aankaa 10.01.26, 18:58 za grudzień 2025: prąd 40 zł, opłaty dodatkowe 39 zł paranoja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwawy.lolo Re: dostałam rachunek za prąd 10.01.26, 19:06 Ja za 60 kWh od 19.12 do 02.01 zapłaciłem 86,28 peelenów. Za sam prąd 38. Energa Gdańsk. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: dostałam rachunek za prąd 10.01.26, 22:33 aankaa napisała: > za grudzień 2025: prąd 40 zł, opłaty dodatkowe 39 zł > > paranoja > > Ja wcześniej. Za to samo zużycie 80 zł więcej za dodatki. Motyka- przecież prąd nie podrożał 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
dekrokus Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 00:14 Ja za prąd 500 zł, a za gaz 3000 zł. To się nazywa nie paranoja, tylko praawdziwe szaleństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
bernadetta-pijaczka Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 00:51 No to chyba w tym mieszkaniu mie mieszkasz , albo siedzisz o świeczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 13:35 po ćmoku nie siedzę, nie piorę/zmywam naczyń w misce. Takie mam zużycie miesięczne (ok.100 kWh, mieszkam sama). Latem jest więcej (klima) ale w granicach 20-25% tu chodziło mi o stosunek kwoty za zużyty prąd a opłaty dodatkowe Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 13:59 Mówią, że obniżają a podwyższają, czyżby kłamali, przecież to niemożliwe. Nie ma tu sprzeczności – cena energii maleje, ale suma pozostałych opłat rośnie szybciej. Budżet wydaje olbrzymie pieniądze na drogie źródła energii, wiatraki i panele słoneczne. W dodatku, są to źródła, które nie mogą zastąpić ani istnieć bez tradycyjnych - węgla, gazu, atomu. OZE istnieje tylko przy dużych dopłatach budżetowych lub przy gwarantowanych przez budżet kontraktach za generowaną energię. Będzie gorzej, ponieważ elektrownie węglowe są i będą likwidowane a nie ma planów budowy nowych. Polska będzie importować więcej energii niż dotychczas. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz.urbanski Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 14:30 boggi_dan napisał: > Będzie gorzej, ponieważ elektrownie węglowe są i będą likwidowane No widzisz taniuszka - pis zapoczątkował - wybudował elektrownię w Ostrołęce i zaraz rozebrał. I jakieś 2 mld poszły się paść😭 Ale zaraz - na starcie prezydent Batyr obiecał obniżkę prądu o 30% Prawda li to? Odpowiedz Link Zgłoś
ansziy80 Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 14:50 Przesadzacie z tymi klimatyzatorami. Upałów w Polsce nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
bernadetta-pijaczka Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 10:29 aankaa napisała: > po ćmoku nie siedzę, nie piorę/zmywam naczyń w misce. Takie mam zużycie miesięc > zne (ok.100 kWh, mieszkam sama). Latem jest więcej (klima) ale w granicach 20-2 > 5% > > tu chodziło mi o stosunek kwoty za zużyty prąd a opłaty dodatkowe > Sama jesteś ĆMOK. Napisz prawdę, dlaczego masz takie nieskie rachunki. Myślisz, że ktos jest głupi? Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 11:43 bernadetta-pijaczka napisała: > aankaa napisała: > > > po ćmoku nie siedzę, nie piorę/zmywam naczyń w misce. Takie mam zużycie m > iesięc > > zne (ok.100 kWh, mieszkam sama). Latem jest więcej (klima) ale w granicac > h 20-2 > > 5% > > > > tu chodziło mi o stosunek kwoty za zużyty prąd a opłaty dodatkowe > > > > > > Sama jesteś ĆMOK. Napisz prawdę, dlaczego masz takie nieskie rachunki. Myślisz, > że ktos jest głupi? Wytłumaczcie staruszce, która liczyła na podwyżkę skromnej emerytury, że choć zapłaci mniej, to zapłaci więcej, oszuści. A najlepiej powiedzcie jej, że koniecznie ma płacić więcej... byleby tylko PiS nie rządził. No i nie zapomnijcie o tak samo "cwanych" podwyżkach innych opłat, na które staruszka nie może się wprost doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
bernadetta-pijaczka Re: dostałam rachunek za prąd 13.01.26, 07:56 Ale o co Ci chodzi? Do mnie masz pretensje? Ja płacę po 600 stów za prąd, dlatego nie wierzę w to, co wypisuje autorka wątku. Wytknęłam jej, że wypisuje bzdury i żeby tyle zapłacić, siedzi w mieszkaniu przy świeczkach, albo nie mieszka tam wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: dostałam rachunek za prąd 13.01.26, 15:50 płacisz 600 zł (w tym opłaty obowiązkowe) miesięcznie? Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: dostałam rachunek za prąd 13.01.26, 17:49 Bernadetka chyba sama pędzi alkohol na swoje potrzeby, to musi być bardzo energochłonne. Z ciekawości zliczyłam wszystkie rachunki za prąd za poprzedni rok i podzieliłam przez 12. Wyszło mi 48 zł miesięcznie. Mieszkam sama, w połowie roku wymieniłam lodówkę i pralkę na nowe. Pracuję poza domem, często wychodzę popołudniami i wieczorami, nocuję najczęściej u siebie, czasami wyjeżdżam, mam dużą lodówkę, nie mam zmywarki, ekspresu do kawy, telewizora. Nie mam pojęcia ile z tej kwoty to zużycie, a ile jakieś inne opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
bernadetta-pijaczka Re: dostałam rachunek za prąd 16.01.26, 16:23 Nie chrzań andźka. Nikt przy zdrowych zmysłach w te brednie nie uwierzy. Mozesz sobie pisać, co chcesz, ale mnie nie nabierzesz. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: dostałam rachunek za prąd 13.01.26, 17:57 bernadetta-pijaczka napisała: > Ale o co Ci chodzi? Do mnie masz pretensje? Ja płacę po 600 stów za prąd, dlate > go nie wierzę w to, co wypisuje autorka wątku. Wytknęłam jej, że wypisuje bzdu > ry i żeby tyle zapłacić, siedzi w mieszkaniu przy świeczkach, albo nie mieszka > tam wcale. > Nie do ciebie. Jedynie Ciebie zacytowałem. Nie ma podwyżki prądu, a jest to jest ciekawe..Ktoś tu kogo robi w balona. Sorry, że tak odebrałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 00:54 w sensie, ze duzo czy malo? Bo tyle to ja place w niezamieszkalym mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bernadetta-pijaczka Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 10:33 Panna głupoty wypisuje. I myśli, że ktoś sie na to nabierze. Może jej płacą za wypisywanie tych bzdur, albo ktos sie pomylił przy wypisywaniu rachunku i zapomnial drugiego zera dopisać. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 13:38 O to, to! Niestety.. Odpowiedz Link Zgłoś
irsila Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 14:40 aankaa napisała: > za grudzień 2025: prąd 40 zł, opłaty dodatkowe 39 zł > > paranoja > > Po prostu jaja tu sobie robisz? Czyż nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 14:45 747,75 za usługi dystrybucji (czyli nie zużycie, bo zużycie to inna kolumna). Faktura półroczna. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: dostałam rachunek za prąd 16.01.26, 17:02 yenna_m napisała: > 747,75 za usługi dystrybucji (czyli nie zużycie, bo zużycie to inna kolumna). > Faktura półroczna. Opłata dystrybucyjna jest za dostarczenie ci energii czyli jak najbardziej jest związana z jej zużyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalcia53 Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 11:12 Ha ha ja 391 za 2 miesiące. Zaczynam się zastanawiać czy UE się nie rozleci z hukiem. Przy czym rachunki dla konsumentów to jest pikuś z cenami dla biznesu. I jak walczyć z chińskim zalewem ? Jako UE popełniamy zbiorowe samobójstwo i otwieramy drzwi dla prawicowych szaleńców albo skumanych z islamem lewicowych wariatów Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 11:56 U mnie obecnie ponad 400 zł miesięcznie Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 20:46 Amen U nas w Dk od nowego roku obnizyli prąd dość odczuwalnie Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 11:36 Ciesz się tą chwilą, bo za rok, jak ETS obejmie również energię dla gospodarstw domowych, to te opłaty będziesz miała jeszcze wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
dariamax Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 20:12 Faktura 80 zł zużycie 0 kw - mam solary Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 20:54 dariamax napisała: > Faktura 80 zł zużycie 0 kw - mam solary > Powiedz to tym co nie mają. I uwierzyli że Pisowska drożyzna zniknie. Miała być obniżka cen prądu o 1/3 w ciągu 100 dni od objęcia urzędu. Margaryna Rama w usta pcha się sama. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 22:18 płać, płać na walkę z globalnym ociepleniem haha Odpowiedz Link Zgłoś
laluga Re: dostałam rachunek za prąd 13.01.26, 12:09 Gorzej, że ja w ogóle rachunku z a prąd nie rozumiem. Prognozy, korekty, korekty do prognozy, korekty do rachunku itp. i 10 pozycji na rachunku. Kiedyś Tusk obiecywał uproszenie rachunku za prąd ale nie spieszy się z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: dostałam rachunek za prąd 13.01.26, 15:53 gwoli wyjaśnienia - to są kwoty netto za 1 miesiąc. Gotuję na gazie, normalnie używam AGD, nie siedzę przy świeczkach, mieszkam sama. Chodziło mi o stosunek zużycie prądu/opłaty dodatkowe Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: dostałam rachunek za prąd 13.01.26, 16:22 Gdy kupujesz np spodnie, na rachunku nie ma kosztow transportu bawelny, przedzenia, tkania, szycia utrzymania sklepu oplaty za urlop szwaczki i wielu innych. Przedsiebiorcy uzasadniaja podwyzki cen wielu produktow a to kosztami energii, a to transportu, a to placa minimalna. Energetyka rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: dostałam rachunek za prąd 16.01.26, 17:04 Co rozumiesz przez 'opaty dodatkowe'? Jaki jest stosunek pozycji zmiennych do stałych? Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: dostałam rachunek za prąd 16.01.26, 17:10 jedna pozycja na fakturze to opłata za faktyczne zużycie (szczęśliwie nie płacę tzw. opłaty handlowej), druga - to te dodatkowe. U mnie wychodzi niemal 50/50 Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: dostałam rachunek za prąd 16.01.26, 20:42 Placisz przeciez za energie, dostarczenie tej energii, pewnosc dostawy, odczyt licznika, wypozyczenie licznika. Czesc tych oplat jest zalezna od ilosci zuzytej energii, czesc stala, niezalezna. Odpowiedz Link Zgłoś