Dodaj do ulubionych

Chorzy ludzie II

10.12.21, 00:52
To są chorzy ludzie!

Jako, że w poprzednim wątku rozgorzała potężna dyskusja - w której nie biorę udziału, ponieważ nadal uważam że nie ma o czym dyskutować. To tym razem mam jednak pewną kwestię do omówienia. Czy macie tyle oszczędności, żeby jednocześnie pochować - dajmy na to- brata i bratową oraz wyprawić ich dzieciom godne Święta Bożego Narodzenia z jakimiś tam skromnymi lub mniej prezentami???

Jesteście zabezpieczeni na taką serię wydatków w jednym -dajmy na to- miesiącu?

Obserwuj wątek
    • tiszantul Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 01:37
      Nie dziwię się autorowi tweeta, ze nie może się doczekać. Zaraz się zacznie trzeci rok strasznej pandemii, a jego rodzina jest na tyle bezczelna, ze wciąż żyje. To jest ogólnie problem kowidian, ze dwie trzecie społeczeństwa nie podziela ich przekonań (liczę też tych od "szczepię się, żeby mnie wypuścili z kraju"). Jak by tu ich zmusić? Sporo praw człowieka odebranych i nic, chyba tylko przemoc została
    • chococaffe Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 07:35
      w której nie biorę udziału, ponieważ nadal uważam że nie ma o czym dyskutować.

fajnie, że sie tłumaczysz.

Ciekawe czy będziesz dalej zakładał wątki z tekstem " nie zapraszam do dyskusji...bla, bla" big_grin
      • dyzurny_troll_forum Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 09:16
        chococaffe napisała:

> Ciekawe czy będziesz dalej zakładał wątki z tekstem " nie zapraszam do dyskusji
        > ...bla, bla" big_grin

Oczywiście, do samego końca - mojego lub pandemii!
        • chococaffe Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 09:30
          rozumiem, pandemia to wyznacznik twojego życia. Współczuję, ale może lepsze takie hobby niż żadne
          • dyzurny_troll_forum Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 10:58
            chococaffe napisała:

> rozumiem, pandemia to wyznacznik twojego życia. Współczuję, ale może lepsze tak
            > ie hobby niż żadne

Będziesz mi wybierała hobby!?
            • chococaffe Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 13:48
              ależ skąd smile
              • dyzurny_troll_forum Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 13:53
                chococaffe napisała:

> ależ skąd smile

dziękuję!
                • chococaffe Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 14:12
                  Nie ma za co!
    • mia_mia Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 07:47
      Jedyny AV w rodzinie, choć bezdzietny, zaszczepiony, więc nie mój problemwink
    • mae224 Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 08:01
      W takim przypadku wydatek świąteczny to będzie najmniejszy problem. Bo chyba dzieciom jakoś rodzinę trzeba będzie stworzyć.
    • zlota-klamka Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 08:02
      Niezaszczepieni umierają na covid średnio w wieku 78 lat więc córka dorosła jest już chyba dorosła? No chyba, że matka urodziła ją po 60-tce w co raczej nie wierzę

Po takim tekście brat/wujek przestałby być moim bratem/wujkiem więc nie widzę dlaczego miałby się przejmować jakimkolwiek pogrzebem.

• nangaparbat3 Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 08:06
      Cham i tyle.
      Coś z tego wynika?
    • mid.week Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 09:28
      Zlikwidowali już zasiłek pogrzebowy?
      • berdebul Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 11:37
        Zasiłek nie starcza na pokrycie kosztów pogrzebu, jeżeli trzeba kupić miejsce na cmentarzu. Jak masz rodzinny grób to na styk.
        • dramatika Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 12:14
          berdebul napisała:

> Zasiłek nie starcza na pokrycie kosztów pogrzebu, jeżeli trzeba kupić miejsce n
          > a cmentarzu.

Przecież napisałam o ubezpieczeniu na życie. Slepa jesteś?
          • iwles Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 12:20
            dramatika napisał(a):

>
            > Przecież napisałam o ubezpieczeniu na życie. Slepa jesteś?

Jeżeli to małżeństwo, to mogli być nawzajem uposażeni. Umierają oboje - najpierw sprawa o nabycie spadku.
        • dramatika Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 12:15
          A, dobra, to nie do mnie.
          Tak czy inaczej wqrifa mnie, że mimo iż 99% użytkowniczek tego forum klepie ze smartfona, na którym nie widać drzewka, to prawie żadna nie cytuje wypowiedzi, do której się odnosi.
        • iwles Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 12:17

I jeszcze wiem, jak teraz, ale kilkanaście lat temu nie wypłacali od ręki. Zasiłek pogrzebowy dostałam już po pogrzebie.
          • makurokurosek Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 12:56
            To zależy jak podpiszesz umowę z firmą pogrzebową, jeżeli w grę wchodzi spalenie ciała i urna to większość firm bez problemu zgadza się na rozliczenia bez twojego udziału.
            • iwles Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 13:00
              makurokurosek napisała:

> To zależy jak podpiszesz umowę z firmą pogrzebową, jeżeli w grę wchodzi spaleni
              > e ciała i urna to większość firm bez problemu zgadza się na rozliczenia bez two
              > jego udziału.

To firma pogrzebowa.
              A jeszcze "dołek", więc właściciel cmentarza, jeżeli ksiądz, to i ksiądz, i kościelny i organista - ci nie czekają na później.
    • gryzelda71 Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 11:05
      Kowid daje na głowę. I zaszepionym i przeciwnikom.
    • dramatika Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 11:11
      Trzeba pana BWicińskiego uspokoić, że ludzie zwykle mają jakieś ubezpieczenia na zycie, które można przeznaczyć na koszty pogrzebu, dochodzi jeszcze zasiłek pogrzebowy. Na prezenty dla dzieci powinno starczyć tongue_out
    • alpepe Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 11:19
      Moja bratowa zaszczepiona dwa razy, miała mieć trzeci termin, akurat zachorowała. Lekko. Brat ozdrowieniec, ale chyba też się zaszczepił dwa razy. Prezentów i tak nie daję, do Polski na święta nie jadę.
    • makurokurosek Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 11:45
      Nie wiem czy słyszałaś o zasiłku pogrzebowym, który pokrywa większość wydatków związanych z pogrzebem,a w przypadku spalenia ciała i pochówku w urnie - całość pogrzebu
      Takie idiotyczne dyskusje prowadzą idiocie, którym zabrakło argumentów
    • ichi51e Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 12:11
      ale sknera
    • lauren6 Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 12:23
      Brat z bratową faktycznie są chorymi ludźmi.
      • dyzurny_troll_forum Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 12:41
        lauren6 napisała:

> Brat z bratową faktycznie są chorymi ludźmi.

A tego przecież nie wiemy, nie ma nic o wykonanym teście...
        • lauren6 Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 12:55
          Skoro coś ich bierze to na coś są chorzy. Zacytuj, w którym miejscu napisałam coś o covid.
          • makurokurosek Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 12:58
            Każdy człowiek po czterdziestec jest chory, ale nie większość nie jest jeszcze zdiagnozowana.
            Czy to oznacza, że wszyscy mamy już do trumy się położyć i pacierze klepać
            • iwles Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 13:02
              makurokurosek napisała:

> Każdy człowiek po czterdziestec jest chory, ale nie większość nie jest jeszcze
              > zdiagnozowana.
              > Czy to oznacza, że wszyscy mamy już do trumy się położyć i pacierze klepać

każdego 40+ codziennie coś bierze, w sposób widoczny ?
              • makurokurosek Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 13:50
                Wiele chorób przez lata nie daje objawów, co nie oznacza, że się nie rozwijają.
                • lauren6 Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 13:53
                  Autor sam napisał, że brata i bratową coś bierze. Czyli mają widoczne objawy chorobowe. Co w tym niezrozumiałego?

Ja tylko stwierdziłam fakt, a wy się rzuciliście jakby trzeba było bronić Konstytucji big_grin
                  • makurokurosek Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 14:10
                    "dziś się okazało, że brat z żoną nie są zaszczepieni i coś ich bierze"

Jednym słowem bierze ich przeziebienie, grypa lub inne choróbsko okresu zimowego, ale według autora już powinni się położyć do trumny.
                    W tym roku już trzy razy mnie "coś brało" i jakoś żyję.

Moja rodzina nie wpadła na tak durną sugestię zakupu trumny w chwili gdy miałam zapchaną żyłe główną w mózgu .
                    Panu Wicińskiemu zabrakło argumentów, stąd tak debilny komentarz
                    • dyzurny_troll_forum Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 14:48
                      makurokurosek napisała:

> "dziś się okazało, że brat z żoną nie są zaszczepieni i coś ich bierze"
                      >
                      > Jednym słowem bierze ich przeziebienie, grypa lub inne choróbsko okresu zimoweg
                      > o, ale według autora już powinni się położyć do trumny.
                      > W tym roku już trzy razy mnie "coś brało" i jakoś żyję.

Pięknie zdiagnozowane sedno coronaerdolca oraz wywołanej nim psychozy strachu. Covidianie naprawdę wierzą, że niezaszczepiony = martwy.
                      • iwles Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 14:54
                        dyzurny_troll_forum napisała:

> Pięknie zdiagnozowane sedno coronaerdolca oraz wywołanej nim psychozy strachu.
                        > Covidianie naprawdę wierzą, że niezaszczepiony = martwy.
                        >

a ty uwierzyłes, że pan. W tak na serio serio to napisał?: umrzecie, a do córki nie przyjdzie Mikołaj, uhuhuhuuuu !!! big_grin
      • iwles Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 12:51
        lauren6 napisała:

> Brat z bratową faktycznie są chorymi ludźmi.

Ale z drugiej strony powinni sie cieszyć, że mają fajnego brata, który dla ich córki przeznaczył na prezent gwiazdkowy niezłą kasę - ładnych kilka tysięcy zł. big_grin
    • cegehana Re: Chorzy ludzie II 10.12.21, 14:02
      To w sumie miłe ze brat bierze na siebie tak dużą odpowiedzialność nieproszony choć mógł się wykpic jakaś zabawką dla małej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka