Dodaj do ulubionych

Drętwienie twarzy

29.06.21, 21:52
Od dłuższego czasu drętwieje mi prawa cześć twarzy, a dokładniej czoło i okolice oka. Jest to niemiłe wrażenie drętwienia i pieczenia. Drętwieją mi również palce prawej stopy. W styczniu leczyłam rwę barkową. Neurolog przepisał mi m.in. Sirdalut. Prawdopodobnie po tym leku opadła mi delikatnie prawa powieka. Lekarz rodzinny potwierdził i kazał odstawić lek. Całe szczęście sie cofnęło. Jednak nadal mam wrażenie, że ta powieka jest cięższa😒. Myślałam, że wieloletnie bieganie po asfalcie wyszło mi bokiem, ale na rtg kręgosłupa nic szczególnego nie wyszło. Podejrzewałam jeszcze tarczycę, ale endokrynolog powiedział, że to nie jest wina niedoczynności tarczycy (wyniki mam ok). Czy któraś z ematek miała takie atrakcje zdrowotne? Wpadam chyba w jakąś hipochondrię🤦‍♀️
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Drętwienie twarzy 29.06.21, 21:57
      neuralgia nerwu trójdzielnego ?
    • arabelax Re: Drętwienie twarzy 29.06.21, 22:06
      Moze tezyczka?
    • 71tosia Re: Drętwienie twarzy 29.06.21, 22:13
      Zapalenie nerwu trójdzielnego twarzy?
    • nottymoni Re: Drętwienie twarzy 29.06.21, 22:19
      Moja kolezanka mloda wegetarianka tak miala. Wyszedl jej duzy niedobor wit d. Ustapilo po kilku tygodniach suplementacji
      • kira_03 Re: Drętwienie twarzy 25.08.23, 06:07
        Jak wege to chyba niedobór wit b raczej?
    • mamtrzykotyidwa Re: Drętwienie twarzy 29.06.21, 22:27
      Witaminy B compositum Polfy(maksymalną dawkę) + witamina B12 forte Naturell + Multilac Synbiotyk na odbudowanie flory bakteryjnej. Pobierz to przez tydzień, to ci przejdzie.
      I zawsze, jak tylko zaczyna cię boleć jakaś rwa, to bierz wit.b, to najlepiej zwalcza wszelkie zapalenia nerwów.
      • lotka_5 Re: Drętwienie twarzy 29.06.21, 22:43
        Wit b w suplementacji powinno się brać dopiero po badaniu krwi, jeśli wyjdzie jej niedobór. Nie radzę brać w ciemno bo Wit b bardzo łatwo szybko przedawkować.
        Taki (łagodnie opisany tutaj) opieprz dostałam od lekarki po przedawkowaniu.
        • aguha Re: Drętwienie twarzy 30.06.21, 11:52
          Brałam Neurovit, oprócz tego zastrzyki z wit. B12. Witaminę D3 kontroluje endokrynolog. Miałam wcześniej chyba coś około 22 ng/ml, po suplementacji 4 tys. j.m. mieszczę się teraz w normie. Muszę chyba pomęczyć jeszcze lekarza w poradni POZ.
        • mamtrzykotyidwa Re: Drętwienie twarzy 06.07.21, 18:27
          Chyba ci się witaminy pomyliły: D z B pomyliłaś.
          Nadmiar B usuwany jest z moczem i żeby przedawkować, to trzeba by bardzo długo brać bardzo duże dawki, kilkukrotnie większe niż dopuszczalne.
        • szmytka1 Re: Drętwienie twarzy 07.07.21, 19:35
          każdy lekarz, który przepisywał mi kompleksy z wit b i doiustnie i w zastrzykach w d...e, robił to w ciemno, a byli to i lekarze rodzinni i neurolog
      • mandre_polo Re: Drętwienie twarzy 07.07.21, 21:19
        mamtrzykotyidwa napisała:

> Witaminy B compositum Polfy(maksymalną dawkę) + witamina B12 forte Naturell + M
        > ultilac Synbiotyk na odbudowanie flory bakteryjnej. Pobierz to przez tydzień, t
        > o ci przejdzie.
        > I zawsze, jak tylko zaczyna cię boleć jakaś rwa, to bierz wit.b, to najlepiej z
        > walcza wszelkie zapalenia nerwów.

Dodać trzeba jeszcze uczciwie że czym szybsza rehabilitacja tym mniejsze przykurcze
      • bombelek1 Re: Drętwienie twarzy 24.08.23, 19:34
        Neurovit, na receptę, - wit b12, b6 itd
        Ibuvit d3 kapsułki, lek 4000 j.
        Myślę, że lekarz wskazany.
        Albo zrób badania, może 40 plus? Cały zestaw za darmo, dołożysz d3-25 oh, wit b12
        Sama w ikp możesz sobie aktywować, albo w przychodni
        Tak w ciemno brać bez sensu
    • mamid Re: Drętwienie twarzy 30.06.21, 12:42
      Drętwieje mi twarz od czasu do czasu, po przebytej boleriozie, z roku na rok mniej.
      • primula.alpicola Re: Drętwienie twarzy 06.07.21, 19:43
        Boreliozie.
        • kk345 Re: Drętwienie twarzy 06.07.21, 19:56
          A skąd wiesz, co ona przebyła? 🙂
          • primula.alpicola Re: Drętwienie twarzy 06.07.21, 20:00
            No chyba że tak.
            Może ma dyslekCjęwink
            • hummorek Re: Drętwienie twarzy 07.07.21, 20:03
              🤣
    • fitfood1664 Re: Drętwienie twarzy 06.07.21, 19:41
      Guillain-Barré??
      • go-jab Re: Drętwienie twarzy 25.08.23, 04:15
        Predzej bell’s palsy
    • mandre_polo Re: Drętwienie twarzy 06.07.21, 19:52
      Jakie badania zlecił neurolog? Badał czy lek na oko?
      • aguha Re: Drętwienie twarzy 06.07.21, 22:29
        Neurolog oczywiście mnie zbadał, ale już w wynik rtg nie raczył zerknąć. Dostałam receptę na Sirdalut, Neurovit oraz Diclac. Miało przejść po 3 tygodniach. Usłyszałam tylko, że bieganie to samo zuo 😈i mam zmienić aktywność fizyczną. Ponieważ opadła mi delikatnie powieka, internista kazał odstawić Sirdalut i trochę zmodyfikował leczenie. Zlecił zastrzyki z witaminy B12. Powoli przeszło, ale nadal się utrzymuje drętwienie prawej część ciała. Mam wrażenie, jakby prawa powieka była cięższa. Na fizjoterapię się nie zdecydowałam, ponieważ byłam jeszcze przed szczepieniem i nie chciałam się narażać.
        • mandre_polo Re: Drętwienie twarzy 07.07.21, 06:03
          Co to za pomysł żeby RTG obrazował tego typu ból. Tu trzeba tomografii
          Słabe to leczenie bez rehabilitacji.Nie zlikwiduje skutków przykurczy. Do sklepów spożywczych też nie chodzisz skoro obawiasz się wirusa?
          • mandre_polo Re: Drętwienie twarzy 07.07.21, 06:06
            I tomografii głowy również, nie tylko kręgosłupa. Najgorętsze że nie chcesz rehabilitacji barku
            • mandre_polo Re: Drętwienie twarzy 07.07.21, 06:06
              Najgorsze
        • bombelek1 Re: Drętwienie twarzy 24.08.23, 19:36
          O panie, to stary wątek 🤬
    • mandre_polo Re: Drętwienie twarzy 06.07.21, 19:55
      Dlaczego z barkiem trafiłaś do neurologa? Miałaś fizjoterapię?
      • zzuu435 Re: Drętwienie twarzy 24.08.23, 18:28
        Proszę oponom ponieważ od pewnego czas dostałem jakby porażenia albo zapalenia nerwu na szyi a później przeszło mi przez głowę do czoła które mam czerwone miałem na poczatku pieczenie lekarz neurolog przepisał mi neurovit i leki przeciwbólowe powiedzie mi co to jest i jak długo to może trwać co robic jakie badania?
        Dzieki proszę odpiszcie
    • headonshouldersbaby Re: Drętwienie twarzy 24.08.23, 19:53
      Ja miałam po szczepionce pfizer Ok 9 miesięcy drętwienie i ból całej lewej strony ciała, mama koleżanki miała podobne jazdy z twarzą . Mnie przeszło , jej nie. Jestem na grupie komplikacji neurologicznych po mRNA na FB Nie wiem czy jestes szczepiona czy nie ale jeżeli pojawiło się to pare tyg/ mies po którejś dawce to możesz spokojnie założyć ze to od tego.
      • go-jab Re: Drętwienie twarzy 25.08.23, 04:17
        Dokladnie…
    • milva24 Re: Drętwienie twarzy 24.08.23, 21:26
      Mnie twarz parę miesięcy też drętwiała ale to chyba było że stresu. Aktualnie przeszło a nic z tym nie robiłam, nawet u lekarza nie byłam.
      • milva24 Re: Drętwienie twarzy 24.08.23, 21:27
        *parę miesięcy temu, drętwiała przez kilka dni, później przeszło
    • figa_z_makiem99 Re: Drętwienie twarzy 24.08.23, 21:40
      Mam przy Hashimoto, nasila się przy określonych pokarmach.
      • figa_z_makiem99 Re: Drętwienie twarzy 24.08.23, 21:41
        Różne zapalenia także.
    • imponderabilia22 Re: Drętwienie twarzy 24.08.23, 21:42
      Zrób test na tężyczkę. Bierz duże dawki wit. D i mg
      • zzuu435 Re: Drętwienie twarzy 25.08.23, 06:43
        Ale takie leczenie tylko witaminami B i D może nie rozwiać problemu jak na przykład rano czasem mam zawroty glowy czy warto zrobic jak lekarz kazał prześwietlenie odcinka szyjnego może jakas choroba neurolgna byc? Ale tez zauważyłem ze po dłużnym czasie wam przechodzą objawy miałem tez dużo stresów i stanów emocjonalnych może uda się to przejść

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka