Dodaj do ulubionych

chleb prądnicki

04.07.22, 21:10
Drogie Krakowianki,

Gdzie blisko krakowskiego rynku można kupić chleb prądnicki? Gotowa jestem wieźć pociągiem cały bochen. Jest to jedyny kupny chleb, o którym mogę powiedzieć, że jest smaczny. Kiedyś dowożono go do paru sklepów w Wawie, ale szybko się to rumakowanie skończyło.
Obserwuj wątek
    • treo.tralve Re: chleb prądnicki 04.07.22, 21:20
      Hm, qg mnie to jest typ chleba, taki jak krakowski
      • chersona Re: chleb prądnicki 04.07.22, 21:22
        to są ogromne bochny. Kupowało się je w krojonych kawałkach. Myślałam, że na to hasło każdy od razu będzie wiedział o co chodzi. Taki z kształtu był jak baltonowski, ale ogromny.
        • dominika9933 Re: chleb prądnicki 04.07.22, 22:09
          Kiedyś był na Kleparzu Starym i w Jubilacie, ale nie jestem pewna czy dalej jest, bo on się bardzo popsuł po śmierci właściciela piekarni i, bodajże, sprzedaży jej przez synów. Możesz się rozczarować.
          • mmoni Re: chleb prądnicki 04.07.22, 22:14
            Prawa do nazwy chleb prądnicki przejęła sieciówka "Krakowskie wypieki", z punktami we wszystkich większych CH, również na dworcu i w Galerii Krakowskiej koło dworca. Nie pamiętam, jak smakował wcześniej, teraz to nic specjalnego. Na Starym Kleparzu baby handlują takimi wielkimi chlebami, ale nie wiem, czy są lepsze od tego z sieciówki.
            www.krakowskie-wypieki.pl/
            • chersona Re: chleb prądnicki 04.07.22, 22:35
              o to przykrość wielka
          • chersona Re: chleb prądnicki 04.07.22, 22:36
            buu. nie będę ryzykować.
            • mmoni Re: chleb prądnicki 05.07.22, 11:39
              Sprzedają go teraz też w opakowaniach po kilka kromek, przynajmniej takie widziałam w niektórych punktach, więc możesz zaryzykować te kilka złotych i sprawdzić, czy się bardzo popsuł w porównaniu z Twoimi wspomnieniami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka