Dodaj do ulubionych

Human to zuooo!

03.09.21, 12:56
Czytam wątek o zainteresowaniach i profilu w liceum i widzę, że wszystko dobre tylko byle nie "human".
Ten profil też jest adresowany do kogoś, to jest wybór, a nie porażka! Dziecko ma prawo do swojego wyboru (jedyna opcja która bym pohamowala to wybór słabego liceum tylko ze względu na to że ktoś inny tam idzie), a nie każdy rodzic ma ambicje by zmusić dziecko do 4 lat męczarni z rozszerzeniem z matmy, gdy dzieciak nie wykazuje śladu chęci do studiowania w przyszłości na kierunku technicznym.

Obserwuj wątek
    • georgia.guidestones Re: Human to zuooo! 03.09.21, 12:59
      W humanie bywa bardzo-bardzo malo godzin matematyki, co sprawia ze nawet do ogarniecia podstawy programowej konieczne sa korepetycje. Matki zwykle pisza z doswiadczenia swojego, starszych dzieci lub dzieci znajomych.
      • xantostrephomonas Re: Human to zuooo! 03.09.21, 13:01
        Podobnie, jak w pozostałych profilach bywają konieczne korepetycje.
        • georgia.guidestones Re: Human to zuooo! 03.09.21, 13:05
          Mialam w pewnym momencie cale 1h matematyki w tygodniu, przy juz 3 h w moim konkretnym przypadku bym polemizowala.
          • helena31 Re: Human to zuooo! 04.09.21, 10:02
            Teraz jest całkiem inna siatka godzin . Kiedyś była 1 h ?? Wydaje mi się to niemożliwe . W humanie np w 2 klasie sa 4 h , w 3 - 3 h .
      • stephanie_harper2 Re: Human to zuooo! 03.09.21, 17:36
        Bez przesady, syn na humanie do tej pory miał po 4 godziny matmy. Nie wiem jak w klasie maturalnej, może będzie mniej.
    • jehanette Re: Human to zuooo! 03.09.21, 13:03
      Ci z humanów tworzą idee i pomysły, które programują ci od matmy.
      Albo tak samo jak ci od matmy robią coś niezwiązanego ze swoim kierunkiem/zawodem, bywa i tak. żaden kierunek rozwoju nie jest gorszy, o ile jest własnym wyborem zgodnym z predyspozycjami etc.
      • bialeem Re: Human to zuooo! 03.09.21, 13:07
        Nie żebym dewaluowała "humanów", ale najlepsze pomysły mają ludzie potrafiący operować na obu tych płaszczyznach. Generalnie ludzie działający na styku dziedzin są zwykle odpowiedzialny za innowacje, bo nie myślą szablonowo. Humaniści też wpadają w szablony. Oczywiście piszemy o prawdziwych a nie o "humanistach" z kolekcji "nie potrafię liczyć, nie lubię się z logiką więc jestem humanistą"
      • xantostrephomonas Re: Human to zuooo! 03.09.21, 13:11
        I o to mi chodzi. Własny wybór i predyspozycje. Mody na profile się zmieniają. W moich czasach było zatrzęsienie klas "menedżerskich", a znajomi po tych klasach pracują w przeróżnych obszarach, często nie mających nic wspólnego z założeniem twórców profilu.
        Ja pracuję zgodnie z kierunkiem studiów, a kierunek studiów był skrajnie niezgodny z profilem klasy. Profil mi ani nie pomógł, ani nie zaszkodził. Raczej patrzyłbym na wartość dobrej szkoły, niż kontretnego profilu.
      • bigimax2 Re: Human to zuooo! 03.09.21, 13:11
        Ci z humanów tworzą idee i pomysły, które programują ci od matmy.

BUAHAHAHHAHAHAHHAHAH
        • bergamotka77 Re: Human to zuooo! 03.09.21, 17:24

> Ci z humanów tworzą idee i pomysły, które programują ci od matmy.

I to jest piękne podsumowanie smile Niech żyje human!
      • dido_dido Re: Human to zuooo! 03.09.21, 13:20
        Tak, tylko oby nie było więcej wodzów niż Indian smile
      • tairo Re: Human to zuooo! 03.09.21, 17:45

Dziękuję za doskonały dowcip na zakończenie tygodnia.
      • memphis90 Re: Human to zuooo! 03.09.21, 19:01
        No, najbardziej lubię ten pomysl, żeby po roku - 1 był od razu +1, z pominięciem zerowego... I teraz mamy takie bzdury ze wiek/dekada/tysiąclecie kończy się w roku zakończonym 0, a zaczyna się w roku zakonczonym na 1...
      • error.404 Re: Human to zuooo! 04.09.21, 03:42
        jehanette napisała:

>

Taaa, idee i pomysły, które nie mają w sobie żadnej logiki, i ci od matmy rwą sobie włosy z głowy jak to zrobić, żeby 2+2 = 5
        Za pracę z humanami podziękuję. Umysły ścisłe mają lepsze idee.
    • bigimax2 Re: Human to zuooo! 03.09.21, 13:12
      Dziecko ma prawo do swojego wyboru

no ma prawo do wszytkiego

ale jak skonczy jako mgr socjologi czy innej pierdologii na kasie w biedronce to bedzie wylacznie konsekwencja jego wyboru i dobrze bylo by dziecku to powiedziec na poczatku nie na koncu drogi edukacyjnej
      • xantostrephomonas Re: Human to zuooo! 03.09.21, 13:16
        Znam inżynierów na kasie w Biedronce. Życie tak a nie inaczej im się potoczyło. Znam też osoby z bardzo dochodową i ciekawa robotą po historii sztuki. Nie każdy po mat fizie i biol chemię jest skazany na dukces. Nie każdy pjeo socjologii na porażkę.
        • xantostrephomonas Re: Human to zuooo! 03.09.21, 13:17
          Przepraszam za literówki. Nie sprawdziłam przed wysłaniem, a telefon poszalał.
    • iwoniaw Re: Human to zuooo! 03.09.21, 13:24
      Nie, human to nie zło, ale jest faktem, że są to najsłabsze klasy w liceach - nie dlatego, że dobrzy uczniowie z szerokim zainteresowaniami ich nigdy nie wybierają (bo owszem, niektórzy wybierają), tylko że idą do nich najczęściej dzieciaki średnio zdolne i średnio zainteresowane czymkolwiek, gdyż statystycznie częściej ludzie bez właściwości mają poczucie "nie umiem zliczyć do trzech, musi jestem humanistą" niż "nie potrafię sklecić dwóch zdań poprawnie i nic nie wiem o świecie, ani chybi to z powodu umysłu ścisłego".
      • triss_merigold6 Re: Human to zuooo! 03.09.21, 13:31
        Tak jest od czasu wprowadzenia obowiązkowej matematyki na maturze i zastąpienia maturą egzaminów na studia. Dawno temu mat-fiz wybierali zainteresowani politechnikami, WAT i SGH.
        • madame_edith Re: Human to zuooo! 03.09.21, 13:50
          Niekoniecznie. W małych miastach mat fizy to były najlepsze klasy każdego liceum i szli do nich wszyscy najlepsi uczniowie niezależnie od zainteresowań. W moim mat fizie spora część klasy zdawała maturę z historii/geografii/biologii mimo praktycznie braku godzin z tych przedmiotow w klasie maturalnej (za to z 6 matematykami i 4 fizykami). Ja też zdawałam historię.
          Te klasy miały najlepszych nauczycieli, lepsze języki itd. i zdecydowanie najwyższy poziom w szkole.
    • daniela34 Re: Human to zuooo! 03.09.21, 13:25
      Human to nie jest zło. Ale kiepski human to zło. Tam forumka pytała czy dziecko powinno zmienic profil a ja na przykład, dopytywałam, co będzie fajniejszego w klasie humanistycznej, co zyska na zmianie. Bo jeśli jedyną zmianą miałoby być mniej matematyki a zero zmian na plus to kiepsko.
    • molllla Re: Human to zuooo! 03.09.21, 13:36
      Trzeba wybierać human w bardzo dobrym liceum, to wtedy będzie human na poziomie i pełna satysfakcja.
      • georgia.guidestones Re: Human to zuooo! 03.09.21, 13:42
        Mnie nie uchronilo to przed korkami z matmy, bo przy 1h w tyg nawet b.dobry matematyk nie ogarnalby podstawy programowej.
      • xantostrephomonas Re: Human to zuooo! 03.09.21, 16:27
        Wiesz, z zasady lepiej wybrać dobre liceum niż słabe. Dlatego uważam, że profil humanistyczny w liceum o bardzo dobrych notowaniach jest więcej wart niż mat-fiz czy inny mat w słabej szkole.
        No i dla osoby nakierowanej humanistycznie ten profil z założenia jest lepszy niż męki w profilu ścisłym.
        • bistian Re: Human to zuooo! 03.09.21, 17:21
          xantostrephomonas napisał(a):

> Wiesz, z zasady lepiej wybrać dobre liceum niż słabe. Dlatego uważam, że profil
          > humanistyczny w liceum o bardzo dobrych notowaniach jest więcej wart niż mat-f
          > iz czy inny mat w słabej szkole.
          > No i dla osoby nakierowanej humanistycznie ten profil z założenia jest lepszy n
          > iż męki w profilu ścisłym.

Co za bzdury, jak większość wpisów w tym wątku. Wykształcenie humanistyczne, oznacza bardzo dogłębne wykształcenie, związane z różnorodną działalnością człowieka. Dlatego, profil humanistyczny, będzie miał rozszerzone wiadomości z nauk technicznych, ale również języków, historii, geografii i sztuki, muzyki itd.
          Dlatego, osoba nakierowana humanistycznie, będzie się czuła, jak w domu, to jest jej żywioł.

Tylko, skąd wziąć tylu uczniów do tak ambitnej szkoły?
          Pamiętam moje koleżanki ze szkoły średniej, które mówiły o sobie, że są humanistkami. Kłamały, były zwykłymi głąbami, i co ciekawe, głąbami zostały. big_grin Pracują, ale jakość ich pracy jest również beznadziejna.
          • xantostrephomonas Re: Human to zuooo! 03.09.21, 18:01
            Nie mówię o wykształceniu humanistycznym sensu lato a o profilach humanistycznych sensu stricte.
            • bistian Re: Human to zuooo! 03.09.21, 18:28
              xantostrephomonas napisał(a):

> Nie mówię o wykształceniu humanistycznym sensu lato a o profilach humanistyczny
              > ch sensu stricte.

To piszesz o profilach językowych z ograniczoną matematyką?
              Dlaczego wprowadzasz ludzi w błąd? Dlaczego jest was takie wielu? Czy to jest spisek?
              • bialeem Re: Human to zuooo! 03.09.21, 18:33
                Językowe kojarzą się z językami obcymi. "Human", to raczej j polski i historia. Do tego historia zwykle uczona jako seria faktów, a nie przyczyn i skutków.
          • arwena_11 Re: Human to zuooo! 03.09.21, 18:44
            Dobra, ale do humanów nie idą następcy Leonardo Da Vinci.
          • morekac Re: Human to zuooo! 04.09.21, 09:56
            >. Wykształcenie humanistyczne, oznacza bardzo dogłębne wykształcenie, związane z różnorodną działalnością człowieka. Dlatego, profil humanistyczny, będzie miał rozszerzone wiadomości z nauk technicznych, ale również języków, historii, geografii i sztuki, muzyki itd.

Nie będzie, bo nie ma już gdzie tego wciskać. I tak w szkołach średnich mają za dużo godzin.
        • sabina211 Re: Human to zuooo! 04.09.21, 09:50
          100/100
    • mae224 Re: Human to zuooo! 03.09.21, 13:44
      Nie doczytałaś.
      W tym wątku słaby human to zło.
      A dziecko ma humanistyczne zainteresowania i w wątku jest zachęcane do ich poszerzania.
      • grey_delphinum Re: Human to zuooo! 03.09.21, 14:19
        Jestem po humanie I studiach w tym typie. Moja hm... ścieżka kariery była bardzo wyboista, niekoniecznie satysfakcjonująca, a pewnych rzeczy po prostu nie dało się przeskoczyć (brak kasy na korki w lo, by mieć większy wybór kierunków), toteż zarabiam jak zarabiam 😉

Dziękuję niebiosom, że moje dzieci po tatusiu 😉 mają "scisle" zdolności i zamiłowania. Daje to im znacznie więcej możliwości, choć oczywiście - jak ktoś mądrze napisał - nie jest gwarancją sukcesu.
    • pyza-wedrowniczka Re: Human to zuooo! 03.09.21, 14:21
      Też nie uważam, że to zło. Piszę jako absolwentka klasy humanistycznej, która spokojnie dostałaby się do każdego profilu. Ale po prostu nie interesowała mnie historia, wiedziałam, że pójdę na studia humanistyczne. I za żadne pieniądze nie dałabym się zaciągnąć na rozszerzoną matematykę (chociaż byłam oolimpijką z matmy w gimnazjum) i na studia, a pootem do pracy w jakiejkolwiek inzynieryjno-ścisłej dziedzinie.
      Więc klasa lepsza human z zainteresowaniami niż mat-fiz na siłę.
      • extereso Re: Human to zuooo! 03.09.21, 16:29
        Hmm, mój mąż jest po humanie, jego praca w zawodzie zapewniała nam przez lata dobre życie ( i dalej zapewnia, tyle że teraz dzielimy się tym zadaniem). Jak duży minus w dzisiejszych czasach, dla młodszych pokoleń, że to praca tylko w pl.
      • lella_two Re: Human to zuooo! 04.09.21, 12:16
        Ja też jestem po humanie i nigdy nie żałowałam. U nas najsłabsze klasy, to były ogólne, taki misz-masz dla ludzi (przynajmniej czasowo) bez właściwościwink Matematykę na maturze zdałam bez korków. Tylko human w mojej szkole miał łacinę i francuski oraz rozbudowane wiadomości o sztuce, a na tym mi zależało, plus na profesorze polskiego, który uczył tylko w tych klasach.
        Ale to dawno byłosmile
    • sabina211 Re: Human to zuooo! 03.09.21, 17:35
      Moje trzecie z kolei dziecko jest na humanie (to konkretne nawet z rozszerzoną łaciną, co było świadomym - jak na 15-latkę - wyborem), ja kończyłam human, mój mąż też (ostatecznie skończył studia informatyczne i pracuje w zawodzie, ale LO wspomina super, a obecnie dla siebie, ale z dużm zapałem uczy się greki biblinej i hebrajskiego i twierdzi, że zalążki takich zainteresowań sięgają LO właśnie.)
      Human w dobrym LO jest ok i też nie rozumiem tego anty-humana ematki. W końcu ktoś te klasy nawet w tpowych liceach zapełnia.
    • asia_i_p Re: Human to zuooo! 03.09.21, 17:53
      Są humany i humany. Pamiętam takie, które na przerwie dyskutowały namiętnie, czy istnieją obiektywne kryteria piękna, ale pamiętam też takie, gdzie wszystkie uczennice były śliczne jak nimfy, miały precyzyjne malunki na paznokciach i przez całe życie nie przeczytały ani jednej książki. Z humanem jest ten problem, że nie wiesz, czy w klasie przeważą pasjonaci filmu (książek jednak są rzadsi) czy też uciekinierzy przed matematyką.
    • mail-na-gazecie Re: Human to zuooo! 03.09.21, 22:34
      Human jak najbardziej dla tych, co lubią czytać i próbują też coś tam sami pisać. W przeciwnym wypadku, to przeczekalnia, byle do matury.
    • skumbrie Re: Human to zuooo! 04.09.21, 01:28
      Bierz poprawkę, to ematka jest 😂
      • xantostrephomonas Re: Human to zuooo! 04.09.21, 13:12
        Masz rację, żeby zostać wonskom specjalistkom to już się trzeba kierunkować od przedszkola.
        Ja jestem zdania, że liceum ogólnokształcące powinno być ogólnokształcące,a kierunkować powinno się na studiach.
        Ja od dziecka wiedziałam kim chcę zostać, co nie przeszkodziło mi być w liceum w profilu bardzo dalekim od moich planów (które zrealizowałam), ale mnóstwo dzieciaków w wieku 15 lat ma mglistą wizję własnej przyszłości zawodowej.
        • morekac Re: Human to zuooo! 04.09.21, 13:44
          >Ja jestem zdania, że liceum ogólnokształcące powinno być ogólnokształcące,a kierunkować powinno się na studiach.

Ono może być jak najbardziej ogólnokształcące, tylko jeśli człowiek siedzi w szkole po trzydzieści parę godzin i musi przede wszystkim skupić się na przedmiotach istotnych przy rekrutacji na studia, to na resztę nie ma już fizycznie czasu i opanowuje je na zasadzie 3Z na ocenę najniższą satysfakcjonującą. Czyli czasem rzędu 2-3
        • iwoniaw Re: Human to zuooo! 04.09.21, 13:54
          Ja natomiast uważam, że nie ma co porównywać liceum sprzed 30 lat a dzisiejszego - kiedyś liceum to było liceum, a na egzaminy na studia człowiek się i tak przygotowywał osobno. Dziś na studia idziesz na podstawie wyników matury i bez rozszerzenia z konkretnych przedmiotów po prostu nie ma opcji, by je zdać dobrze. I to cały sekret - ludzie myślący o studiowaniu po prostu wybierają profile z rozszerzeniami, które dadzą im większą możliwość wyboru kierunku.
          • xantostrephomonas Re: Human to zuooo! 04.09.21, 14:00
            I ten system jest według mnie zły. W liceum człowiek powinien poznać różne dziedziny, sprawdzić, co mu odpowiada. W ostatnim roku czy może nawet 2 latach wybrać fakultety z przedmiotów potrzebnych w rekrutacji. Tak było za tzw moich czasów. Choć system nauczania miał wtedy (i ma teraz) wiele wad, to opcja rozszerzenia nauki przedmiotów w formie wybieranych fakultetów był lepszy. Jak się komuś zachciało w 4 klasie nie iść na studia zgodne z profilem (profilowanie było, ale nie tak nasilone jak teraz) to wybierał fakultety mu potrzebne i tyle (ja tak zrobiłam).
            • iwoniaw Re: Human to zuooo! 04.09.21, 14:16
              No ja się zgadzam, jestem chyba z podobnych czasów, co i Ty, ale teraz mamy co mamy i uczniowie wybierają pod kątem obecnych warunków. Poza tym inna jest też sytuacja kogoś w wielkim mieście, gdzie ma do wyboru przynajmniej kilka przyzwoitych lub wręcz świetnych klas z dowolnym profilem (tzn. są i dobre humany i ścisłe i inne), a inna kogoś, kto ma do wyboru dwie szkoły w miasteczku powiatowym - tę "lepszą" i tę "słabszą", przy czym wiadomo, że w tej lepszej klasy mające najlepszych nauczycieli to te z rozszerzoną matmą, więc jeśli ktoś chce iść na studia z dobrymi wynikami matury, to... no nie ma wyboru za bardzo, jeśli ktoś chce się czegoś w szkole nauczyć, a nie tylko tam chodzić po oceny i spęfzać pół życia na korepetycjach.
          • morekac Re: Human to zuooo! 04.09.21, 14:11
            Liceum 30lat temu też działało na zasadzie 3Z, bo na wnikliwe zapoznawanie się i z historią starożytną i fizyką kwantową raczej nie starczało czasu. I raczej trudno było nadrobić brak rozszerzenia fakultetami, jeśli człowiek się za późno zorientował, co chciałby robić.
            • xantostrephomonas Re: Human to zuooo! 04.09.21, 14:15
              Tu się nie zgodzę. U mnie w klasie kilka osób tak zrobiło i się udało. Nie mówię, że tamten system był idealny, bo nie był. Nie podoba mi się tylko zmuszanie dzieciaków w wieku 15 lat do decyzji o przyszłym zawodzie. Obecne silne profilowanie i rekrutacja na podstawie matury to właśnie robi. Ja wiem, że ematkowe dzieci już wszystko zaplanowały w podstawówce, ale to w moich obserwacji mniejszość.
            • iwoniaw Re: Human to zuooo! 04.09.21, 14:21
              U nas fakultety były od 3 klasy i po dwóch latach liceum jednak człowiek był już bardziej zorientowany, czy mu bliżej do historii starożytnej, czy fizyki kwantowej, niż gdy przychodził do tego liceum z podstawówki, dlatego uważam, że xanthostrepomonas ma rację. Dziś absolwent podstawówki musi taki wybór "fakultetu" poczynić już w wieku 15 lat, aplikując do szkoły średniej do konkretnej klasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka