grey_delphinum 20.04.22, 00:39 Co za kicha 😕 Zgadzam się z moim m., który stwierdził, że w tym serialu najlepsza jest czołówka 😉 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia_i_p Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 00:48 A mnie się podobał. Linda i Skibińska bardzo fajni, sensownie grające dziecko (rzadkość w polskich filmach). Owszem, fabuła "lekko" naciągana, ale w sumie dokładnie każdy Harlan Coben jest taki, a ludzie to lubią Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 01:51 To, że zamordowana kobieta, lekarka, córka szanowanego i renomowanego prawnika, żyjąca w dużym mieście, za jedyne towarzystwo miała zaprzyjaźnioną pokojówkę, jej brata i jego kumpla, za którego wyszła za mąż, to nie jest „lekko” naciągane. Ale też nie kicha, choć mimo że ponoć scenariusz powstawał przez lata, to wyglądał, jakby powstał na zasadzie „potrzebujemy polskie Mare of Easttown”. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 02:04 jednoraz0w0 napisał(a): jakby powstał na zasadzie „potrzebujemy polskie Mare of Easttown”. A tak a propos, to jak skonczyl sie ten serial? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 15:43 ale ty chcesz źebym pisała jak się Marę skończyła? no czemu mam ci psuć? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 15:59 Przylecieli kosmici i wszyscy skończyli z probiezem w d... Odpowiedz Link Zgłoś
jonathanfranzen48 Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 18:03 Właśnie to mnie dziwiło. Psychiatra , atrakcyjna kobieta i do tego córka prokuratora okręgowego a to jest fucha w mieście jak cholera związała się takim klientem. Plus przyjaciółka pokojówka. Rozumiem że wychowywali się razem , ich matka była gosposia u prokuratora. No ale jednak. No i po diabła rodząca kobieta jechała do.ojca w lesie zamiast do szpitala i jak dotarła tam kolezanka i czemu zabrała dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 18:23 A ponadto obawiając się, że ktoś ją śledzi, zamiast zatrzymać się przy ruchliwej szosie/ publicznym miejscu, skręca w najciemniejszą dróżkę w przepastnym lesie😀 Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 16:07 Przecież to dziecko w ogóle nie grało, ot śliczna dziewczynka (ok, jedyna scena, która ratuje aktorsko tę postać to ta, w której dziewczynka zdmuchiwała znicz na cmentarzu, wreszcie było w niej trochę ikry). Odpowiedz Link Zgłoś
lea_233 Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 19:01 Mnie się też serial podobał. Nielogiczności fabuły w szeroko rozumianej normie dla kryminałów. Ciekawie pokazany Szczecin. Obejrzałam do końca, bez poczucia straconego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasandra33 Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 05:37 Problemem seriali kręconych poza Warszawą jest ekipa aktorska. Bierze się tych aktorów którzy zgodzą się na kilkanaście dni przenieść z Warszawy. Najlepsi aktorzy mają swoje zobowiązania w stolicy i nie chcą grać w takich serialach, dlatego bierze się słabszych aktorów. I później z filmu wychodzi taka kicha. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 12:47 Bogusław Linda? Ewa Skibińska? Monika Krzywkowska? Eryk Lubos? Juliusz Chrząstowski? To są słabi aktorzy? Z Teatru Starego, Współczesnego, Powszechnego? Rili? Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 18:17 thank_you napisała: > A kto to? Kassandra. Ktoś komu nikt nie wierzy w to co mówi Odpowiedz Link Zgłoś
1012ja Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 11:23 Wczoraj obejrzałam 2 odcinki. I to koniec. Za dużo absurdu, którego nie znoszę w kryminałach. Kryminały kocham za logikę śledztwa. Nie interesuje mnie jak to się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 12:17 No niestety Klimatyczny, ale co za problem nagrać odrapane kamienice w deszczu i wrzucić filtr. Ale zachowanie bohaterów, ten koleś na cmentarzu, ten wypadek Zawiei... Zlepek scen bez sensu. Zawiodła mnie zwłaszcza końcówka - bez twistu, bez polotu, banalna do bólu i nie do końca wyjaśniona - spojler na dole . . . Po co Anka Janas wzięła to dziecko? Kiedy je wzięła? Morderca je zostawił? Czy ona zostawiła przyjaciółkę na pewną śmierć? Gdzie je ukrywała, że policja go nie znalazła? Dlaczego nie oddała ojcu? Dziadek prokurator na pewno zapewniłby mu ochronę większą niż ona. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 12:47 Brak logiki - a ja tego serialom nie wybaczam. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 13:04 I co właściwie zamierzała z nim zrobić, przecież takie dziecko rośnie? To chyba ma być wątek rozwinięty w kolejnym sezonie, bo na razie kompletnie bez sensu. Moze ona się kochała w ojcu dziecka, na ogół poronione i nieracjonalne pomysły ludzie maja jak w grę wchodzą silne emocje. Albo może wiedziała, ze dziecko jest kogoś innego, nie jego? Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 13:49 Może, może szok. Ale kiedy to zrobiła? Dotarła na miejsce przed mordercą, zabrała dziecko i odjechała? Morderca zabrał ciało i zostawił dziecko? Nosz wtf. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 14:03 Myślę że w drugim sezonie się okaże inżynier wyjaśni się jedna wielka WTF scena, czyli reakcja ojca gdy mu wręczono niemowlaka Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 14:12 Fabijański to jedno z najsłabszych ogniw tego serialu. Niebywale, że można być takim aktorskim drewnem (akurat do pary z tym, który grał partnera Zawiei). Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 16:13 no coś się niektórzy odgrażają, że jest szansa, bo oglądalność spora Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 14:09 Dziury scenariuszowe to jedno - wybaczyłabym, gdyby bohaterowie byli wiarygodni i wzbudzali pozytywne lub negatywne emocje. Postacie były tak sztampowe i stereotypowe do bólu, że aż nudne. Zresztą ten serial to same kalki, nie ma w nim nic oryginalnego. Ale tak to jest, jak na siłę chce się wcisnąć do serialu wszystko. Wtedy właśnie wychodzi takie goowno. Słowo daję, że już tę chybione krakowskie potwory oceniam wyżej, choć tam odpadłam po trzech pierwszych odcinkach. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 15:48 mogło być ewentualnie tak, że dotarła na miejsce między porodem a morderstwem i matka ją poprosiła, żeby wzięła dziecko, bo wiedziała, że jej grozi śmiertelne niebezpieczeństwo i chciała ratować córkę. Te ślady opon to z miejsca morderstwa były? Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 16:23 I zabrała dziecko, a zostawiła sponiewieraną przyjaciółkę, która rodziła nocą w paśniku?? Odpowiedz Link Zgłoś
kazia4 Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 19:52 I jeszcze - czemu ten "braciszek" mścił się na prokuratorze i całej rodzinie z inspiracji Lubosa, skoro to właśnie on miałby trafić do więzienia, gdy narzędzie zbrodni nie zostało ukryte? Miałam taką wizję co do końcówki - Zawieja i Trepa jadą autem, on mówi ten beznadziejny tekst o wędkarzach (o co w ogóle chodzi?!) i pyta, czy gwiazdorzy - ona powinna odpowiedzieć: "Nie, tylko te drętwe teksty autorki scenariusza tak zgrzytają, że aż bolą zęby" - a na plaży, chwilę po uściskach powinna nastąpić dekonstrukcja - przychodzą ludzie z obsługi, dzwoni jakiś telefon, żegnają się i nie dają nam cienia szans (hura!) na kolejny sezon. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 14:30 Pierwsza moja myśl: co za marna czołówka! Potem było coraz gorzej: (wyjątkowo piękna) główna aktorka graja na poziomie "Trudnych spraw", recytująca żenujące dialogi, kompletny brak logiki, dziury scenariuszowe, papierowe i jednowymiarowe postaci. I Linda nieustająco w konwencji Franza Maurera. Mialam wrażenie, że autorzy aspirują do "Klangora" z sąsiedniego Świnoujścia, ale ten drugi serial jednak aktorsko i fabularnie o kilka klas wyżej. Na plus piękne zdjęcia. Choć oglądałam w miarę uważnie, zupełnie nie wiem kto zabił, kto w jakiej kolejności przyjechał, kiedy rodził i w którym momencie ktoś zabrał dziecko. Cała historia morderstwa tak głupia, że aż groteskowa. Odpowiedz Link Zgłoś
troompka Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 15:22 uff, juz sie bałam że będę czytała jaki to wspaniały serial jest.....dla mnie nie do przejścia, kicha straszna. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 16:03 A mnie się podobało chociaż, to zupełnie nie mój gatunek Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 16:09 No ale co Ci się podobało? Chętnie przeczytam, bo jestem ciekawa Twoich argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 17:45 Ogólnie broni się jako tako jako serial obyczajowy. Zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę wpływ pracy policyjnej na życie prywatne. Ale jako kryminał jest do kitu, bo kompletnie nie trzyma się kupy. Nic się w zasadzie nie składa w rozwiązaniu zagadki. A zapowiadało się dobrze. Fajne zdjęcia, muzyka dobrze podbijająca klimat. Aktorsko dla mnie ok, poza Lubosem i Fabijańskim. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 18:20 Słabe, jedynie Linda mnie poruszył, nic nie musi mówić, bo i tak wszystko zagra twarzą. Ale jak mówi jest jeszcze lepszy. Mnie to się nawet czołówka nie podobała, wtórna i jakoś tak drętwo zaśpiewana. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 18:25 Mój tekst o czołówce to był rodzaj ironii 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 18:36 nenia1 napisała: Mnie to się nawet czołówka nie podob > ała, wtórna i jakoś tak drętwo zaśpiewana. Ale tu nawet nikt specjalnie nie śpiewał czołówki, to Billie Eilish sprzed kilku lat wzięta ze stocka. A przecież HBO do tej pory slynęło z rewelacyjnych intro w serialach. Odpowiedz Link Zgłoś
treo.tralve Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 20:16 podobał mi się, a co. z nielogicznościami, bo ich po serialach nie oczekuję- to jest UMOWNE przedstawienei rzeczywistości. polećcie jakis polski serial, polski powtarzam- fajny. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 20:28 Jeśli ktoś po intrydze kryminalnej nie oczekuje logiki, to w zasadzie nie ma o czym rozmawiać 😉 Są takie polskie seriale kryminalne, w ktorych pewne sytuacje są właśnie umowne (np. Kruk, Znaki), ale jednak rys psychologiczny bohatera, jego motywacja, a zwłaszcza intryga kryminalna związana z postacią trzymają się kupy. Tu po prostu tego zabrakło. Mam wrażenie, że z widza robi się odiotę, który ma wszystko łyknąć, bo byle co zostało opakowane w ładny papierek (uroda głównej bohaterki, klimatyczne zdjęcia). Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Serial "Odwilż" 20.04.22, 21:52 Też nie mam co na razie oglądać. Nie musi być polski serial nawet wolę nie. Zaryzykuję z mężem "Odwilż". Na razie w niedzielę mam " Skandal w brytyjskim stylu". I lubimy go. Odpowiedz Link Zgłoś