extereso 24.12.21, 13:39 Dziewczyny mam pstrąga i dorsza oba bez skóry i filety. Muszę je przyrządzić najmniejszym wysiłkiem. Co byście proponowały, proszę o pomoc ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrs.solis Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 13:42 Opanierowac i wrzucic na patelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 13:42 ale dla siebie czy to ma być jakieś danie, kóre będzie stało na stole wigilijnym? Jak dla siebie , to dorsz - sól, cytryna, usmażyć na mieszaninie oliwy i masła. Ewentualnie dodać troszkę białego wina. Na pstrągach się nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 13:52 Na stole. Ale dorsza tak zrobię jak piszecie. Pstrąga upiekę w piekarniku jeśli wiecie co dodac to byłoby super. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 13:56 To nie wiem - taki jak pisałam, z patelni to lepiej świeżutki od razu na talerz i jeść Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 13:59 extereso napisała: > Na stole. Ale dorsza tak zrobię jak piszecie. Pstrąga upiekę w piekarniku jeśli > wiecie co dodac to byłoby super. Dorsz jest tłusty sam z siebie, ja bym zamienił, dorsza upiekł z dodatkami, a nad pstrągiem się zastanawiał Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 14:18 bistian napisał: > extereso napisała: > > Dorsz jest tłusty sam z siebie, Chyba ty, bo dorsz to akurat najchudsza ryba Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 14:26 mid.week napisała: > Chyba ty, bo dorsz to akurat najchudsza ryba Żartujesz chyba? Pewno się trafi tłusty karp, ale dorsz ze szczupakiem czy sandaczem się nie równa, będzie tłustszy Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 14:31 Jestem zaskoczona bo zawsze sądziłam że to chuda ryba, już nie wiem. Ale dzięki wszystkim za opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 14:36 masz w linku niżej zawartość tłuszczu - tak, dorsz należy do chudych ryb Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 14:57 chococaffe napisała: > masz w linku niżej zawartość tłuszczu - tak, dorsz należy do chudych ryb I co? Kto miał rację? Dorsz 70 kcal/100 g, Pstrąg 58 kcal/100 g, Szczupak 50 kcal/100 g, w świeżej rybie Sandacza nie ma w tej tabelce, ale jest zbliżony do szczupaka. Dorsz rozpada się przy pieczeniu, dlatego tak jest widziany, jako ryba chuda. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 15:01 Patrz się na zawartośc tłuszczu w tej tabelce. Możesz, też spojrzeć na karpia, który "może się zdarzyć tłusty" Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 15:10 chococaffe napisała: > Patrz się na zawartośc tłuszczu w tej tabelce. Możesz, też spojrzeć na karpia, > który "może się zdarzyć tłusty" Widzisz, nie zrozumieliśmy się. Dla mnie dorsz jest tłusty, bo jest wysokokaloryczny, dlatego takich ryb nie smażę dodatkowo na oleju. A zawartość oleju, nie jest już taka istotna. A co do karpia, niekoniecznie masz rację. Wszystko zależy od hodowcy. Jeżeli przesadzi z dokarmianiem zbożem czy paszami, to karp będzie faktycznie tłusty. Jeżeli nie będzie sypał pasz, ponad potrzeby energetyczne karpia, to ten karp nie będzie tłusty, chociaż będzie wysokokaloryczny. Ja nie lubię tłustych karpi, więc wybieram te mniej tłuste, o ile nie ma innych ryb, dla mnie atrakcyjniejszych Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 15:15 Kalorie to nie tylko tłuszcz. A nazwałeś dorsza rybą tłustą (nieprawda) a nie kaloryczną (też średnio prawda) Co do karpia... to wiesz, wszystko zalezy, dorsz też Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 15:16 i akurat dorsz vs pstrąg , o których mowa maja tyle samo tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 15:32 chococaffe napisała: > Kalorie to nie tylko tłuszcz. A nazwałeś dorsza rybą tłustą (nieprawda) a nie > kaloryczną (też średnio prawda) > > Co do karpia... to wiesz, wszystko zalezy, dorsz też Wyraziłem się nieprecyzyjnie, to fakt, ale dla mnie ryby wysokokaloryczne, to ryby tłuste. Co do karpia, to tak jest, że dużo zależy od hodowcy. Ja ich trochę rozumiem, miesiąc wcześniej jest odławiany i już nie będzie żerował, więc hodowcy nie chcą tracić na białku, wolą tracić tłuszcz w przechowalniach. Czasami komuś się sypnie za dużo karmy i oni są tego świadomi. A dorsz żeruje po swojemu i raczej będzie taki sam, tylko przed tarłem będzie dużo gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 14:40 Dorsz to jedna z najchudszych ryb, ten wyżej bredzi. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 14:34 polki.pl/dieta-i-fitness/tabela-kalorii-i-zawartosci-tluszczu-ryby.html Odpowiedz Link Zgłoś
joana012 Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 14:46 Pstrąga myję, suszę ręcznikiem. Nakrawam w kilku miejscach, robię kilka cięć jedno obok drugiego. Sól, pieprz, sok z cytryny. Do środka kawałek cytryny, 2 ząbki czosnku, pietruszka jak mam albo kawałek selera. Na wierzch jeszcze suszony rozmaryn. Polewam 2 łyżkami oliwy. Na papier do pieczenia i w piekarniku nagrzanym 180 stopni piekę 30 min Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Ruby na szybko 😅 24.12.21, 15:19 bistian napisał: > mid.week napisała: > > > Chyba ty, bo dorsz to akurat najchudsza ryba > > Żartujesz chyba? Pewno się trafi tłusty karp, ale dorsz ze szczupakiem czy sand > aczem się nie równa, będzie tłustszy Odpowiedz Link Zgłoś