claudel6 07.12.22, 15:38 Anty-komedie romantyczne. Filmy o rozstaniach. Bez happy endu. Bardzo proszę o propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agdzieztam Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 15:45 Przychodzi mi na mysl sztuka zrywania z Jennifer Aniston. Okropnie mnie smucił zawsze ten film choć uczy, że rozstania są wpisane w życie i idzie się dalej. A przy okazji polecam piosenkę wszechczasów (wg mnie) o rozstaniu: Hanna Banaszak nie nie możesz teraz odejść. Tytuł jest chyba inny, samba o rozstaniu czy jakoś tak, ale ja pamiętam słowa piosenki. Zobacz koniecznie tę pierwszą wersję z lat chyba końcówki 80tych, że zbliżeniem na twarz Banaszak. Ciary chodzą po plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 15:47 ten widziałam. nawet dwa razy. bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 15:47 oczywiście piosenkę znam, chyba każdy zna. myślę, że nie mogę jej teraz sobie puszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
agdzieztam Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 15:50 Ach, czyli cię boli. Nie puszczaj piosenki boże broń! Wykończy cię. Nie załapałam, że masz taką, a nie inna motywację. Po prostu poprzezywaj po swojemu potem się otrzep i idź dalej. Dużo siły i wiary w siebie życzę. A samemu też jest fajnie. Tylko może to nie jest moment, by o tym myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 21:03 no ja nie jestem i nie będę sama. to skomplikowane Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 17:05 claudel6 napisała: > oczywiście piosenkę znam, chyba każdy zna. myślę, że nie mogę jej teraz sobie p > uszczać. To może i filmy niekoniecznie? Współczuję, cokolwiek zaszło. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 15:45 Co się zdarzyło w Madison County Plac Zbawiciela Sprawa Kramerow Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 15:49 dla mnie Plac Zbawiciela to jest film o psychologicznej patologii, nie o rozstaniu. Madison County pewnie jest modelowy, ale oczywiście znam. skoro pojawiła się Sprawa Kramerów - uprzedzam - Wojnę Róż tez oczywiście znam. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: filmy o rozstaniach 08.12.22, 13:51 Piękny film z pięknymi piosenkami, taka mała perełka. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 16:06 ogladalam niedawno fajny niemiecki serial pt "Dark" o strasznym rozstaniu/rozstaniach w tle ludzkiej koncepcji czasu/poczatku i konca/terazniejszosci przeszlosci i przyszlosci nie bylo happy endu i podobalo mi sie Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 16:09 tylko to jest serial typu fizyka/teorie popnaukowe/filozofia Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: filmy o rozstaniach 08.12.22, 08:48 O tak, Dark jest genialny! I ten soundtrack. Uwielbiam! Ja w ogóle nie lubię filmów z happy endem. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: filmy o rozstaniach 08.12.22, 08:59 Soundtrack byl swietny, moj stary od poczatku sie zakochal, a moja corka (nie ogladala z nami) wyszla kiedys z pokoju zeby zapytac coz to za fajna, traumatyzujaca muzyka w naszym filmie😺 Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: filmy o rozstaniach 08.12.22, 09:07 Dobra, musze to napisac: nie moge przezyc, ze/dlaczego? normalnie proba wplywu na przeszle wydarzenia musiala byc porazka, a w przypadku rodziny Tannhausa sie udalo🤔😤 Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 16:48 Według mnie motyw rozstania w "Dark" ma drugorzędne znaczenie. Konsekwencje relacji - tak, ale rozstania jako takie - niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 16:51 no znam ten serial i nie przyszłoby mi do głowy, że jest o rozstaniach Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 17:17 Napisalam, ze rozstanie jest w tle😛😉 Ale w sumie to bede tych rozstan bronic jak Bastylii, bo mnie to bardzo metafizycznie zdeprymowalo: rozlaczenie z bliska osoba to w serialu glowny motyw ludzkich paradoksalnych dzialan i nieszczesc, a najlepszym paradoksem byla koncowa decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 18:31 Oczywiście, że jest o rozstaniu. Dlanie to akurat znaczący motyw w tym serialu, determinuje wiele wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
mabel_mora Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 16:55 love story z 1970 i przeminelo z wiatrem Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 17:02 Co się wydarzyło w Madison County Jeden dzień La la land Odpowiedz Link Zgłoś
roks30 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 17:04 Noce w Rodanthe i List w butelce. Odpowiedz Link Zgłoś
agdzieztam Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 17:14 A jeszcze mi przyszło na myśl pod słońcem Toskanii. Tam na koniec jest nadzieja że bohaterce się ułoży z nowopoznanym panem, ale możliwość jest w zawieszeniu. Natomiast rozstania są dwa: z mężem i z prześlicznym młodym Raulem Bova. Zwłaszcza to drugie jest takie oczywiste, ale dla bohaterki to szok. Oglądając to, z zewnątrz, czujesz się taaaaka mądra i przewidujaca. A w ogóle film jest klimatyczny i o przyjaźni. Mozr to ci dobrze zrobi? Są polskie akcenty, b. Wzruszające. Ale film stary, chyba sprzed 15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 17:19 Marriage Story ze Scarlett Johansson. Aczkolwiek dla mnie koszmarny, bo Scarlett, która robi tam 15 min monolog o tym, jak bardzo jest nieszczęśliwa i stłamszona- ostatecznie wychodzi na cyniczną manipulatorkę, której znudziło się bycie mamusią i żoną, dlatego wodzi eksa za nos, separuje od dzieci, pogrywa z prawnikiem, żeby eksa zniszczyć … Dawno nie miałam takiego dola i niesmaku po jakimś filmie, co gorsze - był przedstawiany jako historia zahukanej, biednej żony… Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 17:20 Oj, ale dobry był to film, w sensie - warsztatowo. No i Driver tam - coś niesamowitego. Coś z tego klimatu ma też "Malcolm & Marie". Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 17:44 Skoro mowa o Driverze, to House of Gucci w sumie tez… Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 17:55 No, w zasadzie było to jakieś tam "rozstanie" (strasznie mi się ten film nie podobał) Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 18:23 No autorka nie mowiła na jaką modlę ono miał być Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: filmy o rozstaniach 09.12.22, 21:53 Zgadzam się. Mnie podobała się pierwsza część filmu tylko ale faktycznie, jest o rozstaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: filmy o rozstaniach 09.12.22, 21:55 Serial, drugi sezon oglądam w poniedziałki, Biały Lotos - też jest tam trochę o rozstaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: filmy o rozstaniach 09.12.22, 21:59 Był jeszcze dawno taki serial, tytuł chyba The Affair, który potem się popsuł ale zdecydowanie o rozstaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 18:39 „Zapaśnik” tez był świetny warsztatowo i co z tego, skoro na samo wspomnienie wrestlingowego „bohatera narodowego” posuwającego małolaty w obskurnym brudnym kiblu i mieszkającego w zdezelowanym aucie chce się 🤮? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: filmy o rozstaniach 09.12.22, 22:04 "posuwającego małolaty" serio był tam taki motyw? Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 19:36 taak, widziałam to. w zasadzie większość wymienionych przez was filmów widziałam, co mnie podnosi na duchu, ale są też pozycje, które nie lub ich nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 21:29 Baumbach kilka lat wcześniej nakręcił inny film z Driverem: "Ta nasza młodość". Nie pamiętam już czy rozstanie tam też było grane, ale kryzys w związku na pewno. Film podobał mi się nawet bardziej niż "Historia małżeńska". Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 18:02 Masterpiece - "Casablanca" - for ever and ever ... Dopisze "Gone with the Wind" & "Brief Encounter" version z Sophia Loren & Richard Burton. No i z takich not really romantic ale definitely o "goodbyes" to E.T. & "Rain Man", "Away from Her". Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 17:47 Sceny z życia małżńskiego I Pod osłoną nieba w gruncie rzeczy też Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 19:32 o Sceny były mocne. juz zapomniałam. ale to świetny serial, wiwisekcja rozstania. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 21:55 Możesz porównać z kinowym pierwowzorem Bergmana. Z tej samej paczki są też "Wiarołomni" Liv Ullmann wg scenariusza Bergmana. Jeśli jesteś w stanie oglądać Woody'ego Allena, to "Mężowie i żony". A z pokręconej wyobraźni Charliego Kaufmana, poza wspomnianym niżej "Zakochanym bez pamięci" polecam "Może pora z tym skończyć". "Lepiej późno niż później" też jest w sumie o rozstaniu, a nie jest taki dołujący jak w/wym. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: filmy o rozstaniach 08.12.22, 11:10 "Może pora z tym skończyć" widziałam! pokręcony! i tak on był o rozstawaniu się. good catch. Allena też oczywiście widziałam. ale nie widziałam Bergmana. trochę się boję, bo Bergman kojarzy mi się ze snujami. ale może właśnie powinnam zobaczyć oryginał tych Scen? mi się w tym serialu bardzo podobało, ze został uwspółcześniony, że to ona zostawia, ona ma zajmującą pracę i ona ma romans. a on jest tym domowym mężem i tatą. w oryginale zostawiającym jest mąż. tak, myślę, ze czas na oryginał. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 18:04 Pokuta. To o rozstaniu wymuszonym. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 18:27 Zakochany bez pamięci. Nazwisko Carrey'a w obsadzie może wprowadzić w błąd, ale to absolutnie nie jest głupawa komedia romantyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 19:33 no myślę, że wszyscy to widzieli świetny film btw. chyba właśnie w sam raz dla mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 18:49 Love story. Tylko że tam ich śmierć rozłączyła. Happy endu brak. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 19:20 Źródło - Aronofskyego Klimaty z 2006 Ceylana Pół na pół Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: filmy o rozstaniach 07.12.22, 19:34 uwielbiam Żródło, ale ta była śmierć. to zupełnie inny kaliber rozstania. Odpowiedz Link Zgłoś