:00
      1. ja lubię moczyc przez całą noc, ale moczy się do momentu aż nasiakną wodą po prostu
      3. Oczywiście, że można. Gotuj krótko, bo pierogi z zamrażalnika łatwiej się rozgotowują potem
    • beata985 Re: Pierogi z kapustą i grzybami 18.12.20, 14:00
      moze_sprobowac_inaczej napisała:

> W moim domu pierogi / uszka zawsze były od Babci. W tym roku Babci zabrakło. Ch
      > ce sama zrobić, niestety nie mam kogo spytać. Zrobie wiec jakoś, może skorzysta
      > m z przepisu ba TM. Prosze, odpowiedzcie mi na głupie pytania:
      > * ile czasu mam moczyć grzyby które dodam do farszu?
      Godzinę lub dwie...ja zazwyczaj na noc namaczam, później trzeba je zagotować

> * czy jak w przepisie jest 100 gram grzybów to to jest 100 suchych, czy namoczo
      > nych?
      Suchych...Ale to niewiele, zależy ile robisz, a że grzyby drogie to mieszam z pieczarkami pół na pół

> * czy mige takie pierogi zrobić jutro, zagotować, a potem zamrozić i wyjąć w Wi
      > gilie?
      Można, tylko polej olejem żeby się nie posklejały.
      Ja mroze surowe
      • lellapolella Re: Pierogi z kapustą i grzybami 18.12.20, 19:06
        ja też mrożę surowe, rozłożone na desce, żeby sie nie posklejały. Jak zamarzną, zsypuję do woreczków. Grzyby namaczam całą noc, wywar jest potem bardziej esencjonalny.
    • mama-ola Re: Pierogi z kapustą i grzybami 18.12.20, 14:01
      > * ile czasu mam moczyć grzyby które dodam do farszu?
      Co najmniej 2 godziny, a można i przez noc.

> * czy jak w przepisie jest 100 gram grzybów to to jest 100 suchych, czy namoczo
      > nych?
      Nie przejmuj się gramami. Daj więcej lub mniej w zależności od tego, co lubisz.

> * czy mige takie pierogi zrobić jutro, zagotować, a potem zamrozić i wyjąć w Wi
      > gilie?

Tak, ale gotuj bardzo krótko. Do wrzątku na maks. 2 minuty. Bo trafią do wrzątku jeszcze raz w wigilię, a nie mają być rozgotowane.
      Moje też już się mrożą.
    • ga-ti Re: Pierogi z kapustą i grzybami 18.12.20, 14:28
      Ja grzyby albo moczę na noc, albo płucze, zalewam wodą i gotuję w rondelku, później z tą wodą, w której się gotowały wlewam do kapusty.
      W skrócie robię tak: grzyby zalewam lub gotuję, kapustę gotuję z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem, kminkiem (zależy jakie przyprawy lubisz). Wrzucam grzyby do kapusty i gotuję razem. Wybieram liść i ziele. Mielę przez maszynkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej, wrzucam zmieloną kapustę z grzybami, podsmażam tak, by odparować, przyprawiam. Studzę i gotowe.
      Moja sąsiadka mrozi surowe pierogi na tacach (w dużej zamrażarce) każdy osobno, twarde zsypuje do torebki/pudełka. Obgotuj ale krótko, posmaruj masłem, olejem żeby się nie sklejały. Ja bym na wigilię rozmrażała powoli i dopiero gotowała, podsmażyła.
      Ja robię z drożdżowego ciasta i zawsze w dzień wigilii. Ciotka robi normalne, dzień wcześniej i trzyma w lodówce. Odgrzewa w gorącej wodzie albo na patelni.
      • mama-ola Re: Pierogi z kapustą i grzybami 18.12.20, 14:47
        > Moja sąsiadka mrozi surowe pierogi na tacach (w dużej zamrażarce) każdy osobno, twarde zsypuje do torebki/pudełka.

Pamiętam ten sposób, moja mama tak robiła. Dzięki temu zamrożone pierogi nie były pozlepiane.
      • moze_sprobowac_inaczej Re: Pierogi z kapustą i grzybami 18.12.20, 14:48
        Dzien wcześniej to już nie będę miała czasu na robienie pierogów 😊
        Bede je podsmazala, takie lubimy najbardziej.
    • mava Re: Pierogi z kapustą i grzybami 18.12.20, 14:47
      - ile czasu mam moczyć grzyby które dodam do farszu?

zalezy od grzybow. Ja sama suszę świeże grzyby i im wystarczy godzina moczenia.
      Te ze sklepu są bardziej wysuszone. Trzeba moczyc tak długo, żeby były miekkie ale "cała noc" to chyba przesada.
      I tu jeszcze jedna rada - ja potem grzyby solę i zalewam wrzątkiem na kilkanascie sekund, zeby usunac z nich piasek. Potem wyjmuje je łyżką cedzakowa i czynnosc powtarzam do chwili, kiedy na dnie miski piasku nie będzie. Nienawidzę skrzypienia piasku w potrawach z grzybami....
      • mama-ola Re: Pierogi z kapustą i grzybami 18.12.20, 14:51
        > "cała noc" to chyba przesada.a.

Tak robię, gdy chcę działać z samego rana, a grzyby mają być gotowe. Wiadomo, że aż cała noc niepotrzebna wink
    • asfiksja Re: Pierogi z kapustą i grzybami 18.12.20, 15:55
      U mnie nie ma tradycji potraw mącznych w ramach wieczerzy wigilijnej. Całkowicie najadamy się zupą, rybami, grzybami, kapustą i ziemniakami. Jeśli ktoś ma niedobór glutenu to sobie je potem makowiec, piernik, pierniczki itd. Polecam, szczególnie że akurat po śmierci babci masz szansę zerwać z upierdliwie pracochłonną i słabo komponującą się z deserem tradycjąsmile
      • moze_sprobowac_inaczej Re: Pierogi z kapustą i grzybami 18.12.20, 16:17
        I po co się tak naprodukowalas?
        Bardzo lubimy takie pierogi. Mam czas w ten weekend, więc spróbuję, co mi szkodzi.

Wszystkim pozostałym osobom baydzo dziękuję za cenne rady, mam nadzieję że mi wyjdą smaczne i w miarę równe 😊
    • eliszka25 Re: Pierogi z kapustą i grzybami 18.12.20, 17:04
      Dziewczyny już właściwie wszystko napisały. Ja dodam tylko, że pierogi można normalnie ugotować i dopiero potem zamrozić. Moja mama tak robi. W wigilię przed południem wyjmuje pierogi z zamrażarki, do wieczora się rozmrożą, a przed podaniem trafiają na kilka minut na patelnię, żeby się zagrzały i zrumieniły. Najbardziej lubię właśnie takie odsmażane pierogi i w tym roku wykorzystam sposób mojej mamy, bo będziemy sami na wigilię i ja najprawdopodobniej gdzieś do 13 będę w pracy, więc muszę jak najwięcej przygotować w ten weekend.
      • moze_sprobowac_inaczej Re: Pierogi z kapustą i grzybami 18.12.20, 18:57
        Tak właśnie i ja chcę zrobić, ugotowane zamrozić, potem rozmrozić i na patelnię. Mam wrażenie, że wtedy kapusta będzie lepsza.
        • eliszka25 Re: Pierogi z kapustą i grzybami 18.12.20, 19:45
          Jeśli robisz z kiszoną kapustą, to jak najbardziej przemrożeniu pierogom nie tylko nie zaszkodzi, ale nawet pozytywnie wpłynie na smak. Moja mama też robi z kiszoną kapustą, ale ja się od teściowej nauczyłam ze słodką i teraz takie z mężem robimy.
          • moze_sprobowac_inaczej Re: Pierogi z kapustą i grzybami 18.12.20, 22:07
            Dziękuję Ci 😊
        • baatexja Re: Pierogi z kapustą i grzybami 20.12.20, 17:31
          Ja gotuję, wyjmuję na talerze, żeby się nie stykały i wyschły trochę, potem przekładam na inne suche talerze na drugą stronę. Takie suche już się w torebkach tak nie zlepiają w zamrażarce.
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Pierogi z kapustą i grzybami 20.12.20, 17:20
      Wyszły i są smaczne 😊
      Co prawda ich wygląd nie jest idealny, bo popełniłam błąd i układając surowe jeszcze na tacce nie posypałam jej mąką i niektóre się przykleiły.
      • beata985 Re: Pierogi z kapustą i grzybami 20.12.20, 17:26
        Trening czyni mistrza...teraz juz będziesz wiedziała....najważniejsze że twoje ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka