Dodaj do ulubionych

Wynajem mieszkania- problem

18.01.22, 13:08
Mam mieszkanie na wynajem i najemca chce się wyprowadzić z końcem stycznia. W związku z tym dałam ogłoszenie i zgłaszają się chętni, którzy oczywiście chcą obejrzeć mieszkanie . Uzgadniam to z najemca ( do tej oiry 2 wizyty) ale teraz zaczyna mi robić problem. Czy ma racje? Ja nie chcę narażać się na czas bez najemców bo spłacam kredyt i szkoda mi żeby mieszkanie stało puste chcę aby była ciągłość.
Obserwuj wątek
    • kubek0802 Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 13:20
      Najemca ma rację. Nigdy mi nie przyszło do głowy szukać nowych lokatorów zanim poprzedni się nie wyprowadził.
      • profes79 Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 13:27
        Zależy od najemcy - ja sam swego czasu oglądałem mieszkanie jak jeszcze był w nim lokator i jak się wyprowadzałem to umożliwiałem obejrzenie mieszkania (w porozumieniu z właścicielem); ba, zdarzało się, że w porozumieniu z właścicielem ktoś przyjeżdżał zobaczyć mieszkanie już bez niego.
    • podaje_haslo_okon Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 13:27
      Co to znaczy, że robi problemy? Nie otwiera, nie ma go w domu czy jak? Co masz w umowie?
      • kubek0802 Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 13:34
        No raczej do obowiązków najemcy wynikających z umowy najmu nie należy prezentowanie lokum potencjalnym przyszłym lokatorom. Chyba że należy, to już nie mam pytań. Jeżeli to by była jednorazowa sytuacja, to być może poprosiłabym o taką możliwość, ale nie na zasadzie dałam ogłoszenie to wymagam bo nie może stać puste.
        • mayaalex Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 16:26
          a to juz zalezy od tego, jak sformulowana jest umowa. W Belgii takie wizyty to standard, wyznacza sie dwa dni w tygodniu ktore odpowiadaja obu stronom, nikogo to nie dziwi (ale tez nikt nie oczekuje, ze bedzie posprzatane).
        • kk345 Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 22:10
          Prawo nie wypowiada się na ten temat, więc wszystko zależy od zapisów umowy i ustnych ustaleń.
    • agonyaunt Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 13:37
      Oczywiście, że ma. Organizujesz mu wizytacje obcych ludzi, co dezorganizuje życie. Raz czy dwa to uprzejmość, przy kolejnym można się wkurzyć. I tak człowiek miły, ja bym się nie zgodziła.
    • hrabina_niczyja Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 13:40
      Obniż mu czynsz na połowę to może się zgodzi. Inaczej to ma rację.
      • agonyaunt Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 16:08
        Na to samo wyjdzie jak następni lokatorzy wprowadzą się w połowie lutego płacąc za pół miesiąca - a autorka będzie miała dwa tygodnie na odświeżenie i pokazanie mieszkania.
        • hrabina_niczyja Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 16:13
          No wyjdzie, ale to już wybór autorki. Natomiast na dziś najemca chce mieć święty spokój w swoim mieszkaniu i się wcale nie dziwię. Uprzejmy już był.
          • agonyaunt Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 16:27
            Rzecz w tym, że autorka chce ciągłości najmu, żeby kasy nie tracić.
            • aamarzena Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 16:56
              No ale to juz problem autorki, a nie najemcy. Najemca nie ma obowiazku wpuszczania potencjalnych lokatorów do końca miesiąca. Oczywiście wiele osób nie robi problemow, ale tez takie wizyty nalezy uprzednio z najemca ustalic, czy i kiedy mu pasuje. I najlepiej jeden czy dwa dni, zarezerwowac po 2-3 godziny i umówic wszystkich potencjalnych chetnych po kolei, żeby nie robić aktualnemu najemcy wizyt co chwilą. Mieszka, placi, ma prawo czuc sie komfortowo i chodzić w gaciach jeśli lubi albo podejmowac gości itp
              • g.r.uu Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:31
                Dwa dni po 2-3 godziny? Stracić sześć godzin, żeby obcej osobie wyświadczyć przysługę? Nie każdy będzie zainteresowany i ma do tego prawo.
    • hiacynta.bukiet123 Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 13:43
      Najemca ma rację.
    • przy.kosci80 Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 13:49
      Odjęłabym mu z 200 zł od czynszu za możliwość wpuszczenia ludzi, żeby sobie obejrzeli mieszkanie.
      • volta2 Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 16:20
        tyle to się płaci za sprzątanie - a mieszkanie raczej wynajmująca chciałaby pokazywać posprzątane, strasznie nisko wyceniasz. 2 stówki za święty spokój? żenada
      • extereso Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 17:39
        ??? Chyba jeden raz. Ma być w gotowości we własnym czasowo mieszkaniu za 200? Może jeszcze sprzątać i oprowadzać? Wolne żarty. Ja nie wiem czy bym się zgodziła, może by mi się nie chciało.
        • kk345 Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 22:11
          No akurat sprzątać, to powinien big_grin
          • g.r.uu Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 23:39
            A dlaczego właściwie? To jest prywatna sprawa najemcy czy ma porzadek czy na przykład rozwalone łóżko i brudne ciuchy na podłodze
            • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 08:41
              Gorzej jak ma resztki jedzenia, picia i np. kosmetykow na podlodze.
            • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 08:43
              "A dlaczego właściwie?"

Bo ma oddac lokal w stanie niepogorszonym. A kamien w kiblu i na armaturze oraz nieusuwalne plamy na podlodze, to stan pogorszony.
              • kandyzowana3x Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:21
                Stan niepogorszony uwzględnia efekty normalnego użytkowania. Nie oznacza, że najemca oddaje w takim stanie jak wynajął. Oddaje w takim stanie jak wygląda normalnie użytkowane mieszkanie.
                • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:28
                  W internecie pisza tak:
                  "Zgodnie z orzeczeniem Sądu Najwyższego (sygn. V ACa 679/11), przez stan niepogorszony rozumie się stan, w jakim przedmiot najmu znajdował się w chwili wydania go najemcy. Najemca nie ponosi jednak odpowiedzialność za takie zużycie lokalu, które wynika z jego prawidłowego używania."

No i normalnie uzytkowany kran, czy toaleta nie sa obrosniete kamieniem.
              • g.r.uu Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:26
                Można mieć ogromny bajzel i nie pogorszyć stanu mieszkania. Ze stanu mieszkania rozliczasz przy przekazaniu mieszkania.
                • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:29
                  Mozna, ale bajzel czesto przeradza sie w syf i robactwo, taka natura rzeczy🤷‍♀️
                  • g.r.uu Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:48
                    Często w nic się nie przeradza, bo brudne ubrania nie wytwarzają same z siebie robactwa, podobnie jak rozrzucone papiery i książki, porozstawiane kubki, puste butelki plastikowe
                    • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:53
                      g.r.uu napisała:

> Często w nic się nie przeradza, bo brudne ubrania nie wytwarzają same z siebie
                      > robactwa, podobnie jak rozrzucone papiery i książki, porozstawiane kubki, puste
                      > butelki plastikowe

Zalezy ile te brudne ubrania leza i ile jedzenia niepostrzezenie w nie wpadlo.
                      A co niby jedza rybiki? Cukier, celuloze, czyli papier, hehehe, martwe owady, ktore wpadly pomiedzy niesprzatane miesiacami ubrania. Do tego brudne kubki i butelki po slodkich na pojach, to idealna pozywka dla owocowek, rybikow i karaluchow.
                      • g.r.uu Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:56
                        Wystarczy, że tydzień nie sprząta, nie musi być miesiacami.
                        • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:59
                          Ale ty twierdzisz, ze brudne ubrania na podlodze nie wytwarzaja same robactwa a ja ci pisze, ze mocno sie przyczyniaja do jego rozrodu🤷‍♀️
                          • g.r.uu Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:03
                            Lata doświadczeń mówią mi co innego. Bałagan miałam wiele razy, robaków nigdy.
                            • borsuczyca.klusek Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:18
                              Za to nasza matka polka jest forumową specjalistką od hodowli pluskiew 😁😉
                              • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:58
                                Widzisz, jaka jestes pojebana, lol😆 A jesli cgodzo o pluskwy, to hodowal je żul, i rozpelzly sie po calym bloku, przez co musialam sprzedac mieszkanie, gdyz nie nadawalo sie do wynajmu🤷‍♀️
                            • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:01
                              g.r.uu napisała:

> Lata doświadczeń mówią mi co innego. Bałagan miałam wiele razy, robaków nigdy.

Kiedys mieszkalam w wynajetym mieszkaniu. Bylo fajnie przez pol roku, dopoki nie wprowadzila sie jedna kolezanka, co tylko ma ubrania na podlodze, no i nagle znikad pojawily sue karaluchy🤷‍♀️
                              • g.r.uu Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:03
                                Z karaluchami mieszkałam tylko w akademiku, ale były tam przede mną
                                • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:09
                                  g.r.uu napisała:

> Z karaluchami mieszkałam tylko w akademiku, ale były tam przede mną

U mnie sie pojawily razem z kolezanka, "bałaganiarą" , coz za koincydencja... 🤔
    • jasnozielona_roslinka Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 13:50
      Zależy co ma w umowie, ja wpisuję że najemca zgadza się udostępnić mieszkanie do pokazywania (przeze mnie) zainteresowanym.
      Organizuje pokazywanie w konkretnym terminie który najpierw uzgadniam z najemcą. Zwykle jest to około 2-3 godzin. (umawiam osoby co 10 minut). Oczywiście najemca jest wtedy w mieszkaniu (nie chciałabym żeby mnie oskarżał, że oglądający coś mu ukradli). Zwykle znajduję odpowiadającego mi najemcę za pierwszym razem. Jeśli nie to znów uzgadniam termin z najemcą i organizuję ogladanie mieszkania.

Też bym się nie zgodziła na wielokrotne wizyty oglądających. Nie szanujesz czasu najemcy ani swojego.
      Przestań dawać sobie wchodzić na głowę. To ty podajesz na stronie gdzie sie ogłaszasz dostepne terminy, ludzie dzwonią i się umawiają (jak zrobisz inaczej to się zacznie... a mogę ogladać w piatek o 11... a moge w sobote o 18.. a ja tobym chciała w poniedziałek obojętnie o której- dodam że część z tych ludzi umówi się i nie przyjdzie nawet nie dając ci znać)
      • novembre Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:25
        Dokładnie tak to działa, dwa - trzy terminy dogodne dla najemcy, umawiane w odstępach czasowych, maseczki, przewietrzenie pomiędzy i tyle.
        • ukulelerege Re: Wynajem mieszkania- problem 20.01.22, 19:13
          novembre napisała:

> Dokładnie tak to działa, dwa - trzy terminy dogodne dla najemcy, umawiane w ods
          > tępach czasowych, maseczki, przewietrzenie pomiędzy i tyle.

Padłam🤣
          Paszporty covidowe, ostatnia kolo kolonoskopia i kał sprzed max 12 godzin!
          • novembre Re: Wynajem mieszkania- problem 20.01.22, 19:59
            Poluzuj czapeczkę.
    • g.r.uu Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 13:57
      Ma rację, wyświadczył Ci uprzejmość dwa razy, a Ty ciśniesz o więcej. Człowiek ma swoje życie i niekoniecznie chce sobie ustawiać plan dnia pod Twoje ciągłe wizyty. Ja bym nie chciała - mam swoje zajęcia i nie chcę dokładać sobie kolejnych zobowiązań.
    • magdallenac Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 14:01
      Oczywiście, że najemca ma rację.😳😳
    • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 14:05
      Ja mam to w umowie, ze ostatni miesiac przed rozwiazaniem umowy pokazuje mieszkanie nowym ludziom.
      A najczesciej zaczynam szukac nowego lokatora 2 tygodnie przed koncem najmu, bo mam dobra miejscowke i wielu chetnych.
      • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 14:08
        Poza tym, najczesciej mam lokatorow, ktorzy pozwalaja mi wchodzic do mieszkania pod ich nieobecnosc. Tak, ze nie mialam z tym problemu do tej pory...
      • sol_13 Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 16:47
        Też mam to w umowie. Aczkolwiek z doświadczenia juz wiem, że nie ma to większego sensu, bo slabo sie ogląda, gdy są tam ludzie i ich rzeczy, często bałagan. Natomiast puste i posprzątane na błysk wynajmuje się praktycznie od ręki.
        • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 19:49
          U mnie jest inaczej. Zazwyczaj 2 tygodnie przed koncem miesiaca mieszkanie lub pokoje, bo wynajmuje to i to, sa juz puste. I nie zauwazylam, zeby jakies smieci, ktore wystarczy zebrac i wyniesc, mialy wplyw na wynajem.
      • droch Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 18:18
        Ja mam to w umowie, ze ostatni miesiac przed rozwiazaniem umowy pokazuje mieszkanie nowym ludziom.

Martwy zapis, przecież nie zmusisz najemcy, żeby mu pasował jakiś termin oględzin albo żeby organął z przedpokoju kartony po pizzy.
        • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 19:51
          "Martwy zapis, przecież nie zmusisz najemcy, żeby mu pasował jakiś termin oględzin albo żeby organął z przedpokoju kartony po pizzy."

Wtedy mozemy sie pogniewac, i nie oddac kaucji ze wzgledu na niedotrzymanie umowy.
          • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 19:52
            A kartony po pizzy mi nie przeszkadzaja. Poki nie wala na cale mieszkanie zgnilym miesem, czy warzywami.
          • hiacynta.bukiet123 Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 20:24
            1matka-polka napisała:

> Wtedy mozemy sie pogniewac, i nie oddac kaucji ze wzgledu na niedotrzymanie umo
            > wy.

Jak cię najemca poda do sądu, to grzecznie zwrócisz i kaucję i odsetki i jeszcze pokryjesz koszty sądowe.
            • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 20:28
              Nie moge sie doczekac. Poki co, to sama powinnam podac do sadu co najmniej trzech🤔
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 21:54
            Bo o ktoś w pracy był o 16h albo na wyjeździe. Litości!
            Albo był umówiony do kina ze znajomymi.
            Ja np. ogarniam mieszkanie kolo 22h, tak to stoją gary, talerze, kubki gdzie bądź. Kocyk rozpieprzony bo leżę i tv ogladam, niech chodzą. Albo wracam glodna, jest 18h, i co robisz drogie brawo, jesz obiad czy czekasz aż kilka osób zobaczy mieszkanie?
    • ulla_cebulla Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 14:29
      Umawiam się z najemcą na konkretny dzień (na przykład sobotę) I ustawiam chętnych w przedziale 2-3 godzin. U mnie jest trzymiesięczny okres wypowiedzenia, a że najemcy zazwyczaj chcą się wyprowadzić wcześniej, chętnie kooperują, żeby jak najszybciej znaleźć kolejnych.
      • novembre Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:24
        No przecież sama widzisz, wszyscy dookoła udowadniają, że to się po prostu nie może udać. Jakie umawiam, jakie kooperują, i to jeszcze chętnie.
        • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:12
          novembre napisała:

> No przecież sama widzisz, wszyscy dookoła udowadniają, że to się po prostu nie
          > może udać. Jakie umawiam, jakie kooperują, i to jeszcze chętnie.

Sami eksperci, za to bez zadnego doswiadczenia w temacie🤣
          • g.r.uu Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:18
            Skąd wniosek, że bez doświadczenia? Widocznie maja inne doświadczenia niż Ty. Ja byłam po obu stronach jeśli chodzi o wynajem i po żadnej nie było żądania wpuszczania obcych ludzi na łażenie po mieszkaniu.
            • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:21
              "Skąd wniosek, że bez doświadczenia"

Zastanowmy sie, moze z bzdurnych tresci, przoduje w tym chwilowo droch i lauren...
              • droch Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:52
                Jeśli 3 osoby mówią tobie, że jesteś pijana, prawdopodobnie powinnaś położyć się spać, a nie wsiadać za kierownicę auta.
                • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:58
                  🤷‍♀️
    • alpepe Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 14:36
      W umowie niemieckiej mojej córki jest odpowiedni punkt, że jakby zwalniała mieszkanie, to wynajmujący po uzgodnieniu z nią terminów może przeprowadzać oglądanie mieszkania. Jeśli tego nie masz, to uważam, że powinnaś czas oględzin możliwie zmieścić np. w dwóch godzinach w sobotę od 15 do 17, uzgadniając to z lokatorem wcześniej i nie dawać co chwila innych terminów.
    • mamtrzykotyidwa Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 16:18
      I ma rację. Też bym nie chciała, żeby mi obcy po mieszkaniu łazili.
      I to jeszcze teraz, jak jest pandemia.
    • kropkaa Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 16:24
      Nigdy nie miałam z tym problemów, sama też nie miałam nic przeciwko. Jeśli ktoś wyprowadza się przed końcem miesiąca, też daję klucze wcześniej.
    • novembre Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 16:39
      Jeżeli nie masz tego w umowie, to możesz co najwyżej ładnie prosić. Aczkolwiek najemca nie powinien kręcić nosem na 2h w sobotę po południu na przykład. Jakoś to mieszkanie musisz dalej wynająć i on też pewnie kiedyś wbił na chatę, żeby je obejrzeć.
      • hiacynta.bukiet123 Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 17:03
        Dlaczego nie powinien? Sobota czy nie, to są zawsze 2 godziny jego świętego spokoju, a oglądający będą łazić po całym mieszkaniu, więc nawet nie ma opcji schować się w jednym pokoju, żeby przeczekać wizyty. Jest to spory dyskomfort i jak właścicielowi zależy, powinien obniżyć czynsz.
      • droch Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 18:20
        Aczkolwiek najemca nie powinien kręcić nosem na 2h w sobotę po południu na przykład.

Lubisz, gdy w czasie pandemii po chacie kręcą się obcy ludzie? No właśnie.
      • panna.nasturcja Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 18:29
        Pewnie, każdy marzy o tym by w sobotnie popołudnie przez kilka godzin kręcili mu się po mieszkaniu obcy ludzie.
        Kilkanaście albo i ponad dwadzieścia osób w czasie pandemii. Super pomysł.
        • kropkaa Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 19:18
          A stary najemca, jeśli wynajmuje nowe lokum to na podstawie oglądu przez internet? Nie musiał przypadkiem spotkać się z obcymi ludźmi?
          Problemy ematki jak zwykle z dudy.
          • panna.nasturcja Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 19:27
            Stary najemca mógł oglądać mieszkanie, gdy stało puste.
            Widział się w tym celu jedynie z właścicielem.
            To nie jest problem najemcy, ze wlascicielka mieszkania wzięła kredyt, który ją przerasta i teraz nie może sobie pozwolić na na to by mieszkanie dwa tygodnie stało puste.
            • kropkaa Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 23:35
              Jedno jedyne mieszkanie obejrzał? Szczęściarz.
              • g.r.uu Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:29
                To nie jest sprawa właściciela mieszkania, jak sobie najemca znalazł nowe
      • hrabina_niczyja Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 20:30
        Sorry, ale ja bym kręciła i to mocno. W dodatku w sobotę i to po południu 😄 Nie po to ludzie mają wolny weekend i płacą za chatę, żeby go marnować na wizyty obcych ludzi. Najemcę nie interesuje jak ona sobie wynajmie mieszkanie, wyprowadzi się to niech sobie autorka chodzi ile chce.
        • novembre Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 08:39
          No boże, no to w czwartek pod wieczór. Albo w którykolwiek inny dzień / popołudnie / wieczór. Ematce to naprawdę paluszkiem celować i to w sam środek, aby nie urazić.
          Widywałam spotkania, gdy wbijało na chatę jednocześnie dziesięć chętnych par / rodzin, owszem, przed covidem. Raz a dobrze. Teraz gdy umawiam klientów na oglądanie mieszkania, spotkania są np. co 20 minut i wchodzi tylko jedna osoba na raz, nawet pośrednik zostaje w domu. Osoby zwalniające mieszkanie podają godziny do dyspozycji i tyle.
          No, ale w Polsce nie można, bo jeszcze ktoś by się uprzejmością wykazał i by mu od tego żyłka pękła.
          • hiacynta.bukiet123 Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 08:53
            Sorry, ale oczekiwanie, że ktoś poświęci wolny wieczór na wizyty tabunów obcych ludzi, żeby właściciel mógł przyoszczędzić parę stówek jest nie na miejscu. Tym bardziej, że przed wizytą trzeba mieszkanie porządnie posprzątać, a po oględzinach ponownie odkurzyć i umyć podłogę. Wieczór lub popołudnie w plecy. Najemca może wyświadczyć przysługę, ale absolutnie nie ma takiego obowiązku. Czas wolny jest na wagę złota.
            • frequenter.light Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:13
              Właśnie
            • novembre Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:18
              Powiedz, że mieszkasz w Polsce, nie mówiąc, że mieszkasz w Polsce.
          • droch Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:57
            No, ale w Polsce nie można, bo jeszcze ktoś by się uprzejmością wykazał i by mu od tego żyłka pękła.

Gdy jedna strona ma wykazać się uprzejmością, żeby druga na tym zarobiła konkretny pieniądz, to zawsze coś mi zgrzyta...
            • novembre Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:01
              Gdyby druga strona nie chciała zarobić konkretnego pieniądza, to by pierwsza nie miała gdzie mieszkać. I tak, widać wyraźnie, że Polakowi zgrzyta, jak ktoś ma lepiej.
              • g.r.uu Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:04
                Zawsze właściciel może się wykazać uprzejmością i nie nachodzić lokatora smile
              • droch Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:23
                A co ma piernik do wiatraka? W dalszym ciągu to jest biznes, a nie robienie sobie dobrze za Bóg zapłać.
                • novembre Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:30
                  Podaż - popyt. Dalej rozkminiaj sama.
                  • g.r.uu Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:39
                    Co mają popyt i podaż to wpuszczania obcych ludzi do mieszkania i tracenia własnego czasu na to? Może właśnie dlatego niektórzy mają problem bo rozpatrują w kategoriach popytu i podaży a nie zwykłej życzliwości - obustronnej i nieodpartej na roszczeniach tylko prośbie
                    • novembre Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:47
                      Ja się tylko odwołuję do komentarza droch, gdzie jedna strona ma się wykazać uprzejmością, żeby druga zarobiła kasę (czyli nie miała przestojów w wynajmie). Gdyby druga strona nie miała mieszkania na wynajem, to by pierwsza nie musiała się wykazywać uprzejmością, bo by mieszkała z rodzicami na 35 m2.
                      • g.r.uu Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:02
                        Wynajmujący zarabia kasę nie dzięki uprzejmości najemcy tylko dzięki udostępnianiu mieszkania. To jest biznes. I jego opłacalność należy kalkulować w oparciu o inne przesłanki niż uprzejmość. To tak, jakby zatrudniać pracownika i oczekiwać, że dwa razy w miesiącu zostanie godzinkę dlużej za darmo, ot tak, z uprzejmości.
                      • droch Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:05
                        Odjazd level max smile Czy w zamian za wyświadczenie tobie uprzejmości możliwości zakupu w osiedlowym sklepiku, ktoś wymaga od ciebie dwa razy w miesiącu przejechania w sklepie szmatą po podłodze?
          • hrabina_niczyja Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:05
            Wypaczy, ale jaki to by dzień tygodnia nie był to dopóki płacę pełną stawkę to zgadzać się nie muszę. Nikt nie musi. Jeżeli płacę za mieszkanie to chcę w nim mieszkać swobodnie i nie interesuje mnie, że jakaś pani nie chce mieć przestoju. To nie problem lokatora i bycie Polakiem nie ma tu nic do rzeczy. W hotelu też tak chętnie wpuszczasz wszystkich, którzy chcą sobie posprzątać, zobaczyć itd. Wątpię.
            • novembre Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:08
              Argument o hotelu zaiste adekwatny!
    • jehanette Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 19:55
      To znaczy ma być tak że w piątek wyprowadzi się Kowalski a w sobotę wprowadzi Nowak? 0_0 nie chciałabym mieszkania które przeszło z rak do rąk bez malowania, bez porządnego sprzątania pomiędzy...
      • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 20:00
        "nie chciałabym mieszkania które przeszło z rak do rąk bez malowania, bez porządnego sprzątania pomiędzy..."

Jesli stac cie na mieszkanie 40m2 od 4000 zl na miesiac, to mozesz zaczac wybrzydzac...
      • kropkaa Re: Wynajem mieszkania- problem 18.01.22, 23:46
        No i jest - bez remontu nawet nie ma co wstawiać, wstydź się wątkodajko!
        • hrabina_niczyja Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:08
          Niekoniecznie remontu, ale jednak posprzątać dobrze i usunąć jakieś małe usterki to by się przydało. Mają ludzie rację, że już nie chcą płacić za unoszące się w powietrzu bąki poprzednika i brudne okna.
    • kropkacom Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:28
      Ostatni miesiąc przed przeprowadzką żyliśmy na kartonach. Dwa dni przed końcem umowy robiliśmy remont. Nie wiem co mieli by tam ludzie oglądać. No i generalnie nie byłoby to dla nas komfortowe ale jeśli byłoby w umowie to w jakimś stopniu poszlibyśmy na rękę i ludzie mogliby pooglądać nasze kartony big_grin
      • kropkacom Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:29
        Czasami trzeba wziąć na klatę, ze to biznesu trzeba też dołożyć.
        • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:30
          Dokladaj do swojego🤭
          • hiacynta.bukiet123 Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:35
            Nie rozumiesz. To ty masz obowiązek prowadzić biznes zgodnie z obowiązującym prawem, a zgodnie z prawem lokator jest zobowiązany udostępnić mieszkanie tylko w przypadku awarii. Wpuszczenie na oględziny potencjalnych najemców to tylko jego dobra wola. Nie chce, nie życzy sobie - jego sprawa. Musisz poczekać na zwolnienie lokalu.
            • kropkacom Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:38
              No jeśli jest w umowie, ale nie tak, ze musi non stop udostępniać. Zresztą u nas był wielki bałagan przed przeprowadzką. Właściwie na dzień przed końcem umowy był stan gdzie można było mieszkanie oglądać.
              • kropkacom Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:38
                Mieszkanie wynajmowaliśmy prawie 16 lat.
              • hiacynta.bukiet123 Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:47
                kropkacom napisała:

> No jeśli jest w umowie, ale nie tak, ze musi non stop udostępniać.

Dlatego taki zapis w umowie jest bez sensu, bo to jest potem nie do wyegzekwowania. Lokator może wyjechać, może pracować do późna, może być chory, może mieć kwarantannę. Nie wpuści oglądających i co mu zrobisz.
                • g.r.uu Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:03
                  Wpisać do umowy zakaz wyjazdów, pracy i życia towarzyskiego w ostatnim miesiącu mieszkania big_grin
                  • droch Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:22
                    I zakaz kwarantanny, koniecznie! smile
            • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:42
              U mnie to troche jak hotel, lokatorzy zmieniaja sie srednio raz w roku.
            • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:45
              A ty jaki biznes prowadzisz?
          • kropkacom Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:35
            Dokładam.
            • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:44
              kropkacom napisała:

> Dokładam.

Ja jeszcze nie musialam dokladac.
              • kropkacom Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:46
                Każdy kiedyś będzie musiał dołożyć. Lepiej zacznij już to spracowywać, bo forum za ciebie tego w razie czego nie zrobi big_grin
                • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:48
                  "Lepiej zacznij już to spracowywać“

Co to znaczy?
                  • kropkacom Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:52
                    Domyśl się.
      • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:31
        Robiliscie remont w cudzym mieszkaniu?
        • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:31
          I to przed wyprowadzką?
          • kropkacom Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:34
            Tak, malowaliśmy ściany. Tak byliśmy umówieni.
      • novembre Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:33
        Kartony nie ułatwiają smile, ale generalnie chodzi o rozkład mieszkania, światło dzienne, sam feeling, jak się ktoś w mieszkaniu czuje. Sam plan w pdf nie wystarczy. Wiele agencji nieruchomości zastrzega wręcz, że nie wynajmie mieszkania bez osobistych oględzin przez potencjalnego najemcę, żeby potem nie było skarg, że to jednak nie to i za chwilę będą się bujać w poszukiwaniu kolejnego kandydata.
        • kropkacom Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:35
          No na szczęście nasz właściciel nie miał takiego pomysłu. W umowie też nic nie było.
          • novembre Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:48
            Polski rynek wynajmu nieruchomości nie jest uregulowany i nie chroni wynajmującego. Sporo wody jeszcze upłynie, niestety.
    • terazkasia Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:31
      Najemca ma rację. Zapłacił za czas "do" i ma prawo mieszkać w komfortowych warunkach do tego momentu
    • lauren6 Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:38
      Twój kredyt, twój problem. Nie masz prawa nachodzić w domu człowieka, który ma podpisaną umowę i zapłacił Ci za mieszkanie w styczniu.

Jestem ciekawa czy masz w planach odświeżyć mieszkanie po tym najemcy, czy oczekiwałaś, że wystawi on walizki 31 stycznia, a 1 lutego wprowadzisz nowych ludzi na nieodświeżone, nieposprzątane mieszkanie.

Grażyna wynajmu.
      • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:46
        "czy oczekiwałaś, że wystawi on walizki 31 stycznia, a 1 lutego wprowadzisz nowych ludzi na nieodświeżone, nieposprzątane mieszkanie.“

Ja tak robie.
        • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:47
          Ale jest posprzatane, bo lokatorzy sprzataja po sobie a ja po nich poprawiam. I zazwyczaj wyprowadzaja sie pare dni przed koncem misiaca.
          • novembre Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:49
            No co Ty, przecież tu po kolei wszyscy udowadniają, że tak się nie da ;/
            • kropkacom Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 09:59
              Nam prany tak się ułożyły, ze klucze dla własciciela były do oddania ostatniego dnia. Stety/niestety.
              • kropkacom Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:00
                Plany miało być.
              • novembre Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:03
                Ale takie wasze prawo, to oczywiste. Często ludzie się wyprowadzają w weekend przed końcem miesiąca, to jest zawsze do dogadania.
                ...no ale nie w Polsce.
            • g.r.uu Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:02
              Wszystko się "da". Ja nawet sprzedałam mieszkanie wraz z najemcami - nowa właścicielka kupowała inwestycyjnie i była zainteresowana przedłużeniem umowy, a im się dobrze mieszkało i chcieli zostać. Ale nie występowałam z pozycji "mam kredyt, mnie się należy, żądam współpracy" tylko porozmawiałam z najemcami o planach sprzedaży mieszkania, ustaliliśmy wspólnie, jaki wariant im odpowiada. Poza tym wcześniej ja też im wyświadczałam różnego rodzaju przysługi, mieliśmy obustronnie bezproblemową współpracę. W takiej sytuacji ludzie chętniej pójdą na rękę niż jak im właścicielka występuje z roszczeniami, że oto będzie co dwa dni kogoś przyprowadzać a oni mają się dostosować.
          • droch Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:00
            I zazwyczaj wyprowadzaja sie pare dni przed koncem misiaca.

Paradne.
            • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:04
              droch napisał:

> I zazwyczaj wyprowadzaja sie pare dni przed koncem misiaca.
              >
              > Paradne.

Co w tym jest paradnego?
              • droch Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:25
                Że akurat twoi lokatorzy tak szastają kasą. Brzmi jak opowieść o zapłakanej kuzynce.
                • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:07
                  Studenci, Ukraincy, ale i jedna Polka przed 50 tka. Dp tej pory z jakichs 20 osob, ktorym wynajmowalam, tylko 2 mieszkaly do samego konca🤷‍♀️
                  • kropkacom Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:58
                    No i?
              • lauren6 Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:32
                Śmieszne jest Twoje założenie, że ktoś Ci zapłaci za mieszkanie za cały miesiąc, a wyprowadzi się wcześniej.
                • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:06
                  lauren6 napisała:

> Śmieszne jest Twoje założenie, że ktoś Ci zapłaci za mieszkanie za cały miesiąc
                  > , a wyprowadzi się wcześniej.

Jakie zalozenie? Przeciez tak wlasnie sie u mnie dziejeod ladnych paru lat. Ze ludzie, glownie studenci ale i mlodzi pracujacy, wyprowadzaja sie tydzien a nawet dwa i trzy tygodnie wczesniej. Lol🙆 ale z was sfrustrowane kmioty, szok😆
                  • jasnozielona_roslinka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:18
                    też mi się zdarzało, że się wyprowadzali przed koncem miesiąca. Zdarzało mi się też przekazywać klucze kolejnym lokatorom właśnie dlatego wcześniej.
                    • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:20
                      "Zdarzało mi się też przekazywać klucze kolejnym lokatorom właśnie dlatego wcześniej."

Tez mi sie zdazalo i nie kazalam im placic za te 5 dni🙄.
                      • jasnozielona_roslinka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 13:41
                        ja też
                      • droch Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 13:52
                        Tez mi sie zdazalo i nie kazalam im placic za te 5 dni

No jednak: paradne. Naprawdę nie czujesz różnicy pomiędzy "lokator wyprowadził się kilka dni przed końcem umowy" a "zapłaciłam lokatorowi, żeby wyprowadził się kilka dni przed końcem umowy"?
                        • jasnozielona_roslinka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 13:59
                          Nie płaciłam lokatorowi zeby sie wczesniej wyprowadził, po co ?
                          Ale były takie sytuacje, ze zostawiali klucze wcześniej, więc kolejnym lokatorom tez przekazywałam wcześniej.
                          Wszyscy płacili według umowy. Wcześniejszy lokator za wynajem do końca miesiaca, nowy lokator za wynajem od nowego miesiąca.
                          Nie wiem co jest dla ciebie paradne
                          • droch Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 14:01
                            Nie płaciłam lokatorowi zeby sie wczesniej wyprowadził, po co ?

A czy ja ciebie cytuję, czy matkę-polkę? Drzewko!
                        • 1matka-polka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 14:03
                          "No jednak: paradne. Naprawdę nie czujesz różnicy pomiędzy "lokator wyprowadził się kilka dni przed końcem umowy" a "zapłaciłam lokatorowi, żeby wyprowadził się kilka dni przed końcem umowy"?"

A kto placil?
    • asfiksja Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 10:22
      Ale że człowiek ma nieodpłatnie udostępniać wynajmowane przez siebie mieszkanie obcym ludziom do oglądania? Chyba żartujesz.
      • jasnozielona_roslinka Re: Wynajem mieszkania- problem 19.01.22, 11:12
        Bo ma to w umowie na przykład.
        Nie zdarzyło mi się, że lokatorzy nie zgadzali się na pokazanie mieszkania. Ani nikomu kogo znam nie zdarzyło się coś takiego.
        Jakiegoś bałaganu w mieszkaniu też raczej nikt nie miał, a oglądający chyba rozumieją że nie przyszli oglądać czyjeś ubrania, tylko rozkład pomieszczeń, przestrzeń, poziom wykończenia
        Wynajmuje zwykle z datą od początku kolejnego miesiąca (chyba ze lokator zniszczył jakieś sprzęty i trzeba wymienić, nie maluję po każdym lokatorze, ale u mnie nikt wiele lat nie mieszkał, zwykle na rok wynajmuje)
        Dbam o ciągłość najmu nie z uwagi na kredyty (bo akurat na to nie mam. Z drugiej strony dlaczego kogoś interesuje kredyt właściciela to nie wiem), ale dlatego że i tak zawsze bede miała jakąś obsuwkę czasową (np. lokator który niszczy, ewentualny remont, brak kolejnego klienta). Wolę więc zrobić wszystko jak ustalone. Z resztą ci sami najemcy wcześniej oglądali przecież to mieszkanie, gdy był poprzedni najemca. Umowy im siłą nie kazałam podpisywać. Mogli wybrać taki najem, gdzie w umowie nic na temat udostępnienia nie było
    • palacinka2020 Re: Wynajem mieszkania- problem 20.01.22, 19:33
      Jako najemca zgodziłam sie by kolejny wynajmujacy (czy raczej kupujący, bo zostało wystawione na sprzedaz) oglądał mieszkanie przed koncem umowy. Bardzo tego żałowałam. Najpierw wlasciciele przysłali agenta nieruchomosci, który sam (bez chetnych) oglądał. Zadzwonili potem do mnie wsciekli, ze nie jest posprzatane na blysk a w salonie lezy wiertarka. Innym razem bardzo mnie prosili, bym zamknela kota w piwnicy na czas wizyty- nie zgodziłam się, znowu kwas, kłotnia przez telefon trwala ze 40 minut.
    • anorektycznazdzira Re: Wynajem mieszkania- problem 20.01.22, 20:30
      Ok, ale z nim się na wizyty obcych ludzi nie umawiałaś. Jego zgoda to grzeczność i przysługa, nie musi się zgadzać.
      Chcesz więcej, to mu odpal coś za to, jakąś zniżkę na ostatni miesiąc albo inaczej pójdź na rękę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka