pure_cashmere 19.12.20, 10:55 muszę kupić nową patelnię, kusi mnie patelnia z żeliwa... macie? używacie? warto kupić? wiem że ciężka, ale to mi nie przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triismegistos Re: patelnia żeliwna 19.12.20, 10:58 Miałam kiedyś, z ulgą zmieniłam na lżęjszą. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: patelnia żeliwna 19.12.20, 10:59 Mam grillową żeliwną. Ma ją już chyba z 5 lat, jest świetna. Ale do zmywarki nie włożysz, trzeba pamiętać, że nie zalać gorącej zimnym, bo może pęknąć, rozgrzewać powoli i nie odmaczać. Tak miałam napisane w instrukcji. Ja czasem trochę odmaczam, bo ciężko domyć, ale staram się jak najmniej. No i dobrze płukać, bo bardzo chłonie zapach płynu do mycia naczyń. I dobrze suszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: patelnia żeliwna 19.12.20, 11:19 Mam zeliwna patelnie, chyba stuletnia. Kilka razy wymieniany był uchwyt. Patelnia pięknie pokryła się warstwa węgla, nic nie przywiera, larwa do mycia. Nie myje w zmywarce, nawet nie trzeba używać płynu do mycia. Odpowiedz Link Zgłoś
donica35 Re: patelnia żeliwna 19.12.20, 11:28 Uwielbiam, moja ulubiona do steków, placków ziemniaczanych, pit, podpłomyków, kotletów schabowych. Czyszczę solą, płynu do naczyń nie używam. Odpowiedz Link Zgłoś
donica35 Re: patelnia żeliwna 19.12.20, 11:31 A i piersi kaczych niezastąpiona , fajnie się wystąpia tłuszcz. Używana non stop. Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: patelnia żeliwna 19.12.20, 13:12 Mam taką wysoką, używam do robienia w niej gulaszu, rolad etc. Ciężka w cholerę i nie powinno się myć w zmywarce. Poza tym same plusy. Lubię ją, mimo że ma swoje lata. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: patelnia żeliwna 19.12.20, 13:17 Musisz spróbować - jedni uwielbiają, dla innych to nie jest to. Mam dużą nie-emaliowana i zgrabna mniejszą emaliowaną. I tej mniejszej właściwie nie chowam, bo jest w ciągłym użytku - super na szklenie cebulki, odsmażanie czegokolwiek, jajecznice. Dużą używam do smażenia czegokolwiek - ze względu na powierzchnie właściwie nie przywiera, a tłuszczu wystarczy odrobina. Łatwo wstawić do piekarnika by coś zapiec. Moje uwagi - im grubsza tym lepsza. Mam taka średniej grubości żeliwną patelnie, ale to nie jest to. Miałam tez taka z drewnianym trzonkiem, ale nie można było jej wstawić do piekarnika, a trzonek, mimo ze drewniany, za mocno się nagrzewał by go złapać golą ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: patelnia żeliwna 19.12.20, 13:28 Od lat mam do grillowania i tej używam, a ostatnio maż sobie kupił dwie zwykłe, ja nigdy ich nie biorę, a on bardzo je lubi Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: patelnia żeliwna 19.12.20, 19:36 Mam starą, jeszcze cygańską, uwielbiam ją. Jest ciężka i siada mi nadgarstek, dlatego do naleśników kupiłam leciutką. Ostatnio przy robieniu porządków wywaliłam dwie stalowe i jedną emaliowaną- nie ma się co oszukiwać, one tylko kurz zbierają u mnie Odpowiedz Link Zgłoś
ren.s Re: patelnia żeliwna 19.12.20, 19:50 Mam płytę żeliwną w grillu gazowym i jest świetna, nie wymaga do smażenia tłuszczu (gdy smażę rybę czy fileta z kurczaka, tylko lekko pędzelkiem smaruję), wysoka temperatura gwarantuje soczyste mięso czy rybę, warzywa też super wychodzą. Też się rozglądam za patelnią, chętnie poczytam co polecają ematki Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: patelnia żeliwna 19.12.20, 19:56 W Juli są fajne. Nie używam, za ciężka. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama