Dodaj do ulubionych

Bóle nóg.

28.03.22, 11:08
Może cos poradzicie.

bolą mnie nogi, rwą, bola, ciągną. właściwie to nie wiem co to za ból.
Ból się pojawił ze 3-4 miesiące temu.
jednego dnia boli kolano, drugiego cała noga, obie nogi, biodro. Spać nie mogę na boku.
mam wrażenie takiej sztywności, jak wstaje to musze się rozchodzić i każdy krok to ból mam wrażenie.
Mało chodzę boli, dużo chodzę boli.
żadne tabletki, żadne maści nie pomagają.
Byłam u ortopedy, dał blokadę w biodro- 3 zastrzyki, pomogło na chwilę, może miesiąc mien nie bolało biodro i boli nadal.
najbardziej nad ranem, czasem w nocy, budzę się o 5tej rano i już nie zasnę, kręci, wierci, ciągnie, rwie. Wole już wtedy wstać.
Idę znów do ortopedy na początku kwietnia, ale co, znów blokada..? to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie
mam wrażenie czasem ze zamiast nóg mam dwa kołki.
mam cukrzycę- może to jakiś trop? i Moja Mama od zawsze, odkąd pamiętam cierpi na tego typu boleści. ale co to jest za cholerstwo? Nie reumatyzm.. bo to chyba sezonowo. a mnie boli cały czas..
moze któraś trafi jak doktor House?smile
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Bóle nóg. 28.03.22, 11:12
      A co na to reumatolog? I jak brzmi diagnoza ortopedy?
      • ardiss1 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 11:27
        entezopatia krętozy kości udowej- i z tego powodu dostałam tą blokadę własnie.
        u reumatologa nie była, bo wyszłam z założenia ze reumatyzm to czasami a nie cały czas..
        Idę teraz w srode do internisty to moze wezmę i do reumatologa skierowanie..
        • asiairma Re: Bóle nóg. 28.03.22, 22:37
          To idź. Mojej mamie dawali kilka razy zastrzyki w kolano. Miała 2 operacje cieśni nadgarstka i szykowali do trzecie, gdy reoperacja bywa rzadka. 3 lekarzy (ordynator, dr med., profesor). A po 2 latach okazało się że RZS.
          • asiairma Re: Bóle nóg. 28.03.22, 22:38
            Aaaa... RZS nie jest sezonowe ;/
            I ciężej jest rano.
    • asfiksja Re: Bóle nóg. 28.03.22, 11:24
      Biorąc pod uwagę sezon to bardzo prawdopodobny jest niedobór wit. d3, warto sprawdzić, już po kilku dniach zażywania powinno się poprawić. Może to być zwyrodnienie stawów, może być borelioza, cukrzyca jak najbardziej też albo nieprawidłowa dieta. Znam też osobę, u której ból nóg był pierwszym objawem białaczki, więc warto zrobić morfologię.
      >Mało chodzę boli, dużo chodzę boli. ...Spać nie mogę na boku.
      Ortopedę można sobie darować, ortopeda to nie lekarz "od nóg" tylko "od ruchu", a z powyższego wynika, że to bóle niezależne od ruchu. Lepiej umówić się do neurologa.
      • ardiss1 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 11:35
        wyniki własnie zrobiłam- wiec nieznacznie podwyższone te "białakowe" jakby jakis stan zapalny. w srode internista-wiec też powie na pewno co z tym.
        wit d suplementuję, moze powinnam zbadać poziom po prostu i przynajmniej wykluczyc dziadostwo.
        Zapytam też o borelioze, choć kleszcza nie miałam nigdy. ale moze mi sie wydaje ze nie miałam.
        i Neurolog. moze to trop...
        • bib24 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 22:55
          mnie przy borelizie właśnie tylko nogi w nocy bolały. po przeleczeniu antybiotykami bóle się nie powtórzyły.
    • agonyaunt Re: Bóle nóg. 28.03.22, 12:19
      A u flebologa byłaś, żyły zbadałaś? Krew w normie, nie masz niedoborów?
      • ardiss1 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 12:55
        nie nie byłam. zył nie badałam rownież. .
        Kolejny trop. dzięki.
        biorę satyny na cholesterol, tak mi teraz jeszcze do głowy przyszło...
      • akseinga1975 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 12:58
        A lekow na cholesterol nie zazywasz?
        • ardiss1 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 13:01
          no własnei mnie olśniło, ze tak. ze Ximve biore. codziennie.
          juz tak z 5 lat pewnie....
          • bib24 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 22:56
            odstaw na przyklad na 3 miesiące i zobaczysz czy ci przejdzie.
        • akseinga1975 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 13:02
          No to masz odpowiedz. Moj tata ledwo chodzil po statynach.
          • ardiss1 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 13:22
            no właśnie.... tylko co w zamian.? będę rozmawiać z lekarzem oczywiscie.
            mam cukrzyce 2 stopnia, biorę Ristfor, wcześniej Glucophage, wiec metforminę. Już od 8, czy 9 lat.
            powinnam schudnąć z 10 kg, to pewne.
            Czy w miejsce statyn Twój Tata dostał coś innego? nie sądzę, żebym mogła zupełnie je odstawić, bo nie dość, ze obciążenie zawałowe mam w rodzinie to przy cukrzycy ten cholesterol ma być niższy niż norma dla zdrowego, a ja cały czas byłam ciut ponad normę.
    • marianna211272 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 13:01
      u mnie tak bylo rano wstawalam jak staruszka. Od lat mam wysoki cholesterol w koncu po probach zbicia w sposob naturalny zdecydowalam sie na tabketki. Od jakiegos czasu zero bolow i tak mysle czy to nie bylo zwiazane z cholesterolem
      • ardiss1 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 13:23
        a co bierzesz na cholesterol?
        ja Ximve, ale wlasnie pojawiła sie mysl, ze to ten lek mi robić może źle z nogami własnie...
      • alfa36 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 22:40
        Marianna, poprawa po statynach🤔?
        • marianna211272 Re: Bóle nóg. 29.03.22, 19:22
          tak po statynach mialam 2 podejscia bo za pierwszym razem mialam bole glowy wiec probowalam zbic naturalnie .Od tych naturalnych sposobow mialam cholesterol 300 .Zrobilam drugie podejscie i wlasnie jakis czas pozniej zoorientowalam sie ze zniknely bole non ..Lekarz przepisal statyny bo stwierdzil ze specjalnie nie ma gdzie ciac:szczupla jestem wiec nawet nie moze mi powiedziec zebym mniej jadla czy zdrowiej jadla ,jem ok,ruchu zazywam ,nje pale ,pije sporadycznie.Stwierdzil ze taka moja uroda
    • lifecolor Re: Bóle nóg. 28.03.22, 13:31
      Myślę, że cukrzyca to dobry trop. Miałam epizod bólu łydek, wyszedl cukier ponad normę, gdy wyniki się unormowały, to łydki przestały bolec.
      • ardiss1 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 14:20
        cukrzyca pod kontrolą. Biorę leki , cukry w normie ogólnie z lekami
    • swinki_trzy Re: Bóle nóg. 28.03.22, 14:04
      Może to rwa kulszowa?
      • ardiss1 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 14:21
        Rwa nie. to inny ból.
        kiedyś rwa mnie złapała, to wiem jak to boli, a to zupełnei cos innego. taki nie bardzo mocny, ale upierdliwy i drażniacy ból.
        • nangaparbat3 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 14:30
          Idź do jeszcze jednego ortopedy, warto potwierdzić diagnozę. Fizjoterapeuta? Czasem działa cuda. Tai chi też, chociaż nie mam pojęcia, czy to wszystko przy stanie zapalnym, najpier by chyba trzeba podleczyć.
          Rozumiem, że przynajmniej rentgen bioder Ci zrobił?
        • akseinga1975 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 16:39
          Tata ograniczyl dawke do minimum. Szczegolow nie znam, ale juz ledwo chodzil a teraz 10 tys krokow robi bez problemu.
          • nangaparbat3 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 22:30
            Dawkę czego?
    • nowyniknik82 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 20:58
      RTG, tomograf, zależy co da lekarz. Pewnie zwyrodnieniowe
    • headonshouldersbaby Re: Bóle nóg. 28.03.22, 22:24
      Jestes otyła?
      Witamina b12?
      Magnez?
      Poziom ferrytyny później 30? ( nie żelaza masz zbadać ferrytyne)
      Vitamina d3? Musisz mieć Ok 100

Może czasem zaczęło się niedługo po szczepieniu covid ? Koleżankę rwą nogi do tej pory
      Jeżeli tak zbadaj CPR oraz interleukina 6 oraz przeciwciała ANA

Chudnij ruszaj się zmień odżywianie odstaw te leki kobieto przecież jeszcze młoda jestes
    • kasandra33 Re: Bóle nóg. 28.03.22, 22:47
      Polineuropatia?
    • saszanasza Re: Bóle nóg. 29.03.22, 00:06
      To biodro i od biodra. Blokada to najgorsze co może być. Takie rzeczy się rehabilituje a nie blokuje i udaje, że problemu nie ma. Wiem, bo też mam problemy z biodrem (kolanem).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka