kasiaakasiaa 07.01.21, 15:53 czy poziom glukozy we krwi na czczo mozna mierzyc glukometrem z palca czy trzeba z krwi zylnej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panpaniscus Re: cukrzyca glukmetr 07.01.21, 16:50 Zależy jaki glukometr (to apropos błędu 15%). A w jakim celu? Jeśli żeby zdecydować, czy wizyta u lekarza i badanie laboratoryjne konieczne - to tak. Ja bym zbadała glukometrem i jeśli odbiegający choc trochę od normy - w laboratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaakasiaa Re: cukrzyca glukmetr 07.01.21, 16:59 co znaczy jaki?.wazne są paski a one chyba wszystkie tak samo mierzą Odpowiedz Link Zgłoś
panpaniscus Re: cukrzyca glukmetr 07.01.21, 17:43 No nie tylko, glukometrów na rynku jest multum, pasków a nawet typów pasków też wiele. Paski zwykle pasują do specyficznego glukometru (tak się ten biznes kręci, firmy zarabiają na paskach a nie na glukometrach - w życiu nie kupowałam glukometru, a miałam ich z 15). Dokładność pomiaru, błąd, kalibracja przy różnych temperaturach - te parametry się różnią. Dla użycia przez pacjenta nie powinno to być problemem, dokładność powinna być wystarczająca. Dlatego pytam w jakim celu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: cukrzyca glukmetr 07.01.21, 17:46 panpaniscus napisała: > Dlatego pytam w jakim celu. No właśnie. Zeby zdiagnozować prawidłowo problem to raczej badanie krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: cukrzyca glukmetr 07.01.21, 17:20 Mnie diabetolog kazał mierzyć glukometrem (z palca) Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: cukrzyca glukmetr 07.01.21, 17:27 W jakim sensie? Diabetyk mierzy sobie codziennie na czczo rano glukometrem z palca. Ale co jakiś czas ma też oznaczany z krwi żylnej przy okazji badań Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: cukrzyca glukmetr 07.01.21, 18:12 Mierzy sie tylko rano? Mam w rodzinie cukrzyka , bierze leki ale codziennie nie mierzy. Raczej hak sie przypomni czasem nawet raz ba,2 tyg na czczo. A czy po posilku tez piwinno sie sprawdzać? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: cukrzyca glukmetr 07.01.21, 18:16 Nie tylko.Napisalam o tym, że rano, bo forumka pytala o pomiar na czczo. Ale mierzy się też oczywiście jakies 2-3 godzin po posiłku. Moj doabetyk zużywa zwykle 3-4 paski dziennie, czyli tyle robi pomiarów. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: cukrzyca glukmetr 07.01.21, 18:17 Ma dzienniczek, chodzi do diabetologa, który kontroluje te pomiary. Odpowiedz Link Zgłoś
damakama Re: cukrzyca glukmetr 07.01.21, 18:18 Rano, a potem przed i ok. 2 godzin po każdym posiłku. Dodatkowo przed snem. Także przed, w trakcie i po wysiłku fizycznym. To taka teoria w przypadku cukrzycy typu 1. W 2 nikt tego chyba nie przestrzega... Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: cukrzyca glukmetr 07.01.21, 18:22 Bliska osoba ma typ 2 muerzy sporadycznie, rylko rano, pomuar ponizej 100...chyba jednak raz na 2 tyg to za rzadko? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: cukrzyca glukmetr 07.01.21, 18:22 Ha! Moja mama przestrzega. Typ 2. A co na to lekarze tych ludzi, co nie mierzą, bo diabetolog mamy naprawdę sprawdza te wyniki i dostosowuje leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: cukrzyca glukmetr 07.01.21, 18:25 lekarz sprawdza hemoglobinę glikowaną, badanie krwi, które należy wykonać przed wizytą u diabetologa.... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: cukrzyca glukmetr 07.01.21, 18:28 Tak, sprawdza badanie krwi. Ale diabetolog mamy patrzy też na to, jak wyglądały wyniki od ostatniej wizyty (wizyty co kilka miesięcy). Nie wiedziałabym, ale bylam kilka razy ostatnio z mamą na wizycie i za każdym razem lekarz prosił o dzienniczek i wertował. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: cukrzyca glukmetr 07.01.21, 18:32 Aaa i chyba nie jest takim wyjątkiem, bo ciotka też ma typ 2 i jak nie mierzyła to potem przed wizytą "tworzyła" pomiary z ostatniego miesiąca. Tak, też ubolewam nad jej pomysłowością 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: cukrzyca glukmetr 07.01.21, 18:35 Mój też sprawdza. Ja tylko piszę, że jest pewna metoda na tych, co nic nie zapisują. Nie jest doskonała, ale w przybliżeniu widać, co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś