beneficia 27.05.22, 22:11 ...bo właśnie jestem w trakcie dyskusji i zdania są podzielone. Czy to jest serio taki problem dla Włochów, czy to tylko taki internetowy żart? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman_in_love Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:20 ktoś kto je pizzę ze śmierdzącą rybą, powinien i tak siedzieć cicho Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:22 Problem, prawdziwy :p Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:41 Ale tak generalnie to z czym mają problem? Że ktoś taką je? Że nazywa to pizzą? Czy coś innego jeszcze? Pizza to generalnie w tym momencie tyle wariantów, że to tak jakby czepiać się, że ktoś pierogi je z jakimś fikuśnym nadzieniem, bo pierogi to tylko z (wstaw sobie to co uważasz za kanoniczne ). Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:59 W sumie chciałam przyznać ci rację, ale wtedy wyobraziłam sobie pierogi z ananasem- i nie, jednak czasem coś ewidentnie nie działa Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 01:40 Ale w sumie to czemu nie? Nie jadłam nigdy, ale może jak mąż (ja pierogi tykam tylko już gotowe) następnym razem będzie robił pierogi, to go poproszę, żeby parę nadział eksperymentalnie ananasem Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 02:08 W sumie skoro mogą być z borówkami to czemu nie z ananasem? tylko ananas zmielony z jakimś serkiem może żeby konststencję trzymał. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 08:44 Dlaczego nie działa? Przecież pierogi z jagodami czy truskawkami to klasyk. Jadłam też pierogi z rabarbarem, z wiśniami, z jabłkami, śliwkami. Jaki jest problem w ananasie? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 16:22 No właśnie - jadłam niedawno pierogi z mango i twarożkiem i nie były złe. Nie wiem czemu ananas nie miałby zadziałać Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 08:48 Zaczęłam się zastanawiać nad tym ananasem w pierogach i wyszło mi, że i na słodko i z mięsem mogę sobie wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 21:55 Jadłam pierogi z mango - całkiem nieźle, niczym nie ustępują klasycznym owocom, tj. truskawkom, borówkom czy śliwkom. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 22:17 Uwielbiam pizzę z ananasem i nie wiem dlaczego nigdy nie wpadłamna to, żeby nadziać nim pierogi! Dzięki 😘 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 10:19 Nie wnikam w szczegóły, bo to jest na tyle drażliwy temat, że można się nawet pokłócić :p Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 15:15 A mi własnie o te szczegóły chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 15:27 Do szczegółów nie dotrzesz, bo skoro tego nie rozumiesz, to jesteś kulinarną ignorantką i nie ma o czym z tobą gadać:p Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 16:31 Tak szczerze, to mnie to trochę śmieszy. Zwłaszcza odkąd zobaczyłam pizzę z frytkami w Palermo 😄. W dyskusję z Włochami się nie wdaję, bo to nie ma sensu, a gdyby to o własnego męża chodziło, to tym bardziej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 16:33 Mnie też to śmieszy i czasem chłopa podpuszczam, tak się śmiesznie zacietrzewia :p Pizza z frytkami i parówkami, przysmak włoskich dzieci:p Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 16:41 Syn mojego męża był wniebowzięty, jak zobaczył wtedy pizzę z frytkami 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
k.messi Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:29 Nie wiem, jak dla Włochów, ale... ja lubię 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:29 Owszem, problem. Cappuccino po 12 też. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:32 a pizza z ziemniakami i sosem czosnkowym lub pizza z jajkiem sadzonym i majonezem a czy to byłby problem? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:36 Z ziemniakami jadłam i mi smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 16:32 Pizzę z frytkami możesz we Włoszech kupić, z jajkiem też. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 16:34 Z ziemniakami w cieniutkie plasterki też. Bardzo dobra z resztą. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 16:46 Zawsze eksperymentujemy z takimi daniami we Włoszech. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 23:26 Phi, u mnie sa nie tylko pizze z ziemniakami (boczkiem i smietana), ale tez z zabimi udkami, albo z kurczakiem w smietanie lub curry. A jajko sadzone to klasyka, moze byc dodane na kazdej, na żądanie. Pizzerie prowadzi rodowity Wloch, wiec to nie zadne lokalne wymysly. Ale cos w tym moze jest, bo faktycznie z ananasem to zadnej nie ma (choc jego brat, majacy pizzerie w sasiednim miasteczku, robi hawajska z ananasem-czyzby zdrajca?) Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 30.05.22, 01:21 Ee tam, wszyscy Włosi/Włoszki jakich znam piją cappuccino nawet o 16 (o pizzy z ananasem nie wiem,ale sama nie lubię). Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:32 Jest taka babka ktora nagrywa tok toki, amerykanka z wloskim narzeczonym. Ustawia kamere i np zamawia pizze z ananasem, łamie spagetti zeby sie zmiescilo do garnka, wrzuca lod do wina, zalewa danie ketchupem albo kroi makaron nozem Miny goscia i nerwy jakie ma - bezcenne Pizza z ananasem na pewno jest na liscie realnych problemow Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:48 Piję właśnie wino z lodem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:53 No rejczel, wino tylko z lodem. No chyba że grzaniec Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 10:22 Wino z lodem, łamane spaghetti, makaron z kurczakiem, carbonara ze śmietaną... Można by tak wymieniać:p Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 16:26 Co mają do makaronu z kurczakiem? Kokardki z brokułami i piersią kurzą, do tego sos czosnkowy, mniam. Albo w sumie dowolny krótki makaron (chociaż pewnie tagliatelle też by dało radę) z kurczakiem, bakłażanem i pomidorami (i jeszcze orzeszki piniowe do tego...) Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 16:28 Nie wiem, co mają, ale mają:p Przynajmniej na południu. Na początku znajomości z mężem zaprosiłam go na kolację i padło właśnie na ten nieszczęsny makaron z kurczakiem i brokułami. Wydawało mi się bezpieczne 🤷 Chłop zapytał, czy my zawsze mieszamy primo (makaron) z secondo ( kurczak) :p Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 21:31 Ee, skoro go to nie zraziło na początku, to znaczy, że ta niechęć nie jest aż tak duża Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 22:59 Zakochany, to po prostu zanotował w mózgu, że nie umiem w gotowanie :p a ja go długo nie wyprowadzałam z błędu :p Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:32 jak mają problem to niech nie jedzą Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:35 Niedopuszczalne to jest. I nie jestem Włochem 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:38 Nie znasz sie, ja zawsze zamawiam hawajska 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 23:12 Jak mój mąż robi pizze, to zawsze jedna dla mnie z ananasem i szynką i do tego na wierzch sos czosnkowy 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:39 majenkir napisała: > Niedopuszczalne to jest. I nie jestem Włochem 🤪 > To Ty jak Iceland's President Almost international problem Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:42 Dopuszczalne, dopuszczalne. I jak jest dobra, to jest pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:43 We włoskich pizzeriach jeszcze nigdy się nie spotkałam z pizzą z ananasem, ale czy to dla nich jakiś problem to nie wiem, bo nigdy nie poruszałam z nimi tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 22:43 Hawajska najlepsza! Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 23:27 Powiem wam że na chwilę obecną w najbardziej ąę i fancy pizzeriach w moim mieście jest hawajska. W jednej nawet w wariancie z ananasem 🙃 Prawdę mówiąc nawet taką dzisiaj zjadłam 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 09:41 Miało być w wariancie z kukurydzą, chyba mi to zboczeństwo nie przeszło przez klawiaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 11:48 Do ananasa i kukurydzę dorzucę jeszcze sos czosnkowy, pycha Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 23:31 Znajomi Włosi twierdzą, że albo coś pasuje do lodów, albo do pizzy. Ananas jest oczywiście w grupie "lody". Niestety, zorientowali się, że cappuccino po obiedzie zamawiam głównie po to, żeby ich zirytować i już nie reagują Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 29.05.22, 10:52 A gruszka? Pasuje i tu, i tu, na pizze z gruszka i miodem nikt jakos nie fuka. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 29.05.22, 11:43 Gruszka nie jest tak rozpowszechniona w świecie jak ten nieszczęsny ananas :p Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 27.05.22, 23:47 Pizza hawajska, moja ulubiona 😁 Natomiast tak jak Włosi nie uznaje ketchupu do pizzy, psuje smak. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 00:29 ananas jest dla mnie paskudny. We wszelkiego rodzaju sałatkach, na pizzy-fuuj, nawet w lodach. Jako samodzielnie zjedzony owoc..daje radę ale jestem na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
noname2021 Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 00:53 ananas jest dobry nie tylko z szynka, ale rowniez z lososiem - na schabowym tez mozna polozyc grilowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 01:36 Ja robię pyszna sałatkę z tuńczykiem, ananasem, kukurydza i rodzynkami 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 01:43 Ja bez rodzynek, ale za to z czerwoną fasolą i papryką Ananas z tuńczykiem się bardzo fajnie komponuje Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 08:51 Ja w ogóle uwielbiam połączenia owoców z serami. Przez pół zimy jadam np. sałatkę z pomarańczy, mozarelli, orzechów włoskich, sezamu, jakiejś sałaty, z sosem sojowo-sezamowym. Aktualnie za chwilę przerzucę się na sałatkę z truskawek, z różnymi serami (aczkolwiek najbardziej lubię halloumi), płatkami migdałowymi i sosami przeróżnymi, za każdym razem innym. Moje starsze dziecko niestety też to uwielbia. Niestety, bo wyżera. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 09:38 simply_z napisała: > ananas jest dla mnie paskudny. We wszelkiego rodzaju sałatkach, na pizzy-fuuj, > nawet w lodach. Jako samodzielnie zjedzony owoc..daje radę ale jestem na nie. Dla mnie może nie jest paskudny, ale nie przepadam, a pizzy hawajskiej w życiu nie jadłam, nigdy mnie nie pociągało takie zestawienie. Sałatki z ananasem czy ananas na jakimś mięsie - tez nie. Jako owoc samodzielnie, na surowo - absolutnie nie, cale wnętrze ust mnie pali i szczypie po zjedzeniu surowego ananasa. Lubię tylko dżem ananasowy Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 11:39 Simply, mam podobnie. Ananasa w potrawach nie znoszę. I kukurydzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 09:00 generalnie dla Włochów wiele odstępstw kulinarnych jest nie do przejścia. kontynentalne śniadania z szynką, pomidorami i jajkiem picie cappuccino po obiedzie jedzenie w porach innych niż wyznaczone, na przykład obiad o 16 jedzenie makaronu jako dodatku do drugiego dania słodki obiad, tym gorzej jeśli jest to makaron lub ryż na słodko, pizza z ananasem jest jedną z tych obsesji „ma być po mojemu, ja wiem, co dobre”. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 14:09 mae224 napisała: > generalnie dla Włochów wiele odstępstw kulinarnych jest nie do przejścia. > kontynentalne śniadania z szynką, pomidorami i jajkiem > picie cappuccino po obiedzie > jedzenie w porach innych niż wyznaczone, na przykład obiad o 16 > jedzenie makaronu jako dodatku do drugiego dania > słodki obiad, tym gorzej jeśli jest to makaron lub ryż na słodko, pizza z anana > sem jest jedną z tych obsesji „ma być po mojemu, ja wiem, co dobre”. popelniam wszystkie te grzechy ale nie rozumiem do końca o co chodzi z makaronem? Nie mozna jeść jako dodatku skoro do obiadu a jednocześnie mają miliony dań makaronowych? Ichnie spaghetti bolognese to nie obiad? Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 15:05 makaron to pierwsze danie. nie dodatek do drugiego, niektórzy traktują makaron jak dodatek do drugiego typu ryż, kasza albo ziemniaki. no ale w It to nie przejdzie! Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 15:10 Za to makaron je się z chlebem:p dziwaczny to naród 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 15:13 bożesztymój, przecież pierwsze danie to zupa jest, każdy to wie. Co ci włosi..... ?!? Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 22:00 Ale komentują, pozwalają sobie zwracać uwagę czy po prostu tak nie robią? Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 22:12 oczywiście, że komentują, bo im SIĘ TO NIE MIEŚCI w głowie, że ktoś może zrobić inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 11:48 Wiecie, co jest jeszcze dla wielu Włochów niezjadliwe? To tak w ramach ciekawostki. Jestem na FB na włoskiej grupie odchudzeniowej, gdzie się wrzuca zdjęcia swoich potraw i za każdym razem jak wrzucę coś, gdzie jest surowa papryka jest masa komentarzy w stylu " surowa papryka?! Przecież tego się nie je na surowo! Mnie by brzuch bolał, tego się nie da strawić, sraczka, rzygaczka i w ogóle śmierć niechybna!" 😂 A ja bardzo lubię surową paprykę, więc ich tam co chwila do zawału doprowadzam 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 14:10 i jeszcze surowa papryka... Matko, powinnam dostać dożywotni zakaz wjazdu do tego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 14:27 Znokautuj ich kiszonymi ogórkami! Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 16:37 Nie ma u mnie dobrych Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 22:00 Na zdjęciach nie widać, czy dobre 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 22:08 Uwielbiam surową paprykę. Pieczoną tylko zimą, bo zimą jedzenia muszą być poddane obróbce termicznej i ciepłe. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 29.05.22, 11:53 Zapraszam ich do mnie, niech zobaczą mojego 7-letniego syna, który widząc na blacie paprykę (najczęściej w opakowaniu x3) wie, ze conajmniej jedna jest dla niego i zjada jak jabłko Nic mu się z brzuchem nie dzieje, okaz zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 29.05.22, 12:27 Moja córka, pół-wloszka też bardzo lubi surową paprykę, ku przerażeniu włoskich dziadków i ciotek 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 15:11 Straszny straszny problem, natomiast nie jest problemem pizza ze śmietaną i kukurydzą oraz z nutellą. Włosi są dziwni często Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 16:31 Oni są w ogóle zafiksowanie na nutelli:p Chłop nadal, po 8 latach znajomości nie może zrozumieć, że ja nutelli po prostu nie lubię:p No jak można nie lubić świętej Nutelli:p Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 22:06 Nutella w każdym domu musi być Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 28.05.22, 16:24 MAPPAZZONE! Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 29.05.22, 00:02 Ja nie Włoszka i nawet kuchni włoskiej nie lubię (auć), ale tu z nimi się zgadzam. Ananas i szynka to połączenie dla mnie niejadalne, podobnie jak słodkie owoce z mięsem. Nie, dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 29.05.22, 08:08 Tu nie chodzi o to czy to im smakuje czy nie. Chodzi o niezdrowe podejście do kuchni jako takiej i robienie dramy o to, że ktoś inny lubi i je. Normalni ludzie tak nie przeżywają zawartości cudzego talerza. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 29.05.22, 10:19 Bo to nie chodzi o zawartosc cudzego talerza, tylko o herezje/swietokradztwo Francuzi tez tak maja. Wynika to chyba z tego, ze dla tych nacji Gastronomia to religia (dla Francuzow na pewno). Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 29.05.22, 10:33 matko jedyna, nie wiedzialam, dobrze, ze weszlam w ten watek ! nigdy, przenigdy zadnych dyskusji o kuchni z przedstawicielami narodow romanskich ! zapamietam. niezaleznie od tego, jak sie trafi gosc z tamtych stron, poczestuje kuchnia polska i nie dopuszcze do zadnych uwag Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 29.05.22, 10:50 Dokładnie tak, Kocie Jak jesz, to jesz, nie wyrwą ci z rąk ani nie wyrzucą z talerza ale stwierdzą, żeś kulinarne bezguście, jesteś pozbawiony smaku albo masz upośledzone kubki smakowe od maleńkości:p Mój mąż nadal nie przywykł do niektórych moich przyzwyczajeń kulinarnych :p Zdarza mu się mówić " wiem, że to nie twoja wina, tak zostałaś wychowana.. " 😂 Ale np. barszcz ukraiński bardzo lubi i pierogi ( ruskie i z mięsem), choć do barszczu podchodził jak pies do jeża:p A gołąbki posypuje parmezanem:p Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 29.05.22, 11:48 Bo o ile kuchnia jest częścią kultury każdej społeczności, tak chyba dla południowców bardziej Kwestia warunków geograficznych chyba i większych możliwości kulinarnych niż mieli kiedyś ludzie na północy, tu nie było warunków, żeby się z jedzeniem cackać i podnosić je do rangi świętości, była omasta do ziemniaków, to już było dobrze. Niemcy wymyślili połączenie piwa z lemoniadą i się nie oburzają, że ktoś bezcześci ich święty napój, Polacy się nie oburzają na pierogi ze szpinakiem i fetą, Szwedzi chyba też nie mają jakiegoś nabożnego stosunku do śledzia... Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 31.05.22, 17:48 Nie wiem jak u Wlochow, napisze o Francuzach. W Polsce wcale nie bylo gorszych warunkow geograficznych, ani mniej mozliwosci kulinarnych, a prosty lud francuski zdychal z glodu rownie malowniczo co polscy chlopi cieszacy sie z omasty. Dopoki nie ma wystarczajaco jedzenia, nikt sie z nim nie « cacka ». Ale zrobiono Rewolucje, a jej najdramatyczniejszym powodem byl wlasnie glod, zas jednym z bardziej uwlaczajacych godnosci ludzkiej symbolem- kulinarna rozpusta uprzywilejowanych. Po Rewolucji, lud zaczal masowo naplywac do Paryza, a nadworni kucharze wyladowali na bezrobociu i zaczeli otwierac coraz wiecej (malo znanych dotad, w 30 lat od rewolucji 3000 nowych restauracji w Paryzu) restauracji, czyli przybytkow rozniacych sie od przydroznych oberzy tym, ze chodzilo sie tam jadac dobre rzeczy dla zdrowia i wkrotce przyjemnosci/zycia towarzyskiego. Jako, ze Francja jest krajem rolniczym oraz- po rewolucji- popularno/narodowym w sensie « lud francuski rullez », a dodatkowo przemieszczanie sie miedzy roznymi regionami bylo latwiejsze niz np we wspomnianych Niemczech (gdzie wjazd do innego landu byl platny), oraz jako ze rozpowszechniono i rozwinieto sztuke gastronomiczna bazujaca na francuskim produkcie dzieki tym bezrobotnym acz kompetentnym kucharzom, gastronomia urosla szybko do rangi sprawy narodowej na wszystkich szczeblach. Nabozny stosunek Francuzow do (doskonalego) zarcia jest wiec efektem historyczno- ekonomicznych zaleznosci, podlanych narodowym szowinizmem wynikajacym z tych zaleznosci. Pelno produktow AOP, wielki export, wielka kasa i wplywy - trzebaby byc glupim zeby w tym kontekscie we Francji nie bronic zajadle francuskiego sposobu jedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 29.05.22, 18:37 Tu się zgadzam. Po prostu ananasa z szynką nie lubię od zawsze, niezależnie od tego, co o tym sądzą Włosi. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pizza z ananasem, poważne pytanie 29.05.22, 18:42 A czemu Włosi mieliby mieć ostateczną rację w kwestii pizzy? Kto im niby dał prawo? Niech sobie mają swoją opinię i jedzą po włosku, bez żadnych obcych składników. A nie, zaraz - przepraszam - historycznie rzecz biorąc, obcym składnikiem na pizzy jest nie tylko papryka, ale i pomidor Odpowiedz Link Zgłoś