Dodaj do ulubionych

co mi jest ? :(- długie

31.05.21, 19:04
Dziewczyny, mam taki problem...Moze ktos sie kiedys spotkal z czyms takim. Rok temu mialam wyrwana osemke dolna, ustawiona poziomo w dziąśle z korzeniami zawiniętymi. Lekarka nie radzila sobie i wyrywala ja póltorej godziny. Od tego czasu mam dziwne bóle w tym dziąśle , czasem "na zębach", również policzku. Dodatkowo miesiac pozniej mialam leczone dwa zęby góna i dolną szóstkę. Lekarka dała za wysoką "nadbudówkę" i przez kilka miesięcy szczęka z tej strony opierala sie na tej nadbudówce a z drugiej nie miała między sobą kontaktu. Poszłam do niej miesiąc temu,ze może staw przeciązony i stąd te bóle, ona nie widziała problemu. Dopiero poszłam do innego lekarza,spiłował to na moją prośbę i dopiero po tym szczęka mi sie zamyka z dwóch stron, w sensie opiera na dolnych zębach. Było dobrze dwa tygodnie, teraz znów te bóle plus bóle uszu sad(. Zęby wszystkie zdrowe ....Co to może byc ? Jakies neuralgie, zapalnia? Choć badalam CRP IOB i mam wzorowe...
Obserwuj wątek
    • molik28 Re: co mi jest ? :(- długie 31.05.21, 19:13
      Może coś ci dentystka uszkodziła przy tym wyrywaniu. Lepiej do niej więcej nie idź. Nie znam się za bardzo, ale poszłabym do jakiegoś chirurga szczękowego, który zrobi tomografię szczęki i obejrzy fachowo. Dobre kliniki mają taki sprzęt. Nie idź do kolejnego gabineciku.
      • engine8 Re: co mi jest ? :(- długie 31.05.21, 19:21
        Wlasnie w tym problem ze dentysci i chirurdzy zeby "wyrywaja" a zeby nalezy DELIKATNIE USUWAC i najlepiej robia to Periodonci - czyli ci "od dziasel". Do nich sie chodzi aby zeba delikatnie usuac i do nich jak trzeba wstawic implanta.
        A ta rada pochodzi od sasiada - dentysty rodzinnegosmile
        • 1matka-polka Re: co mi jest ? :(- długie 31.05.21, 20:30
          To sie nazywa atraumatyczne usuwanie:

www.vita-dent.pl/atraumatyczne-ekstrakcje
    • engine8 Re: co mi jest ? :(- długie 31.05.21, 19:14
      hehehehe A diagnoze i program leczenia ustalimy Ci wiekszoscia glosow -OK?
    • mandre_polo Re: co mi jest ? :(- długie 31.05.21, 19:19
      Zrobić tomografie i do dobrego lekarza na konsultację
    • volta2 Re: co mi jest ? :(- długie 31.05.21, 20:02
      co ty jeszcze robisz u tej lekarki? natychmiast zmień dentystę, tylko na bardziej profesjonalnego

mój z którego usług korzystamy od niemal 20 lat całą rodziną, jak sobie z czymś nie dawał rady, to przerwał zabieg i wysłał tam, gdzie mi pomogą szybko i skutecznie (na te 20 lat było to raz, ułamało się mu wiertło i nie dał rady wyjąć przy leczeniu kanałowym)

• picathartes Re: co mi jest ? :(- długie 31.05.21, 20:06
      Dobry chirurg szczękowy i klinika leczenia bólu. Niestety nadmierne spiłowanie zęba może się tak skończyć.
    • dorotakwiatkowska13 Re: co mi jest ? :(- długie 31.05.21, 20:18
      Klinika dentystyczna, w której jest i chirurg szczękowy i periodontolog i "zwykły" lekarz stomatolog. Zrobisz tomografię i jest szansa, że zdiagnozują Twój problem.
    • 1matka-polka Re: co mi jest ? :(- długie 31.05.21, 20:31
      Masz beznadziejna dentystke.
    • smillla Re: co mi jest ? :(- długie 31.05.21, 21:26
      Zatoki też mogą być.
      • bominka Re: co mi jest ? :(- długie 31.05.21, 21:36
        W wieku ok 41 lat poszłam na wyrwanie 8mki i lekarka się nie zdecydowala, gdyż groziło to uszkodzeniem nerwu twarzy. Skutkiem tego może być paraliz/niedowład tej samej części szczęki, policzka. Chcę powiedzieć,że ingerencja mogła być kiepska w skutkach,wiec się wycofałam.
        I tak pomyślałam sobie o Tobie. Draz dalej temat może niekoniecznie u dentysty...
    • spirit_of_africa Re: co mi jest ? :(- długie 31.05.21, 22:01
      TK i konsultacja chirurga. Często przy takich położonych ósemkach jest torbiel, mogła się odnowić albo dentystka jej nie usunęła i teraz naciska powodując bóle, mogła tez coś uszkodzić przy usuwaniu. Jeśli chirurg wykluczy tego typu rzeczy to poszłabym na konsultacje do dentysty specjalizującego się w zaburzeniach TMJ.
    • agus-ka Re: co mi jest ? :(- długie 31.05.21, 22:04
      Poszłabym do porządnej kliniki. Jeśli jesteś z Wawy polecam Odent na Duchnickiej. Jestem ich pacjentka od lat, moja córka też. Mają świetnych specjalistów. Polecam z czystym sumieniem.
      • bovirag Re: co mi jest ? :(- długie 01.06.21, 00:02
        To w PL zwykli lekarze usuwają 8mki? Zarówno ja jak i moi znajomi w UK mieliśmy je usuwane przez chirurga szczękowego w szpitalach, nigdy q gabinecie dentystycznym! Przeciez to nie jest zwykle wyrwanie zęba!
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: co mi jest ? :(- długie 01.06.21, 08:12
          No właśne ósemki to najczęściej do chirurga wysyłają, a już zwłaszcza, jak ta ósemka jest jakaś "pokręcona", tak jak u autorki wątku. Ale ja miałam usuwane obie przez zwykłych dentystów, tylko że rosły prosto, z korzeniami też nie było żadnych niespodzianek. Usunięcie lewej ósemki to w ogóle był rekord świata, bo trwało jakieś 2 min... I praktycznie nic mnie potem nie bolało.
        • spirit_of_africa Re: co mi jest ? :(- długie 01.06.21, 10:49
          Och jakiż to cud, ze w Polsce ludzie nie umierają masowo po tych wszystkich ósemkach usuwanych poza szpitalem.
    • arthwen Re: co mi jest ? :(- długie 01.06.21, 00:30
      A robiłaś po tym wyrwaniu panoramę? Może coś masz poprzesuwane?
    • srubokretka Re: co mi jest ? :(- długie 01.06.21, 03:06
      Zgrzytasz w nocy zebami?
    • gulcia77 Re: co mi jest ? :(- długie 01.06.21, 07:19
      Nie wiem, skąd jesteś, ale w Zabrzu jest szpital zajmujący się chirurgią szczękową. Po takim niekompetentnym wyrwaniu pomogli mojemu chłopu. Przede wszystkim solidna diagnostyka jest potrzebna.
    • fitfood1664 Re: co mi jest ? :(- długie 01.06.21, 11:54
      korzenie dolnej ósemki mogą zahaczać o nerw twarzowy, dlatego mój dentysta po wnikliwym obejrzeniu mojej szczęki skierował mnie do kliniki chirurgii szczękowej, bo owszem, źle rwana ósemka dolna może dawać rozmaite dolegliwości bólowe, niedowłady twarzy itepe, u ciebie mleko rozlane, do twojej dentystki bym już nie wróciła, nie wiem czy wizyta u chirurga szczękowego po czasie może coś dać
      • gajmal Re: co mi jest ? :(- długie 01.06.21, 15:19
        Odwiedziłabym dodatkowo laryngologa. Może masz np. kamienie w śliniance podżuchwowej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka