Dodaj do ulubionych

Ruby na szybko 馃槄

24.12.21, 13:39
Dziewczyny mam pstr膮ga i dorsza oba bez sk贸ry i filety. Musz臋 je przyrz膮dzi膰 najmniejszym wysi艂kiem. Co by艣cie proponowa艂y, prosz臋 o pomoc !
Obserwuj w膮tek
    • mrs.solis Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 13:42
      Opanierowac i wrzucic na patelnie.
    • chococaffe Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 13:42
      ale dla siebie czy to ma by膰 jakie艣 danie, k贸re b臋dzie sta艂o na stole wigilijnym?

Jak dla siebie , to dorsz - s贸l, cytryna, usma偶y膰 na mieszaninie oliwy i mas艂a. Ewentualnie doda膰 troszk臋 bia艂ego wina.

Na pstr膮gach si臋 nie znam
      • extereso Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 13:52
        Na stole. Ale dorsza tak zrobi臋 jak piszecie. Pstr膮ga upiek臋 w piekarniku je艣li wiecie co dodac to by艂oby super.
        • mia_mia Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 13:55
          Mas艂o, cytryn臋 i np. rozmaryn.
          • extereso Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 14:23
            Dzi臋kuj臋
        • chococaffe Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 13:56
          To nie wiem - taki jak pisa艂am, z patelni to lepiej 艣wie偶utki od razu na talerz i je艣膰
        • bistian Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 13:59
          extereso napisa艂a:

> Na stole. Ale dorsza tak zrobi臋 jak piszecie. Pstr膮ga upiek臋 w piekarniku je艣li
          > wiecie co dodac to by艂oby super.

Dorsz jest t艂usty sam z siebie, ja bym zamieni艂, dorsza upiek艂 z dodatkami, a nad pstr膮giem si臋 zastanawia艂
          • mid.week Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 14:18
            bistian napisa艂:

> extereso napisa艂a:
            >
            > Dorsz jest t艂usty sam z siebie,

Chyba ty, bo dorsz to akurat najchudsza ryba

• bistian Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 14:26
              mid.week napisa艂a:

> Chyba ty, bo dorsz to akurat najchudsza ryba

呕artujesz chyba? Pewno si臋 trafi t艂usty karp, ale dorsz ze szczupakiem czy sandaczem si臋 nie r贸wna, b臋dzie t艂ustszy
              • extereso Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 14:31
                Jestem zaskoczona bo zawsze s膮dzi艂am 偶e to chuda ryba, ju偶 nie wiem. Ale dzi臋ki wszystkim za opinie.
                • chococaffe Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 14:36
                  masz w linku ni偶ej zawarto艣膰 t艂uszczu - tak, dorsz nale偶y do chudych ryb
                  • bistian Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 14:57
                    chococaffe napisa艂a:

> masz w linku ni偶ej zawarto艣膰 t艂uszczu - tak, dorsz nale偶y do chudych ryb

I co? Kto mia艂 racj臋? wink

Dorsz 70 kcal/100 g,
                    Pstr膮g 58 kcal/100 g,
                    Szczupak 50 kcal/100 g,
                    w 艣wie偶ej rybie

Sandacza nie ma w tej tabelce, ale jest zbli偶ony do szczupaka.
                    Dorsz rozpada si臋 przy pieczeniu, dlatego tak jest widziany, jako ryba chuda.
                    • chococaffe Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 15:01
                      Patrz si臋 na zawarto艣c t艂uszczu w tej tabelce. Mo偶esz, te偶 spojrze膰 na karpia, kt贸ry "mo偶e si臋 zdarzy膰 t艂usty"
                      • bistian Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 15:10
                        chococaffe napisa艂a:

> Patrz si臋 na zawarto艣c t艂uszczu w tej tabelce. Mo偶esz, te偶 spojrze膰 na karpia,
                        > kt贸ry "mo偶e si臋 zdarzy膰 t艂usty"

Widzisz, nie zrozumieli艣my si臋. Dla mnie dorsz jest t艂usty, bo jest wysokokaloryczny, dlatego takich ryb nie sma偶臋 dodatkowo na oleju. A zawarto艣膰 oleju, nie jest ju偶 taka istotna.
                        A co do karpia, niekoniecznie masz racj臋. Wszystko zale偶y od hodowcy. Je偶eli przesadzi z dokarmianiem zbo偶em czy paszami, to karp b臋dzie faktycznie t艂usty. Je偶eli nie b臋dzie sypa艂 pasz, ponad potrzeby energetyczne karpia, to ten karp nie b臋dzie t艂usty, chocia偶 b臋dzie wysokokaloryczny. Ja nie lubi臋 t艂ustych karpi, wi臋c wybieram te mniej t艂uste, o ile nie ma innych ryb, dla mnie atrakcyjniejszych
                        • chococaffe Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 15:15
                          Kalorie to nie tylko t艂uszcz. A nazwa艂e艣 dorsza ryb膮 t艂ust膮 (nieprawda) a nie kaloryczn膮 (te偶 艣rednio prawda)

Co do karpia... to wiesz, wszystko zalezy, dorsz te偶
                          • chococaffe Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 15:16
                            i akurat dorsz vs pstr膮g , o kt贸rych mowa maja tyle samo t艂uszczu.
                          • bistian Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 15:32
                            chococaffe napisa艂a:

> Kalorie to nie tylko t艂uszcz. A nazwa艂e艣 dorsza ryb膮 t艂ust膮 (nieprawda) a nie
                            > kaloryczn膮 (te偶 艣rednio prawda)
                            >
                            > Co do karpia... to wiesz, wszystko zalezy, dorsz te偶

Wyrazi艂em si臋 nieprecyzyjnie, to fakt, ale dla mnie ryby wysokokaloryczne, to ryby t艂uste.
                            Co do karpia, to tak jest, 偶e du偶o zale偶y od hodowcy. Ja ich troch臋 rozumiem, miesi膮c wcze艣niej jest od艂awiany i ju偶 nie b臋dzie 偶erowa艂, wi臋c hodowcy nie chc膮 traci膰 na bia艂ku, wol膮 traci膰 t艂uszcz w przechowalniach. Czasami komu艣 si臋 sypnie za du偶o karmy i oni s膮 tego 艣wiadomi.

A dorsz 偶eruje po swojemu i raczej b臋dzie taki sam, tylko przed tar艂em b臋dzie du偶o gorszy.
                • magdallenac Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 14:40
                  Dorsz to jedna z najchudszych ryb, ten wy偶ej bredzi.
              • chococaffe Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 14:34
                polki.pl/dieta-i-fitness/tabela-kalorii-i-zawartosci-tluszczu-ryby.html
                • joana012 Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 14:46
                  Pstr膮ga myj臋, susz臋 r臋cznikiem. Nakrawam w kilku miejscach, robi臋 kilka ci臋膰 jedno obok drugiego. S贸l, pieprz, sok z cytryny. Do 艣rodka kawa艂ek cytryny, 2 z膮bki czosnku, pietruszka jak mam albo kawa艂ek selera. Na wierzch jeszcze suszony rozmaryn. Polewam 2 艂y偶kami oliwy. Na papier do pieczenia i w piekarniku nagrzanym 180 stopni piek臋 30 min
                  • extereso Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 14:48
                    Super tak zrobi臋 dzi臋ki!
              • mid.week Re: Ruby na szybko 馃槄 24.12.21, 15:19
                bistian napisa艂:

> mid.week napisa艂a:
                >
                > > Chyba ty, bo dorsz to akurat najchudsza ryba
                >
                > 呕artujesz chyba? Pewno si臋 trafi t艂usty karp, ale dorsz ze szczupakiem czy sand
                > aczem si臋 nie r贸wna, b臋dzie t艂ustszy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj si臋

Nakarm Pajacyka