Dodaj do ulubionych

Nadplata w administracji

22.08.22, 20:15
Okazalo sie, ze mam duza nadplate w administracji, chodzi o wode. Uzbieralo sie tego sporo przez kilka lat. Administracja chce mi zwrocic tylko polowe uzasadniajac tym, ze uplynal termin 5 lat I to sie przeterminowalo. Druga polowe z tych moich pieniedzy chca przeznaczyc na fundusz remontowy. Chca zalatwic sprawe polubownie bo inaczej przez sad sprawa by sie wlokla 3 lata.
Czy ktos moze wie czy to jest legalne co oni chca zrobic? Co mi radzicie, co robic w tej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • 7katipo Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 20:19
      Tak, nadpłaty też się przedawniają. Tzn. prawo do żądania ich zwrotu.
      • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 09:25
        Autorko, ja mam taką radę, żebyś pokazała te dokumenty komuś kumatemu, komu można ufać. Bo Ty niczego totalnie nie ogarniasz, albo nie potrafisz tego tak przekazać, żeby inni wiedzieli o co chodzi.
    • s12345s Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 20:30
      summerland napisała:

> Okazalo sie, ze mam duza nadplate w administracji, chodzi o wode. Uzbieralo sie
      > tego sporo przez kilka lat. ...

Ale jak to? Nadpłata nie przechodziła z miesiąca na miesiąc?
      Ja też mam nadpłatę w spółdzielni i ta nadpłata zawsze przechodzi na następny miesiąc, więc nie ma mowy o przedawnieniu.
      • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 20:34
        Orientujesz sie jaki jest termin do odzyskania zwrotu?
        • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 20:35
          Zle sie podpielo, pytanie jest do 7katipo
        • s12345s Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 20:36
          summerland napisała:

> Orientujesz sie jaki jest termin do odzyskania zwrotu?

Nie. U mnie spółdzielnia nie zwraca nadpłat. Nadpłaty przechodzą na następne miesiące. Można wtedy płacić co miesiąc mniej, lub nie płacić ileś miesięcy. Wszystko zależy od tego jak duża jest nadpłata. Tak też jest z rachunkami za prąd czy gaz.
          Ten fundusz remontowy płacisz co miesiąc?
          • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 20:44
            Jest stale zlecenie w banku I co miesiac jest pobierana ta sama kwota (oplaty - za wode, wywoz smieci itp plus fundusz remontowy).
            • s12345s Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 20:47
              summerland napisała:

> Jest stale zlecenie w banku I co miesiac jest pobierana ta sama kwota (oplaty -
              > za wode, wywoz smieci itp plus fundusz remontowy).

Jak jest w przepisach czy regulaminie Twojej spółdzielni to nie wiem, może arwena będzie wiedziała.
              Ale skoro połowę chcą Ci oddać, a drugą połowę przeznaczyć na fundusz remontowy, który i tak płacisz, to chyba nic nie tracisz?
              • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 20:58
                Ale te polowe sumy chca przeznaczyc jako taki zastrzyk na fundusz remontowy z przeznaczeniem na naprawe elewacji. Oni nadal by pobierali te sama kwote na fundusz remontowy jak do tej pory. Ta kwota sie nie zmienils przez te lata.
                • yennefer.00 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 08:37
                  To jest zwykłą bezczelność, szok, że tak można kogoś okraść
                  • mandre_polo Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 08:43
                    yennefer.00 napisała:

> To jest zwykłą bezczelność, szok, że tak można kogoś okraść

Widząc jak porusza się autorka w sprawach administracyjnych to byc może zaproponowano częściowy zwrot na konto a resztę do rozliczenia czynszu
                    • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 10:50
                      A ona nie pisała o tym, że tam jakiś remont ma być?
                    • summerland Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 07:54
                      Nie czynszu tylko na fundusz remontowy
        • 7katipo Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:19
          Nie bardzo, to nie do końca moja działka.
          Jeśli to nadpłata w spółdzielni/wspólnocie itp. to chyba zasady kc rządzą; ale takie wierzytelności też ulegają przedawnieniu.
      • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 20:38
        Nadplata rosla a oni pobierali przez bank te sama opiate przez 7 lat a moze I dluzej. Nic mi nie zmniejszyli, tzn przez bank byla caly czas ta sama wysokosc oplaty pobierana.
        Ja mieszkam zagranica, mieszkanie jest wynajmowane.
        • profes79 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 20:48
          I przez pięć czy siedem lat nie dostałaś nigdy rozliczenia corocznego mediów; zmian w czynszu itd i nic absolutnie nie dało Ci do myślenia?
          Nie "oni pobierali" tylko ty ustawiłaś zlecenie stałe i tak sobie leciało. Druga rzecz - we wszystko uwierzę tylko nie w to, że przez pięć lat nie było żadnych zmian w czynszu z tytułu cen wody czy opłat za śmieci.
          • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 20:55
            Osoba wynajmujaca nic mnie nie informowala, ze przyszla jakas korespondencja z administracji przez te lata. Administracja miala mnie mailem powiadamiac o zmianach a nie powiadamiali.
            • profes79 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:17
              Ujmę to w ten sposób - jak nie dostałem któregoś roku do marca informacji o wysokości podatku od nieruchomości to sam przedzwoniłem z zapytaniem co i jak a nie czekałem aż mi skarbówka z windykacji administracyjnej na konto siądzie. Ciesz się, że to nadpłata a nie niedopłata.
            • eriu Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:43
              Ale to Ty jesteś odpowiedzialna za kwestie rozliczeń mieszkania a nie lokator. Powinnaś sama raz w roku się zgłosić żeby się upewnić że lokatorzy wszystko opłacają. Co najmniej raz w roku. Co by było gdyby się okazało, że masz niezapłacone czynsze przez nie wiadomo ile czasu?
              • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:49
                eriu napisała:

> Ale to Ty jesteś odpowiedzialna za kwestie rozliczeń mieszkania a nie lokator.
                > Powinnaś sama raz w roku się zgłosić żeby się upewnić że lokatorzy wszystko opł
                > acają. Co najmniej raz w roku. Co by było gdyby się okazało, że masz niezapłaco
                > ne czynsze przez nie wiadomo ile czasu?
                >

Jak to co? Zapytałaby ematke co zrobić😉
                • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:07
                  Po tym jakby komornik wszedł na chatę i by zapytała czym się zajmuje komornik i dlaczego sprząta w jej mieszkaniu chociaż nie zamawiała. Czy to jakaś usługa ze spółdzielni, bo w tej Polsce wszystko inaczej działa 😂
              • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:09
                Czynsze sa placone z mojego konta
        • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:12
          Nie "oni pobierali" tylko Ty płaciłaś.
          Nic Ci przecież nie zmniejszyli, to była twoja rola by odliczyć nadpłatę i zapłacić mniej lub nie zapłacić wcale w kolejnych miesiącach.
          Rozliczenia roczne musiałaś dostawać.
          • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:15
            Moze przychodzilo a mi ta osoba wynajmujaca nie przekazywala.
            Ja nie wiedzialam jak to dziala z tym zwrotem, tutaj gdzie mieszkam tez mam administracje I oni co jakis czas tez podnosza oplaty ale nie musze nic w banku zalatwiac w tej sprawie. Powiadomienie o podwyzce przychodzi poczta I mailem duzo wczesniej. Sama adminisyracja zalatwia to z bankiem, chyba, ze bylaby jakas zmiana konta w banku to wtedy by trzeba tam cos zalatwic. A tak co miesiac pobieraja zmieniona oplate
            • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:19
              Zmiłuj się. W Polsce też przychodzą powiadomienia, prawo nakazuje.
              I nie jest problemem spółdzielni, że Ty nie podałaś adresu do korespondencji a pod adresem mieszkania Cię nie ma, to jest Twój problem.
              Tak samo jak i ten, że ustawiłaś zlecenie stałe w banku.
              Gdybyś dała polecenie zapłaty to by Ci pobierano dokładnie taką kwotę jak trzeba.

Twoje posty brzmią tak jakbyś miała 15 lat i zarządzala kieszonkowym od mamusi.
            • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 10:55
              Administracja w kraju europejskim nie może sobie iść do banku i powiedzieć: ta Krysia ma u nas chatę, dawajcie jej kasę. Musisz ją upoważnić swoją akcją.
        • koronka2012 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 10:06
          Jak to oni pobierają? Masz ustawione zlecenie stałe czy polecenie zapłaty, bo to są dwie różne rzeczy?
          • rosapulchra-0 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 14:11
            Pewnie ma direct debit. Polega to na tym, że płacący np. czynsz upoważnia administrację do pobierania pieniędzy z jego konta. Gdy następuje podwyżka, to administracja powiadamia lokatora listem, mailem czy smsem o tym. I automatycznie pobiera wyższą kwotę.
            • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 15:51
              No ale to nie działa tak, że administracja robi coś bez akcji jej. Na gębę to się nie zadzieje.
    • rb_111222333 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 20:35
      Przez ponad 5 lat cię nie rozliczyli?
      • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 20:41
        Mieszkam zagranica a to miszkanie jest wynajmowane. Administracja podobno wysylala list raz w roku ale osoba wynajmujaca nie informowala mnie chociaz prosilam o informacje w sprawie korespondencji.
        Administracja miala mnie mailem powiadamiac o zmianach ale nie powiadamiali.
        • 35wcieniu Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:04
          I nie zauważyłaś że nie powiadamiali?
          Jak mieszkasz za granicą to pytanie o okres przedawnienia jest jakby bez sensu bo zapewne przepisy w różnych krajach się różnią.
          • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:11
            Tu chodzi o mieszkanie w Polsce.
        • sol_13 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:09
          Dziwna ta administracja, u mnie wszystko wysyłają elektronicznie, sporo właścicieli nie mieszka w tych mieszkaniach przecież. Nalegalabym na nie płacenie czynszu do czasu wykorzystania kwoty nadpłaty, zwykle tak są rozliczane nadpłaty w czynszu, a tutaj dodatkowo błąd leży po ich stronie (nie wysyłanie korespondencji pod właściwy adres). Nie rozumiem dlaczego Twoja nadpłata ma być przeznaczona na wspólny fundusz, no sorry.
          • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:14
            Niestety beda pewnie pobierac te sama oplate bo jest stale zlecenie w banku, mimo, ze od teraz maja zmniejszyc te oplate ale to chyba trzeba by zmienic w banku najpierw. Nie wiem czy mi sie to uda zalatwic.
            • sol_13 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:18
              Masz stałe zlecenie przelewu czy polecenie zapłaty? Rozróżnijmy.
              • kk345 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:25
                Po wpisach wyżej widać, że dziewczyna jak pijane dziecko we mgle..
            • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:26
              summerland napisała:

> Niestety beda pewnie pobierac te sama oplate bo jest stale zlecenie w banku, mi
              > mo, ze od teraz maja zmniejszyc te oplate ale to chyba trzeba by zmienic w bank
              > u najpierw. Nie wiem czy mi sie to uda zalatwic.

Z takim podejściem to pewnie nie ...
            • krypteia Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:28
              summerland napisała:

> Niestety beda pewnie pobierac te sama oplate bo jest stale zlecenie w banku, mi
              > mo, ze od teraz maja zmniejszyc te oplate ale to chyba trzeba by zmienic w bank
              > u najpierw. Nie wiem czy mi sie to uda zalatwic.

Ty chyba nie rozumiesz jak działa zlecenie stałe. To NIE bank pobiera z twojego konta pieniądze, ty im je wysyłasz i wysyłałas przez kilka lat tę samą kwotę kompletnie nie interesując się jej wysokością ani rozliczeniami z administracji. Zaloguj sie do banku i skasuj to zlecenie stałe, to chyba potrafisz?
              • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:25
                Pi pierwsze nie moge sie zalogowac do banku, aby to zrobic potrzebuje kod wysylany przez bank sms-em a oni nie maja mojego numeru komorki, tylko maja numer komorki ktora uzywalam bedac w Polsce. Zmienili przepisy I nawet zeby sprawdzic stan konta trzeba podac kod.

Ja im nie wysylam tylko moj bank przekazuje te pieniadze bankowi administracji.
                • sol_13 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:30
                  To zmień numer telefonu na infolinii banku, jeśli nie ma możliwości zrobienia tego w bankowości internetowej.
                  • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:40
                    Probowalam wczesniej, powiedzieli ,z e tylko osobiiscie bo nie wiedza z kim rozmawiaja
                  • eriu Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:47
                    Nie zrobią tego, bo tak to oszuści by przejmowali konta bankowe.
                    • sol_13 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 21:30
                      W większości bankow numer telefonu można zmienić na infolinii po prawidłowej weryfikacji.
                      Infolinia jest bezpieczniejszym miejscem niż bankowość internetowa, oszustom łatwiej wyłudzić dane do logowania niż wszystkie dane osobowe do weryfikacji.
                • eriu Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:47
                  Ty w ogóle dbasz o jakiekolwiek swoje rzeczy? Jak można mieszkać za granicą i nie zadbać o dostęp do danych o chacie, nie sprawdzać czy nie ma na niej zadłużenia i odciąć się od możliwości dostępu do swoich pieniędzy?!
                  • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:52
                    eriu napisała:

> Ty w ogóle dbasz o jakiekolwiek swoje rzeczy? Jak można mieszkać za granicą i n
                    > ie zadbać o dostęp do danych o chacie, nie sprawdzać czy nie ma na niej zadłuże
                    > nia i odciąć się od możliwości dostępu do swoich pieniędzy?!
                    >
                    Nie dba, ona od 7 lat czynszu im nie podniosła i chyba sama opłaca część mediów, w tym czynsz administracyjny....
                    • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:58
                      No to jest w ogóle hit, żeby sobie wyobrażać, że dziś się tyle samo płaci czynszu co 7 lat temu. Ale ona nie ma nawet dostępu do swojego konta w banku, bo nie ogarnęła, że należy polski numer utrzymać, bo jest coś takiego jak zasady bezpieczeństwa i myśli, że w każdym kraju banki działają inaczej. Mamy prawo europejskie - zasady są takie same. Usługi mogą się odrobinę różnić i ich realizacja techniczna. Ale nie sama bankowość.
                  • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:21
                    A ty nie slyszalas o tym problemie, ze ludzie z zagranucy nie moga wejsc na swoje konto w banku?
                    Ja juz kilkakrotnie sie z tym spotkalam, nawet tu na forum ktos pisal. Moze ktos potwierdzi, ze tak sie dzieje
                    • leosia-wspaniala Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 09:24
                      >A ty nie slyszalas o tym problemie, ze ludzie z zagranucy nie moga wejsc na swoje konto w banku?

Ja nie słyszałam, normalnie wchodzę i zza granicy.
                      • jednoraz0w0 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 13:13
                        Jak mieszka za granicą i ma konto w PKO to rzeczywiście nie wejdzie bez telefonu na który polski bank wyśle SMS dopóki się osobiście do tego banku nie uda i albo dostanie zdrapki albo zmieni numer telefonu na numer kogoś zaufanego w Polsce kto jej te kody będzie podawał.
                        • jednoraz0w0 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 13:17
                          Tzn wejść wejdzie tylko transakcji żadnej nie zrobi
                        • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 14:01
                          Podanie nr telefonu osoby trzeciej jest tak głupie. Jeśli ktokolwiek włamie się na konto i znikną z niego pieniądze to jest nie do obrony, że właściciel konta się do tego przyczynił.
                          • jednoraz0w0 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 14:04
                            Nie mówię o numerze szwagra czy znajomego tylko np. rodzica, kogoś, z kim nie miałabyś problemu żeby współdzielić konto.
                            • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 15:53
                              Taki rodzic dostanie smsa od wyłudzacz, kliknie link, pójdzie zainfekowanie telefonu, przejęcie konta i koniec. Odzyska minimalną kwotę zabezpieczenia, chyba ze 150 euro bo się przyczyniła do włamania udostępniając dane osobom trzecim. Tadaaa.
                              • jednoraz0w0 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 16:32
                                Każdy może dostać SMS od wyłudzacza i chodzi o podanie kodu a nie klikanie linku. Jednak jak się zastanowić to uwierzytelnianie w dwie osoby jest trudniejsze do zhakowania niż w pojedynkę, bo wyłudzacz musiałby znać i hasło i telefon i wiedzieć kogo poprosić o kod.
                        • sundace46 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 14:27
                          jednoraz0w0 napisał(a):

> Jak mieszka za granicą i ma konto w PKO to rzeczywiście nie wejdzie bez telefon
                          > u na który polski bank wyśle SMS dopóki się osobiście do tego banku nie uda i a
                          > lbo dostanie zdrapki

Ja mam w PKO loguję się mam login, hasło, do przelewów tylko potrzeba zdrapki albo sms. Do logowania sms ani zdrapki nie są potrzebne.
                          • jednoraz0w0 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 15:07
                            Tak, sprostowałam to wyżej.
                    • sundace46 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 09:58
                      summerland napisała:

> A ty nie slyszalas o tym problemie, ze ludzie z zagranucy nie moga wejsc na swo
                      > je konto w banku?

Nie, i inteligentni myślący i dbający o swoje rzeczy ludzie zza granicy jakos to ogarniają OJP big_grin
                    • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 10:57
                      To na pewno wina Tuska! Jak wyjeżdzasz to zabierają możliwość logowania do konta 🤣

Jak mieszkałam za granicą bez problemu się logowałam do konta. Nikt kto dba o swoje interesy nie pozbawi się dostępu do konta.
                      • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 11:42
                        Aż dziw bierze, że na polską ematkę z tej zagranicy potrafi się zalogować😁😉😉😉
                        • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 11:43
                          Hakuje pewnie!
                    • magdallenac Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 13:59
                      Summerland, nic nie załatwisz w banku nie będąc w Polsce. Ja bym na Twoim miejscu pojechała, zmieniła bank na taki, w którym łatwiej Ci będzie wszystko ogarnąć i zajęła się kwestią dopłaty osobiście. Też mieszkam za granicą i normalnie wchodzę i robię transakcje w polskim banku.
                  • sundace46 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 09:57
                    eriu napisała:

> Ty w ogóle dbasz o jakiekolwiek swoje rzeczy? Jak można mieszkać za granicą i n
                    > ie zadbać o dostęp do danych o chacie, nie sprawdzać czy nie ma na niej zadłuże
                    > nia i odciąć się od możliwości dostępu do swoich pieniędzy?!
                    >
                    Dokładnie. Nie moge wyjść z szoku i zdumienia. OJP To moja 74-letnia matka lepiej o te sprawy dba.
            • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:16
              summerland napisała:

> Niestety beda pewnie pobierac te sama oplate bo jest stale zlecenie w banku

Ty zdrowa jesteś?
              Oni NIC nie pobierają. To Ty płacisz i Ty możesz zmienić zlecenie w banku, przecież administracja Twoich zleceń w baku nie ustawia.
              • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:22
                No to jest inaczej niz tu gdzie mieszkam, tu administracja to zalatwia.
                • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:42
                  summerland napisała:

> No to jest inaczej niz tu gdzie mieszkam, tu administracja to zalatwia.

Ale mieszkanie masz w Polsce, nie tam, gdzie mieszkasz.
                • leosia-wspaniala Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 09:26
                  Zlituj się. Administracja nie ma prawa sobie rozporządzać twoim kontem, niezależnie od kraju, nie bądź śmieszna. Jak podnoszą opłatę to co, dzwonią do banku:
                  - Dzień dobry, to administracja bloku Summerland, poprosimy 50 euro więcej od przyszłego miesiąca.
                  - Nie ma sprawy!

big_grin big_grin big_grin
                  • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 09:48
                    Ale ona chyba naprawdę myśli, że to tak działa...
                  • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 11:00
                    Zaraz wyjdzie, że w tym kraju gdzie mieszka ma zadłużenie 🤣🤣🤣
          • eriu Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:44
            Może nie złożyła odpowiedniego pisma, że zgadza się na elektroniczne wysyłanie korespondencji.
            • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:23
              Gdzie? W banku czy administracji?
              • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:47
                W administracji.
        • kk345 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:27
          summerland napisała:

> Mieszkam zagranica a to miszkanie jest wynajmowane. Administracja podobno wysyl
          > ala list raz w roku ale osoba wynajmujaca nie informowala mnie chociaz prosilam
          > o informacje w sprawie korespondencji.
          > Administracja miala mnie mailem powiadamiac o zmianach ale nie powiadamiali

Nie mają takiego obowiązku, skutecznie doręczali pewnie pisma do skrzynki pocztowej.
          • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:29
            Tak sie ze mna umawiali, ze przez maila beda mnie informowac. Widocznie to bylo im na reke zeby jednak nie informowac a jak sie uzbiera nadplata to I tak przepada po jakims czasie - na ich korzysc.
            • kk345 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:37
              Mówisz, ze przewidzieli, ze nie zainteresujesz się rozliczeniami przez 7 lat? Taaa...
              • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:24
                Moze nie 7 lat ale kazdy miesiac to jakis zysk
                • sundace46 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 09:59
                  summerland napisała:

> Moze nie 7 lat ale kazdy miesiac to jakis zysk

OJP co ty bredzisz big_grin wszyscy są winni bank, administracja,lokator tylko nie ty, osoba która sama o siebie powinna zadbać
            • eriu Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:48
              Podpisałaś pismo z dyspozycją wysyłania informacji na maila?
              • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:25
                W banku czy administracji?
                • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:46
                  W administracji, przecież stamtąd chcesz korespondencję.
            • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:18
              A Ty naprawdę myślisz, że te 7 lat nie było żadnej podwyżki?
              • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:30
                Na poczatku to chyba nie bylo, pozniej zdaje sie te oplaty podrozaly. No ale mieszka tam teraz jedna osoba I okazuje sie, ze uzywa malo wody, bo to tylko o wode chodzi.
                Moi rodzice uzywali duzo wody, dlatego moze te oplaty byly wyzsze a moze oni tez nie dostawali zwrotow I dlatego sie tyle tego nagromadzilo. Ale z kolei te kartoteke oplat przyslali mi z okresu 7 lat
            • maslova Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 07:28
              summerland napisała:

> Tak sie ze mna umawiali, ze przez maila beda mnie informowac. Widocznie to bylo
              > im na reke zeby jednak nie informowac a jak sie uzbiera nadplata to I tak prze
              > pada po jakims czasie - na ich korzysc.

I nie zdziwiło Cię, że przez 7 lat nie otrzymałaś żadnego maila? Nie mogłaś zadzwonić do administracji, aby dowiedzieć się, dlaczego tych maili Ci nie posyłają?
            • jednoraz0w0 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 13:15
              Ale czej, a wysokość czynszu się nie zmieniła przez cały ten czas? Czy zmieniła, ale o niej to jakoś byli w stanie cie informować?
              • pyza-wedrowniczka Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 14:06
                Z tego wątku wynika, że się zmieniła, ale autorka nie wiedziała o tym.
            • blasckbird13 Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 10:02
              summerland, w obecnych czasach większość administracji ma eBOK-i elektroniczne biura obsługi klientów. Trzeba sobie w nim uruchomić konto i na bieżąco śledzić stan opłat.
              • summerland Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 17:46
                Musze o to zapytac. Ale I tak na razie zalatwiam skasowanieto zlecenia stalego, beda brali pieniadze z tej nadplaty
                • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 27.08.22, 05:24
                  summerland napisała:

> Musze o to zapytac. Ale I tak na razie zalatwiam skasowanieto zlecenia stalego,
                  > beda brali pieniadze z tej nadplaty

Jak załatwiłaś skasowanie zlecenia stalego skoro nie masz jak się zidentyfikować w banku? Mam nadzieję, że rozmowy ze spółdzielnią nie uważasz za załatwienie tego?
                  • sundace46 Re: Nadplata w administracji 28.08.22, 08:46
                    panna.nasturcja napisał(a):

> summerland napisała:
                    >
                    > > Musze o to zapytac. Ale I tak na razie zalatwiam skasowanieto zlecenia st
                    > alego,
                    > > beda brali pieniadze z tej nadplaty
                    >
                    > Jak załatwiłaś skasowanie zlecenia stalego skoro nie masz jak się zidentyfikowa
                    > ć w banku? Mam nadzieję, że rozmowy ze spółdzielnią nie uważasz za załatwienie
                    > tego?

big_grin big_grin big_grin szok i dno, nie wiem czy to nieudolny troll czy faktycznie autorka wątku jest ta neiogarnięta. OJP
                  • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 28.08.22, 10:22
                    panna.nasturcja napisał(a):

> summerland napisała:
                    >
                    > > Musze o to zapytac. Ale I tak na razie zalatwiam skasowanieto zlecenia st
                    > alego,
                    > > beda brali pieniadze z tej nadplaty
                    >
                    > Jak załatwiłaś skasowanie zlecenia stalego skoro nie masz jak się zidentyfikowa
                    > ć w banku? Mam nadzieję, że rozmowy ze spółdzielnią nie uważasz za załatwienie
                    > tego?

No jak? Konsul zadzwonił do banku i powiedział, żeby zalogowali się na konto summerland i skasowali zlecenie. Na Cito😁😀😀😀😀
            • zosia_1 Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 05:16
              I nie mogłaś zadzwonić do administracji? Przecież emailem można ich poprosić o przesyłanie korespondencji. Nie ogarniasz swoich spraw
              • summerland Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 17:48
                Myslalam, ze na beda mi przysylac na maila bo tak mowili jak osobiscie z nimi rozmawialam. Teraz sie okazqlo, ze musi to byc na pismie. Juz wyslalam. Mimo, ze oni mieli moj adres mailowy bo 2 razy cos mi przyslali w przeszlosci
    • saszanasza Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:08
      Ja swoją nadpłatą z czynszu pokrywam wyrównania opłat, po prostu ich nie reguluję, wszystko pokrywane jest z nadpłaty.
      • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:10
        To dobrze. A tez masz zlecenie stale w banku czy inaczej placing?
        • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:10
          Placisz*
        • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:23
          summerland napisała:

> To dobrze. A tez masz zlecenie stale w banku czy inaczej placing?
          A co to ma do rzeczy?ustawienie zlecenia było Twoją decyzja, w każdym momencie można je zmodyfikować w minutę. Przecież SM nie wie czy dostaje przelew że zlecenia czy tradycyjny
          • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:27
            No nie wiem czy to moge tak zmienic bez problemu. Mam problem tez z bankiem gdyz nie moge nawet wejsc na moje konto bankowe poniewaz potrzebny jest kod ktory bank wysyla na komorke. Ja mam inny numer komorki teraz niz mialam w Polsce I nie ma mozliwosci zeby to zmienic przez telefon czy internet, tylko osobiscie.
            • krypteia Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:31
              summerland napisała:

> No nie wiem czy to moge tak zmienic bez problemu. Mam problem tez z bankiem gdy
              > z nie moge nawet wejsc na moje konto bankowe poniewaz potrzebny jest kod ktory
              > bank wysyla na komorke. Ja mam inny numer komorki teraz niz mialam w Polsce I n
              > ie ma mozliwosci zeby to zmienic przez telefon czy internet, tylko osobiscie.

no to płać i płacz dalej skoro to Cie przerasta.
              A zadzwonic do banku umiesz? Tak, z zagranicy się da, serio.
              • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:34
                Zadzwonie. Ja dzwonilam juz kiedys wiele razy w sprawie dostepu do konta zeby chociaz miec mozliwosc zobaczenia jakie transakcje byly robione I jaki jest stan konta to sie nie dalo zalatwic. Moze z tym zleceniem bedzie inaczej
            • 35wcieniu Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:33
              To zadzwoń na.infolinie i ci powiedzą jak to zmienić. W zależności od banku, wyślą ci nowy pakiet aktywacyjny albo zmienisz przez telefon.
              Czy tacy ludzie istnieją naprawdę? XD Po co ci to konto jak nie masz nad nim kontroli?
              • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:38
                Ja probowalam wielokrotnie dzwonic I za kazdym razem albo nie wiedzieli na infolinii jak to zrobic albo mowili cos innego co I tak nie dzialalo. Dzwonilam tez do kilku oddzialow banku I powiedzieli, ze tylko osobiscie to moge zmienic. Takie maja teraz przepisy, zabezpieczenia.
                Zadzwonie zapytac o to zlecenie stale czy polecenie zaplaty
                • sol_13 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:40
                  Co to za bank?
              • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:43
                Konto mi jest potrebne bo tam sa pieniadze wplacane przez nsjemce oraz do rozliczen z administracja
                • sol_13 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:46
                  No ok, chodziło mi o nazwę banku.
                  • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:17
                    Moj pekao
                    • koronka2012 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 11:37
                      summerland napisała:

> Moj pekao

No to ja się przestaje dziwić. Oni tam mają burdel, do tego działają jakby pracowali w PRL-u.
                      Uciekłam od nich i tobie radzę to samo.
                    • jednoraz0w0 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 13:07
                      Mozesz przeglądać i robić transakcje z zagranicy w PKO, tylko potrzebujesz zdrapki z kodami.
                    • sol_13 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 21:39
                      Hm, to nie najlepiej. A masz PIN do Infolinii?
                • mamkotanagoracymdachu Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:47
                  summerland napisała:

> Konto mi jest potrebne bo tam sa pieniadze wplacane przez nsjemce oraz do rozli
                  > czen z administracja

Czyli nie wiesz czy najemca w ogóle coś płaci??
                  Od ilu lat??
                  • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:20
                    Placi, bo na poczatku mialam dostep do konta - tylko moglam obserwowac transakcje. Bylo ok. Potem to zmienili w ramach zabezpieczen. Przez jakis czas nie wiedzialam co sie dzieje ale od jakiegos czasu najemca przysyla mi kopie przelewu na mojego maila
                    • kk345 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:39
                      > przysyla mi kopie przelewu na mojego maila
                      Ciekawe, czy prawdziwe, czy stworzone w pdfie?
                      • pyza-wedrowniczka Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:40
                        Gdyby nie były prawdziwe, to autorka nie miałaby nadpłaty, tylko niedopłatę tego czynszu.
                        • eriu Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:51
                          Zależy ile jej wysyła. Bo jeśli za wynajem jest 2000, za czynsz 300 więc powinien wysłać 2300 a wysyła 700 a do spółdzielni idzie zlecenie na 300 to wiesz wink A pdf przerobiony na 2300 babka dostaje.
                          • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:31
                            Nie strasz mnie
                      • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:56
                        Cholewka, jak nie uda mi sie zalatwic z bankiem to chyba bede musiala przyjechac
                        • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:59
                          Nie uda Ci się załatwić. Od razu Ci mogę powiedzieć.
                          • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:33
                            Ja tez tak uwazam ale tu duzo osob pisze, ze mozna.
                            Bede probowac tylko chcialabym najpierw sie porozumiec jeszcze z ta administracja a to nie jest latwe
                            • panilola Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 13:14
                              W normalnym banku można, bo masz np w mbanku dodatkowy sposób autoryzacji (taki pin, który się podaje jak dzwonisz). I wtedy możesz załatwić co chcesz, bo infolinia Cie autoryzuje tym pinem.
                              W Twoim banku z procesami i narządziami, które pamiętają wiek XX może niestety być z tym problem.
                              • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 14:05
                                Z powodów bezpieczeństwa nie zmienisz nr telefonu bez wizyty w banku jeśli nie jesteś w stanie tego potwierdzić nr telefonu poprzednim. Żeby nikt się pod Ciebie nie podszył i nie ukradł Ci konta.
                              • zosia_1 Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 05:08
                                W pekao też weryfikują pinem. Ludzie!!!
                        • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:20
                          Nie uda Ci się, w ten sposób każdy by mógł przejąć czyjeś konto.
                    • zosia_1 Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 05:06
                      W pekao, tym okropnym prliwskim normalnie można zarządzać kontem przez net. Aż sprawdziłam datę postu, bo myślałam, że jest sprzed 15 lat..
                • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:47
                  summerland napisała:

> Konto mi jest potrebne bo tam sa pieniadze wplacane przez nsjemce oraz do rozli
                  > czen z administracja

A mogę zapytać, skąd wiesz czy najemca Ci w ogóle coś władca, skoro od lat się na to konto zalogować nie możesz??
                  • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:21
                    Odpisalam powyzej
        • mandre_polo Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:23
          summerland napisała:

> To dobrze. A tez masz zlecenie stale w banku czy inaczej placing?

Rozróżniasz zlecenia stałe od polecenia zapłaty. To drugie wysyła beneficjent a zlecenie stałe jak nazwa wskazuje sama musisz ustawić ile ma być przelewane.
          Spółdzielnia udziela dostępu do konta na którym sama sprawdzasz wysokości salda. Skontaktuj się z odpowiednim działem i zapytaj o formę dostępu. Narazilas się na duże niebezpieczeństwa nie kontrolując stanu konta
          • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:32
            Wlasnie odpisalam powyzej, ze nie moge sprawdzuc nawet stanu konta.
            Bedac w Polsce zalatwilam to chyba sie nazywa stale zlecenie, nie wiem, ale na te sama oplate. Tak mi kazali zalatwic w spildzielni. Ta sama kwota byla jak jeszcze tam mieszkali mou rodzice, wiec to chyba nawet wiecej niz 7 lat sie nie zmienialo. Ja bedac w Polsce I rozmawiajac w administracji prosilam o nizsza oplate ale oni powiedzieli, ze to lepiej placic wiecej to potem bedzie zwrot.
            • kk345 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:34
              😂😂😂
              • kk345 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:36
                Każdy twój wpis jest coraz zabawniejszy. Mam nadzieję, że w kraju gdzie mieszkasz rzeczywistość ogarnia ci ktoś dorosły...
            • mamkotanagoracymdachu Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:37
              summerland napisała:

> Wlasnie odpisalam powyzej, ze nie moge sprawdzuc nawet stanu konta.
              > Bedac w Polsce zalatwilam to chyba sie nazywa stale zlecenie, nie wiem, ale na
              > te sama oplate. Tak mi kazali zalatwic w spildzielni. Ta sama kwota byla jak je
              > szcze tam mieszkali mou rodzice, wiec to chyba nawet wiecej niz 7 lat sie nie z
              > mienialo. Ja bedac w Polsce I rozmawiajac w administracji prosilam o nizsza opl
              > ate ale oni powiedzieli, ze to lepiej placic wiecej to potem bedzie zwrot.

Dziewczyno, oprzytomniej.
              Bo to co piszesz naprawdę nie trzyma się kupy.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:38
              A skąd się biorą pieniądze na tym koncie?
            • panna_lila Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:43
              aż dziwne, ze nie było podwyżek od 7 lat. Ty płacisz za zużytą wodę a nie najemca?
              • bominka Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 21:47
                Jeśli nie otrzymywałaś informacji z administracji nt nadplaty to temat jest do ugryzienia. Poproś o zestawienie w formie dokumentu kiedy wysłali Ci maile.
                • kk345 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:15
                  Administracja nie ma obowiązku wysyłania maili, moga powiadamiać papierowo.
                  • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:58
                    Byc moze powiadamiali ale nic nie dostalam, wynajmujaca osoba mnie nie informowala. Czyli jak to w praktyce wyglada jezeli jest nadplata I poinformuja, I co dalej?
                    • sol_13 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:03
                      Dalej nie płacisz czynszu, aż kwota nadpłaty zejdzie do 0. Było już pisane kilka razy.
                      • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:45
                        Chyba musze najpierw sie zapytac w tej administracji czy tak to sie u nich zalatwia. Najgorzej, ze ciezko sie tam dodzwonic, bo zadko odbieraja. Nie odpisali mi tez na maila.
                        Przypomnialo mi sie, ze ten kierownik z ktorym rozmawialam powiedzial, ze polowe tej sumy nadplaty to oni moga mi natychmiast wyslac na moje konto (czyli zwracaja takie pieniadze). Zdziwilo mnie, ze nie zwracali nic wczesniej sukcesywnie.
                        Nie wiem czy ty pisalas, ze nie zwracaja czy ktos inny
                        • pyza-wedrowniczka Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:01
                          Żeby ci zwrócili pieniądze musisz złożyć pismo z taką prośbą. Nie mogą zwrócić sami z siebie - na jakiej podstawie? Skąd oni mają wiedzieć, czy chcesz zwrot na konto, czy np. jak 99,9% ludzi odejmiesz to sobie i w którymś miesiącu zapłacisz mniej?
                          • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:58
                            Ok, to napisze takie pismo. To dopiero swieza sprawa wiec narazie zbieram informacje jak to zalatwic. Tez chyba nie ma sensu zeby mi na to nieszczesne konto przeslali. Moze lepiej na to co mam tutaj
                        • arwena_11 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 20:01
                          Rozlicznie mediów przedawnia się po 3 latach. Nie mogą ci zabrać nadpłaty na FR. Nadpłatę możesz rozliczyć z bieżącym czynszem - czyli nie płacić jakiś czas, aż nadpłata sie wyzeruje.
                          Ani Wspólnoty ani Spółdzielnie nie zwracają nadpłat - chyba, że sprzedajesz mieszkanie i już nie jesteś ich członkiem.
                • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:47
                  Oni mi dopiero teraz mailem przyslali te rozliczenia za 7 lat bo do nich zadzwonilam. Mowili, ze wysylali poczta - listem raz w roku ale mi ta osoba wynajmujaca nie mowila, ze przychodzila kotespondencja
                  • eriu Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:54
                    A Ty pytałaś czy przychodziła korespondencja? Bo jakoś mam wrażenie, że nie po Twoim ogarnianiu rzeczywistości.
                    • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:39
                      Prosilam kilkakrotnie zeby mnie informowala o korespondencji. Pare razy cos zostalo mi przekazane, urzedowe pisma ale nigdy nic z administracji.
                      • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:00
                        A gdzie masz adres do korespondencji podany w spółdzielni? Bo to wcale nie musi być adres tego mieszkania.
                        • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:14
                          Adres tego mieszkania
              • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:42
                Ja myslalam, ze beda p8dwyzki a sie okazalo, ze zwroty sa, ktorych nie zwracaja.
              • black_magic_women Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:20
                No właśnie, u mnie w spółdzielni podwyżka za podwyżka. Z nadpłat robią się niedopłaty, a tu oprocentowana lokata, tylko wypłacić jej wredna spółdzielnia nie chce!
                • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:42
                  Chca polowe I najpierw myslalam, ze sie na to zgodze ale oni nie przedstawili mi zadnej podstawy prawnej o tym przedawnieniu wiec troche to mi zaczelo sie wydawac dziwne, ze chca zebym dobrowolnie sie zrzekla tych pieniedzy, niby w dobrym celu, na fundusz remontowy. Ale kto ich tam wie czy na to by poszlo
                  • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:46
                    Podstawa prawną jest kodeks cywilny, czyli powszechnie obowiązujące prawo.
                    • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:54
                      Tak ale chodzi o dokladne arykuly, paragrafy
                      • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:02
                        Zapłać prawnikowi za poradę to Ci poda te artykuły i paragrafy.

A jak nie masz jak, bo nie masz dostępu do konta to sobie wygooglaj: kodeks cywilny i przedawnienie. Czy wszyscy muszą za Ciebie wszystko robić? Tyłek tez Ci ktoś podciera?
                        • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:21
                          Ale ja nie chce zebyscie mi podawali numery tych artykulow czy paragrafow tylko ci z administracji powinni mi podac na jakiej podstawie oni chca zebym sie zrzekla tych pieniedzy. Chyba tak z powietrza tego nie wzieli. Chyba oni powinni przyslac mi jakies pismo z uzasadnieniem
                          • kk345 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 10:37
                            Może i wysyłali, tak samo jak te poprzednie...
                      • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 11:25
                        Ja pitole, wszelkie ustawy są dostępne na stronie Sejmu RP, są też fora prawne. Ja w 3 minuty za pomocą google to wyszukałam. Jak Ty w ogóle funkcjonujesz w życiu, ludzie Cię nie wykorzystują widząc jaka jesteś nieogarnięta, nie umiesz nic sama znaleźć, niczym się nie interesujesz, na niczym się nie znasz, każdy może Ci wmówić co chce. A przynajmniej takie wrażenie sprawiasz.
            • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:44
              summerland napisała:

> Wlasnie odpisalam powyzej, ze nie moge sprawdzuc nawet stanu konta.
              > Bedac w Polsce zalatwilam to chyba sie nazywa stale zlecenie, nie wiem, ale na
              > te sama oplate. Tak mi kazali zalatwic w spildzielni. Ta sama kwota byla jak je
              > szcze tam mieszkali mou rodzice, wiec to chyba nawet wiecej niz 7 lat sie nie z
              > mienialo. Ja bedac w Polsce I rozmawiajac w administracji prosilam o nizsza opl
              > ate ale oni powiedzieli, ze to lepiej placic wiecej to potem bedzie zwrot.

Nie wiem już czy bardziej bawisz mnie czy przerażasz...
              • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:51
                No ja im zaufalam a teraz wynika, ze oni chyba nie mieli zamiaru mi zwracac. No bo nic nie zwracali. Chyba mogli mi przeslac zwrot na konto.Teraz podejrzewam, ze moich rodzicow tez naciagneli, bo suma jest spora I to przez 7 lat tyle by sie tyke nie uzbieralo tylko chyba nawet dluzej to trwalo.
                • 35wcieniu Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 22:57
                  Najemcy też tak ufasz? Nawet nie wiesz ile i czy w ogóle płaci.
                  No ale jest w tej historii jakaś oryginalność, 4/10
                • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:00
                  Nikt nikogo nie naciągnął. Nadpłaty nie są zwracane, tylko zaliczane na poczet kolejnych czynszów - czyli w momencie uzyskania inf o nadplacie od kolejnego czynszu powinnaś sobie sama odejmować kwotę nadpłaty i w kolejnym miesiącu/miesiącach płacić mniej.
                  • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:09
                    Czyli nie ma zwrotow?? To nowosc dla mnie. To dlaczego oni co miesiac pobieraja ten czynsz? W takim razie musze jakos to zablokowac w banku.
                    • mamkotanagoracymdachu Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:12
                      summerland napisała:

> Czyli nie ma zwrotow?? To nowosc dla mnie. To dlaczego oni co miesiac pobieraja
                      > ten czynsz? W takim razie musze jakos to zablokowac w banku.

Jak pobierają????
                      Przecież sama im płacisz stała kwotę.
                      Jakby pobierali, to braliby kwotę odpowiadająca zużyciu (albo chociaż prognozie), bez nadpłat.
                      • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:16
                        No ale tak mi kazali zalatwic w administracji. Te pieniadze leza na koncie I co miesiac administracja (jej bank) pobiera te oplate (stala kwote)
                        • mamkotanagoracymdachu Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:20
                          summerland napisała:

> No ale tak mi kazali zalatwic w administracji. Te pieniadze leza na koncie I co
                          > miesiac administracja (jej bank) pobiera te oplate (stala kwote)

Ej, no skoro Ci KAZALI, to ja już nie mam więcej pytań 😂
                          • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:22
                            No poprosili wink
                          • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:23
                            W ten sposob moi rodzice placili latami. To w jaki sposob mialam placic twoim zdaniem?
                            • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:36
                              summerland napisała:

> W ten sposob moi rodzice placili latami. To w jaki sposob mialam placic twoim z
                              > daniem?

Poprosić w spółdzielni o hasło do internetowego stanu konta (nie konta bankowego, konta w spółdzielni!) i płacić co miesiąc taką kwotę jaka wypada, z Twojego banku, przelewem.
                              Jak Twoja spółdzielnia nie ma dostępu elektronicznego to NAPISAĆ i wysłać poleconym pismo z podaniem adresu do korespondencji w Polsce i podać adres osoby, która nie zawali podawania Ci tych informacji.
                              • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:55
                                Ok, dzieki. Pomysle o tym, ide odsapnac bo juz mnie glowa od tego wszystkiego rozbolala
                        • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:33
                          summerland napisała:

> No ale tak mi kazali zalatwic w administracji. Te pieniadze leza na koncie I co
                          > miesiac administracja (jej bank) pobiera te oplate (stala kwote)

Nie. Bank administracji niczego nie pobiera.
                          To TWÓJ bank przelewa bo tak mu KAZAŁAŚ dając zlecenie stałe.
                          • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:38
                            Ja wiem, ze to banki rozliczaja, w skrocie to jest oplata jaka ja place administracji. Nie ma wiekszego znaczenia jak to sie nazywa. Banki sa tylko posrednikami. Ja im nie kazalam tylko poprosilam
                            • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:43
                              Ma znaczenie, bo to są inne produkty bankowe.
                              Zlecenie stałego przelewu polega na tym, że bank przelewa stałą zawsze tę samą kwotę na podane konto i będzie to robił dopóki masz środki na koncie do skończenia świata.
                              A polecenie zapłaty polega na tym, że bank płaci dokładnie tyle ile jest na rachunku (na przykład za prąd), który to rachunek przychodzi do banku.
                              Te banki się nie rozliczają z niczego, Twój bank wysyła dokładnie tyle ile mu kazalaś, tam gdzie kazałaś, na tym polega zlecenie stałe.
                              • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:36
                                Tak, masz racje. Nie znam sie dobrze na tym. Tu gdzie mieszkam administracja sama zalatwia to z bankiem, po uprzednim powiadomieniu o zmianie oplaty.
                    • pyza-wedrowniczka Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:21
                      Weszłam w ten wątek i uważam, że w szkole powinien być taki przedmio, jak "Wychowanie do życia". Gdzie nauczą ludzi obsługi konta bankowego i załatwiania spraw urzędowych.
                      Twój bank będzie wysyłał ten czynsz do końca świata - sprzedasz mieszkanie, administracja się zmieni, ale polecenie przelewu zostanie.
                      • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:25
                        Nie wiem jak dzialaja banki w Polsce.
                        Sprobuje do nich zadzwonic I skasowac to zlecenie czy tam polecenie zaplaty
                        • kk345 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:41
                          >Nie wiem jak dzialaja banki w Polsce.

Nie wiesz, jak w ogóle działają banki, administracje, urzędy- to jest doskonale widoczne w tym wątku. Jak rozmowa z pieciolatką, urocza ale przerażająca
                          • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:30
                            Nie mieszkam w Polsce od x lat to skad mam to wszystko wiedziec
                        • eriu Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:56
                          Wszystkie banki działają tak samo. To Ty nie myślisz.
                          • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:31
                            Nie, tu gdzie mieszkam nie potrzebuje zadnego kodu zeby wejsc na konto w moim banku
                            • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:06
                              Rozumiem, że jak masz drzwi z klamką w kształcie gałki a nie takiej standardowej podłużnej to też opowiadasz, że te drzwi działają inaczej?

Wyobraź sobie, że w Polsce do różnych banków logujesz się w różny sposób. Pewnie mózg Ci wybuchł od tej informacji.
                              • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:13
                                To po co piszesz, ze wszystkie banki dzialaja tak samo?
                                Troche kultury by ci sie przydalo
                                • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:17
                                  Bo sposób logowania nie świadczy o niczym.

Tobie by się przydał rozum. Wygrywam!!! tongue_out
                                  • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:31
                                    Oprocz tego logowania to tutaj gdzie mieszkam automatycznie jest zmieniana oplata za czynsz raz w roku lub co kilka lat. Nie musze nic robic, wspolnota informuje o zmianie wysokosci oplat na dlugi czas przed podwyzka. Nie trzeba nic w banku zmieniac.
                                    Skoro jestes taka madra to powinnas szybko nadrobic braki w kulturze, a moze nie

• panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:39
                                      W Polsce też informują przed podwyżką, mają taki obowiązek prawny.
                                      Tak samo jak raz w roku dostarczają rozliczenie.
                                      To nie ich wina,że Ty nie odbierasz korespondencji.
                                      • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:38
                                        Ale dlaczego nie przyslali mi tego na maila nigdy. Jak z nimi rozmawialam bedac w Polsce to tak ustalilismy, ze beda mnie informowac przez maila
                                        • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:44
                                          Bo takie sprawy załatwia się na piśmie a nie na gębę.
                                          A miałaś 7 lat żeby się zorientować, że nie przysyłają.
                                          • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:53
                                            Zgadzam sie, ze zawalilam sprawe. Nienawidze zalatwiac spraw urzedowych 🤑
                                        • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 11:40
                                          summerland napisała:

> Ale dlaczego nie przyslali mi tego na maila nigdy. Jak z nimi rozmawialam bedac
                                          > w Polsce to tak ustalilismy, ze beda mnie informowac przez maila

Ale dlaczego nas o to pytasz? Ja po pierwszym miesiącu po prostu zapytałabym gdzie mój wymiar czynszu - ale administracji, a nie ematki...ile Ty masz lat?
                                          • mamkotanagoracymdachu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 11:46
                                            imponderabilia22 napisała:

>...ile Ty masz lat?

Tez mnie to zastanawia.
                                            Albo 16-, albo 60+, nie widzę inaczej.
                                    • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:53
                                      Myślisz, że nikt inny poza Tobą nie mieszkał za granicą? Albo się nie przeprowadzał? To Ty się z choinki urwałaś i nie rozumiesz jak działa świat i zachowujesz się na poziomie dziecka. Dorosły człowiek dba o swoje interesy.
                                      • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:40
                                        No wlasnie ludzie z zagranicy mieli /maja tez takie problemy z kontem bankowym.
                                        Moze sie ktos odezwie, potwierdzi?
                                        • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:45
                                          Nie opowiadaj bajek, chodziło o sprawy dowodów i paszportów, dostęp do konta możesz mieć z dowolnego miejsca na świecie, gdzie jest internet.
                                          • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:51
                                            Ale potrzebny jest kod wysylany sms-em przez bank. A na co maja mi wyslac jak juz nie mam tamtego telefonu
                                            • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 03:08
                                              Ale to Twoje zaniedbanie, nie ma nic wspólnego z mieszkaniem poza Polską.
                                            • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 11:16
                                              Niech wysyłają gołębiem pocztowym. W Polsce istnieje taka usługa. Ale gołębie mają ograniczenia odległościowe, bo mają obrączki, które kontrolują ile km dziennie mogą przelecieć dziennie. Wiesz takie ograniczenia jak mają kierowcy zawodowo w autach.
                                              • mamkotanagoracymdachu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 11:57
                                                eriu napisała:

> Niech wysyłają gołębiem pocztowym. W Polsce istnieje taka usługa. Ale gołębie m
                                                > ają ograniczenia odległościowe, bo mają obrączki, które kontrolują ile km dzien
                                                > nie mogą przelecieć dziennie. Wiesz takie ograniczenia jak mają kierowcy zawodo
                                                > wo w autach.
                                                >

Ptasie tachometry?
                                                • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 14:06
                                                  No wiadomix. Ona mieszka za granicą to nie wie, że my w Polsce takie mamy 😁 u niej gołębie tylko srają 😜
                                            • mamtrzykotyidwato5 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 23:51
                                              summerland napisała:

> Ale potrzebny jest kod wysylany sms-em przez bank. A na co maja mi wyslac jak j
                                              > uz nie mam tamtego telefonu

A dlaczego go nie masz?
                                              W twoim interesie było go mieć, albo przed wyjazdem zmienić numer telefonu w banku.
                                              Ta cię ktoś nagle teleportował za tę granicę, że nie mogłaś zmienić numeru w banku?
                                        • magdallenac Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 14:09
                                          summerland napisała:

> No wlasnie ludzie z zagranicy mieli /maja tez takie problemy z kontem bankowym.
                                          > Moze sie ktos odezwie, potwierdzi?

Mieszkam w USA, mam konto w Santander i ING, nigdy nie miałam problemów.
                        • mamtrzykotyidwato5 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:59
                          Banki działają wszędzie tak samo: jak im zlecisz wysyłanie co miesiąc konkretnej kwoty na jakieś konto, to będą wysyłać, aż to zmienisz. albo aż kasy na koncie zabraknie.
                          Ty się ciesz, że to nadpłata, a nie niedopłata, bo przez 7 lat to ci mógł komornik za długi już chatę sprzedać i też byś nic nie wiedziała, skoro cię własne mieszkanie i własne pieniądze na koncie nie interesują.
                          Musisz być chyba bardzo bogata, skoro to takie grosze, że nie warto się nimi zajmować. Żeby przez 7 lat nie sprawdzić, co się dzieje z mieszkaniem, opłatami kontem - to się po prostu w głowie nie mieści.
                          • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:37
                            A skad ja moglam wiedziec jaka to jest suma. Myslalam, ze to nie ma jakiejs duzej roznicy skoro nikt mnie nie informowal. No ale teraz slyszalam, ze byly duze podwyzki na czynsz wiec chcialam sie dowiedziec. I wyjasnic sprawe. Nie mialam pojecia, ze tam bedzie taka nadplata
                        • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:37
                          Tak jak na całym świecie, to Ty nie rozumiesz co to jest stałe zlecenie w banku.
                    • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:32
                      summerland napisała:

> Czyli nie ma zwrotow?? To nowosc dla mnie. To dlaczego oni co miesiac pobieraja
                      > ten czynsz?

NIE POBIERAJĄ!
                      Bank przelewa, bo dałaś takie zlecenie.
                      • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:41
                        Wszystko jedno. Pieniadze z mojego konta przechodza na konto administracji. Nie musze nic w banku zmieniac, kasowac starego zlecenia I dawac nowe zlecenie na nowa sume.
                        • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:45
                          Jeżuuuu!
                          Jakby było wszystko jedno to by koń kopytem wodę pił.
                          To nie zmieniaj nic i nadal płać za dużą kwotę przez kolejne 10 lat skoro tak Ci wygodniej.
                    • sundace46 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 10:08
                      summerland napisała:

> ten czynsz?
                      A dlaczego mają nie pobierac?

W takim razie musze jakos to zablokowac w banku.

Ojej, naprawdę ? big_grin
                  • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:12
                    Czyli jezeli jest duza nadplata to oni te pieniadze powinni w poczet czynszu na przyszle miesiace/lata
                    • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:18
                      Ty udajesz czy naprawdę nic nie rozumiesz? 1. Nikt Cię nie naciąga, sama nie dopilnowałas sprawy.
                      2. Administracja Ci niczego sama nie pobiera. Sama ustawiłas konkretną kwotę i taka co miesiąc schodzi Ci z konta, dopóki tego nie zmienisz.
                      3. Zadzwoń na infolinię, dokonaj weryfikacji tożsamości i zaktualizuje dane, abyś miała dostęp do WLASNYCH pieniędzy.
                      4. Ogarnij się.
                      • mamkotanagoracymdachu Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:20
                        Chyba powinna jednak zacząć od punktu 4.
                      • summerland Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:26
                        Ok, sprubuje.
                        Dam znac co zwojowalam.
                        • kk345 Re: Nadplata w administracji 22.08.22, 23:41
                          5. poćwicz ortografię.
                          • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:21
                            Sorry Profesor Miodek! big_grin
                            • sundace46 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 10:17
                              summerland napisała:

> Sorry Profesor Miodek! big_grin

I to cię tak śmieszy? Dramat
            • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:26
              Mandre pisze o stanie konta w spółdzielni mieszkaniowej, nie w banku.
    • pyza-wedrowniczka Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:04
      Tak przez ciekawość - ile masz tej nadpłaty? Bo przez 7 lat to czynsz wzrósł o kilkaset złotych, więc musiałaś im na początku płacić chyba 1000 zamiast 500, żeby po takim czasie jeszcze coś tam zostało.
      • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:25
        18 tys 🙊
        Dla mnie tez jest to dziwne, bo roznica jest 150 zl wiec nie wiem dlaczego az tyle. Z tych ich rozliczen co mi teraz przyslali na maila (23 strony) ciezko sie polapac. No ale suma sumarum nadplata wynosi nawet troche ponad to co napisalam
      • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:26
        Dlatego przypuszczam, ze jeszcze wczesniej sie to zaczelo, ta nadplata, jak zyli moi rodzice, no bo skad az tyle pieniedzy by sie wzielo
        • agiq Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 07:36
          Ale skoro nie masz dostępu do konta to też od 7 lat nie korzystasz z pieniędzy które wpłaca ci najemca? To rzeczywiście musisz mieć dużo kasy skoro wynajmujesz ale w ogóle nie potrzebujesz tej kasy...
          • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 08:34
            Gdyby brała za wynajem 1000 złotych miesięcznie to w ciągu 7 lat powinna zebrać „tylko” 84 000 złotych . Przy kursie euro 4.77 to daje 17 610 euro. Kto by się po takie drobne schylał? 😂😂😂😂
          • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 09:48
            Przerażająca jest ilość tej kasy w rękach tego typu osoby....
      • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:28
        To tylko dotyczy oplaty za wode
        • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:38
          To wychodzi 200zl/m-c przez 7 lat. Może masz w czynszu naliczoną za dużą zaliczkę za wodę albo ryczałt?
          • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 00:46
            Roznica jest 150 zl ale jeszcze poszukam czy mam takie wyliczenie tych oplat z przed 7 lat. Bylo 650 teraz jest 500. Powiedzieli, ze to tylko dotyczy wody bo na te inne oplaty nie mam wplywu. Moze tez cos tam poszlo w gore ale dokladnie nie wiem.
            • anorektycznazdzira Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 07:55
              650 zł za wodę MIESIĘCZNIE???
              Naliczone ponad 7 lat temu dla dwojga niemłodych osób (rodzice)???
              W życiu w to nie uwierzę.
              Jesteś pewna, że Ty masz nadpłaty 18 tysięcy, a nie suma opłat tyle wyniosła w jakimś tam opisanym okresie, a zaliczka 650 jest na przykład kwartalna? I prawdziwej nadpłaty jest znacznie mniej.
              • summerland Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 17:53
                Nie 650 za wode ale za czynsz I fundusz remontowy.
                Kierownik mnie poinformowal o takiej wysokiej nadplacie. Dostalam tez teraz cala kartoteke (23 strony), z ktorej ciezko sie polapac, ale na samym dole jest podana ta kwota nadplaty.
                • anorektycznazdzira Re: Nadplata w administracji 27.08.22, 07:33
                  Zrozumiałam jasno, że nadpłatę masz za wodę, ale ok.
          • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 01:15
            Dokładnie 214 z groszami wink Może jacyś lokatorzy nie lubili się myć. Na szczęście dla niej.

A to się wzięło, bo nic nie kontrolujesz i nic nie wiesz.
          • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:04
            Myślę, że chodzi o to że tam wcześniej mieszkali jej rodzice więc 2 osoby i ona cały czas płaci czynsz za 2 osoby. A teraz tam mieszka albo 1 osoba albo ludzie, którzy po prostu zużywają mniej wody. A jeszcze też może być, że i płaciła czynsz za 3 osoby: za siebie i rodziców - ostatni czynsz. Bo bazując na tym poziomie bezmyślności i niewiedzy to jest młoda (oby). Więc gdyby płaciła przez tyle lat czynsz za 3 osoby to by pokryło wzrosty kosztów, wyjaśniałoby ponad 200 zł nadpłaty miesięcznie. Bo to chyba jedyne logiczne wyjaśnienie.
            • pyza-wedrowniczka Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:13
              Żeby spółdzielnia naliczała za mniej osób musiałaby wypełnić deklarację, że sie zmienilo i mieszka 1 osoba zamiast 3. Wątpię, czy ta forumka to zrobiła
            • samawsnach Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 07:32
              "Bo to chyba jedyne logiczne wyjaśnienie."
              Tu chyba nie ma logicznego wyjaśnienia. Ile wyjściowo tej wody musiałoby być zadeklarowanej, żeby co msc były takie nadpłaty? Zwłaszcza, ze 7 lat temu były inne ceny.
              Poza tym nie ma możliwości, żeby przez siedem lat czynsz i okołoczynszowe opłaty zostały na tym samy poziomie .
    • fragile_f Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:39
      Dlaczego kody sms nie przychodzą? Nie masz juz tej karty sim?

Co do reszty - notariusz u siebie, upowazniasz kogos do spraw bankowych, apostilla (jesli jest konieczna w ogole), wysylasz upowaznienie kurierem do PL. Osoba idzie do banku i zmienia numer telefonu, koniec imprezy.
      • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:46
        Dzieki za konkretne porady.
        Ide poszukiwac tej karty, tez o tym pomyslalam ale za Chiny nie moge sobie przypomniec co to byl za telefon
        • summerland Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 02:47
          Dam znac co zdzialalam
      • mandre_polo Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 06:43
        Przecież nr telefonu zmienia się w bankowości internetowej, kody SMS są do wchodzenia do aplikacji na telefon
        • mandre_polo Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 07:05
          Zlecenie stałe można z powodzeniem zmienić w bankowości internetowej
        • fragile_f Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 07:26
          Żeby zmienić telefon przez Internet musisz podac kod sms. Tak samo ze zleceniem stałym - też trzeba podać kod sms.
          • mandre_polo Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 08:11
            Przecież równolegle masz dostęp do bankowości internetowej w której dokonujesz zmian np nr telefonu, limitu, piny do kart, przelewy, zlecenia stałe itp
            • koronka2012 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 11:42
              mandre_polo napisał(a):

> Przecież równolegle masz dostęp do bankowości internetowej w której dokonujesz
              > zmian np nr telefonu, limitu, piny do kart, przelewy, zlecenia stałe itp

Wszystkie te operacje wymagają potwierdzenia SMSem, czego nie rozumiesz?

Dodatkowo ona ma idiotyczne ustawienie że logowanie do bankowości internetowej też wymaga sms, wiec nie może się nawet zalogować.
              • mandre_polo Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 12:58
                Nie wszyscy muszą korzystać z SMS, w moim banku oprócz SMS jest inna metoda
                • profes79 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 14:19
                  Ale zmiana tej metody tez wymaga sms. Poza tym logowanie do bankowości elektronicznej chyba od roku cyklicznie wymaga i tak dodatkowej metody autoryzacji.
                • fragile_f Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 16:06
                  Slowo-klucz: "moim"
      • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 07:47
        Namawianie jej, żeby ktoś inny uporządkował jej sprawy jest najgorsze co można zrobić. Kiedy ona zacznie ogarniać rzeczywistość? Jak będzie mieć 80 lat i umrą wszyscy starsi, którzy ją będą wyręczać?
        • magdallenac Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 14:13
          Jasne, lepiej ją zjebać i się z niej ponabijać, niż spróbować konkretnie doradzić.
          • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 15:58
            A Ty czytasz ten wątek? Co doradzić osobie, która nie ma podstawowej wiedzy o świecie, nie interesuje ją czy ma długi, czy ma dostęp do banku i pieniędzy? Co jej doradzić żeby zrozumiała jak się pisze coś konkretnego a ona się upiera, że za granicą rachunki działają inaczej 🤣
            • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 15:59
              To jakbym rozmawiała z butem o inwestycjach.
            • magdallenac Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 16:06
              No właśnie czytam i mam wrażenie, że to jakaś starowinka, która od 30 lat siedzi gdzieś na końcu świata i nie ma pojęcia jak to wszystko w Polsce funkcjonuje. Mam taką ciotkę, która też probuje z Ameryki dzwonić do PKO i prosić chłopa z infolinii, żeby przelał wnuczce kasę na konto.🤦🏻‍♀️
              • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 16:22
                Ona ogólnie nie wie jak co funkcjonuje bez względu na kraj.

Nie wiedzieć jak jest teraz w Polsce a nie interesować się swoim mieszkaniem przez 7 lat oraz kontem bankowym to dwie różne sprawy. Osoba, która nie rozumie, że trzeba sprawdzać swoje mieszkanie jest po prostu głupia. Można być starszą osobą i nie być tak głupią.
              • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 19:34
                Stawiam, że to osoba w wieku +/-40. Tak czuję.
              • sol_13 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 21:23
                Ale w PKO można zlecić przelew przez Infolinię. Tak, jest to metoda przedpotopowa, ale można jak najbardziej.
    • profes79 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 06:57
      Za każdym razem jak obiecuję sobie, że poziom nieogarnięcia w społeczeństwie mnie nie zdziwi pojawia się temat, który moją obietnicę wywala za okno...
      • niemcyy Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 11:02
        profes79 napisał:

> Za każdym razem jak obiecuję sobie, że poziom nieogarnięcia w społeczeństwie mn
        > ie nie zdziwi pojawia się temat, który moją obietnicę wywala za okno...
        >
        Rzeczywiście, niesamowity wątek smile
      • gulcia77 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 11:24
        Nooo, co racja, to racja. 🤔
    • tonik777 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 08:09
      Dla mnie to zwykła kradzież i gdyby inne metody nie poskutkowały to właśnie zgłoszeniem kradzieży postraszyłbym administrację.
      Ale najpierw zacząłbym od czegoś innego.
      Po pierwsze dlaczego chcą zwrócić tylko połowę skoro płacenie trwa 7 lat, a okres przedawnienia to 5 lat? Czy w tych dwóch pierwszych latach "nabiła" się połowa tych 18 tys.?
      Druga sprawa: czy za wodę płacisz osobno czy razem z innymi opłatami (obsługa administracyjna, ogrzewanie i t.p.)? Jeśli wszystko razem to ja bym to policzył inaczej. Tak jak ktoś wyżej pisał - nadpłata powinna pokrywać kolejne zobowiązania, co powoduje, że masz do odzyskania późniejsze wpłaty. Po prostu należy wziąć łączną kwotę nadpłaty i liczyć od końca wpłaty, aż do pokrycia nadpłaty. Jeśli Twoja nadpłata wynosi 18000 zł, a miesięczne wpłaty 1200 zł to wychodzi, że masz do zwroty wpłaty z ostatnich 15 miesięcy, więc o żadnym przedawnieniu nie ma mowy. Nawet jeśli rozliczalibyśmy samą wodę i te 18000 podzielimy na wpłaty za wodę w wysokości 600 zł miesięcznie to wychodzi, że do zwrotu są nadpłaty z ostatnich 30 miesięcy, więc przedawnienie nadal się nie stosuje.
      A na przyszłość radziłbym jednak bardziej dbać o własne interesy. Skoro nie otrzymywałaś informacji o rozliczeniach przez 7 lat to po 2 lub 3 mogłaś się o to upomnieć. Nawet jeśli rozliczenie miałoby wyjść na zero (co jest mało prawdopodobne) to i tak powinnaś je otrzymać. Ponadto należy zadbać o posiadanie dostępu do konta bankowego. Mieszkając za granicą można przecież utrzymywać polski numer. Nie musi on być cały czas włączony, a są sieci, gdzie doładowanie numeru na kartę za 5 zł przedłuża ważność konta o rok, więc nie są to duże koszty.
      • mandre_polo Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 08:17
        Przecież jest bankowość internetowa i w niej jest dostęp do konta identycznie jak w aplikacji na telefon 🙆 Tylko pewnie zapomniała logowania, niech poszuka w papierach danych do logowania na komputerze
      • arwena_11 Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 18:14
        Rozliczenia mediów przedawniają się po 3 latach nie po 5.
    • slonko1335 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 08:35
      Moja nadpłata jest zawsze zaksięgowywana na poczet czynszu w najbliższym miesiącu/miesiącach, nie wiem jakim cudem miałaby się zatem przedawnić.
      • summerland Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 18:05
        Podobno po 5 latach sie przedawnia ale musze sie skontaktowac z prawnikiem zeby sie dokladniej dowiedziec.
        Od teraz, jestem w momencie zalatwiania tego, beda oplaty odliczane od nadplaty.
        Jest z tym sporo zalatwiania, jezdzenia po pare razy do kosulatu, kazdy papierek osobno musi byc przez nich potwierdzony co wiaze sie z kosztami. No I potem wysylka do banku listem poleconym, ktory niestety dlugo idzie I w banku prawnicy musza to zaakceptowac. Dopiero wtedy bedzie to zmienione. No ale zawalilam sprawe to musze teraz placic.
        Najwazniejsze, ze jest swiatelko w tunelu I sprawy pomalutku ruszyly do przodu. Ucieszylam sie, ze zmienili te przepisy w banku I nie trzeba tego tylko osobiscie zalatwiac w banku ale mozna przez konsulat czy ambasade.
        Podobno duzo ludzi mialo z tym problem, dlatego zmienili.
        • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 19:44
          A co ma do tego konsulat???🤔😱
          • kk345 Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 20:38

> A co ma do tego konsulat???🤔😱
            No jak to co? Od teraz to nie koleżanka będzie rozliczać i płacić jej podatki, tylko konsul, czego nie rozumiesz? Jeśli moze mieć indywidualnie wyliczany przez US podatek, to i konsulat może dla niej pracować. Utwierdzam się w przekonaniu, że laska nazywa się Kaczyńska, przynajmniej z domu...tylko wtedy ta historia ma sens, pasuje i nieogarnięcie, i rozbrajająca nieznajomość realiów, i bezkarność mimo niepłacenia podatkow...
    • yennefer.00 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 08:35
      Brzmi jak złodziejstwo. Najgorszy element mieszkania w bloku to zależność od tych wszystkich spółdzielni i administracji
      • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 08:53
        To kup sobie dom i nikt Cię nie będzie wówczas "okradał"..
      • gulcia77 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 11:29
        Jakie złodziejstwo? To jest najzwyklejsze na świecie nie ogarnianie rzeczywistości. Pewnie administracja grzecznie przysyłała rozliczenie, które można było rozliczyć. Za to, że właścicielka mieszkania jest nieogarem spółdzielnia nie odpowiada. Moja babcia w ten sposób nadplacila 3600 zł firmie Orange. Zanim się zorientowaliśmy, też trochę czasu minęło. Ale ona miała Alzheimera. To ja nieco tłumaczy. Wyrwanie tej kasy z firmy zajęło sporo czasu i działań.
    • koronka2012 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 11:54
      Podejrzewam że autorka dała do banku polecenie zapłaty a nie zlecenie stałe, tak jest zwyczajnie wygodniej w sytuacji kiedy płatności się zmieniają.

Natomiast zupełnie nie rozumiem dlaczego administracja nie regulowała na bieżąco czynszu z uwzględnieniem nadpłaty. A tym bardziej nie rozumiem dlaczego oferują zwrot jedynie połowy. A nie w najgorszym wypadku - za ostatnie 5 lat.

Kwota jest gigantyczna, nawet obecnie trudno jest zużyć tyle wody, być może jest to wynik rozliczenia również CO? Swoją drogą moja spółdzielnia zaliczki na wodę reguluje w oparciu o poprzednie rozliczenie. Tzn. jeśli jest nadpłata to po prostu zmniejsza prognozowane zużycie a więc i zaliczki. Ktoś tu mocno poleciał w kulki w tym ADM.

Ale zupełnie nie pojmuje jak można było przez tyle lat nie interesować się sprawami, czynszu lokatorce też nie podnosiłaś? Przecież ceny najmu wzrosły w tym czasie o połowę…
      • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 11:56
        Nie podnosiła, był o tym już wątek. Do tego bierze czynsz i z tego czynszu płaciła też media itp...
      • krypteia Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 16:49
        Myślę że się mylisz, cały opis sytuacji wskazuje na to że miała ustawione zlecenie stałe a nie polecenie zapłaty. Gdyby miała polecenie zapłaty to Administracja pobierała by tylko taką kwotę jaka jest na rozliczeniu. A z jej wcześniejszych wynurzeń wynika że przez te 7 lat nie zmieniała tego zlecenia i pewnie dlatego narosla ta nadpłata.
        • koronka2012 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 23:30
          No nie, gdyby nie zmieniała zlecenia przez siedem lat gdzie w międzyczasie czynsz znacznie wzrósł, to „zjadłoby” tę nadpłatę.

Ona wielokrotnie pisze ze ADM pobierał tyle ile się należało - taki mechanizm to właśnie polecenie zapłaty.
          Nie ma sensu robić zlecenia stałego wtedy kiedy płatności się zmieniają, W takich sytuacjach polecenie zapłaty jest znacznie wygodniejsze bo obsługuje każdy wystawiony rachunek.

Pytanie tylko dlaczego administracja nie potrącała sobie nadpłaty, jak każda inna?
          • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 23:44
            Nie do końca
            Ma 18000 nadpłaty, to daje ok 200zl/m-c za 7 lat
            Myślę, że ma ustalona wysoką zaliczkę za wodę i małe zużycie. Podrożały śmieci, woda, podatki, ale to w dalszym ciągu widać nie przewyższa tej kwoty nadpłaty najwyrazniej
          • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 05:13
            Administracja nic nie potrącała, bo ona ma ustawione zlecenie stałe, co jest jasne jak słońce.
            Gdyby miała polecenie zapłaty to nie miała by 18 tysięcy nadpłaty.
            A podwyżka czynszu zmieściła się spokojnie, bo ona co miesiąc płaciła o wiele za dużo.
            • profes79 Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 06:39
              Ja sobie tego nie wyobrażam. Na początku miałem sytuację, że nadpłata wynosiła koło tysiąca złotych za rok bo administrator nie dostosował zaliczki do jednej osoby - z czasem to się zmieniało - nawet jednak jakby się nie zmieniało to dochodziły zmiany czynszu, rozmaite podwyżki i obniżki - ni czorta przez siedem lat nie uzbierałoby sie 18 koła.
              • anorektycznazdzira Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 07:48
                może ona nie ogarnia, że to nie jest nadpłata "za wodę" tylko na przykład za "ciepło w wodzie i ogrzewanie zimą", względnie za jedno i drugie.
                • summerland Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 18:10
                  Ogolnie pisalam za wode ale dotyczy to rowniez podgrzewania wody itp
    • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 11:55
      Wiecie jaki jest najlepszy hit? Zgodnie z prawem bankowym jeśli na koncie bankowym nie ma żadnych działań to bank je musi zamknąć 🤣🤣🤣🤣 owszem trwa to lata. Ale wiecie ona się 7 lat swoim mieszkaniem nie interesowała.
      • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 11:58
        Ale na tym koncie jest ruch. I jest na nim prawdopodobnie kilkadziesiąt tys zł....
        • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 12:02
          Ale nie ma aktywności osoby. Nikt się nie loguje, nie robi przelewu z ręki. Można sądzić, że właściciel umarł.
          • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 12:08
            Masz rację, dyspozycja przelewu nie jest dla banku aktywnością.
            Google mówi: Jak długo bank musi czekać? Po 5 latach ma sprawdzić, czy właściciel konta jeszcze żyje. Natomiast po upływie 10 lat od ostatniej aktywności bank może sam zamknąć uśpione konto, ostrzegając jednak wcześniej właściciela o skutkach takiego działania. Nie ma więc możliwości, że bank zamknie nam konto, bez naszej wiedzy.

Z tym, że Autorka pewnie zapytałaby: dlaczego bank do mnie nie napisał?😁😉😉😉
            • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 12:32
              Specjalnie nie pisałam jaki czas żeby ta laska wreszcie jakąś aktywność życiową wykazała i sobie to wygooglała. Bo to co ona wyprawia wola o pomstę do nieba.

A co do ruchu na koncie - kasa może wpływać i na konto zmarłego. Zakładając, że lokator płaci w ogóle.
          • jednoraz0w0 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 17:01
            Ale tam chyba wpływają opłaty od lokatorów, nie?
            • eriu Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 23:18
              Tak, ale najwidoczniej ona się po takie drobne nie schyla skoro zlewa swoje konto bankowe.
    • koronka2012 Re: Nadplata w administracji 23.08.22, 23:32
      A z ciekawości - jak rozliczałaś podatki od najmu?
      • summerland Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 07:53
        Najemca robi przelew na kolezanki konto I ona placi
        • kk345 Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 10:42
          Najemca przelewa kwotę podatku do twojej koleżanki a koleżanka robi w twoim imieniu przelew do skarbówki?
          Jaaaasne...
          1) Najemca zna kwotę podatku i w ogóle ma pojęcie, że jakiś podatek właściciel mieszkania odprowadza.
          2) Nie interesowałaś się rozliczeniami 7 lat, nie masz dostępu do własnego konta bankowego ale wygenerowałaś sobie mikrorachunek.
          3) Koleżanka ma dostęp do twojego mikrorachunku do rozliczeń z US .

Co tu miałoby pójść nie tak?big_grin
          Koronko, właśnie spowodowałaś kolejny atak serca u wątkodajkismile
          • summerland Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 23:52
            Kolezanka ma moje upowaznienie.
            Poza tym ta osoba przelewa raz w roku pieniadze (zamiast mnie wplaca na jej konto). Kolezanka placi raz w roku ten podatek.
            Dostep do konta byl przez pierwsze lata, chyba do 2018, tylko podglad, wiec chociaz widzialam jakie operacje byly wykonywane na koncie. Niestety potem bank to zmienil, ze wzgledow bezpieczenstwa, ze nawet wgladu nie mam
            • kk345 Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 00:30
              summerland napisała:

> Kolezanka ma moje upowaznienie.

Notarialne oczywiście. Wszystko inne olewasz, ale jej zrobiłaś pełnomocnictwo notarialne, na pewno smile

> Poza tym ta osoba przelewa raz w roku pieniadze (zamiast mnie wplaca na jej kon
              > to). Kolezanka placi raz w roku ten podatek.

Koleżanka robi twoje rozliczenia i wylicza wymiar podatku do zapłaty? Jaka miła osoba! A lokator też uroczy, również zna wysokość podatku i pamięta, by raz w roku właśnie taką kwotę przelać nie tobie, tylko koleżance.
              I wygenerowała sobie twój mikrorachunek, bez którego w Polsce nie da się zapłacić podatku- pewnie zrobiła to za pomocą twojego profilu zaufanego, mimo, ze ty sama nie masz dostępu do konta?
              Jasne, to przecież brzmi totalnie wiarygodnie big_grin
              W sumie nie rozumiem, dlaczego to nie lokator rozlicza twoje podatki, byłoby jednego pośrednika mniej...
              Mam szczerą nadzieję, że nie jesteś prawdziwa, bo jeśli tak, to ta nadpłata to będzie pikuś w obliczu zadarcia ze skarbówką- bo jasne jest, że żadnego podatku nie płacisz i do dziś nie miałaś o nim najmniejszego pojęcia.

> Dostep do konta byl przez pierwsze lata, chyba do 2018, tylko podglad, wiec cho
              > ciaz widzialam jakie operacje byly wykonywane na koncie. Niestety potem bank to
              > zmienil, ze wzgledow bezpieczenstwa, ze nawet wgladu nie mam
              • eriu Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 00:58
                Teraz wiadomo czemu tak unika przyjazdu do Polski jak może.

Spoko. Niedługo nie będziesz miała się czym martwić: zamkną Ci konto a skarbówka zajmie chatę. Pozbędziesz się wszystkich problemów.
              • summerland Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 01:32
                A co ja olalam bedac w Polsce?

Nie musze ci podawac jaka sume dokladnie najemca przelewa I w jakim terminie. Nie przelewa dokladnej sumy do oplaty podatku. Kolezanka zna sie dobrze na sprawach biznesowych, wiec takie cos to pestka dla niej. Pozatym urzad podatkowy dokladnie podaje wysokosc podatku do zaplacenia.
                • is-laura Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 06:42
                  Czy ty nie mylisz US z Urzędem Gminy i podatku od najmu z podatkiem od nieruchomości?
                  • profes79 Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 06:49
                    Bardzo prawdopodobne, że myli. Zwłaszcza, że w wielu przypadkach ten podatek nie musi być opłacany w kraju w którym te pieniądze są zarabiane tylko w kraju rezydencji podatkowej (nie wiem akurat jak jest z nieruchomościami). W życiu US mi nie podał niczego dokładnego poza rozliczeniem PIT-a od jakiegoś czasu a i tak sam musze uzupełniać kwestie typu kwoty zwolnień czy nie daj panie drugie źródło dochodu.
                  • anorektycznazdzira Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 07:40
                    Moim zdaniem tak.
                    Gminę opłaca się raz w roku a nie miesięcznie, na podstawie przysłanej informacji ile ma być i może to zrobić ktokolwiek i będzie zgodne z prawem. Może się też zdarzyć korekta z ich strony, bo z ich strony jest naliczenie. W wypadku podatku za najem powyższych opcji nie ma.
                • tilijka123 Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 07:46
                  Mam wrażenie, że mylisz podatek od nieruchomości z podatkiem dochodowym.
                  Podatek od nieruchomości rzeczywiście wylicza gmina i przesyła kwotę do zapłaty.
                  Podatek dochodowy rozlicza się samemu. Trzeba samem wyliczać i odprowadzać zaliczki, a potem złożyć rozliczenie roczne i ewentualnie dopłacić różnice lub otrzymać zwrot. Urzędy skarbowe w Polsce nic za nikogo same ie wyliczają. No chyba, ze wynajmujesz na czarno.
                • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 09:11
                  summerland napisała:

> A co ja olalam bedac w Polsce?
                  >

Hmm niech pomyślę...wszystko?
                  Ale dobrze, że masz te koleżankę od spraw biznesowych 😁😉😉😉😉😁😀
                • kk345 Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 09:55
                  summerland napisała:

> Pozatym urzad podatkowy dokladnie podaje wysokosc podatku do zaplacenia.

Fajnie, jako jedyna masz w Polsce indywidualny urząd podatkowy, który sam ci wszystko liczybig_grin
                  Gdzie można się zapisać, by uzyskać taki przywilej? Jesteś zaginioną bratanicą Kaczyńskiego?
                  • eriu Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 12:44
                    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
                • sundace46 Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 11:14
                  summerland napisała:

> A co ja olalam bedac w Polsce?
                  >

Wszystko.
                  • summerland Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 18:08
                    To moze wyszczegolnij
                    • sundace46 Re: Nadplata w administracji 27.08.22, 20:58
                      summerland napisała:

> To moze wyszczegolnij

Przeczytaj swój wątek, ze zrozumieniem, dasz radę będziesz wiedzieć. Całe fotum kilkakrotnie ci już wypunktowało. Żal, ze nic nie rozumiesz
            • anorektycznazdzira Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 07:37
              Raz w roku płaci podatek?
              Ou. A na jakim PIT się rozliczasz?
        • tonik777 Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 14:31
          Cały wątek jest podejrzany, ale to to już szczyt.
          • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 15:03
            Ja czekam na ciąg dalszy - czy udało się dodzwonić do banku i do spoldz.😉
            • summerland Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 16:31
              Udalo mi sie dodzwonic do spoldzielni. Zapytalam czy ta nadplata moglaby isc od tej pory w poczet oplat I powiedzieli, ze tak. Musze skasowac to zlecenie stale w banku. Na inne pytania dotyczace tej sprawy nue dostalam informacji, nie zmielini stanowiska.
              Dzisiaj czeka mnie przeprawa z bankiem.
          • eriu Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 19:09
            Zaraz się okaże, że ona jest od lat ścigana przez urząd skarbowy, ale nie odbiera wezwań.
            • tilijka123 Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 07:53
              eriu napisała:

> Zaraz się okaże, że ona jest od lat ścigana przez urząd skarbowy, ale nie odbie
              > ra wezwań.
              >

Raczej wynajmuje na czarno i nie płaci podatku dochodowego.
              • m_incubo Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 09:16
                Zaraz odpisze, że nie wiedziała, że się płaci jakieś podatki.
                • azalee Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 14:30
                  Raczej ze tam gdzie mieszka US sobie wszystko podlicza a nastepnie kontaktuje sie bezposrednio z bankiem i podaje kwote do sciagniecia z konta.
        • sundace46 Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 18:53
          summerland napisała:

> Najemca robi przelew na kolezanki konto I ona placi

Ja pierd...surrealizm całkowity dla mnie.
          • summerland Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 23:45
            To jak mam placic twoim zdaniem jak nie mam dostepu do konta?
            • sundace46 Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 11:17
              summerland napisała:

> To jak mam placic twoim zdaniem jak nie mam dostepu do konta?

Może czas najwyższy zamiast pisać kolejne craz bardziej kuriozalne opisy, ruszyć dude i przyjechać, przylecieć do Polski (co trzeba było xxx lat temu zrobić) i wszystko załatwić. Nawet jak mieszaksz w Polinezji Francuskiej to do Polski i tak się dostaniesz. OJP
              • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 13:50
                sundace46 napisał(a):

> summerland napisała:
                >
                > > To jak mam placic twoim zdaniem jak nie mam dostepu do konta?
                >
                > Może czas najwyższy zamiast pisać kolejne craz bardziej kuriozalne opisy, ruszy
                > ć dude i przyjechać, przylecieć do Polski (co trzeba było xxx lat temu zrobić)
                > i wszystko załatwić. Nawet jak mieszaksz w Polinezji Francuskiej to do Polski i
                > tak się dostaniesz. OJP

A jak nie będzie mogła wrócić za zaległości podatkowe?😀😀😀😀
        • anorektycznazdzira Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 20:37
          Taaaak?
          To chyba nie o Polsce piszesz, bo tutaj każdy ma indywidualne konto podatkowe (podatkowo-mandatowe właściwie), na które SOBIE ma płacić. Roz w życiu dokonałam wpłaty za moją matkę na jej konto podatkowe usiłując uregulować podatek z tytułu najmu właśnie i skarbówka wezwała nas obie. Ją za to, że nie opłaciła podatku w terminie, a mnie za nieuzasadnioną wpłatę nienależnych pieniędzy.
          Obrządek, papierologia i wyjaśnianie były takie, że z pewnością byś zauważyła. Tak więc:
          - albo bujasz w tym wątku i nie płacisz żadnego podatku
          - albo wezwań z US też nie odbierasz
          • kk345 Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 21:24
            >- albo bujasz w tym wątku i nie płacisz żadnego podatku
            No a jak inaczej? Przecież to właśnie w tym wątku się dowiedziała, ze powinna płacić jakiś podatek, o ile się założysz? big_grin
            • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 21:25
              O wszystko😁😉
            • summerland Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 23:46
              Hahaha
        • fragile_f Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 20:56
          Trollujesz.

Nie ma takiej opcji, chyba że umowa najmu jest podpisana też na koleżankę. Nie można zapłacić za kogoś podatku.
          • summerland Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 23:47
            Kolezanka ma moje upowaznienie
            • fragile_f Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 00:31
              Nic to nie zmienia, nie zaplaci za Ciebie podatku.
              • summerland Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 01:34
                To jakim cudem wszystko jest zaplacone?
                • eriu Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 01:37
                  A skąd wiesz, że jest zapłacone jak nie masz do niczego dostępu? Jest tak poopłacane jak czynsz w spółdzielni.
                  • summerland Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 01:53
                    Podatek jest placony, mam potwierdzenia.
                    Czynsz tez jest placony az w za wysokim wymiarze, dlatego jest ta nadplata.
                    • m_incubo Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 07:47
                      Słuchaj, nie płacisz podatku do US.
                      Nie ma właściwie takiej możliwości.
                      • summerland Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 17:13
                        Nie bede ci udowadniac ze nie jestem wielbladem
                        • m_incubo Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 00:10
                          Bardzo możliwe, że będziesz to musiała udowodnić w Urzędzie Skarbowym...
                        • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 09:05
                          summerland napisała:

> Nie bede ci udowadniac ze nie jestem wielbladem

Już udowodniłaś w tym wątku wystarczająco dużo ....😉
        • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 21:15
          summerland napisała:

> Najemca robi przelew na kolezanki konto I ona placi
          Jesteś pewna, że płaci??

62b Ordynacji podatkowej, który zawiera zamknięty katalog przypadków dopuszczających zapłatę podatku przez inny podmiot niż podatnik. Zgodnie z §1 ww. artykułu zapłata podatku może nastąpić także przez: Małżonka podatnika, jego zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę.
          • summerland Re: Nadplata w administracji 24.08.22, 23:47
            I osobe upowazniona
            • eriu Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 00:18
              Wiesz w Polsce wpisy na forum nie zmieniają odrynacji podatkowej.
          • summerland Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 01:37
            Jestem pewna. Raz nawet byla pomylka ze strony US, I potem oni to skorygowali. Dostalam pismo.
            • anorektycznazdzira Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 07:35
              Pomyłka za strony US w podatku, który Ty opłacasz?
              Na czym polegała?
              • m_incubo Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 07:45
                Daj spokój. Jej koleżanka, która zna się na sprawach biznesowych, już to załatwiła.
                Zbieram szczękę z podłogi od kilku godzin...
                • anorektycznazdzira Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 08:03
                  Ja bym jednak chciała wiedzieć. Autorko- na czym?
                  • summerland Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 17:11
                    2 razy za jeden miesiac policzyli. Oddali pieniadze, a po jakims czasie przyslalu pismo, ze za jeden miesiac bylo nie zaplacone. Kolezanka wyjasnila sprawe. Tak pomylki sie zdazaja, nawet w UP
                    • tilijka123 Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 17:27
                      summerland napisała:

> 2 razy za jeden miesiac policzyli. Oddali pieniadze, a po jakims czasie przysla
                      > lu pismo, ze za jeden miesiac bylo nie zaplacone. Kolezanka wyjasnila sprawe. T
                      > ak pomylki sie zdazaja, nawet w UP

Nadal nie rozumiesz jak to działa. Urząd Skarbowy niczego nie liczy. To Ty masz policzyć i odprowadzić właściwą zaliczkę. Na przelewie wpisujesz jakiego miesiąca/kwartału/roku dotyczy ta konkretna wplata. Sytuacja o której piszesz może zdarzyć się tylko wtedy gdy osoba wpłacająca źle wypełni przelew. Czyli przykładowo wyśle dwa przelewy za marzec, a nie wyśle za kwiecień bo np. ponawia przelew za marzec i zapomni zmienić okres z marca na kwiecień. Urząd też z reguły nie odsyła tych pieniędzy z automatu tylko kontaktuje się z podatnikiem proponując zaksięgowanie tych pieniędzy na poczet kolejnego miesiąca (kiedyś wysyłali list, teraz przeważnie dzwonią). Nie mogą samowolnie zaksięgować tej wpłaty na nieopłacony miesiąc.
                      • tilijka123 Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 18:02
                        Nurtuje mnie jeszcze to na jakie konto urząd odesłał pieniądze. Bo odesłać na konto koleżanki nie mogą, Ty swojego konta nie możesz sprawdzić.
                        • summerland Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 18:17
                          Raz w roku
                          Nie chce mi sie szukac w papierach jaki pit, a tak z glowy ci nie napisze bo sie na tym nie znam
                      • sylwik7 Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 21:04
                        W życiu nie słyszałam o odesłaniu z inicjatywy US pieniędzy. Prawdę mówiąc nawet jak się machłam w opisie przelewu i 3 razy kolejno poszedł kwiecień to nikogo to nie ruszyło w US. nie domagali się maja i czerwca, sami zaliczyli. Normalnie potem rozliczyłam PIT 28 nic nie korygowałam. Autorka troluje albo totalnie bredzi. Plącze się w swoich opowieściach. W każdym razie do skarbówki na pewno nie płaci i myli różne rodzaje podatków. W żaden sposób nie daje sobie wytłumaczyć, że owa biznesowa koleżanka powinna płacić za nią 2 podatkismile.
                        • profes79 Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 21:09
                          To i tak dobrze - jak kiedyś przez pomyłkę opłaciłem za prąd fakturę za (dajmy na to) wrzesień zamiast za lipiec (kwota ta sama) to dostałem monit, że nie zapłaciłem w terminie i dłuższa chwilę usiłowałem dojść co się właściwie stało smile Przeksięgowanie należności wymagało kontaktu z infolinią dostawy (fakt, że poszło bezproblemowo ale w ogóle musiałem to zrobić...)
                        • summerland Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 18:17
                          Nie oddali doslownie tylko odliczyli od nastepnej sumy
                          • anorektycznazdzira Re: Nadplata w administracji 27.08.22, 07:35
                            "Nie oddali doslownie tylko odliczyli od nastepnej sumy"
                            w podatku płaconym z PIT jest to niemożliwe
                    • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 04:23
                      Zrozum, to jest w Polsce NIEMOŻLIWE.
                      Prawdopodobnie piszesz o podatku od nieruchomości, ten faktycznie jest wyliczany przez gminę, dostajesz wezwanie i płacisz, może zapłacić kolezanka, sąsiadka i ciocia Józia.
                      Ale nie da się tak zapłacić podatku dochodowego od wynajmu mieszkaniA.
                      Po pierwsze ten liczysz Ty a nie urząd.
                      Po drugie sama podejmujesz decyzję jak będziesz się rozliczać, są opcje
                      Po trzecie raz w roku musisz wypełnić PIT (koleżanka nie może się za Ciebie podpisać)
                      Po czwarte tego nie da się zapłacić z cudzego konta, wyłącznie z Twojego, na którym generujesz mikro konto w US.
                      Po piąte wreszcie, US nigdy nie zwróciłby Twojej nadpłaty na cudze konto (a czy zwrócił na Twoje nie możesz wiedzieć, bo nie masz dostępu).

Więc opcje są dwie:
                      - albo mylisz podatki
                      - albo w ogóle nie płacisz podatku dochodowego wynajmując na czarno

A nie, jest jeszcze trzecia: zmyślasz.
                      • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 09:02
                        Ja się mieszka w bloku to podatek od nieruchomości jest zawarty w wymiarze czynszu, nic się dodatkowo nie rozlicza itp... także nie wiem co ta koleżanka "co się na biznesie zna" płaci..... Może bierze sobie prowizje za zarządzanie nieruchomością😀
                        • profes79 Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 09:04
                          Guzik prawda. Ja mieszkam bloku i podatek od nieruchomości rozliczam osobno na podstawie decyzji z Urzędu Miasta a nie w czynszu.
                          • s12345s Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 17:32
                            profes79 napisał:

> Guzik prawda. Ja mieszkam bloku i podatek od nieruchomości rozliczam osobno na
                            > podstawie decyzji z Urzędu Miasta a nie w czynszu.
                            >

Ja też sama płacę podatek od nieruchomości i wieczyste, ale od momentu kiedy swoje własnościowe mieszkanie przekształciłam w odrębną własność. Przed przekształceniem podatek i wieczyste było w czynszu i nie wiedziałam ile wynosi, bo nie było rozbicia. I tak dalej mają ci, co nie mają odrębnej własności.
                        • alpepe Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 09:27

> Ja się mieszka w bloku to podatek od nieruchomości jest zawarty w wymiarze czyn
                          > szu, nic się dodatkowo nie rozlicza itp... także nie wiem co ta koleżanka "co s
                          > ię na biznesie zna" płaci..... Może bierze sobie prowizje za zarządzanie nieruc
                          > homością😀

Że co? Mam mieszkania w pewnym mieście powiatowym i normalnie dostaję do zapłaty podatek od nieruchomości płatny do kasy UM.
                          • pyza-wedrowniczka Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 12:27
                            To zależy od rodzaju bloku. Ja np. mam blok nie w spółdzielni, ale mamy wspólnotę mieszkaniową i jak najbardziej płacę podatek. Jestem właścicielem 1/16 gruntu pod blokiem.
                            • profes79 Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 12:59
                              Ok, ja też płacę i też mam wspólnotę. Tylko płace ja jako właściciel/użytkownik wieczysty a nie Wspólnota mi do czynszu dolicza. Matka ma spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu i też dostaje decyzje o podatku osobno z urzędu a nie płaci w czynszu...
                            • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 14:00
                              pyza-wedrowniczka napisała:

> To zależy od rodzaju bloku. Ja np. mam blok nie w spółdzielni, ale mamy wspólno
                              > tę mieszkaniową i jak najbardziej płacę podatek. Jestem właścicielem 1/16 grunt
                              > u pod blokiem.

Być może, ja mam to w czynszu (wyszczególniona pozycja, płatne co miesiąc) SM, mieszkanie własnościowe.
                              • profes79 Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 14:13
                                Wszystko będzie działać dopóki ktoś w SM nie zapomni wpłacić podatku na konto miasta - wtedy sie zrobi mniej wesoło.
                                • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 16:56
                                  profes79 napisał:

> Wszystko będzie działać dopóki ktoś w SM nie zapomni wpłacić podatku na konto m
                                  > iasta - wtedy sie zrobi mniej wesoło.
                                  >

Od 94 działa
                        • summerland Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 18:18
                          Podatek od dochodu za wynajem
                        • anorektycznazdzira Re: Nadplata w administracji 27.08.22, 07:39
                          "Ja się mieszka w bloku to podatek od nieruchomości jest zawarty w wymiarze czynszu, "
                          to jest akurat nieprawda, a konkretnie:
                          - prawda w wypadku własności spółdzielczej
                          - NIEprawda w wypadku własności odrębnej
                          • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 27.08.22, 13:01
                            anorektycznazdzira napisała:

> "Ja się mieszka w bloku to podatek od nieruchomości jest zawarty w wymiarze czy
                            > nszu, "
                            > to jest akurat nieprawda, a konkretnie:
                            > - prawda w wypadku własności spółdzielczej
                            > - NIEprawda w wypadku własności odrębnej
                            >

Mam odrębną własność.
                    • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 04:25
                      summerland napisała:

> 2 razy za jeden miesiac policzyli.

A skąd wiedzieli jaką kwotę płacą Ci ludzie wynajmujący od Ciebie mieszkanie?
                      Skąd w ogóle wiedzieli, że je wynajmujesz?
                      • summerland Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 17:42
                        Podaje sie tam kwote jaka sie dostaje za wynajem oraz z jakiego tytulu jest dochod
            • sylwianna2018 Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 14:18
              summerland napisała:

> Jestem pewna. Raz nawet byla pomylka ze strony US, I potem oni to skorygowali.
              > Dostalam pismo.

Zdecydowanie mylisz dwa podatki- ten od nieruchomości raz w roku płacony do gminy, który ta gmina wymierza sama - z innym podatkiem, który powinnaś odprowadzać czyli z podatkiem od najmu lokalu. Ten ostatni płaci się miesięcznie lub kwartalnie. Może to być ryczałt 8,5 procent od tego co płaci ci najemca czyli tzw. odstępnego lub inna forma. Sama decydujesz o formie opodatkowania i sama wyliczasz właściwą kwotę, wpłacasz na specjalny mikrorachunek w Urzędzie Skarbowym. Raz w roku się rozliczasz z tego na PIT-28, który składasz do US. Jeżeli tego wszystkiego nie robisz tzn. że wynajmujesz na czarno i masz nieopodatkowany dochód. Bo to o czym wspominasz czyli podatek od nieruchomości nie ma nic wspólnego z najmem.
              Aż trudno uwierzyć że jesteś prawdziwa. Nie ogarniasz co się dzieje z twoim mieszkaniem, z twoimi pieniędzmi, nie płacisz podatków. Przedziwne...
              • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 15:21
                sylwianna2018 napisała:

> summerland napisała:
                >
                > > Jestem pewna. Raz nawet byla pomylka ze strony US, I potem oni to skorygo
                > wali.
                > > Dostalam pismo.
                >
                > Zdecydowanie mylisz dwa podatki- ten od nieruchomości raz w roku płacony do gmi
                > ny, który ta gmina wymierza sama - z innym podatkiem, który powinnaś odprowadz
                > ać czyli z podatkiem od najmu lokalu. Ten ostatni płaci się miesięcznie lub kwa
                > rtalnie. Może to być ryczałt 8,5 procent od tego co płaci ci najemca czyli tzw.
                > odstępnego lub inna forma. Sama decydujesz o formie opodatkowania i sama wylic
                > zasz właściwą kwotę, wpłacasz na specjalny mikrorachunek w Urzędzie Skarbowym.
                > Raz w roku się rozliczasz z tego na PIT-28, który składasz do US. Jeżeli tego w
                > szystkiego nie robisz tzn. że wynajmujesz na czarno i masz nieopodatkowany doch
                > ód. Bo to o czym wspominasz czyli podatek od nieruchomości nie ma nic wspólnego
                > z najmem.
                > Aż trudno uwierzyć że jesteś prawdziwa. Nie ogarniasz co się dzieje z twoim mie
                > szkaniem, z twoimi pieniędzmi, nie płacisz podatków. Przedziwne...
        • m_incubo Re: Nadplata w administracji 25.08.22, 07:35
          O kurwa...
          🤣
    • alpepe Czy ktoś mi może wyjaśnić, bo za dużo wpisów 25.08.22, 17:25
      1. Czy administracja jest w prawie, bo IMHO nie jest?
      2. Czy wątkodajka jest prawdziwa i tak bogata, że aż nie ogarnia i nie musi ogarniać?
    • sundace46 Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 10:08
      Jestem ciekawa, czy autorka się jeszcze odezwie.
      • summerland Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 18:25
        Juz sie dzywam. Jest male swiatelko w tunelu odnosnie spraw bankowych, zalatwiam sprawe przez konsulat
        • mandre_polo Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 19:10
          W czym ma pomóc konsulat?
          • sol_13 Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 21:06
            Uzyskać PIN do infolinii Pekao SA 🤣🤣
            Coraz lepszy ten wątek widzę.
        • sundace46 Re: Nadplata w administracji 27.08.22, 20:56
          summerland napisała:

> Juz sie dzywam. Jest male swiatelko w tunelu odnosnie spraw bankowych, zalatwia
          > m sprawe przez konsulat

Że co? big_grin
    • imponderabilia22 Re: Nadplata w administracji 26.08.22, 20:19
      Pamiętaj, że konsul:

nie reguluje zobowiązań finansowych, takich jak: długi, grzywny, mandaty, koszty postępowania sądowego, w tym usług adwokata itp.,
      nie pełni funkcji adwokata i nie zaangażuje w Twoim imieniu miejscowego prawnika,
      nie świadczy usług, które wykonują biura turystyczne, banki, firmy ubezpieczeniowe oraz firmy transportowe (nie dokonuje np. zmiany rezerwacji Twojego biletu jeśli odwołany zostanie lot),
      nie pośredniczy w uzyskaniu zgody na zatrudnienie oraz w poszukiwaniu miejsca zakwaterowania,
      nie podejmuje interwencji w przypadku konfliktów wynikających z niewywiązywania się z zawartych przez Ciebie umów cywilnoprawnych (dotyczących np. stosunku pracy, zakupu usług turystycznych, biletu lotniczego, itp.).
      Źródło: gov.pl
    • kotumila Re: Nadplata w administracji 27.08.22, 06:23
      Po pierwsze, o wszystkich nadplatach informuję osoby wynajmujące mieszkanie, a one odliczaja je sobie od kolejnych rachunków ze spółdzielni. Uważam, że to są de facto ich pieniądze. Twoje jest tylko odstępne w ustalonej kwocie. Po drugie, nie wyobrażam sobie tak długiego braku dostępu do konta.
      • panna.nasturcja Re: Nadplata w administracji 27.08.22, 19:56
        A to jest inna sprawa, że autorka w ten sposób oszuka swoich najemców, bo to oni płacili latami za wodę, której nie używali i to są ich pieniądze, nie jej, te 18 tysięcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka