silenta 02.10.21, 21:34 Właśnie trwa koncert inauguracyjny. Będziecie śledziły konkurs? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_z_zielonymii Re: XVIII Konkurs Chopinowski 02.10.21, 21:44 No jasne. Udało mi się zdobyć bilety na jutrzejszą poranną sesję i na kilka innych w następnym tygodniu. Najbardziej jestem ciekawa tej jutrzejszej (będzie Nehring i Osokins). Odpowiedz Link Zgłoś
jeste_m_sobie Re: XVIII Konkurs Chopinowski 03.10.21, 08:38 Jak zdobyłaś bilety? Ja patrzyłam w internecie jeszcze w zeszłym roku, podobno rozeszły się w parę godzin Czy trzymają jakąś pulę do sprzedaży w ostatniej chwili? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: XVIII Konkurs Chopinowski 03.10.21, 13:53 Tak. W ostatniej chwili kupiłam. Wczoraj wypuścili dużą pulę. Dostałam cynk od kumpeli i udało się🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: XVIII Konkurs Chopinowski 05.10.21, 22:34 na Facebooku na profilu Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina codziennie można wygrać wejściówki Odpowiedz Link Zgłoś
bramstenga Re: XVIII Konkurs Chopinowski 13.10.21, 11:41 Osokins niestety nie przeszedł do III etapu, szkoda, bardzo mu kibicowałam w poprzedniej edycji. Teraz trzymam kciuki za Ewę Geworgian. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: XVIII Konkurs Chopinowski 13.10.21, 12:15 Mnie niestety Osokins rozczarował w II etapie. Na fejsie NIFC po ogłoszeniu wyników toczy się na ten temat wojna oczarowanych ze zdegustowanymi. Ja, mimo życzliwości do tego pianisty, nie poczułam prawdy. Teatr też musi mieć jakiś sens muzyczny. Zabrakło mi tego. Ale to tylko moje odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: XVIII Konkurs Chopinowski 14.10.21, 17:37 Osokins przeszarżował tym razem. Poprzednio bardzo mu kibicowałam, teraz po pierwszym etapie podobał mi się, ale niestety w drugim ... Ewa mi się podoba, ale dla jej dobra powinni byli ją zostawić na drugim etapie, to jej pierwszy dorosły konkurs, w pierwszym grała super swobodnie, w drugim już była bardzo mocno zestresowana. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: XVIII Konkurs Chopinowski 03.10.21, 00:12 Nie wiem, pewnie bez spięcia. Słuchałam trochę eliminacji, nikt nie przykuł mojej uwagi, ale z drugiej strony słuchałam od przypadku do przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: XVIII Konkurs Chopinowski 04.10.21, 10:32 chococaffe napisała: > Nie wiem, pewnie bez spięcia. Przypomomniala mi sie wielka drama z 1980, kiedy dwoje czlonkow jury opuscilo je z powodu ekscentrycznego Ivo Pogorelica (z tym, ze jedno z nich na znak protestu, ze przeszedl, a drugie (Martha Argerich) ze nie przeszedl- w nastepnym etapie) To byly czasy! Mialam ciekawa dyskusje z facetem i jego kolega na ten temat (no dobra- klotnie:p) i teraz sobie uzmyslowilam, ze ty bys nam sie na czwartego do klotni nadala :p PS a potem mi stary kupil bilety na Marthe Argerich grajaca Szopena, strasznie podjarana wzielam dziecko, w drodze menel w metrze oblal je piwem, a nastepnie odmowilam jej ulubionych lodow- bo koncert, i jakos po godzinie koncertu patrze na nia, a ona ze lzami w oczach mi mowi ruchem warg "juz nie moge" wiec wyszlysmy i poszlysmy na te lody- takze ten, bez spiny jest lepiej :p (choc to jedno z naszych bardzo smiesznych wspomnien) Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: XVIII Konkurs Chopinowski 05.10.21, 14:18 Ha, “Pamiętam”! Także to, że nikt nie pamięta kto wygrał (poza jedną moją koleżanką) a wszyscy pamiętają kto przegrał Kiedy 25 lat później Pogorelich przyjechał do Polski po raz pierwszy od tamtych pamiętnych zdarzeń, 4 godziny stałam na ulicy w kolejce po bilety – w lutym. Potem przyjechał jeszcze raz (chyba na Chopin i Jego Europa) a potem jeszcze ja poszybowałam na koncert (który współorganizował mój znajomy – był zdziwiony jak bardzo Pogorelich jest współpracującycm muzykiem, bez zbędnych wymagań bo spodziewał się najgorszego). Moje wrażenie po ćwierczwieczu – początek ..tragedia, miałam wrażenie, że grał „źle”, spowalniał tam gdzie nie trzeba (nie jestem ekspertem, subiektywny odbiór). Aż przeszedł do Rachmaninowa – i to było coś niewyobrażalnie wspaniałego. Ale też spotkałam się z tym, że ludzie wychodzili w trakcie koncertu. Kiedyś powiedział, że on dekonstruuje muzykę i coś w tym jest. p.s. nawet rozmawiałam z nim chwilę i mama autograf Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: XVIII Konkurs Chopinowski 05.10.21, 16:00 Ale trafilam! A propos tego dekonstruowania muzyki, to gdzies ktos kiedys (juz nie wiem, jakis muzyk, zostalo mi w pamieci) stwierdzil, ze najgorsza rzecza w muzyce jest to, ze to ludzie ja robia Moze Ivo tez ma takie dylematy Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: XVIII Konkurs Chopinowski 05.10.21, 17:59 Ja płyty Pogorelicha "przemycałam" z zachodu (w sensie ukryty nadbagaż) - mam całkiem niezły zestawik winyli. Dla mnie w muzyce ważne jest to "coś" bo super poprawnie to setki/tysiące potrafią zagrać. Czekam aż Azjaci pokażą pazura (ale może mi umknęło, że już to zrobili ?) Odpowiedz Link Zgłoś
karlowa_wrga Re: XVIII Konkurs Chopinowski 03.10.21, 00:12 Muzyka Chopina to takie flaki z olejem. Zasypiam przy tym. Przy Bethovenie czy Możecie to po prostu smętny nudziarz. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: XVIII Konkurs Chopinowski 03.10.21, 11:50 Zazdroszczę osobom w Warszawie. Na sali. Tym, które mają bilety. Słuchają na żywo. W TV czy radio to jednak nie to samo raczej. Eh MUZYKA💚💙💛🧡❤❤🧡💛💚💜💛🧡❤ Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: XVIII Konkurs Chopinowski 03.10.21, 13:57 Ja już skończyłam na dzisiaj, wyszłam z sali po Osokinsie. Zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Jestem ciekawa co pokaże dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 09:37 Na razie przeszedł do II etapu. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 09:54 Po obejrzeniu prawie wszystkich występów na żywo jestem fanką talentu Rosjan.Cudowny Nikolay Khozainov i Eva Gevorgyan - petarda. Bałam się o Nikolaya, bo straszliwie zmieniał tekst. Uległ modzie na wydobywanie z Chopina dźwięków niekoniecznie w duchu Chopina (jury tego nie lubi) i chociaż sama jestem w tej kwestii konserwą to jednak ujął mnie swoją wrażliwością. Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: XVIII Konkurs Chopinowski 03.10.21, 17:17 Dostałam w prezencie zaproszenia na przesłuchania, ale rozdałam znajomym, bo to zupełnie nie moje zainteresowania Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: XVIII Konkurs Chopinowski 04.10.21, 10:42 Dzisiaj zagra Marcin Wieczorek w sesji wieczornej o 19.30. Bardzo mu kibicuję! Odpowiedz Link Zgłoś
nowamamagapka Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 21:08 szafireczek napisała: > Dzisiaj zagra Marcin Wieczorek w sesji wieczornej o 19.30. Bardzo mu kibicuję! Ja też! Bardzo mi się podobał w I etapie. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: XVIII Konkurs Chopinowski 04.10.21, 11:25 Ja ma ciagoty na Szopena czesto w pelnym weltschmertzu (choc nie tylko czego na forum mi kategorycznie odradzono "bo mnie dobije" tak tylko mowie! Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: XVIII Konkurs Chopinowski 05.10.21, 20:27 Sto lat temu, gdy chodziłam do SM, namiętnie słuchałam i śledziłam ( w radiu) . Do dziś mam zeszyty z punktacjami/info o uczestnikach i utworach. Potrafiłam też rozpoznać pianistę po stylu gry. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: XVIII Konkurs Chopinowski 05.10.21, 22:38 Śledzę, oglądam tyle, ile mogę, czyli jednak częściej po południu, niedziela była wspaniała. Pierwszy i drugi dzień bardzo wysoki poziom, dziś coś się posypało trochę, było kilka wpadek niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 09:13 8,5 Polaków w II etapie (Viet Trung Nguyen - 0,5 dla Wietnamu). Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 09:35 Ale Marcin Wieczorek przeszedł! Odpowiedz Link Zgłoś
jeste_m_sobie Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 09:39 Odpadły Aleksandra Świgut i Zuzanna Pietrzak Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 17:30 Mnie się nie podobały, miałam na swojej liście Aleksandrę Hortensję Dąbek - ona grała pięknie. I nie wszystkich Polaków, którzy przeszli, miałam na liście, np Marcin Wieczorek dla mnie na nie - gnał jakby chciał jak najszybciej skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 09:49 Czy ktoś wie czy będą jakieś koncerty przegrywów wkrótce? Ja się już obraziłam i nie oglądam/nie słucham dalej. Rozumiem, że Yifan to może jeszcze nie etap całkowitej wygranej, ale żeby go nie dopuścić do II etapu? Odpowiedz Link Zgłoś
ankanka3 Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 10:02 Moi faworyci też nie przeszli... Za to zdumiewa mnie ilość Polaków, bo akurat Ci, których slyszałam mnie nie porwali... Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 17:28 Z mojej listy - zrobiłam sobie swoją 40 - przeszło prawie 30 osób Yifana zapraszam za 4 lata, jak troszkę 'dojrzeje'. Mnie szkoda Wanga Cha, który występował ostatni, świetnie grał. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 18:59 Yifana zapraszam za 4 lata, jak troszkę 'dojrzeje'. tak, jurorzy tak cały czas mówili Mam nadzieję, że nie "dojrzeje" do poprawnego, nudnego muzyka w "duchu Chopina", który w końcu dostanie piątkę "od pani". Chrzanić jury, mam nadzieję, że obecni byli ludzie z Deutsche Grammophon i będą go obserwować. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 19:46 Też mam taką nadzieję, bo bardzo mi się podobała jego gra. I sam chłopak też sympatyczny bardzo, był z nim krótki wywiad po występie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 20:10 Ty masz nadzieję, że "dojrzeje", więc nie "też" Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 17:54 Dla mnie jest kompletnie niezrozumiałe dlaczego w konkursie mogą brać udział uczniowie jurorów. NIby taki juror powstrzymuje się od głosowania na swojego ucznia, ale nie ukrywajmy - oceny pozostałych jurorów nigdy nie będą wtedy obiektywne. W żadnym konkursie tak nie powinno być, a już tym bardziej w tak prestiżowym. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 18:20 Jak to sobie wyobrażasz? Jurorami nie są ludzie z przypadku i wychowawcami mistrzów też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 18:37 O, czyli zamknięty światek z tematami tabu. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: XVIII Konkurs Chopinowski 13.10.21, 11:56 Czyli oczekujesz, że młody cholernie zdolny człowiek, nie będzie miał szansy startować w konkursie - bo jego profesor jest w jury? Głupota. Zakażmy osobom, które mają odpowiednią wiedzę, doświadczenie i umiejętności, aby być w jury wszelkich konkursów posiadania uczniów. No nie wiem do 20 lat przed rozpoczęciem zasiadania w jury? Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 20:15 No cóż... Weszlam w wątek z czystej ciekawości. I z przykrością stwierdzam że nie mam zielonego pojęcia o czym rozmawiacie... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: XVIII Konkurs Chopinowski 08.10.21, 21:27 Nie będę, bo dla mnie każdy kto złoży 3 nutki do kupy to wirtuoz, jestem pod wrażeniem tego co potrafią grający i oceniający profesjonalnie, jestem nawet pod wrażeniem talentu odpadających w przedbiegach ludzi. Co ciekawe, chciałam błysnąć dzieciakowi w nawiązaniu do żartu w radiu, a on do mnie coś w stylu, no przecież Chopin miał gruźlicę i komponował po pijaku (później wyszło, że chodziło o inne substancje i inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: XVIII Konkurs Chopinowski 12.10.21, 23:34 Jak wrażenia po wynikach 2 etapu? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: XVIII Konkurs Chopinowski 12.10.21, 23:50 O rany, nie mogę czytać tego wątku, bo jestem dopiero w połowie 2 etapu na youtubie. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: XVIII Konkurs Chopinowski 12.10.21, 23:53 jutro dzień przerwy - nadrobisz A wyniki całkiem fajne Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: XVIII Konkurs Chopinowski 13.10.21, 00:24 O, dobrze. Dziś dałam radę tylko trzy godziny, doszłam gdzieś do połowy sesji wieczornej i zaczęłam się powoli rozklejać, a balada g-mol wgryzła mi się już w mózg i nawet mi się ostatniej nocy śniła. Dla równowagi duchowej muszę posłuchać sobie chyba Wagnera. Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: XVIII Konkurs Chopinowski 13.10.21, 08:39 snakelilith napisała: > O, dobrze. Dziś dałam radę tylko trzy godziny, doszłam gdzieś do połowy sesji w > ieczornej i zaczęłam się powoli rozklejać, a balada g-mol wgryzła mi się już w > mózg i nawet mi się ostatniej nocy śniła. Dla równowagi duchowej muszę po > słuchać sobie chyba Wagnera. > No to nie dotarłaś do zwycięzcy konkursu racuję w domu i mam radio włączone nonstop, mowy nie ma o zachowaniu koncentracji cały czas, a jednak Bruce Lee, przepraszam Liu, od razu mnie otrzeźwił w pierwszym etapie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: XVIII Konkurs Chopinowski 13.10.21, 11:10 No to najlepsze przede mną. Cieszę się. Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: XVIII Konkurs Chopinowski 13.10.21, 11:11 Moi faworyci w komplecie przeszli. Aimi Hao Rao Kyohei Sorita Bruce Liu Su Yeon Kim Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: XVIII Konkurs Chopinowski 13.10.21, 01:00 chococaffe napisała: > Yifan Hou odpadł Też był moim faworytem! Myślałam, że tylko moim, ale słyszę, że wielu zachwycił. Teraz będę kibicować Koreańczykowi - Hyuk Lee (jak się odmienia to nazwisko?). No i Japonce Kobayashi. Wprawdzie trochę "gwiazdorzyła" w pierwszym etapie, ale gra świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: XVIII Konkurs Chopinowski 13.10.21, 16:18 Ja go sobie codziennie słucham do kawy porannej Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: XVIII Konkurs Chopinowski 16.10.21, 23:09 Hyukowi Lee. Lee to nazwisko i po koreańsku oczywiście jest na początku, czyli Lee Hyuk - Lee Hyukowi. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: XVIII Konkurs Chopinowski 18.10.21, 00:27 A wiedziałyście, że Lee Hyuk jest też szachistą? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: XVIII Konkurs Chopinowski 13.10.21, 07:33 Słuchałam wczoraj Aimi Kobayashi na żywo. Miałam dobry odsłuch (miejsca za jury). Jest niesamowita. Aż brak mi słów. Dźwięki wypadały jak brylanty raz delikatnie, później z pełną mocą. Niezwykle budowała dramaturgię. Technicznie to jest jakiś Olimp. Bardzo fajnie słuchało się też Khozyainova. Śliczna fuga. Nie znałam. Widać dużą fascynację Chopina Bachem. Zobaczymy co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: XVIII Konkurs Chopinowski 13.10.21, 11:09 Ja nie na żywo, ale tak mnie wbiła w krzesło, że się poryczałam przy polonezie. Była wśród moich faworytów do wygranej te 6 lat temu, ale teraz jest ze trzy poziomy lepsza jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: XVIII Konkurs Chopinowski 13.10.21, 11:37 Ja miałam ciarki na plecach przy walcu. Na ostatnim polonezie też ryczałam😂 Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: XVIII Konkurs Chopinowski 13.10.21, 16:15 Zwróciłyście uwagę, jak wielu wybitnych polskich pianistów studiuje w Bydgoszczy? Z tych, którzy przeszli do II etapu - trzech, czyli połowa. Wiem, w czym rzecz - tam jest Popowa-Zydroń, tam jest Pobłocka, Szebanowa. Ale dlaczego są właśnie tam? Skądinąd wiem, że Bydgoszcz wyrosła też na centrum neurochirurgii i onkologii urologicznej. Jak oni to robią? PS. "Posiadanie" swojego nauczyciela w jury nie zawsze wychodzi na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: XVIII Konkurs Chopinowski 13.10.21, 17:35 To jest nakręcające się koło, tak jak z topowymi LO Dlaczego te studia wybierają najbardziej utalentowani młodzi pianiści? Ponieważ mają dostęp do najlepszych profesorów. Dlaczego najlepsi profesorowie wybierają nauczanie w Bydgoszczy? Gdyż dostają najbardziej utalentowany narybek. Ale nie można zapomnieć o niesamowicie uzdolnionym panu Alexewiczu,, który studiuje przecież we Wrocławiu i świetnie radzi sobie w konkursie. Szkoda wielka pana Wieczorka, ten akurat z uczelni w Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: XVIII Konkurs Chopinowski 14.10.21, 14:05 ania_z_zielonymii napisał(a): > To jest nakręcające się koło, tak jak z topowymi LO Dlaczego te studia wybier > ają najbardziej utalentowani młodzi pianiści? Ponieważ mają dostęp do najlepszy > ch profesorów. Dlaczego najlepsi profesorowie wybierają nauczanie w Bydgoszczy? > Gdyż dostają najbardziej utalentowany narybek. > Ale nie można zapomnieć o niesamowicie uzdolnionym panu Alexewiczu,, który stud > iuje przecież we Wrocławiu i świetnie radzi sobie w konkursie. > Szkoda wielka pana Wieczorka, ten akurat z uczelni w Bydgoszczy. Wybierając topowe liceum, wybieramy "topowych" kolegów. Wybierając konkretne Konserwatorium, wybieramy Mistrza. Dlatego w przeszłości to najpierw Szebanowa zjawiła się w Bydgoszczy, najpierw zjawiły się tam Popowa-Zydroń i inne sławy, a dopiero do nich przyszli najlepsi studenci. Nie potrzeba wielkiej wnikliwości, by odgadnąć, że po prostu w Bydgoszczy stworzono odpowiednie warunki rozwoju dla talentów, inaczej mówiąc - chodzi o pieniądze. Tylko kto? Wojewoda? Samorząd? PS. Japonka wspaniale zagrała mazurki. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: XVIII Konkurs Chopinowski 14.10.21, 14:28 Piszesz o mazurkach Miyu Shindo? Oj to mnie nie przekonały jej mazurki😑 W ogóle dzisiaj rano nerwowo jakoś. Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: XVIII Konkurs Chopinowski 14.10.21, 17:01 A napiszcie czy oglądacie konkurs na TVP Kultura? Bo mam dziwne pytanie. Czy w Waszych telewizorach jak w studio komentuje prof. Alicja Paleta-Bugaj to też jej głos słychać tak jakby jej mikrofon trochę zniekształcał ten głos elektronicznie? Nie wiem czy to wina mojego sprzętu ale przez to odbieram jej głos jako irytujący, z takim króciutkim elektronicznym pogłosem. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: XVIII Konkurs Chopinowski 14.10.21, 17:33 ona ma taką barwę głosu już od poprzedniego konkursu Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: XVIII Konkurs Chopinowski 14.10.21, 17:35 Pani Alicja ma taką barwę głosu również „na żywo”🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: XVIII Konkurs Chopinowski 14.10.21, 18:32 Dziękuję za wyjaśnienie. To już nie szukam dziury w całym. Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: XVIII Konkurs Chopinowski 14.10.21, 18:13 Głos pani Alicji jest trochę zniekształcony przez wiek, niestety. Na razie znów Japończyk Hayato Sumino pięknie gra mazurki, a my czekamy na Wiercińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: XVIII Konkurs Chopinowski 14.10.21, 18:59 Ja kibicuję Polakom bo czemu nie? Nie umiem sensownie ocenić, jak niektóre z Was, subtelnych ( dla mnie subtelnych 😑🙃) różnic w kolejnych interpretacjach i wykonaniach. Myślałam, że taka ilość Chopina nawet mnie znuży. Ale tylko raz po południu tzn wieczorem miałam lekko ochotę dać spokój i oderwałam się. Dzisiaj mega frajda, zdążyłam Nehringa przed wyjściem do przychodni wysłuchać, a potem zaryzykowałam w Uberze słuchanie kolejnego Polaka. Gruzin kierowca, młodziak w wieku pianistów i moich dzieci, na migi konwersował ze mną na tematy muzyczne😁🙃😉😊. Dziecior już odpadł do swoich zajęć ale psy słuchają ze mną. Podsypiają ale socjalizacja kuchenna z Chopinem i muzyką trwa 😍. Nie wiem czy i konie nie będą słuchać dwójki wieczorem. Daje moc. Nagrywałam, ale tyle godzin codziennie.. trudno, nie nagrywam już. I tak dostęp łatwo mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: XVIII Konkurs Chopinowski 14.10.21, 19:40 dla mnie obydwaj dzisiejsi Japończycy świetni! i do finału Odpowiedz Link Zgłoś
qohen.leth Re: XVIII Konkurs Chopinowski 16.10.21, 20:08 Rany, czy Bruce jest chory, czy to brak klimy? Trudno to oglądać, jak tak się pot leje... Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: XVIII Konkurs Chopinowski 16.10.21, 20:21 Wszyscy ocierają pot z czoła. To wielki wysiłek fizyczny tak przez godzinę walić w klawisze. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: XVIII Konkurs Chopinowski 16.10.21, 21:32 Prawie wszyscy pianiści w marynarkach zalali się potem. Boże jakie preludia dzisiaj wyrzuciła z siebie Aimi Kobayasi, szok szok szok😱 Odpowiedz Link Zgłoś
qohen.leth Re: XVIII Konkurs Chopinowski 16.10.21, 22:29 Podobały mi się mazurki Liu, a potem niestety zdekoncentrowały obficie kapiące krople potu... chyba lepiej było włączyć radiową 2kę niż TVPKULTURA Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: XVIII Konkurs Chopinowski 17.10.21, 00:02 Mojemu ulubieńcowi - Koreańczykowi Lee - pot spływał po nosie. Wyglądało, jakby się, za przeproszeniem, posmarkał. I jak w takiej sytuacji nie pomylić się w mazurkach? Ale i tak mu się udało! Dziś bardzo podobał mi się jeszcze Kanadyjczyk Liu. Odpowiedz Link Zgłoś