Dodaj do ulubionych

Amantadyna w Polsce- cd

28.04.21, 09:48
Wiem, że na forum było sporo fanów leczenia covida amantadyną. Tokfm analizuje działalność polskiego "doktora Judyma". Wklejam najciekawsze cytaty:

www.tokfm.pl/Tokfm/7,171710,27026992,doktor-bodnar-od-amantadyny-odslaniamy-kulisy-cudownej-terapii.html#s=BoxOpImg3
"do szpitala w Przemyślu na oddział pediatryczny trafiło dziecko leczone wcześniej amantadyną. Rzecznik szpitala wojewódzkiego potwierdza, że 15-miesięcznie dziecko przyjęto na oddział tuż przed świętami wielkanocnymi. - Potwierdzam, że taki przypadek miał miejsce. Dziecko trafiło do nas w stanie ciężkim, ale udało się je wyprowadzić - dodaje rzecznik szpitala Paweł Bugira.

Doktor Bodnar przyznaje, że była taka sytuacja, ale wynikała z niezachowania przez dziecko odpowiedniego "reżimu ruchowego". Tłumaczy, że maluch zbyt dużo biegał i pojawiły się problemy z sercem. Doktor dodaje, że po wyjściu ze szpitala rodzice przyszli do niego z podziękowaniem za udane leczenie. "

"To nie lekarz tylko biznesmen - mówi nam anonimowy medyk z Przemyśla, który wylicza, że doktor Bodnar oprócz własnej przychodni prowadzi też restaurację, wchodzi także w hotelarstwo. Mój rozmówca twierdzi, że jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Pytam więc dr. Bodnara właśnie o pieniądze, które przy takiej liczbie pacjentów w marcu musiały być ogromne. "

"spośród 1518 osób, które wyszły z gabinetu Włodzimierza Bodnara z receptą na amantadynę, tylko 806 miało kiedykolwiek test na COVID-19, a tylko w przypadku 608 z nich test dał wynik pozytywny. To znacznie mniej niż połowa, a przecież część z tych osób test wykonało dopiero po wizycie u dr. Bodnara.

Okazuje się, że aż 712 osób, które otrzymały receptę na amantadynę, nigdy nie miało wykonanego testu na koronawirusa - ani PCR, ani antygenowego."

"17 osób, którym doktor przepisał amantadynę i które zrealizowały recepty, zmarło. Przypadki są różne. Niektórzy pacjenci otrzymywali receptę na długo przed chorobą, inni realizowali ją w dniu zgonu."
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 09:57
      Czy te zarzuty są wiarygodne?
    • triss_merigold6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 09:58
      Amantadynę można bez problemu kupić po ściągnięciu recepty z internetów, moja koleżanka się tym leczyła z bdb. skutkiem. Oczywiście test na covid miała, objawy też (te z bólami wszystkiego i zmęczeniem, a nie oddechowe).
      Biorąc pod uwagę, ile zmarło osób, które: nigdy nie korzystały z amantadyny; korzystały z teleporad; zostały zlekcewazone przez lekarzy; trafiły za późno do szpitala; zafundowano im respirator etc., zastrzeżenia wobec tego czy innego leku są niemiarodajne.
      Nie miałam covid, nie wiem czy bym wzięła akurat to, ale opierałabym się na zaleceniach znajomych z kręgów profesorskich służby zdrowia, którzy covid przechodzili i zrobili wszystko, żeby uniknąć szpitala.
      • saszanasza Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:05
        triss_merigold6 napisała:

> Amantadynę można bez problemu kupić po ściągnięciu recepty z internetów, moja k
        > oleżanka się tym leczyła z bdb. skutkiem.

Pytanie, czy to skutek działania amantadyny, czy po prostu zachorowała, miała jakieś objawy które się nasiliły a następnie ustąpiły.

Z tego co wem nie ma jeszcze zadnych wiarygodnych badań które potwierdzają działanie amantadyny. To może być efekt placebo. Część z tych osób wyleczyłaby sie samoistnie pomimo brania amantadyny.
        • milka_milka Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:12
          Instytut Kocha w Berlinie prowadzi badania. Na razie nie na ludziach, ale wyniki są obiecujące, wyszło im w badaniach in vitro, że amantadyna hamuje replikację wirusa.
          • lauren6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:14
            Obiecujące? Wyszło im jedynie tyle, że ilość amantadyny haująca replikację wirusa jest zabójcza dla człowieka.
            • milka_milka Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:20
              To są badania wstępne.
              • hanusinamama Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:50
                Aha...czyli to ze hamuje to jest obiecujące, a ze dawka toksyczna dla ludzi juz nie tak wazne??
          • bib24 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:26
            to są badania bez wartości. domestos in vitro też zabija wirusa. spirytus 96% też. i mydło.
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:30
            In vitro to prawie wszystko zabija wszystko. Sztuką jest znaleźć coś, co zabija czynnik chorobotwórczy in vivo bez zabicia pacjenta.
          • esperantza Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:49
            W PL też ruszyły badania na zlecenie MZ.
          • memphis90 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 14:15
            >wyszło im w badaniach in vitro
            W badaniach in vitro to dziala neosine...
        • triss_merigold6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:15
          Nie umiem tego ocenić.
          Prawdopodobnie i bez tego by wyzdrowiala w domu jak 90% ludzi z covidem.
      • bib24 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:25
        jest masa osób, które nie brały amantadyny, miały covid i wyszły bez powikłań. takie dowody są gówno warte. Do tego są właśnie badania kliniczne.
        • triss_merigold6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:29
          No dokładnie. Jest również mnóstwo osób, które miały covid, brały różne leki i mają powikłania albo zmarły.
          • esperantza Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:50
            Bo tak to juz w medycynie że nie ma leków na 100% skutecznych i/lub bezpiecznych tak jak i nie ma pewnosci, że każdą chorobę da się uleczyć.
            • manon.lescaut4 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 12:42
              Dokładnie tak jest, a nie rozumieją tego często osoby powszechnie uznawane za inteligentne. Wciąż żywe przekonanie, ze jak się zachoruje to się idzie do lekarza, a on wypisuje receptę na jakieś tabletki wiec w czym problem.
              A w temacie, to już od dawna nawet na głupiej Wikipedii stoi, ze amantadyna działa kardiotoksycznie (jak widać nawet na małe dziecko sad ), ale niektórzy dalej boja się zabójczych szczepionek, a w razie zachorowania będą leczyć się środkiem, który naprawdę może ich zabić.
        • hanusinamama Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:47
          Ale czego chcesz od pani urzedniczki, udającej eksperta medycznego.Najpierw covid to lekki katarek a teraz by sie leczyła amantadyną...
          • triss_merigold6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:55
            Nigdzie nie napisałam, że bym leczyła.

Moje koleżanka brała, jej mąż z covidem nie, oboje wyzdrowieli.
            Nie miałam covid, mój partner też nie.
      • 1sonia1 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:38
        a ja się wyleczyłam bez amantadyny z bardzo dobrym skutkiem za to piłam herbatkę z malin. Czego to niby dowodzi? Nikt na świecie żadnej amantadyny na covid nie używa, tylko tu takie cyrki i cudowny lek na wszystko.
      • hanusinamama Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:43
        Nie opowiadaj głupot triss bo nóz sie w kieszeni otwiera i zdecyduj sie czy covid wymaga leczenia czy to zwykły katarek, jak piszesz od dawna. Z kręgów profesorskich...koncz i wstydu oszczędź.
        • triss_merigold6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:46
          Nie histeryzuj z łaski swojej. Większość przeszła lightowo, nieliczni gorzej i tu masz korelacje z wiekiem, WAGĄ i stanem zdrowia.
          Gdybym miała covid, skorzystałabym z doświadczeń osób, które uważam za wiarygodne, bo w służbie zdrowia siedzą od lat i tyle.
          • esperantza Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:51
            I łykała amantadynę ????
            • triss_merigold6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:57
              Nie, zakładam, że nie. Ci o których myślę, mieli pakiety leków (antybiotyków i wziewnych) ze szpitala, ale oczywiście brali to w domu.
              • memphis90 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 14:19
                I "pakiet antybiotyków" wyleczył im covid...? I nie, nie chcę nawet czytać o mitycznych "nadkażeniach" , bo wg badań dotyczą raptem 10%chorych leczonych pozaszpitalnie.
          • hanusinamama Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:55
            Tak pamiętamy dobrze twój chamski wpis do dziewczyny która pisała z oddziału covidowe...gruba wiec jej sie należało. Jesteś nieokrzesaną chamką, z problemi z dziecmi, partnerem y chyba pierdolcem na temat wagi co widać w kazdym twoim wpisie. Ludzie spełnieni nie plują jadem na lewo i prawo.
            • triss_merigold6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:59
              Wpis był nie do niej. W wątku, ale nie do niej tylko jako odpowiedź na inny wpis, można sprawdzić. Korelacje ryzyka ciężkiego przebiegu z określonymi czynnikami, w tym z otyłością i cukrzycą, są dość dobrze udokumentowane, nie masz o co się rzucać.
              • hanusinamama Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 11:31
                Tak, tak odkręcaj kota ogonem...pamietam dobrze co napisałaś. Wpis był do niej i do niej skierowany. Pół forum napisało ci ze jesteś durną chamką więc teraz kombinujesz jak tu przypudrować trupa. Powodzenia.
          • manon.lescaut4 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 12:45
            Przecież twierdziłas, ze przeszłaś covid, partner i dzieci, wszyscy bezobjawowo. Wez miej odwagę się przyznać, ze czasem piep.rzysz głupoty ze zwykłej ludzkiej frustracji i bezsilności. Łatwiej takie coś zrozumieć niż kłamstwa i zmiany narracji.
            • triss_merigold6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 12:53
              To do mnie?!
              • manon.lescaut4 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 12:57
                Tak
            • triss_merigold6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 12:58
              Jeśli miałam to do tego stopnia bezobjawowo, że testy nie wyłapaly big_grin. Mój partner nie mógł mieć, w pracy mieli badania na przeciwciała. Młodsza miała wynik testu covid+, nikt by tego nie zauważył, bo objawów zero, a badanie było przed planowanym przyjęciem do szpitala. Od lekarki szpitalnej i pediatry usłyszałam, że najprawdopodobniej wynik fałszywie pozytywny i że takich mają b. dużo.
              Ba, mój osobisty ojciec w domu opieki miał wynik testu covid+, bez cienia objawów, co przy jego pakiecie schorzeń jest absolutnie niemożliwe.
        • lauren6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:57
          Chciała się pochwalić, że ma znajomych z kręgów profesorskich.

Przecież wiadomo, że nawet lekarze sami się nie leczą, tylko u kolegów po fachu. Specjalistów, a nie randomowych profesorów. Ale to tak mądrze brzmi na forum: znajomy z kręgów profesorskich. #zazdroszczę
          • triss_merigold6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 11:00
            Mam z różnych kręgów, ze służby zdrowia też, to bardzo przydatne w polskich realiach. Skraca ścieżki, polecam.
            • sumire Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 11:04
              Tak skraca ścieżki jak przy tym skierowaniu na szczepienie? big_grin
              • triss_merigold6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 11:07
                Gdybym chciała się zaszczepić, załatwiłabym to po znajomości w styczniu. Po co miałam przyspieszać, skoro potrzebuję tylko pod kątem wakacji.
                • lauren6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 11:17
                  Ostatnio pisałaś, że załatwiłaś sobie skierowanie wcześniej niż miał zapisy Twój rocznik, bo nie lubisz czekać i chcesz mieć szczepienie z głowy.

Trochę się mylisz w zeznaniach.
                  • hanusinamama Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 11:28
                    Troche?
                    • lauren6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 11:32
                      Troszeczkę wink
          • hanusinamama Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 11:27
            Krystyna Pwłowicz tez z kręgu profesorskiego smile
            • triss_merigold6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 11:30
              Tak, podobnie jak ojciec Giertycha od zabawnych tekstów o ewolucji i mnóstwo innych wariatów vide Gut, Simon etc.
              Na szczęście nie znam takich ludzi osobiście.
      • madami Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 14:59
        A mój kolega miał Covid, przypadek dość cięzki, taki jaki juz kwalifikuje się do szpitala, i jak zaczęło mu się robić gorzej to zamówił sobie lekarza do domu ( o ile pamiętam 250 zł za wizytę), przychodził codziennie, przynosił mu leki, robił zastrzyki z heparyny i przynosił amantadynę m.in. antybiotyk też. Kolega wyzdrowiał i w sumie ma się świetnie ale ta amantadyna utkwiła mi w jego opowieści, wynikało by z tego, że ten lek jednak jest stosowany, lekarz ów nie miał nic wspólnego z Bodnarem.
        • bywalec.hoteli Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 16:47
          W tych 250 zł były wliczone leki i zastrzyki?
          • madami Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 17:17
            Nie wiem niestety, dla kolegi wydanie 250 czy 450 zł nie robi różnicy wink a lekarza wezwał na ogromne prośby rodziny bo odmówił udania się do szpitala gdy miał słabą saturację. I lekarz w tydzień postawił go na nogi dlatego byłam bardzo ciekawa i dopytywałam się jak wyglądało owo leczenie.
            • geez_louise Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 17:23
              Dużą część pacjentów stawia się na nogi dzięki innym lekom. Interny covidowe leczą głównie antybiotykami i sterydami.
    • skumbrie Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:04
      To teraz niech tok fm równie skrupulatnie przyjrzy się efektywności pierwszego lepszego lekarza ze szpitala 🤦‍♀️

Nie, amantadyny nie brałam, ale zarzuty z d... wzięte.
      • lauren6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:12
        Przepisywanie toksycznego leku na przeziębienie (ludziom, którzy NIE chorowali na covida) to zarzuty z dupy? Folia cię dzisiaj mocniej docisnęła?
        • triss_merigold6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:16
          Jedyny zarzut, jaki można panu postawić, to przepisywanie leku bez wskazań, ludziom którzy nie mieli covid.
          • esperantza Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:46
            Jedyny??? Za mało ??? Do tego nikt tak nie narobił PR amantadynie jak wspomniany pan doktor. Dokładając do tego nieszczelną dystrybucję i mozliwość kupienia na lewo oraz pomysły naszych rodaków to naprawdę proszenie sie o tragedie.
            • skumbrie Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 11:02
              Hehehe, w reklamę nieprzebadanych szczepionek w ramach eksperymentu medycznego zaangażowany jest cały rząd i część społeczeństwa z ematką na czele. Amantadyna przynajmniej od lat jest na rynku i jej skutki uboczne są już znane, czego o waszych cudownych i niewinnych szczepionkach powiedzieć się nie są.
              Znów wychodzi oszołomstwo religijne, jedni mają kościół, drudzy szczepionki, a inni Bondara z amantadyną.
              • esperantza Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 14:48
                Gdyby amantadyna miała choć takie wynki (po kilkadzesiąt tysięcy pacjentów) w zradmiozowanym, zaślepionym badaniu z kontrolną próbą i skuteczność na poziomie szczepionki Astry to słowa bym nie powiedziała.
                Tłumacz sobie dalej że szczepionki be a amantadyna super.
        • milka_milka Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:19
          A teraz weź ulotkę dowolnego leku, który przyjmujesz/przyjmowałam i przeczytaj o możliwych skutkach ubocznych.
          • mia_mia Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:21
            Gdzie w ulotce amantadyny masz we wskazaniach leczenie covidu?
            • triss_merigold6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:22
              A w ilu lekach zarejestrowanych wcześniej niż przed rokiem masz wskazanie do leczenia covid?
              • mia_mia Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:50
                Ulotki się aktualizuje, być może kiedyś i w tej pojawi się nowe wskazanie, póki co go nie ma i dobrze, że badania trwają, rozwieją wątpliwosci w tą czy inną stronę.
            • milka_milka Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:24
              Gdy tworzono ulotkę, COVIDU nie było.
              Ciekawi mnie, czemu jest tak ogromny opór przed badaniami.

P.s. Szukałam, Twojej konkretnej odpowiedzi nie znalazłam.
              • bib24 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:27
                nie ma oporu przed badaniem. jest opór przed przyjmowaniem info "na wiarę" bez badań.
              • dr.amy.farrah.fowler Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:27
                Nie ma oporu, 8 kwietnia ruszyło badanie finansowane przez Ministerstwo Zdrowia.

Ale takie prawdziwe, a nie "cała rodzina bez testów na COVID zjada jedno opakowanie albo nie".
                • milka_milka Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:30
                  I bardzo dobrze. Szkoda tylko, że tak późno. Można było zacząć już kilka miesięcy temu.
              • esperantza Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:48
                Nie ma nic w ulotce bo nikt nie zgłosił zmiany wskazan bo nie ma ku temu podstaw. Będą pozytywne wyniki znajdzie się info w ulotce.
          • memphis90 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 14:25
            Amantadyna
            "Należy regularnie sprawdzać, czy u pacjenta nie występują zaburzenia kontrolowania popędów. Pacjentów oraz ich opiekunów należy uprzedzić o ryzyku wystąpienia zaburzeń behawioralnych takich jak: skłonność do patologicznego hazardu, zwiększone libido, hiperseksualność, kompulsywne wydawanie pieniędzy lub kupowanie, przejadanie się i kompulsywne objadanie się. Jeśli takie objawy wystąpią, należy rozważyć zmniejszenie dawki lub stopniowe odstawienie leku."
            😂
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:07
      Nieźle. Koleś zapisuje dość toksyczny lek ludziom, którzy nie mieli testu, więc nawet nie wiadomo, czy w ogóle mają COVID-a, nikt nie kontroluje, czy to wzięli i ile (całe rodziny żrą jedno opakowanie?), wlicza sobie ludzi, którzy importują i biorą coś na własną rękę, w dodatku traktuje jak jedną dwie różne substancje.

Normanie badanie kliniczne na pełnej k...wie, EMA i FDA już przebierają nogami i czekają z papierami.
      • skumbrie Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 11:09
        To zupełnie jak szczepionki, ludzie podpisują zgodę na udział w eksperymencie medycznym, nikt nie ponosi w związku z tym odpowiedzialności za skutki uboczne. Podaje się szczepionkę na podstawie wypełnionej ankiety, zaraz będą podawać ją osoby przeszkolone, a nie z doświadczeniem. Ematka robi wycieczki do BIałegostoku i Rzeszowa, żeby to cudo zdobyć.
        O zgrozo, jest to badanie kliniczne i ematka nie zauważa, w jakie g... wdeptuje.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 11:58
          Umknęły Ci trochę duże badania kliniczne III fazy na setkach tysięcy ludzi, ale to typowe u propandemiopoyebów.
          • skumbrie Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 12:15
            Im więcej wyzwisk, tym bardziej profesjonalna jesteś smile)))
            Znów wychodzi oszołomstwo religijne: jedni mają kościół, drudzy szczepionki, a inni Bondara z amantadyną.
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 13:05
              "Odpowiednie dać rzeczy słowo", po*ebie.
              • skumbrie Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 13:13
                Ojojoj, profesjonalizmu ciąg dalszy wink
            • esperantza Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 14:49
              A badania zauważyłaś?
        • snajper55 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 13:04
          skumbrie napisała:

> To zupełnie jak szczepionki, ludzie podpisują zgodę na udział w eksperymencie m
          > edycznym, nikt nie ponosi w związku z tym odpowiedzialności za skutki uboczne.

A dlaczego miałby ktoś ponosić odpowiedzialność? Ktoś kiedyś ponosił?

> Podaje się szczepionkę na podstawie wypełnionej ankiety, zaraz będą podawać ją
          > osoby przeszkolone, a nie z doświadczeniem. Ematka robi wycieczki do BIałegosto
          > ku i Rzeszowa, żeby to cudo zdobyć.
          > O zgrozo, jest to badanie kliniczne i ematka nie zauważa, w jakie g... wdeptuje
          > .

Nie, klamiesz, nie jest to badanie kliniczne. Badania kliniczne już się zakończyły. Teraz stosujemy sprawdzoną szczepionkę.

S.
          • skumbrie Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 13:13
            Spoko, zaczekamy kilka miesięcy i temat szczepień oraz dobrowolny udział w eksperymencie medycznym
            stanie się takim samym "powodem do dumy" jak obecnie maseczki big_grin
            Kwestia czasu.
    • mia_mia Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:14
      Moja koleżanka, covida przeszła dawno temu, jest zdrowa, ma prawo do szczepienia i pełną szufladę amantadyny🤦🏼‍♀️
      Kobieta sukcesu, wykształcona, dla mnie brak słów, już zapowiedziała, że jeśli znów złapią do lekarza nie pójdą, będą się leczyć tym co w szufladzie, na szczepienie się nie wybierają.
      • hanusinamama Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:52
        A cóż zmienia ze kobieta sukcesu?? Zięba Jerzy to tez cżłowiek sukcesu, majątek na miliony wyceniany...
    • olena.s Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:30
      I to pokazuje dlaczego niezbędne są badania pokazujące jasno na ile efektywny jest dany lek.
    • sumire Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:51
      A niech się leczą czym chcą, jak dla mnie mogą i płynem do naczyń. W końcu też działa na wirusa jakoś tam.
      • hanusinamama Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 10:52
        le ze 15miesiecznemu dziecku podali??
        • sumire Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 11:11
          A nie no, to absolutny idiotyzm, oczywiście. Ale nad dorosłymi chcącymi się leczyć środkiem - choć nawet nie wiedzą, czy są chorzy - w którego skuteczność pan doktor święcie wierzy i który zamierza przepisywać nawet, jeśli badania kliniczne nie potwierdzą skuteczności (albo kupionym na receptę ściągniętą z netu) pochylać się nie zamierzam. Podobnie jak nie pochylam się nad ziębitami ani fanami żarcia tramalu na każdy ból głowy. Co kto lubi.
          • hanusinamama Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 11:28
            A tu sie zgadzam.
            • rb_111222333 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 13:07
              A ja się nie zgadzam. Jako laik nie muszę znać każdego leku, po prostu biorę leki przepisane przez lekarza i nie rozkminiam za bardzo. Gdyby mi ktoś przepisał lek na coś zupełnie innego niż choruję, to chciałabym być chociaż poinformowana o tym, że biorę udział w eksperymencie medycznym. Teraz o tym leku jest głośno i każdy mógł sobie wyrobić opinię, ale na początku pandemii, jak lekarz zaczął go przepisywać, czy Ci ludzie mieli świadomość na co się piszą? Jak idę do lekarza, to on ma mnie leczyć zgodnie z aktualną wiedzą medyczną, a nie robić co mu żywnie podoba
              • hanusinamama Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 13:27
                Ale ci ludzie nie szli do niego jako do lekarza od covidu...oni szli zeby przepisał ten "cudowny lek". wiedząc, ze sie tym w szpitalach nie leczy. Pan zarobił na tym grubą kase zapewne
                • rb_111222333 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 13:45
                  Ci, którzy przyszli do niego zanim stał się lekarzem od Amantadyny też? Czy po prostu ich wykorzystał po to, żeby sprawdzić i rozgłosić swoją teorię?
                  • hanusinamama Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 13:46
                    Mysle ze wykorzystał. Tak samo jak ludzi z ciezkimi juz objawami. Zamiast odesłąc do szpitala ( i przyznac no ten lek taki cudowny nie jest) przepisywał. Watpie aby robił to free
                    • sumire Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 13:50
                      No za free to nie, koszt wizyty 200 PLN. Pan doktor ponoć w marcu 1100 osób przyjął, co czyni jego terapię bardzo opłacalną. Dla niego.
    • morekac Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 12:13
      Gdyby liczyć śmiertelność 17/608, to śmiertelność ma zbliżoną do tej bez amandatyny.
    • mid.week Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 12:18
      "17 osób, którym doktor przepisał amantadynę i które zrealizowały recepty, zmarło. Przypadki są różne. Niektórzy pacjenci otrzymywali receptę na długo przed chorobą, inni realizowali ją w dniu zgonu."

ojej, ta Amantadyna to straszne świństwo musi być jeśli sama realizacja recepty zabija
      • mia_mia Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 12:31
        Samo to nie, ale jeśli ktoś czeka z leczeniem, bo jak będzie źle to amantadyny mu pomoże to robi się nieciekawie.
        • triss_merigold6 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 12:47
          Chcesz porozmawiać o czekaniu z leczeniem z np. lekarzami na teleporadach czy może z SOR-ami, odmawiającymi przyjęcia pacjentów? A może z dyspozytorami, odmawiającymi wysłania karetki?
      • rb_111222333 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 13:15
        mid.week napisała:

> ojej, ta Amantadyna to straszne świństwo musi być jeśli sama realizacja recepty
        > zabija

To był raczej zarzut w kierunku lekarza - że albo nie zauważył bardzo złego stanu chorego, albo zauważył, ale i tak zamiast na cito kazać mu jechać do szpitala, to i tak próbował leczyć go Amantadyną w domu
    • memphis90 Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 14:07
      >Poprosiłem o dane dotyczące recept na ten lek >wystawionych przez dr. Bodnara w pierwszych >miesiącach pandemii. Okazuje się, że było to >tylko kilka przypadków.
      O ile dobrze pamiętam, to w maju, kiedy pojawiły się pierwsze doniesienia Bodnara, poddawałam w wątpliwość jakim cudem pediatra z poz miał 180 wyleczonych pacjentów z covid (bo tak wówczas deklarował). Juz wtedy pachnialo ściemą, która teraz się potwierdza... Podobnie jak wystawianie 1350 recept miesięcznie, wszystkie rzekomo po osobistych wizytach i dokładnym zbadaniu...
    • geez_louise Re: Amantadyna w Polsce- cd 28.04.21, 16:53
      Dla mnie pacjent leczony amantadyną jest nie do odróżnienia od reszty. Od roku widziałam ich trochę, łącznie z medykami, cudownych zdarzeń nie zarejestrowano, ciężkich przebiegów i zgonów na oko tyle samo.

Co prawda na oko się nie liczy i trzeba czekać na wyniki badań, ale rewelacje Bodnara to zwykła ściema, gość wali receptami w ciemno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka