Dodaj do ulubionych

Polski obiad, pomocy!

10.12.22, 13:08
Wykopałam się w Polski obiad dla 12 osobo😳😳😳 w dodatku mam gotować w nieswoim domu. Będę mieć 2 osoby do pomocy i gospodarz zapewni wszystkie maszyny, przybory kuchenne i co tam będę potrzebować, do dyspozycji świetnie zaopatrzony polski sklep. Co zrobić żeby:
a) nie urobić się
b) nie urobić się
c) było szybko
d) było łatwo
e) nie urobić się
f) wszyscy byli w szoku, że tak świetnie potrafię gotować

Myślałam żeby zrobić chłodnik? I placki ziemniaczane z gulaszem? Ale placki na 12 osób? Jak to podawać? Chłodnik dla Amerykanów? Może rosół? Jezu!!! Już nigdy nie będę rzucać słów na wiatr!!
Obserwuj wątek
    • marta.graca Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:10
      Może kotlety schabowe, ziemniaki i buraczki/mizeria?
      • panna.nasturcja Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:19
        Albo gulasz, kopytka (mozna zrobić wcześniej) i buraczki.
        Jak byłam w Stanach to furorę robiła polska zupa ogórkowa, ale nie wiem czy masz dostęp do ogórków kiszonych.
        • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:26
          Tak! Ogórkową robię dobrą! Zawsze mi wychodziła, zapomniałam kompletnie o tej zupie! Będę mieć dostęp do ogórków, dzięki!
          • memphis90 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 15:21
            To zrób ogórkową. I mielone z mizerią i buraczkami tartymi. Ziemniaczki z koperkiem do tego. Drożdżowe ze śliwką na deser.
      • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:27
        Schabowe to strasznie dużo roboty. Pół dnia w kuchni.
        • pade Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:33
          jeśli masz kogoś do ubijania kotletów, to tylko przyprawiasz, panierujesz i smażysz
          fakt, samo się nie robismile
          • taniarada Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:42
            Kotlety schabowe najprostsza robota tak jak koleżanka wyżej napisała i wszyscy zadowoleni .Chyba że wolisz mielone 😊
        • alpepe Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:39
          No co ty, ostatnio zrobiłam 12, bo kupiłam duże opakowanie schabu. Krótko się smaży, a jak ci ktoś pomoże z tłuczkiem, to już w ogóle.
          • taniarada Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:44
            Mają chyba w USA maszynkę do ubijania kotletów .Ja kupuję ubite że świeżego schabu lub karkówki .
            • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:45
              Co to jest maszynka do ubijania kotletów?
              • aniani7 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:14
                Moja nazywa się mążbig_grin
              • taniarada Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:36
                magdallenac napisała:

> Co to jest maszynka do ubijania kotletów?
                W sklepie jest elektryczna . youtu.be/vB8JM3UJxz8
                • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:47
                  Po co polecasz coś, o czym nie masz pojęcia? Nigdy tej maszynki nie używałeś, a ja owszem. To nie jest elektryczna maszynka, a coś jakby prasa do kotletów. Aby w ogóle jej użyć, to kotleta trzeba najpierw rozbić (sic!)Maszyna dziurawi mięso, jest do dupy i kosztuje 2000 zł.
                  • taniarada Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:53
                    Nic ci dziurawi mam koło siebie mały sklep mięsny i tam mi rozbija kotlety .O czym mówisz .Tu tylko był przykład .Grube plastry i do boju .
                    • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 15:01
                      Prasa do kotletów firmy K-Mont, którą poleciłeś dziurawi mięso i jest do niczego. Przy tym kosztuje 2000 zł.
                      • taniarada Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 15:07
                        Dobrze Magda upiecz cały schab w rękawie .Kilka podstawowych przypraw + czosnek .Lekko i przyjemnie .
                    • krolewska.asma Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 15:27
                      zostaw ja, ona lubi walczyc z zyciem i sobie problemy stwarzac

na pewno jest w okolicy jakas restauracja czy kucharka ktora oglasza sie w necie i moze dowiezc catering polski, ale wtedy nie byloby dramy
                      • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 15:29
                        krolewska.asma napisała:

> czy kucharka ktora oglasza sie w necie i

😀😀😀
                        • krolewska.asma Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 15:39
                          przepraszam ze rujnuje drame i przyjemnosc ze zwracania na siebie uwagi ale po 5 sekundach szperania w google mam miejsce gdzie potrawy mozesz po prostu ZAMOWIC :

www.atozpolishmarket.com/

podpowiem ze zyjemy w 21 wieku i jet globalizacjia i latwo dostepne jest juz wszystko smile
                          • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 15:50
                            Asma, wiem, że próbujesz zrobić wszystko, aby mi dokuczyć, ale postaram się traktować ciebie, jak każdego w tym wątku. Fajny ten sklep, który zaproponowałaś i zamówiłabym stamtąd pierogi. Niestety jest oddalony od nas jakieś 150 km. Arizona jest ogromna, a ja mam do dyspozycji jedynie dobrze zaopatrzony polski sklep, a nie restaurację z cateringiem, czy jakąś kucharkę on line. Nie robię dramy, a proszę o rady. Co ci to przeszkadza? Internetu ci ubędzie?
                            • krolewska.asma Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 15:57
                              wiedzialam ze natychmiast bedzie jakies NIEDASIE smile

hihihi, 150km autostrada- straszna odleglosc, bo wyjdzie dojazd krocej niz siedzenie w kuchni

hihih i to bylo miejsce pierwsze z brzegu oraz podejrzewam ze nie jestes jedyna osoba w Arizonie ktora potrzebuje polskich potraw wiec dam sobie reke uciac ze jak bys zapytala na polskiej grupie, w kosciele itp itd albo nawet w tym sklepie to napewno znajdzie sie rozwiazanie

tak tylko podpowiadam, nie mam nic przeciwko twoim dramom o wszystko i zmaganiu sie z zyciem, bo dobrze sie bawie smile)))))
                              • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 16:06
                                Napisałam, że nie chcę w całości korzystać z cateringu. Kupię tylko pierogi i sałatki. Łatwiej mi znaleźć rozwiązanie na ematce niż w polskim kościele w Arizonie😀. Jeśli gotowanie polskiego obiadu ma być moją największą dramą życiową, to dziękuję opatrzności za taki los.
                                • krolewska.asma Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 16:44
                                  Dobsz

Krzyczałas , ze nie chcesz się narobić wiec zaproponowałam co by zrobiła przeciętna osoba
                                  Skoro chcesz się narobić to kto ci zabroni wink
                  • kamin Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 22:06
                    W sklepach w pl powszechnie są takie urządzenia do rozbijania koteltow
                    Od lat nie robiłam tego ręcznie.
                    Pani po zakupie przepuszcza dwukrotnie mięso przez takie elektryczne ustrojstwo i wychodzi gotowy do panierowania kotlet
              • memphis90 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 15:36
                W mięsnych takie mają- kotlet wjeżdża między walki z kolcami i się rozplackowuje.
          • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:44
            Alpepe, wiem, że trudno w to uwierzyć, ale moje kotlety to porażka. Nawet wątek kiedyś o tym założyłam.☹️
            • damartyn Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:12
              To zrób piersi z kurczaka jako kotlet. Wszystko zajmie Ci pół godziny. A mogą być i kotlety mielone z buraczkami albo inna surówka z kapusty 😉
              Zupa każda byle nie chłodnik.
              • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:17
                Czemu nie chłodnik?
                • manon.lescaut4 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:23
                  Bo to aberracja, a nie zupa 😜
                  A na poważnie to zima przecież jest, zwłaszcza w Minnesocie. Ogórkowa, rosół, barszcz czerwony może?
                  • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:36
                    Gotowanie będzie się odbywać w Arizonie, na pustyni😀😀😀
                    • aandzia43 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:42
                      W sumie nieźle, ucieszą się na polską wersję gazpacho tongue_out
                    • jednoraz0w0 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 16:12
                      To zrob polską letnią klasykę, młode ziemniaczki z koperkiem, mizerię i kefir.
                      • damartyn Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 16:15
                        O,!I sadzone albo nawet jakaś sztuka mięska i nadal mamy prosty ,na wskroś polski obiad.
                      • mysiulek08 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 16:22
                        tez o tym pomyslalam, tylko przyjmujac 2jajka na glowe to musi usmazyc 24 od razu
                        • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 16:26
                          To juz chyba wolę placki smażyć🤣
                          • damartyn Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 16:40
                            te jajka to na pewno szybciej niż te placki, jeśli weźmiemy pod uwagę, że tez przynajmniej te 3, 4 placki na głowę wypada x12🤪.
                            Co by nie pisać, czekamy z niecierpliwością, co wybierzesz i na twoja opowieść, jak było!
                        • jednoraz0w0 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 16:45
                          mysiulek08 napisała:

> tez o tym pomyslalam, tylko przyjmujac 2jajka na glowe to musi usmazyc 24 od ra
                          > zu
                          >
                          Można zrobić więcej naraz w piekarniku
                    • manon.lescaut4 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 17:29
                      Doczytałam smile
                      To jestem team #ogorkowa. I jak najbardziej schabowe czy inne mielone, kotlety z piersi kurczaka, według mnie to klasyka polskiej kuchni codziennej, żadne gęsi czy kaczki.
                      • brenya78 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 17:32
                        Klasyka polskiej kuchni codziennej - smażonej, nudnej i niesmacznej.
                        • primula.alpicola Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 17:47
                          brenya78 napisała:

> Klasyka polskiej kuchni codziennej - smażonej, nudnej i niesmacznej.

Magdallenac, zrób tajskie curry, wmówisz im że to rdzennie polskie danie!
                          wink
                          • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 17:57
                            A czemu tajskie curry?🤔
                            • primula.alpicola Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 17:59
                              magdallenac napisała:

> A czemu tajskie curry?🤔

A tego się dowiesz z wątku "Wigilijny kanon" smile
                        • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 17:58
                          brenya78 napisała:

Co zatem Breniu Ty zaproponujesz na taką tematyczną imprezę?
                        • malenka9 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 17:59
                          brenya78 napisała:

Jak ktoś nie potrafi gotować, to smacznej, a jezeli nie potrafi, to z najlepszej rzeczy zrobi g..wno. Ty najwidoczniej nie mialas szczescia i ta druga opcja jest ci jedynie znana.
                          • brenya78 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 19:52
                            Jak to się mówi, „z gowna bicza nie ukrecisz”. Smażone schabowe czy inne z piersi jako przykład smacznej kuchni, sorry ale nie osłabiaj mnie. A już podać to gościom jako niby Polska kuchnie - zwyczajnie wstyd.
                            • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 20:31
                              Ale, że dobrze przyrządzone i usmażone schabowe są nie smaczne?
                              • bene_gesserit Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 20:42
                                Są przepyszne, ale dość banalne w sensie w każdym zakątku globu znają coś podobnego. Google breaded pork chops.
                              • brenya78 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 20:54
                                „ Ale, że dobrze przyrządzone i usmażone schabowe są nie smaczne?”

Nie. Są tłusta niesmaczna smazenina.
                                • taje Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 21:03
                                  Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Schabowy nie jest może wykwintny ani szczególnie oryginalny ale dobrze zrobiony bywa bardzo smaczny. Przy czym jak dla mnie najlepszy jest schabowy z kością, w podwójnej panierce, smażony na klarowanym maśle, nie może być zbyt wysmażony. I koniecznie gdzieś tam musi być koperek, czy to ziemniaki z koperkiem czy z młodą kapustą. Rzadko jem polską kuchnię ale dobrze zrobiony schabowy to coś czego mi brakuje.
                                  • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 21:17
                                    Ja też lubię schabowe i szczerze mówiąc, to mam w dupie to, czy jedzenie, które mi smakuje zalicza się do wykwintnych😀
                                    • brenya78 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 21:23
                                      Tez lubię schabowe. Niemniej jednak nie podałabym ich na obiedzie dla 12 osób gdy naopowiadałam bajek o tym jaka jestem świetna kucharka…
                                      • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 21:33
                                        Jak to lubisz? Przecież przed chwila pisałaś, że są nasączone tłuszczem i coś tam coś tam…
                                        • brenya78 Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 00:56
                                          Jak jeszcze chwile podumasz to może wykomancypujesz jak można lubić schabowe jednocześnie uważając ze są tluste i nudne. Myśl myśl.
                                  • mandre_polo Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 10:04
                                    Schabowy na smalcu, ma smak jak ta lala. Profanacja jest smażyć na oleju, maśle klarowanym. Poza tym smalec na pali się jeśli chcemy usmażyć kilka sztuk na tej samej patelni
                                    • mandre_polo Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 10:05
                                      Kor - nie pali się
                            • rosapulchra-0 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 22:27
                              Brenya? A gdzieś ty się podziewała??
                              • brenya78 Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 09:48
                                „ Brenya? A gdzieś ty się podziewała??”

Na odwyku od forum 🙂 cudowny czas. Wracam na odwyk po świętach. Polecam.
                                • is-laura Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 09:57
                                  Zostań dłużej. Co u ciebie słychać?
                                  • brenya78 Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 10:13
                                    Wszystko dobrze. Odkryłam niezliczone pokłady czasu gdy człowiek nie traci go na pisanie po forach 👌 można tez coś zrobić sensownego, prace zmienić, rozwinąć się zawodowo 🙂
                                    Ale brak porad życiowych z matki jest odczuwalny. Człowiek chce kupić piżamę i nie ma się do kogo zwrócić o radę…
                                    • is-laura Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 11:29
                                      Gratuluję. Fajnie że udało ci się zmienić pracę, pamiętam jak pisałaś o swoich planach zawodowych a potem znikłaś.
                                      I wiadomo, w sprawie porad życiowych ematka jest niezastąpiona smile
                                • rosapulchra-0 Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 18:20
                                  Jestem zmuszona siedzieć w domu (poza wizytami u doktorów suspicious), więc forum jest całkiem miłą rozrywką czasami.
                                  A poza tym zobacz - tylko weszłaś do wątku magdalleny i od razu kilkaset postów big_grin Może trochę opóźnisz odwyk?
                        • manon.lescaut4 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 18:10
                          No może, ale większość ludzi tak je, albo tak została wychowana i co z tym zrobisz?
                • damartyn Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:30
                  Bo to jest jednak specyficzna zupa i wiele osób jej nie lubi kojarząc zupę z ciepłym daniem.
                  Gotując dla „obcych” i zawsze sprawdzała się ogórkowa i rosół, z kawałeczkiem piersi. I sernik na deser. Główne -to już różne wariactwa bywały w zależności kto przychodził.
                  Wiem , bo doczytałam niżej , ze opcja placki ma powodzenie ale po moim trupie dla 12 osób 😉 i ten pozostający na długo zapach, chociaż placki bardzo lubię, to na tę okazje, jestem na nie.
                  • turzyca Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 15:08
                    Można zrobić placki, wsadzić je do piekarnika i pójść się umyć.
                    • damartyn Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 16:12
                      To już nie te same placki.
                      • mandre_polo Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 09:59
                        No popatrz a ludzie kupują gotowe placki ziemniaczane... To dopiero profanacja

Placki usmażone, włożone na godzinę do piekarnika to nic dziwnego. Wiele potraw robi się godzinę przed i trzyma w piecu np wszelkie schabowe, kotlety wieprzow, z kurczaka, ryby (ciekawe kto w czasie wigilię stoi przy patelni- gosposia?!) a w tym czasie wietrzy się mieszkanie na przyjście gości. Sala sztuka nastawiać piekarnik na odpowiednią temperaturę
                        • brenya78 Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 10:16
                          „ ryby (ciekawe kto w czasie wigilię stoi przy patelni- gosposia?!) ”

W domu moich teściów jest zasada ze od wigilijnego stołu się nie odchodzi. W ogóle. Wiec wszystkie potrawy musza być na stole zanim się zasiądzie do stołu. Wszystko zimne wiec jest, ale gospodyni przy garach nie stoi 😂
                          • dominika9933 Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 11:34
                            U Twoich teściów musi panować iście świąteczna i miła atmosfera, od stołu nie odchodzić, zjeść trzeba wszystko, nie jest ważne czy ktoś coś lubi czy nie, zimne czy ciepłe. Nie dziwię się, że jesteś tak negatywnie nastawiona do wieczoru wigilijnego.
                            • brenya78 Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 11:48
                              Akurat do jedzenia nikt nikogo nie namawia, ale fakt, nie cierpię tam jeździć na wigilie. I to wcale nie dlatego ze teściowa zle gotuje. Gotuje dobrze ale wszystko na jedno kopyto. 99% mięcho, tylko w wigilie jest coś innego ale tez przaśnie i tradycyjnie - no bo TRADYCJA. Wprowadzenie sałatki warzywnej na tradycyjny stół było niby ukłonem w moja stronę ale tez tak ze „u nas się sałatki nie jada, a my się trzymamy tradycji bla bla bla” no i teściowa tej sałatki nie tknie ostentacyjnie.
                              Pisałam już ze raz mi się zdarzyło odejść od stołu wymienić sobie talerz na czysty i była obraza na pół roku. Zlewam to, oczywiście teraz latam od stołu w te i we wte i patrzę jak teściowa kisnie.
                              • dominika9933 Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 12:20
                                No, właśnie piszę, że atmosfera chyba nie jest zbyt fajna, a to ważniejsze niż jedzenie, wiadomo. Dobrze, że zdecydowałaś się na wyjazd w te święta, nic na siłę.
                              • kura17 Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 12:58
                                > Pisałam już ze raz mi się zdarzyło odejść od stołu wymienić sobie talerz na
                                > czysty i była obraza na pół roku.

czekaj, jak bede musiala isc do toalety, to tez nie wolno??? <wielkie oczy>
                                • krolewska.asma Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 13:00
                                  masz dwa latka ze nie usiedzisz na miejscu przez godzine?
                                  • brenya78 Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 13:15
                                    Przez godzinę? Serio, tyle trwa u Ciebie kolacja wigilijna?
                                    • krolewska.asma Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 13:18
                                      no to dwie, jak przychodzi do domu tesciowej to niech sie dostosuje a jak nie chce to niech nie przychodzi

nasza Kureczka ma problem ze stawianiem granic, po co pchac sie do tesciowej i robic jej na zlosc jak mozna po prostu nie pojsc?
                                • brenya78 Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 13:15
                                  „czekaj, jak bede musiala isc do toalety, to tez nie wolno??? <wielkie oczy>”

Otóż 😂
                                  Najbardziej się wzburzyłam jak pojechaliśmy kiedyś z pięciomiesięczna córka i urzedowalismy z nią w salonie, dziecko na macie pod choinka, atmosfera świąteczna, wiadomo. Na co o 12ej w południe wpada teściowa, ustraja stół w nowy obrus wigilijny po czym… wyprasza nas z salonu bo ona musi go zamknąć zeby do wigilii nikt jej „nie brudził”. No to się mój partner wkurzył i stwierdził ze on się nigdzie nie rusza i nie będzie z dzieckiem po katach siedział bo mamuśka ma jakieś chore zasady. Dodam ze mieszkanie maleńkie wiec serio weź siedź z niemowlakiem gdzieś po katach bo salon zamknięty 😂😂😀 dodam ze na dwór tez się nie dało bo smog taki w mieście ze jak raz wyszliśmy to się aż porzygalam po powrocie…
                                • annaboleyn Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 13:41
                                  big_grin Ale obraza o odejście od stołu czy o ten samowolnoe wymieniony talerz? big_grin
                                  • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 13:49
                                    Jest taki przesąd, że jeśli się odłoży sztućce na wigilii, to się nie doczeka przyszłego roku. Może tam skąd pochodzi teściowa Breni ten przesąd dotyczy odchodzenia od stołu?
                              • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 13:46
                                brenya78 napisała:

>
                                . Zlewam to, oczywiście teraz latam od stołu w te
                                > i we wte i patrzę jak teściowa kisnie.

Oczywiście rozumiem, że wymóg siedzenia przy kolacji bez wstawania od stołu jest po prostu dziwaczny i normalnie wstałabym, aby wymienić talerz, czy skorzystać z łazienki. Nie rozumiem jednak dlaczego musisz jeszcze dolewać oliwy do ognia i co chwilę wstawać od stołu, aby dokuczyć teściowej. To oczywiste, że jej nie znosisz, czemu po prostu nie zrezygnujecie z wizyt u niej na dobre. Z tego co piszesz spędziłaś u niej wigilę co najmniej kilka razy…
                                • krolewska.asma Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 13:51
                                  wymienic talerz na wigilie???? po co w takim razie organozowac wigile skoro nie obchodza was tradycje????
                                  • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 14:58
                                    U moich dziadków była tradycja, że się nie wymieniało, więc nie wymieniałam, ale rozumiem, że dla kogoś może być problemem zjedzenie karpia z talerza na którym była wcześniej kapusta, czy pierogi.
                                    • annaboleyn Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 15:43
                                      Aaa, to jest tradycja! Nie znałam jej i zrozumiałam, że to jakieś kolejne dziwactwo tej teściowej big_grin Ja bym na pewno miała problem ze zjedzeniem wszystkiego z jednego talerza....
                                    • brenya78 Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 15:57
                                      Otóż to. Weź zjedz pieroga na słodko na talerzu po rybie po grecku.
                                • mandre_polo Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 14:52
                                  To pokazuje charakter, z jakiej rodziny pochodzi brenya
                                  • brenya78 Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 15:53
                                    Teściowa to rodzina z jakiej się pochodzi…?
                                    • mandre_polo Re: Polski obiad, pomocy! 12.12.22, 20:50
                                      brenya78 napisała:

> Teściowa to rodzina z jakiej się pochodzi…?

Gdybyś miała dobre więzy ze swoją rodziną, przyjaciółmi nie byłoby bólu z powodu spotkań z teściową. W dzieciństwie nie dano ci uwagi
                                  • rosapulchra-0 Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 18:24
                                    Przecież teściowa to nie rodzina pochodzenia.
                                • brenya78 Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 15:52
                                  Nie wstaje zeby dokuczyć tylko wtedy kiedy potrzebuje. Zwyczajnie żyje i nie daje się terroryzować głupimi zasadami, a to wystarczy zeby teściowa kisla.
          • memphis90 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 15:19
            W Polsce można w sklepie poprosić o „rozwałkowanie” na kotlety.
        • afro.ninja Re: Polski obiad, pomocy! 12.12.22, 20:42
          Schabawe to duzo roboty??? To chyba najszybszy obiad. Robie na jeden obiad 6 kotletow. Na 12 osob mozna zrobic 15-16. 6 kotletow ubijam w kilka minut, 12 ubije w 20 moze i mniej.
    • alpepe Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:12
      Schaboszczaki i mizeria zawsze na propsie, ale jak chcesz.
    • daniela34 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:13
      Chłodnik- ja jestem tradycjonalistką o chlodnik w zimie to nie. Zrobiłabym rosół. Zamiast kupnego makaronu (a podejrzewam, że w domowy nie chcesz się bawić) podałabym kluski kładzione na przykład. Ale oczywiście makaron też może być.

Co do placków- smażyć na raz na kilku patelniach, wykorzystać podgrzewacze do jedzenia, żebyś nie musiała smażyć w trakcie obiadu. Dodatki podać do wyboru osobno: kwaśna polską śmietanę, serek chrzanowy, łososia wędzonego, koperek. Dla odważnych możesz dać dżem i cukier i wspomnieć o wielkiej wojnie polsko-polskiej: placki na słodko czy na słono.
      • annaboleyn Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:15
        Bardzo dosokonały pomysł smile
        Magda, pamiętaj o cynamonie wink
        <3
        • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:21
          A kysz!
          • turbinkamalinka Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 20:02
            Może od razu sos grzybowy tongue_out
            • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 20:32
              Z cynamonem😉
        • daniela34 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:29
          annaboleyn napisała:

> Magda, pamiętaj o cynamonie wink
          > <3

Cicho bądź, jędzo! 😁
          • annaboleyn Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 15:52
            big_grin zaklinam los! wink
      • daniela34 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:15
        Cd. I do placków zrobić jeszcze sos na ciepło - to też jest przecież wariant podawany w Polsce: placki z sosem.

Wyżej ktoś pisze o buraczkach. Fajny dodatek. Do placków też pasuje. Ćwikłę z chrzanem bym zrobiła.
        • biala_ladecka Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 16:15
          daniela34 napisała:

> Cd. I do placków zrobić jeszcze sos na ciepło - to też jest przecież wariant po
          > dawany w Polsce: placki z sosem.

Czyli tzw. po węgiersku? big_grin
          • daniela34 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 16:17
            Zapytałam kiedyś Węgrów co sądzą o madziarskości tego dania smile
            • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 16:18
              No i??
              • daniela34 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 16:30
                O ile są podawane z gulaszem, to gulasz jest węgierski 😄
              • emateczka Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 20:46
                Węgrzy nic nie sądzą na temat tego dania, gdyż go nie znają 😂 placki są znane na Węgrzech, aczkolwiek nie jakos szalenie popularne, zaś gulasz jest zupą, więc eeee, nie...
                Połączenie kompletnie nie znane na Węgrzech.
                • daniela34 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 21:30
                  emateczka napisała:

> Węgrzy nic nie sądzą na temat tego dania, gdyż go nie znają

O to mi właśnie chodziło. Nie znają, więc jak słyszą "z gulaszem" to gulasz jest węgierski (choć faktycznie jest zupą). A placki są rzeczywiście niespecjalnie popularne- ostatnio na Węgrzech byłam z koleżanką, która jest wegetarianką. Jako że miała już dosyć lawirowania co by tu zjeść w węgierskich gospodach, zapytałyśmy w końcu gospodarzy o placki. No i jak wyżej smile
                  • biala_ladecka Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 21:38
                    Podobno historycznie jednak pochodzi z Węgier, tyle że nie w dzisiejszych granicach.
                    Nie można im mieć za złe, ja też nie znam wielu potraw, które dawniej serwowano na ziemiach polskich.
                    • daniela34 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 21:49
                      A nie, nie mam za złe, zupełnie smile
                  • emateczka Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 15:48
                    Otóż to. Placek po węgiersku to jak na Węgrzech kalafior po polsku: z wody, z bułką tartą i masłem, na końcu obficie polany kwaśną śmietaną 😂
          • mia_mia Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 16:29
            U nas to się chyba nazywa placek po zbójnicku, raczej nie jadam, może kiedyś w Tokaju, może ze dwa razy w górach. Ja z frakcji placki ziemniaczane są smaczne tylko z cukrem, wydawało mi się to typowo polskim połączeniem, ale kiedyś oglądałam jakiś program podróżniczy i wyprowadzono mnie z błędu.
            • biala_ladecka Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 16:39
              Tak, po zbójnicku, albo węgiersku. I też raczej kojarzy mi się ze schroniskami górskimi.
              Raz jadłam w czeskiej knajpie i był całkiem dobry, ale tam główną rolę grały grzyby.
              Ja też z frakcji placki tylko z cukrem, w dodatku stoję na stanowisku, że Wielkopolanie mają w tym względzie decydujące zdanie tongue_out
              • donica35 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 17:47
                Team #plendze😉
              • primula.alpicola Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 17:48
                biala_ladecka napisała:

> Ja też z frakcji placki tylko z cukrem,

Po stokroć fuujjj, to powinno być penalizowane.
        • gaga-sie Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 18:40
          Można z sosem pieczarkowym.
      • mysiulek08 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:17
        zamiast rosolu zrobilabym barszcz, u nas zawsze ma wziecie u lokalsow
        • daniela34 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:21
          Barszcz to też dobry pomysł. Mój drugi trop.

• magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:21
        Zapomniałam wspomnieć, że obiad będzie się dział w jednym z najgorętszych stanów- czyli będzie ze 25+. Dlatego ten chłodnik. Co to są kluski kładzione? Czy ziemniaki na placki można zetrzeć w jakiejś machinie? Może po usmażeniu wrzucę je do piekarnika i dopiero, kiedy wszystkie usmażę, to podam?
        • daniela34 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:24
          Aaa, ok, na upał chłodnik tak, rosół IMO odpada, może Ci kisnąć w oczach.
          Kluski kladzione jak sama nazwa wskazuje kładziesz (łyżką) na wrzątek.
          Placki możesz trzymać w piekarniku.
          A do tarcia ziemniaków nadaje się elektryczna maszynka/robot ze stosowną nakładką do tarcia warzyw i tarką. Ja nie trę ręcznie od kilkunastu lat. Mam maszynkę.
        • mysiulek08 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:24
          a jaka masz machine? tre tylko robotem
          • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:28
            Nie wiem jaką. Obiad będzie u teścia, a ten powiedział, że mi zapewni wszystko co sobie zażyczę- jaką sobie zażyczyć?
            • mysiulek08 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:32
              to niech zrobi foty dostepnego parku maszynowego, potrzebne cos co zetrze pyry na jak najmniejsze wiorki
              • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:03
                Żeby to był sprzęt, który on później będzie mógł używać. Może jakiś blender?
                • mikams75 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:29
                  blender z takim pojemnikiem-siekaczem robi papke ziemniaczana, ujdzie ale jednak starte na tarce na drobne wiorki sa lepsze.
                  • jola_ep Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:47
                    potwierdzam, lepsze drobne wiórki od blendera
                • rosapulchra-0 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 23:54
                  Był czas, że "ścierałam" ziemniaki w elektrycznej maszynce do mielenia mięsa. Nakładka była z dużymi oczkami.
            • primula.alpicola Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:32
              magdallenac napisała:

> Nie wiem jaką. Obiad będzie u teścia, a ten powiedział, że mi zapewni wszystko
              > co sobie zażyczę- jaką sobie zażyczyć?

Zażycz sobie sześć silnych dziewek kuchennych (polskie dziewki, żadne inne!) i ogarnieciewink
              • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:36
                Będę mieć ojca i męża. Oni będą pomagać, siekać, kroić. Reszta to jeszcze gorsze beztalencia, będą sprzątać.
          • jola_ep Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:02
            Mi placki wychodzą z sokowirówki, takiej tradycyjnej, nie wyciskarki. Mieszam potem to suche z sokiem z ziemniaków.
            Inna wersja to tarkowane na drobne wiórki. Mój syn tak robi, dodatkowo odcedza sok po tarkowaniu.
            • kk345 Re: Polski obiad, pomocy! 11.12.22, 01:00
              Moja mama robiła placki identycznie, sokowirówką.
        • daniela34 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:26
          Tu link pomocniczy- tak wygląda nakładka do tarcia warzyw do maszynki, do ziemniaków jest ten pierwszy wkład od lewej. Szukaj odpowiednika do robota kuchennego u siebie.
          • daniela34 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:27
            Zgubiony link

allegro.pl/oferta/przystawka-do-szatkowania-do-maszynek-zelmer-bosch-11243729891?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335829&gclid=CjwKCAiA-dCcBhBQEiwAeWidtavrwPhGfcG1ViY4QOlyIX7xRNYsCBsRAxDf1tBM4VF2P9HqTivVphoCjsIQAvD_BwE
      • bergamotka77 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 23:42
        Chłodnik zima? 🙈
        • bergamotka77 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 23:46
          Jezu tyle postów o czym? Nie mam czasu czytac ale zrobiłabym schabowe z ziemniakami i różnymi dodatkami- buraczkami, surówką z kiszonej kapusty, mizerią i marchewką z groszkiem. Gesslerowa ma fajny przepis na pyszne schabowe najpierw moczone w mleku. Chyba sama zrobię jutro 😋
    • woman_in_love Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:16
      idź na całość: zrób bigos i golonkę, a do tego zapodaj wódkę

następnego dnia będą pamiętali jedynie, że jesteś świetną kucharką i że jak proponujesz polski obiad, to będzie się działo...
      • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:23
        Tak. Lubię ten pomysł, ale zmieniłabym wódkę na śliwowicę podaną jako aperitif.
        • woman_in_love Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:25
          śliwowica nie jest polska
          • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:30
            Jest od górali, nie ważne, jak powiem, że Polska, to będą myśleć, że Polska. Nie komplikuj mi dodatkowo życia.
        • lilia.z.doliny Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 13:33
          Slowowica jako aperitif
          I ja to szanuje big_grin
        • aqua48 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:46
          magdallenac napisała:

> Tak. Lubię ten pomysł, ale zmieniłabym wódkę na śliwowicę podaną jako aperitif.

To wówczas już obiad niepotrzebny będzie...

• magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:47
            I o to chodzi!😀
          • lilia.z.doliny Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:48
            To wówczas już obiad niepotrzebny będzie...

Tru. Niech poda 70 proc śliwowicy i spokojnie odpuścić sobie gotowanie big_grin
      • raphidophora_tetrasperma Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 14:58
        I to jest najbardziej sensowa rada na polski obiad dla dwunastu osób. Śliwowica jako aperitif, do obiadu wóda, nie wiem tylko co na deser. Może żubrówka?
        • magdallenac Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 15:02
          Ajerkoniak?
          • memphis90 Re: Polski obiad, pomocy! 10.12.22, 15:23