Dodaj do ulubionych

Koreańskie seriale 4.0

21.02.22, 09:36
Ok, to ja spróbuję wink
Oto linki do wszystkich wcześniejszych wątków:
0.1 forum.gazeta.pl/forum/w,567,171011534,171011534,Koreanskie_seriale.html
0.2 forum.gazeta.pl/forum/w,567,172297251,172297251,Koreanskie_seriale_2_0.html
0.3 forum.gazeta.pl/forum/w,567,172731535,172731535,Koreanskie_seriale_3_0.html
Kuchnia: forum.gazeta.pl/forum/w,567,171618058,171618058,Kimchi_i_co_dalej_.html

Oraz Ranking Dram smile

TOP OF THE TOP

1. Healer
2. Strong Woman Do Bong Soon
3. Mr. Queen
4. ex aequo Just between Lovers / Cesarzowa Ki
5. Mr. Sunshine
6. Money Flower
7. Crash Landing on You
8. My Mister
9. Good Manager (Chief Kim) / Still 17 / My Lovely Sam Soon
10. W / Because This Is My First Life / Love Designer
11. One Spring Night / Stranger / Strangers From Hell / Only Side By Side With You
12. IRIS / Hot Stove League / Coffe Prince / Six Flying Dragons / My Country. The New Age / Kill Me Heal Me
13. Jealousy Incarnate / Vincenzo / Goblin / Oh, My Ghost / What Happens with Secretary Kim / The Rational Life / It's OK That's Love
14. The Liar and His Lover / Secret Love Affair / Secret Garden / Midnight Runners
15. K2 / Endless Love z 2014 / Hello Monster / Secret / Her Private Life / Kingdom / That Winter the Wind Blows / My Love from the Star
16. Descendants of the Sun / The Universe's Star / Familiar Wife / Dr Romantic / Hwarang / Fated to Love You / King Eternal Monarch
17. Misty / The Devil Judge / Another Miss Oh / My Shy Boss / Wok of Love / Miseang / Bad Guys / You Are My Glory / 18 Again
18. A Poem a Day / Doom at Your Service / She Was Pretty / Start-Up / Friend, Our Legend / Year 1988 / My Fated Boy
19. Voice 1 / Dr Romantic 2 / Well Intended Love 2
20. Heartless City / Angel's Last Mission: Love / Sungkyunkwan Scandal / Dating In the Kitchen
21. Moon Lovers Scarlet Heart / Happiness / The World of the Married / Rockin' on Heaven's Door / Flower of Evil

TOP KOMEDII

1. Good Manager (Chief Kim)
3. 1% of Something / On the Verge of Insanity
4. Secretary Kim / Sell Your Haunted House
5. Mr. Queen / The Uncanny Counter
6. Lie to Me
7. The Virtual Bride
8. The Great Doctor
9. Seducing Mr Perfect

TOP ROM-COM

1. Her Private Life / Still 17
3. Mr. Queen / Because This Is My First Life / Love Designer
4. 18 Again / Only Side By Side With You
5. Another Miss Oh / Coffee Prince / Fated to Love You
6. Familiar Wife / Goblin / What's Wrong With Secretary Kim
7. The Liar and His Lover / Dating in the Kitchen
8. The Master's Sun / My Love from the Star / Tommorrow I Will Date With Yesterday's You
9. Gogh, the Starry Night
10. Jealousy Incarnate / Negotiator
11. My Roommate is a Gumiho / My Shy Boss / Mad For Each Other
12. Twenty Again / She Was Pretty
13. The Best Hit
14. Marriage Not Dating
Obserwuj wątek
    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 21.02.22, 10:00
      No i bardzo pięknie.
      A ja jeszcze dodam link do wątku, który niedawno mi wyskoczył gdzieś z ematkowych czeluści.
      To chyba 0.0 będzie:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,169904554,169904554,Koreanskie_orientalne_itd_seriale_na_Netflix_.html
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 21.02.22, 10:29
        Tak, to był początek. Wygląda na to, że z trzech przypiętych na górze tematów nasz jest najbardziej aktywny wink
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 4.0 21.02.22, 13:12
          Bo kdramy trochę uzależniają. Niszowe filmy już mniej. Poza tym przypięte tematy wpadają w ślepą plamkę. Udzielają się w nich głównie osoby z notyfikacji.
      • bertie Re: Koreańskie seriale 4.0 21.02.22, 23:06
        Jaki historyczny wątek smile
        Czas, gdy się mocno zastanawiałam czy ktoś mi IP podmienia, bo miałam na Netflixie więcej k-dram niż reszta dziewczyn w Polsce tu na forum. Hint - konto ustawione na angielski.
        I jeszcze nie miałam abonamentu na Viki. A teraz mam nawet Chromecasta, aby Viki działało od razu na TV...
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 21.02.22, 23:23
          Też mam konto na Netflixie ustawione na angielski. Podobnie na Viki. Przynajmniej ćwiczę słówka tongue_out wink Teraz zastanawiam się nad wykupieniem abonamentu na Viki. Bo widzę, że większość dram, które z opisu bardzo by mi odpowiadały jest zablokowana sad
          • bertie Re: Koreańskie seriale 4.0 21.02.22, 23:32
            A jak już kupisz Viki, to będziesz się zastanawiać na kupieniem VPN-a... bo część dram jest niedostępna w Polsce. Ale na szczęście u mnie to jak na razie kilka przypadków, gdy się cieszyłam, że jest na Viki, po to, aby dowiedzieć się potem, że nie w moim regionie...
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 21.02.22, 23:46
              Ja bardzo często trafiam na dramy lub filmy (filmy częściej), które chciałabym obejrzeć, a na Polskę są niedostępne sad I to mnie trochę powstrzymuje przed wykupieniem abonamentu, skoro i tak wielu pozycji nie obejrzę.
              Na razie traktuję Viki, jako źródło starszych dram (które są dostępne w całości), a nowości oglądam na Netfliksie lub kdramahood, jeśli już bardzo mnie przypili (Happiness, The Red Sleeve). Będę wkrótce znów tłumaczyła cos na Viki, a podobno, jak się wyrobi jakiś limit tłumaczeń, to dostaje się Viki pass na kilka miesięcy za free, to może się załapię kiedyś.
              • elf1977 Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 07:54
                kurt.wallander napisała:

> Ja bardzo często trafiam na dramy lub filmy (filmy częściej), które chciałabym
                > obejrzeć, a na Polskę są niedostępne sad I to mnie trochę powstrzymuje przed wy
                > kupieniem abonamentu, skoro i tak wielu pozycji nie obejrzę.
                > Na razie traktuję Viki, jako źródło starszych dram (które są dostępne w całości
                > ), a nowości oglądam na Netfliksie lub kdramahood, jeśli już bardzo mnie przypi
                > li (Happiness, The Red Sleeve). Będę wkrótce znów tłumaczyła cos na Viki, a pod
                > obno, jak się wyrobi jakiś limit tłumaczeń, to dostaje się Viki pass na kilka m
                > iesięcy za free, to może się załapię kiedyś.
                Super, że Ci się chce.
          • elf1977 Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 07:41
            heca7 napisała:

> Też mam konto na Netflixie ustawione na angielski. Podobnie na Viki. Przynajmni
            > ej ćwiczę słówka tongue_out wink Teraz zastanawiam się nad wykupieniem abonamentu na Viki
            > . Bo widzę, że większość dram, które z opisu bardzo by mi odpowiadały jest zabl
            > okowana sad
            >
            Polecam. Ja wykupiłam i jestem zadowolona.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 09:54
              Też się zastanawiam, mam pytanie.jak płacisz? W sensie podałaś nr karty i ściągają ci co miesiąc czy inna opcja? Ja z tych co boją się kartą po internetowych i to mnie wstrzymuje.
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 10:01
                Płacę za viki z karty od roku i jakoś nigdzie nie wyciekła. Natomiast twoje obawy są pozytywne. Od kiedy zaczęłam się mniej przejmować wydaję więcej pieniędzywink
              • elf1977 Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 10:33
                jasnoklarowna napisała:

> Też się zastanawiam, mam pytanie.jak płacisz? W sensie podałaś nr karty i ściąg
                > ają ci co miesiąc czy inna opcja? Ja z tych co boją się kartą po internetowych
                > i to mnie wstrzymuje.
                Z karty. Zapłaciłam za rok.
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 11:06
          bertie napisała:

> Jaki historyczny wątek smile

Prawda? Ja to w ogóle jeszcze nie znałam takich cudów wianków jak kdramy. A ile czasu wolnego miałam. Na spanie w nocy i takie tam...

A teraz co, paradoks taki, im człowiek więcej ogląda, tym lista tytułów do obejrzenia coraz dłuższa. A potem wlezie się tutaj i tadam, w kolejkę wpycha się coś jeszcze innego.

Nie wiedziałam, co to SLSy, FL tak dobre i cnotliwe, że nic tylko je kopnąć w dupę, wredne teściowe, czebole, sageuki i cykliczne poczucie niemożności otrząśnięcia się po dramie i znalezienia godnego następstwa.
          A azjatyccy mężczyźni jawili mi się jako bezpłciowi i aseksualni. Żadnych oppas 😃🤔.

Przez was wpadłam w ten nałóg. Macie mnie na sumieniu 😛
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 12:19
            gosiak555 napisała:

> A azjatyccy mężczyźni jawili mi się jako bezpłciowi i aseksualni. Żadnych oppas
            > 😃🤔.

Powiem ci, że mnie dawno, zanim wsiąkłam w dramy, podobał się taki japońsko-koreański typ urody. Takiego Daniela Henney'a już dawno wypatrzyłam, nie wiedziałam tylko, że koreańscy faceci to takie ciacha wink O Henneyu długo myślałam, że ma japońskie korzenie, a Koreańczycy kojarzyli mi się z facetami typu Kim Ir Sen wink

https://i.pinimg.com/564x/02/c7/9f/02c79f732a79f037b07f08d5120ad9f7.jpg
            >
            > Przez was wpadłam w ten nałóg. Macie mnie na sumieniu 😛

Wcale ci nie współczuję, pomyśl, ile by cię ominęło, gdybyś w ten nałóg nie wpadła smile
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 16:03
              Daniela pierwszy raz widziałam w Seducing mr Perfect. Lekka komedyjka na wieczór, polecam.
            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 17:39
              kurt.wallander napisała:

> nie wiedziała
              > m tylko, że koreańscy faceci to takie ciacha wink O Henneyu długo myślałam, że m
              > a japońskie korzenie, a Koreańczycy

Henney ciacho jest, nie zaprzeczę, ale jednak trudno go uznać za przykład typowego Koreańczyka wink. Pomijając nieprzeciętną urodę, to on jest mieszanka zdaje się amerykańsko-irlandzko-koreańska. Chociaż wydaje mi się, że z wiekiem te koreańskie korzenie coraz bardziej mu się na twarzy pokazują.
              I właśnie odkryłam, że on z Hyun Binem w Confidential Assignment 2 gra. Kiedy oni to wreszcie puszczą? Może z okazji ślubu zrobiliby premierę.

> > Przez was wpadłam w ten nałóg. Macie mnie na sumieniu 😛
              >
              > Wcale ci nie współczuję, pomyśl, ile by cię ominęło, gdybyś w ten nałóg nie wpa
              > dła smile

Spać bym miała kiedy ;-P
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 21.02.22, 10:32
      Jakbyście szukały filmu na jeden wieczór, bez romansów, koreańskiego, raczej akcja to polecam Pipeline na Dramaqueen. Co prawda mój mąż przyrównał bohaterów do Gangu Olsena ale tak źle im nie idzie tongue_out
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 4.0 21.02.22, 13:13
        Też miałam skojarzenia z Olsenem, ale to przez kompletnie nieudolną policję;P
    • biankao Re: Koreańskie seriale 4.0 21.02.22, 11:13
      Czy ktoś ogląda 2125? Bo zastanawiam się jaki ma sens sugerowanie zakończenia na tak wczesnym etapie dramy? Myślicie, że będzie jakiś twist?
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 21.02.22, 12:27
        Nie oglądam, ale pewnie będzie twist. W sumie w Cesarzowej Ki też na początku pokazana była scena z końcówki, a nie przeszkodziło to w odbiorze dramy. Na 2125 czekam az pojawi sie na Netfliksie.
        • elf1977 Re: Koreańskie seriale 4.0 21.02.22, 15:34
          kurt.wallander napisała:

> Nie oglądam, ale pewnie będzie twist. W sumie w Cesarzowej Ki też na początku p
          > okazana była scena z końcówki, a nie przeszkodziło to w odbiorze dramy. Na 2125
          > czekam az pojawi sie na Netfliksie.
          Ma być na netfliksie?
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 21.02.22, 17:25
            Tak, w marcu. Podobnie jak Thirty-Nine, czy A Business Proposal.
            • biankao Re: Koreańskie seriale 4.0 21.02.22, 22:01
              No ja dziś wyczekiwałam premiery Business Proposal a tu gucio;/ Przesunęli na 28..........
    • kurt.wallander Re: Co tam teraz oglądacie? 21.02.22, 20:13
      Ja sobie zapodałam na Netfliksie starszą dramę (z 2014 roku) You're All Surrounded, oraz, ponieważ czułam niedosyt Lee Jun Ho, "Wok of Love" na Viki (z Netfliksa znikło jakiś czas temu). Żadna jednak nie zadowala mnie w 100%, nie jestem fanką slapstickowego humoru, a występuje on w obu dramach.

Skończyłam natomiast Our Beloved Summer i polecam jednak (po pierwszych dwóch odcinkach nie byłam do końca przekonana).
      • gosiak555 Re: Co tam teraz oglądacie? 21.02.22, 20:49
        kurt.wallander napisała:

> "Wok of Love" na Viki (z Netfl

Ech, ja do dzisiaj czuję się oszukana przez tę dramę tongue_out. Mój Junho i jeszcze mojszy Jang Hyuk smile, razem, w głównych rolach, no czego chcieć więcej. Jak bardzo coś poszło nie tak, że oni razem nie dali rady mnie do tego Woka przekonać... A i sceny gotowania były fajne.
        Ale tak jak napisałaś ten humor, z koniem, który mówi na czele, i dla mnie jeszcze FL, której nijak nie widzę jako heroiny jakiegokolwiek romansu, przeważyły szalę. Rzuciłam w cholerę, choć z bólem serca.

> Skończyłam natomiast Our Beloved Summer i polecam jednak (po pierwszych dwóch o
        > dcinkach nie byłam do końca przekonana).

A możesz napisać czego mniej więcej się po tym spodziewać? Bo jakoś mnie tak z opisu nie przekonuje.
        • kurt.wallander Re: Co tam teraz oglądacie? 21.02.22, 23:14
          gosiak555 napisała:

> Ech, ja do dzisiaj czuję się oszukana przez tę dramę tongue_out. Mój Junho i jeszcze m
          > ojszy Jang Hyuk smile, razem, w głównych rolach, no czego chcieć więcej. Jak bard
          > zo coś poszło nie tak, że oni razem nie dali rady mnie do tego Woka przekonać..
          > . A i sceny gotowania były fajne.

Sceny gotowania fajne, a do obejrzenia dramy zachęciły mnie wyskakujące na YT fragmenty, np. ten z pierwszego odcinka: www.youtube.com/watch?v=1J-AT05cdms

> Ale tak jak napisałaś ten humor, z koniem, który mówi na czele, i dla mnie jesz
          > cze FL, której nijak nie widzę jako heroiny jakiegokolwiek romansu, przeważyły
          > szalę. Rzuciłam w cholerę, choć z bólem serca.

Ja na razie dzielnie oglądam, jestem na 4. odcinku. Oglądam tylko dla Jun Ho i gotowania smile Bardzo podobała mi sie na pocz. kwestia Jun Ho, po tym, kiedy wymienili sie obrączkami z narzeczoną "Będę dla ciebie gotował do końca świata" czy jakoś tak. Mnie by tym kupił, a jakby jeszcze wyglądał jak Jun Ho, to przepadłam wink

Our Beloved Summer to historia pary, która poznała się w szkole średniej, gdy kręcono film dokumentalny o najlepszej uczennicy w szkole i najgorszym uczniu. Akcja toczy się 10 lat później, gdy kręcą ciąg dalszy o tej samej parze. Są flashbacki pokazujące ich losy na przestrzeni tych 10 lat, oraz aktualna historia. Stylem filmowania przypomina mi trochę Hometown Cha cha cha. To taka drama typu "slice of life", bez wrednych teściowych (faktycznych lub in spe), bez dziwacznych, piętrzących się przeszkód, czy niesamowitych wydarzeń. Zagrane to jest dobrze, chociaż główna to taki pokurcz - mnie wszystko boli, kiedy na nią patrzę.

Teraz będzie trochę spoilerowania, ale nie mogę inaczej opisać, co mi przeszkadzało w tej dramie

Jak dla mnie efekt psuje brak chemii i nieumiejętność pokazania bliskości w związku. Ale może to wynika z koreańskiego podejścia do pokazywania związków. Choć wydawało mi się, że w takiej realistycznej dramie powinni bardziej realistycznie pokazać zachowanie młodych w końcu ludzi, jakieś przytulenia, przynajmniej gdy są sami, w domu, bez świadków. A IMO czuć pewne skrępowanie w scenach bliskości (pocałunków). W efekcie FL sprawia wrażenie starszej, traktującej ML jak młodszego brata, a nie partnera (choć aktor jest 5 lat starszy od aktorki). Ona robi takie miny, jakby patrzyła pobłażliwie na młodziaka, na zasadzie "jesteś uroczy, ale mnie nie kręcisz".
          • gosiak555 Re: Co tam teraz oglądacie? 21.02.22, 23:45
            kurt.wallander napisała:

> Stylem filmowania przypomina mi trochę Hometown Cha cha cha.

To powiem ci, że mnie nie zachęciłaś. Ja tu chyba jedyna, która nie lubi Hometown Cha cha cha. Ale różnie bywa, czasem dwie podobne dramy i jedna podejdzie, a druga wcale. W każdym razie dzięki za opis.
            • kurt.wallander Re: Co tam teraz oglądacie? 21.02.22, 23:48
              Spróbuj, bo jednak fabuła inna, bohaterowie młodsi, tylko wizualnie są nieco, moim zdaniem, podobne, takie lekko przymglone, prześwietlone.
            • elf1977 Re: Co tam teraz oglądacie? 22.02.22, 06:50
              gosiak555 napisała:

> kurt.wallander napisała:
              >
              >
              > > Stylem filmowania przypomina mi trochę Hometown Cha cha cha.
              >
              > To powiem ci, że mnie nie zachęciłaś. Ja tu chyba jedyna, która nie lubi Hometo
              > wn Cha cha cha. Ale różnie bywa, czasem dwie podobne dramy i jedna podejdzie, a
              > druga wcale. W każdym razie dzięki za opisują też nie przepadam za Hometown. Obejrzałam tylko dlatego, że wychodziły po 2 odcinki, gdybym miała pociągnąć całość od razu, to nie wiem. Nie spodobało mi się karykaturalne poczucie humoru, ale też charaktery głównych.
          • jasnoklarowna Re: Co tam teraz oglądacie? 22.02.22, 12:10

>
            > Ja na razie dzielnie oglądam, jestem na 4. odcinku. Oglądam tylko dla Jun Ho i
            > gotowania smile Bardzo podobała mi sie na pocz. kwestia Jun Ho, po tym, kiedy wym
            > ienili sie obrączkami z narzeczoną "Będę dla ciebie gotował do końca świata" cz
            > y jakoś tak. Mnie by tym kupił, a jakby jeszcze wyglądał jak Jun Ho, to przepad
            > łam wink
            >

Obejrzałam do końca oczywiście dla Junho.
            I mam takie wrażenie że kilka lat temu wyglądał o wiele lepiej niż teraz. I nie chodzi o wiek tylko o to że teraz jakiś wychudzony na twarzy.
            Może ciało lepsze, choć tego do końca nie widać, ale twarz, mimika, no straciły na tym schudnięciu.
            Dla mnie najlepiej grał w Just between.... i prokuratora w Good Manager. Pewnie jestem odosobniona w swojej opinii, ale moim zdaniem był tam lepszy niż tytułowy manager Kim. W rewelacyjny sposób pokazywał swoją złość i wszystkie emocje na twarzy.
            Ale ulubieńców się nie zostawia nawet jak schudną więc i tak wszystko z nim będę oglądać 😁
            • kurt.wallander Re: Co tam teraz oglądacie? 22.02.22, 12:24
              jasnoklarowna napisała:

>
              > Obejrzałam do końca oczywiście dla Junho.
              > I mam takie wrażenie że kilka lat temu wyglądał o wiele lepiej niż teraz. I nie
              > chodzi o wiek tylko o to że teraz jakiś wychudzony na twarzy.
              > Może ciało lepsze, choć tego do końca nie widać, ale twarz, mimika, no straciły
              > na tym schudnięciu.

Zgadzam się w zupełności. Świetnie wyglądał jeszcze tuż przed wojskiem, a w wojsku nieco przytył (choć, bez przesady, i tak nie był gruby) i jak się wziął za odchudzanie, to przesadził w drugą stronę (jakis czas temu widziałam z nim wywiad i był chyba na diecie 1000 czy 1500 kcal, a przy tym bardzo dużo ćwiczy). Cały czas mam nadzieję, że nabierze trochę ciałka i twarz mu się choć trochę zaokrągli, bo taki szczurek się z niego teraz zrobił.
              • gosiak555 Re: Co tam teraz oglądacie? 22.02.22, 13:06
                kurt.wallander napisała:

> jasnoklarowna napisała:
                >
                > > teraz jakiś wychudzony na twarzy.

> jak się wziął za
                > odchudzanie, to przesadził w drugą stronę

Czy ja wiem? Tzn. on na pewno dużo ćwiczy i trzyma dietę, ale sam gdzieś mówił, że przed tą sceną w wannie z Red Sleeve nie jadł, nie pił i w ogóle jakieś cuda odprawiał na kilkanaście czy kilkadziesiąt godzin przed, żeby ten sześciopak z sebie wydobyć. Nawet jeśli mówiąc to, trochę się krygował, to na wychudzonego naprawdę nie wyglądał.

Może on ma odwrotnie niż Hyung Sik - temu idzie z wiekiem w poliki, a Junho wiek, dieta i trupi makijaż wyostrzyły rysy. Ale całościowo to jest chyba po prostu mniej ubity niż kiedyś. Nie żebym mu żałowała, niech chłopak je na zdrowie smile
                • elf1977 Re: Co tam teraz oglądacie? 22.02.22, 13:31
                  He he, bo on nie tyle przybył, ile zmężniał.
                  • elf1977 Re: Co tam teraz oglądacie? 22.02.22, 13:31
                    elf1977 napisała:

> He he, bo on nie tyle przybył, ile zmężniał.
                    Przytył.
                    • kurt.wallander Re: Co tam teraz oglądacie? 22.02.22, 16:11
                      Mnie sie wydaje, że i to, i to. Jak dla mnie może trochę wyszczupleć smile Piszę o Hyungsiku, jakby co.
      • heca7 Re: Co tam teraz oglądacie? 21.02.22, 20:49
        Ostatniego nie widziałam ale dwa pierwsze tak. Oba ogólnie nie były złe, jak zwykle początek/pierwszy odcinek zapowiada się ciekawie a potem jakoś brakuje scenarzystom pomysłu. W Wok Of Love nic mnie tak nie irytowało jak matka FL. Jeszcze nie widziałam tak bezradnej, głupiej, oderwanej od rzeczywistości i nie znającej życia kobiety. Jedyny cel w życiu znaleźć córce męża żeby mogła wyjść za mąż, zostać panią domu, chodzić na zakupy, nic nie robić i aranżować małżeństwa dzieci. Cokolwiek by się nie działo beczała. Męczyło mnie samo patrzenie na nią.
        • kurt.wallander Re: Co tam teraz oglądacie? 21.02.22, 23:15
          Chyba jeszcze nie doszłam do matki głównej wink
      • elf1977 Re: Co tam teraz oglądacie? 22.02.22, 07:43
        kurt.wallander napisała:

> Ja sobie zapodałam na Netfliksie starszą dramę (z 2014 roku) You're All Surrou
        > nded, oraz, ponieważ czułam niedosyt Lee Jun Ho, "Wok of Love" na Viki (z Netfl
        > iksa znikło jakiś czas temu). Żadna jednak nie zadowala mnie w 100%, nie jestem
        > fanką slapstickowego humoru, a występuje on w obu dramach.
        >
        > Skończyłam natomiast Our Beloved Summer i polecam jednak (po pierwszych dwóch o
        > dcinkach nie byłam do końca przekonana).
        Ja Wok of love zaczęłam, dobrnelam do końca pierwszego odcinka i zupełnie nie załapałam...
        • kurt.wallander Re: Co tam teraz oglądacie? 22.02.22, 12:26
          elf1977 napisała:

> Ja Wok of love zaczęłam, dobrnelam do końca pierwszego odcinka i zupełnie nie z
          > ałapałam...

Poświęcam się tylko dla Jun Ho smile Gadający koń, żarty fekalne, masakra, czego się nie robi dla ulubieńców.....
          • elf1977 Re: Co tam teraz oglądacie? 22.02.22, 12:38
            kurt.wallander napisała:

> elf1977 napisała:
            >
            >
            > > Ja Wok of love zaczęłam, dobrnelam do końca pierwszego odcinka i zupełnie
            > nie z
            > > ałapałam...
            >
            > Poświęcam się tylko dla Jun Ho smile Gadający koń, żarty fekalne, masakra, czego
            > się nie robi dla ulubieńców.....
            Oczywiście, dla ulubieńca można wiele wytrzymać. Może jeszcze kiedyś wrócę do tej dramy, ale nie tak szybkowink
    • bertie Re: Koreańskie seriale 4.0 21.02.22, 23:28
      Właśnie skończyłam "Melancholia" - serial z 2021. Główny to cudowne dziecko (z matematyki), główna - jego nauczycielka z liceum. Tylko nie wiem czemu Viki kategoryzuje dramę jako romans. Bo jest go w ilości minimalnej. Niemniej jednak sama akcja jest wciągająca, niby to drama szkolna, ale tak naprawdę główni aktorzy to rodzice i dyrekcja, a uczniowie to ofiary ich "dobroci".
      Tylko kolejny raz się zastanawiam dlaczego koreański rząd wspiera produkcję i promocję k-dram na całym świecie. Bo świat polityków i koreańska edukacja są przedstawiane kolejny raz jako jedna wielka machina korupcji i nepotyzmu.
      • elf1977 Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 06:54
        Bo nie mają PiSu. Powinni od nas pożyczyć paru panstwowotwórczych reżyserów. Z Kożuchowską na deserwink Do Melancholii mnie zachęciłaś. Jak skończę Doktora Strangera (nie wiem, jakim cudem oglądam dopiero teraz), może się wezmę za to.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 09:59
          A polecałam kiedyś doktora S. Mnie się podobał.
          Choć dramatyczny z lekka momentami.

• elf1977 Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 10:35
            jasnoklarowna napisała:

> A polecałam kiedyś doktora S. Mnie się podobał.
            > Choć dramatyczny z lekka momentami.
            >
            Fabuła trochę naciagana, ale przyznam się, że mnie wciągnęła. Ale nie dla fabuły to oglądam, lecz dla młodych bogówwink
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 16:09
              elf1977 napisała:

Ale nie dla fabuł
              > y to oglądam, lecz dla młodych bogówwink

Nawet drugi czyli Park Hae Jin bardziej boski od pierwszego Lee Jong Suk-a. O wygląd i grę mi chodzi. Ale to moje osobiste zdanie.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 16:14
                Spojrzałam, co tam za bogowie, i nie, nie, nie dla mnie oni. LJS to juz w ogóle. Park Hae Jin, nie wiem, może jest dobrym aktorem, ale ja widziałam go w trzech dramach i nie zakochałam się wink
                • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 17:58
                  kurt.wallander napisała:

> Spojrzałam, co tam za bogowie, i nie, nie, nie dla mnie oni. LJS to juz w ogóle
                  > . Park Hae Jin, nie wiem, może jest dobrym aktorem, ale ja widziałam go w trzec
                  > h dramach i nie zakochałam się wink

Też oczywiście spojrzałam, coby żadnych nieznanych mi bogów nie pominąć ;-P i też nie.

Tzn. do Park Hae Jina właściwie nic nie mam, oprócz tego, że jak już tu parę razy pisałam, on dla mnie wygląda jak młoda Isabella Rossellini. No, ale trudno to uznać za zarzut wink W każdym razie nie porywa.

Natomiast Lee Jong Sukowi mówię stanowcze nie. O ile w Romance is a Bonus Book jakoś mi szczególnie nie przeszkadzał, o tyle w W nie mogłam go strawić. Nie dość, że jakiś taki mamlasowaty jest, to jeszcze zawsze mam wrażenie, że ten nos to ktoś mu po prostu za krótko przyciął 🤷‍♀️
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 18:02
                    gosiak555 napisała:

> kurt.wallander napisała:
                    >
                    >
                    > Natomiast Lee Jong Sukowi mówię stanowcze nie. O ile w Romance is a Bonus Book
                    > jakoś mi szczególnie nie przeszkadzał, o tyle w W nie mogłam go strawić. Nie do
                    > ść, że jakiś taki mamlasowaty jest, to jeszcze zawsze mam wrażenie, że ten nos
                    > to ktoś mu po prostu za krótko przyciął 🤷‍♀️

big_grin big_grin big_grin Jak dla mnie on ma taką trochę kobiecą, trochę dziecięcą urodę.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 16:17
                jasnoklarowna napisała:

> elf1977 napisała:
                >
                > Ale nie dla fabuł
                > > y to oglądam, lecz dla młodych bogówwink
                >
                > Nawet drugi czyli Park Hae Jin bardziej boski od pierwszego Lee Jong Suk-a. O w
                > ygląd i grę mi chodzi. Ale to moje osobiste zdanie.

A ja nie znoszę dram medycznych !!!! 😭😭😭 a tam mój ulubiony Park Hae Jin gra. Życie jest niesprawiedliwe 🥺 od tygodni nie mogę się przemóc.
                • bertie Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 17:34
                  Też nie cierpię dram medycznych... a właśnie Rain gra w jednej. A to jeden z pierwszych koreańskich celebrytów jaki mi utkwił w pamięci i z sentymentu chciałam pooglądać go jako aktora.
                • elf1977 Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 18:11
                  heca7 napisała:

> jasnoklarowna napisała:
                  >
                  > > elf1977 napisała:
                  > >
                  > > Ale nie dla fabuł
                  > > > y to oglądam, lecz dla młodych bogówwink
                  > >
                  > > Nawet drugi czyli Park Hae Jin bardziej boski od pierwszego Lee Jong Suk-
                  > a. O w
                  > > ygląd i grę mi chodzi. Ale to moje osobiste zdanie.
                  >
                  > A ja nie znoszę dram medycznych !!!! 😭😭😭 a tam mój ulubiony Park Hae Jin gra
                  > . Życie jest niesprawiedliwe 🥺 od tygodni nie mogę się przemóc.
                  >
                  >
                  Ale to akurat nie jest typpwa medyczna drama.
              • elf1977 Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 18:10
                jasnoklarowna napisała:

> elf1977 napisała:
                >
                > Ale nie dla fabuł
                > > y to oglądam, lecz dla młodych bogówwink
                >
                > Nawet drugi czyli Park Hae Jin bardziej boski od pierwszego Lee Jong Suk-a. O w
                > ygląd i grę mi chodzi. Ale to moje osobiste zdanie.
                Obu bym przygarnęła do serca.
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 22:24
      W dudę z wszystkim, właśnie kończy mi się za 3 godziny izolacja, mąż też już czysty, w niedzielę robiliśmy testy i były już negatywne, ale niestety pozytywny wyszedł dziś synowi. Więc nasz opóźniony wyjazd feryjny nie dojdzie do skutku. Wcześniej wychodziły mu 2 razy negatywne mimo że miał objawy. Na wyjeździe miało być więcej osób w tym ciężarna więc nie chcieliśmy jechać w ciemno i zarażać, jak się okazuje słusznie.
      Ale do rzeczy. Zostało mi tydzień wolnego, ile można ogarniać dom, więc wzięłam się za Bad &Crazy na pocieszenie. Trochę chaotyczny początek, ale nie zapowiada się źle. Któraś oglądała? Nie jestem fanką Lee Dong Wooka, za to jestem ogromną fanką szerokiego uśmiechu Wi Ha Joona (który jak się nie uśmiecha jest z twarzy taki sobie, za to jak się uśmiechnie to wymiękam smile ). Nie wspomnę już o tym jak wygląda od szyi w dół.... .
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 22:46
        Współczuję popsutych planów feryjnych. Bad&Crazy jeszcze nie oglądałam, ale nie omieszkałam wyguglać Wi Ha Joona i ... faktycznie! Od szyi w dół rewelka smile W sumie twarz ma tez bardzo Ok, tylko zdecydowanie nie do twarzy mu w niektórych fryzurach, szczególnie w takiej grzywce wycieniowanej. Zaczesany do góry wygląda świetnie.
        https://cdn.allfamous.org/people/avatars/wi-ha-joon-tv-actor-1633113722439-allfamous.org.jpg

https://www.allkpop.com/upload/2021/10/content/190038/web_data/allkpop_1634618344_fa9125wuuagizc3.jpeg
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 22:58
          kurt.wallander napisała:

> sumie twarz ma tez bardzo Ok, tylko zdecydowanie nie do twarzy mu w niektórych
          > fryzurach, szczególnie w takiej grzywce wycieniowanej. Zaczesany do góry wyglą

Z tą grzywką to on się wynurzył po roku na dnie morza, okaż trochę zrozumienia (no, dobra, raczej chwilę przed wpadnięciem, ale wynurzy się na pewno równie przystojny big_grin). Mnie tam się podoba i z uśmiechem i bez, ale też jestem za grzywką do góry.

Jasnoklarowna, współczuję!
          • biankao Re: Koreańskie seriale 4.0 23.02.22, 08:01
            Dla mnie Wi Ha Joon jest bardzo podobny do Kim Kyng Nama. Myślałam, że to to sama osoba dopóki nie zaczęłam sprawdzać..
            • biankao Re: Koreańskie seriale 4.0 23.02.22, 08:04
              Widać nie tylko ja się pomyliłam...
            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 23.02.22, 09:12
              biankao napisała:

> Dla mnie Wi Ha Joon jest bardzo podobny do Kim Kyng Nama. Myślałam, że to to sa
              > ma osoba dopóki nie zaczęłam sprawdzać..

Tego drugiego nie znam, ale faktycznie bardzo podobny.

Jest też taki chłopak jak sobowtór Ji Chang Wooka. Zdjęć nie wstawię, bo pojęcia nie mam jak się nazywa, jakiś Chińczyk chyba. W pierwszej chwili można się rąbnąć jak nic, a i w drugiej trzeba się przyjrzeć żeby rozróżnić.
              • biankao Re: Koreańskie seriale 4.0 23.02.22, 11:32
                gosiak555 napisała:

>
                > Tego drugiego nie znam, ale faktycznie bardzo podobny.
                >

Ten drugi grał w King The Eternal Monarch - policjanta zakochanego w FL i ostatnio w the One and Only.
                • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 23.02.22, 14:20
                  biankao napisała:

> gosiak555 napisała:
                  >
                  > >
                  > > Tego drugiego nie znam, ale faktycznie bardzo podobny.
                  > >
                  >
                  > Ten drugi grał w King The Eternal Monarch - policjanta zakochanego w FL i ostat
                  > nio w the One and Only.

W takim razie teoretycznie znam go z The King, ale w ogóle nie pamiętam. Za to teraz skojarzyłam, że to ten, który miał grać ML w Red Sleeve. Nie wiem czy to on się nie zgodził, czy na niego się nie zgodzili, ale cieszę się, że ostatecznie padło na Junho.

Wi Ha Joona natomiast pamiętam w każdej roli, w której go widziałam, więc podobieństwo fizyczne swoją drogą, ale moją uwagę jeden przykuł, a drugi wcale (dam mu jeszcze szansę smile)
                  • biankao Re: Koreańskie seriale 4.0 23.02.22, 22:03
                    Polecam zatem The one and only - po tej roli raczej go zapamietaszsmile
                    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 23.02.22, 22:27
                      Zapisane 🙂, ale to mi wygląda na straszny wyciskacz łez.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 22.02.22, 22:59
          Na rozbudzenie apetytu biceps/triceps czy co tam to jest. Uśmiech zmienia go w inną osobę
    • bialeem Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 16:00
      Przykleiłam z powrotem - głównie przez teksty moich ulubionych forumek o "koreańskich szmirach" wink
      Ludzie to jednak niemili są.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 16:25
        Chyba o czymś nie wiem. Ominęła mnie jakaś gównoburza?
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 16:42
          Taaa. Przez to, że mam możliwość przypięcia wątku, akurat weszłam na forum i widziałam prośby o przypięcie wątku pomocowego i go przypięłam zdejmując ten. No cóż. Ematka.
        • biankao Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 16:45
          Mnie też, w ogóle nie miałam pojęcia, że odbywa się jakaś dyskusja o przypinanie wątku....
          • literalniie Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 16:50
            Jest cała na oślej ławce. Bialeem chyba się trochę zawstydziło swoimi występami.
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:06
              Wątki tego typu zawsze trafiają na oślą ławkę. Takie zasady przyjęła góra. Bialeem o tym uczciwie napisała- że musi wylecieć. Wszystkie typu- pytanie do moderacji, szanowna moderacjo, gdzie administracja. Oraz wątki personalne typu -kwiatuszek56 odezwij się, sprzedam glonojada, oddam dwie pary rajstop wylatują na oślą. Takie są zasady. Tylko napisanie wprost do moderacji daje efekt. Przecież to jest od dawna znany fakt.
              • literalniie Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:11
                A jednak wrócił, ale bez bezczelnych tekstów bialeem.
                Naprawdę nie ma czego tu bronić..
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:21
                  Zaraz znowu będzie pocięty bo suki-z-godzin właśnie kogoś w tamtym wątku obraża personalnie. Asma musi być przeszczęśliwa bo ematki się dzięki niej pożarły zamiast zajmować się ważnymi kwestiami.
                  • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:24
                    Gdyby nie "szmira" kuriozalnie " etc dalej by był przypięty i wszyscy dobrze i tym wiemy
                    • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:28
                      Zresztą - zamiast przypiąć inne sensowne o Ukrainie nadal przypięty jest ten kuruozalno-debilnywatek o mało kogo interesujących filmidłach 10 kategorii. Macie priorytety 😒
                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:32
                        Musisz napisać bezpośrednio do moderacji prośbę o przypięcie jeszcze jakiegoś wątku. Sami tego nie zrobią a od dawna panuje zasada, że próśb w stylu -kochana moderacjo itd się nie uwzględnia. Tyle lat przecież jesteś na forum, na pewno pamiętasz akcję z kotami.
                        • pade Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:50
                          heca7 napisała:

> Musisz napisać bezpośrednio do moderacji prośbę o przypięcie jeszcze jakiegoś w
                          > ątku. Sami tego nie zrobią a od dawna panuje zasada, że próśb w stylu -kochana
                          > moderacjo itd się nie uwzględnia. Tyle lat przecież jesteś na forum, na pewno p
                          > amiętasz akcję z kotami.
                          >
                          Niestety to co piszesz nie jest prawdą. Od wczoraj dziewczyny pisały do moderacji o przyszpilenie wątku i prośby zostały olane. Pisały bezpośrednio do moderacji.
                          A Baleem pokazała wyraźnie, że na forum są lepsi i gorsi, i że wola większości nie ma żadnego znaczenia.
                          • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:53
                            Na dodatek dodała, ze sama ma możliwość przypinania i odpinania. I żeby po takim wyznaniu, w obecne sytuacji na Ukrainie, przy sprzeciwie forumek - to coś nadal było przypięte to jest tak zenujace, że ciężko znaleźć epitety...
                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:56
                            Widziałam ale co to ma wspólnego akurat z tym wątkiem? Przecież to forum moderują przynajmniej 3 osoby. Z jakiego trwało to tak długo nie wiem.
                            • pade Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:07
                              To po co piszesz, że wystarczy tylko napisać do moderacji?
                              Serio nie widzisz, że dziewczyny, które chcą pomagać innym ludziom nie mają żadnej siły przebicia, natomiast kilka osób z powodu swoich zainteresowań ma ogromną, czy nie chcesz tego widzieć?
                              • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:12
                                Ja też nie mam siły przebicia. A wątek pomocowy wisi już od kilku godzin. Teraz okazuje się, że mid week chce aby wisiały trzy. Bez sensu, przecież przed chwilą wszyscy wołali aby wrzucić wszystko do JEDNEGO wątku zbiorczego. Teraz się rozłazi w szwach. Bo trzy to będzie zaraz za mało. Pojawią się inne tematy do ogarnięcia kiedy uchodźcy do nas dotrą.
                                • pade Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:17
                                  To jest do ogarnięcia. Moderatorzy mogliby zrobić sondę. Można by było zobaczyć jakie są potrzeby na teraz. Za tydzień będą inne.
                                  Tylko, że nikt z "miłościwie nam tu panujących" się tym nie interesuje.
                              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:15
                                Proszę Pade nie generalizuj. Nie mam żadnej władzy ani żadnego wpływu na to że wątek był przypięty, choć to dla mnie było wygodne. Nie broniliśmy wątku za wszelką cenę.
                                Prawda jest taka że poczułam się i chyba nie tylko ja, dotknięta obraźliwymi epitetami w tamtym wątku. Zwyczajnie, po ludzku. I uważałam że mam prawo zaprotestować przeciwko tym epitetów właśnie, a nie przeciw przypięciu/odpięciu/zamianie wątku.
                                • pade Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:22
                                  Macie po swojej stronie osobę, która ma władzę i ją zademonstrowała. Błagam, nie udawajcie, że nie rozumiecie o co chodziuncertain
                                  Ja uważam, że obecnie wszystkie przyszpilone powinny być zdjęte, a na temat co konkretnie ma wisieć powinna być sonda.
                                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:44
                                    pade napisała:

> Macie po swojej stronie osobę, która ma władzę i ją zademonstrowała. Błagam, ni
                                    > e udawajcie, że nie rozumiecie o co chodziuncertain

Rozumiem, o co ci chodzi. Tylko ty jakoś nie chcesz zrozumiec drugiej strony. Ile razy będziemy pisać, że też chcemy, by watek pomocowy był przypięty, ale czujemy sie obrażane, gdy pisze się o "naszym" watku, że jest debilny?

I podkreślam, że na działania i wypowiedzi ani moderacji, ani innych forumek nie mam żadnego wpływu. Wypowiadam się wyłącznie w swoim imieniu i chciałabym być traktowana jako jednostka, nie potrzebuję, by mnie ktoś reprezentował. Nie zamierzam przepraszać za kogoś kogo ty (bo nie ja) uznałaś za mojego reprezentanta.
                  • literalniie Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:34
                    Nie widzę sensu bić piany o takie pierdoły, chciałam tylko dać znać że to bardzo słabe było ze strony bialeem. Nie czas na przekomarzanie się czy koreańskie seriale to szmira czy nie, zwisa mi to zupełnie.
                    • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:40
                      Ja widzę sens tylko w tym, co napisała magdallenac - modki sobie przypieły swój watasek, w którym się bawią jak małe dziewczynki (nie, nie mam nic przeciwko zabawie) jednocześnie ignorując znacznie ważniejsze, aktualne tematy. Żenada
      • india-mia21 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 16:37
        Nie mam słów na taki egoizm i brak empatii jaki został zaprezentowany m.in. przez Ciebie. Tam ludzie potrzebują pomocy a Ty i ta druga zachowujecie się jak przekorne nastolatki (choć pewnie większość nastolatków ma większe zrozumienie dla rozgrywającej się obecnie tragedii od Was).
        Jak Ci nie wstyd w ogóle napisać coś takiego...
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 16:56
          Ty chyba czegoś nie rozumiesz albo nie doczytałaś. Powtórzę to ostatni raz. Żadna z nas NIE oponowała odpięcia wątku. Na rzecz wątku o pomocy ukraińskiej. My tylko nie uważamy, że stosowne jest nazywanie wątku akurat o serialach wątkiem kuriozalnym, debilnym itd. I tak, to słabo wyszło bo asma po prostu trolluje żeby skłócić forum i szczuć jedna na drugą i wy się na to łapiecie. Asma to zwykły tłuk-troll od dawna plujący na tym forum. Mogę zostać za to zbanowana nawet na rok tongue_out I cieszę się, że wątek o pomocy jest przypięty. To, że ktoś potrzebuje pomocy nie powinno być okazją do obrażania bogu ducha winnych osób.
      • suki-z-godzin Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 16:48
        bialeem napisał:

> Przykleiłam z powrotem - głównie przez teksty moich ulubionych forumek o "korea
        > ńskich szmirach" wink
        > Ludzie to jednak niemili są.

żenadol instant
      • kadfael Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 16:56
        Nie wstyd ci?!
      • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:19
        Poszłam na ośla doczytać o co chodzi no i
        🤮🤮🤮

Pade słusznie zauważyła, że Godziny swego czasu miały znacznie więcej wpisów i odsłon, jakoś żadnej nie przyszło do głowy postulować o ich przypinanie, bo to było interesujące dla kilku forumek, dla pozostałych nuda jak flaki z olejem. Koreańskie seriale też mało kogo obchodzą, w kółko się wpisują te same nicki. W kiblu se przypnij te swoje azjatyckie gwiazdy seriali i kontempluj.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:23
          My nikogo w wątkach o przypięciu nie obrażałyśmy. Uważasz, że twoja wypowiedź jest na miejscu? Kiedy był wątek o Godzinach akurat nikt nie wiedział, że można poprosić o przypięcie na górze to jakim cudem mógł być przypięty?
          • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:26
            Przestań pitolić, zawsze był jakiś przypięty wątek na stałe, zmieniały się w zależności od okazji
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:34
              Jeden i z tego co pamiętam prawie nikt tam nie wchodził. Dopiero niedawno wszystkie się dowiedziałyśmy , że może być więcej i poszło. Pamiętam to dokładnie.
              • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:02
                To nie ma najmniejszego znaczenia. Obrona wataska o filmikach, kiedy trwa wojna, ludzie przerzucają się i gubią w potrzebnych informacjach jest tak denne, słabe, zadufane ze mi wszystko opada. Żadna z was nie wpadła na to żeby po prostu założyć i przypiąć trzy kategorie tematów informacyjnych np. wątek z numerami kont, drugi o akcjach jednorazowych, kolejny o dezinformacji i trollingu w tym temacie. Co Wy macie w głowach? Ryż?
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:06
                  Nie bronimy wątku o filmikach jak to ironicznie napisałaś tylko prosimy aby nas nie obrażano. Czemu sama nie wpadłaś na pomysł założenia 3 wątków pomocowych? Co masz w głowie?
                  • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:16
                    heca7 napisała:

> Nie bronimy wątku o filmikach jak to ironicznie napisałaś tylko prosimy aby nas
                    > nie obrażano. Czemu sama nie wpadłaś na pomysł założenia 3 wątków pomocowych?
                    > Co masz w głowie?
                    >

założyć i przypiąć

Zalożyć założyłam. Niejedna z forumek założyła świetny i pomocny watek o czymś odrobinę istotniejszym niż profil Kang-ho Songa. Wątki w którym udziela się całe forum a nie kilka ników z uprawnieniami do przyszpilenia tematu. Żadna "niemodka" nie ma takich możliwości, aby sobie kliknąc i przypiąć/odpiąć watki. Białeem przyznała, że ma. A mimo to nadal wiszą koreańskie dyrdymały, nadal trwa kuriozalna rozmowa, w której fankom skośnookich amantów kina z suszi i pałeczkami, trzeba tłumaczyć jakieś fundamentalne rzeczy.
                    • maleate Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:31
                      mid.week napisała:
                      > fankom skośnookich amantów kina z suszi i pałeczkami
                      > , trzeba tłumaczyć jakieś fundamentalne rzeczy.

Wcale nie wycieka tu pobłażliwość i lekki rasizm.
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:47
                        lekki?
                        • maleate Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 19:02
                          kurt.wallander napisała:

> lekki?

Tam był, zbyt dobrze ukryty, mały sarkazm
                      • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:48
                        W ogóle nie ukrywam poblażliwości i braku poszanowania dla kina azjatyckiego - jest niestrawne. Natomiast pałeczki, suszi i skośnoocy amanci kina jako rasizm.... oooookej big_grin
                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:50
                          Nazywasz ludzi skośnookimi? Dlaczego nie nazywać innych krzywonogimi, wielkonosymi, burasami, czarnuchami, białasami? Czym to się różni od skośnookich?
                          • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:58
                            heca7 napisała:

> Nazywasz ludzi skośnookimi? Dlaczego nie nazywać innych krzywonogimi, wielkono
                            > symi, burasami, czarnuchami, białasami? Czym to się różni od skośnookich?
                            >

facepalm
                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:44
                      Niesamowite jaką karierę robi akurat wpis, który pojawił się tutaj raz czyli uroda aktorów wink Na 3 tysiące wpisów akurat ten podnosi ciśnienie. Podobny temat był wiele miesięcy temu na ematce z setką zdjęć aktorów z całego świata. Matki się śliniły i nie protestowały. Tymczasem w tym temacie mowa jest o całej kulturze azjatyckiej (jedzenie, turystyka, języki, nauka, studia, moda , zwyczaje, historia, polityka, muzyka, nauka języków, festiwale dostępne w Polsce itd). Nie tylko serialach. A sztuka filmowa w Azji ma się czym pochwalić. My szmiry i opery mydlane stanowczo odradzamy ale jakby ktoś chciał poznać naprawdę wartościowe kino to służymy radą. Jeden problem, że często te produkcje są niedostępne w naszym regionie albo trzeba opłacać różne zagraniczne strony. Dla jednego czy dwóch filmów oglądanych przez kogoś nie wciągniętego w temat to bez sensu opłacać. I w ten sposób wszyscy myślą, że kino azjatyckie = wenezuelskie seriale. Bo takie są najczęściej dostępne darmowo.
                      • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:51
                        moze dlatego, że nikt go nie przypiał?
    • jowita771 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 16:25
      Lubiłam sobie czasem zajrzeć w ten wątek i nawet się udzielałam odrobinę w którymś z kdramowych wątków, ale to, co się dzisiaj odwaliło na temat tego wątku, przechodzi ludzkie pojęcie. Nie jest Wam wstyd, dziewczyny? Rozumiem, że się interesujecie koreańską kulturą, ale wątek, który miał być przyszpilony zamiast tego, jest bez porównania ważniejszy. Nie widzicie, że należało odpuścić i poprzeć prośbę o odpięcie tego wątku i przypięcie pomocowego? Słabo to wyszło, serio.
      • elf1977 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 16:45
        jowita771 napisał:

> Lubiłam sobie czasem zajrzeć w ten wątek i nawet się udzielałam odrobinę w któr
        > ymś z kdramowych wątków, ale to, co się dzisiaj odwaliło na temat tego wątku, p
        > rzechodzi ludzkie pojęcie. Nie jest Wam wstyd, dziewczyny? Rozumiem, że się int
        > eresujecie koreańską kulturą, ale wątek, który miał być przyszpilony zamiast te
        > go, jest bez porównania ważniejszy. Nie widzicie, że należało odpuścić i poprze
        > ć prośbę o odpięcie tego wątku i przypięcie pomocowego? Słabo to wyszło, serio.
        >
        Nie wiem o co chodzi?
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 16:59
        Nikt nie bronił odpięcia wątku. Wszystkie poparłyśmy. Tylko sobie nie życzyłyśmy obrażania. Krótko i na temat. Tym bardziej przez asmę. Wystarczyło napisać- trzeba odpiąć wątek/ wątki. I tyle.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:27
          Właśnie też nie wytrzymałam i w tamtym dopisałam, że nie mam nic przeciw przyszpileniu wątku ukraińskiego, ale niefajne jest obrażanie i wyszydzanie. tym bardziej, że panie szyderki nie wiedziały co w wątku dokładnie jest.
          Cieszę się że wrócił, i że wątek pomocowy też się znalazł. tyle w temacie.
          A i jeszcze Heca dzięki za aktywną obronę wątku smile
          • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:29
            Nie byłoby potrzeby niczego bronić gdyby nie był uporczywe przypinany
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:36
              On był RAZ przypięty. I jest podmieniany po 1000 wpisach bo robi się nieczytelny. Odszedł teraz wątek o filmach niszowych bo od miesiąca nikt tam się nie dopisał. A ten służy nie tylko serialom koreańskim.
              • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:37
                A po co w ogóle jest przypięty skoro interesuje kilka nicków?
                • mja-15 Re: Koreańskie seriale 4.0 01.03.22, 10:41
                  mid.week napisała:

> A po co w ogóle jest przypięty skoro interesuje kilka nicków?

Zgadza się. Jeśli kogoś interesuje, niech sobie przypnie do ulubionych wątków i tyle.
                  • krolewska.asma Re: Koreańskie seriale 4.0 01.03.22, 11:00
                    Wiesz ze za takie propozycje możesz dostac szyderczego bana i dopiero będziesz odblokowana jak wyślesz skargę do dyrekcji portalu ?
                    Koreańskie seriale trzeba szanować na emamie tak jak przywódców w Korei północnej sad
              • pade Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:53
                Nie raz, bo Bialeem go ściągnęła a potem przywróciła. Czyli jednak da się go ściągnąć. Chociaż widzę, że zostanie na stałe "bo służy nie tylko serialom" ale i kilku ematkom, które najwidoczniej są na innych prawach niż reszta.
                To jest żenujące.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 17:57
                  W ogóle nie czuję że niby jestem na żadnych prawach, choć aktywnie w tym wątku piszę.
                  O co w takim razie teraz chodzi, skoro wątek pomocowy jest przypięty?
                  Nikogo nie obrażamy, nie atakujemy, nawet nie miałyśmy żadnych obiekcji co do podmiany wątku, do czasu aż w tamtym wątku kilka dziewczyn agresywnie nas/nasz wątek określiło.

Wyluzujmy wszyscy. Plizzzzz
                  • pade Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:03
                    To oczywiste, że się tak nie czujesz. Ale gdybyś spojrzała na to obiektywnie, to może doszłabyś do wniosku, że są na ematce wątki i tematy, które interesują więcej osób.
                    Gdyby przypięty był wątek o hodowli szczurów też uznałabyś, że jest tak istotny dla całej społeczności ematki, iż oczywistym jest, że musi być wyróżniony?
                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:09
                      Gdyby ktoś akurat wtedy zgłosił się w pierwszej trójce z wątkiem o szczurach to by pewnie wisiał. Tak jak wisiał wątek o szlachetnej paczce a ematki co roku urządzają sobie jazdy z co ciekawszych przypadków patologicznych rodzinek. Wreszcie wątek odpięto i tyle. Tutaj nie było żadnego spisku.
                      • pade Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:14
                        A nie uważasz, że akcje ze zgłaszaniem należałoby robić regularnie? I, że w obliczu wojny u sąsiadów oczywistym jest usunięcie wszystkich przypiętych wątków o zainteresowaniach i przypięcie tych, które na ten moment są ważniejsze?
                        To nie jest tak, że skoro załapałyście się na przypięcie to będziecie wisieć na wieki wieków a przynajmniej nie powinno tak być, bo to jest zwyczajnie niedemokratyczne.
                        • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:20
                          pade napisała:

> A nie uważasz, że akcje ze zgłaszaniem należałoby robić regularnie? I, że w obl
                          > iczu wojny u sąsiadów oczywistym jest usunięcie wszystkich przypiętych wątków o
                          > zainteresowaniach i przypięcie tych, które na ten moment są ważniejsze?
                          > To nie jest tak, że skoro załapałyście się na przypięcie to będziecie wisieć na
                          > wieki wieków a przynajmniej nie powinno tak być, bo to jest zwyczajnie niedemo
                          > kratyczne.
                          >

Ciężko mi uwierzyć, że coś takiego trzeba w ogóle tłumaczyć
                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:25
                            Co chcesz nam tłumaczyć jak my się zgadzamy?! tongue_out

Każda z nas ma ten wątek w ulubionych i nie będzie problemu go odnaleźć. Napiszę to ostatni raz dużymi literami. ŻADNA Z NAS NIE OPONOWAŁA NIGDY ABY NIE PRZYPINAĆ WĄTKU POMOCOWEGO I NIE ODPINAĆ NASZEGO, ŻADNA Z NAS NIE MA PRZECIWKO ODPIĘCIU WSZYSTKICH I JAK TYLKO ZAPROPONUJESZ TE DWA POZOSTAŁE O POMOCY TO POWODZENIA. MY TYLKO CHCEMY ABY NAS PERSONALNIE NIE OBRAŻANO I NAM NIE UMNIEJSZANO TYLKO DLATEGO, ŻE KTOŚ UWAŻA, ŻE TO COŚ ŚMIESZNEGO/ GŁUPIEGO/ NIEPOTRZEBNEGO/ NIEINTELIGENTNEGO ITD.
                            • pade Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:30
                              heca7 napisała:

> Co chcesz nam tłumaczyć jak my się zgadzamy?! tongue_out
                              >
                              >
                              > Każda z nas ma ten wątek w ulubionych i nie będzie problemu go odnaleźć. Napisz
                              > ę to ostatni raz dużymi literami. ŻADNA Z NAS NIE OPONOWAŁA NIGDY ABY NIE PRZYP
                              > INAĆ WĄTKU POMOCOWEGO I NIE ODPINAĆ NASZEGO, ŻADNA Z NAS NIE MA PRZECIWKO ODPIĘ
                              > CIU WSZYSTKICH I JAK TYLKO ZAPROPONUJESZ TE DWA POZOSTAŁE O POMOCY TO POWODZENI
                              > A. MY TYLKO CHCEMY ABY NAS PERSONALNIE NIE OBRAŻANO I NAM NIE UMNIEJSZANO TYLKO
                              > DLATEGO, ŻE KTOŚ UWAŻA, ŻE TO COŚ ŚMIESZNEGO/ GŁUPIEGO/ NIEPOTRZEBNEGO/ NIEINT
                              > ELIGENTNEGO ITD.
                              >

To jeszcze raz: gdzie ktoś Was PERSONALNIE zaatakował?
                              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 18:57
                                pade napisała:

> To jeszcze raz: gdzie ktoś Was PERSONALNIE zaatakował?
                                >
                                >
                                Poczytaj sobie choćby wpisy mid.week w tym wątku wyżej. Oczywiście, to nie jest bezpośredni atak personalny typu "kurt.wallander jest debilem". Ale to jest obrażanie takie, wiesz, w białych rękawiczkach. Niby nie, a jednak tak. Wydawało mi się, że interesujesz sie psychologią/psychoterapią, ale tutaj wydajesz sie byc kompletnie ślepa na niuanse wypowiedzi, które czynią je obelżywymi, jak np. rady typu "w kiblu sobie powieś zdjęcia", "debilny wątek" itp.
                                • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 19:03
                                  jeszcze znieważyłam gwiazdy Seulwood nazywając je skośnookimi i zbeszcześciłam kinematografię sprowadzając ja do gladania jak pałaszują sushi pałeczkami big_grin
                                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 19:15
                                    mid.week napisała:

> jeszcze znieważyłam gwiazdy Seulwood nazywając je skośnookimi i zbeszcześciłam
                                    > kinematografię sprowadzając ja do gladania jak pałaszują sushi pałeczkami big_grin

Za Wikipedią. Sushi- potrawa japońska. Jak widać nic nie wiesz o Azji.
                                    • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 19:22
                                      heca7 napisała:

> mid.week napisała:
                                      >
                                      > > jeszcze znieważyłam gwiazdy Seulwood nazywając je skośnookimi i zbeszcześ
                                      > ciłam
                                      > > kinematografię sprowadzając ja do gladania jak pałaszują sushi pałeczkami
                                      > big_grin
                                      >
                                      > Za Wikipedią. Sushi- potrawa japońska. Jak widać nic nie wiesz o Azji.
                                      >
                                      >
                                      Jeśli potrzebujesz wikipedii żeby to sprawdzic to sama jesteś laikiem.
                                • pade Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 19:08
                                  Rozgraniczmy dwie rzeczy. To, co pisała asma i Magdalena w tamtym wątku i to co pisze Mid.week tutaj. Ta ostatnia wcale nie obraża w białych rękawiczkach tylko wprost. A Magdallenac napisała o kuriozalnym i debilnym wątku, za co przeprosiła. Asma to troll, który został zbanowany. Tu nie ma żadnych niuansów, tu jest wszystko na tacy.
                                  Już w tamtym wątku wyraziłam własne zdanie na temat personalnego traktowania takich wyrażeń. I powtórzę, że nie, nie obraża mnie gdy ktoś pisze, że wątek w którym uczestniczę jest debilny. Nic na to nie poradzę. Gdybym miała tego typu uwagi brać do siebie to bym zwariowała.
                                  • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 19:17
                                    pade napisała:

to co
                                    > pisze Mid.week tutaj. Ta ostatnia wcale nie obraża w białych rękawiczkach tylk
                                    > o wprost.

Właśnie. Zupełnie nie rozumiem jak mozna mi zarzucać "białe rękawiczki". Obrażam ten wątek i koreańskie kino zupełnie, bez pardonu, wprost i absolutnie się z tym nie kryję. Obrażam też postawę obrończyń całkowicie jawnie, zupełnie bez zawoalowania - jest kosmicznym odklejeniem. Natomiast jak ktoś jazde po postawie lub idolu z ekranu uważa za obrazę siebie to przypomina mi się podstawówka i Kasia cała we łzach po tym jak Maciek nazwał The Kelly Family bandą rudych zbokow.
                                    • maleate Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 19:24
                                      mid.week napisała:

> Natomiast jak ktoś jazde po postawie
                                      > lub idolu z ekranu uważa za obrazę siebie to przypomina mi się podstawówka i Ka
                                      > sia cała we łzach po tym jak Maciek nazwał The Kelly Family bandą rudych zbokow
                                      > .

Rozumiem, że w pełni popierasz postawę kolegi z podstawówki. Stałaś za nim i przytakiwałaś, że istotnie Kelly Family, to rude zboki.
                                      • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 19:29
                                        maleate napisała:

> mid.week napisała:
                                        >
                                        > > Natomiast jak ktoś jazde po postawie
                                        > > lub idolu z ekranu uważa za obrazę siebie to przypomina mi się podstawówk
                                        > a i Ka
                                        > > sia cała we łzach po tym jak Maciek nazwał The Kelly Family bandą rudych
                                        > zbokow
                                        > > .
                                        >
                                        > Rozumiem, że w pełni popierasz postawę kolegi z podstawówki. Stałaś za nim i pr
                                        > zytakiwałaś, że istotnie Kelly Family, to rude zboki.

W pełni popieram nieidentyfikowanie się ani z Kelly Family ani z kitajskimi superhero
                                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 19:43
                                          mid.week napisała:

> W pełni popieram nieidentyfikowanie się ani z Kelly Family ani z kitajskimi sup
                                          > erhero

Jaką swoją potrzebę zaspokajasz określaślając koreańskich aktorów mianem "kitajskich superhero"? Sądzę, że rozróżniasz Koreę i Chiny (pomijając juz nieeleganckość określenia "kitajskimi"), więc taka podmianka cos ma na celu. Co? Wbicie kolejnej szpili osobie, która tych aktorów lubi? Poczucie się lepszą?
                                          • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 19:48
                                            kurt.wallander napisała:

> Jaką swoją potrzebę zaspokajasz określaślając koreańskich aktorów mianem "kitaj
                                            > skich superhero"? Sądzę, że rozróżniasz Koreę i Chiny (pomijając juz nieeleganc
                                            > kość określenia "kitajskimi"), więc taka podmianka cos ma na celu. Co? Wbicie k
                                            > olejnej szpili osobie, która tych aktorów lubi? Poczucie się lepszą?

Podmiana Korei na Chiny ma być obrażliwa? Dla koreańczyków, chińczyków czy może fanki seriali mają jakaś własną hierarchię azjatyckich narodów?
                                            Kitajce to określenie dla azjatów - wszystkich
                                            • maleate Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 20:01
                                              mid.week napisała:

> Podmiana Korei na Chiny ma być obrażliwa? Dla koreańczyków, chińczyków czy może
                                              > fanki seriali mają jakaś własną hierarchię azjatyckich narodów?
                                              > Kitajce to określenie dla azjatów - wszystkich

Tak. Stosowana zamiennie z żółtkami i obok czarnuchów

To już wiecie czemu ten wątek ma być odszpilony. Woke emama jest rasitką w konkretnym kierunku.
                                              • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 20:34
                                                maleate napisała:

> mid.week napisała:
                                                >
                                                > > Podmiana Korei na Chiny ma być obrażliwa? Dla koreańczyków, chińczyków cz
                                                > y może
                                                > > fanki seriali mają jakaś własną hierarchię azjatyckich narodów?
                                                > > Kitajce to określenie dla azjatów - wszystkich
                                                >
                                                > Tak. Stosowana zamiennie z żółtkami i obok czarnuchów
                                                >
                                                > To już wiecie czemu ten wątek ma być odszpilony. Woke emama jest rasitką w konk
                                                > retnym kierunku.

Tak, tak - powodem wszystkich wpisów jest rasizm smile
                                                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 20:46
                                                  mid.week napisała:

>
                                                  > Tak, tak - powodem wszystkich wpisów jest rasizm smile

Nie sądzę, by rasizm był powodem twoich wpisów. Jednak niewątpliwie jest w nich obecny. Coraz obrzydliwsze te twoje wypowiedzi.
                                                  • mid.week Re: Koreańskie seriale 4.0 26.02.22, 20:55