alfa36 19.04.22, 10:52 Pewnie od prostownicy (stosuję od pół roku świadomie raz w tygodniu) i od rozjaśniania (niestety raz w miesiącu). Jak pomóc takim włosom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ga-ti Re: Puszące się włosy 19.04.22, 11:08 A nie są przesuszone? Bo jeśli po prostownicy i rozjaśnianiu to chyba nie jest to taka ich uroda, tylko coś się zadziało nie tak. A nie zniszczyłaś, przypaliłaś? Może trzeba obciąć końcówki? Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Puszące się włosy 19.04.22, 11:10 Końcówki obcinane regularnie. Jeśli przesuszone, to co stosować oprócz odżywki (odżywkę stosuje zawsze). Odpowiedz Link Zgłoś
kolteta Re: Puszące się włosy 19.04.22, 11:22 Jaką odżywkę? Tutaj nie jest potrzebna jakaś odżywka tylko dobra odżywka emolientowa (np. z Onlybio). Dobra, i tańsza jest też odżywka Isany migdałowa. Unikaj odżywek z gliceryną i alkoholem wysoko w składzie i poczytaj o równowadze PEH hairytale.eu/rownowaga-peh-w-pigulce/ Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Puszące się włosy 19.04.22, 11:42 A która onlybio? Stosuję garnier fructis macadamia, wcześniej bodajże bananowa, bez efektów. Z onlybio stosuję pilling. Odpowiedz Link Zgłoś
kolteta Re: Puszące się włosy 19.04.22, 12:01 Onlybio ma odzywke emolientowa, tak sie nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Puszące się włosy 19.04.22, 14:51 Ta? www.rossmann.pl/Produkt/Kuracje-i-wcierki/Isana-maska-do-wlosow-odbudowa-i-wygladzenie-250-ml,376715,8662 Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Puszące się włosy 19.04.22, 12:46 Przestać przesuszać. Wszystko inne to noszenie wody sitem. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Puszące się włosy 19.04.22, 11:26 Keratynowe prostowanie włosów lub nanoplastia. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Puszące się włosy 19.04.22, 11:45 Ale co znaczy puszy? Puszy, bo włosy są przesuszone, albo puszy, bo wierzchnia warstwa jest zniszczona i połamana, tak że małe włoski odstają? W jednym i drugim wypadku wypadałoby przynajmniej z jednego sposobu tortur zrezygnować, zwłaszcza rozjaśnianie jest tragedią. Istnieje jeszcze coś, co u mnie wywoływało takie pseudo puszenie, znaczy odżywki z silikonami. Te gromadziły się na wierzchnich włosach i powodowały, że włos był sztywny, szorstki i odstająco- kręcący, jak plastikowy. Kilka dobrych tygodni trwało zanim się tego pozbyłam, ale wymagało konskwentnego odstawienia wszystkiego co ma silikony. Przy zniszczonych włosach, a rozjaśnianie bardzo je niszczy, odżywki do spłukiwania mogą też nic nie dać, bo łuski są nadgryzione i to co nałożyłaś spłukuje się prawie natychmiast. Odżywki bez spłukiwania, typu leave in, są lepsze. Moimi faworytami są dwie, które nie powodują tłuszczenia, a bardzo dobrze odżywiają i kontrolują puch: 1. Rasayana Triphala Leave-In Hair Conditioner 2. La Saponaria Leave-in Conditioner Moringa & Lino Obie są bez silikonów, ekologiczne (sklep ecco-verde) i niesamowicie wydajne. Tuba starczy na wiele miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Puszące się włosy 19.04.22, 11:48 Dzięki. Myślę, że jednak przesuszone są. Idę szukać odżywki. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Puszące się włosy 19.04.22, 13:07 Ja tej La saponaria nie byłam w stanie znieść. Pachnie tak dziwnie, że no nie. Tak samo miałam z moringa e limone, więc to chyba moringa :p Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Puszące się włosy 19.04.22, 13:09 A jeśli chodzi o odżywianie włosów zniszczonych, to ani leave in ani zwykle odżywki na dłuższą metę niewiele zdziałają ( mam doświadczenie ) . Potrzebne są raczej głęboko odżywcze maski, dwa razy w tygodniu na 15-20 minut pod czepek. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Puszące się włosy 19.04.22, 13:42 mashcaron napisała: > > Potrzebne są raczej głęboko odżywcze maski, dwa razy w tygodniu na 15-20 minut > pod czepek. Ja jak schodziłam z silikonów, to wcierałam sobie na noc suchy olej marki CATTIER Paris. Nie tłuści jak normalny olej i ma zapach przypominający trochę Eden Cacharel. Rano myłam, ale przy bardzo przesuszonych włosach może być, że nie trzeba nawet myć. Widziałam w Rossmannie, że marka Alterra też od pewnego czasu podobny produkt ma (Trockenöl Bio-Avocadoöl & Bio-Aprikosenöl). Na głębokie maski nie miałam cierpliwości. Ale w przypadku mocno zniszczonych, farbowanych chemicznie włosów może faktycznie trzeba robić, dodatkowo do codziennej pielęgnacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Puszące się włosy 19.04.22, 14:08 Ja miałam 3w 1 właściwie, bo w podobnym czasie schodziłam z silikonów, prostownicy i farb chemicznych :p I olejowanie/ bogate maski pod czepek robiły ogromną różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Puszące się włosy 19.04.22, 13:30 Jeżeli mam być szczera, to obie, Rasayana i La Saponaria pachną podobnie, jakoś tak cytrusowo, ale z domieszką czegoś egzotycznego, co też specjalnie mi nie podchodzi. Jakbym miała napisać dosadnie, to przypomina trochę odświeżacze do klopa. Nie może to być moringa, bo tego w Rasayanie nie ma. Ale ten zapach jest na całe szczęście bardzo nietrwały. Ulatuje po 20-30 minutach całkowicie. I piszę to jako osoba z przwrażliwionym nosem, która wielu zapachów nie trawi i np. kremów do twarzy Nacomi nawet do rąk używać nie może, bo zapach jest tak upierdliwie trwały i penetrujący, że rzygać się chce. O wiele gorsze są kosmetyki do włosów marki Phitofilos. Ich Brio Płynne Kryształy jako alternatywa do silikonu są super, ale z zapachem to mocno przegięli. Pachnie wiosennymi kwiatami, coś jak żonkile, hiacynty, a to jest ostry zapach, który na początku wydaje się nawet ładny, a z czasem zaczyna napyerdalć od tego łeb. I wytrzymuje nawet 3 krotne (!!!) umycie włosów. Kogoś tam porąbało. Bardzo ładnie i delikatnie pachną za to odżywki marki Greenatural, witaminowa i cytrusowa. Owocowo, ale bardzo naturalnie. Witaminowa przypomnina trochę pomarańcze z odrobiną tonka. Bardziej spożywczo niż kosmetycznie. Ale to są odżywki do spłukiwania. Szkoda, że nie mają nic leave in. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Puszące się włosy 19.04.22, 13:39 Greenatural mam tylko balsam do ciała z masłem kakaowym i go uwielbiam. Pachnie tak, jak smakuje jogurt kawowy z biedronki, który kiedyś bardzo lubiłam Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Puszące się włosy 19.04.22, 13:46 Spróbuj więc tą odżywkę. Ja bym ją najchętniej zjadła. Do tego jest naprawdę bogata i dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Puszące się włosy 19.04.22, 14:09 Boże, uwleibiam kosmetyki, które można zjeść. Może sobie kupię? Obawiam się, że może być za ciężka, ale najwyżej zuzyję jako maskę przed myciem p.s. ja niestety lubię zapachy (co nie znaczy, że każdy). Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Puszące się włosy 19.04.22, 14:50 chococaffe napisała: > Boże, uwleibiam kosmetyki, które można zjeść. Może sobie kupię? Obawiam się, że > może być za ciężka, ale najwyżej zuzyję jako maskę przed myciem Ten zapach musi się dobrze sprzedawać, bo właśnie odkryłam, że istnieje także jako bogaty i lżejszy krem do ciała: www.ecco-verde.pl/greenatural/aksamitny-krem-do-ciala-ace-multiwitamina www.ecco-verde.pl/greenatural/krem-do-ciala-w-sprayu-ace-mutlivitamin Jako peeling: www.ecco-verde.pl/greenatural/peeling-ciala-z-multiwitamina-ace I jako krem do rąk: www.ecco-verde.pl/greenatural/krem-do-rak-multiwitamina-ace Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Puszące się włosy 19.04.22, 14:53 Choć to chyba nie do końca ten sam zapach, co w odżywce do włosów. Muszę wypróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Puszące się włosy 19.04.22, 15:04 Niestety, ale chwilowo się pbraziłam na ecco verde. Odżywka za 10,89 euro przeliczają na 67 pln. Ciekawe według jakiego kursu. Gdybym nie wiedziała, to pewnie bym przełknęła. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Puszące się włosy 19.04.22, 15:18 Ta odżywka kosztuje u mnie 13,69 euro, tak samo jak w sklepie francuskim i holenderskim. Na polskiej stronie 67 zł. To kurs 4,89, dzisiejszy kurs euro to 4,65. 10,89 euro kosztuje chyba tylko w sklepie włoskim, bo ecco-verde, to firma włoska. Ja tam kupuję zwykle przy okolicznościowych zniżkach 10-20% i sprawdzam daily deals, bo wtedy można niektóre produkty kupić nawet ze zniżką 25%. Niektóre stałe produkty jak np. żel aloesowy Urtekram kupuję od razu w większych ilościach, wtedy istnieją rabaty ilościowe i przy okazji dobijam łatwo do darmowej wysyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Puszące się włosy 19.04.22, 15:20 Mnie wyświetliło 10,89 kiedy z nieznanych dla mnie powodów, system wybrał Włochy jako państwo docelowe Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Puszące się włosy 19.04.22, 16:11 Mnie się tam też zdarzają dziwne rzeczy. Na przykład, gdy przechodzę ze sklepu polskiego na niemiecki wybierając z menu Germany pokazuje mi cenę żelu aloesowego 6,99. Gdy wyczyszczę jednak ciasteczka i wchodzę moją zakładką z ulubionych z adresem de, to cena jest nagle 4 z groszami, czyli 2 euro niższa. Z odżywką to jednak nie funkcjonowało. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Puszące się włosy 19.04.22, 18:12 sprawdziłam z innego netu: jak masz ustawione Włochy jako kraj dostarczenia, poakzuje się 10.89 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Puszące się włosy 19.04.22, 14:16 snakelilith napisała: > Spróbuj więc tą odżywkę. Ja bym ją najchętniej zjadła. Do tego jest naprawd > ę bogata i dobra. snake, dasz linka do tej odżywki, bo nie potrafię jej znaleźć po nazwie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Puszące się włosy 19.04.22, 14:45 Greenatural Balsam do włosów ACE multiwitamina: www.ecco-verde.pl/greenatural/balsam-do-wlosow-ace-multiwitamina Istnieje też jako jeszcze bogatsza, głęboka maska: www.ecco-verde.pl/greenatural/maska-do-wlosow-multiwitamina-ace Naturalnym blondynkom polecam Greenatural Odżywka do włosów, owoce cytrusowe: www.ecco-verde.pl/greenatural/odzywka-do-wlosow-owoce-cytrusowe Jest trochę lżejsza i odrobinę rozjaśnia włosy. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Puszące się włosy 19.04.22, 17:18 snakelilith napisała: > Greenatural Balsam do włosów ACE multiwitamina: > www.ecco-verde.pl/greenatural/balsam-do-wlosow-ace-multiwitamina > Istnieje też jako jeszcze bogatsza, głęboka maska: > www.ecco-verde.pl/greenatural/maska-do-wlosow-multiwitamina-ace > > Naturalnym blondynkom polecam Greenatural Odżywka do włosów, owoce cytrusowe: > www.ecco-verde.pl/greenatural/odzywka-do-wlosow-owoce-cytrusowe > Jest trochę lżejsza i odrobinę rozjaśnia włosy. dzięki🙃🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Puszące się włosy 19.04.22, 20:43 Zobaczę, czy mają w "moim" sklepie jak pojadę do IT. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Puszące się włosy 19.04.22, 11:52 Ja mam puszące się ale to z natury - tak mi przynajmniej fryzjerka powiedziała. Od jakiegoś czasu stosuje szampon i odżywkę Herbal Essence: repair & smooth. U mnie się sprawdza. Wczesnej przy trochę dłuższych włosach robiła mi się taka wełna na głowie - to moje subiektywne odczucie a teraz tego nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Puszące się włosy 19.04.22, 12:09 Polecam szampon elseve magiczna moc olejków (są trzy stopnie, mnie wystarcza dwójka) I odżywki emolientowe anwen (świetna jest z gruszką bez spłukiwania). Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Puszące się włosy 19.04.22, 14:26 Z gruszką jest humektantowa. Morela jest emolientowa. Obie świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Puszące się włosy 19.04.22, 15:07 Moze kiedyś spróbuję, na razie boję się zmieniać bo moje włosy źle reagują na zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Puszące się włosy 19.04.22, 13:01 Poczytaj sobie tu wwwlosy.pl/puszenie-sie-wlosow/ Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Puszące się włosy 19.04.22, 13:15 A poza tym, zabezpieczasz jakoś włosy przed temperatura? Jeśli prostujesz na żywca, to przygotuj się na masakrę. Jakie miałaś włosy zanim zaczęłaś je krzywdzić? Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Puszące się włosy 19.04.22, 15:03 Krótkie, więc nie musiałam ich krzywdzić 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Puszące się włosy 19.04.22, 16:25 Nie pytam o długość tylko strukturę:p zawsze się puszyly? Czy były kiedyś gładka taflą? Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Puszące się włosy 19.04.22, 23:39 Nigdy taflą nie byly. Teraz puszą się od połowy długości, przy końcówkach bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonecurry Re: Puszące się włosy 19.04.22, 14:45 Przez całe życie miałam na głowie afro niezależnie jakie szampony i odżywki stosowałam. Pomagało suszenie za pomocą suszarko-lokówki. Moje problemy rozwiązał zestaw wygładzający włosy Kemon Actyva Disciplina -szampon, maska, krem Anti-Frizz Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Puszące się włosy 19.04.22, 17:08 Olejek bawełniany na pół godz przed myciem i nawilżanie po myciu, np. kwas hialuronowy zmieszany z odzywka Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Puszące się włosy 19.04.22, 20:26 Prostowalaś bez termoochrony? Maski nawilżające niskoporow mogą pomóc , świetna jest ONlyBio tylko dodaj do niej aloesu i olejowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Puszące się włosy 19.04.22, 20:32 Aloes nie zawsze jest dobrym wyborem przy puszeniu. U mnie np. powoduje mega miotłę. Tak samo gliceryna. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Puszące się włosy 21.04.22, 01:02 Jakaś konkretną onlybio? A co do termoochrony? Estyp powiedzieć, ale nie wiedziałam, że cos takiego jest. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Puszące się włosy 21.04.22, 10:25 Maska konkretną Oybio do wydokoporow tak się nazywa, dostępna w drogerii na R Termoochrona dobra to silikony, które chronią przed utratą wilgoci podczas prostowania. Dobry jest spray Tresemme Heatdefencebbo nie ma ciężkich silikonów, które trudno zmyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kornela1 Re: Puszące się włosy 21.04.22, 09:29 zastosuj wygładzającą odżywkę Apis Trichological Care - najlepsza odżywka do włosów wysokoporowatych. doskonale wygładza i nie obciaża włosów. U mnie sprawdziła się w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Puszące się włosy 21.04.22, 18:43 www.smyk.com/p/apis-trichological-care-wygladzajaca-odzywka-do-wlosow-wysokoporowatych-200-ml-i7146218?gclid=Cj0KCQjwgYSTBhDKARIsAB8Kukvf9t1TvZLed6yV3VTkvv3VJ4MUHHFvAMdeCP_8a5SCa_ixq6ndrKAaApAzEALw_wcB ? Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Puszące się włosy 21.04.22, 19:33 Zabieg z olaplex 1 i 2. Na al. zestaw kosztuje okolo 300 zl, ale starcza na 10 razy. Odpowiedz Link Zgłoś