Dodaj do ulubionych

Taka przykra sytuacja co zrobić.

31.05.22, 11:55
Jestem polką, ale mam typowo brzmiące obce nazwisko. Wczoraj załatwiałam różne sprawy, po czym na chwilę przysiadłam na ławce na skwerku, aby zadzwonić. To był taki ciąg wmurowanych ławeczek, obok siedziału dwóch facetów ok. 40-50. Nie zwracam na nich uwagi, dzwonię, głośno przedstawiam się do słuchawki. Nazwisko musiałam dobitnie powtórzyć ponieważ, ktoś z kimś rozmawiałam nie usłyszał. Skonczyłam i nagle słyszę w moją stronę stek wyzwisk od obu panów. " Ty k... ty szmato, niemiecka bladź, szwabka jedna, wy nam II wojnę zafundowaliście, ty polką nie jesteś , a wyp...itd Byłam w takim szoku, że uciekłam a potem siedziałam w aucie i dochodziłam do siebie.. Policji nie zawiadomiłam, panów nie zapamiętałam, poza jednym, który miał czerwoną twarz i bardzo wysokie brwi. Z nerwów nic nie nagrałam, świadków nie było. Co można z tym zrobić, gdzie zgłosić, przepraszam, że trochę chaotycznie, ale do tej pory jestem zdenerwowana jak o tym myślę.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 12:03
      OJP, a jakby cię gołąb obsrał z wysoka, to też byś tak przeżywała? Przecież to takie gołębie cię właśnie obsrały, tyle że gadające i pewnie pijące alkohol. Następnym razem, jeśli cię coś podobnego spotka, po prostu nie trać zimnej krwi, jeśli chciałabyś ukarać te gołębie.
      • alpepe Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 12:03
        Aha i przepraszam gołębie za porównanie do nieokrzesanych mężczyzn uważających się za, no właśnie, nie wiadomo kogo.
      • alpepe Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 12:04
        I chyba jako Polka powinnaś wiedzieć, że narodowość wielką.
        • homohominilupus Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 12:08
          Tez na no uwagę zwróciłam.
          • homohominilupus Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 12:08
            *na to
        • simply_z Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 12:09
          to odnosnie sasiedniego watku o zmianie nazwiska. Ktos sie zainspirowal.
      • spanish_fly Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 16:17
        No sorry, ale gołębie to trochę co innego niż obcy ludzie, którzy się agresywnie wobec ciebie odnoszą i nie wiadomo czy na agresji słownej się skończy. Nie dziwi mnie ani trochę, że takie rzeczy się przeżywa. Ja bym się trzęsła po czymś takim. Uważam, że twoja reakcja na ten post za kompletnie od czapy.
        • znana.jako.ggigus Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 16:21
          Dla mnie to tez balgatelizowanie czyichs odczuc i bagatelizowanie czyjejs agresji.
          Na pocieszenie dodam - pisza w tak okrutny sposob tylko ci, ktorzy sami takiego traktowania doswiadczyli
    • 35wcieniu Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 12:03
      Czerwona twarz i wysokie brwi są ścigane z urzędu więc luz.

2/10. Next!
      • lilia.z.doliny Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 12:06
        Czerwona twarz i wysokie brwi są ścigane z urzędu więc luz.
        Nie są właśnie. A powinny
        • jednoraz0w0 Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 16:12
          a jak ktoś ma wysokie brwi, ale jest blady?
          • eliszka25 Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 16:31
            To może ma czerwony kapelusz, a czerwony kapelusz jest zawsze podejrzany.
    • sweterwkrate Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 12:10
      Można też powyzywać i iść dalej.
      • ajaksiowa Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 12:23
        🤣🤣🤣🤣
    • brubba Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 12:48
      To nie sprawa nazwiska, bo w Polsce co trzeci bohater narodowy ma obco brzmiące nazwisko (Haller, Anders, itd.). To byli pijacy i hejterzy szukający ofiary. Powiedziałabyś głośno "Tak, kocham cię, Joasiu" - to by Cię wyzwali od zboczonych, powiedziałabyś coś we wschodnim języku - to by Cię wyzwali od ruskiej onucy albo od potomstwa z Wołynia... Takie po prostu zera, które nie mają nic we łbach, więc sklejają sobie ze strzępków informacji materiał do pijackich bredni i na tym materiale budują pijackie burzliwe emocje. Żałosne typy chore umysłowo. Absolutnie nie do przejmowania się.
    • lauren6 Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 13:00
      Większa drama by była, gdybyś napisała o rosyjskobrzmiącym nazwisku.

Też uważam, że 2/10.
    • clk Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 16:35
      No nic. z rok temu jechałam do polski, autem, bo jeszcze samolotów mało było. Zatrzymuje się na polskiej stacji na autostradzie aby zjeść hot doga - wysiadam z auta i słyszę „zobacz jaka niemiecka k**** przyjechała”. Uśmiechnęłam się, powiedziałam dzień dobry i jeśli już to Polska- poszłam dalej. Panów zamurowało.
    • mgla_jedwabna Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 17:26
      Zostałaś zaatakowana i czujesz się pewnie w związku z tym bezradna, chętnie pewnie zrobiłabyś coś, żeby się tak nie czuć. Stąd rozważania "czy można dalej coś z tym zrobić".

Dziewczyny radzą "nie przejmuj się, to gołąb narobił", ale chamstwo i agresję trudno traktować jak fizjologię. To nie jest "przewrażliwienie", że się z tym źle czujesz.

Teraz już nic z tym atakiem nie zrobisz. Wtedy zachowałaś się właściwie, nie wdając się w awantury. Próby nagrywania komórką mogły się skończyć pobiciem. Powiedz sobie: zareagowałam rozsądnie, jestem bardzo dzielna. A następnie zafunduj sobie jakąś przyjemność na poprawę humoru.
    • woman_in_love Re: Taka przykra sytuacja co zrobić. 31.05.22, 17:51
      A widzisz!
      A gdyby był dostęp do broni, jak postuluje Konfa, to byś wtedy mogła wyciągnąć AR-15 i rozwalić tych polaczków-pijaczków.
      Na amen!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka