panna_lila 16.03.22, 10:42 warto - dr Michał Lubina ekspert ds. stosunków rosyjsko-chińskich www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/inwazja-rosji-na-ukraine-chiny-stana-przed-wyborem-jakiego-nie-chca-dokonywac/0j0nljc,79cfc278 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-ola Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 12:47 Na pewno warto by było przeczytać rzetelną analizę dot. stosunków chińsko-rosyjskich, no ale ten link nie spełnia oczekiwań - parę banalnych punktów z Onetu. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 12:53 oczywiście pełna zgoda, dla kogoś bardzo mocno zainteresowanego tematyka zdecydowanie tak, ale dla kogoś kto chce mieć ogólny pogląd to uwazam, że warto. To nie są tylko banalne punkty pisane przez dziennikarza z Onetu, to są wypowiedzi dr Michał Lubina. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 13:07 panna_lila napisała: > To nie są tylko banalne punkty pisane przez dziennikarza z Onetu, to są wypowiedzi > dr Michał Lubina. Po pierwsze wypowiedzi profesora, a po drugie nadal banały i ogólniki z których nic nie wynika, bo nikt (a szczególnie nikt myślący kategoriami europejskimi i kierujący się europejskimi wartościami) tak naprawdę nie jest w stanie przewidzieć co konkretnie uczyni tak nieprzewidywalny kraj jak Chiny, prócz tego że na pewno będzie bardzo starannie dbał o własne interesy.. Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 15:48 Dlaczego nie odmieniasz imienia i nazwiska? Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 13:14 Zaproponuj coś niebanalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 13:55 Albo niech chociaż określi, co nie będzie dla niej "banałem i ogólnikiem" Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 13:22 Dodałbym jeszcze jedno - teraz cały militarny świat pociera brodę i myśli "hmm" - czyli może ta ruska armia nie jest tak silna? Pewnie myślą tak sąsiedzi Syrii, a także cała centralna Azja... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 13:22 Ja polecam wykłady profesora Bogdana Góralczyka. Na YouTube jest tego trochę. Jak sam profesor twierdzi, zrozumieć Chiny jest bardzo trudno komuś wychowanemu na zachodzie. Chiny to nie państwo, a cywilizacja odmienna od naszej.. Chiny. Państwo, cywilizacja, kultura strategiczna, cesarstwo /prof. Bogdan Góralczyk Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 13:25 Chiny i zmieniający się porządek światowy / Prof. Bogdan Góralczyk Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 13:26 I jeszcze ten: Rosja wasalem Chin? Putin w opałach - Bogdan Góralczyk i Piotr Zychowicz Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 16:23 Dzięki, zamówiłam sobie ksiązkę Pana Goralczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 18:15 Góralczyk jak najbardziej. Ale przypomnę, Zychowicz to ekspert i orędownik Zamachu Smoleńskiego i broni elektromagnetycznej. Jestem mocno zdziwiony, że Góralczyk z Zychowiczem rozmawia. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 18:23 Jeśli chodzi o Zychowicza i Smolensk - nie jestem w temacie, ale uważam, ze Zychowicz bardzo fajnie prowadzi swój kanał Historia Realna, zaprasza tam różnych ekspertów, a ten wywiad z profesorem uważam za bardzo sensowny. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 18:26 Zychowicz sam w sobie średnio mi leży, ale ostatnio ma ciekawych rozmówców. Nos dziennikarski a poglądy mogą chadzać odrębnymi drogami. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 15:42 Też polecam Góralczyka, sinolog i zdaje się że faktycznie czuje mentalność Chin i orientuje się w ich wewnętrznych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 18:19 I jeszcze dla tych którzy maja Audioteke, bardzo fajny podcast OKO.press pt Czy smok pożre niedźwiedzia? o relacji Chiny - Rosja, - do czego Rosja jest potrzebna Chinom. Dość prosty i krótki przekaz. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 19:16 Horror dla Ameryki. Oś Pekin-Moskwa - Prof. Bogdan Góralczyk i Piotr Zychowicz Kolejny bardzo dobry wywiad z Góralczykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 13:24 Przed chwilą czytałam, ale w sumie banał goni banał. W sumie wszyscy mówią w kółko o tym samym. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: polecam artykuł dot. Chin 16.03.22, 18:51 Faktycznie, banały. Błędy też. Przykład: Chiny wzorowały się na Rosji dość dawno, już w latach 50. XX w. Chociaż był to po części autentyczny podziw wobec sowieckiej modernizacji (śpiewano wtedy za Murem "dziś Związku Radzieckiego to jutro Chińskiej Republiki Ludowej”), w dużej mierze wynikało to z zależności Chin od stalinowskiego ZSRR. [...] Odzyskał ją częściowo Putin, prezentując model silnego przywództwa. Władimir Putin był i wciąż jest popularny w Chinach. Prawdziwe jest podkreślone zdanie. W końcu lat 60.-początku 70. Rosjanie planowali wielką wojnę, mającą zniszczyć Chiny (myśleli perspektywicznie). Chińczycy nie zapomnieli, dla nich pół wieku, to jak dla nas 6 miesięcy. Po rozpadzie ZSRR Chińczycy powołali specjalne instytucje naukowe w celu zrozumienia procesu oddawania władzy, rozpadu państwa - wszystko po to, żeby scenariusza sowieckiego uniknąć. No to nie sposób mówić o wzorowaniu się na Rosji. Rosja i Putin mogą być figurami propagandy masowej w najtańszym wydaniu. Na poziomie wyższym jest wprost przeciwnie. Na przykład, po którejś wizycie Putina w Chinach, Xi albo nie spotkał się z nim, albo też świadomie wstrzymano relację ze spotkania. Na pytanie "dlaczego tak", Chińczycy odpowiedzieli całkowicie szczerze: nie wypada, żeby przewodniczący Xi zniżał się do kontaktów ze złodziejami. Jakoś tak to szlo, szkoda że nie pamiętam ani tego, o którą wizytę chodziło i dosłownego brzmienia tłumaczenia się Chińczyków. Jeszcze warto przypomnieć opinie Chińczyków o Rosji na podstawie przeglądu Internetu, już to pokazywałem). Poruszające, także wzmianka o możliwej roli Ukrainy: u.pcloud.link/publink/show?code=XZ42uRXZ77dWQmdMcBy4QxpWc2EKD5jUqTr7 Odpowiedz Link Zgłoś