marinette.wue 09.01.21, 18:06 W watku o najemcy przeczytalam wpis o kims kto ani raz w ciągu roku nie umył piekarnika. Myjecie piekarnik? W zyciu nie myłam bajwyz4j te metalowe tacki a brudny nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 18:09 A patrzyłaś na jego drzwiczki? Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 18:10 Tak szyba jest czysta, uszczelki tez. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 18:28 marinette.wue napisała: > Tak szyba jest czysta, uszczelki tez. To masz zły preparat do mycia takich szyb. Po zwykłym „ludwiku” ściereczka którą myję piekarnik też jest czysta. Kup profesjonalny środek. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 21:32 Ale ona nie pisze, ze ściereczka jest czysta, tylko szyba. Myślisz, ze jej sie tylko tak wydaje? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 21:56 mirkabella napisała: > Ale ona nie pisze, ze ściereczka jest czysta, tylko szyba. > Myślisz, ze jej sie tylko tak wydaje? > Myślę, że tak może być. Zanim nie zaczęłam uzywać porządnych srodków do czyszczenia szyb w piekarniku, też wydawalo mi się, że mam czystą szybę. Zatłuszczona szyba pozornie wczle na zatłuszczoną nie wygląda, no chyba że ktoś ją doprowadził do stanu w którym wygląda🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 18:12 Właśnie chyba z rok nie myłam, usyfiony jest niesamowicie... Ale wiem, ze nie ma takiego syfu, którego nie da sie domyc (serio), wiec sie specjalnie nie przejmuje.... za to właśnie zdziwił mnie ten wpis, ze ktos musiał kupic nowy bo przez rok niemyty... Dziwne (i ja uzywam piekarnika praktycznie codziennie). Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 18:15 Ale od czego usyfiony? Piekę mięsa w folii, ciast nie piekę, czasami pizze.... Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 18:25 No to jak w zasadzie nie używasz, to nic dziwnego, że nie brudzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 19:09 No ale jak ci kapnie tłuszcz z mięsa, to chyba ścierasz, a nie zostawiasz, żeby się przypalił i przylgnął na stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 18:28 Jak pieczeszw szkle to będzie czysty. Mój się brudzi, przwcieram, mylam może ze 2 razy, ale to impreza na caly dziwn, bo ja jak perfekcyjna rozkręcam wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 18:34 Ja - nie. Mąż myje Wnętrza szafek, w których stoją talerze, też myje - mimo że niczego się w nich nie piecze Też się brudza... A co dopiero taki piekarnik. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 18:35 wycieram jesli sie coś rozleje, ale to rzadko, ale ja glownie pieke ciasta w piekarniku, a brytfanna stoi na blaszce piekarnikowej, wiec sam piekarnik czysty. Blachy jesli jestvtaka konieczność wkładam do zmywarki. Mieso pieke w folii albo pod przykryciem, wiec nic nie pryska i nie strzela, czasem od pizzy jest brudniejszy ale wytarcie po wystygnięciu zajmuje 10s. Szyba rowniez czysta. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 18:40 Nie. Tylko wołam do kąpieli. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 18:59 Wlaczam samooczyszczanie, ale rzadko - bedzie tak raz na rok . Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 19:03 To moi najemcy nie umyli piekarnika, więc śpieszę wyjaśnić. Oni prawdopodobnie kładli jedzenie bezpośrednio na kratce, a sok, który puszczał podczas pieczenia kapał sobie na dół i się przypalał. Kratki po użyciu nie czyścili, dołu piekarnika również. Żaden dostępny na rynku środek nie był w stanie doczyścić spalenizny, a przy próbie uruchomienia robiło się w środku siwo od dymu, . Piekarnik do wywalenia, bo przecież nie wynajmę ludziom mieszkania z takim usyfionym. W domy czyszczę swój za każdym razem, jak coś skapnie plus raz na parę miesięcy wszystkie ścianki i drzwiczki. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 19:08 A ci ludzie to byli po prostu straszni syfiarze. Tapczan, na którym spali, też załatwili, bo nie kładli prześcieradła. No ale tapczan to mały problem, bo i tak miałam go wywalić. Uprzedzając uwagi - wynajmowałam mocno po kosztach, całe mieszkanie w cenie pokoju, dlatego w mieszkaniu był tapczan zamiast łóżka. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 19:24 Współczuję.. Jakby mi ktoś zostawił zasyfione mieszkanie, to wynajęłabym firmę sprzątającą i potrąciła fakturę kaucji. Gorzej jak kaucja starczy tylko na piekarnik. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 19:31 Teraz jestem mądrzejsza i dokładnie tak zrobię, jak mi znowu ktoś zostawi syf. Póki co się nie zdarzyło, może dlatego, że wynajmuję za stawkę rynkową, biorę kaucję i spisuję normalną umowę. Tamci najemcy to byli moi znajomi w trudnej sytuacji finansowej, a ja wyjeżdżałam za granicę, pieniądze nie były mi aż tak potrzebne i chciałam im pomóc. No to pomogłam, tyle mi z tego przyszło, że potem kilka dni po nich sprzątałam i jeszcze tą kuchenkę musiałam wymieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:40 My już też się nauczyliśmy. Nasi znajomi, też w trudnej sytuacji, zostawili nieziemski brud. Jak zobaczyłam szary parkiet, popłakałam się. Na szczęście parkiet wycyklinowaliśmy, a na zamieszkanie jakichkolwiek znajomych (a zwłaszcza znajomych znajomych) się już na zgadzamy 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 21:07 Moi po podłodze łazili w ciężkich buciorach, na szczęście dało się domyć i nie porobili trwałych śladów. Wszędzie pozostawiali śmieci, nawet brudne gacie się gdzieś trafiły. W kuchni wszystko lepkie plus resztki jedzenia w szafkach i hodowla moli spożywczych. Wanna szara, umywalka i zlewozmywak żółte, w toalecie zacieki. Na balkonie zostawili pousychane rośliny, dobre 20 sztuk w doniczkach zrobionych z 5-litrowych butelek po wodzie i ja potem te kilogramy ziemi musiałam znosić na śmietnik. W całym mieszkaniu śmierdziało papierosami, a mieli zakaz. Nigdy, przenigdy więcej znajomych. Swoją drogą jak można żyć w takich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 19:27 Podpowiem Ci ze takie wynajmowanie po kosztach to duży błąd bo zawsze trafiasz na dziadow i syfiarzy ktirym nie zależy. Lepiej podnies standard mieszkania i wynajmuj ludziom nie pawianom Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:44 Nam wynajmowano po kosztach i zostawialiśmy ZAWSZE mieszkanie/dom w lepszym stanie niż zastaławialiśmy. Nie wszyscy mniej bogaci najemcy to pawiany i dzicz. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:42 takie cos to najlepiej czyscic nie chemia a drapakiem do kuchenek ceramicznych. jak nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 19:10 Tak myje, pieke często warzywa z odrobiną tłuszczu. Najczęsciej po jakimś pieczenieu wstawiam program do pieczenia z parą, po zaparowaniu i lekkim ostudzeniu myje piekarnik. Raz na jakis czas rozkrecam drzwiczki myje szyby osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 19:20 Myję. Czasem coś skapnie i nie chcę by się na amen przypaliło. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 19:26 Myję. Po takich np. pieczonych skrzydełkach na ostro jest cały zapryskany, nie wyobrażam sobie tego nie umyć Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 19:29 To dlaczego nie przykrywasz? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:07 Ja mięso przykrywam, ale np. udka kurczaka, skrzydełka czy kurczaka/kaczkę w całości na koniec odkrywam, żeby skórka się przypiekła. Ostatnio robiłam np. krustenbraten, czyli kawał wieprzowego mięsa z grubą skórą pieczony w musztardzie i piwie. Piecze się to skórą do góry zupełnie bez przykrycia, bo ta skóra ma się spiec na chrupiąco. Poza tym jest cała masa innych rzeczy, które piecze się bez przykrywania. Lazanii czy innych zapiekanek pod przykryciem chyba nie pieczesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:52 Bo lubię chrupiące, takie prawie zwęglone:p Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 19:30 Odpalam pyrolize i jest jak nowy. Jakis geniusz to wymyslil 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 19:31 Nie, włączam pirolizę. Nienawidzę myć piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:09 Mam piekarnik z funkcją pary, który ma też program czyszczący. Od czasu do czasu włączam ten program i na koniec wystarczy przetrzeć dno piekarnika ściereczką i już. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:12 marinette.wue napisała: > W watku o najemcy przeczytalam wpis o kims kto ani raz w ciągu roku nie umył > piekarnika. > Myjecie piekarnik? W zyciu nie myłam bajwyz4j te metalowe tacki a brudny nie j > est... Oczywiście. Najlepsza jest taka pianka z Lidlusia. Sprejuje się, pół godzinki i w zasadzie samo wszystko odchodzi. A wyposażenie, znaczy kraty i te blachy to normalnie w zmywarce. Odpowiedz Link Zgłoś
danka88 Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:13 A dlaczego ? A komu to potrzebne ? Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:16 Myję. Niektórzy mają po prostu inne rozumienie czystości. Już widzę czysty jak łza piekarnik po roku używania .... tia .... czysciocha z ciebie widzę Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:20 lot_w_kosmos napisała: > Niektórzy mają po prostu inne rozumienie czystości. Tak. To jest bardzo dobre określenie. Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 21:35 Nie wiem czy jak łza ale syfu nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
latarka Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:27 Unikam jak tylko mogę. Nie pogardzę łososiem na parze czy jabłkiem ugotowanym na wodzie...byleby tylko ominąć piekarnik Odpowiedz Link Zgłoś
latarka Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:32 Poza tym mam traumę. Kiedyś po umyciu, dobrze nie wypłukałam z detergentu. Potem włączyłam i...ileż to było dymu...alarmy przeciwpożarowe też wyły... Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:29 Przynajmniej raz w tygodniu, a najczęściej przecieramy po każdym użyciu. Podobnie płytę grzewczą. Jak wygląda nieczyszczony przez lata piekarnik, miałam okazję własnoręcznie się przekonać, kiedy próbowałam doszorować piekarnik zastany w obecnym naszym domu, zanim kupiliśmy nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:39 yuka12 napisała: > kiedy próbowałam doszorować piekarnik zastany w > obecnym naszym domu, zanim kupiliśmy nowy. Po przeczytaniu jednego takiego opowiadana S Kinga nigdy nie korzystam z używanych piekarników.... Nie i już! Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:50 Tu na forum był taki jeden, który nazywał siedzenia w używanym samochodzie "wypierdziane" i jeszcze gorzej nazywał sanitariaty w mieszkaniach czy domach z rynku wtórnego. Ja nie mam takich fobii, od używania mydła, wody, sody i octu (lub czasem bardziej skomplikowanych środków) jeszcze mi ani nikomu w domu ręce nie odpadły, więc przy względnym stanie większość urządzeń, mebli czy wnętrz da się wyczyścić/odremontować. Choć nie przeczę, że nowe też ma swój urok 😁. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:41 no myjemy...? .... a ty... nie? wow Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:42 Rzadko myje, ALE! nie jej mięsa, więc w piekarniku nie ma osadu z tluszczu, który chyba jest najbardziej inwazyjny. Po ciastach, warzywach, frytkach, pizzy, chlebie, wystarczy od czasu do czasu przetrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 20:58 Włączam pirolizę, jak mi piekarnik woła, że trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Myjecie piekarnik ? 09.01.21, 21:15 Rzadko, zwykle jak coś się przyjara. Tym zajzajerem do piekarników, 15 min i jest jak nowy. No i szybkę jak robi się brudna. Natomiast nigdy w życiu nie rozkręcałam drzwiczek żeby szorować te szyby od środka i nigdy w życiu nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama