Dodaj do ulubionych

dostałam rachunek za prąd

10.01.26, 18:58
za grudzień 2025: prąd 40 zł, opłaty dodatkowe 39 zł

paranoja
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: dostałam rachunek za prąd 10.01.26, 19:06
      Ja za 60 kWh od 19.12 do 02.01 zapłaciłem 86,28 peelenów.
      Za sam prąd 38.
      Energa Gdańsk.
      • krwawy.lolo Re: dostałam rachunek za prąd 10.01.26, 19:07
        62 kWh
    • kamin Re: dostałam rachunek za prąd 10.01.26, 22:22
      Zazdroszczę.
    • boggi_dan Re: dostałam rachunek za prąd 10.01.26, 22:33
      aankaa napisała:

> za grudzień 2025: prąd 40 zł, opłaty dodatkowe 39 zł
      >
      > paranoja
      >
      > Ja wcześniej. Za to samo zużycie 80 zł więcej za dodatki. Motyka- przecież prąd nie podrożał 😆
    • vivi86 Re: dostałam rachunek za prąd 10.01.26, 23:17
      Dla planetki
    • dekrokus Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 00:14
      Ja za prąd 500 zł, a za gaz 3000 zł. To się nazywa nie paranoja, tylko praawdziwe szaleństwo.
    • bernadetta-pijaczka Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 00:51
      No to chyba w tym mieszkaniu mie mieszkasz , albo siedzisz o świeczkach.
      • aankaa Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 13:35
        po ćmoku nie siedzę, nie piorę/zmywam naczyń w misce. Takie mam zużycie miesięczne (ok.100 kWh, mieszkam sama). Latem jest więcej (klima) ale w granicach 20-25%

tu chodziło mi o stosunek kwoty za zużyty prąd a opłaty dodatkowe
        • boggi_dan Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 13:59
          Mówią, że obniżają a podwyższają, czyżby kłamali, przecież to niemożliwe. Nie ma tu sprzeczności – cena energii maleje, ale suma pozostałych opłat rośnie szybciej. Budżet wydaje olbrzymie pieniądze na drogie źródła energii, wiatraki i panele słoneczne.
          W dodatku, są to źródła, które nie mogą zastąpić ani istnieć bez tradycyjnych - węgla, gazu, atomu.
          OZE istnieje tylko przy dużych dopłatach budżetowych lub przy gwarantowanych przez budżet kontraktach za generowaną energię.
          Będzie gorzej, ponieważ elektrownie węglowe są i będą likwidowane a nie ma planów budowy nowych.
          Polska będzie importować więcej energii niż dotychczas.
          • mateusz.urbanski Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 14:30
            boggi_dan napisał:

> Będzie gorzej, ponieważ elektrownie węglowe są i będą likwidowane

No widzisz taniuszka - pis zapoczątkował - wybudował elektrownię w Ostrołęce i zaraz rozebrał. I jakieś 2 mld poszły się paść😭
            Ale zaraz - na starcie prezydent Batyr obiecał obniżkę prądu o 30%
            Prawda li to?
        • ansziy80 Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 14:50
          Przesadzacie z tymi klimatyzatorami. Upałów w Polsce nie pamiętam.
        • bernadetta-pijaczka Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 10:29
          aankaa napisała:

> po ćmoku nie siedzę, nie piorę/zmywam naczyń w misce. Takie mam zużycie miesięc
          > zne (ok.100 kWh, mieszkam sama). Latem jest więcej (klima) ale w granicach 20-2
          > 5%
          >
          > tu chodziło mi o stosunek kwoty za zużyty prąd a opłaty dodatkowe
          >

Sama jesteś ĆMOK. Napisz prawdę, dlaczego masz takie nieskie rachunki. Myślisz, że ktos jest głupi?
          • boggi_dan Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 11:43
            bernadetta-pijaczka napisała:

> aankaa napisała:
            >
            > > po ćmoku nie siedzę, nie piorę/zmywam naczyń w misce. Takie mam zużycie m
            > iesięc
            > > zne (ok.100 kWh, mieszkam sama). Latem jest więcej (klima) ale w granicac
            > h 20-2
            > > 5%
            > >
            > > tu chodziło mi o stosunek kwoty za zużyty prąd a opłaty dodatkowe
            > >
            >
            >
            >
            > Sama jesteś ĆMOK. Napisz prawdę, dlaczego masz takie nieskie rachunki. Myślisz,
            > że ktos jest głupi?
            Wytłumaczcie staruszce, która liczyła na podwyżkę skromnej emerytury, że choć zapłaci mniej, to zapłaci więcej, oszuści.
            A najlepiej powiedzcie jej, że koniecznie ma płacić więcej... byleby tylko PiS nie rządził. No i nie zapomnijcie o tak samo "cwanych" podwyżkach innych opłat, na które staruszka nie może się wprost doczekać.
            • bernadetta-pijaczka Re: dostałam rachunek za prąd 13.01.26, 07:56
              Ale o co Ci chodzi? Do mnie masz pretensje? Ja płacę po 600 stów za prąd, dlatego nie wierzę w to, co wypisuje autorka wątku. Wytknęłam jej, że wypisuje bzdury i żeby tyle zapłacić, siedzi w mieszkaniu przy świeczkach, albo nie mieszka tam wcale.

• aankaa Re: dostałam rachunek za prąd 13.01.26, 15:50
                płacisz 600 zł (w tym opłaty obowiązkowe) miesięcznie?
                • aandzia43 Re: dostałam rachunek za prąd 13.01.26, 17:49
                  Bernadetka chyba sama pędzi alkohol na swoje potrzeby, to musi być bardzo energochłonne. Z ciekawości zliczyłam wszystkie rachunki za prąd za poprzedni rok i podzieliłam przez 12. Wyszło mi 48 zł miesięcznie. Mieszkam sama, w połowie roku wymieniłam lodówkę i pralkę na nowe. Pracuję poza domem, często wychodzę popołudniami i wieczorami, nocuję najczęściej u siebie, czasami wyjeżdżam, mam dużą lodówkę, nie mam zmywarki, ekspresu do kawy, telewizora. Nie mam pojęcia ile z tej kwoty to zużycie, a ile jakieś inne opłaty.
                  • bernadetta-pijaczka Re: dostałam rachunek za prąd 16.01.26, 16:23
                    Nie chrzań andźka. Nikt przy zdrowych zmysłach w te brednie nie uwierzy. Mozesz sobie pisać, co chcesz, ale mnie nie nabierzesz.
              • boggi_dan Re: dostałam rachunek za prąd 13.01.26, 17:57
                bernadetta-pijaczka napisała:

> Ale o co Ci chodzi? Do mnie masz pretensje? Ja płacę po 600 stów za prąd, dlate
                > go nie wierzę w to, co wypisuje autorka wątku. Wytknęłam jej, że wypisuje bzdu
                > ry i żeby tyle zapłacić, siedzi w mieszkaniu przy świeczkach, albo nie mieszka
                > tam wcale.
                >
                Nie do ciebie. Jedynie Ciebie zacytowałem. Nie ma podwyżki prądu, a jest to jest ciekawe..Ktoś tu kogo robi w balona. Sorry, że tak odebrałaś.
    • mikams75 Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 00:54
      w sensie, ze duzo czy malo? Bo tyle to ja place w niezamieszkalym mieszkaniu.
      • bernadetta-pijaczka Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 10:33
        Panna głupoty wypisuje. I myśli, że ktoś sie na to nabierze. Może jej płacą za wypisywanie tych bzdur, albo ktos sie pomylił przy wypisywaniu rachunku i zapomnial drugiego zera dopisać.
      • chlodne_dlonie Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 13:38
        O to, to!
        Niestety.. uncertain
    • irsila Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 14:40
      aankaa napisała:

> za grudzień 2025: prąd 40 zł, opłaty dodatkowe 39 zł
      >
      > paranoja
      >
      >
      Po prostu jaja tu sobie robisz?
      Czyż nie tak?
    • yenna_m Re: dostałam rachunek za prąd 11.01.26, 14:45
      747,75 za usługi dystrybucji (czyli nie zużycie, bo zużycie to inna kolumna).
      Faktura półroczna.
      • evening.vibes Re: dostałam rachunek za prąd 16.01.26, 17:02
        yenna_m napisała:
        > 747,75 za usługi dystrybucji (czyli nie zużycie, bo zużycie to inna kolumna).
        > Faktura półroczna.

Opłata dystrybucyjna jest za dostarczenie ci energii czyli jak najbardziej jest związana z jej zużyciem.
    • kowalcia53 Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 11:12
      Ha ha ja 391 za 2 miesiące. Zaczynam się zastanawiać czy UE się nie rozleci z hukiem. Przy czym rachunki dla konsumentów to jest pikuś z cenami dla biznesu. I jak walczyć z chińskim zalewem ? Jako UE popełniamy zbiorowe samobójstwo i otwieramy drzwi dla prawicowych szaleńców albo skumanych z islamem lewicowych wariatów
      • kamin Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 11:56
        U mnie obecnie ponad 400 zł miesięcznie
        • znowu.to.samo Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 20:46
          Amen
          U nas w Dk od nowego roku obnizyli prąd dość odczuwalnie
    • alicia033 Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 11:36
      Ciesz się tą chwilą, bo za rok, jak ETS obejmie również energię dla gospodarstw domowych, to te opłaty będziesz miała jeszcze wyższe.
    • dariamax Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 20:12
      Faktura 80 zł zużycie 0 kw - mam solary
      • boggi_dan Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 20:54
        dariamax napisała:

> Faktura 80 zł zużycie 0 kw - mam solary
        >
        Powiedz to tym co nie mają. I uwierzyli że Pisowska drożyzna zniknie. Miała być obniżka cen prądu o 1/3 w ciągu 100 dni od objęcia urzędu. Margaryna Rama w usta pcha się sama.
    • wyprawa32768 Re: dostałam rachunek za prąd 12.01.26, 22:18
      płać, płać na walkę z globalnym ociepleniem haha
    • laluga Re: dostałam rachunek za prąd 13.01.26, 12:09
      Gorzej, że ja w ogóle rachunku z a prąd nie rozumiem. Prognozy, korekty, korekty do prognozy, korekty do rachunku itp. i 10 pozycji na rachunku.
      Kiedyś Tusk obiecywał uproszenie rachunku za prąd ale nie spieszy się z tym.
    • aankaa Re: dostałam rachunek za prąd 13.01.26, 15:53
      gwoli wyjaśnienia - to są kwoty netto za 1 miesiąc. Gotuję na gazie, normalnie używam AGD, nie siedzę przy świeczkach, mieszkam sama. Chodziło mi o stosunek zużycie prądu/opłaty dodatkowe
      • kokosowy15 Re: dostałam rachunek za prąd 13.01.26, 16:22
        Gdy kupujesz np spodnie, na rachunku nie ma kosztow transportu bawelny, przedzenia, tkania, szycia utrzymania sklepu oplaty za urlop szwaczki i wielu innych. Przedsiebiorcy uzasadniaja podwyzki cen wielu produktow a to kosztami energii, a to transportu, a to placa minimalna. Energetyka rowniez.
    • evening.vibes Re: dostałam rachunek za prąd 16.01.26, 17:04
      Co rozumiesz przez 'opaty dodatkowe'? Jaki jest stosunek pozycji zmiennych do stałych?
      • aankaa Re: dostałam rachunek za prąd 16.01.26, 17:10
        jedna pozycja na fakturze to opłata za faktyczne zużycie (szczęśliwie nie płacę tzw. opłaty handlowej), druga - to te dodatkowe. U mnie wychodzi niemal 50/50
        • kokosowy15 Re: dostałam rachunek za prąd 16.01.26, 20:42
          Placisz przeciez za energie, dostarczenie tej energii, pewnosc dostawy, odczyt licznika, wypozyczenie licznika. Czesc tych oplat jest zalezna od ilosci zuzytej energii, czesc stala, niezalezna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka