Dodaj do ulubionych

Zarobki emamy - sonda

13.02.22, 08:28
W wątku o transprentnosci kilka zadeklarowało, ze owszem, nie ma z tym problemu, wiec może anonimowa sonda?

Obserwuj wątek
    • mamkotanagoracymdachu Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 09:03
      Ciekawe. Nie ma średniaków? wink
    • yannefer Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 09:25
      Ja myślałam, że tu większość zarabia miliony monet wink
      • ludzikmichelin4245 Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 09:30
        Pewnie trzeba brać poprawkę na to, że osoby z wysokimi zarobkami nie zagłosują.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 09:33
          Czemu w sumie?
          To chyba jest anonimowe, prawda?
          • yannefer Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 09:34
            Są po prostu skromne wink i nie chcą innych nie-wąskich specjalistek wprowadzać w kompleksywink
          • ludzikmichelin4245 Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 09:40
            Mogą nie czuć się komfortowo, w końcu anonimowość w internecie nie istnieje smile

Swoją drogą też sądząc z wątków podatkowych i innych dotyczących majątku i poziomu życia też mam wrażenie, że jestem jedną z gorzej zarabiających osób, a wszyscy wokoło zarabiają kilkanaście tysięcy na rękę 🤔
            • yannefer Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 09:45
              Może one jeszcze nie wstały i nie wzięły udziału w sondzie smile
              • ludzikmichelin4245 Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 10:05
                A jednak - najwyższa grupa już prawie najliczniejsza.
        • kandyzowana3x Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 10:45
          Mam dokladnie odwrotne wrazenie, wiekszosc emam raczej zawyza niz zaniza zarobki.
          • wapaha Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 18:06
            kandyzowana3x napisała:

> Mam dokladnie odwrotne wrazenie, wiekszosc emam raczej zawyza niz zaniza zarobk
            > i.

do mnie pasuje
            zaznaczyłam netto tongue_out
            nie doczytałam tongue_out
            • rich_coconut Re: Zarobki emamy - sonda 15.02.22, 08:24
              wapaha napisała:

> zaznaczyłam netto tongue_out
              > nie doczytałam tongue_out

To tak jak ja. Zawsze dla mnie się liczyło to, co wpływa na konto, a nie gdzieś tam teoretycznie coś tam... wink
      • snajper55 Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 10:40
        yannefer napisała:

> Ja myślałam, że tu większość zarabia miliony monet wink

Jest różnica między zarabianiem miliona monet a wydawaniem miliona monet. 🤣

S.
        • rich_coconut Re: Zarobki emamy - sonda 15.02.22, 08:25
          big_grin
    • mamkotanagoracymdachu Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 09:36
      Ematka przeczy rozkładowi normalnemu wink
      • kasiamat00 Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 09:47
        A kiedy i gdzie zarobki miały rozkład normalny? Juz gamma prędzej, nie chce mi się szukać czym to zwykle modelują.
      • bistian Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 10:05
        mamkotanagoracymdachu napisała:

> Ematka przeczy rozkładowi normalnemu wink

Próba jest specyficzna, nie odpowiada przekrojowi społeczeństwa. Obawiam się również, że osoby zarabiające najmniej, nie zagłosowały w dużej części. Poza tym, ta pierwsza grupa jest za duża, ja bym ją jeszcze podzielił na dwie.
        • ludzikmichelin4245 Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 10:07
          No ale zarobki mają rozkładać się wg tego dzwonka?
          Przecież dominantą jest pensja minimalna.
      • kamin Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 10:32
        Mediana zarobków w Polsce wynosi ok. 5000 brutto.
        Wiec gdybyś zadała to pytanie w losowej grupie, to połowa zarabiałby mniej.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 10:36
          Ale ematka to nie jest grupa losowa wink
          • kamin Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 11:30
            No wiem. Ale ankieta skonstruowana dość nietypowo.
            Od mediany w górę cztery przedziały, a wszystko co poniżej mediany w jednym worku.
            Trzeba mieć to na uwadze przy interpretacji wyników. I mieć w głowie, że nie spodziewamy się tu rozkładu normalnego - między innymi z powodu takiej konstrukcji ankiety.
            • zwyczajnamatka Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 14:24
              Za mało osób zagłosowało, żeby wyciągnąć wnioski. Nas jest tu duzo więcej niż 144.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 15:32
              Wiesz, miałam na uwadze, ze tu jednak wonskie specjalistki, wiec nie poruszamy się w okolicach mediany.
              • kamin Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:32
                Masz wyraźną nadrelrezentację wysokich zarobków pow. 10 tysięcy, tam są wąskie specjalistki
                Ale przecież na forum piszą też nauczycielki, urzędniczki, czy panie niepracujące zupełnie bez własnego dochodu. "Średniaczki" i "biedaczki" są wymieszane w jednej grupie.W sumie i tak wyniki wyszły zbliżone do populacji ogólnej. Najwięcej jest wyników blisko mediany. Nietypowy jest ponowny wzrost liczby odpowiedzi w grupie najlepiej zarabiających- tu już wyraźny wpływ wąskich specjalistek z Warszawy.
                • podaje_haslo_okon Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:35
                  Czemu od razu Warszawy? Mediana jest liczona dla dochodów z pracy. A sonda nie dotyczy tylko umów o pracę, więc mogły w niej głosować również osoby prowadzące DG.
    • iziula11 Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 09:53
      Czy osoby zarabiajace w innej walucie niz pln tez moga brac udzial w sondzie?
      • jasnozielona_roslinka Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 14:25
        a jaki miałoby to sens?
        • georgia.guidestones Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 14:28
          Chyba tylko wtedy jakby porownywac relacje zarobków do jakichś konkretnych kosztów zycia w danym kraju.
          • bi_scotti Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 17:13
            Moge sie wpisac w nastepujacy sposob:
            1. The average individual income in Canada was $51,740 for 2019. But, that number isn't consistent between men and women. For women, average individual income was $43,160. For men, average individual income was $60,810.
            2. Zarabiam wiecej (nie bede podawac extra details - too much info tongue_out) niz average man w Kanadzie.
            3. Moge powiedziec, ze jestem "comfortable" z moimi zarobkami ale definitely nie uwazam sie za "rich" person - moze na jakims wstepnym progu relatywnej zamoznosci ale for sure nie "bogactwa" big_grin
            I co ma z tego wynikac? Jako tzw. professional pracujacy w zawodzie juz kilka decades jestem w finansowej pozycji w jakiej spodziewalam sie byc i w jakiej kazda osoba w porownywalnych circumstances winna byc de facto wszedzie na swiecie. Aczkolwiek przyznaje, ze osoby wykonujace moj zawod w PL maja sie finansowo naprawde dobrze wylacznie wtedy gdy pracuja prywatnie. Niemniej, co kraj, to obyczaj wink Cheers.
    • sprytka Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 14:43
      A co wybierze ematka, ktora nie pracuje?
      Bezrobotna z wyboru bądź nie? Jedna wybierze pierwszą opcję, a inna żadnej.
      Co wybierze ematka zarabiająca za granicą ?
      jedna stwierdzi, że nie bierze udziału bo to nie dotyczy jej, inna przeliczy. I prawie na pewno da ostatnią lub przedostatnią odpowiedź
      Facetów jest tu mniejszość, ale paru jest. Co oni wybiorą? jeden odp zgodnie z prawdą , inny ominie.

Ankieta - bubel.
      Nietrudno o bzdurne wnioski
      • extereso Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 09:30
        Ta która nie pracuje chyba nic nie zaznaczy
      • magdallenac Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 13:20
        No ale ankieta dotyczy ematki, a nie matki mieszkającej w Polsce. Faceci w ogóle nie powinni brać w niej udziału, a bezrobotne mogą nie pracować, ale wciąż mieć dochód. Nie wiem czemu twierdzisz, że bubel?
        • mamkotanagoracymdachu Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 13:23
          Ja się nawet zgadzam, ze trochę bubel, albo może uproszczenie. Ale to żadna powazna statystyka przecież nie jest, ot, ciekawostka.
          • sprytka Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 15:14
            No i widzicie.
            magdallena rzecze - ankieta dotyczy ematki każdej. Nie tylko tej w Polsce. To jej interpretacja.
            A jedna inna gdzieś tu napisała (exteresa chyba), że odwrotnie - że przecież ematki poza Polską nie biorą (chyba) udziału.
            I jedna zagłosuje, a druga nie. Nie na złość przecież, tylko dlatego bo inaczej to rozumie. To samo z facetami.

Stąd moja krytyka. Bo to nie krytyka dla krytyki - tylko konkstruktywnie. Wskazuję konkretnie co bardzo łatwo może pójść tu źle i akurat to można było albo sprecyzować albo dać opcję na tę okoliczność.
    • podaje_haslo_okon Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 16:02
      Szkoda, że brutto. Moim zdaniem sporo lepiej zarabiających osób z ematki jest na DG.
    • mondaymorning1987 Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 16:12
      Ja jestem średniakiem😊
    • mamkotanagoracymdachu Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 18:39
      220 głosów to już całkiem spora reprezentacja. Dla mnie wyniki są ciekawe, nie do końca takich się spodziewałam.
      • podaje_haslo_okon Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 18:42
        A jakich się spodziewalaś?
      • iziula11 Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 18:52
        mamkotanagoracymdachu napisała:

> 220 głosów to już całkiem spora reprezentacja. Dla mnie wyniki są ciekawe, nie
        > do końca takich się spodziewałam.

Wrzucisz skrin z wynikami?
        Nie glosuje,wiec nie widze.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:04
          Proszę:
          • iziula11 Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:14
            Dziekuje.
      • sprytka Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:21
        Przy czym 15-25% ematek mieszka poza Polska moja droga.
        240 x 20% = 48.
        Nawet jak tylko niektóre, przypuśćmy jedynie połowa z nich (24) też kliknęła na odpowiedź, prawdopodobnie w ostatnia lub przedostatnia (10,000 to raptem 2,200 brutto euro) - i już nawet wtedy połowa z najlepiej zarabiających nie mieszka w Polsce, i wtedy masz zmiane:

Obecnie niby:

przedostatnia odp 28 (12%)
        ostatnia 46 (19%)

to tak serio:
        przedostatnia odp 16 (7%)
        ostatnia 10 (5%)

A jak tak, to zakrzywienie bardzo spore. Niedopracowana sonda, sorry
        • sprytka Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:22
          Moje liczby tez z d... trochu. Po prostu nie wiadomo na tym skraju jak to jest, z racji zagranicznych ematek
          • extereso Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:27
            Myślę, że zagraniczne mamy nie głosowały chyba, Iziula np przytomnie spytała.
            • bi_scotti Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:32
              Exactly - no idea jak bym miala glosowac - zapodalam swoj narrative wink Cheers.
              • extereso Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:44
                👍
              • magdallenac Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 13:24
                Ja mam jeszcze bardziej skomplikowaną sytuację- zagraniczna, bezrobotna matka posiadająca żródło dochodów w Polsce, więc zarabiająca w złotówkach.😄 Głosować, czy nie?
                • extereso Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 13:28
                  Nie, namacisz tylko.
                  • bi_scotti Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 14:29
                    Podejrzewam, ze znakomita wiekszosc z nas mieszkajacych abroad ma jakies extra zrodlo (badz zrodla) dochodow w PL, szczegolnie te starsze, ktore cos tam odziedziczyly etc. Wsrod znajomych wlasciwie wszyscy maja owe "zrodla" ale tylko dla nielicznych zrodlem jest extra work/business activity - dla wiekszosci to po prostu wynajem tego czy owego wink Trudno to traktowac jako takie "classic zarobki". Life.
    • folivora Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:10
      Ja jestem w pierwszej grupie na etacie, dorabiam sobie czasami różnymi zleceniami, ale zasadniczo pensję mam poniżej 5000 brutto.
    • ludzikmichelin4245 Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:30
      Zaskakuje mnie liczebność grupy pierwszej.
      Ciężko mi sobie wyobrazić, że można z tego wyżyć. 5000 brutto, czyli pewnie coś koło 3.5k na rękę to u mnie sam kredyt i rachunki. A gdzie forsa na życie? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie są polskie realia - ale jednocześnie - nie ogarniam, zwłaszcza jeśli są dzieci.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:32
        Bardzo możliwe, ze mąż ematki z pierwszej grupy zarabia więcej?
        Mnie tez zaskoczyła liczebność tej grupy.
      • ludzikmichelin4245 Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:32
        Zaskoczenie też wynika z tego, że zawsze miałam wrażenie, że zarabiam mniej od znaczącej większości ematek.
        • extereso Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:50
          Są też pewno młodsze i starsze. Np ja mam 50 lat to chyba wiadomo, że wyniki są inne niż gdybym zaznaczala jako 30 latka wracająca z wychowawczego. Więc to taka zabawa,i tyle.
      • podaje_haslo_okon Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:33
        Wystarczy nie mieć kredytu albo mieć męża tongue_out NIE zaczynajmy znów dyskusji czy za 5k można wyżyć. Jak jest mus, to można, tylko w zależności od sytuacji majątkowej i życiowej albo to będzie wegetowanie albo całkiem normalne życie.
        • ludzikmichelin4245 Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:36
          podaje_haslo_okon napisała:

> NIE zaczynajmy znów dyskusji czy za 5k można wyżyć.

Masz rację 🤐
      • kamin Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:40
        5000 brutto to mediana, połowa zatrudnionych w Polsce zarabia MNIEJ niż ta kwota. W tej połowie są też faceci.
      • zonkli Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:49
        Całkiem sporo osób tak zarabia. Robotnicy w dużych zakładach więcej nie wyciągają, a kobiety tym bardziej. Nie wiem skąd zdziwienie.
        Co najwyżej w małych prywatnych firmach dodatkowo jest propozycja: 5 tys brutto na liście płac to 3,5 tys na rękę, a całościowy twój koszt zatrudnienia dla pracodawcy to jakieś 7 tys zł. Więc jak wybierzesz zatrudnienie i podatki/zusy od kwoty 3,5 tys zł brutto, to pracodawca ci da na rękę np 4,8 tys zł i każdy coś "zyska" . Wielu tak woli.
      • primula.alpicola Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 20:51
        Kiedy ostatnio sprawdzałaś medianę wynagrodzeń, ludzik?
        Life.
        • ludzikmichelin4245 Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 21:23
          primula.alpicola napisała:

> Kiedy ostatnio sprawdzałaś medianę wynagrodzeń, ludzik?
          > Life.

Nie, nie dziwię się, że w Polsce są takie a nie inne statystyki wynagrodzeń, tylko dziwi mnie ich duża reprezentacja na ematce, gdzie po wątkach o wakacjach, nieruchomościach, wydatkach na dzieci czy na żywność można odnieść wrażenie, że większość zarabia na rękę kwoty przynajmniej pięciocyfrowe. Być może po prostu te zamożne bardziej zapadają w pamięć.

Druga rzecz, która mnie autentycznie zastanawia, to możliwość utrzymania się za tę kwotę przy obecnych cenach - mieszkań, energii, usług. Żywność dziwi mnie już mniej, bo dla mnie to akurat pozycja, na której jest mi najłatwiej oszczędzić.

Chciałabym kiedyś zobaczyć budżet takiej osoby.
          • primula.alpicola Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 09:54
            Myślę że to złudzenie. Po prostu bardziej zapamiętujesz takie wypowiedzi, a osoby których nie stać na wakacje, nieruchomości i ośmiorniczki pewnie mniej chętnie, albo wcale, o tym piszą.
          • g.r.uu Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 13:34
            Bez przesady, nawet jak obie osoby zarabiają 3500 na rękę i nie mają kredytu, do tego mają np. jedno dziecko to żaden dramat.
          • swiecaca Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 14:32
            ludzikmichelin4245 napisał(a):

> Druga rzecz, która mnie autentycznie zastanawia, to możliwość utrzymania się za
            > tę kwotę przy obecnych cenach - mieszkań, energii, usług. Żywność dziwi mnie j
            > uż mniej, bo dla mnie to akurat pozycja, na której jest mi najłatwiej oszczędzi
            > ć.
            nikt nie pisze, że utrzymuje się wyłącznie z tej pensji. zazwyczaj ematka ma męża/partnera który może zarabiać dużo więcej, a jeśli nie to alimenty.
            • zwyczajnamatka Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 14:55
              A czasami ma i męża i alimenty big_grin
              Mój partner zarabia przynajmniej dwa razy więcej niż ja, czasami trzy, w zależności od miesiąca. Więc nawet gdybym ja zarabiała te nędzne (tu) 5 tyś brutto to i tak komfort życia byłby ok dla trzyosobowej rodziny.
              Poza tym tak na prawdę wszystko zależy od tego ile dana rodzina ma zobowiązań. Można zarabiać dużo i mieć dużo zobowiązań i wtedy też trzeba zacisnąć pasa, a można mieć przeciętnie, zero zobowiązań i żyć spokojnie.
      • iberka Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 20:59
        Dla mnie 5k PLN brutto, to marzenie i odległa kwota.
        • simply_z Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 22:01
          i dodatkowo dojeżdżasz jakiś chory kawał drogi. Mieszkasz w Krakowie, spróbuj znaleźć coś normalnego, zamiast tego głupiego urzędu.
      • majenkir Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 15:09
        ludzikmichelin4245 napisał(a): > Zaskakuje mnie liczebność grupy pierwszej.

Chciałam zobaczyć wyniki, więc zagłosowałam. 0 to mniej niż 5K, więc.. 😉
      • m_incubo Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 15:22
        Czego nie ogarniasz? Zarabia mąż.
        A jeśli zarabia tylko ematka, bo np. nie ma męża, to nie ma też kredytu i rachunków opiewających na 3500, to chyba oczywiste?
      • leosia-wspaniala Re: Zarobki emamy - sonda 15.02.22, 07:41
        >Zaskakuje mnie liczebność grupy pierwszej.
        Ciężko mi sobie wyobrazić, że można z tego wyżyć.

No właśnie dlatego połowa Polaków nie żyje.
        • ludzikmichelin4245 Re: Zarobki emamy - sonda 15.02.22, 10:01
          Wyjaśniałam też powyżej, że zaskakuje mnie reprezentacja na ematce, którą czytając można odnieść wrażenie, że nikt tu nie zarabia poniżej 10tysiecy. Ale ok, przyjmuję wyjaśnienie primuli, że jak się nie ma miedzi, to się cicho siedzi (w wątkach konsumpcyjnych).

Ok, można ironizować, ale z grubsza chodzi mi o to, że Polska to w moim odczuciu trochę kraj paradoksów ekonomicznych.
          Na przykład ze względu na to, że w kraju złożonym z połowy pracujących zarabiających poniżej 5k brutto większość mieszkań kupowanych jest za gotówkę (przy cenach 11k/m), a jak już na kredyt, to rekordowo szybko spłacany.
          Że w mieście, w którym mieszkam, wcale nie dużym, branża beauty pączkuje jak szalona, a umówienie się do salonu na cokolwiek oznacza jakąś totalną jazdę z terminami, typu umawianie się na miesiąc przed. Że w tymże kraju zarobków 3k na rękę w wątkach o wakacjach w Polsce co chwila pojawiają się informacje o cenach rzędu 8-10 tysiecy za wakacje rodzinne nad Bałtykiem, a miejsc i tak brak.
          Zarabiam w przedostaniej grupie i wiem ile wynoszą różne stałe koszty nie do przeskoczenia, w tym koszty wynikające z bycia przygotowanym na różne "w razie wu" (na konieczność zmiany zawodu, ubezpieczenia, indywidualne plany emerytalne, bo państwowej nie będzie), do których w którymś momencie dojdzie jeszcze pewnie konieczność zapewnienia opieki seniorowi - opieka instytucjonalna to już jakieś 6-7 koła miesięcznie (na szczęście nie jestem jedynaczką).

Można obśmiać, że Marceli Szpak dziwi się światu - ale (pomijając wątek opieki nad seniorami, który zwykle rozwiązuje się rękami córek i synowych) na moje nie chce być inaczej - albo budżety rodzin w dużym stopniu są zależne od transferów z zagranicy, albo większość z tej grupy "3 koła na rękę" ma dochody z dodatkowych źródeł, albo mamy bardzo dużą szarą strefę.

• zonkli Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:36
      Za mało możliwości:
      zarobki na etacie brutto to co innego niz zarobki na własnej działalności brutto a jeszcze co innego niż oficjalnie mieć 3 tys brutto a pod stołem dodatkowe 3 tys nieopodatkowane.
      • zonkli Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:39
        i słusznie powyżej piszecie - posiadanie męza który zarobi 25tys zdecydowanie zmienia realia ematki zarabiającej poniżej 5 tys brutto bo jej wygodnie siedzieć w małowymagającej pracy i wychowywac równocześnie dzieci
        • kamin Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 20:32
          A skąd pomysł, że praca za 5 brutto jest malowymagajaca? Opiekunka w DPS zasuwająca na zmiany ma max. 3500 brutto,, a trudno nazwać jej pracęałowymagającą. Ekspedientki w sklepach też w podobnych widełkach. I siedzą w pracy do 18 co nie sprzyja wychowaniu dzieci.
          I naprawdę nie każda kobieta pracująca za 3000-5000 brutto ma męża zarabiającego 25k. Niektóre wręcz nie mają mężów, za to same wychowują dzieci.
          • zonkli Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 21:06
            Chodzi o to, że poza urzędami i instytucjami wypłacającymi środki z finansów publicznych (gdzie wszystko na legalu ale tylko kierownicy i ci z wysługą lat mają dobre stawki) - to pozostałe zawody w prywatnych biznesach są bardziej dochodowe dla osób dobrze wykształconych (a ematki niewatpliwie takie są).
            I chodzi o to, że marzeniem wielu kobiet w wieku rozrodczym jest mieć właśnie pracę na etat w instytucji publicznej, gdzie prawo pracy musi obowiązywać, bo głównie w takiej można iśc na zwolnienia na dzieci kiedy się tylko potrzebuje i wykorzystać to na full, a stanowisko pracy i tak będzie czekać na powrót. U prywatnego się miejsca długo nie zagrzeje chcąc korzystać z opieki na dzieci na covidy i kwarantanny. Więc bywa, ze jest to strategia zaplanowana.
            • podaje_haslo_okon Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 21:35
              Za moich czasów,to dziewczyny w wieku rozrodczym zahaczały się w korpo i wówczas zachodziły w ciążę. Równie bezpieczne, a często trochę bardziej dochodowe.
            • g.r.uu Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 13:41
              Naprawdę myślisz, że w prywatnych firmach to wszedzie wysokie zarobki sa?
    • zonkli Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 19:54
      jeszcze jedna refleksja - obawiam się, że jest trochę odpowiedzi gdzie osoby nie do konca wiedzą co to netto a co brutto tongue_out
      • mamkotanagoracymdachu Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 20:25
        zonkli napisała:

> jeszcze jedna refleksja - obawiam się, że jest trochę odpowiedzi gdzie osoby n
        > ie do konca wiedzą co to netto a co brutto tongue_out

Nie wierze…
    • bywalec.hoteli Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 21:08
      hehe ciekawe czy to prawdziwe wyniki smile
    • simply_z Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 22:11
      mnie bardziej zastanawia grupa, zarabiająca powyżej 15000wink, jak na Polskę nieźle,
    • smoczy_plomien Re: Zarobki emamy - sonda 13.02.22, 22:36
      Bez sensu. Jak zarabiam na b2b, to mam wpisać kwotę z przelewu z vatem, zusami i podatkami i to porównywać z innymi, którzy są na um o pracę?
      • mamkotanagoracymdachu Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 09:29
        Bez vatu, ale poza tym możesz wpisac.
        • claudel6 Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 22:45
          ja wpisałam bez VAT-u. i jeszcze zarabiam w euro. ale w Polsce, wiec się liczę big_grin
    • mamkotanagoracymdachu Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 09:28
      Podrzucę jeszcze raz na pierwsza stronę, ciekawa jestem czy coś się zmieni w wynikach jak będziemy mieć więcej głosów.
      • iziula11 Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 11:19
        Wrzuc co jakiś czas skrin. Prosze 🙏

• ewka.n Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 11:44
          iziula11 napisała:

> Wrzuc co jakiś czas skrin. Prosze 🙏

Wyloguj się na chwilę. Wyniki sondy widać gdy nie jesteś zalogowana (na forum) smile
        • mamkotanagoracymdachu Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 13:19
          Rozkład się praktycznie nie zmieni, proszę:
          • iziula11 Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 16:59
            Wyjatkowo duza reprezentacja osob o zarobkach powyzej 7 000.
    • g.r.uu Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 13:37
      A jak zaznaczały ematki z dg? Co uznałyście za brutto?
      • extereso Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 15:26
        No właśnie. Ja w głowie operuję tylko netto. Zusy, podatki, koszty, to nie moje.
    • swiecaca Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 14:29
      dziwne te sondy na gazecie, jak się wejdzie z innego urządzenia (na tym samym loginie) to można zagłosować ponownie
    • princesswhitewolf Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 18:04
      Aby to mialo sens to musialbys zastrzec ze tylko forumki z Polski sie beda wpisywac.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Zarobki emamy - sonda 14.02.22, 20:20
      Update:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka