kira02 25.06.22, 18:33 W jaki sposób radzicie sobie z zabieraniem perfum na wakacje? Kupujecie wersje mini? Perfumetki? Atomizery do napełniania? Zakładam, ze nikt nie zabiera ze sobą dużych flakonów... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 18:37 A czemu nie? Jeden flakon jeść przecież nie woła. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 18:42 Niewygodny, obciąża bagaż, jak masz tylko podręczny, to Cię nie przepuszczą. Poza tym chyba duże wahania temperatur źle wpływają na trwałość perfum. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 18:45 Nie było mowy o podróżach samolotem i na Malediwy w zimie 50 ml obciąża zaś bagaż tak bez szału. Kryteria samolotowe też spełnia. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:02 A to pardon, nie doprecyzowalam 😊 szukam opcji, ktora sprawdzi sie rowniez w bagazu podrecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:03 No ale co za problem z perfumami masz w podręcznym? Półlitrowe butle kupujesz czy co?:p Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:35 Ale jedna buteleczka perfum nijak w podręcznym nie przeszkadza, chyba że chcesz wziąć całą drogerię. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:54 Czasami butelki perfum mają bardzo fantazyjne kształty i trochę miejsca zajmują w tej torebce foliowej. p.s. a kupowanie na miejscu miniaturek uważam za stratę czasu Odpowiedz Link Zgłoś
violent_green Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:56 No jak nie przeszkadza, 100ml szklana butelka w torebce. Po co tachać to ze sobą jak można 10ml w małym atomizerze. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Perfumy w podróży 26.06.22, 08:42 kira02 napisał(a): > A to pardon, nie doprecyzowalam 😊 szukam opcji, ktora sprawdzi sie rowniez w b > agazu podrecznym. Ta opcja to flakon 50-75-100ml. Można taki przewieźć. Na lato nie zabieram flakonów perfum, bo nie perfumuję się w upale (można przez to narobić sobie przebarwień) tylko maleńkie próbki. do ewentualnego psiknięcia się na wieczór. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 18:46 Możesz przewieźć flakon do 100ml. I w ten sposób możesz zabrać nawet X flakonów, byleby mieściły się w pojemności. Zazwyczaj zawsze coś dokupuje na bezcłowce w jedną i druga stronę i tak mam przynajmniej 3. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 18:49 I w ten sposób możesz zabrać nawet X flakonów, byleby mieściły się w pojemności. zamiast pasty do zębów, szamponu, płynu dezynfekującego do rąk, kremu do twarzy,, dezodorantu, kropli do uszu itd Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 18:53 to tez możesz mieć byle zgadzała się pojemność. Nigdy nie miałam z tym problemu, wszystko w przezroczystym woreczku, a woreczków tych lotniskowych możesz mieć kilka ale jak juz jest 105 a sa takie flakony czy płyny, czy pasty- nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 18:55 Odnioslam się do 10 flakonów perfum a 100 ml każdy Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 18:57 to nie bierz może 10? tylko 5? ludzie to maja problemy... Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 18:59 ??? ichi, Ty rozumiesz co komentujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:07 Ichi wybacz, ale to juz któraś Twoja wypowiedź totalnie od czapy. Moze poćwicz uważne czytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 18:57 w sumie 10 nigdy nie przewoziłam , trzeba by spróbować Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:04 A to nie jest tak, ze 100 ml w jednym opakowaniu, a razem max 200 ml na osobę? Wlasnie o to chodzi, zabiorę duzy flakon perfum, a nie zabiorę pasty, żelu pod prysznic, kremu i paru innych rzeczy 🤓 Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:06 🙈 To ja nie na czasie, dzieki Mashcaron! Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:11 A tak poza tym, to ja nigdy nie zabieram pasty i żelu pod prysznic, kupujemy na miejscu:p Za to szampon i odżywkę zabieram zawsze 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:19 To zależy na ile jedziesz. Bez sensu kupować pastę na miejscu jak spędzasz tam np dwie noce. Bagaż podreczny (i tylko on) ma to do siebie, że zwykle jedzie się na bardzo krótko). I potem albo musisz wyrzucic taką pastę albo - voila - doliczyć ją do limitu płynów. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:29 Ja ostatnio spakowałam w podręczny siebie i córkę na tydzień:p Ale faktycznie na dwa dni to nie pamiętam kiedy ostatnio wyjechałam, tu bym pewnie kupiła małą "podróżną" pastę do zabrania :p Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 23:49 Ja zawsze pakuję się w podręczny na tydzień... Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Perfumy w podróży 26.06.22, 06:50 Też bym chciała, ale najwidoczniej gdzieś robie błąd. Nie zmieszczę wszystkiego w walizeczce" 40 x 30 x 20 cm lub 55 x 40 x 23 cm* 1-2 dni spoko, 3 dni - dam radę, ale to max. No chyba, że podstawowym ciuchem na pobyt byłoby bikini. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Perfumy w podróży 26.06.22, 08:21 Ja latem spakuję siebie i młodą w walizeczkę i jeszcze mi miejsce zostało na 2kg caciocavallo i trochę ciuchów kupionych na miejscu. Zimą jednak się ta sztuka nie udaje :p Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Perfumy w podróży 26.06.22, 08:29 Ja też potrafię na dłuższy wyjazd spakować się w "walizeczkę", która jednak o parę centymetrów przekracza limity bagażowe linii lotniczych. W maju byłam nad morzem, samochodem i ta walizeczka wystarczyła a jeszcze brałam jakieś peelingi i balsamy (których nawet nie ruszyłam, ale to inna historia). Nawet nie wiem gdzie mam "prawdziwą" dużą walizkę. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Perfumy w podróży 26.06.22, 08:22 Zimą dużo trudniej, ale wykonalne. Zimą raczej nie praktykuję, chyba że to wypad w stylu jedziemy do bacówki bez prądu, ale wtedy są inne standardy niż przebieranie się codziennie do kolacji i szampon z odżywką i flakon perfum nie są w ogóle potrzebne w bagażu. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:35 A kiedykolwiek było 200 ml??? Nie pomnę tych czasów. A pastę i krem można kupić na miejscu albo miniaturki. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:05 10x100 ml. Plus loteria czy np błyszczyk do ust zaliczą do płynów itd Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:06 plus miejsce na ewentualny zakup w miejscu pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 23:52 chococaffe napisała: > 10x100 ml. > > Plus loteria czy np błyszczyk do ust zaliczą do płynów itd > Niekoniecznie 10x100ml, ja mam na ogół o wiele więcej itemów o mniejszej pojemności, byle tylko zmieściły się w tej litrowej torebce. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Perfumy w podróży 26.06.22, 06:45 Mój błąd. W sumie jest max litr, a pojedyncze opakowanie nie więcej niż 100 ml. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:10 kira02 napisał(a): > A to nie jest tak, ze 100 ml w jednym opakowaniu, a razem max 200 ml na osobę? > Wlasnie o to chodzi, zabiorę duzy flakon perfum, a nie zabiorę pasty, żelu pod > prysznic, kremu i paru innych rzeczy 🤓 > NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 23:46 Ale dlaczego zamiast? Jest jakiś przepis mówiący, że możesz zabrać albo perfumy, albo pastę do zębów? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Perfumy w podróży 26.06.22, 06:46 Nie, to był komentarz do wypowiedzi, że można wziąć 10 butelek perfum po 100 ml... No więc jak ktoś tak weźmie, to weźmie "zamiast" Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 18:43 No wlasnie kupuję online i nie dostaję probek. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 18:44 Ja zamawiam próbki z notino, jako samodzielny produkt Mówię o krótkich wyjazdach, na dłuższe raczej w ogóle nie zabieram Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 18:48 Możesz zamówić próbki. Wiele perfumerii internetowych prowadzi taka sprzedaż . Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:00 Jestes zadowolona z Notino? Od czasu do czasu pojawiaja sie zarzuty, ze sprzedają podróbki...do tej pory kupowałam przez Empik. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:02 Raczej tak. Jakiejs poważniejszej wpadki nie zaliczyli u mnie. Empik też sprzedaje próbki? Są perfumy, których chcę "spróbować" a akurat tych nie ma na notino Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:04 p.s. przypomniało mi się - kupowałam jeszcze na lulua.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:05 No wlasnie probek na Empiku nie znalazłam. Ale kupuje tylko przez Empik (nie innych sprzedawców) i jeszcze nigdy nie bylo problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 18:38 Ja biorę te które mam w małych pojemnościach. 30 ml są idealne na podróż. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 18:46 Ja zabieram, takie ok. 50 ml, bo mniejszych nie kupuję Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 18:49 Jak mam jakieś nieśmierdzące próbki, to biorę próbki. Jak nie mam, to flakon, ale ja nigdy nie kupuję dużych pojemności bo zużywam baaaardzo wolno ( 80ml Ultraviolet zużywam od 4 lat, mam jeszcze 1/3 😅) Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:24 Jeżeli zabieram perfumy to biorę cały flakon- 100ml, a w takiej mam pojemności, łapie się nawet jeśli lecę z bagażem podręcznym. Nigdy nie zdarzyło mi się, abym przez tę butelkę przekroczyła litrowy limit. Odpowiedz Link Zgłoś
violent_green Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:38 Kupuję małe atomizery i sobie odlewam z dużego flakonu. Jestem bardzo zdziwiona, że większość osób w wątku wozi ze sobą oryginalne ogromne butelki. Ale ja zawsze wszystko przepakowywałam do małych pojemniczków, nawet przed erą 1litra na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:41 Kupujesz ten od Travalo? Dziala wielokrotnie? Kiedyś kupilam maly atomizer w Rossmanie, byl super, tylko nie dalo sie go ponownie naładować. Odpowiedz Link Zgłoś
violent_green Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 19:54 Nie wiem, jak wygląda ten od travalo. Kupiłam zwykłą buteleczkę z atomizerem (w rossmanie albo w perfumerii) , której się odkręcała góra i można było tamtędy napsikać sobie perfum do środka. Na pewno można ją było użyć ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
sonnija70 Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 22:39 Perfumy napsikane, po kontakcie z powietrzem szybko wietrzeja. Nie uznaje atomizerow. Cala magia perfum ulatuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 22:56 To kup sobie travalo, tu nie ma kontaktu z powietrzem przy napełnianiu Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 20:06 Ja mam ten travalo, działa drugi rok bez zarzutu Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 22:07 Ogromne butelki? moze po prostu biora te male. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 23:31 A w życiu, mam ważniejsze rzeczy do wzięcia niż wonności. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Perfumy w podróży 25.06.22, 23:26 Rozumiem że chodzi o podróże samolotem z bagażem podręcznym? Kupuję miniaturkę albo te 2ml próbki, na flakon szkoda mi miejsca w tej 1 litrowej torebce. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Perfumy w podróży 26.06.22, 09:12 Albo próbki, które wydebie w perfumerii 😉 Oczywiście próbki swoich perfum. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Perfumy w podróży 26.06.22, 11:18 Nie wiem jak duze flakony masz, ale taki 50ml to sie spokojnie zmiesci do kosmetyczki. A i tak nie zawsze biore perfumy ze soba, zalezy dokad jade i co mam w planach. Im wiekszy kontakt z natura, tym mniejsza potrzeba uzywania pachnidel. Zupelnie nie rozumiem czemu niektore panie zlewaja sie obficie perfumami przed wyjsciem na spacer do lasu. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Perfumy w podróży 26.06.22, 11:33 Kupuję małe wersje i zachowuje je na wyjazdy. Nie lubię tych atomizerów wielokrotnego użytku. Co najmniej dwa mi się zepsuły w krótkim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Perfumy w podróży 27.06.22, 12:22 Travalo. Bardzo dobrze się sprawdza, a ja lubię mieć wybór. Mam też z Rossmanna działające na takiej samej zasadzie, ale szczerze mówiąc używam do takich tańszych zapachów, bo mam wrażenie, że nieco parują. Tyle że trzeba przeznaczyć jeden wkład na konkretny zapach (podobno można jakoś przepłukać spirytusem, ale też trzeba by chyba mieć taki z atomizerem). No i próbki, ale rzadko udaje mi się dostać takie z "moim" zapachem. Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Perfumy w podróży 27.06.22, 13:12 Ematkowy problem z doopy. Butelkę wkłada się do kosmetyczki i jedzie na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Perfumy w podróży 27.06.22, 23:00 Kupuję próbki od gościa, który od lat nimi handluje na pobliskim bazarku. Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Perfumy w podróży 28.06.22, 09:59 Na wakacjach w zasadzie nie używam kosmetyków poza niezbędnymi. Lekka woda toaletowa ewentualnie na jakieś wyjście. Nie rozumiem za bardzo co to znaczy "rodzić sobie". Wkładam do kosmetyczki i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś