figa_z_makiem99 Re: Biała sala 03.01.22, 00:39 Znam, to określenie z lat 80-tych, mój ojciec używał ale w moim pokoleniu już go nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Biała sala 03.01.22, 00:46 Biała sala - hmmmm, pomieszczenie w psychiatryku dla samobójców? Łóżko mam w szarosciach wymiennie w zieleni lub w kwiotkach ;P Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Biała sala 03.01.22, 07:53 kryzys_wieku_sredniego napisał(a): > Biała sala - hmmmm, pomieszczenie w psychiatryku dla samobójców? > Łóżko mam w szarosciach wymiennie w zieleni lub w kwiotkach ;P A bieliznę masz tylko białą? 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Biała sala 03.01.22, 04:30 Znam to określenie, od zawsze. Chociaż sądzę że używane częściej przez pokolenie naszych rodziców niż przez nasze. ( Moja młodzież może nie znać) Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Biała sala 03.01.22, 04:53 Nigdy nie słyszałam/czytałam. Z dzieciństwa pamiętam Pierzynowo, ale przynajmniej od kilkunastu lat już nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Biała sala 03.01.22, 05:01 Bo nikt już teraz nie sypia pod pierzyną 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Biała sala 03.01.22, 06:55 To jest wpadka? Pierwszy raz w życiu słyszę to określenie Nie można powiedzieć po prostu sypialnia?? Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Biała sala 03.01.22, 07:03 Jest jeszcze ,,bal dziennikarzy,,-z gazetą do łóżka,?młodzi mają prawo nie znać🙂🙂🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Biała sala 03.01.22, 07:09 Znam, ale tylko dlatego że mówiła tak moja matka, nikt młodszy absolutnie już tak nie mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Biała sala 03.01.22, 07:42 Moja mama, rocznik '47 mówiła, ze leci do Honolulu i jeszcze miała jakieś określenie ale nie mogę sobie przypomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
aguha Re: Biała sala 03.01.22, 07:52 Po przeczytaniu wątku przyszło mi do głowy określenie „Wstyd to kraść!". Biała sala — obiło mi się o uszy to określenie, ale musiałam się chwilę zastanowić. Sama nie używam i raczej słyszałam u starszego pokolenia. Gdyby K. Cichopek nie wiedziała, kto to jest Wisława Szymborska, to byłby dopiero wstyd, a tak 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: Biała sala 03.01.22, 08:16 Znałam to określenie, ale sama go nie używam. Używała go za to moja śp. Babcia. Nie uważam natomiast, że Kasia C.popełniła jakąś straszną gafę, nie znała określenia to zapytała o co chodzi i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna211272 Re: Biała sala 03.01.22, 08:21 tak znam od dziecka moi rodzice tak mowili. ale moze ro kwestia tego ze mam prawie 50 lat Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Biała sala 03.01.22, 08:26 Określenie znam, ale bez przesady z tą wpadką.... Wstyd to np. nie wiedzieć, kto napisal Potop, a nie nie znać takiego potocznego okreslenia... Ja jestem od Kasi starsza, nie znam wielu młodzieżowych powiedzonek i nie uważam tego za obciach. Odpowiedz Link Zgłoś
z_pokladu_idy Re: Biała sala 03.01.22, 08:49 Ja nie znałam (pokolenie '84), mama coś tam słyszała, ojciec nie zna, ale my niziny społeczne jesteśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
eliksir_czarodziejski Re: Biała sala 03.01.22, 08:59 Znam to określenie, ale gwoli ścisłości znam tylko jedna osobę która tak mówiła. Tylko dzięki niej je znam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Biała sala 03.01.22, 11:14 Nie znam, pierwsze słyszę, jestem z Pomorza - u nas nikt tak nigdy nie mówił. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Biała sala 03.01.22, 11:16 Tu to wyrażenie nie padło ani razu, a parę osób zostawało w domu: forum.gazeta.pl/forum/w,567,172945177,172945177,Jak_tam_przygotowania_do_Sylwestra_.html Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Biała sala 03.01.22, 12:50 Pierwsze słyszę. Nawet google zna głównie z powodu Trojanowskiej i Cichopek. A komentarz Trojanowskiej niegrzeczny I arogancki. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Biała sala 03.01.22, 13:06 Ja też pierwsze słyszę, u mnie się nigdy tak nie mówiło. Więc też bym musiała dopytać. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Biała sala 03.01.22, 13:17 veryvery napisała: > Moje pytanie jest czy znaliście to określenie? Używaliście albo słyszeliście u > innych? Nie znałem i nie słyszałem u innych. Biała sala kojarzy mi się z salą operacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Biała sala 03.01.22, 13:25 Akurat blok operacyjny jest bardziej na zielono niż biało. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Biała sala 03.01.22, 13:29 morekac napisała: > Akurat blok operacyjny jest bardziej na zielono niż biało. Możliwe, nigdy nie byłem. No to z piekarnią mi się kojarzy biała sala. Albo z prosektorium. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Biała sala 03.01.22, 13:24 _Na_ białej sali? Też bym się zdziwiła. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Biała sala 03.01.22, 14:27 NIgdy nie słyszałam i nie znałam takiego powiedzonka, mój mąż też nie. Oboje mamy pod 40-stkę i pochodzimy z różnych regionów. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Biała sala 03.01.22, 15:45 Ja też nie. I, o ile to rzeczywiście funkcjonujący idiom, to dość głupawy. 'Sala' to nie jest pomieszczenie domowe, przeciwnie. Nie prościej powiedzieć 'sypialnia'? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Biała sala 03.01.22, 16:00 Urok niknie, jak jakaś pani jedzie po drugiej, bo nie znała tego powiedzenia. Noi: nie odnotowują tego związku frazeologicznego żadne słowniki, nawet z adnotacją 'przestarzałe'. Musi być bardzo potoczne i/lub lokalne. I to 'na', oj. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Biała sala 03.01.22, 16:22 Okrutną wesołość (aczkolwiek zupełnie niezłośliwą) wzbudziłem kiedyś pytaniem "syn ci kupił pod choinkę?", kiedy kolega mówił o prezencie od "dzieciątka". Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Biała sala 03.01.22, 16:38 No przecież cała zabawa polega właśnie na użyciu słowa sala. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Biała sala 03.01.22, 16:56 Sala to pomieszczenie balowe, dlatego zostało użyte to właśnie słowo w odniesieniu do zabawy sylwestrowej. Oczywiście, że prościej powiedzieć w domu/sypialni/łóżku. Tak jak prościej powiedzieć, że ktoś się zakochał, a nie "poczuł miętę". Ale jak widać ludzie lubią także sformułowania nieoczywiste 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
trudneslowa Re: Biała sala 03.01.22, 16:52 Nie znam, nie słyszałam w użyciu. Jestem młodsza od Kasi Cichopek. Odpowiedz Link Zgłoś
my_fair_lady Re: Biała sala 03.01.22, 17:18 Nie znałam tego określenia, a jestem po 40-stce i imprezowa zawsze byłam 🎉 🎈 🎊 Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Biała sala 03.01.22, 18:47 Znam od dziecka, mówiło się tak, sama nigdy nie użyłam. Natomiast kompletnie nie rozumiem zdziwienia, że ktoś nie zna, a tym bardziej zwrócenia uwagi w niezbyt grzeczny sposób, podobno. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: Biała sala 03.01.22, 18:51 Znam od dzieciństwa i w moim otoczeniu nadal tak się mówi Odpowiedz Link Zgłoś