jaga34 25.01.22, 06:45 Ci byście zrobili na ich miejscu. Wracali na Ukrainę bronić kraju, czy ukryli się w Polsce i olali ten cały konflikt z Rosją? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ichi51e Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 07:02 ściągałabym rodzine. no to teraz dopiero uchodźców przybędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:18 Dokladnie. Ciekawe czy ludzie zdaja sobie sprawy ze beda miliony uchodzcow ukrainskich w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 19:52 Będą miliony. Już są ze dwa, jak nie więcej. I nic. Przyjedzie znacznie więcej? Przekonamy się, zobaczymy w marcu. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 07:11 Zrobiłabym wszystko, aby ściągnąć swoich do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 10:13 I ja. Czytałam, ze wielu z nich już od pewnego czasu tak właśnie robi ale wiadomo to nie jest takie proste, zostawić wszystko i wyjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 07:13 jaga34 napisała: > Wracali na Ukrainę bronić kraju, > Teraz państwa mają armie, które zajmują się bronieniem kraju. Jak akurat nie jestem powołany do wojska, to pałętanie się tam, żeby pomóc jest kontrproduktywne. Natomiast rozważyłbym wycieczkę do Niemiec i prowadzenie sabotażu w obszarze energetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 07:44 Dziadzio przedawkował filmy patriotyczne, co? Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 09:04 triss_merigold6 napisała: > Dziadzio przedawkował filmy patriotyczne, co? > Nie, szpiegowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 16:20 Może w dalszym ciągu mieszka w ziemiance i wysadza pociągi... Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 07:51 Ściągam rodzine i staram się uratować ile się da z tego co mam. Żadnych romantycznych „pięknie jest ginąc za ojczyznę”. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 08:01 O*ujałaś? Bardzo dobrze, że przynajmniej część z nich ma schronienie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 09:11 W internetach w ostatnim tygodniu wysyp treści antyukraińskich, źródła rosyjskie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 09:19 Ten nick, który założył wątek, zadaje takie pytania na forum, które mają jątrzyć właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 09:27 kropkacom napisała: > Ten nick, który założył wątek, zadaje takie pytania na forum, które mają jątrzy > ć właśnie. Otoz to, wyjatkowo glupi do tego. Po pytaniach jego poznasz glupca. (niby biblijne) Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 09:28 To troll. Można sobie darować inwektywy, bo go to nakręca. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 09:47 > Można sobie darować inwektywy, Komplementami wiec obsypac? Najlepszy ignor, ale ignor to przeciez oddanie pola do popisow trolla. Pleni sie toto. Paluchy poobcinac to mało. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 10:10 Nie no, starczą odpowiedzi jakie dostał. Bez epitetów. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:44 kropkacom napisała: > Nie no, starczą odpowiedzi jakie dostał. Bez epitetów. Bo co, trollowi bedzie przykro i od tego sczeznie? Epitety bywaja adekwatne, bywaja potrzebne, bywaja celne. Epitet to nie tylko zniewazenie, a po prostu nazwa, okreslenie, sformulowanie osoby czy zjawiska. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 18:35 kropkacom napisała: > Nie, bo troll się tym karmi. To niech niestrawnosci dostanie. Nie powtarzaj takich sloganow bo to zwykle farmazony. Trolla sie bierze za pirze i won za prog. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 15:57 To ten kremlowsko-pisowski troll od płatnego reklamowania "polskiego ładu". Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 10:00 Ależ wiem, wskazuję tylko na aktualną narrację. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 21:44 Dokładnie. Taka tez jest narracja u konfy, którzy są putinowską piątką kolumną w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 14:49 żeby nie było, ze jestem gołosłowna: Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:02 Przeciez autorka watku to pisowski troll. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 09:11 Ściągam rodzinę. N a pewno nie wracam. Ewentualnie uciekam dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 09:12 Ściągałabym do siebie rodzinę. Na Ukrainie sytuacja jest trochę jak w Polsce tylko gorzej. Połowa Ukraińców w zasadzie popiera Putina. Chyba żartujesz żebym za coś takiego miała ginąć. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 09:23 Cieszyłabym się, że wyjechałam i ściągnęłabym tu rodzinę, jeśli jeszcze miałabym kogoś na Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 10:01 Ci których na to stać raczej będą się woleli w PL urządzić Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 10:03 Kazali szczuć na Ukraińców, trollico? Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 10:11 Zaraz będziemy mieć kilka mln uchodźców - czekam na wątki uchodźcze bo jestem bardzo ciekawa czy Ukraińcy to "są ludzieeee" czy może nie są? Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 10:14 Jeśli na Ukrainie wybuchnie wojna, to Ukraińcy będą uchodźcami. Takimi prawdziwymi. Nie turystami kupującymi za tysiące dolarów wakacje z przelotem w biurze Aleksandr Travel Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 10:18 No właśnie - tylko czy nasze urocze forumki tak ochoczo jeżdżące po straży granicznej i ogólnie po naszych służbach a jednoczesnie kochające Putina i Łukaszenkę uznają ich za uchodźców? A może jednak nie, czy ludźmi są tylko migranci z Iraku? Czy Ukrainiec też się załapie? Mam nadzieję, że odpowiedzi na te i inne pytania zostaną podane w szeregu wątków na forum Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 11:49 Cóż za bullsh*t. Tak, normalni ludzie uznają uchodźców za uchodźców niezależnie od tego, skąd ci pochodzą. Jestem natomiast pewna, że już wkrótce wśród patriotek zacznie się zrzędzenie, że Ukraińcy są zbyt odmienni kulturowo, by tu milionami przybywać. Zresztą prawica już tą narracją jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 11:54 Widzę, że świetnie orientujesz się w prawicowej narracji. Czyli Ukraińcy to ludzie tak? I wpuszczamy jak leci? Czy wolimy jednak tych z Iraku bo są fajniejsi i celniej rzucają kamieniami? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:01 Ja nie wybieram kogo wolę. Ludzi się traktuje jak ludzi...a nie pozwala im zamarznąc w lesie. Moze nie ejstem aż tak zajebista jak ty...nie czuję się lepszą kategorią człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:09 No orientuję się, bo trochę czytam i widzę, jak pisiorki pod ramię z Konfą zaczynają jechać tekstami "to nie nasza sprawa, co się dzieje u sąsiadów" lub też "niech wracają i bronią ojczyzny". I tak, to ludzie. Nie mam pojęcia, czemu mają służyć twoje prymitywne insynuacje poza tym, że po raz wtóry robisz z siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:08 Ukraińcy już przybyli tu milionami i ładnie się integrują mam niedaleko ukraińską pierogarnię. Ruskie, wiarienniki z mięsem i barszczyk przepyszne. Jak u mojej babci spod Gródka Jagiellońskiego. To na pewno mamy wspólne Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 11:54 Co za bullshit! Madami, wez ty sie ogarnij z tymi gownianymi insynuacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 11:59 Ja jeździłam po straży ale nie kocham Łukaszenki, uważam ze na granicy działy się rzeczy nieludzkie. Do mnie tez to pytanie?Uwazam, ze na miejscu Ukraińców spieprzałabym z ich kraju, nie mam genów bohaterskich. Zabierać rodzinę i w nogi. Moze PL to nie jest jakiś raj ale na poczatek tu lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:07 Wszystkie ataki na nasze służby i działania związane z obroną granicy są jednocześnie aktami poparcia dla Łukaszenki i Putina. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:15 Ale użyci do tego byli bogu ducha winni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:24 Owszem, ale Polska została postawiona w sytuacji patowej. Natomiast cała medialna lewicowa otoczka wokół tej sprawy była żałosna, i żałosne było to, że tyle osób się na to złapało. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:46 Żałosne bylo, ze rząd nie dopuścił mediów. Od białoruskiej strony BBC nadawało...a po polskiej nic. Wiec ja sie nie dziwie, ze wyszło jak wyszło. Tym ludziom trzeba było pomóc, tam pewnie troche ludzi utopiło sie czy zamarzło. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:49 Nadal nie dopuszcza, mimo że formalnie stan wyjątkowy się skończył. Na podstawie przepisów znanych jako "bo nie". Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 15:49 I te przepisy zaraz się przydadzą...nie bedzie mozna pokazywąc ludzie umierających pod szpitalami, bo system padł. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 10:17 Nie będziemy, Ukraina jest bardzo podzielona. Ci z zachodniej już pracują lub studiują w Polsce, Niemczech, Skandynawii, a część wschodnia jest w dużym stopniu prorosyjska. Poziom zaufania do władzy jest ujemny, a jeszcze dobito ludzi zeszłorocznymi podwyżkami cen za wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 10:19 Myślę, że pościągają do siebie kogo się da. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:02 no i dobrze kapitał ludzki się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:07 Żeby nabijali ceny wynajmu mieszkań, ceny mieszkań i obniżali wzrost płac? Lepiej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:12 ceny będą rosły niezależnie od napływu emigrantów. Należy starać się więcej zarabiać a nie mieć nadzieje ze nie będziemy się rozwijać. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:16 Bywalec rozbignij się i jebnij łysą głową w ścianę (byle nie z karton gipsu). Patrzaj mi na usta, będę mówić wolno i wyraźnie: CENY MIESZKAŃ NIE SPADNĄ, BĘDA ROSŁY czy Ukraińcy tu tłumnie napłyną czy nie. Mieszkanie ci z nieba nie spadnie (chyba ze jakaś bezdzietna ciotka ci przepisze)...weź się do roboty i zarób na mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:25 Bywalcu - nasza gospodarka od kilku lat stoi na ich pracy, i wcale nie obniżają płac, oni często zarabiają więcej niż Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 13:39 >Żeby nabijali ceny wynajmu mieszkań, ceny mieszkań i obniżali wzrost płac To beda ludzie na statusie uchodzcy bez kasy na zakup mieszkan. Bez prawa do pracy i na garnuszku panstwa a obozsch dla uchodźców Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 17:49 Nie ma wielu Ukraińców żyjących na koszt RP. Pracują i praktycznie wszyscy pracują świetnie i są cenieni w pracy. Zarabiają nie gorzej niż Polacy i zdecydowaną większość jest stać na mieszkanie (kredyt). Zwłaszcza małżeństwa z dwojgiem ludzi pracujących. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 18:07 buldog2 napisał: > Nie ma wielu Ukraińców żyjących na koszt RP. Pracują i praktycznie wszyscy prac > ują świetnie i są cenieni w pracy. Zarabiają nie gorzej niż Polacy i zdecydowan > ą większość jest stać na mieszkanie (kredyt). Zwłaszcza małżeństwa z dwojgiem l > udzi pracujących. Bardzo optymistycznie na nich patrzysz. To, że pracują i nie kombinują, to fakt, również to, że rodziny są bardzo atrakcyjne dla pracodawcy. Reszta raz jest, a raz jej nie ma. Widziałem wielu pracowników, którzy się nie sprawdzili i widzę, że teraz na tych stanowiskach pracują Polacy, już długi czas i bez zgrzytów. Znam również pracodawców, którzy sporo stracili na zatrudnieniu Ukraińców, ponieważ ci, narobili szkód. Trzeba uważać, dając Ukraińcom sprzęt, jedni się znają i wtedy jest bardzo w porządku, drudzy niewiele potrafią a są chętni do pracy, a potem nie uważają, że szkoda wynikła z ich winy. Jedna rzecz jeszcze mnie się podoba. Nie pasuje praca, warunki czy pensja, to się pakują i już ich nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 18:17 Zgoda, przesadziłem, myślałem o tych, którzy się "ustabilizowali". Często deklarują umiejętności, jakich nie posiadają. Często starają się do czasu otrzymania umowy o pracę, trzeba uważać, o tym też słyszę. Ale jak coś potrafią, ci którzy się zadomowią robią to dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 20:17 Ale to zupełnie jak z Polakami. I pewnie Włochami, Austriakami...chyba nie ma narodu który jednolicie się przykłąda do pracy i od urodzenia zna każdą maszynę na produkcji... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 06:50 tyle ze całkiem sporo pracuje na czarno a dochód dekorowany jest możliwie najniższy - rejestrują się dla prawa stałego pobytu tylko i wylacznie Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 11:40 Ja jestem wkurzona na maksa , bo akurat teraz przyjaciel mojego syna (18l) musiał wrócić na Ukrainę, bo mu się zdezaktualizowały papiery. Kilka lat temu zjechał do PL z rodzicami. Rodzice pracują, on rozpoczął naukę w technikum. Złożyli wnioski o stały pobyt. I q...wa mać **bane urzędy się nie wyrobiły, chłopak w międzyczasie uzyskał pełnoletność i teraz na 3 m-ce przed maturą musiał zostawić szkołę, rodzinę i wracać, żeby tam wyrobić dokumenty. Zajmie mu to ok 3 m-cy więc jest w plecy z terminowym zaliczeniem szkoły, maturą, studiami. I jeszcze bonus w postaci konfliktu z Rosją. No żal mi chłopaka no... Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 11:52 > No żal mi chłopaka no... O matko to i do wojska go wciagna jak zle pojdzie. Zwiewac i prosic o azyl. Polska bedzie musiala teraz stanac na wysokosci zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:40 ponoć do woja nie, bo ma zaświadczenie, że się uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:49 hexella napisała: > ponoć do woja nie, bo ma zaświadczenie, że się uczy. No to ufff. trzymam kciuki za dzieciaka - zeby mu sprawnie poszlo . Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 13:26 Jak sie wojna rozpeta na calego to i 50 latkow i uczacych beda brac Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 11:54 Właśnie niech chłopak prosi o azyl. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:22 A jak jest zagrożenie wojną? Ja bym składała. Swoją droga mieli ułatwić Ukraińcom załatwianie formalności... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:27 Kwestia nie jest co ty uważasz a jakie są wytyczne. Myślałam, że się orientujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:28 Jakie zagrożenie? Medialne? To nie wystarczy. Obowiązek służby wojskowej w danym państwie i stawienia się do ichniego WKU nie jest podstawą do starania się o azyl, bez jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:42 Słyszałam wypowiedź przedstawicieli rządu Ukrainy - oni na razie nie widzą konkretnego zagrożenia wojną ze strony Rosji. Ku..wa cały świat widzi, oni nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 06:51 tu problem pewnie polega na tym ze dziecko musi jako dorosły mieć nowy paszport albo odpowiednik dowodu a rodzice to zaniedbali. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 11:59 Niech znajdą kogoś, kto zna konsula w rejonie, to bardzo przyspiesza wydanie dokumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:36 wiem, że szukali jakichś dojść, ale na razie lipa. Tam chłopak ma tylko babcię i kuzynów. Właściwie jest sam, przecież to w sumie jeszcze dzieciak... Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:14 Powiem tak, niech szuka znajomości i przyspieszy wydawanie dokumentów za kasę, pewnie niemałą, ale w tym wypadku chyba nie ma innego wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:29 Wydawaniem wiz zajmują się na Ukrainie specjalne urzędy, są kolejki, bez łapówki niewiele się załatwi. Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:39 robią co mogą. Są straszne kolejki, zwłaszcza teraz jest mega bałagan. Do tego chłopak jest z tych wycofanych, nieśmiałych. Wątpię czy będzie umiał napierać, przekonywać itp. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 16:25 To żaden rodzic nie mógł z nim pojechać i pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 18:03 Rodzina która została w Polsca szuka znajomych, znajomi na pewno mają znajomych, którzy mają kogoś na miejscu i za odpowiednią kasę pomogą. Wiem, brzmi dziwacznie, ale tak to działa Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 20:09 No ale może ktoś powinien być z dzieciakiem na miejscu - żeby go wesprzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 21:49 rodzice tu pracują. Gdyby jedno z nich pojechało z nim na Ukraine, to drugie musiałoby zapewnić utrzymanie całej trójce samodzielnie. Opłacić tu wynajem, rachunki, swoje utrzymanie tu i ich tam. I to ok 3 m-cy. Domyślasz się, że nie zarabiają kokosów? Ciężka decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 13:43 Nawet nie wiecie ilu jest tu samotnych nastolatków z Ukrainy, rodzice raz tu raz tam, raz gdzie indziej. Chodzi o skończenie średniej szkoły w Polsce, nauce języka itp. co ma dać tym dzieciom drogę do studiów i lepszej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 06:53 10/10 jak dadza w łapę to im w 3 dni wyrobią tak tam to działa (znajomi byli w podobnej sytuacji) Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:55 Biedny, aż mi słabo na sama myśl. Już oczami wyobraźni widzę, jakby mój Starszy tak musiał pojechać... Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 13:10 no właśnie ja też tak to czuję. Chłopak wchodzi z moim synem na telerozmowę i pokazuje mu np. jak wygląda teraz ukraińskie miasteczko, mówi że ma problem z netem, że w sumie już nikogo tu nie zna, a mnie ściska za gardło. Współczuję jego rodzicom. Bardzo chciałabym pomóc, wiele osób by chciało, ale nie ma jak. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 13:14 Mozna dać im pracę, pomóc w nauce polskiego, pomóc w asymiliacji. Teraz już chyba każdy z nas ma wśród znajomych kogoś z Ukrainy więc można przyjąć do grona znajomych kogoś, kto właśnie przybył. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 01:38 naprawdę nie znacie żadnego naszego konsula na ukrainie? dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
hakimhala Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 20:07 hexella napisała: > Ja jestem wkurzona na maksa , bo akurat teraz przyjaciel mojego syna (18l) musi > ał wrócić na Ukrainę, bo mu się zdezaktualizowały papiery. Kilka lat temu zjech > ał do PL z rodzicami. Rodzice pracują, on rozpoczął naukę w technikum. Złożyli > wnioski o stały pobyt. I q...wa mać **bane urzędy się nie wyrobiły, chłopak w m > iędzyczasie uzyskał pełnoletność i teraz na 3 m-ce przed maturą musiał zostawić > szkołę, rodzinę i wracać, żeby tam wyrobić dokumenty. Zajmie mu to ok 3 m-cy w > ięc jest w plecy z terminowym zaliczeniem szkoły, maturą, studiami. I jeszcze b > onus w postaci konfliktu z Rosją. No żal mi chłopaka no... Jesteś pewna, że tak faktycznie sytuacja wygląda? Może tam były jeszcze jakieś dodatkowe okoliczności? Bo jeśli tylko skończył mu się pobyt, to może mógł zostać,a dokumenty ukraińskie wyrobić przez ambasadę....? Teraz chyba wszystkie pobyty są automatycznie przedłużane, bo trwa pandemia. Nie jestem pewna, ale nie słyszałam, żeby to odwołali. Wydaje mi się, że do czasu rozpatrzenia wniosku powinien mieć przedłużony pobyt. Strasznie szkoda chłopaka, jelsi musiał wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 21:46 wiesz, ja się nie znam na tych przepisach ale wiem, że starali się kombinować jak się da. Skończyłam im się ważność jakichś papierów, które należy tu w PL cyklicznie przedkładać. A ponieważ chłopak uzyskał pełnoletność musi wyrobić dokumenty tam na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 06:55 oni tak maja ze musza osobiscie. Polskiego dowodu tez w konsulacie nie wyrobisz - konsul ci może tylko epuap potwierdzic Odpowiedz Link Zgłoś
hakimhala Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 08:07 ichi51e napisała: > oni tak maja ze musza osobiscie. Polskiego dowodu tez w konsulacie nie wyrobisz > - konsul ci może tylko epuap potwierdzic Osobiście muszą składać wnioski o dokumenty - to wiadomo, że tak, ale czy na terenie Ukrainy? Nie jestem pewna...Ukraińcy nie mają czegoś takiego jak dowód osobisty. U nich jest jeden dokument tożsamości- paszport. A ten można wyrobić w ambasadzie od ręki. Może chodzi o jakieś inne dokumenty - nie wiem jakie. Sama jestem ciekawa, bo to dość nietypowe i dziwne, że ten chłopak musiał wyjechaćna 3 miesiące przed maturą.W pandemii wszystkie pobyty są z automatu przedłużone do czasu odwołania pandemii, a to na pewno jeszcze potrwa. Ale nawet bez pandemii- gdyby się mu pobyt skończył, to po złożeniu wniosku, do czasu jego rozpatrzenia chłopak jest legalnie. Tak przynajmniej było zawsze do tej pory. Na stronie gov jest napisane, że przy składaniu kolejnego wniosku o pobyt potrzebne są tylko fotografie, dokument podróży i opłata skarbowa oraz wypełnione podanie. Nie wiem o jakie jeszcze inne dokumenty musi się chłopak starać aż na Ukrainie. Ciekawa, choć przykra sprawa. Oby nie okazało się, że został wprowadzony przez kogoś w błąd, że musi wyjechać....w takich czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 13:10 moja koleżanka miał jakaś podobna sytuacje - skończył jej się paszport a nasz urząd ślimaczyła się z jej papierami i okazało się że nie ma ważnego dokumentu tożsamości a ten był potrzebny. Wydawało jej się ze wzięła zakładkę ale oni tak przedłużyli ze musiała jednak jechac na Ukrainę i dawać w łapę. Rzecz zakończyła się zaskakująco szybka po tym jak zapłaciła dostała dokumenty niemal od reki. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 14:25 Nie wiem o jaką sprawę chodzi, ale moja koleżanka musiała jechać na Ukrainę na kilka dni po pewne dokumenty, żeby móc dalej pracować w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 13:54 Dowodu nie, ale paszport bez problemu. Dowód z założenia jest dokumentem dla obywateli zamieszkałych w Pl. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 07:27 Kolega mojego syna jest Ukraińcem, uczą się razem w szkole. Rodzice mieli straszne przeboje z przedłużeniem mu prawa pobytu. Źle wypełniony wniosek, nie wiadomo dlaczego. Dodzwonić się nie dało, stacjonarnie nie przyjmowali. Potem były jeszcze inne rzeczy, ale już wszystkiego nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
hakimhala Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 08:15 ela.dzi napisał(a): > Kolega mojego syna jest Ukraińcem, uczą się razem w szkole. Rodzice mieli stras > zne przeboje z przedłużeniem mu prawa pobytu. Źle wypełniony wniosek, nie wiado > mo dlaczego. Dodzwonić się nie dało, stacjonarnie nie przyjmowali. Potem były j > eszcze inne rzeczy, ale już wszystkiego nie pamiętam. No tak. Nasze realia. Upierdliwość i ślamazarność procedur. Błędy , często po stronie urzędników mogą znacznie wydłużyć wszystko, ale tutaj sprawa jest dziwna, bo chłopak musiał w takich czasach, na 3 miesiące przed maturą wyjechać na Ukrainę po jakiś dokument. Nie wiadomo o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 11:57 Sciągnełabym rodzinę. Do córki szkoły chodzi troche ukraińskich dzieci, oni tu już zostaną i nie dziwię im się. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:12 Ściągnęłabym rodzinę i zaszyła się gdzieś albo jechała jeszcze dalej niż Polska. Na pewno na żadną wojnę bym nie wracała ani nie pozwoliłabym moim bliskim. No nie jestem patriotą pod tym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:13 A ty co zrobisz, kiedy najada Polske, bedziesz walczyla? Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:33 Ciekawe jak to będzie z tymi wyjazdami. Dorosłe dzieci ematek będą prowadzone za uszy do bezpiecznych Niemiec? Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:58 Mam dwóch synów. I zrobię wszystko, aby nie musieli ginąc za ojczyznę. Niech idą ci młodzi, co noszą gacie z symbolem Polski Walczącej. I głośno krzyczą, jak to kochają Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 13:09 Trawestując Pattona, chodzi o to, aby oni sprawili, aby ktoś inny zginął za swoją ojczyznę. A dorosłym ludziom nie nakażesz co mają robić. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 13:25 ematki tak gleboko nie mysla. Swoja droga to w momencie wojny granica niemiec sie zamknie. Nie wierze ze beda czekac z otwartmi ramionami na pare milionow uchodzcow Ukraincow Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 13:42 > ci co noszą gacie z symbolem Polski Walczącej. I głośno krzyczą, jak to kochają Polskę. Oni by tylko chcieli dostac karabin z przydzialu i pochojraczyc w cywilu najlepiej broniac kosciola przed babami. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 12:23 Moje dzieci za nic nie musza byc prowadzone, od pewnego czasu mieszkaja za granica i zdaje sobie sprawe, ze opuscily na zawsze te kraine mlekiem i miodem plynaca. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 12:32 Dziwne pytanie. Oczywiście, że bym spieprzała z Ukrainy. W przypadku młodych i ambitnych to nawet z Polski. I starała się ściągnąć rodzinę oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 14:32 No to przez lata będziesz się zaznajamiać z obozem dla uchodźców. Moja chata z kraja... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 16:03 No bo Ukrainiec w czasie wojny poza saoim krajem laduje na azylu w obozie uchodzczym Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 07:01 no ale idea jest chyba nie taka żeby w obozie wojnę przesiedział tylko takie usprawnienie procedur żeby mógł ten obóz jak najszybciej opuścić pójść do pracy i sam na siebie zarabiać? Nie stać nas na posiłki za 5 zeta dla uchodźców (jak pokazały ostatnie wypadki) - do tego 100k obywateli ubyło od covid - miejsce jest Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 13:31 Gdyby to się działo przy Polsce wolałbym zostać. Nie wiem czy będąc Ukrainka myślałbym to samo. Moja znajoma Ukrainka nie czuje żadnej nadziei na poprawę w tym kraju i gdybym ja tak czuła to też bym wiala. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 16:10 Nie wiem i czuję się "blessed"( no sorry nie wiem jak to lepiej ująć) że nie muszę wiedzieć. Mnie ciekawi co innego- jeśli trafi tylu uchodźców - jakie mamy programy żeby ich polonizowac , czy w ogóle chcą się "wtopić" w Polskę , naturalizowac. Bo że będzie ich coraz więcej, to nie wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 16:29 Ale w jakim celu oni maja się "naturalizować"? Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 16:53 Zakładając, że chcą tu osiąść. Nie muszą oczywiście, ale nie sądzę żeby większość uciekła przed wojna a potem wróciła. Zresztą zastąp słowo "naturalizowac" na "przystosować się do polskiej kultury" , to lepsze określenie. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 17:12 Oni maja podobna kulture. Ojczyzna jest tam, gdzie mozna spokojnie zyc. Chociaz programy typu nauka jezyka, podstawy kultury zachodzniej przydalyby sie, bo by im latwiej bylo. Niech przyjezdzaja, bez sensu jest ginac za tych na gorze, ktorzy sami d.py nie naraza nawet troche. Tylko oby szanowali lokalna kulture i zasady i dali sobie spokoj z bandyta Bandera. Tyle im to dalo, ze teraz w d.pie sa. karma wrocila za te mordy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 17:19 A nam wróciła karma? Bo w naszej historii też troche wstydliwych momentów było. Po co to wywlekać? Ukraincy żyją tu i teraz i w dupie mają Banderę. Chcą normalnie życ, dziecko wysłać do szkoły i na basen, do pracy iśc i godnie żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 17:29 Bo do niedawna niektorzy byli nim zachwyceni i wskrzeszali pamiec. Nie wiem, czy ktokolwiek chcialby byc w kraju, w ktorym zapanuje zamet,a im sie odezwa resentymenty i zaczna nasladowac. Nie wiem, czy wiesz o czym ja mowie, ale poziom okrucienstwa tamtych mordow przekraczal wytrzymalosc przecietnego czlowieka i nawet nazisci, poza SS byli mniej okrutni. Jesli zauwazysz, ze SS to nie byli cywile i odebrali odpowiednie "przeszkolenie" a mordow za Bandery dokonywali zwykli chlopi, to serio strach sie bac ludzi ktorzy byli do tego zdolni. To jak traktujemy innych, w tym dzieci, swiadczy o naszym czlowieczenstwie. torturowanie dzieci to lvl, ktorzy wykracza poza nasza biologie nawet. Nie mam nic do Ukraincow i uwazam, ze powinni sie ratowac uciekajac do pl. Natomiast niepokoi mnie przeszlosc z tak wielka sklonnoscia do okrucienstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 20:19 W Polsce mało takich co wskrzeszają pamięc morderców i zbrodniarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 17:20 Ukraincy sa z tego samego kregu kulturowego, do niczego nie musza sie przystosowywac, chyba, ze koniecznie chcesz, aby pierogi lepili 24 grudnia, jak porzadne polskie rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 17:33 Im dalej na wschod, tym bardziej "rosyjska" mentalnosc, im dalej na zachod, "zachodnia". W pl duzo sie zmienilo, teraz jest wiekszy porzadek na wzor krajow zachodnich. Za wschodnia granica tak nie jest. Ja tego nie podaje jako zarzut, uwazam, ze kazdy nowy przybysz powinein byc zapoznawany zkultura kraju w ktorym sie osiedla. Bo sa takie kody, ktorych sie nie zalapie na lekcjach jezyka czy z ksiazek. Ulatwia zycie ich znajomosc. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 18:07 Kultura jest częściowo podobna , ale - zależy z kim porównujac? Bo częściowo podobni jestesmy z wszystkimi krajami w Europie. Ja nie jestem przekonana że akurat ukraińska kultura jest jakaś wybitnie podobna do naszej, chyba że przez siewców "słowiańskości" i zwolenników poglądu jacy to jesteśmy na wskroś rosyjscy ,tzn... "wschodni"... No nie. I przypominam że kultura danego kraju nie polega wyłącznie na jedzeniu pierogów i śpiewaniu przyśpiewek. Pół biedy jak chodzi o drobiazgi. Ale już filtr przez który się widzi świat jest inny. I inne rzeczy uznaje się za oczywiste ,pożądane albo wręcz przeciwnie. Pewne cechy mogą być szkodliwe- jakby nie patrzeć, nasza demokracja jest wciąż młoda i wątła. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 18:11 Sama często deklarujesz, że jedną nogą żyjesz w Niemczech. Czy jesteś odpowiednio zgermanizowana?... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 19:09 tak wiem Konsta jest przedstawicielka tej wyższej germańskiej kultury - ona ze wschodem i slowianskoscia nie ma nic wspólnego - choć pradziadek i prababcia przybyli z Lwowa i Wilna do Wrocławia… Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 19:26 Jestem pod wrażeniem jak dokładnie znasz moich przodków 😃 Ale oni pochodzili z Polski, nie z rusyfikowanej na siłę Ukrainy i żyli w innych czasach i świecie którego już nie ma, mylisz konteksty i czasy, ale nie spodziewam się że zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 19:45 Gdybyś zechciała przybliżyć rusyfikację Ukrainy przy użyciu siły, to poproszę. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 20:11 W tym świecie, z którego oni pochodzili, obok siebie żyli Polak, Żyd, Litwin i Białorusin i żyli zgodnie. Rzeczpospolita to było państwo wielokulturowe. Nie jesteśmy ani Ukraińcami ani Rosjanami gdyż jesteśmy Słowianami zachodnimi. Ale kulturowo zdecydowanie bliżej nam do Ukraińców, Rosjan, Czechów, Słowaków niż do Niemców. Jest tu ogromna różnica mentalności. Jesteśmy w stanie przyjaźnić się z Niemcami - mimo bagażu ich zbrodni i dokonanych zniszczeń w II wojnie światowej - ale kulturowo i mentalnościowo dzieli nas co najmniej tyle co Niemców i Francuzow. Jesteśmy zupełnie inni. I twoje zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni. Ale nie spodziewam się, ze zrozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 20:24 Matko-bosko świat się kończy, zgadzam się z bywalcem...dodam tylko, ze najwiecej tu mają do powiedzenia...emigrantki. One co prawda miały prawo wyjechać...ale Ukraińców w PL nie chca widzieć Odpowiedz Link Zgłoś
eugeniafelek Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 21:41 Ktora emigrantka nie chce Ukraincow w Polsce? A raczej w jakim kraju obecnie mieszka? Nie zalapalam a to ciekawy przypadek socjologiczny 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 00:23 Oj, zdziwilbys się, jak bardzo Niemcy ( przynajmniej ci wschodni) są w wielu kwestiach wręcz identyczni jak Polacy 🤣 To jest bariera psychologiczna, nie lubimy Niemców, bo od zawsze usiłują nas niszczyć, więc wytłumaczyliśmy sobie, że to dlatego że niby my jesteśmy na Wschodzie a oni na Zachodzie, my "bracia Słowianie" i 'Zachod". Guzik prawda. Łączy nas z Rosjanami wyłącznie ogólna grupa językowa, bo nasza podgrupa to języki zachodniosłowiańskie. Ponieważ twoje pojęcia o świecie kończy się na przekonaniu że "we Wrocławiu mówią z lwowskim zaśpiewem" 😅, powiem ci że Polak/Czech a Rosjanin to 2 różne planety. Zgodzę się że Czesi, już z podobieństwem jakimś szalonym do Ukrainy bym dyskutowała , jednak, niech będzie że wschodnie rubieże są trochę podobne do zachodnich granic Ukrainy. I Niemcy wschodni mają dużo więcej wspólnego z nami niż Rosjanie. Okrzyki o bratnich duszach i podobieństwie językowym wznoszą głównie stare dziadki twojego pokroju, wychowani w PRL-u na radzieckiej propagandzie i uczący się rosyjskiego przez kilkanaście lat . I nie ma to żadnego związku z "germanizacja" ani "germanofilia " zwyczajnie taki gradient kulturowy występuje wszędzie na swiecie. Możesz sobie to przełożyć jako "wschodni Niemcy są spolszczeni" jeśli to ci bardziej pasuje. Ale żeby to wiedzieć trzeba mieć jakąkolwiek wiedzę o świecie i cokolwiek zobaczyc, więc trudno mi z tobą o tym dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 01:10 konsta-is-me napisała: > Oj, zdziwilbys się, jak bardzo Niemcy ( przynajmniej ci wschodni) są w wielu kw > estiach wręcz identyczni jak Polacy 🤣 NIE SĄ. We wschodnich Niemczech dużo jest Słowian - np Serbowie Łużyccy, Polacy. Ale Sasi zdecydowanie nie są Słowianami i nie są podobni do Polaków. > Ale żeby to wiedzieć trzeba mieć jakąkolwiek wiedzę o świecie i cokolwiek zobac > zyc, więc trudno mi z tobą o tym dyskutować. No tak, jak się nie ma merytorycznych argumentów, to należy obrazić dyskutanta używając ogólników i nieuzasadnionych obelg. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Ukraińcy w Polsce 30.01.22, 21:57 Konsta może myśli, że wschodni Niemcy są podobni do Polaków, bo też żyli w komunie, też są ci biedniejsi i na dorobku. Zachodni i południowi Niemcy są nieco rozpuszczeni dobrobytem. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 07:44 a ty byś się zdziwiła jacy Ukraińcy są w pewnych sprawach identyczni jak Polacy. Co to w ogóle znaczy? wystarczy forum poczytać i już widać ze Polacy nie są żadna masa a zbiorem indywidualności. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 17:14 NO bo jak to Ukrainiec w Pl taki dalej ukraiński??? Polska dla Polaków... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 17:13 Ja mam w środowisku ludzi z Ukrainy: zaczynając od dzieci w przedszkolu, w szkole starszej córki, kilkoro sie trafiło na korkach jak na zdalnym trafiły do mnie prawie cały klasy. Rodzice pracują, uczą sie języka albo już umieją. Sporo ludzi z Ukrainy pracuje w sklepach, u moich klientów zatrudniani są od kilku lat. NIe wiem po co ich "polonizować", są i będa Ukraińcami ( nie wiem jak ich dzieci, ich decyzja). Czy Polacy na wyspach są przerabiani na brytyjczyków? Czemu mają się wtopić? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 17:36 Hanusina czy slyszalas pojecie amalgamacji spolecznej? Dotyczy juz pierwszego pokolenia. Aby zdac egzamin i stac aie obywatelem musisz spelnic pare zasad i sporo wiedziec. Przysiega tez znaczy. Kolejne pokolenia sa naturalnie wdrazane ze wzgledu na szkole. Dzieci emigrantow nawet jesli mowia po polsku to maja nieco inne podejscie do swiata itd. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 19:34 Jesteś pewna, że wiesz na czym polega amalgamacja kulturowa? I na litość! Dlaczego chcecie naturalizować i polonizować Ukraińców? Czy ty już jesteś znaturalizowana przez rząd UK? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 20:22 NO też tego zrozumieć nie mogę?Chyba sama tego pojęcia nie znasz. Akurat ty zyjesz w kraju wielokulturowym i to nam Polaczkom powinnaś tłumaczyć, ze w jednym kraju może życ cała masa róznych narodowości i nie trzeba ich przerabiać na jedną modłę. Czy twoje dzieci mowią po angielku? Tak bardzo odstają od rodowitych brytyjczyków? Czy to mzoe ciebie (tej lepszej, polszej) nie dotyczy? Dotyczy tylko Ukraińców? Oj bzidka, bzidka dziewcinka z ciebie wychodzi Princeska. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 07:04 wziawszy pod uwagę wspólna historie polski i ukrainy polonizacja (panstwo polskie w obecnym kształcie powstało w 1945) nie będzie potrzebna możemy ukraińców wziąć na klate kulturowo. Odpowiedz Link Zgłoś
karola2122 Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 11:04 ..i zawsze będą ludźmi drugiej kategorii. Może kolejne pokolenia już nie, o ile się asymilują, zmieniając także nazwiska. Polska jest państwem nieprzyjaznym dla cudzoziemców Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 17:10 Ofc spprzalabym do pl z cala rodzina, tylko kurz by sie za mna unosil. Po czym wtopilabym sie w tubylcow i uja by mnie widzieli. Rosjanie sa glupi. Maja hooyowe zycie i durne ambicje mocarstwowe, ktore oplacaja sie tylko oligarchom. Reszta biede klepie i zyje w syfie i mentalnosci z poprzedniej epoki. Jest ich tyle, ze by na taczkach wyniesli ten hooyowy rzad, ale coz. Taki narod niemrawy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 17:38 Mysle ze powinnas rozroznic moskali od rosjan. To tak jakby oceniac Polakow przez pryzmat PIS rzadu. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 17:46 Ja mam na mysli obywateli Rosji. Oni sa (chyba, z tego co wiem) proputinowscy. I glupi. Ich kolejne rzady tylko ich doja, sluza za farme dla oligarchow, mimo, ze ich tyle. A w kraju maja syf. Pis jest niezdarny, ale opozyjcja nie lepsza. Mnie podpadli glownie zakazem aborcji i uchwalaniem prawa o 23:49. Wciaz, to nie ten sam lvl co rosja. Sa glupi, ale cos tam robia i probuja sie uczyc na bledach. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 19:23 Był taki, gwałtowny, wzrost proputinowości po aneksji Krymu, ale po maks dwóch latach przeszedł. Obecnie Rosjanie są przeciwni nawet przyłączeniu Donbasu i Ługańska, do ewentualnej wojny odnoszą się negatywnie (szczególnie do własnych działań ofensywnych). Bardzo dużo i szybko zmieniają Internet i spadający poziom życia, zmniejsza się wcześniejsza przepaść pomiędzy inteligencją a resztą. O tym wszystkim mówi się we wszystkich mediach niekremlowskich. Obecna realna akceptacja władz jest na poziomie chyba już poniżej 30% (dokładnie nie pamiętam). Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Ukraińcy w Polsce 25.01.22, 19:48 myślisz, że to jest takie proste? Ukraińcy to nie jest jakaś jednolita masa, to ludzie w różnych życiowych sytuacjach. poznałam różne osoby - i owszem, oni bardzo kochają swój kraj, a może raczej swoje okolice, ale są też przybici i rozczarowani tym, co się tam dzieje (a raczej - działo, nie mam na myśli obecnej sytuacji, tylko powszechną korupcję, indolencję państwa itd.) wołają, oczywiście "sława Ukrainie", ale mają przykrą świadomość, że nikomu na Ukrainie nie zależy, a rządzący albo pajacują, albo kradną, albo jedno i drugie. domyślam się, że niektórzy mogą uważać, iż wejście Putina niewiele zmieni - bo bezrobocie albo głodowa emerytura, bo żeby jakoś wyjść na swoje, uprawiamy ziemniaki na podjeździe do garażu, a w garażu hodujemy świniaka. a kto może, wyjeżdża za pracą. serio, nie wiem, czy mają jeszcze siłę, by wierzyć w coś takiego, jak bohaterski zryw "w obronie ojczyzny". znam natomiast Ukrainkę, która gotowa była nerkę sprzedać, żeby wykupić syna z wojska. bo został zmobilizowany, ale jego dowódca dał do zrozumienia, że za odpowiednią opłatą napisze w papierach coś takiego, że odeślą go do domu. pomiędzy bagażem w postaci mentalności "homo sovieticus", a poczuciem, że są zostawieni sami sobie, i muszą po prostu przeżyć - naprawdę nie wiem, czy jest miejsce i siła na "bronienie ojczyzny". Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 00:14 Z Chęcią oddam moje miejsce w PL komus z Ukrainy. Moja siostra tez. Od dawna nas tam nie ma - wracać nie planujemy . Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 00:22 clk napisała: > Z Chęcią oddam moje miejsce w PL komus z Ukrainy. Moja siostra tez. Od dawna na > s tam nie ma - wracać nie planujemy . Oddacie Ukraińcom swoje mieszkania / domy? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 13:33 bywalca potencjalny dom właśnie w rece Ukraińców trafia... Odpowiedz Link Zgłoś
karola2122 Re: Ukraińcy w Polsce 26.01.22, 11:01 Uciekałabym na Zachód. Zresztą na Ukrainie jest wojsko, wspomagane obecnie przez inne kraje. Taka zwykła kobieta bez specjalnych umiejętności nie przyniesie w czasie ewentualnej wojny żadnej korzyści Odpowiedz Link Zgłoś