tanebo001 05.08.21, 11:34 innpoland.pl/170579,lewandowski-w-ogniu-krytyki-ile-zaplaci-swoim-pracownikom i tyle w kwestii "skapywania"... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 12:22 Dobry temat dla Mai Staśko. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 12:25 Maja już pewnie w blokach startowych stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
erzulie Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 12:23 Przecież w skaptowanie nikt już nie wierzy. Żeby serio traktować takie założenia, trzeba by przez ostatnie sto lat siedzieć pod kamieniem. To funkcjonuje tylko jako wygodna wymówka dla ludzi, którzy chcą, żeby pracownicy zaiwaniali za miskę ryżu, tylko z jakichś powodów wstydzą się to powiedzieć wprost. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 12:28 Mnie w ogóle dziwi, że tylu sportowców i artystów inwestuje w gastro, zupełnie się na tym nie znając. Tzn wiem, że on tylko wykłada kasę, a know how ogarnia wspólnik. Ale tak czy inaczej to trudna i wymagająca branża. Już nie jeden popłynął. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 12:52 Też się zastanawiam, po co im to... Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 12:55 Z ciekawostek to Milik jeszcze przed pandemią zainwestował w knajpę i nawet na tarczę się załapał. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 17:36 To pewnie jakiś lajfstajlowy kamień milowy. Jak winnica. U biedusów też pewnie się znajdzie coś podobnego, tylko inne artefakty. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 17:37 W sensie, że imp to nie po to, żeby przynosiło jakiś wierny dochód, ale żeby usiąść, popatrzeć i pomyśleć "to je moje, to je w moim portfolio" Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 17:38 Wymierny, nie wierny Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 17:44 Bo to spełnia dwie potrzeby na raz - po pierwsze daje kasę a po drugie popularność. Właściciel restauracji jest poniekąd osobą popularną bo firmuje swoją osobą miejsce publiczne jakim jest restauracja. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Lewandowski a turboliberalizm 06.08.21, 00:05 tanebo001 napisał: > Bo to spełnia dwie potrzeby na raz - po pierwsze daje kasę a po drugie popularn > ość. Jesteście naiwni. Gastronomia jest świetną sprawą do obniżania podatku. Łatwo w niej generować "straty". Przecież ten facet nie martwi się o dodatkowy dochód, a o to, by z brutto zostało mu więcej netto. Odpowiedz Link Zgłoś
rexona_sport Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 18:12 Haha trafne. Myśle co u klasy średniej może być odpowiednikiem, bo napewno jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 18:22 Kupno mieszkania pod wynajem krótkoterminowy Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 17:49 I wciąż są chętni do zakładania takich biznesów... Nadal też będą się dziwić, że ludzie za takie stawki nie będą się rzucać do pracy u nich. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 16:56 W sumie to zaczyna mi go byc zal. Pieniedzy zarobil mnostwo, inflacja szaleje, a on nie moze tej kasy zainwestowac, bo od razu sie raban podnosci, ze w firmach, w ktore on wlozyl pieniadze, pracownicy maja zarabiac dwa razy wiecej niz w innych podobnych. Wiekszosc lokali gastronomicznych upada w pierwszym roku po otwarciu. On te pieniadze z duzym prawdopodobienstwem straci. Ale nie - powinien stracic jeszcze wiecej, wedlug wielu. Ani on tej knajpy nie bedie prowadzil, ani sie na tym nie zna... Ot, wlozyl tam pieniadze. Powstaly nowe miejsca pracy w Polsce, wieksza konkurencja o pracownikow. Bedzie wiecej podatkow zasilajacych budzet. Polacy woleliby jednak, zeby Lewandowski zainwestowal swoje miliony w obrazy, zloto czy akcje. Wtedy by ich to mniej bolalo - nie zatrudnialby nikogo i git. I zeby tu bylo chociaz slowo o tym, ze chce zatrudniac niezgodnie z prawem, bez umowy, ponizej najnizszej krajowej... A skad! Polak poprostu wie, ile Lewadowski powinen placic kelnerowi. Jednoczesnie Polak nie bedzie przeplacal w restauracji... Tacy to z Polakow biznesmeni... Odpowiedz Link Zgłoś
erzulie Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 17:14 Ojej jaki biedny. Mógł po prostu zainwestować, nikt mu nie kazał się rozliczać ze swoich inwestycji. Ale on chce swoim nazwiskiem i swoją facjatą ściągnąć klientów i zarabiać, to niech bierze na klatę, ze ludzie wyśmiewają, że pensja u niego to 2400 na rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 17:15 Cienkie to. Myślisz że ci będzie wdzięczny? Myślę że ma cię gdzieś i nawet nie nasikałby na ciebie gdybyś się podpaliła. Dla inwestora liczy się tylko zysk. Nawet ze zwłok potrafią go wycisnąć. Sęk w tym że nie jest to korzystne dla społeczeństwa (w tym dla nich samych). Tak powinni zarabiać. Ale społeczeństwo powinno faworyzować sposoby zarabiania korzystne dla społeczeństwa - na przykład zieloną energię. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 17:21 Nie sobie klub sportowy kupi 👍😂 Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 18:02 sasanka4321 napisała: > > a on nie moze tej kasy zainwestowac, bo od razu sie raban podnosci, ze w firmac > h, w ktore on wlozyl pieniadze, pracownicy maja zarabiac dwa razy wiecej niz w > innych podobnych. Nie histeryzuj. Nikt niw wymaga, aby płacił dwa razy więcej niż podobne firmy. Niech tylko ma na tyle przyzwoitości, żeby płacić takie same stawki, a nie znacznie zaniżone. Odpowiedz Link Zgłoś
rexona_sport Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 18:16 Dokładnie, śmieszna manipulacja jakoby można było tylko wyzyskiwać pracowników albo zbierać dzieła sztuki. Obrońcy panszczyzny tez wołali tak, lepiej niech pan sam robi na roli a chłopi niech zdychają z głodu 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 20:19 Kelnerzy wszędzie zarabiają grosze. Ich dochodem jest napiwek. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 21:34 Mam znajomego kelnera. Napiwki są coraz mniejsze, mniej ludzi daje, więcej płaci karta i nie zostawia nic. Nie sądzisz, że zarabianie "co łaska" jest uwłaczające, dobre dla żebraka lub księdza? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 21:43 A po drugie z punktu widzenia firmy szkodliwe. Jako szef chcę nagradzać pracownika za dobrą pracę. Więc w moim interesie jest by pracownik zadowolił klienta jak najmniejszym kosztem. Żeby nie być źle zrozumianym - zależy mi na zadowoleniu klienta ale jeśli przepłacę to nic z tego nie mam. Jeśli tą pracę oddam w ręce klienta to na tym mogę stracić. Klientowi nie musi zależeć na moim zysku. A kelnerowi zależy na zadowoleniu klienta a nie moim. Może więc sprzedać mu homara w cenie krewetki. I dostać lepszy napiwek. A ja na tym stracę. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Lewandowski a turboliberalizm 06.08.21, 09:44 Napiwek powinien być nieobowiązkowym bonusem dawanym wtedy, jak jesteśmy szczególnie zadowoleni, kelner powinien mieć normalną pensję. Neoliberalna patologia zrobiła z tego jedyny dochód obsługi kelnerskiej, wymuszając szantażem moralnym dawanie napiwków ZAWSZE, niezależnie od efektu, "no bo przecież bidny kelner nic nie zarabia". Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Lewandowski a turboliberalizm 05.08.21, 18:09 Na tym polega biznes. Raz zyskujesz, raz tracisz. Ryzyko w inwestycji, jest zawsze, co tu przeżywać? Jeszcze przy takim majątku? Nie żal ci ludzi, którzy nie majac zadnego majątku, włożyli wszystko w interes, a teraz muszą go zamknąć? Ci dopiero mają problem. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Lewandowski a turboliberalizm 06.08.21, 09:00 >W sumie to zaczyna mi go byc zal. Wyślij mu paczkę może? > Powstaly nowe miejsca pracy w Polsce W Polsce jest całkiem sporo miejsc z goownopracą, nie trzeba kolejnych. >Polacy woleliby jednak Polacy przestali się dawać dymać i tyle. I przestali traktować zatrudnienie jako łaskę pana, a jako normalny stosunek pomiędzy ludźmi - ja ci daję swój czas, wiedzę i wysiłek, żeby twój biznes działał, ty mi za to płacisz. Nikt nikomu niczego nie daje w prezencie i z łaski. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Lewandowski a turboliberalizm 06.08.21, 09:51 >W sumie to zaczyna mi go byc zal O, milionerka w chwilowych tarapatach! Nie, nie będzie żadnych podatków do budżetu. Ludzie tacy jak Lewandowski doskonale wiedzą, jak optymalizować (znaczy, mają od tego ludzi). Nie potrzeba nam kolejnych śmieciowych miejsc pracy. Taka sytuacja tylko utrwala patologię: skoro wszyscy g...o płacą, to nie ma żadnej konkurencji, do której można by pójść, a cała branża kombinuje w kierunku "no skoro Lewandowski płaci g...nianie, to czemu ja miałbym płacić więcej". Odpowiedz Link Zgłoś