Dodaj do ulubionych

Warszawa za darmo

29.05.21, 12:20
Witam,
Mam wielką prośbę do mieszkanek ( i nie tylko) Warszawy. Planuje pobyt w Warszawie w dniach 3 czerwca do 5 czerwca. Wyjazd z dziećmi ( nastolatki ). Z uwagi na ograniczony budżet szukam darmowych atrakcji. Może ktoś z Was wie co w tych dniach można robić fajnego. Bede wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 12:21
      Za darmo to nawet w ryj trudno dostać.
      • pasquda77 Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 12:24
        Za darmo to pospacerować możecie..., Łazienki, Stare Miasto itp.
    • jasnoklarowna Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 12:54
      Nie wiem czy to atrakcją, ale jak byście się wybierali na spacer do łazienek, to zabierz dzieciakom zapas orzechów ladkowych. Takich w łupinkach. Tam są tak wyszkolone wiewiórki, że podchodzą, same biorą z ręki, rozłupują sobie i zjadają. Moje były zachwycone, teraz jak mamy być w Warszawie to młody się dopomina, żeby o orzechach nie zapomnieć
      • jasnoklarowna Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 12:55
        Laskowych miało być
      • januszekxxl Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 12:58
        jasnoklarowna napisała:
        > Nie wiem czy to atrakcją, ale jak byście się wybierali na spacer do łazienek, t
        > o zabierz dzieciakom zapas orzechów ladkowych. Takich w łupinkach. Tam są tak w
        > yszkolone wiewiórki, że podchodzą, same biorą z ręki, rozłupują sobie i zjadają

A te wiewiórki mają aktualne badania? Na wściekliznę na przykład.
        • georgia.guidestones Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 13:01
          Poza tym nie zawsze nastolatki, nawet najmlodsze (11), marzą akurat o dokarmianiu wiewiórek 🙃
          • gryzelda71 Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 14:10
            Rany to zawsze jest atrakcja. A jak nie to zostawia orzechy i tyle. albo sami zjedzą.
          • jasnoklarowna Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 19:02
            Dlatego napisałam, że nie wiem czy to atrakcja, dla mojego 11 latka i 15 latki była. Szczepień wiewiórek nie wymagaliśmy, wystarczyło że dzieci były szczesliwe praktycznie za darmo. Nawet ja filmiki nagrywałam jak się częstowały.
            Ale ja do szczęścia nie zawsze spektakularnych efektów potrzebuję 😉
      • allijja Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 15:06
        >to zabierz dzieciakom zapas orzechów ladkowych.

no... to akurat nie jest "za darmo"....albowiem trzeba orzechy KUPIĆ
        • katriel Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 15:24
          Można sobie zebrać, bywają dziko rosnące leszczyny. Fakt, że raczej nie owocują na początku czerwca...
        • bistian Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 17:32
          allijja napisała:

> >to zabierz dzieciakom zapas orzechów ladkowych.
          >
          > no... to akurat nie jest "za darmo"....albowiem trzeba orzechy KUPIĆ

Można karmić z ręki ptaki. Wychodzi trochę taniej wink
      • lauren6 Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 17:44
        Myślisz, że karmienie wiewiórek to fajna atrakcja dla NASTOLATKÓW?
        • rexona_sport Re: Warszawa za darmo 30.05.21, 19:37
          Dla wielu owszem, super atrakcja smile wg mnie fajna propozycja, nawet jeśli dzieci autorki rzeczywiście z tych co wiewiórki zlewają - po to jest forum żeby dawać różne pomysły
    • georgia.guidestones Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 12:58
      Mozesz sprawdzic np na waw4free.pl/ wyszukujac po datach.
    • mia_mia Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 13:01
      Fontanny, pewnie w tym roku będą działać, posprawdzaj darmowe dni w muzeach, trudno coś doradzić, ale w normalnych czasach w Warszawie było sporo atrakcji za darmo.
      • homohominilupus Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 14:05
        Fajne sa spacery z przewodnikiem po mniej turystycznych zakątkach Warszawy. Polecam Praską Ferajnę. Na koniec spaceru wypada wrzucić parę groszy do kapelusza przewodnika wg uznania ale nie są to jakieś duże pieniądze.
      • stasi1 Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 14:24
        Trudno powiedzieć czy będą działać. Na stronie jest że działają a w ubiegły piątek tylko normalnie
        • stasi1 Re: Warszawa za darmo 30.05.21, 09:13
          Pokazu na fontannach nie będzie do końca czerwca. Ale wieczorem i tak jest tam ładnie. Wcześniej można wejść do ogrodów królewskich. Później na taras widokowy i fontanny.to nawet dzieci pokonają
      • januszekxxl Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 19:53
        mia_mia napisał(a):
        > Fontanny, pewnie w tym roku będą działać

No, fontanna to wielka atrakcja big_grin
        • mia_mia Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 19:56
          Bywałam w hotelach, gdzie była to atrakcja.
          • januszekxxl Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 21:19
            mia_mia napisał(a):
            > Bywałam w hotelach, gdzie była to atrakcja.

Fontanna w budynku to dziwactwo. Dla niektórych może to być atrakcja.
            • mia_mia Re: Warszawa za darmo 30.05.21, 04:58
              Nie w hotelu a na zewnątrz i fontanny z efektami świetlnymi i muzyką jak najbardziej były hotelową atrakcją.
        • tiszantul Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 21:48
          "No, fontanna to wielka atrakcja"

Dla wielu osób atrakcją jest brak fontanny smile
    • sandy_cheeks Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 14:13
      Promy przez Wisle sa za darmo, mozna nimi obracac w dwie strony. 1 czerwca jest zoo dla dzieciakow za free (rodzice placa) - to jakby ktos nie wiedzal, bo wy sie nie wyrobicie 😉
      Dodatkowo bezplatnie mozna zwiedzac ogrody na dachu przy buwie i centrum nauki kopernik - sa bardzo blisko siebie, mozna zaliczyc jednym ciagiem, sa z nich ladne widoki...
    • miruka Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 14:20
      Koncerty Chopinowskie w Łazienkach, jeśli by były w czasie mojego pobytu poszłabym z dziećmi w każdym wieku
      • miruka Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 14:22
        No niestety, w tym roku znów online
    • kurt.wallander Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 14:23
      Centrum Pieniądza NBP jest darmowe i ciekawe, tylko chyba trzeba rezerwować z wyprzedzeniem.
      • kurt.wallander Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 14:24
        www.cpnbp.pl/zaplanuj-wizyte/warunki-zwiedzania
      • molik28 Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 14:35
        Bezpłatne jest muzeum paleontologiczne na Rakowiecjiej. Małe ale bardzo ciekawe. Gdyby padał deszcz. Muzeum pieniądza też polecam. Przy pogodzie ogrody BUW, obok bulwary i na Stare Miasto blisko. Można się tanio przejechać metrem czy tramwajem. Łazienki Królewskie.
        • molik28 Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 14:37
          Za darmo jest jeszcze Muzeum Wojska Polskiego, ale tylko na zewnątrz. Też fajne na mały spacer. Trochę samolotów, pojazdów i różnych takich można zobaczyć.
    • aga7-7777 Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 14:25
      Bardzo fajne i zawsze darmowe (no i położone w centrum - nie trzeba dojeżdżać) jest Muzeum Centrum Pieniądza NBP. Muzeum jest naprawdę super zaaranżowane i bardzo ciekawe (poczytaj sobie opinie) - moim dzieciom (nastolatek i prawie nastolatka) bardzo się podobało. Naprawdę bardzo polecam. 3 czerwca mają zamknięte, ale 4 i 5 powinno być otwarte.
      • ga-ti Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 14:33
        Centrum Pieniądza polecam, podobało się przedszkolakowi i nastolatkowi.
        Za darmo było Muzeum minerałów i skamieniałości (dojazd metrem na Pala Mokotowskie), trzeba sprawdzić, jak w czasach zarazy.
        Starówka, fontanny, bulwary nad Wisłą, Ogrody przy Zamku Królewskim, Zamek kiedyś był za darmo w niedziele, trzeba sprawdzić, Łazienki, Grób Nieznanego Żołnierza i ogród saski, można pochodzić wokół Pałacu Kultury wink
      • meres8 Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 15:21
        Potwierdzam, warto.
      • volta2 Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 19:48
        ja akurat centrum pieniądza nie polecam, nie wiem, skąd tyle zachwytów, byłam i żadnego wrażenia
    • aga7-7777 Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 14:58
      Nie wiem, czy Was to akurat zainteresuje, ale 4.06. ma być jakiś koncert przy Fontannach Multimedialnych. park-fontann.pl
    • mahrtam Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 15:01
      W czwartki są darmowe wejścia do Muzeum Warszawy na Starym Mieście, tylko nie wiem, czy w Boże Ciało też. Warto sprawdzić, polecam.
      • hannamontanna Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 15:26
        W czwartki można też wejść za darmo na stałą wystawę do Muzeum Polin - ale nie wiem, czy w boże ciało.
    • ludzikmichelin4245 Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 15:14
      Kiedyś był taki portal "kultura dostępna", zobacz tam.
    • allijja Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 15:22
      obecnie to trudno powiedzieć cokolwiek o jakichkolwiek atrakcjach w Warszawie, że już o "darmowych" nie wspomnę. Trzeba śledzić lokalne strony, np
      Warszawa dla dzieci

za darmo to na bulwary mozesz pójść...albo Stare Miasto obejrzeć
      ps. a 500+ nie wystarczy?
      • pelissa81 Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 18:38
        To zależy, ale jest mnóstwo, napradę mnóstwo darmowych akcji, festynów, koncertów, place zabaw też dla starszych. Wymaga trochę szukania i sledzenia, ale jestem w stanie wypełnić weekendy tylko darmowymi atrakcjami bez problemu.
    • pelissa81 Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 15:25
      waw4free.pl/w-warszawie-za-darmo-dzisiaj - do wyboru, do koloru. Na spokojnie sporo atrakcji bezpłatnych jest tutaj, a czym się interesują?
    • palacinka2020 Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 15:46
      Chyba kazde muzeum poza Polin raz w tygodniu jest otwarte za darmo.
      Targi sniadaniowe.
      Spacer nad Wisla bulwarami.
      Spacer po starym i nowym miescie, tam zawsze cos sie dzieje.
      Ten taki laso-park na zoliborzu, Cytadela chyba? Fajnie tam jest, takie stare ruiny bunkrow, twierdz.
      W Warszawie organizowanych jest tez mnostwo biegow na orientacje w roznych parkach, moze to zainteresuje nastolatki? Mozna tych wydarzen szukac na facebooku.

Spakuj do plecaka napoje, kabanosy i kanapki, bo w tych wszystkich miejscach jest dosc duza i nietania oferta gastronoczna wink
      • georgia.guidestones Re: Warszawa za darmo 30.05.21, 11:56
        palacinka2020 napisała:

> Chyba kazde muzeum poza Polin raz w tygodniu jest otwarte za darmo.
        > Targi sniadaniowe.
        > Spacer nad Wisla bulwarami.
        > Spacer po starym i nowym miescie, tam zawsze cos sie dzieje.
        > Ten taki laso-park na zoliborzu, Cytadela chyba? Fajnie tam jest, takie stare r
        > uiny bunkrow, twierdz.
        > W Warszawie organizowanych jest tez mnostwo biegow na orientacje w roznych park
        > ach, moze to zainteresuje nastolatki? Mozna tych wydarzen szukac na facebooku.
        >
        > Spakuj do plecaka napoje, kabanosy i kanapki, bo w tych wszystkich miejscach je
        > st dosc duza i nietania oferta gastronoczna wink
        Polin ma wstęp wolny we czwartki. Etnograficzne, na wystawy stałe, tak samo we czw.
    • aga7-7777 Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 17:24
      W soboty jest darmowe wejście do Muzeum Sportu. My tam nie byliśmy, ale Muzeum ma bardzo dobre opinie. Jeśli dzieci interesują się sportem to na pewno miejsce warte odwiedzenia.
    • makinetka82 Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 18:58
      marcelinasok napisała:

> W.....j
      > Darmowe, upia ipa z zaścianka najedzie i daj jej darmowe.
      > Do parku idź ale komunikacja płatna .

Przygłupia jesteś?
      • marcelinasok Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 21:16
        Odpowiadam ci
        ty jesteś przygłupia.
    • ichi51e Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 20:34
      W Polonię pewnie dzien dziecka jest za darmo...
    • arwena_11 Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 21:29
      W niedzielę, jeśli się coś nie zmieniło, były darmowe wejścia do muzeum Powstania Warszawskiego
      • little_fish Re: Warszawa za darmo 30.05.21, 09:43
        Ale ona będzie do soboty
    • milupaa Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 21:43
      www.dzieckowpodrozy.pl/bezplatne-atrakcje-w-warszawie-dla-dzieci-warszawa-dla-dzieci-za-darmo/
    • taki-sobie-nick Re: Warszawa za darmo 29.05.21, 22:44
      warsawnow.pl/

Szukaj tu i na podobnych stronach.

Sama z siebie nie mam pojęcia.
    • miruka Re: Warszawa za darmo 30.05.21, 08:25
      I ogólnie Warszawa jest przyjazna pod tym względem. Spróbuj znależć darmową atrakcję w Zakopanem wink
    • purchawka2020 Re: Warszawa za darmo 30.05.21, 09:41
      Wstęp do pałacu w Wilanowie w czwartki jest za darmo.
    • pelissa81 Re: Warszawa za darmo 30.05.21, 10:27
      moi-mili.pl/category/warszawa-dla-dzieci/dziecieca-mapa-warszawy/
    • alessa28 Re: Warszawa za darmo 30.05.21, 13:42
      kasiaasia1 napisała:

> Witam,
      > Mam wielką prośbę do mieszkanek ( i nie tylko) Warszawy. Planuje pobyt w Warsza
      > wie w dniach 3 czerwca do 5 czerwca. Wyjazd z dziećmi ( nastolatki ). Z uwagi n
      > a ograniczony budżet szukam darmowych atrakcji. Może ktoś z Was wie co w tych d
      > niach można robić fajnego. Bede wdzięczna.

A nie lepiej pojechać jak będzie więcej kasy i zobaczyć coś płatnego ale fajnego?
      Ja co prawda z Wrocławia xd ale u nas co lepsze rzeczy (zoo, hydropolis, panorama racławicka) są płatne - krecenie się po parkach w ramach darmowej rozrywki słabo do mnie przemawia ale może w Warszawie są miejsca za free, które warto odwiedzić
      • kasiaasia1 Re: Warszawa za darmo 30.05.21, 19:34
        dziękuję bardzo za wszystkie propozycje. Na pewno z wielu skorzystamy. Oczywiście łatwiej by było jechać gdy finanse będą lepsze ale akurat mam kilka dni wolnego a dawno nigdzie nie byliśmy i brakuje nam wyjazdu. Tu bardziej chodzi o zmianę otoczenia , o to żeby zamiast te kilka dni siedzieć w domu zrobić coś innego. Nawet gdyby to miały być tylko spacery po Warszawie 😎
        • solejrolia Re: Warszawa za darmo 30.05.21, 20:02
          Ale nie tłumacz, to jest najnormalniejsza sytuacja, i wcale nie dziwi mnie takie pytanie.

Nie jesteśmy może bardzo wyrobieni turystycznie, a wszędzie, gdzie byliśmy zwiedzaliśmy zarówno płatne jak i darmowe atrakcje i wiele stolic europejskich takowe oferuje, dlaczego Warszawa nie miałaby mieć takich atrakcji?!
          np w Londynie największe muzea są darmowe, typu Muzeum Historii Naturalnej.
          W innych miastach to głównie punkty widokowe. O , albo np parki i cmentarze są mega. Często trafialiśmy na jakieś koncerty na wolnym powietrzu, targi np rzemiosła, czy inne festyny. itp. Nie wiem jak w czasach pandemii, ale myślę, ze jeszcze trochę, i to wszystko wróci....
        • molik28 Re: Warszawa za darmo 30.05.21, 20:10
          I bardzo fajnie. Grunt to umieć dostosować się do sytuacji i wyciągnąć z niej to co się da. Bawcie się dobrze.
        • purchawka2020 Re: Warszawa za darmo 30.05.21, 20:21
          Spacery po Warszawie są super.
          Jest taki człowiek na fejsbuku , przewodnik po Warszawie, nazywa się to "wesołe spacery po warszawie", tam ogłasza terminy i oprowadza za "co łaska". Byłam na " nocnym wesołym spacerze po łazienkach" , było naprawdę super.
        • ga-ti Re: Warszawa za darmo 30.05.21, 23:12
          No i dobrze, miłej zabawy smile
          Jak będziesz czekała, aż Ci kasy starczy na wszystko to dzieci wyrosną i potem będzie zdziwienie, że w Warszawie nie były (nie raz czytamy tu tego typu zdziwienia).
          A i tak wydasz kasę na jedzenie, przejazdy, noclegi.
          Tak mi jeszcze przyszło do głowy, jeśli to nastolatki to może zechcą do złotych tarasów się wybrać? Wiem, wiem, ale nastolatki lubią wink
          I metrem ich przewieź. Zorientujcie sie też jakie bilety będą dla Was najkorzystniejsze.
        • paniusia.aniusia Re: Warszawa za darmo 31.05.21, 22:06
          kasiaasia1 napisała:

> dziękuję bardzo za wszystkie propozycje. Na pewno z wielu skorzystamy. Oczywiśc
          > ie łatwiej by było jechać gdy finanse będą lepsze ale akurat mam kilka dni woln
          > ego a dawno nigdzie nie byliśmy i brakuje nam wyjazdu. Tu bardziej chodzi o zmi
          > anę otoczenia , o to żeby zamiast te kilka dni siedzieć w domu zrobić coś inneg
          > o. Nawet gdyby to miały być tylko spacery po Warszawie 😎

Do Warszawy zawsze warto przyjechać. Spacery na bulwarach, Trakt Królewski,Łazienki,Wilanow, Ogród Saski-klasyka ale zobaczyć trzeba i właśnie od niej warto zacząć. A ze przy okazji za darmo... smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka