alina460 24.12.20, 12:44 Jakie nietradycyjne (w Polsce) potrawy goszczą na waszych stołach w tegoroczne święta? U mnie są takie dwie potrawy: tiramisu i rolada szpinakowo-łososiowa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marszawka Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 12:52 U mnie łosoś- wszyscy lubimy bo łatwy w przygotowaniu i dla dzieci zjadliwy. Żadnej innej ryby dziś nie mam😀 Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:00 U mnie będzie pieczony łosoś w charakterze tradycyjnej potrawy. Wszystkie ryby uważam za tradycyjne, włącznie z sardelami Raz jednak jadłam zupę z łososia - była niejadalna, nie radzę w tym kierunku eksperymentować. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:16 Ekhm,ale losos jest tradycyjny🤔w mojej rodzinie od kiedy pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 12:56 brownie ciasto cytrynowe wegańskie kotlety z soczewicy krewetki z czosnkiem Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:01 Krokiety z buraczkami i fetą miałam w zeszłym tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
nawoyka Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:43 Jak je robisz? Mój tato opowiadał mi o pierogach z kolorowymi burakami jako potrawie z dzieciństwa.. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 12:59 Titamisu to deser, a deser to chyba moze byc jakiekolwiek i tradycji nie zepsuje. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 15:48 Są tradycyjne desery: pierniki, makowce, kutia/łamańce/makiełki/co tam jeszcze z makiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 17:49 To zdaje sie sa potrawy nie desery. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 20:31 Zdanie równie logiczne jak: to są ptaki, a nie wróble. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:00 W tym roku chyba nic. W zeszłym hummus, pieczone pomidory, pasta z bakłażana i papryki Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:02 Linguini z pesto. W końcu są bezmięsne 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:13 Całe moje świąteczne menu jest nietradycyjne w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:36 świąteczne czy wigilijne? My chyba w ogóle nie mamy tradycji kulinarnych na samo BN w PL - ma być "świątecznie, elegancko" i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 15:24 U mnie też, ale chyba najbardziej nietypową rzeczą, którą kiedyś robiłam na wigilię, to ryż na mleku z cynamonem. Ale to akurat była tradycja w Danii. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 17:19 I świąteczne, i wigilijne A na samo BN tradycyjnie po francusku-pieczona indyczka nadziewana kasztanami. I dużo szampana Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 15:55 Zupa pomidorowa. Hummus. Rosół z kaczki. Boczniaki po kaszubsku. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:15 Jak robisz te boczniaki? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 18:56 www.jadlonomia.com/przepisy/boczniaki-po-kaszubsku/ Z niezawodnego przepisu Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:06 Też mam roladę z łososia, a w zasadzie roladki - taka tortilla pokrojona w plasterki (plus serek philadelphia i łosoś wędzony), pierwszy raz, wiem, że nie ostatni bo już z córką pół wrąbałyśmy, trzeba było skosztować Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:14 Mam tiramisu i pierożki z gotowego ciasta francuskiego z pieczarkami. Ciasto drożdżowe też chyba jest nietypowe na Wigilię. Sałatka ziemniaczana. Brak ryb, zupy grzybowej, klusek z makiem, grochu z kapustą. Kiedyś bywały ale nikt tego nie chciał jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:15 Podobnie u mnie. Prawie nic nie mam tradycyjnego. Same proste rzeczy i takie, które lubimy. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:14 Łosoś pieczony i tatar z łososia wędzonego. Blok czekoladowy, ale u mnie można powiedzieć, że jest już tradycyjny, bo robię od kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:18 W tym roku nic, w zeszłym robiłam dolmeki, bo cale winogrono poszło mi w liście-były wielkie jak parasole a owoców zero.Liście zaprawiłam do słoików a potem wykorzystałam do gołąbków. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 17:05 Fondue serowe, nie mam siły na nic innego. Będą jeszcze pierogi ze szpinakiem i ricotta ( dla syna, bo fondue nie znosi), sałatka z pora marchewki i ryżu, i typowo nasza sałatka warzywna. Szczerze, to właśnie wróciłam z pracy i nie mam ochoty na robienie 12 potraw😏 Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 17:51 Sushi. Z tuńczykiem, maślaną, węgorzem i łososiem. I algi morskie. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 18:16 Wspieramy consistently nasze local establishments wiec na kolacje bedzie to, co locals maja Sushi, tempura, pizza, pastel nata, pho, zuppa di pesce, z polskiego sklepu ukochana przez mojego meza seaweed salad. Z tardycyjnych polskich goodies swiatecznych bedzie chrzan i cwikla (mniam i jeszcze raz mniam!), sledzie no i oczywiscie piernik, sernik, makowiec - co tam dobre polskie panie napiekly Milego wieczoru wszystkim zycze przy stolach tu czy tam ... Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
jollyvonne Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 18:33 Pieczone ziemniaki, puree z warzyw korzeniowych, jagnięcina (pinnekjøtt) i żurawina (na zdjęciu nie ma). Tradycyjna wigilia obóz „lam” Jutro będziemy obóz „svin” i będzie ribbe (żeberka ze słoniną z piekarnika), bo ja lubię obie tradycje Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 19:01 Co roku piekę coś z tradycyjnej kuchni brytyjskiej. W tym roku z braku czasu i chęci upiekłam boston cream pie (który rodzinnie bardzo lubimy, zwłaszcza krem) i ciasto pomarańczowo-pistacjowo-żurawinowe. Oba proste i smaczne. Pierniczki zrobiły dzieci (od a do z). Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 19:03 ja kazdemu dalam wybor jednej potrawy. starszy syn poprosil obwegetarianskie tacos ... Odpowiedz Link Zgłoś