Dodaj do ulubionych

Podejrzenie guza nerki

17.12.21, 16:36
Na usg w nerce widoczna zmiana 22x15 do dalszej diagnostyki. Czy lekarz rodzinny na tej podstawie wystawa kartę Dilo? Czy trzeba iść z wynikiem usg do specjalisty (termin nie tak od razu), który pokieruje na TK? Czy zrobić prywatnie TK? Z kontrastem czy bez? Kto ma wystawić skierowanie na TK (nawet, jeśli badanie prywatne)? A może tu lepszy rezonans? Doradźcie, co po kolei...
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 16:48
      ale serio pytasz o takie rzeczy na forum???
      To może w takim razie rzeczywiście lekarze są w tym kraju niepotrzebni?
    • nutella_fan Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 16:51
      To u ciebie? Ja w identycznej sytuacji zrobiłam na cito prywatnie rezonans magnetyczny i to rozwiało wątpliwości.
      • alfa36 Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 16:57
        Brzucha? Miednicy? Dzwoniłam, mówili, że to oddzielne badania. Od czego zależy, czy robi się TK czy rezonans?
        • zuzanna_a Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 17:03
          Jamy brzusznej. Rodzinny wpisze ze chodzi o nerki, wiec je beda badac przede wszystkim,
          Plus zrobia wszystko obok. Badania na zywo oglada radiolog, oni wiedza co i jak maja ogladac.
        • nutella_fan Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 17:33
          Jamy brzusznej. Rezonans jest dokładniejszy i co ważne, nie zawiera promieniowania rtg. TK to potężna dawka promieniowania. Rezonans jest droższy też.
    • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 16:52
      Ten opis USG dosyć lakoniczny. Zmiana ogniskowa?
      Z ostatnich doświadczeń diagnostycznych: tk, jeśli nadal będą wątpliwości to rezonans. Rodzinny zapewne pokieruje do chirurga lub nefrologa.
      • zuzanna_a Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 16:59
        Po co radzisz TK a w razie watpliwosci rezonans?
        Rezonans lepiej uwidoczni nerki niz TK, wiec raz zaplaci, raz bedzie miec podany kontrast - i MR jest obojetny dla zdrowia w przeciwienstwie do
        TK. Na tym etapie lepiej od razu zrobic jedno
        badanie.
        • nutella_fan Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 17:35
          Zgadzam się całkowicie, w tym przypadku lepszy jest rezonans.
        • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 18:01
          W którym miejscu ja coś radzę? Napisałam jak wyglądała ścieżka diagnostyczna bliskiej mi osoby, sprawa świeża, bo badania dopiero co zakończone. Nie rozumiem natomiast po co inni wypowiadają się tak kategorycznie na te tematy, moim zdaniem od zlecania badań są lekarze, nie forum.
    • zuzanna_a Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 16:56
      Po pierwsze - z ogromnym prawdopodobienstwem to torbiel. Takze na spokojnie!

W dalszej kolejnosci
      Karta DiLo od rodzinnego - moze byc na teleporadzie, popros - powinien wystawic. Ten sam lekarz moze dac skierowanie na MR z kontrastem, warto sie zapisac od razu. Poniewaz prywatnie terminy sa na tydzien, a na nfz nawet na dwa miesiace - warto zrobic prywatnie, w miedzyczasie warto sie juz zapisac do onkologa.
      Do nerki lepiej nada sie MR z kontastem, lepiej uwidoczni wszystko niz TK. Pamietaj by oznaczyc keratynine z krwi przed badaniem, okolo tydzien.
      • nutella_fan Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 17:37
        Torbiel na usg różnicuje się bez problemu. To może być kielich nerki tak wyglądający, u mnie tak było. Po usg wyszłam z opisem guz nerki.
        • zuzanna_a Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 17:47
          Nie do konca. Zalezy jakie usg i jaki lekarz, wazne jest tez umiejscowienie, bo glowica widzi jedną plaszczyzne - a nie guza w 3d. Nie oceni unaczynienia itd. Z Usg zwykle sie wychodzi z opisem guza, potem diagnostycznie na podstawie mr mozna sie pokusic o roznicowanie.
          Jak ja wypuscili z gabinetu z opisem guza nerki to znaczy ze nie maja pojecia co to jest.
    • zerlinda Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 17:06
      Pewnie polip. Mnóstwo ludzi ma. Wychodzi przypadkiem.
      • nutella_fan Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 17:38
        Polip w nerce?
        • zerlinda Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 20:16
          Tak.
    • ajauwazam Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 17:16
      Ja miałam guza nerki, już przy USG lekarz powiedział że potrzebna dalsza diagnostyka na cito bo obraz wskazuje na nowotwór złośliwy, dostałam od internisty skierowanie na tk z kontrastem, robiłam prywatnie. Lekarz miał rację , nowotwór okazał się złośliwy. Więc głowa do góry, jakby było źle to byłoby to już widać na USG. Jeśli masz możliwość to rób rezonans prywatnie, robiłam w zeszłym tygodniu profilaktycznie, nie musiałam mieć skierowania, tylko badanie kreatyniny, opis dostałam po 2 dniach.
      • taniarada Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 17:51
        Jak by było żle ,a nie jest to po co rezonans jak prywatnie koszt wysoki . Lepiej poszukać lekarza nefrologa .Ja pierniczę jakie rady.
        • zuzanna_a Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 17:53
          A on te nerki to czym obejrzy? Trzecim okiem?
          Tak, owszem w przypadku kazdego guza robi sie prywatnie rezonans.
          Onkologia peka w szwach od ludzi za pozno zdiagnozowanych albo takich co zalowali isc prywatnie zrobic pare badan.
          • nutella_fan Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 20:10
            Dokładnie, jal można w ogóle mowic6o kosztach kiedy na przeciwnej szali jest ratowanie zdrowia/życia. Rezonans prywatnie na cito i będzie wiadomo. Potem albo wyjdzie że najpewniej zmiana łagodna albo operacja wycięcia. Biopsji nerki nie robi się.
      • zuzanna_a Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 17:51
        Usg nie daje pelnego obrazu. Moze byc guz a nie musi. Czasem pacjent dostaje juz diagnoze guza zlosliwego a w obrazie MR jest torbiel. Czasem na jednej nerce jest kilka torbieli / jedna wyglada zupelnie inaczej i tez sie okazuje torbielą.
        Nalezy zrobic pelna diagnostyke a nie gdybać, roznie moze byc - choc nalezy podejsc na spokojnie - torbiele sa znacznie czestsze.
        • taniarada Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 17:52
          To jasne jest jak słońce .Lekarz jak wyżej .To on się tym zajmuje .
          • zuzanna_a Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 17:55
            Tak, najlepiej zamiast miec wyniki MR za tydzien zapisac sie do nefrologa na fundusz, za pol roku przyjmie i na dzien dobry skieruje na MR bo nie jest jasnowidzem.
            • taniarada Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 19:28
              Boże drogi kto się leczy na fundusz.Prywatna wizyta u nefrologa to koszt niewielki .A to specjalista od nerek .
              • nutella_fan Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 20:12
                Ale on wyśle na rezonans po takim opisie. Lepiej bukować rezonas a wizytę u nefrologa zaraz po otrzymaniu opisu rezonansu.
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 17:52
      TK z kontrastem prywatnie.

Głowa do góry, to może być torbiel i jest to bardzo mała zmiana.
    • wkswks Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 18:18
      Idź do rodzinnego i pewnie dostaniesz dilo. Z ta karta idzie naprawdę wszystko błyskawicznie. Mam w rodzinie osobę z niedawno wykrytym nowotworem i karta dilo była od razu po niejasnym wyniku usg.
      • taniarada Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 19:30
        W Polsce idzie błyskawicznie.Straciłaś poczucie czasu moja droga😊
        • wkswks Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 19:51
          Błyskawicznie. Miesiąc od usg: karta dilo, rezonans, konsylium, pierwszy cykl chemii i immunoterapii. Najdłużej trwało czekanie na wynik rezonansu.
          • taniarada Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 21:34
            Tylko jej nie wróż nowotworu .A kiedy to było ?
            • wkswks Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 22:12
              To jest teraz. Druga runda chemii i immunoterapii bedzie miedzy świetami a sylwestrem.
              Jej nic nie wróżę. Najprędzej to cysta a nie nowotwór ale sprawdzić trzeba.
    • ela.dzi Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 18:30
      Z doświadczenia w bliskiej rodzinie - ja bym ogarnęła sama badania na cito prywatnie i jeśli jest zły wynik prywatnie z wynikami do lekarza, który jest władny w szpitalu.
    • zonkli Re: Podejrzenie guza nerki 17.12.21, 21:21
      wiele zależy od tego na jakiego lekarza trafisz, teoretycznie powinni wystawiać a w praktyce jest straszna spychotechnika
      www.nfz-szczecin.pl/swiadczeniodawcy_news_141_informacja_dotyczaca_wystawiania_kart_diagnostyki_i_leczenia_onkologicznego_dilo_.htm
    • nike77 Re: Podejrzenie guza nerki 20.12.21, 15:02
      Dwa skierowania na rezonans: brzuch i miednica. Brak informacji o kontraście i w jednym miejscu (szukam najszybszego terminu) mówią, ze to lekarz radiolog powinien podjąć decyzję o kontraście, w drugim, ze lekarz kierujący. Niestety, tak, żeby badanie obejmowało brzuch i miednicę jednocześnie - terminy (prywatnie i na NFZ) na luty, więc nie wchodzą w grę. I bądź tu mądry... Wstępnie miednica bez kontrastu i brzuch z kontrastem (wtedy nie musi być 2 tygodniowego odstępu). Czy ma to sens?
      • zerlinda Re: Podejrzenie guza nerki 20.12.21, 15:06
        Pewnie że ma sens.
      • zuzanna_a Re: Podejrzenie guza nerki 20.12.21, 17:13
        Zdecydowanie ma sens. Im szybciej tym lepiej.
        W ocenach nowotworowych kontrast sie przydaje.
        Nie ma terminow bo takie badania to od 40 do 60 minut, ciezko znalezc taka luke czasowa dla jednego pacjenta bo zwykle daja 20-30 min na jedno badanie dlatego znalezli dwa rozne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka