Dodaj do ulubionych

Świąteczne upominki. Budżetowo

13.11.21, 07:08
Potrzebuje sprawdzonych i pysznych pomysłów na paczuszki świąteczne. Ponieważ chciałabym obdarować kilkanaście osób a z kasą trochę krucho pomyślałam o własnoręcznie zrobionych mini koszykach z pysznościami. Np. mała buteleczka domowego bayleysa, pierniczki, może jakiś słoik z domową konfiturą, chyba na emamie widziałam przepis na dżem z pomarańczy. Pomożecie ? Macie jakieś sprawdzone pomysły na świąteczne ciastka, nalewki, konfitury, itp
Obserwuj wątek
    • scarlett74 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 09:11
      Wiesz, nie chciałabym dostać "wyrobów" wykonanych po raz pierwszy w życiu do testowania 😉. Gdybyś miała wprawę, to jak najbardziej, ale tak, to pewnie ta twoja paczuszka wylądowała by w koszu...
      • mid.week Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 09:16
        ematka jak zawsze pełna wiary big_grin
        • scarlett74 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 09:27
          nieprawdaż...
          • m_incubo Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 19:12
            Tak, bo trzeba być co najmniej drugą Magdą Gessler, żeby przesmażyć pomarańcze czy polukrować pierniki. 🙄
      • mia_mia Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 09:21
        Nigdy nie robiłam dżemu pomarańczowego, a dziś miałam podarować go ojcu😉
        • scarlett74 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 09:27
          To nie to samohttp://emots.yetihehe.com/1/oczko.gif
      • ajauwazam Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 10:18
        No wiesz nie jestem totalna noga jeśli chodzi o gotowanie, coś tam zrobić potrafię . Przepis na bayleysa mam sprawdzony , ciastka też ogarnę, myślałam raczej że ematka mnie nakieruje co by w takim koszyku mogło się znaleźć, bo na razie to mam pomysł na pudełko ciasteczek kawowych i cynamonowych, nalewkę lub likier, domowe masło orzechowe w ozdobnym słoiczku, może dokupie.tez po butelce wina i małej świeczce yanki candle ze świątecznym zapachem. Macie może linka do drzemu z pomarańczy który był tu zachwalany ?
        • mid.week Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 10:23
          IMO jak na budżetowy koszyk to w zupełności wystarczy
          Od dżemów na forum to jest Daniela, ona bez przerwy jakieś smarowidła warzy w swoim kotle wink
          • daniela34 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 12:08
            Ja robię pomarańczową z tego przepisu, ale to chyba nie o niego pyta autorka, bo ja go chyba na forum nie wrzucałam.

wypiekibeaty.com.pl/konfitura-pomaranczowa/
        • konsta-is-me Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 10:42
          Jak na budżetowy koszyk to całkiem sporo ,zakładając że masz jeszcze dokupić słoiczki i wino.
        • lumeria Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 10:58
          >pudełko ciasteczek kawowych i cynamonowych, nalewkę lub likier, domowe masło orzechowe w ozdobnym słoiczku, może dokupie.tez po butelce wina i małej świeczce yanki candle

To jest budzetowo? I ile tych koszykow robisz?

Dla mnie budzetowo to np. zrobienie wlasnorecznie ozdob choinkowych - gwiazdy i anioly ze slomki, anioly z wloczki, bombki z wydmuszek. Albo zrobienie aromatycznych saszetek - czy to z igliwiem czy mieszanka suszu i paleczek cynamonu. Z bawelnianych koszulek pociecie paskow i zrobienie z nich grubszej "wloczki", z ktorej plecione sa makatki/podkladki pod garnki/grube sciereczki.

Wszystkie te prezenty dostalam i z sentymentem je trzymam.♥

• paulownia88 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 15:12

>
            > Dla mnie budzetowo to np. zrobienie wlasnorecznie ozdob choinkowych - gwiazdy i
            > anioly ze slomki, anioly z wloczki, bombki z wydmuszek. Albo zrobienie aroma
            > tycznych saszetek - czy to z igliwiem czy mieszanka suszu i paleczek cynamonu.
            > Z bawelnianych koszulek pociecie paskow i zrobienie z nich grubszej "wloczki",
            > z ktorej plecione sa makatki/podkladki pod garnki/grube sciereczki.
            >
            > Wszystkie te prezenty dostalam i z sentymentem je trzymam.♥
            Oezu, w życiu bym nie chciała dostać słomianych wiechci czy skorupek od jaj albo pociętych szmat. Co to w ogóle za prezent?
          • heca7 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 14.11.21, 12:18
            O Boże, nie wieszam na choince żadnych własnoręcznie zrobionych ozdób. Nie lubimy tego. Dzieci nawet jak były małe to nie chciały niczego robić i wieszać. Saszetki aromatyczne odpadają, cholera wie co w nich jest a córka mogłaby dostać ataku astmy bo jest na różne rzeczy uczulona. W życiu też nie położyłabym i nie potrzebuję podkładek pod garnki , tym bardziej zrobionych z koszulek. To już chyba takie ekstremalnie budżetowe prezenty wink
        • memphis90 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 11:57
          Eeee, yankee candle, butelka wina, ciastka, baileys, nalewki (trzeba kupić wódkę) - to przecież wyjdzie mnóstwo kasy za każdy prezent, a masz ich ponoć kilkanaście...
          • ajauwazam Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 13:21
            Mam 12 osób dorosłych do obdarowania, i budżet ok 600 zł. Ciastka, wyjdą tanio, pudełka na ciastka zrobię z tego co mam w domu,słoiczki kosztują.5-6 zł dzisiaj oglądałam całkiem ładne, kupno wina zależy od tego czy zostanie mi kasa. sporo rzeczy mam w domu, np wódki nie muszę.kupowac bo dostałam 3 butelki od kolegi któremu zostały po weselu,
            • mikams75 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 13:27
              czyli masz po 50zl na osobe, 44zl po odliczeniu sloiczka. Naklejki, wstazki, opakowanie, zawartosc. Nie widze, zeby cos zostalo na wydatki typu wino.
        • arwena_11 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 14:59
          Poproszę przepis na bayleysa
          • ajauwazam Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 17:37
            www.mojegotowanie.pl/przepis/domowy-baileys

Sprawdzony, pyszny i budżetowy😉
            • riskylea Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 28.11.21, 09:13
              A robiłaś z gotową masą krowkową?
      • kornelia_sowa1 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 16:32
        bo też, prawdaż, ktoś ci się pochwali że robił pierwszy raz...
    • mid.week Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 09:19
      Ja kiedyś robiłam kruche ale do masy dodałam cynamon i gozdziki - wyszło krucho-piernikowo. Takie też można ładnie ozdobić, a mniej zabawy niż z piernikiem.
    • mia_mia Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 09:19
      Mieliśmy być dziś u mojego taty, on ma wszystko czego potrzebuje, plan był taki, żeby upiec kruche ciasteczka maślane i zrobić niskocukrowy dżem pomarańczowy, dla człowieka żywionego przez Lewandowską to rarytasysmile
      • alessa28 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 16:49
        mia_mia napisał(a):

> Mieliśmy być dziś u mojego taty, on ma wszystko czego potrzebuje, plan był taki
        > , żeby upiec kruche ciasteczka maślane i zrobić niskocukrowy dżem pomarańczowy,
        > dla człowieka żywionego przez Lewandowską to rarytasysmile

Piłaś, nie pisz 😀
    • lauren6 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 10:30
      Wyrabiasz, już dziś, kilogram ciasta piernikowego. Przed świętami robisz pierniczki, zaganiasz dzieci do dekorowania.
      Przepisy na pierniczki i glazury masz tu:
      www.mojewypieki.com/kategoria/ciastka/pierniczki/?_paged=2
      • memphis90 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 11:59
        Jak na prezenty, to bez dekorowania przez dzieci...
      • igge Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 12:34
        Dwa razy obdarowaliśmy kogoś bliskiego pierniczkami domowej produkcji dzieci.
        Sama też mogłabym z przyjemnością dostać taki prezent. I inne " budżetowe" wymienione w wątku.
        Są trochę z kategorii " bezcenne" wg mnie. I oznaczają też czas, który upominkodawca poświęcił, nie mówiąc o wysiłku.
        Strasznie trudno mi rozstawać się z domowymi pierniczkami, lubię nimi ozdabiać stół czy inną choinkę itp więc z tego powodu każdy inny prezent jest dla mnie łatwiejszy🙂
    • picathartes Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 10:39
      Od lat obdarowujemy najbliższych biscotti z tego przepisu z Moich Wypieków. Zawsze wychodza. Zawijamy po 5-6 sztuk w celofan, obwiazujemy czerwona wstażka i wyglada to cudnie.
      • memphis90 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 12:02
        Ale czy to jest smaczne? Bo co roku oglądam ten przepis na MW i zawsze odpuszczam, bo wygląda to jak kromki twardego, suchego chleba...
        • picathartes Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 12:05
          To jest przepyszne! Lepsze niż oryginalne włoskie ze sklepu smile
          • memphis90 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 12:07
            Orginalnych też nie jadłam - zawsze mam skojarzenie z sucharami z prl. Czy to jest takie suche właśnie czy "do żucia"? Może wreszcie spóbuję...
            • picathartes Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 12:35
              Suche. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.
              Uważaj tylko, żeby użyć dobrego ekstraktu z wanilii, żadnych tanich aromatów. Z aromatem też wyjdzie, ale smakowo dużo tracą.
        • biala_ladecka Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 21:45
          To ma być suche i twarde, taka uroda cantuccini.
    • lot_w_kosmos Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 11:23
      Ale po co to komu?
      Brak ci pieniędzy a na siłę chcesz dawać prawdopodobnie obcym osobom ( wskazuje na to liczba kilkanaście ) jakieś ścibolone na siłę nikomu niepotrzebne podarki? Odpuść.
      • kochamruskieileniwe Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 11:40
        kilkanaście osób może być najbliższą rodziną z przyległościami (rodzice plus rodzeństwo z małżonkami, teściowie i rodzeństwo męża z małżonkami big_grin - i już się robi kilkanaście osób - wystarczy, że jeden z małżonków ma więcej niż 1 brata, czy siostrę, a jeszcze któraś babcia, czy dziadek żyją)

Ad rem -
        Pierniczki - rzecz oczywista.
        Skórka pomarańczowa w czekoladzie. Kupna potrafi być droga, a własnoręcznie wykonana to niewielkie kwoty.
        Trufle czekoladowe/kokosowe/orzechowe
        Domowe marshmallowsy
        Draże mleczne

Ja czasami oblewam czekladą gorzką pastyły lub smokwy

Ps. Mam spora wprawę w domowych słdyczach big_grin "zasługa" alergicznego dziecka...
        • kochamruskieileniwe Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 11:48
          a jeszcze krówki domowe. Ja robiłam kózki z koziego mleka.(ale to dla amatorów raczej wink
      • vickylove Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 14:22
        lot_w_kosmos napisała:

> Ale po co to komu?
        > Brak ci pieniędzy a na siłę chcesz dawać prawdopodobnie obcym osobom ( wskazuje
        > na to liczba kilkanaście ) jakieś ścibolone na siłę nikomu niepotrzebne podark
        > i? Odpuść.

mysle podobnie.
        w teorii to brzmi pieknie ale wykonane amatorsko to bedzie jakas paciaja w sloiczku i nascibolone ciasteczka/
        takie zestawy sa super jesli kupi sie je w sklepie,profesjonalnie przygotowane-jakis ulamek procenta osob ,potrafi zrobic takie same w domu.
        reszta to po prostu gnioty ,ktore przy najblizszej okazji ktos wysiuda do kubla na smieci.
        • mid.week Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 16:52
          ja tam bym wolała dostac "ścibolone" własnoręcznie dzemy i nalewki, niż kupine w sklepie
      • ajauwazam Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 14:23
        Dlaczego na siłę, lubię swoich bliskich i przyjaciół, w tych 12 osobach są moje 2 przyjaciółki, moi rodzice i brat i kilka osób które mi bardzo ostatnio pomogły, 50 zł na osobę to nie jest dużo żeby kupić coś konkretnego, tylko drobiazgi, lub durnostujki, stąd pomysł na to by zrobić coś własnoręcznie, nie wszyscy dostana to samo, jedna z osób być może dostanie książkę i ciasteczka, inną która wiem że lubi określone wino (cena ok 25zl tak wiem w tej cenie nie ma win😉) dostanie wino i ciasteczka. W domu mam naprawdę sporo akcesoriów do dekorowania, nie będę musiała kupować pudełek, wstążek, mam też kilka słoiczków i butelek do nalewek. Ktoś napisał o skarpetkach to fajny drobiazg, dorzucę.do swojej listy, bisquity też wypróbuję w przyszły weekend, wyglądają smacznie.
    • anatewka11 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 11:43
      Ja robiłam w zeszłym roku kilkanaście zestawów: likier (miałam makowy, toffefee, kawowy, krowkowy) w małych butelkach z korkiem ktorym poszylam czapeczki i szaliki, do tego zrobiłam orzechy w karmelu i dalam po paczuszce krówek z Kluczewa, które kupiłam w ilościach hurtowych. Efekt był super i do teraz wspominają w rodzinie, zwłaszcza te likiery, ale to był jednorazowy odpał. W tym roku już mi się nie chce🤪 Ale nikt nie wyrzucił i wszystko szybko zniknęło.
      • lumeria Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 11:51
        Takich rzeczy sie nie powtarza, bo przy kazdej powtorce wartosc spada.

• anatewka11 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 13:24
          No dokładnie i wpadasz w taką pułapkę, że co roku się starasz przebić poprzedni albo inni się czują zobowiązani. U mnie wiedzieli, że to jednorazowa akcja, bo sobie kupiłam thermomix i miałam fazę na te likiery. A, że ja praktycznie nie piję to musiałam porozdawać.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 13:30
        Uroczy pomysł smile
      • ajauwazam Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 14:26
        Ale ekstra. Dokładnie o coś takiego mi chodzi, żeby obdarowanemu było miło że chciało mi się coś zrobić, włożyć wysiłek w prezent. Myślę że to cenne w dzisiejszych czasach, kiedy prawie wszystko można.kupic.
    • memphis90 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 11:50
      Nalewka z żurawiny i pomarańczy. Żurawiny trzeba przemrozić, każdą ponakłuwać wykałaczką (to ważne!), zalać wódką. Dodać syrop z soku z pomarańczy i cukru (wg upodobań), skórka z pomarańczy również do butelki z wódką. Zostawić na 4 tyg.
      • memphis90 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 11:52
        www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/cranberry-and-orange-vodka/
        Tu bardzo podobny przepis, ale w moim wykorzystywało się jeszcze sok z pomarańczy
      • arwena_11 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 15:06
        Proszę o proporcje smile
        • memphis90 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 14.11.21, 11:08
          Zerknij w link powyżej. Nie pamiętam skąd wzięłam mój orginalny przepis, ale różnił się tylko tym, że w soku wyciśniętym z pomarańczy należało rozpuścić cukier. Ja biorę dwie pomarancze (sok), ale skórkę z jednej, inaczej nalewka wychodzi za ostra. Cukru daję do smaku.
    • lilia.z.doliny Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 11:56
      Brxmi bardzo budzetowo
    • leosia-wspaniala Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 11:57
      Przepisów nie dam, ale obawiam się, że może wyjść dość drogo - składniki, słoiczki, buteleczki, dekoracje...
    • celandine Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 12:00
      Nie umiem robić przetworów, więc nie doradzę. Ale na pewno wolałabym dostać słoiczek dżemu albo ciasteczka niż jakieś bezużyteczne przedmioty, z którymi nie wiadomo, co zrobić.
      • memphis90 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 12:06
        Ale to zależy - mnie na przykład obrzydzają takie domowe ciastka gnieciuchy, w dodatku wymaziane sztucznymi lukrami i 10rodzajami posypki przez małe łapki, choć rodzice łapek z reguły uważają, że to urocze... Sama staram się nie serwować rodzinie takich specjałów, spazmy kreatywności spożywamy raczej we własnym gronie (choć, jak pisałam, 5 tysięcy posypek na jednym pierniczku to nawet nie jest specjalnie smaczne).
        • chomiczanora Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 12:37
          Mnie też odrzucają domowe przetwory, aniedajbuk w wykonaniu maluszków 🤮 Moze po prostu lepiej kupić jakieś małe opakowania sklepowych słodyczy.
        • mikams75 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 13:06
          dokladnie, ciasteczka zrobione przez bombelki to mozna dac co najwyzej babci zakochanej po uszy we wnusiach.
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 13:29
          Mam podobnie - obrzydzają mnie wypieki robione przez cudze dzieci.
        • celandine Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 14:10
          No ciastka robione przez dzieci to faktycznie nie bardzo, ale co roku dostaję od sąsiadki paczuszkę migdałów w karmelu z cynamonem, są robione w piekarniku, więc nie obawiam się zatrucia, zapakowane estetycznie w pudełeczko z papieru, jem bez problemu
          • nigdynigdynigdy84 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 27.11.21, 21:01
            Dziecko podlubie w nosie i dalej dekoruje pierniki 🤮
        • vickylove Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 14:28
          memphis90 napisała:

> Ale to zależy - mnie na przykład obrzydzają takie domowe ciastka gnieciuchy, w
          > dodatku wymaziane sztucznymi lukrami i 10rodzajami posypki przez małe łapki, ch
          > oć rodzice łapek z reguły uważają, że to urocze... Sama staram się nie serwować
          > rodzinie takich specjałów, spazmy kreatywności spożywamy raczej we własnym gro
          > nie (choć, jak pisałam, 5 tysięcy posypek na jednym pierniczku to nawet nie jes
          > t specjalnie smaczne).

o,to to.mnie w ogole obrzydzaja takie podarki,jakies dzemy ,ciastka zwlaszcza jak pochodza od osoby ,ktora slabo znam.nie wiem co ona tam dodaje ,czy ma czyste lapy jak wytwarza te wyroby.dzieki bleh...

>
        • intuicja77 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 17:00
          Dokładnie tak samo myślę. Z przetworów toleruje tylko te teściowej, bo wiem że jest obsesyjnie czysta.
          Nie znoszę rzeczy które były przez kogoś długo ugniatanie, miętolone. A jeszcze jak na ciasteczku trafi się utrwalony odcisk palca to już w ogóle bleeeeee
          • bene_gesserit Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 18:20
            Hm, a jadasz w restauracji? Mi się zdarzało bywać na zapleczach różnych lokali i tam gołe łapy są w robocie non-stop. Miętolone, ugniatane, dotykane. W piekarniach to samo, zgroza. Słyszałam też od technika, który naprawa maszyny do produkcji spożywczej, co się dzieje w niektórych zakładach produkcyjnych i tu dopier się włos jeży.

Normalnie własna higieniczna krowa, własny zagon ze zbożem i, oczywiście, własny młyn.
      • igge Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 12:36
        Fakt.
    • afro.ninja Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 12:16
      Zabawne skarpety.
    • agniesia331 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 12:29
      U nas młoda para w rodzinie niezbyt kasiasty sprzentowala w sloikach takich ok 0,75 z napisami świątecznym (mogą być też podelka blaszane, tekturowe) ciastka duże domowej roboty. Wszyscy się bardzo ucieszyli
      • agniesia331 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 12:30
        Albo świeczki zapachowe. Są w supermarketach, Hone you, Pepco, każdym innym. Ładnie zapakowane
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 13:31
          agniesia331 napisała:

> Albo świeczki zapachowe. Są w supermarketach, Hone you, Pepco, każdym innym. Ła
          > dnie zapakowane

Ze świeczkami ostrożnie. Ja bardzo lubię świeczki, ale od starszego pokolenia usłyszałam, ze świeczki to się co najwyżej zmarłemu na cmentarz daje :-o
        • picathartes Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 13:31
          > Albo świeczki zapachowe. Są w supermarketach, Hone you, Pepco, każdym innym. Ładnie zapakowane

Ach w życiu! Ciastka w słoiku o niebo lepsze smile
        • berdebul Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 13:58
          Jak poczuję taką świeczkę, to rzucam niekontrolowanego pawia. Trzeba uwazac. wink
        • elenelda Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 14:43
          Nie! Wszystko, tylko nie świeczki. Nie znoszę zapachowych świeczek.
    • daniela34 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 13:35
      Tak, robię i daję prezenty hand-made. Ostatnie, co bym o tym powiedziała, to że jest to opcja budżetowa. Jest ekologiczna, owszem, mniej chińszczyzny i plastiku, ale tanie to nie jest smile
      Ma ten luksus, że mama produkuje serwetki, gwiazdki i anioły na szydełku, coś tam szyjemy z filcu. Ze spożywczych: ciastka dekorowane w puszkach, słojach, dżemy domowe, nalewki, sliwki w alkoholu w czekoladzie ze skórka cytrynową. Skórka pomarańczowa w czekoladzie
      • nuta15 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 15:07
        Na bazie dobrej czarnej herbaty można zrobić herbatkę zimową z dowolnymi dodatkami imbirem, cynamonem , goździkami, skórką pomarańczową , suszonymi jabłkami. Domowa mieszanka studencka do pogryzania w długie zimowe wieczory też może być fajnym pomysłem. Ładne opakowanie, świąteczna puszka, dekoracyjny słoik i miły prezent gotowy
        • gryzelda71 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 17:06
          No a ten dekoracyjny słoik lub puszka przypadkiem stoi na półce prawda?
          • nuta15 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 17:47
            Na półce w sklepie, coś trzeba kupić , nie da się zrobić prezentów tylko na zasadzie czyszczenia domowych zapasów i odgruzowywania piwnicywink
            • bene_gesserit Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 18:21
              Ależ da się.
              Tylko efekt nie całkiem zgodny z intencjami smile
      • przystanek_tramwajowy [...] 13.11.21, 17:40
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • nuta15 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 18:09
          To nie ja, nie piekłam ciasteczeksmile
          • przystanek_tramwajowy Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 18:36
            Toteż nie do ciebie pisałam, tylko do forumowej pseudogwiazdeczki danieli.
            • daniela34 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 18:37
              Ooo, zasłużyłam sobie na uwagę przystanka, czuję się doceniona. Buziaczki
              • przystanek_tramwajowy [...] 13.11.21, 19:05
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • daniela34 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 19:18
                  Ojojoj, coś cię strasznie poruszyło.Takie emocje 😃
    • areyoubetter Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 15:26
      Karmelizowane pomarańcze w czekoladzie - świąteczny hit i pewniak.
    • gryzelda71 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 17:05
      Tylko taka uwaga. A te małe buteleczki i słoiczki juz masz? Bo to az taka tanizna nie jest.
      • ajauwazam Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 17:55
        Mam kilka buteleczek, i słoikòw. Ale nie jest tak źle z ceną nowych, dzisiaj oglądałam butelki 250 ml za 2.5 zł. Słoiczki to już ròżnie od 3 do 5 zł.
        • gryzelda71 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 17:59
          Dodaj folijki, ozdóbki wstążeczki.....
          • bene_gesserit Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 18:14
            To też można zrobić samej. Jeśli się przepatrzy szafki i szuflady, zero kosztów.
            • gryzelda71 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 19:00
              No ja wiem, Że jak się mieszka w domu towarowym, to wystarczy zerknąć do odpowiedniej szuflady. Skąd niby nagle wstążeczki i inne tego typu rzeczy.
              • bene_gesserit Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 19:04
                Można udekorować pojemniki na zasadzie 'im mniej, tym więcej'.
                Czyli np. brystol w dwóch kontrastowych kolorach i srebrny/złoty marker. Powycinać serduszka/gwiazdki/cokolwiek w tym stylu, poozdabiać markerem i nakleić na słoik/butelkę. Kurtyna.
                • gryzelda71 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 19:11
                  Czy to to kiedyś od podstaw robiłaś?
                  • bene_gesserit Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 19:23
                    Wielokrotnie. W zasadzie od kiedy pamiętam, więc teraz reprezentuję lvl master.
              • ajauwazam Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 19:21
                Akurat o ozdoby się nie martwię, jakoś mi się uzbierało ich sporo. Przy 3 szkolnych dzieci nigdy człowiek nie wiedział co się przyda, wstążek mam pełen karton jeszcze z czasów jak robiłam bombki karczochy, papier świąteczny, ròżne sznurki, kolorowy celafon, brystol z.ktorego mogę zrobić zawieszki na butelki i słoiki, z zeszłego roku zostało mi trochę bardzo dużych kartonowych papilotek z Mikołajem , i tak sobie myślę że by pasowały do tych cukierkòw fudge,
                • gryzelda71 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 19:29
                  No to do dzieła. Prezenty tanie, a i zbieraniny pasmanteryjnej się pozbędzieszwink
    • bene_gesserit Worek pomysłów 13.11.21, 18:12
      Temat przez lata przerabiany na forum Kuchnia.
      Proszę bardzo:
      truskawkowe marshmallows i miętowe trufle
      kulki bakaliowe, orzechy włoskie z marcepanem, etniczne mieszanki przyprawowe
      trufle amaretto
      feta marynowana
      cantuccini
      ajerkoniak Andżeli (warto zainwestować w prawdziwe laski wanilii, najtaniej chyba na Allegro)
      konfitury pomarańczowo-imbirowe, skórka pomarańczowa w syropie

bialo-kawowa czekolada
      domowa nutella
      domowy beilejs
      podejrzane nalewki i likiery
      zakwas na żurek
      kandyzowana skórka pomarańczy
      domowa Kahula
      pomarańcze w karmelu
      konfitura z czerwonej cebuli
      różne przetwory i przyprawy, między innymi brown sauce, esencja korzenna według przepisu z XIXw i chiński sos śliwkowy
      limoncello

Poza tym - również samorobne mieszanki herbaciane (czyli np. herbata azerska+kandyzowane gruszki+ kardamon; albo roobois z utłuczonym ziarnem tonka); domowe chutneye, konfitury, dżemy, pikle (z sezonowych produktów, np z dyni), orzechy w miodzie (te ostatnie + ewentualne korzenie, ale tyle, żeby nie zabić aromatu orzechów). Śledzie, smalce, skórki, sole z przyprawami, fudge w różnych smakach, masła orzechowe itd itd itd.
      • ajauwazam Re: Worek pomysłów 13.11.21, 18:39
        Dziękuję pięknie.
      • ajauwazam Re: Worek pomysłów 13.11.21, 18:44
        Sprawdziłam co to fudge, wygląda bardzo smakowicie 😍
        • bene_gesserit Re: Worek pomysłów 13.11.21, 19:06
          To coś podobnego do polskiej, nieciągnącej się krówki, po prostu nazywa się z angielska.
          • memphis90 Re: Worek pomysłów 14.11.21, 11:42
            Po obejrzeniu miliona przepisów w internecie i jednej nieudanej próbie wykonania w domu - kupiłam fudge w sklepie, żeby się przekonać o co chodzi. Cóż za rozczarowanie! To się nie ciągnie! To jest czysty, mega słodki, kruszący się cukier (a przynajmniej to, co ja kupiłam sprawiało takie wrażenie)! Do dziś próbuję wyjść z tej traumy wink
            • bene_gesserit Re: Worek pomysłów 14.11.21, 12:05
              Oczekiwania. Im większe, tym większe rozczarowanie.
              Domowy fudge może być bardzo dobry, bo kontrolujesz ilość cukru, możesz pododawać zdrowe dodatki itd. Poza tym to przysmak idealny dla e-matki, która sobie kosteczkę fudge kroi na przezroczyste plasterki i przez miesiąc ma do kawusi.
    • kafana Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 13.11.21, 22:46
      Wow chciałabym być w gronie obdarowanych smile
    • sasha_m Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 14.11.21, 10:30
      Ja na domowe nalewki kupuję na Allegro butelki świąteczne, koszt ok. 5 zł za butelkę półlitrową, mniejsze pojemności są tańsze. Butelka jest na tyle dekoracyjna, że nie ma potrzeby dokładać dodatkowych ozdób.
      Świece sojowe handmade, wszystkie produkty do wyrobu można bez problemu kupić, 1 kg wosku ok. 35 zł, do tego knoty ok. 10 zł za 10 szt, słoiczki/szklane świeczniki też nie są drogie. Plus olejek zapachowy, jeśli świece mają pachnieć, barwnik do wosku, jeśli kolor ma być inny niż naturalny, ozdoby typu gwiazdki anyżu, suszone plasterki pomarańczy, laski cynamonu, ziarna kawy itp. Sznurek parciany lub jutowa tasiemka na kokardki. Instrukcje wykonania są w internecie. Podobnie z mydełkami, ale tego nigdy nie robiłam, więc nie mogę polecić, nie wiem nic na temat skali trudności i kosztów.
      Blok czekoladowy z mleka w proszku własnej roboty, pokrojony w porcje zapakowane w przezroczystą folię z kokardką.
      To są prezenty, które osobiście mnie by bardzo ucieszyły, w przeciwieństwie do bezużytecznej durnostojki czy nietrafionego kosmetyku. Lub ciasteczek wytworzonych przez dzieci 😉
    • memphis90 Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 14.11.21, 11:11
      Kilka pomysłów. https://i.pinimg.com/564x/b7/5c/ca/b75ccac3d95232ce6c23efa65e7b4c4a.jpg
      https://i.pinimg.com/564x/95/ea/72/95ea723dba1dfd70a32711d80e4c76d2.jpg
      https://i.pinimg.com/564x/ba/fe/10/bafe10581da8123d9744ead214a04b98.jpg https://i.pinimg.com/564x/2c/6b/6a/2c6b6a4957770aef2f7afe57f175f601.jpg
      https://i.pinimg.com/564x/94/fc/b6/94fcb6d031729679069954392f268762.jpg https://i.pinimg.com/564x/90/2a/0c/902a0c8bfe205e16e7ed0f6bb2086a24.jpg
    • bene_gesserit Re: Świąteczne upominki. Budżetowo 27.11.21, 20:50
      Ponieważ mój ulubiony dziennik sypnął pomysłami, podbijam stary wątek. Może komuś się przyda. W langłidżu.

słone ciasteczka:
      www.theguardian.com/food/2021/nov/20/nut-clusters-herby-oat-cookies-honey-co-food-gift-recipes

forentynki:
      www.theguardian.com/food/2021/nov/20/vegan-jewelled-florentines-recipe-meera-sodha

ciasteczka cheddarowe I tafelki z imbirem:
      www.theguardian.com/food/2021/nov/20/yotam-ottolenghi-recipes-edible-christmas-gifts-cheese-biscuits-fig-jam-ginger-pecan-brittle

nadziewane figi w czekoladzie (można zrobić też daktyle/śliwki/morele)
      www.theguardian.com/food/2021/nov/22/stuffed-chocolate-coated-figs-recipe-rachel-roddy

oliwa z chili, karmelki z miso, krakersy z nori i tahini
      www.theguardian.com/food/2020/nov/21/chilli-oil-tahini-and-nori-thins-miso-caramel-sweets-yotam-ottolenghi-recipes-edible-gifts

granola z czekoladą, pomarańczą i żurawiną
      www.theguardian.com/food/2020/nov/23/thomasina-miers-christmas-gift-recipe-for-dark-chocolate-granola

czekoladowe monety:
      www.theguardian.com/food/2020/nov/21/meera-sodha-vegan-recipe-for-spiced-chocolate-coins

alkoholowe i nie świąteczne zaprawy
      www.theguardian.com/food/2020/nov/21/the-spirits-of-christmas-drinkable-homemade-gifts-recipes-clementine-cordial-festive-punch-chestnut-brandy-syrup-infused-vodka

świąteczne przetwory
      www.theguardian.com/food/2020/nov/21/spreads-for-all-occasions-christmas-apple-chutney-pear-and-coffee-jam-chocolate-and-chestnut-spread-quince-rosemary-jelly-recipes

ciasteczka z pekanami i skórką pomarańczową
      www.theguardian.com/food/2020/nov/21/sweet-gifts-ravneet-gills-recipe-for-milk-chocolate-pecan-and-orange-cookies

trufle z suszonymi limonkami, tafelki z orzechami i nasionami, rogaliki z marmoladą
      www.theguardian.com/food/2019/nov/30/sweet-christmas-gift-recipes-helen-goh-hazelnut-brittle-rugelach-truffles-gingerbread

galaretka z wina, ketchup z buraków, chutney z jabłek i bakalii, dżem z jalapeno
      www.theguardian.com/food/2019/nov/23/four-edible-christmas-gift-recipes

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka