Dodaj do ulubionych

Podatek od nieruchomości

28.10.21, 20:29
Hej, potrzebuję porady w sprawie podatków.
Jak to jest w przypadku nieruchomości która należała do przedsiębiorcy (użytkowanie wieczyste) i w której była działalność gospodarcza? Jest to budynek wolnostojący, stricte związany z działalnością gospodarczą.
Działalnosć gospodarcza została trwale zamknięta ok. 3 lata temu, majątek wyprzedany, został tylko ten budynek + troszkę ziemi wokół (ogrodzona, przynależy do budynku).
Jak wygląda teraz opodatkowanie sprzedaży? Nieruchomość została nabyta wraz z otwarciem działalności ok. 20 lat tmeu, jeśli to ma jakieś zanczenie.
W internecie znajduję wiele sprzecznych informacji, stąd ten post.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Podatek od nieruchomości 28.10.21, 20:39
      Polecam wizytę u prawnika. Ja wiem, że na forum jest Daniela ale to raczej nie jest darmowa pomoc prawna na każdą okazję...
      • morekac Re: Podatek od nieruchomości 28.10.21, 20:48
        Raczej doradca podatkowy, to nie jest działka Danieli.
        • niemaznaczenia Re: Podatek od nieruchomości 28.10.21, 21:05
          Albo radca prawny.
      • pruszynkaaa Re: Podatek od nieruchomości 28.10.21, 23:41
        Chyba na tym się skończy... niestety nie ma mnie w Polsce, a takich porad nie bardzo chcą udzielać przez telefon - próbowałam w 2 miejscach i chcą się spotykać osobiście. Dlatego też własnie myślałam, że może trafię na kogoś tutaj, kto moze niedawno przez to przechodził
    • mika_p Re: Podatek od nieruchomości 28.10.21, 23:46
      Ale pytasz o podatek od nieruchomosci w sensie podatku lokalnego, czy ogólnie o opodatkowanie sprzedaży? jak to drugie, to wystąp o interpretację indywidualną, w grę może wchodzić VAT lub PCC.
      • pruszynkaaa Re: Podatek od nieruchomości 28.10.21, 23:49
        O opodatkowanie sprzedaży. Ile należy oddać z kwoty, którą się otrzyma za sprzedaż
        • mika_p Re: Podatek od nieruchomości 29.10.21, 00:00
          No to interpretacja, tu masz druk wniosku:
          www.kis.gov.pl/zalatwianie-spraw/wydawanie-interpretacji
          Tu możesz znaleźć podobne, ale konkret dostaniesz tylko do własnego opisu:
          eureka.mf.gov.pl/
          Tylko to trwa do 3 miesięcy plus czas korespondencji
    • morekac Re: Podatek od nieruchomości 29.10.21, 02:03
      Zadzwoń na krajową informację podatkową.
    • agatazieba Re: Podatek od nieruchomości 29.10.21, 06:00
      Krajowa Informacja Podatkowa. Można zadzwonić. Podają nawet przepis i sygnatury interpretacji, jeśli zapytasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka