Dodaj do ulubionych

Poważne sukienki :p

15.06.22, 20:02
Od września zmieni się nieco charakter mojej pracy, muszę wyleźć z jaskini zwanej home office I czasem spotkać się z klientami. Z tego powodu potrzebuję jakichś poważniejszych ( i porzadniejszych:p) ciuchów.
Znalazłam te dwie kiecki, czy one się nadadzą?
Fioletowa to Molton , druga Apart. Czy to porządnie uszyte ciuchy? Nigdy nie miałam nic z tych firm.
Czy ta Apart nie jest jednak trochę ciotkowata?:p
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:09
      Moim zdaniem Apart (Apart? Sądziłam, że oni biżuterię sprzedają) jest ciotkowata. I do tego moim zdaniem nie będzie ci w niej dobrze.
      Molton miał zwykle porządne ubrania.
      • alpepe Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:33
        Apart to niemiecka niegdyś marka własna chyba Otto, tak mi coś świta, w każdym razie nie ma chyba nic wspólnego z marką biżuterii.
    • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:09
      I tak wszyscy wiedzą że chcesz się wystroić na przyjazd exi 😝
      Pierwsza zgrzebno - żałobna, druga chociaż nie jest nudna. Czy ty koniecznie musisz w tej pracy wyglądać 10lat starzej?!?
      • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:10
        Muszę wyglądać profesjonalnie i godnie zaufania 🙄
        • daniela34 Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:15
          Poważnie i godnie zaufania nie oznacza wyglądać jak ciotka Lola po klimakterium. Czarna NIE.
          • piataziuta Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:03
            daniela34 napisała:

> Poważnie i godnie zaufania nie oznacza wyglądać jak ciotka Lola po klimakterium
            > . Czarna NIE.

10/10

obie nie
            • daniela34 Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:10
              Fioletowa też mnie nie zachwyca, ale jest mniej zła. Co prawda nie lubię ani tej asymetrii, ani tak rozwiązanego dekoltu ani takich kieszeni...

Dobra, fioletowa też nie 🤪
              • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:12
                🤣
                Kurde no, tylko nie i nie, a przykłady to się jakoś nie sypią:p
        • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:16
          mashcaron napisała:

> Muszę wyglądać profesjonalnie i godnie zaufania 🙄

Poproś Triss o namiary, ona ma zajebiaszcze kiecki offisowe
        • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:18
          I nie równaj "profesjonalnie" z "jak emerytowana pracowniczka okienka poczty polskiej" 🙏🙏🙏
          Nie wiem jak długa miałaś przerwę w regularnej pracy, ale takich jak pierwsza nikt nie nosi.
          • gama2003 Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:36
            No nie no.
            Obie to giezła żałobne a Maszkaron smarkata i z figurą. Rozumiem niepodkreślanie i profesjnalność, ale bez przesady. Bo branża chyba nie funeralna ? Wtedy powyższe odszczekuję. Nadadzą się.

Maszkaronku - ta fioletowa, jakby byla butelkowa to by moglo byc. Nie idź tą drogą ( z fotek ). Bo posmutniejesz i w środku !
            • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:39
              O tak, do branży funeralnej w sam raz 😁 popłakałam się!
              Maszkaron, tylko nie bierz tego do się! Młoda, zgrabna laska jak ty nie powinna tak się oszpecać... My tu dbamy o twą ksiezniczkowatosc, o!
              • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:51
                Dobrze no, zaproponujcie coś, pięknie proszę..
                • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:57
                  Ja nie muszę wyglądać profffff w pracy ale moim zdaniem klasyczna koszula i fajne, proste spodnie lub spódnica będzie o niebo lepszym wyborem niż kieca-worek.
                  Masz tam dress code czy po prostu chcesz sobie dorobić ubraniem pewności siebie?
                  • krolewska.asma Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:05
                    No właśnie Koszula i spodnie to tylko na jakieś wielką galę wink dokładniewink
              • gama2003 Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:07
                Otóż to !
                Odległość nam bruździ, bo byśmy wzięły Cię na zakupy i do melodii z Pretty Woman skompletowały garderobę.
                I byłabym pani zadowolona a potencjał wykorzystany.
                • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:24
                  No ale wrzućcie jakieś przykłady, to sobie już sama poszukam czegoś podobnego:p
                  • kotejka Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 00:06
                    mashcaron napisała:

> No ale wrzućcie jakieś przykłady, to sobie już sama poszukam czegoś podobnego:p

Mnie się bardzo podobała garderoba gilian Anderson w upadku
                    Mega sexy, mega kobieco, a profesjonalnie i dresscodowo
                    Obejrzyj, zainsipiruj się, poczuj, łatwiej będzie selekcjonować
                    Co tak, co nie
                    Te kiecochy nie są dobre, oj nie nie
                    • 18lipcowa3 Re: Poważne sukienki :p 17.06.22, 10:21
                      oj tak te piekne koszule
                      zazdro
          • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:25
            No nie znam się, nigdy nie musiałam wyglądać profesjonalnie 🙄
            Było się na ten awans nie zgadzać:p nie miała baba kłopotu :p
            • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:27
              mashcaron napisała:

> No nie znam się, nigdy nie musiałam wyglądać profesjonalnie 🙄
              > Było się na ten awans nie zgadzać:p nie miała baba kłopotu :p

Pierwsze primo - profesjonalna już jesteś i to z powodu tego co umiesz, wiesz i robisz. Ubiór rzecz wtórna. Masz dress code czy nie?
              • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:32
                Dress code do klienta brzmi- elegancko, ale nie z kijem w dupie. Tak, żeby myślał, że pełna profeska, ale się nie dystansował. Czyli, kuwa, co to niby znaczy??
                • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:49
                  mashcaron napisała:

> Dress code do klienta brzmi- elegancko, ale nie z kijem w dupie. Tak, żeby myśl
                  > ał, że pełna profeska, ale się nie dystansował. Czyli, kuwa, co to niby znaczy?
                  > ?

Że trochę elementów eleganckich a trochę wplecionego luzu. Jak te dresowe spodnie do t-shirt ibdibrej jakości marynarki albo np sukienka w fasonie biurowym ale z luźnym deseniem. I tu znów odsyłam do triss, do dzis marzy mi się hej szmizjerka w koniki ♥️
                  • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:51
                    Dres odpada :p
                    Szmizjerka w koniki brzmi ciekawiewink
                  • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:54
                    Ja np chodzę do pracy w sukienkach tego typu. Są "koszulowe" ale wybieram "jakiś" kolor. Do tego luźne buty żeby nie wyglądać jak "pańcia"
                    • extereso Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:57
                      Ja też mam taką podobną tyle że granatową, z fajną biżuterią dobrze wygląda.
                      • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:07
                        Zwykła sieciowkowa biała kiecka ale nie nudna bo w kropki. Do niej bakeriny/mokasyny
                        • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:10
                          I uwielbiam to coś nieuchwytnego w paryskim looku. Jestem mega i mam wyebane
                          • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:13
                            Tak, ale to trzeba umieć nosić. Ja tak ubrana wyglądam jak bezdomny 🤷
                            • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:23
                              mashcaron napisała:

> Tak, ale to trzeba umieć nosić. Ja tak ubrana wyglądam jak bezdomny

Kwestia wiary w siebie. Nabędziesz smile
                              • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:28
                                Nie wiem czy do września zdążę:p
                              • g.r.uu Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:54
                                Będzie wyglądała jak pewny siebie bezdomnybig_grin
                                • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:56
                                  g.r.uu napisała:

> Będzie wyglądała jak pewny siebie bezdomny:

😂😂😂
                            • memphis90 Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 16:45
                              Myślę, że pracę robią przyciemniane okulary w pochmurny dzień...
                              • mgla_jedwabna Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 22:12
                                Pracę robią klasyczne spodnie w kant, nieudziwnione buty, bluzka koszulowa (żaden t-shirt, top ani wdzianko nie dałyby tego efektu) oraz krój płaszcza. Płaszcz nonszalancko rozchełstany, ale i tak widać jakość. Pracę robią tu także tkaniny (zwłaszcza po spodniach widać, że to coś lepszego niż poliester). Oraz jeden akcent kolorystyczny zamiast siedmiu. Oraz to, że łańcuch na torebce nie musi walczyć o uwagę z biżuterią. W ogóle - brak zbędnych detali. Aczkolwiek spodnie że szlufkami bez paska są dla mnie no-no.
                • g.r.uu Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:52
                  Ostatnio jak chciałam mniej więcej taki efekt osiągną to byłam w takiej sukience tylko w bordowym kolorze
                • hrabina_niczyja Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 10:22
                  mashcaron napisała:

> Dress code do klienta brzmi- elegancko, ale nie z kijem w dupie. Tak, żeby myśl
                  > ał, że pełna profeska, ale się nie dystansował. Czyli, kuwa, co to niby znaczy?
                  > ?

Czyli mój styl. Nie wiem jakie sklepy do ciebie dojadą, ale szukaj sukienek długości midi lub do kolana. Warunek żadnych głębokich dekoldów, gołych pleców itd. Kolory wcale nie muszą być nudne i ciemne. Sukienki nie muszą być obcisłe. Na kiedy potrzebujesz? Na lato? Obejrzyj sobie tatuum, taranko, qiosque, makalu. W tym roku reserved też ma fajne kiecki.
                  • memphis90 Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 16:46
                    Dekoldów, powiadasz?
                    • piataziuta Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 21:43
                      Głębokie dekoldy najlepsze są na bieżmowaniu. wink
        • shellyanna Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 08:56
          Żeby oddarła wydarte słowa? 🤪
          Daj spokój. Te kiecki są smutne.
      • akseinga1975 Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:11
        Pierwsza NIE. Druga spoko.
    • extereso Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:11
      Pierwsza strasznie ciotkowata. Moltona mam kilka sukienek są fajne, szkoda trochę że ta asymetria ale ok.
    • lauren6 Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:11
      Czarna taka sobie. Fioletowa ok.
    • primula.alpicola Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:20
      Pierwsza nie. W sumie, druga tez nie.
      Popatrz na Pretty One, Bialcon, Taranko, Vissavi, Makalu. Porządnie uszyte, myślę że wysyłają poza Polskę.
      A, i rozważ garnitur w jakimś twarzowym kolorze.
      • memphis90 Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 16:51
        Łomatulu, gruuuubo...
        https://prettyone.pl/media/catalog/product/cache/1/rear_image/200x400/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/p/o/po_ss22_8791xe-011_detal.jpg
        https://prettyone.pl/media/catalog/product/cache/1/rear_image/200x400/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/p/o/po_ss22__8798xe-011___k2-22-20-01__detal.jpg
        https://prettyone.pl/media/catalog/product/cache/1/rear_image/200x400/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/p/o/po_ss21_8676xe-011__detal_sukienka.jpg
        https://prettyone.pl/media/catalog/product/cache/1/rear_image/200x400/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/2/e/2e6a0804.jpg
        • primula.alpicola Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 17:07
          Tylko takie znalazłaś?
        • wpiszloginbasia Re: Poważne sukienki :p 17.06.22, 06:27
          😆
    • asia_i_p Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:21
      Ta druga - śliczny kolor, uwielbiam wszystkie odmiany burgunda. Pierwsza mniej mi się podoba, wzór wysilony (cholera na kiedy to ja miałem skończyć to zlecenie?), a i tak nie wyszło.
    • milva24 Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:25
      Fioletowa ok.
    • taje Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:45
      Zdecydowanie fioletowa lepsza
      • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:49
        Ale tylko o włos
    • shmu Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:51
      Mam garsonkę moltona i jest bardzo ładnie wykrojona i podoba mi się jej jakość. W spódnice, co prawda, już się nie mieszczę, ale jakoś szkoda mi się jej pozbyć. Żakiet nadal ok, ale mało okazji, żeby go założyć. Firmy Apart nie znam.

Ja bym Ci radziła przede wszystkim dobrać dobry materiał. Jak spędzam dzień na podróży, potem wizycie u klienta, a potem jeszcze kolacji sluzbowej, to się często choć trochę spocę, więc zależy mi, żeby materiał oddychał i był przyjemny dla ciała. Po drugie, staram się być elegancka, ale nie sztywna - więc dobieram ubrania, w których się czuje dobrze i swobodnie.

Sukienki są ładne, ale ta druga wygląda jakby była uszyta ze sztucznego, ciężkiego materiału - strasznie bym się w niej pociła, a poza tym uwydatniałaby mankamenty u mnie. Pierwsza - zależy jaki materiał. Krój i kolor ma fajny potencjał, ale chciałabym zobaczyć ją na osobie. Fajna by była jakby była uszyta z lejącego materiału, do zebrania paskiem.

Na ogół jednak zamiast sukienek wybieram kobieca bluzkę i do tego spódnicę. Ze spódnicami nie pomogę, bo dwie ulubione uszyłam sama, a bluzki mam z Esprita. Raz mialam bardzo fajna koszule z Hugo - na prawdę super jakość, nie szarzala, trzymała fason i się mniej gniotła niż inne, bo materiał był dość mięsisty.
      • krolewska.asma Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:07
        No właśnie spódnica i bluzka też ok ,ale gdzie tam jakieś świecące suknie???
        • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:19
          A gdzie ty widzisz świecące suknie? 🤔
          • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:28
            Ta pierwsza jakby miała jakieś srebrne nitki...?
            • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:56
              Nie, nie ma żadnych srebrnych nitek, przynajmniej u mnie ich nie widać.
              • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:56
                Ufff
      • mgla_jedwabna Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 19:35
        Niezłe bluzki koszulowe ma Wólczanka/ Lambert, a na promocji nie wychodzi drogo.
    • wapaha Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:53
      Kup kilka takich jak fioletowa
      spal myśli o tej pierwszej suspicious
    • piszaca.zza.swiatow2 Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 20:54
      Czarna dramat, druga lepsza, ale dupy nie urywa.
    • krolewska.asma Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:04
      Nie wiem gdzie ty pracujesz , ale w Holandii Holendrzy tak się nie ubierają, raczej noszą jakieś znoszone szmaty , taka sukienka to nie wiem gdzie by tu ubrać, nawet w najlepszym korpo się by wyglądało dziwnie wink)))
      Taki poziom elegancji może na swój ślub, no nie wiem…..Świat się zmienia i większość teraz na zachodzie chodzi do pracy w dresach
      • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:22
        No raczej nie :p nikt normalny nie chodzi do pracy w dresach, chyba, że zbiera pieczarki :p
        Nawet mój niezmiernie wylosowany szef może przyjść do pracy w sneakersach z ćwiekami ale na górze zawsze koszula, żeby w kamerze wyglądać jak trzeba :p
        • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:24
          mashcaron napisała:

> No raczej nie :p nikt normalny nie chodzi do pracy w dresach, chyba, że zbiera
          > pieczarki :p

Bardzo cie sory Maszkaron ale WTF?!?
          Dresowe spodnie +biała koszula i szpilki to kufa nie jest poważny strój do pracy????!?
          Albo spodnie w kant, bluza a'la dres i mokasyny??!?
          • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:27
            Eee, nigdy na żywo nie widziałam tego typu zestawów, więc chyba ciężko mi powiedzieć:p
            Ale mokasyny generalnie NIGDY.
            • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:29
              mashcaron napisała:

> Eee, nigdy na żywo nie widziałam tego typu zestawów,

Zapraszam do mojego korpo smile

> Ale mokasyny generalnie NIGDY.

Nie znasz się dziecino 😝
              • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:30
                Nie, mokasyny i baleriny zawsze nie nie nie :p nawet tiulowa spódnica tu nie pomoże :p
                • primula.alpicola Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:31
                  Mokasyny są super.
                • m_incubo Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 13:39
                  Siostro.
                  Musieliby mnie spętać i ogłuszyć, żebym wystąpiła w balerinach lub mokasynach.
        • trampki_w_kwiatki Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:27
          Oj, zaufaj mi, są branże, w których do pracy chodzi się jak na wuef. Do tego ludzie chodzą po biurze w pluszowych kapciach. Albo na boso. No wyrąbka totalna...
          • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:29
            No być może, ale to nie moja branża:p
            Pracownicy w holenderskich urzędach, bankach czy innych podobnych miejscach też mnie nigdy nie przyjmowali w dresie, więc nie, ludzie w Holandii nie ubierają się do pracy w rozwleczone szmaty :p
            • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:30
              Ej ale dres to nie jest od razu rozwleczona szmata....
              • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:33
                Ale asma twierdzi, że tu ludzie w szmatach chodzą do pracy :p
                • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:35
                  I faktycznie niefortunnie zabiłam dres w jedno ze szmatą, ale to dlatego, że ja nie bardzo dresowa jestem:p nigdy nie miałam galowego dresu:p
                  #teamgalowelegginsy 🤣
                • krolewska.asma Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:39
                  W „szmatach „ markowych, nie w błyszczących sukniach
                  Serio u was klienci przychodzą na spotkania we frakach i galowych kreacjach ?
                  • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:41
                    Nadal nie wiem, gdzie ty widzisz błyszczące suknie.
                    We frakach, to nie, ale w garniturach to im się czasem zdarza.
        • zosia_1 Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:42
          To załóż spodnie dresowe jak Jaki i do tego marynarka wink
          • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:46
            zosia_1 napisała:

> To załóż spodnie dresowe jak Jaki i do tego marynarka wink

. O właśnie. Jaki może nie był ubrany godnie do reprezentowania kraju ale tak wyglądają ludzie w korpo
            • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:50
              Ale ja nie pracuję w korpo :p ani w ogóle w biurze:p będę gościem w cudzych biurach, w których nigdy nie widziałam ludzi w dresach:p ani pluszowych kapciach:p
            • nimaletko Re: Poważne sukienki :p 17.06.22, 16:01
              A to już zależy od korpo.
              W "moim" ludzie tak nie wyglądają, nikt nie chodzi w dresach.
        • piataziuta Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 13:45
          mashcaron napisała:

> No raczej nie :p nikt normalny nie chodzi do pracy w dresach, chyba, że zbiera
          > pieczarki :p

Programiści chodzą w czym chcą. tongue_out
          A jak do dresu założą koszulkę z nazwą firmy, to już w ogóle są PRO. tongue_out

No chyba, że jadą na targi, to wtedy dress code.
          • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 13:55
            No to przyjmijmy, że ja właśnie na targi będę jeździć:p bo normalnie, to w pidżamie pracuję, czasem tylko zakładając koszulę na górę, żeby w kamerze było widać:p
            • g.r.uu Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 14:37
              W firmie mojego faceta do dziś wspominają zdalną rozmowę z klientką która założyła koszulę do stringów, tylko zapomniała że ma lustrzaną szafę z tyłu a kilka razy wstawała po coś i sięgała na półkę
              • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 14:38
                Całe szczęście, że nie noszę stringów :p
              • piataziuta Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 14:47
                g.r.uu napisała:

> W firmie mojego faceta do dziś wspominają zdalną rozmowę z klientką która założ
                > yła koszulę do stringów, tylko zapomniała że ma lustrzaną szafę z tyłu a kilka
                > razy wstawała po coś i sięgała na półkę

😂😂😂😂😂
              • primula.alpicola Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 17:08
                g.r.uu napisała:

> W firmie mojego faceta do dziś wspominają zdalną rozmowę z klientką która założ
                > yła koszulę do stringów, tylko zapomniała że ma lustrzaną szafę z tyłu a kilka
                > razy wstawała po coś i sięgała na półkę

O Jezubig_grin
                Czy ona wie, że oni wiedzą?
              • angazetka Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 17:58
                W pierwszym lockdownie terapeutka (grupowa) mojego faceta wystąpiła w samej górze, zapomniawszy, że się odbija w całości w drzwiach szafy czy czymś takim. Ktoś się nad nią zlitował w przerwie terapii wink
    • alpepe Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:32
      Nie lubię kiecek asymetrycznych na dole, inaczej bym była #teammolton.
    • extereso Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:33
      Ja polecam Hugo Boss proste biurowe, ale może z Waszej perspektywy nudne. Mam też bardziej luźne, aryton, cos ( coraz mniej) i moltona właśnie, ale też zmienili niestety stylistykę. Te co podałam raczej nie było jakościowych stop i się wynoszą.
      • extereso Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:37
        Chociaż po pandemii chodzę głównie w dżinsach, świat się nie zawalił, ale sukienki wiszą grzecznie i dalej mogłyby służyć.
    • zosia_1 Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:39
      Jak " ubierzesz" te pierwszą od razu pomyślą, że dyrektor umarł wink
      • krolewska.asma Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:41
        Hahahahahaaha
        A jak druga to ze biskup przyjechał
    • zosia_1 Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:40
      Jak "uierzesz" tę drugą, to też pomyślą, że dyrektor umarł ale z tego się akurat cieszysz
    • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:44
      Pięknie proszę o propozycje sukienek ( chce sukienki, bo ostatnio po prostu mi jakoś w nich wygodniej ) które są profesjonalne ale nie mają dystansującego kja do wbicia w tyłek w pakiecie:p
      • djhenne Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:02
        A coś
        w tym stylu?
        • gaga-sie Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 12:53
          Ładna.
      • mgla_jedwabna Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 19:52
        Proszę:

www.zalando.pl/lenitif-sukienka-koktajlowa-green-zzlryn020-m00.html

www.zalando.pl/bialcon-kokta-sukienka-etui-wielokolorowy-b0h21c04b-q11.html

www.lavard.pl/bezowa-sukienka-w-mikro-wzor-86025,3,2135,494824

www.lavard.pl/lniana-sukienka-w-krate-84952,3,2135,422465
        I jeśli budżet pozwoli:

monikakaminska.com/Sukienka-Charlotte-bordowa

www.lavard.pl/bezowa-sukienka-z-lnu-86164,3,2135,495759 to raczej z żakietem

• primula.alpicola Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 20:11
          Monika Kamińska kiedyś szyła z doskonałych wełen.
          A teraz tencel za 449?
          • mgla_jedwabna Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 21:35
            Szczerze mówiąc, zajrzałam na jej stronę przede wszystkim w poszukiwaniu tych wełen.
            • kropkaa Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 23:33
              Były welny po 399 zł, ale już dawno temu.
    • kaki11 Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 21:54
      Pierwsza zdecydowanie mi się nie podoba taka jak dla starszej ciotki. Druga ok smile
    • piataziuta Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:28
      ja bym szukała czegoś w takim stylu:

https://pix.bonprix.pl/imgc/0/0/2/1/0/1/9/1/5/9/_640/21019159/sukienka.jpg

https://besima.pl/userdata/public/gfx/14160/sukienka-zakietowa-czarna-biura-sklep-besima.jpg

https://avocadostyle.pl/userdata/public/gfx/250500/czarna-sukienka-do-pracy.jpg
      • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:32
        No dobra.
        A taka?:p
        • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:38
          mashcaron napisała:

> No dobra.
          > A taka?:p

Nie!
          • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:40
            Pierdolę, rzucam tą robotę ;p to nie na moje nerwy :p
            • piataziuta Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:46
              pokaż co masz w szafie
              może coś Ci sklecimy na początek?

na plac zabaw się pięknie "nastarałaś" tongue_out,
              więc do pracy też potrafisz
            • mid.week Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:47
              mashcaron napisała:

> Pierdolę, rzucam tą robotę ;p to nie na moje nerwy :p

Po prostu za bardzo się starasz. Wyluzuj. Wdech, wydech, ubierz się i Idź
              • piataziuta Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:50

> Po prostu za bardzo się starasz. Wyluzuj. Wdech, wydech, ubierz się i Idź

Ona ma w posiadaniu MARYNARKĘ, więc jest w stanie się ubrać do biura, tylko tak se tu dramatyzuje. tongue_out
          • piataziuta Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:43
            potwierdzam: nie!
            tongue_out
            zbyt koktajlowa
        • jednoraz0w0 Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 23:53
          mashcaron napisała:

> No dobra.

Dla żony mormona, ewentualnie jeśli zamierzasz być prawniczką w Ordo Iuris.
          • g.r.uu Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 23:56
            Aż tak wyuzdana chyba nie jest 🙄
        • wapaha Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 09:18
          mashcaron napisała:

> No dobra.
          o matko nie !

kup se kombinezon czarny i zmieniaj look dodatkami
          kup sobie dwie pary spodni i kilka koszulek/bluzek ( czy musza byc kiecki ?)

• shmu Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 09:32
            Na ostatniej fotce, trzecia pani od lewej to właśnie mniej więcej styl w którym się dobrze czuję i który nadaje się do klienta. Tylko buty zakładam trochę delikatniejsze, a najczęściej płaskie. Reszta moim zdaniem jest zbyt codzienna, ale to bardzo zależy od branży.
            • wapaha Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 09:37
              do tego typu spodni można nawet zwykły tshirt- nieprześwitujący, z jakąś kieszonką nawet i jest git
            • mid.week Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 09:43
              shmu napisała:

Reszta moim zdaniem jest zbyt codzienna, al
              > e to bardzo zależy od branży.

Narzucasz na to żakiet i już jest bardziej oficjalnie
          • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 10:04
            Kombinezon nie, jeszcze nie znalazłam takiego, który by mi się nie wpijał w tyłek. No chyba, że wszędzie indziej jest za duży :p
        • andace Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 13:10
          Nie ten kolor i nie ten krój na holenderski rynek, to raczej kiecka na wesele, jeżeli będziesz jeździć do holenderskich klientów.
          Ta środkowa i trzecia linkowana przez Ziute byłyby dobre, ewentualnie prosta mała czarna (granatowa). Na to sweterek lub prosta marynarka.
          Może też być marynarka ze spódnicą + spodnie i do tego biała lub kremowa bluzka lub koszula czy nawet prosty tiszert.
          Kolory granat, jasny i ciemny szary, stalowy, antracyt, czarny. Żadnych intensywnych kolorów.
          Mogą tez być proste ciemne dżinsy, jasna koszula/bluzka/tiszert i marynarka + stonowane speakersy lub mokasyny/sztyblety.
          • snakelilith Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 13:44
            andace napisała:

> Nie ten kolor i nie ten krój na holenderski rynek, to raczej kiecka na wesele,
            > jeżeli będziesz jeździć do holenderskich klientów.

Jeżeli maszkaron ma zamiar poruszać się głównie na holenderskim rynku, to ja w ogóle nie szłabym w sukienki, tym bardziej w takie wyglądające kobieco i podkreślające kształty. To może wyglądać (sorry my french) pindowato i wywoływać lekką konsternację u klientów. Tak jakby maszkaron chciała się klientom podobać. Sukienki to u mnie w zach. Niemczech ( i przypuszczalnie też w Holandii) nosi się na imprezy, a nie do pracy. Spodnie, bluzka/koszula, marynarka, ewentualnie spódnica - im większe dopasowanie do męskiego stylu biznesowego tym lepiej. Kobiecymi akcentami są buty, ewentualnie biżuteria i bardziej "miękki" krój/wzór bluzki. Zaletą takiego stroju jest, że zmieniając tylko bluzkę, ma się już zmianę całego outfitu, co jest ekonomiczniejsze w podróżach.
            No chyba, że jest się CEO, wtedy można założyć co się chce, bo stanowisko jest wystarczającym argumentem.
            • mid.week Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 13:46
              Aż tak Holandia odstaje outfitami od nas....? Aż mnie to zaintrygowało, możecie wrzucić przykładowe stylowki Holenderek?
            • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 13:51
              Bo ja wiem z tymi sukienkami? Bywałam w tych biurach, do których będę jeździć i tam kobiety noszą sukienki :p bywa też, że bardzo pindowate, nawet jak na polskie standardy:p
              Chciałam się dopasować do klimatu:p
              A rynek holenderski i belgijski, Brukselski dokładniej, jeśli to ma znaczenie:p
              • snakelilith Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 14:15
                mashcaron napisała:

> Bo ja wiem z tymi sukienkami? Bywałam w tych biurach, do których będę jeździć i
                > tam kobiety noszą sukienki

No właśnie, w biurach. Jak chcesz wyglądać jak sekretarka albo asystentka kogoś ważniejszego, to noś sukienki. Chcesz wyglądać jak samodzielna, kompetentna specjalistka, to nie noś się za kobieco. Wiem, że to brzmi durnowato w XXI wieku, ale męski styl nie ujmuje kobiecie atrakcyjności, a ciągle dodaje powagi. Tym bardziej, że masz figurę, w której możesz sobie na to pozwolić.
                Na zdjęciach niżej takie super kobiece zestawy, ale bazujące na męskiej modzie, czyli spodnie i marynarka. Jako inspiracja, nie do korzystania 1:1. wink
                • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 14:24
                  Nie piszę o sekretarkach, Snejki:p
                  Pewna pani z brukselskiego biura, na wysokim stanowisku, przyjęła nas kiedyś w sukience typu bodycoon i wysokich kozakach na szpilce :p
                  Nie jest to styl, do którego dążę, no ale jednak występuje nie tylko u sekretarek i call girl, najwyraźniej:p
                  Choć nie powiem, wzbudziło to nieco zdziwienia i konsternację u mojego szefa, bo pani bardzo hmm, apetyczna w kształtach i biedak nie wiedział gdzie oczy podziać, żeby nie było, że cham 🤣
                  I tak, tego bym chciała faktycznie uniknąć:p
                  • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 14:28
                    A te zestawy ładne i coś takiego też sobie skompletuję, oprócz sukienek wink tyle, że z tym mam mniejszy problem:p
                  • snakelilith Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 14:34
                    mashcaron napisała:

> Nie piszę o sekretarkach, Snejki:p
                    > Pewna pani z brukselskiego biura, na wysokim stanowisku, przyjęła nas kiedyś w
                    > sukience typu bodycoon i wysokich kozakach na szpilce :p

Maszkaron, ale ty jesteś POMIĘDZY. Nie jesteś sekretarką i nie jesteś na wysokim stanowisku, na którym można już nosić co się chce, bo się siedzi w biurze z własnym nazwiskiem i tytułem na drzwiach. Masz reprezentować kompetencję specjalistki i wyglądać bez własnego biura tak, by nie pomylono cię z sekretarką.
                • gama2003 Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 14:28
                  Fajne.
                  Formalne, ale nie do końca. I łatwo je modyfikować - na bardziej sztywno i luźniej.
                  Wiązałabym apaszki i czuła się bardzo specjalistycznie 😁.
                  Jakem sukienkowa to do biura bym wolała tak. Tzn w takiej roli jaką ma mieć Maszkaron. Wizytującej specjalistki .
                  • mashcaron Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 14:33
                    Żadna ze mnie wąska specjalistka, raczej branżowa burdelmama 🤣
                    Mam ludziom ludzi sprzedawać, i przekonywać, że ten oto specjalista jest im niezbędny i bez niego zginą marnie :p
                • mgla_jedwabna Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 20:02
                  Świetne są te zestawy Snakelilith! Ja bym tylko zmieniła czółenka na loafersy z licowej lub lakierowanej skóry, oksfordki, ew. wariant na obcasie, jak na trzecim zdjęciu u Wapahy, zwłaszcza trzecia modelka od lewej. Czółenka to bardziej do sukienek pasują.
        • asia_i_p Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 16:01
          Nie jest biurowa - mocne rozkoloszowanie i ostry kolor, to jest sukienka koktajlowa.
      • g.r.uu Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:57
        Ta środkowa super, co to za marka?
        • piataziuta Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 09:33
          Nie wiem, wrzuciłam w gugle grafika sukienki do biura i wkleiłam trzy randomowe zdjęcia, które mi wpadły w oko. Zaraz może w historii znajdę.
          • piataziuta Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 09:35
            jest
            • g.r.uu Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 11:17
              Dzięki! Chyba ja kupię właśnie na jakieś spotkania biznesowe
              • extereso Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 13:35
                Jest bardzo fajna tylko skład średni
                • piataziuta Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 13:39
                  No mogliby dać mniej poliestru a więcej wiskozy.

Ale jak na randomowe zdjęcie z netu to skład i tak nienajgorszy! tongue_out
          • wpiszloginbasia Re: Poważne sukienki :p 17.06.22, 06:35
            Szukalam takiej i znalazłam tylko tą. Zamówiłam, ostrzegam - jakość fatalna. Tandeta, odesłałam.
      • alfa36 Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 23:16
        Skąd one?
        • piataziuta Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 09:36
          z googla tongue_out
    • asqe Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 22:33
      Takie te sukienki trochę nie bardzo. Ja lubię sukienki koszulowe. Mam te pierwsza i ostatnia (tylko w jaśniejszym kolorze), ale ja się nie muszę ubierać profesjonalnie.
    • ursydia Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 23:09
      www.limango.nl/campaign/78814/12806136?size=48&category=1_78814-387811
      Na limango masz teraz super kiecunie w 4 kolorachsmile
    • jednoraz0w0 Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 23:47
      Nie wiem czy w Jurop są ale coś w ten deseń?
      • jednoraz0w0 Re: Poważne sukienki :p 15.06.22, 23:50
        Part II
      • mgla_jedwabna Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 22:21
        Ależ tu jest pomieszanie. Nr 2 to sukienka wizytowa, za biznesową nie może robić że względu na czerwień. Jednak w kategorii formalnej biznesowej czerwień jest dobra tylko w niewielkiej ilości. W kategorii codziennej, do pracy (czyli już nie formalnej, ale jeszcze nie swobodnej) taka sukienka może występować stonowana ciemnym żakietem i spokojnymi dodatkami (buty i torebka ciemne i bez wzorków) oraz minimalistyczną biżuterią (jeśli biżuteria w ogóle musi być). Nr 4 i 5 to sukienki z kategorii swobodnej, pasowałyby do nich sandały i shopperka albo koszyk, a całość nadawałaby się na spacer nad jeziorem albo wyprawę na targ. Więc co znaczy "w ten deseń", skoro mamy tu bardzo różne rzeczy?
        • jednoraz0w0 Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 23:26
          mgla_jedwabna napisała:

> Ależ tu jest pomieszanie.

No raczej, bo po cholerę kilka identycznych dla osoby która nie wie, co jej przypasuje? Wiadomo ze co pasuje jednej osobie niekoniecznie pasuje drugiej. Jest to przegląd kiecek które widziałam w korpo przy różnych okazjach na różnych osobach.

Nr 2 to sukienka wizytowa, za biznesową nie może robi
          > ć że względu na czerwień.

Zależy od branży, dress code danej firmy i miejsca (trochę inny jest dress code w D.C., inny w Seattle a inny w Miami, myślę, że w Europie podobnie) a kolor to przecież sobie każdy dobiera do swojej karnacji.

Jednak w kategorii formalnej biznesowej czerwień jest
          > dobra tylko w niewielkiej ilości.

No i na ogół ma się jakiś żakiet czy coś, w tej Holandii to chyba piździ na ogół a korpo lubią mieć AC podkręcone na pełną pytę smile

W kategorii codziennej, do pracy (czyli już
          > nie formalnej, ale jeszcze nie swobodnej) taka sukienka może występować stonowa
          > na ciemnym żakietem i spokojnymi dodatkami (buty i torebka ciemne i bez wzorków
          > ) oraz minimalistyczną biżuterią (jeśli biżuteria w ogóle musi być).

Zgoda. Ale na stronach sklepów nie mają zdjęć z żakietami na ogół, najwyżej „zestaw se to z tym i tamtym”.

Nr 4 i 5 t
          > o sukienki z kategorii swobodnej, pasowałyby do nich sandały i shopperka albo k
          > oszyk, a całość nadawałaby się na spacer nad jeziorem albo wyprawę na targ.

Są dni typu gala biznesowa i (częściej) dni typu casual Friday gdzie by dziwnie wyglądała w sztywnym żakiecie jeśli reszta jest w dżinsach. I pisze ze ma być bez kija w dupie.

Wię
          > c co znaczy "w ten deseń", skoro mamy tu bardzo różne rzeczy?

Wyjściem jest bardzo dobra tkanina i krój po którym widać że to nie z sieciówki (dopasowane do figury a nie jakieś trzy zszyte prostokąty plus tasiemki i szczypanki żeby zrobić talię czy koszulina wsadzona przez modelkę krzywo w spodnie żeby ukryć, ze nie ma fasonu. Nie za dużo odkrytej góry, nie ma rozpierdaka do połowy uda ani żadnych innych seksi motywów, nie opina się za bardzo na sylwetce) a jednocześnie fason taki, źe da się do tego dobrać resztę - od bielizny do butów - tak, ze będzie to wygodne przez kilka godzin i będzie sie można swobodnie ruszać i nie trzeba myśleć czy się dobrze wygląda bo coś się zwija jak koszulka Picarda.
    • gama2003 Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 00:17
      A może kupse na początek ze dwa garnitury.
      Takie z kusymi marynarkami, ale mieszczącymi koszulę/ bluzkę pod spodem.
      I np w takich kolorach, żeby dalo się je też nosić na krzyż, gacie z jednego, marynarka z drugiego.
      Gdybyś miała jeszcze spódnice do tego w komplecie to git. Masz 6 ciuchów.

I teraz - proste topy, bluzki z wzorkami kolorowymi, czy koszule we wzorki.
      I już weselej. Kilka takich bluzek do miksowania z tymi garniturami. Kilka z odjechanym wzorem.
      I niby ciuch sztywny w formie a kolory i wzory robią luz.
      I buty na słupkach, też kolory mogą wchodzić.
      Ze dwie bluzki na fontaziami, czy jaki im tam. Takimi kokardami obwisającymi. W ładnych mocnych kolorach.

Czyli baza sztywniejsza a reszta dodająca luzu.
      Kiecki dokupisz koszulowe, ktoś tam wyzej czarne fajne powrzucał, Mid świetną zieloną.
      A ! I apaszki szalone. Taka apaszka super nawet do sztywniackiej bazy jako jedyny akcent.

Dasz radę.
      • ajaksiowa Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 07:27
        tomaszsar.pl/wp-content/uploads/2021/10/Sukienka-Isabelle-pepitko-z-czarnymi-dodatkami-2.jpg
      • snakelilith Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 14:20
        gama2003 napisała:

> A może kupse na początek ze dwa garnitury.
        > Takie z kusymi marynarkami, ale mieszczącymi koszulę/ bluzkę pod spodem.
        > I np w takich kolorach, żeby dalo się je też nosić na krzyż, gacie z jednego, m
        > arynarka z drugiego.

Dokładnie tak.
    • lilia.z.doliny Re: Poważne sukienki :p 16.06.22, 07:32
      Zaklinam cie na oklapniete ucho twojego bordera- NIE IDZ TA DROGĄ! Zbanuj tę czarną na zawsze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka