feniks_z_popiolu 28.02.22, 15:40 Na razie działali w przyczajce ale teraz coraz bardziej optują za Rosją. Myślę, że szykują się na taniejące surowce rosyjskie. Ale czy mogliby włączyć się do konfliktu zbrojnego? Oby nie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: W co grają Chiny? 28.02.22, 15:42 W powrót pierwszoplanowego imperium. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: W co grają Chiny? 28.02.22, 15:48 jest takie stare powiedzenie, gdzie dwóch się bije... i to doskonale odwierciedla to co chiny mają zamiar ugrać na konflikcie. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: W co grają Chiny? 01.03.22, 10:41 Oczywiście, że tak. Chiny grają wyłącznie w chińczyka. Oni są jak grabie, widział ktoś grabie, które nie grabią do siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: W co grają Chiny? 28.02.22, 15:50 Ganią sankcje EU, i jednocześnie same wstrzymały zakupy węgla od Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: W co grają Chiny? 28.02.22, 16:02 Czekają aż rosja wykończona wojną, jej kosztami i sankcjami zbankrutuje by przejąć Syberię? Odpowiedz Link Zgłoś
faustine Re: W co grają Chiny? 28.02.22, 15:53 Pamiętam jak shumari ( zanim zniknęła) pisała z pół roku temu, że zbroją się na potęgę i szykują do wojny... Odpowiedz Link Zgłoś
shumarii Re: W co grają Chiny? 01.03.22, 12:55 Przez igrzyska mieliśmy ograniczony dostęp do VPN, wiec w sumie nie mogłam korzystać z większości stron internetowych. Ja wydarzenia śledzę głównie na BBC,wiec siłą rzeczy nie wiem jak działa lokalna propaganda, ale rozmawiałam z kilkoma tubylczymi koleżankami, i wszystkie byly przekonane, Rosja jest w fazie negocjacji, i naprawdę nie chciały mi uwierzyć, ze walki trwają już kilka dni. Wyglada wiec na to, ze Chiny pięknie ubarwiają rzeczywistość, ale z ciekawości zaczerpnę w języka w szerszym gronie. Poza tym, mówi się, przeprowadzają systematyczne próby balistyczne , bo przygotowują się do ataku na Tajwan. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: W co grają Chiny? 01.03.22, 23:39 O, cześć Shumarii Fajnie , że wróciłaś. Nie dalej jak wczoraj ktoś Cię tu wspominał. Odpowiedz Link Zgłoś
lea_233 Re: W co grają Chiny? 02.03.22, 06:29 Napisz shumari jak to wygląda od środka Odpowiedz Link Zgłoś
shumarii Re: W co grają Chiny? 02.03.22, 13:08 No hej, chyba coś mi umknęło 🥺. Nastroje tutaj raczej podzielone, ale zdecydowanie większość znajomych mi cudzoziemców czuje niepokój. Lokalnych wiadomości nie śledzę, ale na wszelkich expackich social mediach można wyczytać stanowisko Chińczyków Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: W co grają Chiny? 28.02.22, 16:03 ewentualnie może po cichu dogadują się z USA co dostaną od Jankesów żeby wystąpić nagle jako dobry policjant i przywołać rosję do spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: W co grają Chiny? 28.02.22, 16:24 w czas. Porażka rosji to wzmocnienie Zachodu, z którego potencjałem wciąż nie są w stanie konkurować. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: W co grają Chiny? 28.02.22, 16:24 Chca wszystkoch wyhooyac i przejac wladze nad swiatem, jak to Chiny. Ukrecic im leb ekonomicznie trzeba, jak Rosji. I nie pozwolic urosnac w sile. Bo oni maja wiekszy rozmach w ludobojstwie od nawet Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: W co grają Chiny? 28.02.22, 17:48 Jak to na co? Na Promocje w Rosji oraz obserwuja czy i kiedy im sie oplaca zabierac za Taiwan Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: W co grają Chiny? 28.02.22, 17:55 Wszyscy choć odrobinę zorientowani w tym co się na świecie dzieje wiedzą, w co grają Chiny, od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: W co grają Chiny? 01.03.22, 00:05 mamdomek napisał: > Wszyscy choć odrobinę zorientowani w tym co się na świecie dzieje wiedzą, w co > grają Chiny, od wielu lat. Zgadzam się . Pytanie czy plan się powiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: W co grają Chiny? 28.02.22, 18:01 W tej chwili? Strofują Putina za to co robi na Ukrainie i za grożenie bronią jądrową. Proponują zrobienie w Polsce chińskiego huba na Europę i coś tam jeszcze. Surowce rosyjskie mają na warunkach lepszych, niż gdyby Syberia była ich. Kupują blisko kosztów wytworzenia, tak się szacuje (np. gaz po $120). Ja myślę, że powyżej, zależy jak je liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: W co grają Chiny? 01.03.22, 22:56 No i z tym hubem moze sie udać bo niejaki Premier był (przed wojna ) rozmawiać w Chinach a i nasz Prezydent był tam na igrzyskach. A wszystko to po te pożyczki skoro zła łunia nie daje.... Ani sie obejrzymy a nie będziemy jako Polska wlascicielami okrągłego 0 - wszystko ( firmy, ziemie, budynki) bedzie należeć do Chin... Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: W co grają Chiny? 02.03.22, 08:23 myfaith napisała: > No i z tym hubem moze sie udać bo niejaki żadna tajemnica, przecież to od począku jest jedynym powodem dla budowania lotniska baranów. Pisałam o tym na samym początku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: W co grają Chiny? 28.02.22, 23:37 Raczej nie, czają się by jak najwięcej zyskać na tej wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: W co grają Chiny? 01.03.22, 23:50 Sęk w tym że oni na wojnie tracą bo dobijają ich ceny paliw... Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: W co grają Chiny? 01.03.22, 10:05 Myślę że Putin był dogadamy z Chinczykami, ale teraz Chiny nie chcą oberwać sankcjami więc się zbytnio nie wychylają. Chiny na dziś traktują Rosję jako swoją strefę wpływów, a Putina jako gwarancję tego że to się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: W co grają Chiny? 01.03.22, 10:11 Dla Chin Rosja to taka wielka Korea Północna - księżycowa gospodarka, atom, wariat u władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: W co grają Chiny? 01.03.22, 10:16 na chinach to ty się znasz tak, jak na seksie, prawiczku. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: W co grają Chiny? 01.03.22, 12:56 W szykowanie sie do wojny z Tajwanem Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: W co grają Chiny? 01.03.22, 22:45 teraz to juz Chiny zaczęły naciskac na proces pokojowy Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: W co grają Chiny? 01.03.22, 22:53 źródło: businessinsider.com.pl/gospodarka/chiny-sa-gotowe-do-mediacji-i-zakonczenia-wojny-w-ukrainie/6brr8gf.amp Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: W co grają Chiny? 01.03.22, 23:54 Ale jakieś może zagraniczne? Jakoś chcę to zweryfikować... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: W co grają Chiny? 02.03.22, 10:04 mae224 napisała: > Ale jakieś może zagraniczne? Jakoś chcę to zweryfikować... poszukaj news.google.com Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: W co grają Chiny? 01.03.22, 23:55 Nic nie zaczęły naciskać , chcą uchodzić za bezstronnego ale jak to mówili „Strzeżcie się Greków niosących dary”. W grze jest Tajwan. Gra na razie w pełnym rozkwicie. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: W co grają Chiny? 02.03.22, 00:00 Suugerujesz, że potępią Rosję w zamian za Tajwan? Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: W co grają Chiny? 02.03.22, 00:05 Nie, gdyby putinowska armia była sprawniejsza spraw Tajwanu by przyspieszyła, a teraz muszą poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: W co grają Chiny? 02.03.22, 13:36 Nie, gdyby putinowska armia była sprawniejsza spraw Tajwanu by przyspieszyła, a teraz muszą poczekać. Przede wszystkim, rakiety z Tajwanu mogą dolecieć do Tamy Trzech Przełomów, a to nie były przelewki. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: W co grają Chiny? 02.03.22, 07:31 W demokrację na sposób chiński, ktora obejmie świat. Obawiam się, że wesprą Rosję w dzialaniach wojennych. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: W co grają Chiny? 02.03.22, 07:50 Ale po co? Maja dość swojej stagnacji gospodarczej. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: W co grają Chiny? 02.03.22, 07:58 W chińczyka. Podobałby im się świat rządzony przez korpo w porozumieniu z Xi Jinpingiem. Jedyne, co jeszcze może zastopować Chiny, to totalna jedność starego zachodu. Muszą chwilowo ważyć, co dla nich lepsze. A świat ma czas na zastanowienie, czy na pewno "greed is good"? Odpowiedz Link Zgłoś
joaz Re: W co grają Chiny? 02.03.22, 13:30 Jak ciągle o swoim koniku czyli łyżwiarstwie figurowym, ale Chiny (sądząc po listach startowych na Mistrzostwa świata, które odbędą się we Francji od 21.03) nie wyślą swoich zawodników. Odpowiedz Link Zgłoś